Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Μ. Σπινθουράκης - Ζ. Τσώλης

«Κάθε Συμβούλιο και καημός» για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος στη χθεσινή δεύτερη συμμετοχή του στο Εco/Fin, στις Βρυξέλλες, αντελήφθη ότι έχει μπροστά του δύο αγώνες: Εναν μαραθώνιο για τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και έναν αγώνα ταχύτητας για να προλάβει πιθανή (αρνητική) αντίδραση των αγορών η οποία θα μπορούσε να καταστήσει δραματική την ήδη προβληματική κατάστασή της ελληνικής οικονομίας και να την οδηγήσει στην... πτώχευση. Κατά τα άλλα η υποδοχή που επεφύλαξαν χθες και προχθές οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ στον νεοεισελθόντα στην ομάδα τους έλληνα υπουργό δεν διέφερε πολύ από την υποδοχή που συνήθως επιφυλάσσουν οι περίοικοι στον καινούργιο διαχειριστή ενός κακόφημου οίκου της γειτονιάς τους. Ακουσαν τα όσα είχε να τους ανακοινώσει και στη συνέχεια του είπαν πως έχουν κάθε λόγο να αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά του και συνεπώς θα τον κρίνουν στην πράξη. Ο υπουργός Οικονομικών τούς διαβεβαίωσε ότι τα δείγματα γραφής που θα λαμβάνουν εφεξής από την Αθήνα θα διασκεδάζουν όλο και περισσότερο τις θεμιτές εν γένει ανησυχίες τους και το μόνο που τους ζήτησε είναι να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα «με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδίκησης».
Παράταση
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της σήμερα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ελληνικής προέλευσης που φέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να κλείνει το 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ, αναμένεται να ανακοινώσει ότι κλιμακώνει τις πιέσεις της κατά της Ελλάδας. Επί της ουσίας η Επιτροπή θα αποφανθεί σήμερα ότι όλες λίγο πολύ οι χώρες της ζώνης του ευρώ εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα, πλην όμως μόνον η Ελλάδα αρνήθηκε πεισματικά αυτόν τον χρόνο να λάβει διορθωτικά μέτρα. Κατόπιν τούτου η Επιτροπή θα δώσει παράταση σε ορισμένες χώρες, θεωρώντας ότι λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, και μόνον, βρίσκονται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ αποκλειστικώς για την Ελλάδα θα αποφανθεί ότι χρειάζεται νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και νέα χρονοδιαγράμματα αφού τα προηγούμενα απεδείχθησαν γενικώς άνευ αντικρίσματος.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το διάχυτο κλίμα γενικότερης απαξίωσης τόσο των στοιχείων για την ελληνική οικονομία όσο και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, έχουν δημιουργήσει πυκνά σύννεφα ανησυχίας πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ευελπιστεί ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα πάρουν «τοις μετρητοίς» τα νέα δεδομένα και θα «ποντάρουν» περισσότερο στην προοπτική ανόρθωσης και λιγότερο στην προοπτική πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έκρυψε την ανησυχία του και ερωτηθείς χθες στις Βρυξέλλες αν αντιμετωπίζει η χώρα άμεσο πρόβλημα δανεισμού απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τον ανη συχούν ιδιαίτερα τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν για την Ελλάδα οι διεθνείς αγορές.
Κατόπιν όλων τούτων ο υπουργός παρουσίασε χθες στο Εco/Fin ένα ευρύ φάσμα μέτρων τα οποία είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει για να δώσει το φιλί της ζωής στην ελληνική οικονομία.
Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι η ποιότητα των στοιχείων που θα παρέχει η ΕΣΥΕ θα επαληθεύονται από ανεξάρτητη Αρχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να συμβάλει στη διαμόρφωση του σχετικού ελεγκτικού πλαισίου.
Το προσχέδιο
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Η μισή μείωση θα προέλθει από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών. Ερωτηθείς ο υπουργός αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στη συνέχεια τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτόν η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί τον Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές σε σειρά τομέων όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των σταζ, την εξίσωση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, τη διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή της εκ νέου της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται, ένας προσλαμβάνεται» κ.ά.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις αιχμηρές παρεμβάσεις που από πολλές πλευρές υπήρξαν σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοπιστία των στοιχείων. Σημείωσε ότι ο επίτροπος Αλμούνια ενημέρωσε το Συμβούλιο πως θα προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και σειρά επισημάνσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τις μισθολογικές πολιτικές του τύπου «δεν μπορείτε να δίνετε επιδόματα όταν δεν έχετε να πληρώσετε μισθούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: