Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟ "ΔΙΔΥΜΟ"


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Η πολιτική συμμαχία Αβραμόπουλου-Σαμαρά ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. η οποία ξεκίνησε με την Ντόρα Μπακογιάννη να είναι το μεγάλο φαβορί. Εμφανίστηκαν μαζί, έστειλαν το μήνυμα ότι μπορούν να εγγυηθούν την «αμφίπλευρη διεύρυνση», κατήγγειλαν τους «μηχανισμούς» τους οποίους είναι σαφές ότι συνδέουν με την Ντόρα Μπακογιάννη και δεσμεύτηκαν για... συνέδριο θέσεων πριν από το Πάσχα του 2010. Ηττοπάθεια έπεσε στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη. «Αλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης» ήταν το σχόλιο του Π. Ψωμιάδη που συνεχίζει την κούρσα. Στην «απόλυτη ουδετερότητά» του παραμένει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος τουλάχιστον επί του παρόντος, όπως είπε στην «Ε» χθες.
«Στηρίζω την υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ.», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Θα αγωνιστούμε μαζί για την αναγέννηση της παράταξης, ανοίγοντας τον δρόμο για να κυριαρχήσει και πάλι πολιτικά και ιδεολογικά, ως η αυριανή αξιόπιστη πρόταση εξουσίας για τη νέα Ελλάδα».
«Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα δώσουμε ελπίδα, θα κατοχυρώσουμε πλήρως την ενότητα και θα φέρουμε τη νίκη», τόνισε ο Α. Σαμαράς. Εδωσαν στη δημοσιότητα «κοινή διακήρυξη αρχών» με την οποία δεσμεύονται για ένα ανοιχτό κόμμα χωρίς «νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης».
Το ότι δεν πρόκειται για μια απλή δήλωση στήριξης του Δ. Αβραμόπουλου αλλά για πολιτική συμμαχία των δύο, το έδειξε και η χθεσινή τους εμφάνιση η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στην κούρσα. Ο Δ. Αβραμόπουλος με το κεντρώο του προφίλ καλύπτει το έλλειμμα που έχει ο Σαμαράς προς τα αριστερά του. Αντίθετα η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει να έχει ένα έλλειμμα προς τα δεξιά της (έχει χαρακτηρίσει «άκρα» τον ΛΑΟΣ). Η οριακή διαφορά που έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μεταξύ Ντόρας και Σαμαρά οδηγεί στην εκτίμηση ότι η επόμενη μέρα της συμμαχίας των δύο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την υποψήφια πρόεδρο. Η αχίλλειος πτέρνα των δύο είναι ότι έφυγαν για να κάνουν δικά τους κόμματα. Και σ' αυτό θα τους χτυπήσουν οι υποστηρικτές της Ντόρας.
Κόμμα χωρίς μηχανισμούς
«Συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά, που αναφέρεται στην ανάγκη να πείσουμε αυτούς που έφυγαν να ξαναγυρίσουν, με τη συμπεριφορά μας, τις επιλογές μας και την ενότητά μας», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Το Κέντρο ή η Κεντροδεξιά δεν είναι απλά γεωγραφικά στίγματα, γεωγραφικά σημεία, στο πολιτικό φάσμα, από το οποίο πρέπει να περάσεις για να φτάσεις στην εξουσία. Είναι εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν από εμάς ειλικρίνεια, τόλμη και κυρίως ξεκάθαρες θέσεις».
Η επιστροφή τους στη Ν.Δ. είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει με την καχυποψία ότι θα ξαναζήσουμε τη δύναμη των προσωπικών μηχανισμών και συμπεριφορές του παρελθόντος». Πρέπει να πειστούν ότι η Ν.Δ. αλλάζει πραγματικά και γίνεται ένα κόμμα «χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς κλειστά κυκλώματα, χωρίς παρέες εξουσίας που αναπαράγουν, εδώ και πολλά χρόνια, τα ίδια αποτελέσματα και κάνουν τον πολιτικό κόσμο να φαίνεται αναξιόπιστος και αφερέγγυος».
Ο Δ. Αβραμόπουλος απευθύνθηκε και σε όσους τον κατηγόρησαν ότι υπαναχώρησε γιατί φοβήθηκε την τρίτη θέση. «Ποτέ δεν κρύφτηκα σε μάχες και σε κρίσιμες ώρες», είπε. «Μπορεί στο όνομα της ενότητας να απέσυρα τη δική μου υποψηφιότητα, δεν απέσυρα όμως τα πιστεύω μου και τις απόψεις μου για το μέλλον της παράταξής μας. Αρνούμενος την ασφάλεια της ουδετερότητας, καταθέτω την άποψή μου για την πορεία και το μέλλον του κόμματός μας. Πιστεύω ότι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά είναι επιλογή που οδηγεί σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη συνοχή, στη διεύρυνση και στην ενότητα».
Ο Α. Σαμαράς είπε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος «εγγυάται ακόμα περισσότερο την αμφίπλευρη διεύρυνση». «Αλλωστε, εμείς δεν χωρίζουμε τους πολίτες σε "κατηγορίες". Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία. Και με τη δύναμη των ιδεών μας, μπορούμε να κερδίσουμε απ' όλες τις πλευρές. Μαζί με τον Δημήτρη κάναμε τη μεγάλη επανάσταση δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Μαζί με τον Δημήτρη θα προχωρήσουμε από δω και μπρος για να κάνουμε τη Ν.Δ. καλύτερη και μεγαλύτερη. Μέχρι τώρα είχα επιλέξει για την υποψηφιότητά μου τον συμβολισμό της ελπίδας. Τώρα μαζί συμβολίζουμε τη βεβαιότητα της ενότητας και της νίκης».
«Πάγωσαν»
Η συμμαχία έκανε το στρατόπεδο της Ντόρας να παγώσει. «Κάθε στέλεχος της Ν.Δ. έχει τα δικά του βιώματα, διαδρομή και κριτήρια για να τοποθετηθεί και να αποφασίσει, η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι απολύτως σεβαστή», δήλωσε η ίδια. Οι «λοχαγοί» και οι «στρατιώτες» της μετά το πρώτο μούδιασμα άρχισαν να βγάζουν μαχαίρια. Να μιλούν για «μυστικό παζάρι των δύο» και να τονίζουν ότι «είναι τραγική ειρωνεία να κάνουν μέτωπο και να εγγυώνται την ενότητα δύο οι οποίοι στο παρελθόν διέσπασαν την παράταξη για να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα». Αλλοι βουλευτές που τη στηρίζουν επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της συμμαχίας. Αυτό όμως έρχεται σε αντίφαση με τη δική της τακτική να κάνει επίθεση φιλίας στον Αβραμόπουλο με την κάθε ευκαιρία. «Την επόμενη μέρα της Ν.Δ. θα είμαστε όλοι μαζί», είπε πρόσφατα. «Θα είμαστε όλοι εκεί! Και θέλουμε κοντά μας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο».
Αν το «δίδυμο» επιτύχει να μετατρέψει τη δυναμική του σε ρεύμα και να γεννήσει την προσδοκία στους απλούς νεοδημοκράτες που είχαν γυρισμένη την πλάτη στο κόμμα τους -ακόμη και αυτοί που το ψήφισαν- θα φανεί στις κάλπες, πόσοι τελικά θα πάνε να ψηφίσουν. Βεβαίως όλα εξαρτώνται από τη διαχείριση της δυναμικής που αναπτύσσεται. Αν αυτή θα ενισχυθεί και στο διάστημα που απομένει μέχρις τις 19 Νοεμβρίου ή αν θα εξαντληθεί στα κοινά πλάνα με φόντο την Ακρόπολη.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: