Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Κυπριανού: Οχι προς το συμφέρον μας να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας



Κυπριανού: Οχι προς το συμφέρον μας να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

του Μάκη Πολλάτου

«Δεν θα είναι προς το συμφέρον μας να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» δήλωσε από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μάρκος Κυπριανού μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο «επιδιώκουμε να βρούμε τη χρυσή τομή» και απέφυγε να απαντήσει εάν η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει την αναστολή της συζήτησης ακόμη περισσότερων διαπραγματευτικών κεφαλαίων (σήμερα είναι παγωμένα 8 από τα 35 κεφάλαια).

Το μήνυμα για τον Δεκέμβριο είναι «αυστηρή, αντικειμενική αξιολόγηση με καθαρές κουβέντες και με γνώμονα το εθνικό και το κοινοτικό συμφέρον» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να βάλει τέρμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Άγκυρα, αλλά και το Λονδίνο να εμφανίσουν τον Απρίλιο του 2010 ως το απώτατο όριο για τη διευθέτηση του Κυπριακού: «Τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας δεν βοηθούν, αντιθέτως είναι αντιπαραγωγικά και απορριπτέα» και πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο η Τουρκία θα αξιολογηθεί από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. αυστηρά και αντικειμενικά «για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, την εφαρμογή πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο και το Κυπριακό».


.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: