Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΨΕ ΒΕΝΤΕΤΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Νέο τοπίο στη μάχη της διαδοχής στη Ν.Δ. δημιουργεί η σύμπλευση του
Δημ.
Αβραμόπουλου
με τον Αντ. Σαμαρά, επιτείνοντας και το κλίμα πόλωσης στον κορυφή και τη βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συμφωνία των δύο στελεχών, η οποία επισημοποιήθηκε χθες με την υπογραφή κοινής διακήρυξης αρχών και δεσμεύσεων για την...
επόμενη ημέρα του κόμματος, δίνει ώθηση στην υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, όπως αναγνωρίζουν κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Δ. Παράλληλα, δημιουργεί σκηνικό ρήξεων στην κορυφή της γαλάζιας κομματικής πυραμίδας, αφού για πολλούς στη Ν.Δ. αναβιώνουν πλέον τα «μέτωπα του παρελθόντος» που είχαν τραυματίσει και τη συνοχή του κόμματος.
Με στόχο να αναδείξουν τη συνεργασία τους σε κυρίαρχο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας, οι κ.κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κάνουν κοινές εμφανίσεις και σε ανοικτές συγκεντρώσεις. Αλλά με καθορισμένο πλαίσιο, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες τους, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση στην κομματική βάση και επιχειρήματα στην πλευρά της κ. Μπακογιάννη ότι οι δύο τους προωθούν ένα «σχέδιο δυαρχίας» στο κόμμα. Με αυτό το σκεπτικό, αναμένεται η κοινή εμφάνισή τους να περιοριστεί σε δύο συγκεντρώσεις του κ. Σαμαρά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Αβραμόπουλος στις δικές του δημόσιες παρεμβάσεις έως τις 29 Νοεμβρίου, θα στοχεύει πλέον την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, με βασικό όπλο στη φαρέτρα του ότι η πρώην υπουργός «τορπίλισε» την προσπάθεια να ανοίξει η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού σε όλη την κομματική βάση.
Το σημείο αυτό αποτελεί και μια από τις βασικές συμφωνίες των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, αφού οι δυο τους συμφωνήσαν, εάν επικρατήσει ο κ. Σαμαράς, να προχωρήσει η Ν.Δ. σε τακτικό Συνέδριο την προσεχή άνοιξη και σε νέα αλλαγή του καταστατικού, ώστε οι μελλοντικές μάχες για την κομματική ηγεσία να δοθούν ενώπιον του συνόλου των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Αιφνιδίασε ο χρόνος
Η χθεσινή κοινή εμφάνιση και συμφωνία των δύο στελεχών, αιφνιδίασε το στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη, όχι για την επιλογή του κ. Αβραμόπουλου, αλλά για τον χρόνο που αποφάσισε να τη δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η κ. Μπακογιάννη ήταν βέβαιη ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα στραφεί τελικώς εναντίον της, μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, αλλά στο επιτελείο της εκτιμούσαν ότι θα πάρει δημόσια θέση υπέρ του κ. Σαμαρά προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο γραφείο του και με τον κ. Ψωμιάδη, ενώ το Σάββατο, δύο ώρες πριν από την έναρξη του έκτακτου Συνεδρίου, είδε στον ίδιο χώρο και τον κ. Σαμαρά. Στη συνάντηση αυτή, λένε οι δύο πλευρές, οριστικοποιήθηκε και το πλαίσιο της συμφωνίας τους, αν και στο στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη θεωρούν ότι η σύμπλευσή τους «κλεί δωσε» από τη στιγμή που ο κ. Αβραμόπουλος αποχώρησε από την κούρσα της διαδοχής.
Κομματικοί φίλοι της κ. Μπακογιάννη εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος έχει εξασφαλίσει ότι θα αποτελέσει το «νο 2» της Ρηγίλλης στην περίπτωση εκλογής του κ. Σαμαρά. Και τόνιζαν με έμφαση ότι η πρώην υπουργός είχε απορρίψει προτάσεις στελεχών, όπως του κ. Μεϊμαράκη, να θεσμοθετηθεί θέση αντιπροέδρου στο κόμμα. Από την πλευρά των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, ωστόσο, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η πολιτική συμφωνία τους συνοδεύεται από ανταλλάγματα, ενώ τη θέση αντιπροέδρου δεν φαίνεται να προκρίνει ούτε ο κ. Σαμαράς.
Μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, Σαμαράς- Αβραμόπουλος είχαν συνεχείς επαφές για το περιεχόμενο της διακήρυξης που συνυπέγραψαν χθες. Το τελικό κείμενο διαμόρφωσε ο κ. Αβραμόπουλος το απόγευμα της Δευτέρας, στο πατρικό του σπίτι, στο Ελληνικό Αρκαδίας.
«Εγγυητής της ενότητας»
Ο λόγος που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν άμεσα τη συμφωνία τους, είναι προφανές ότι σχετίζεται και με τη νέα στρατηγική της κ. Μπακογιάννη. Τα δύο κορυφαία στελέχη εκτίμησαν ότι έπρεπε να μπει φρένο στην προσπάθεια της πρώην υπουργού να απαξιώσει την πολιτική πλατφόρμα του κ. Σαμαρά, με βασικό επιχείρημα ότι «περιχαρακώνει το κόμμα» και κόβει τις γέφυρες προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ο κ. Αβραμόπουλος ήρθε, ουσιαστικά, να εγγυηθεί ότι ο κ. Σαμαράς στοχεύει και μπορεί να επιτύχει την «αμφίπλευρη διεύρυνση» της Ν.Δ. Από την άλλη, με τον μέχρι πρότινος εσωκομματικό αντίπαλο στο πλευρό του, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εμφανιστεί ως «εγγυητής της ενότητας» του κόμματος.
Και οι δύο προχώρησαν χθες σε διαδοχικές βολές κατά της κ. Μπακογιάννη. Αιτιολογώντας τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η εκλογή του Μεσσήνιου πολιτικού «οδηγεί σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη συνοχή, στη διεύρυνση και στην ενότητα του κόμματος, σε παράταξη θεσμών και αρχών, σε μια πορεία πιο μαχητική, πιο εμπνευσμένη, με ανοιχτό το κόμμα». Και πως οι θέσεις του είναι «οι πιο γνήσιες και ρεαλιστικές για την κοινωνία, την οικονομία, τα εθνικά θέματα και τον ίδιο τον άνθρωπο».
«Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «ένα κόμμα χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς κλειστά κυκλώματα, χωρίς παρέες εξουσίας που αναπαράγουν, εδώ και πολλά χρόνια, τα ίδια αποτελέσματα και κάνουν τον πολιτικό κόσμο να φαίνεται αναξιόπιστος και αφερέγγυος».
«Αμφίπλευρη διεύρυνση»
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι με τη στήριξη του κ. Αβραμόπουλου αρχίζει η δική του προσπάθεια για «αμφίπλευρη διεύρυνση» της Ν.Δ., όχι μόνον σε όσους άλλοτε γαλάζιους ψηφοφόρους επέλεξαν άλλα κόμματα, αλλά «στη μεγάλη δεξαμενή εκείνων που μας γύρισαν την πλάτη και έμειναν σπίτι τους...». Και πρόσθεσε: «Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κάναμε τη μεγάλη επανάσταση δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Μαζί θα προχωρήσουμε για να κάνουμε τη Ν.Δ. καλύτερη και μεγαλύτερη...».
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: