Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
Σοφία Σακοράφα: Ο Παπανδρέου υπηρετεί συγκεκριμένο σχέδιο... Eίναι τούτη η ώρα της ευθύνης για το νέο ΕΑΜ!
Εθνικό λοιπόν, απελευθερωτικό λοιπόν και ισχυρό, δηλαδή μέτωπο.
* Όταν πήρες την απόφαση να καταψηφίσεις το Μνημόνιο, είχες φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε ή τα γεγονότα ξεπέρασαν και τη δική σου φαντασία;
Η προσέγγισή μου στα αποτελέσματα που θα παρήγαγε το Μνημόνιο δεν...
κινήθηκε στο πεδίο της πρόβλεψης, αλλά της γνώσης. Η προσφυγή στο ΔΝΤ με μαθηματική ακρίβεια θα μας έφτανε εδώ που φτάσαμε, όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό δεν κατηγορώ απλώς την κυβέρνηση για λάθος πρόβλεψη, για ατυχή επιλογή, αλλά για σχεδιασμένη επιλογή με γνωστές τις συνέπειες και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής.
Σήμερα πλέον πωλείται η πατρίδα μας, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, με μεσάζοντα την κυβέρνηση και με συμβούλους πωλήσεων τους αγοραστές.
Αυτή η κατάντια δεν αντιστοιχεί στον λαό μας και στην ιστορία μας.
* Γνωρίζεις καλύτερα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς αντέχουν μια πολιτική που αποτυγχάνει συνεχώς, που βυθίζει σε κρίση οικονομία και κοινωνία, που εκποιεί τη δημόσια περιουσία χωρίς κανένα αποτέλεσμα;
Μια συγκεκριμένη ομάδα έχει κάνει τις επιλογές της και είναι στρατηγικού τύπου. Η κρίση δημιουργεί και συνθήκες αναδιάταξης, ακριβώς αυτή την αναδιάταξη υπηρετεί η συγκεκριμένη ομάδα με όρους ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εξόντωσης του λαού.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αυτοί που έχουν μια άλλη αντίληψη. Όταν όμως ο φόβος, η υποταγή ή η επένδυση σε μια επόμενη ημέρα θολή ξεπερνά την πολιτική αντίληψη, τότε παύει η πολιτική και ξεκινά η προσωπική επιβίωση. Και ποτέ η προσωπική επιβίωση δεν υπήρξε ορθός οδηγός πολιτικής δράσης, αντίθετα καλλιεργούσε πάντα την ανοχή. Η ανοχή όμως σήμερα είναι συνενοχή.
Η ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ και ΟΤΕ ήδη αρνήθηκαν αυτή τη συνενοχή, είναι μια αρχή.
* Είχες δηλώσει πως αν ο σημερινός πρωθυπουργός δεν λεγόταν Παπανδρέου αυτή η πολιτική δεν θα άντεχε ούτε δύο μήνες. Και όμως αντέχει. Και καταστρέφει. Ποια είναι τα όρια τελικά; Πόσο μπορεί να γίνει ανεκτή μια τόσο καταστροφική πολιτική; Είναι τούτη την ώρα μοναδική πολιτική λύση οι εκλογές;
Το επίθετο από μόνο του είναι ισχυρό, καθώς απευθύνεται στα πολιτικά ένστικτα της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές όμως ότι αυτό δεν φτάνει, αυτό υπήρξε ένα πρώτο επίπεδο σχεδιασμού, απαντά δηλαδή στο ποιος. Το πώς είναι μια άλλη ιστορία. Ξέρουμε όλοι καλά ότι σε περιόδους όξυνσης της κρίσης, οξύνονται και άλλοι δύο μηχανισμοί, ο μηχανισμός της προπαγάνδας αλλά και της καταστολής.
Και οι δύο μηχανισμοί έχουν τα εξής ζητούμενα: αφενός την καλλιέργεια φόβου και συνενοχής στον ελληνικό λαό, αφετέρου τη δημιουργία ενός κλίματος εμφυλίου της μιας κοινωνικής ομάδας έναντι της άλλης. Το έχουν καταφέρει σε μέγιστο βαθμό.
Ακόμη όμως και αυτά τα δύο στοιχεία, η καταλληλότητα δηλαδή του προσώπου που θα μας έφτανε εδώ και οι τρόποι που τέθηκαν σε εφαρμογή ώστε να φτάσουμε έως εδώ χωρίς να ανοίξει μύτη, δεν είναι από μόνα τους ικανά. Είναι προφανές ότι και όλοι εμείς, ως ο άλλος πόλος, ο αντιμνημονιακός, ο αριστερός, σταθήκαμε και στεκόμαστε λίγοι απέναντι στα κατακλυσμιαία γεγονότα και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.
Οι εκλογές λοιπόν από μόνες τους μπορεί να μεταφέρουν για λίγο αργότερα αυτό που πάει να συντελεσθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι άλλη πολιτική πρόταση με δυναμική εξουσίας. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά, η βάση του ΠΑΣΟΚ, σε κοινή δράση με μίνιμουμ προγραμματική σύγκλιση.
Δεν είμαι αφελής. Αφέλεια είναι να σε κατασπαράζουν και να λες θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Δεν είμαι ρομαντική. Ρομαντισμός είναι να φαντασιώνεσαι επαναστάσεις την ίδια στιγμή που η κοινωνία σιωπά στην πλέον βάρβαρη επίθεση.
Δεν μου λείπει η δυνατότητα της διάκρισης και για αυτό μπορώ να διακρίνω ότι εχθρός μου δεν είναι ο τροτσικτής ή ο μαοϊκός ή η τάδε τάση ή συνιστώσα. Ο εχθρός είναι εδώ, είναι μπροστά είναι παντοδύναμος.
Είναι τούτη η ώρα και όταν λέω τούτη κυριολεκτώ, αύριο θα είναι αργά, είναι τούτη η ώρα της ευθύνης για το νέο ΕΑΜ.
* Νέο ΕΑΜ;
Το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό πλαίσιο που γέννησε το ΕΑΜ είναι αυτό που ζούμε τώρα. Απώλεια ανεξαρτησίας. Οικονομική κατοχή. Πολιτική εκτροπή.
Εθνικό λοιπόν, απελευθερωτικό λοιπόν και ισχυρό, δηλαδή μέτωπο.
* Εντυπωσιαστήκαμε από το κίνημα της ισπανικής νεολαίας αλλά ο ισπανικός λαός που τιμώρησε τους σοσιαλιστές, ψήφισε το αντίπαλο δέος στο πλαίσιο του συστήματος και του δικομματισμού. Πώς και πότε μπορούν τα κινήματα να συναντηθούν πολιτικά με δυνάμεις ικανές να τα εκφράσουν και να τα αντιπροσωπεύσουν, ώστε να πολλαπλασιαστεί ή και να γίνει αποτελεσματική η πολιτική παρέμβαση;
Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Σ. Ζιζέκ: "Εκείνο που δεν μπορείς να δεις δεν είναι η πολυπλοκότητα της αντικειμενικής πραγματικότητας αλλά το πώς η δική μας παρέμβαση θα την αλλάξει". Υποστηρίζω λοιπόν μια πιο μετριοπαθή θέση: Αντί να βαυκαλιζόμαστε για το πώς θα είναι ο κομμουνισμός, πρέπει να εργαστούμε με όσα έχουμε, ακόμα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το κίνημα, από το Σιάτλ μέχρι οτιδήποτε, πρέπει να είναι συνδεδεμένο με άλλα κινήματα, να έχει ισχυρή γείωση με την πραγματικότητα και τότε κάτι θα συμβεί".
Εάν λοιπόν είχαμε απαντήσει σε αυτό, το πώς η δική μας παρέμβαση θα αλλάξει την πραγματικότητα, θα είχαμε λύσει και το πρόβλημα. Αυτό όμως που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι δύο είναι οι όροι αλλαγής αυτής της πραγματικότητας: Ο πρώτος να εμπλέκεσαι στα κινήματα και ο δεύτερος να ξέρεις ότι η εμπλοκή σου έχει ένα και μόνο ζητούμενο, την τελική απάντηση να τη δώσουν τα κινήματα.
Δημήτρης Χρήστου, "Αυγή"
Αναρτήθηκε από sibilla
Read more...
Ν. Αριστερής Πρωτοβουλίας: ΚΟΡΟΪΔΙΑ Ή ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ;
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30 Μαΐου 2011
Τον Μάιο του 2010 η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με διάγγελμα μας ανακοίνωναν την ένταξη της χώρας σε καθεστώς μνημονίου για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Ζητήθηκε η ‘συναίνεση’ του ελληνικού λαού με την υπόσχεση ότι οι θυσίες θα ανταμείβονταν σε βάθος τριετίας. Κόψιμο μισθών, κούρεμα συντάξεων, αύξηση φορολογίας, όλα στο βωμό του μνημονίου με την ελπίδα ότι σε τρία χρόνια θα επανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας ως χώρα.
Τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ζήτησε τη ‘συναίνεση’ των πολιτικών κομμάτων για τη λήψη νέων δυσβάσταχτων μέτρων, για την υπογραφή ενός δεύτερου μνημονίου ακόμη σκληρότερου από το πρώτο.
Όμως, κανείς δεν μας είπε τί έφταιξε και τα μέτρα του πρώτου μνημονίου δεν απέδωσαν. Ποιος φταίει για αυτή την αναποτελεσματικότητα;
Τα μέτρα μπορεί να μην απέδωσαν, όμως οι τσέπες μας άδειασαν, οι μισθοί μας μειώθηκαν, η αγοραστική μας δύναμη εξανεμίστηκε και η εύρεση εργασίας μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
Τι απέγιναν τα χρήματα του μνημονίου; Οι περίφημες πρώτες και δεύτερες και τρίτες δόσεις; Κάθε τόσο ακούγαμε εκβιαστικά διλήμματα με αποκορύφωμα εκείνο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Τελικά τί πήγε στραβά;
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπήκε στο κόπο να μας ενημερώσει για τον τρόπο με τον όποιο κατανεμήθηκαν οι δόσεις του μνημονίου, τις τρύπες που υποτίθεται ότι έκλεισε, ώστε σήμερα απλώς να έρχεται και να ζητά την υπογραφή ενός νέου.
Και τώρα πάλι, με προτροπή του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών μας τίθεται ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα. Ή δεχόμαστε ένα δεύτερο μνημόνιο ή χάνουμε την πέμπτη δόση και κηρύττουμε στάση πληρωμών. Από ότι φαίνεται στις δύσκολες στιγμές, το οικονομικό επιτελείο αρέσκεται στην κινδυνολογία χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης.
Ο ίδιος, άλλωστε, ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν μερικούς μήνες διατυμπάνιζε δημοσίως ότι νέα μέτρα δεν επρόκειτο να ληφθούν και ότι αν κάτι τέτοιο γινόταν, ο ίδιος θα υπέβαλε την παραίτησή του.
Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει ότι ο λαός δεν είναι απλές λογιστικές μονάδες. Είμαστε πάνω από όλα υπεύθυνοι πολίτες, συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Ζητάμε να μάθουμε την αλήθεια.
Πιστέψαμε στο ‘λεφτά υπάρχουν’ και διαψευστήκαμε.
Πιστέψαμε στην ανάγκη του μνημονίου και ξεγελαστήκαμε.
Κατηγορηθήκαμε ότι ‘μαζί τα φάγαμε’ και εξαγριωθήκαμε.
Πώς είναι δυνατόν η νεολαία, που σε τελική ανάλυση είναι μακριά και απούσα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, να είναι αναγκασμένη να επωμιστεί το βάρος των λανθασμένων πρακτικών και των ασυνεπειών των κυβερνόντων;
Η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει και τα τελευταία σημάδια αξιοπιστίας της απέναντι στον ελληνικό λαό. Λειτουργεί ως φερέφωνο των υπαλλήλων του Δ.Ν.Τ. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Οι πολίτες και ειδικά οι νέοι νιώθουμε έντονα τον φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο.
Η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες, αδιαφορούν. Γιατί πριν ένα χρόνο μας έδιναν υποσχέσεις που με τόση ευκολία τώρα αναιρούν;
Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον δεν υπάρχει πολιτική, δεν υπάρχει προγραμματισμός, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το μέλλον μας υποθηκεύεται καθημερινά όλο και περισσότερο. Νιώθουμε αγανακτισμένοι.
Εμείς οι νέοι δεν μπορούμε πλέον να έχουμε όνειρα, ελπίδες. Μας στερούν το δικαίωμα στο αύριο. Δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα βρούμε εργασία. Οφείλουμε να βολευτούμε και να συμβιβαστούμε εργασιακά με καθεστώτα μερικής απασχόλησης, μαύρης εργασίας και με μισθούς χαμηλότερους των ανεκτών. Η μόνη εναλλακτική λύση που μας παρουσιάζεται είναι η φυγή στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η αφαίμαξη; Γιατί τόσες ανακρίβειες; Γιατί τόσες αποτυχίες; Γιατί αυτή η άνευ όρων παράδοση και υποτέλεια στα κερδοσκοπικά συμφέροντα; Γιατί οι ‘έχοντες’ να έχουν τόση ασυλία;
Οι κατά συνθήκη εκπρόσωποι της προοδευτικής παράταξης στην κυβέρνηση (πολλοί δε από αυτούς διατηρούν και το δήθεν προνόμιο να αποτελούν προσωπικές-φιλικές επιλογές του πρωθυπουργού) αποδεικνύουν ότι όχι μόνο έχουν απαρνηθεί τις αρχές και τις αξίες του κινήματος και δεν διαθέτουν όραμα, αλλά αποτυγχάνουν ακόμη και ως διαχειριστές μιας δύσκολης, για τον τόπο, συγκυρίας.
Η μόνη πραγματική εξουσία είναι αυτή που πηγάζει από το λαό και λειτουργεί για το λαό. Όταν μια κυβέρνηση αποκόπτεται από το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία, μοιραία οδηγεί τη χώρα ολόκληρη στην αποξένωση και το μαρασμό.
Read more...
Μόνο 9 υπουργούς και στελέχη εμπιστεύεται ο Παπανδρέου! ...
Εδώ και μερικές ημέρες, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει επιλέξει συγκεκριμένους ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεται και με τους οποίους λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.
Ποια είναι η νέα... ηγετική ομάδα του πρωθυπουργού. Έχουμε και λέμε: Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Παμπούκης, Δημήτρης Δρούτσας, Δημήτρης Ρέππας, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Νίκος Αθανασάκης, Κώστας Θέος.
Αυτοί...
parapolitika.gr
Read more...
Επιστροφή στην εποχή της... Ούλεν!...
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Υποχρεωμένος να συνεχίσει ολομόναχος την πολιτική υλοποίησης των στόχων του Μνημονίου είναι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς απομονώθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής, περιοριζόμενος στη ... συναίνεση του ΛΑΟΣ, η οποία είναι από πέρυσι δεδομένη, αλλά δεν επαρκεί πολιτικά. Ακόμη όμως και στο θέμα της εκποίησης δημόσιων υπηρεσιών και ακινήτων, στο οποίο συμφωνεί γενικά μαζί του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.
Το πολιτικό κόστος των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι βαρύτατο για τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς του και το ΠΑΣΟΚ για πολλούς λόγους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται πολύ σοβαρά εκτεθειμένος στα μάτια των πολλών χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει, εξαιτίας δηλώσεων που είχε κάνει ο ίδιος προσωπικά ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πριν αναλάβει την εξουσία. Δηλώσεις που φροντίζουν να υπενθυμίζουν οι ΠΑΣΟΚτζήδες συνδικαλιστές που εργάζονται σε αυτές. "Εγκληματική παράδοση" χαρακτήριζε την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ επί κυβέρνησης Καραμανλή και υποσχόταν "ανάκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ από το Δημόσιο" μόλις το ΠΑΣΟΚ ερχόταν στην εξουσία. Σε αντίθεση με αυτά που υποσχόταν όμως, ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται σήμερα να ολοκληρώσει την πλήρη παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, μη κρατώντας καν το δικαίωμα βέτο για θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας! Μόλις πάρουν τον έλεγχο οι Γερμανοί, θα κάνουν αμέσως 2.000 απολύσεις, ακολουθώντας πλάνο που υλοποίησαν όταν αγόρασαν και τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Σλοβακίας: από 12.345 εργαζομένους που είχε το 2000 μέσα σε μια δεκαετία εξόντωσαν τα... τρία τέταρτα (!) και πέρυσι είχαν κρατήσει 3.331 εργαζομένους.
"Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρηθούν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης" δήλωνε ο Γ. Παπανδρέου το 2008, αλλά σήμερα τα πουλάει και τα δύο. "Εμείς συμπαριστάμεθα στις προσπάθειες των εργαζομένων και όλων των προοδευτικών πολιτών που θέλουν αυτό το μεγάλο για μας απόκτημα της ΔΕΗ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο" δήλωνε ο Γ. Παπανδρέου περιστοιχιζόμενος από συνδικαλιστές της ΔΕΗ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, σήμερα όμως θέλει να ξεπουλήσει αυτό το "μεγάλο απόκτημα".
Το δεύτερο ζήτημα που υπάρχει είναι ότι, λόγω της κρίσης και των κερδοσκοπικών προσδοκιών, οι χρηματιστηριακές τιμές των ΔΕΚΟ βρίσκονται σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα. Οποιος υπουργός βάλει την υπογραφή του για πώληση σε εξευτελιστικές τιμές σαν τις σημερινές οποιασδήποτε δημόσιας επιχείρησης, δικαίως διατρέχει κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος στα δικαστήρια μόλις πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Για να καταστήσουμε σαφέστερο τι εννοούμε, αρκεί να φέρουμε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα: Την Παρασκευή π.χ. η χρηματιστηριακή αξία ολόκληρης της ΔΕΗ ήταν μόλις... 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Η ΕΥΔΑΠ, η οποία υδρεύει 4.300.000 κατοίκους και στον τομέα της αποχέτευσης εξυπηρετεί 3.500.000 κατοίκους, είχε χρηματιστηριακή αξία την Παρασκευή... μισό δισ. ευρώ! Θα πουλήσει δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου το πακέτο ελέγχου της εταιρείας (51% το πολύ) για... 300 εκατομμύρια ευρώ; Θα τρελαθούμε! Θα εκχωρήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ έναντι μόλις... 0,4 δισεκατομμυρίου ευρώ στους Γερμανούς (τόσο κόστιζε προχθές, το κρίσιμο 10% των μετοχών του ελληνικού κράτους, με το οποίο η Ντόιτσε Τέλεκομ αποκτά τον πλήρη έλεγχο); Θα πουλήσει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και τα δύο μαζί, για λιγότερο από... 0,25 δισ.;
Είναι δυνατόν να συζητάμε να πουλήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια της πατρίδας μας για... 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά; Είναι δυνατόν; Μα αν δεν είναι αυτά οικονομικά εγκλήματα κατά της χώρας στον ανώτατο δυνατό βαθμό, τότε τι είναι οικονομικό έγκλημα - μόνο οι μίζες και οι κομπίνες του άλφα ή τους βήτα υπουργού που τσέπωσε κάποια εκατομμύρια ή βρέθηκε ξαφνικά με πέντε και δέκα ή και παραπάνω ακίνητα; Και κάτι ακόμα. Αν η κυβέρνηση πουλώντας φως, νερό, τηλέφωνα, λιμάνια, τρένα δεν πιάνει ούτε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, από πού σκοπεύει να πιάσει τα υποτιθέμενα 50 δισ. που έχει τάξει στην ΕΕ και το ΔΝΤ; Θα πουλήσει και τη γη μας;
ΔΙΑΛΥΣΗ
Το αληθινό έργο της Τρόιχαντ
ΑΠΥΘΜΕΝΟ πολιτικό θράσος συνιστά η προβολή ως προτύπου για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις του δυτικογερμανικού οργανισμού Τρόιχαντ. Απευθύνεται σε αδαείς. Αποστολή της Τρόιχαντ που σε πρώτη φάση λειτούργησε από το 1990 μέχρι το 1994 ήταν όχι να εξυγιάνει, αλλά να διαλύσει εντελώς τη βιομηχανική και αγροτική βάση της Ανατολικής Γερμανίας και να την καθυποτάξει στις δυτικογερμανικές επιχειρήσεις. Ξεπούλησε τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Από τα 4 εκατομμύρια Ανατολικογερμανούς εργαζόμενους το 1990, άφησε άνεργους τα... 2,5 εκατομμύρια το 1994! Ξεπούλησε 8.500 κρατικές επιχειρήσεις και 2.500.000 στρέμματα καλλιεργειών έναντι... 135 δισ. ευρώ!!! Ο πρώτος πρόεδρος της Τρόιχαντ δολοφονήθηκε, ενώ 180 άτομα δικάστηκαν για σκάνδαλα.
ethnos.gr
Read more...
Ριζική αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται η τρόικα...
Το «σπάσιμο» του Υπουργείου Οικονομικών σε δύο με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του προϋπολογισμού, των δαπανών και του ...δημοσίου χρέους από τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους δηλαδή τις εφορίες και τα τελωνεία, εισηγείται η τρόικα στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το 2015 προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, η τρόικα σε ειδική μελέτη που πραγματοποίησε τονίζει τη σημασία αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρει το «Βήμα», στη μελέτη υπό τον τίτλο «Υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις των δημοσίων οικονομικών» την οποία υπογράφουν πέντε μέλη της αποστολής, επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λογοδοσία στη Βουλή για τα δημόσια οικονομικά.
Μάλιστα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν την οργάνωση του υπουργείου Οικονομικών σε νέα βάση και υποδεικνύουν μάλιστα και το οργανόγραμμα που πρέπει να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση.
Το Οργανόγραμμα
Στο πυραμιδικό οργανόγραμμα του Υπουργείου προτείνεται κάτω από τον γενικό γραμματέα η δημιουργία τεσσάρων γενικών διευθύνσεων εκ των οποίων η μία θα έχει αρμοδιότητα τις Οικονομικές Υπηρεσίες.
Κάτω από αυτή θα υπάρχουν τρεις διευθύνσεις:
* Για τον Προϋπολογισμό (σχεδιασμός και έλεγχος),
* Για τα Λογιστικά και
* Για το Συντονισμό των άλλων υφισταμένων υπηρεσιών.
To δεύτερο κομμάτι θα είναι το «Υπουργείο εσόδων» στο οποίο θα υπαχθούν οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους που θα έχει την ευθύνη των ελέγχων (καύσιμα. ποτά, τρόφιμα κλπ).
Από τις 228 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν οι 213.
Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν μόνο 75 εφορίες από τις οποίες οι 20 στο νομό Αττικής.
Σύμφωνα με το σχέδιο, 2.000 υπάλληλοι των εφοριών θα πάψουν να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα και θα βγουν στον δρόμο (αγορά, καταστήματα και επιχειρήσεις) για έλεγχο.
Στη μελέτη για τα δημόσια οικονομικά καταγράφονται οι μεγάλοι κίνδυνοι «εκτροχιασμού» του προγράμματος που εκτός από την ύφεση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εξής:
* Η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ,
* Δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα οργανισμών του δημοσίου όπως ο ΟΕΚ.
* Δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς αγωγές σε βάρος του δημοσίου
* Δαπάνες για απρόβλεπτες καταστάσεις.
TANEA
Read more...
ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΑΚΕΛΟ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Υπάρχει ανησυχία στην πλευρά του Νίκου Παπανδρέου. Συνεργάτες του έλεγαν στο Fimotro, ότι είναι πολύ πιθανό ο φάκελος που έφτασε στο Μαξίμου πριν από περίπου 15 ημέρες να αφορά αυτόν. Όπως ενημερωθήκαμε τα στοιχεία, εν είδει καταγγελίας, τα οποία περιέχει ο φάκελος...
αφορούν τις δραστηριότητες προσώπου το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά-αλλά πολύ κοντά όμως- στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον. Τα έγγραφα τα οποία περιέχονται στον φάκελο καταδεικνύουν οτι ο άνθρωπος του Γ. Παπανδρέου σχετίζεται με πολλούς επιχειρηματίες και φαίνεται να είναι αναμεμειγμένος σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες ως ενδιάμεσος. Ο Νίκος Παπανδρέου είναι πολύ ανήσυχος...
Read more...
“Πόρτα” από Βέλγους και Σλοβάκους στην ελληνική οικονομία
Μπαράζ διεργασιών για το νέο πακέτο των 65 δισ. ευρώ
Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες πέρασαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο με συνεχείς διεργασίες ώστε να καταλήξουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 65 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, “ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν δόσεις ζωτικής σημασίας τον Ιούνιο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας”, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το πρακτορείο.
Ο λόγος για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της χώρας μας στο διάστημα 2012 – 2013, όταν και αναλαμβάνει ...δράση ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης που θεωρητικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των χωρών του Μνημονίου (Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας).
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες την Τρίτη συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας, δηλαδή η ομάδα των ειδικών που θα προετοιμάζει τις προτάσεις για το Eurogroup. Και φέρεται να καταλήγει σε ένα νέο “πακέτο βοηθείας”, της τάξης των 65 δισ. ευρώ μάξιμουμ, που ουσιαστικά αποτελεί μια συμβιβαστική λύση προς κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, καθώς περιλαμβάνει και την παράμετρο των ενυπόθηκων εγγυήσεων που θα ζητήσουν συγκεκριμένες χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ για να συναινέσουν σε νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα, αλλά και την πρόβλεψη για λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων ειδικά για το σκέλος των εσόδων σε συνδυασμό με μια – όπως την αποκαλεί το πρακτορείο δανειζόμενο τη σχετική φράση που χρησιμοποίησαν σήμερα σε δημοσίευμά τους οι Financial Times – “πρωτοφανή επίβλεψη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων από ξένους ειδικούς εμπειρογνώμονες”...
Κι ενώ οι πληροφορίες για την ατζέντα των Ευρωπαίων έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις επιφανών πολιτικών και οικονομικών στελεχών.
Πρώτη η κυρία Ιβέτα Ραντίτσοβα, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, η οποία τονίζει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, όσο απαραίτητος όμως είναι και ο τρόπος που αυτή θα γίνει ελεγχόμενα και με το μίνιμουμ των αρνητικών επιπτώσεων στις υπόλοιπες ασθενείς οικονομίες. Υπό αυτή την αίρεση, λέει η κυρία Ραντίτσοβα, μπορεί να ζητήσει η χώρα νέο πακέτο βοηθείας, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση “κανένα ποσό για το νέο δάνειο δεν θα είναι επαρκές για την Ελλάδα αν δεν αναδιαρθρώσει το χρέος της”...
Στο Βέλγιο πάντως λαμβάνουν μέτρα για να μην αντιμετωπίσουν οιοδήποτε πρόβλημα σε κάθε περίπτωση και σε κάθε δυνατή λύση του ελληνικού θέματος. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λικ Κοέν δεν αγοράζει πια κρατικό χρέος της Ελλάδας, ούτε όμως και της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Μάλιστα ψάχνει και τρόπο να “ξεφορτώσει” τα 5,3 δις ευρώ κρατικού χρέους των τριών αυτών χωρών (συν της Ισπανίας) που ακόμα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.
Στον αντίποδα, την πλέον “φιλική” προς την Ελλάδα δήλωση της ημέρας έκανε η κυρία Μαρία Φέκτερ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, η οποία, σε συνέντευξή της, τονίζει ότι η χώρα μας περνάει μεν μια “επώδυνη αλλά απαραίτητη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης” αλλά έχει τη στήριξη των εταίρων της που “εργάζονται για να μην επιδεινωθεί η κρίση και για την ελαχιστοποίηση της ζημίας”.
Η κυρία Φέκτερ τέλος τονίζει πως εφόσον η Αθήνα δείξει διατεθειμένη να λάβει “όσο το δυνατόν αυστηρότερα μέτρα λιτότητας και επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις”, τότε και η Ευρώπη οφείλει να διασώσει τη χώρα και να “να αποτρέψει όσους κερδοσκοπούν με πιθανή χρεοκοπία της”.
Παρόμοιες και οι δηλώσεις του Αυστριακού αντικαγκελάριου, υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης, ενώ δεν επιτρέπεται καν να “γίνονται επιφανειακές προτάσεις όπως αυτή πως θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα”...
Read more...
«Δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν οι Αγανακτισμένοι» λέει ο Θ.Πάγκαλος
Αιτήματα «διαφορετικά και αντιφατικά»
- Στις συγκεντρώσεις ακούγονται «αιτήματα διαφόρων ειδών και αντιφατικά μεταξύ τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
«Το κίνημα είναι σημαντικό, αυτό καθ' εαυτό, για αυτό και ασχολήθηκα στη συνέντευξη» είπε ο Θ.Πάγκαλος σχολιάζοντας το βράδυ της Δευτέρας στη ΝΕΤ τον αντίκτυπο των δηλώσεών του την Κυριακή.
«Αυτό που είπα είναι πως δεν είναι σαφές τι επιδιώκει» τόνισε ο Θ.Πάγκαλος, λέγοντας πως ακούγονται «διαφόρων ειδών αιτήματα που είναι αντιφατικά μεταξύ τους». «Μία κυβέρνηση δεν φεύγει με μία διαδήλωση, αλλά με εκλογές» σημείωσε.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως το κίνημα είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα αλλά όχι πρωτοφανές γενικά, κάνοντας αναφορά στο Μαή του '68 κσι στις διαδηλώσεις εναντίον του Αλιέντε.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Και πάλι στο Σύνταγμα και τις πλατείες της χώρας οι «Αγανακτισμένοι»
Κάλεσμα σε όλους για έκτη ημέρα
- Αγανακτισμένοι στην πλατεία Συντάγματος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα ήταν μεν λιγότεροι σε σύγκριση με την Κυριακή αλλά δυναμικό «παρών» τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη συνέλευση έδωσαν εκατοντάδες κάτοικοι. Πλήθος συγκεντρωμένων και μπροστά από το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα αντίσκηνα ήταν περισσότερα από τις προηγούμενες ημέρες.
Οι συζητήσεις μεταξύ των «Αγανακτισμένων» περιστράφηκαν τη Δευτέρα και γύρω από την στάση των μεγάλων ΜΜΕ απέναντι στις συγκεντρώσεις. Ποικίλα σχόλια και επιφυλάξεις μεταξύ των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα προκάλεσε η εμφάνιση «κρεμάλων» στην πλατεία.
Στο Ρέθυμνο, όπου οι πολίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Debtocracy.
- Τα hashtag στο Τwitter για τις συγκεντρώσεις είναι τα #25Mgr, #greekrevolution, #syntagma
Στη διάρκεια της νύχτας, στην πλατεία Συντάγματος διανυκτέρευσαν περίπου 400 άτομα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες τα μέλη του κινήματος θα βρεθούν σε γειτονιές της Αθήνας για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν περισσότερους πολίτες.
«Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», «Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια», «Ουστ» και «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών.
Πολίτες κάθε ηλικίας κατεβαίνουν κάθε ημέρα στο Σύνταγμα, ενώ έχουν συγκροτηθεί ομάδες αυτοοργάνωσης με αντικείμενο τη σίτιση, την καθαριότητα, τη νομική υποστήριξη ενώ υπάρχει και ιατρείο.
Στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος έχουν συγκροτηθεί συνελεύσεις και εγκρίνονται μικρά και μεγάλα ψηφίσματα, όπως να γίνει ενημερωτική εκστρατεία στις γειτονιές της Αθήνας, να διερευνηθεί η περίπτωση αγωγών προς πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα κ.ά.
Mιλώντας τη Δευτέρα στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π.Μπεγλίτης δήλωσε αναφερόμενος στο κίνημα των Αγανακτισμένων πως «δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε, αλλά δεν πρέπει και να το υπερτιμήσουμε». Εξηγώντας, πρόθεσε πως «εάν το κίνημα δεν κουβαλά ελπίδα, χάνει γρήγορα τις αντοχές του».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.Μαρκόπουλος σχολίασε πως «η κυβέρνηση φοβάται την κοινωνία» και πως η νεολαία που διαδηλώνει έχει χάσει την ελπίδα και την αυτοπεποίθησή της.
Σε σχετική του δήλωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης ανέφερε: «Οι πολίτες με τις συλλογικές τους διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αξιώνουν λύσεις και διεκδικούν την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του κομματικού».
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Νέο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξετάζει η ΕΕ
Νέα βοήθεια με αυστηρούς όρους
- Εγγυήσεις για το νέο δάνειο και εποπτεία των αποκρατικοποιήσεων ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα (Φωτογραφία: ReutersCopyright Reuters
Reuters content is the intellectual property of Reuters Limited. Any copying, republication or redistribution of Reuters content, including by caching, framing or similar means, is expressly prohibited without the prior written consent of Reuters. Reuters shall not be liable for any errors or delays in content, or for any actions taken in reliance thereon. Reuters, Reuters Logo and the Sphere Logo are trademarks and registered trademarks of the Reuters Group of companies around the world. For additional information on Reuters photographic services, please visit the web site at
http://pictures.reuters.com
Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσε την Δευτέρα τις «αβάσιμες, για μία ακόμα φορά», όπως τις χαρακτήρισε, φήμες ότι ενδέχεται να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 6 Ιουνίου για την Ελλάδα.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου (μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί) και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επείγουσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι κινήσεις για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2012 και το 2013 (μένουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες 27 δισ. το 2012 και 32 δισ. το 2013) επιταχύνθηκαν μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, στις 29 Ιουνίου.
Όπως φέρεται να είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μίγμα εγγυημένων (ενυπόθηκων) δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, πρόσθετα μέτρα στο σκέλος των εσόδων καθώς και μία «πρωτοφανή» έξωθεν εποπτεία της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων.
«Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική στήριξη από την ΕΕ, υπό την έννοια της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων», φέρεται να είπε αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ.
Η έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα κρίνει την καταβολή της 5ης δόσης, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιάν Κέες Ντε Γιάγκερ, το Eurogroup επεξεργάζεται σενάρια για την ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους.
«To Eurogroup διερευνά την αναδιάταξη, τι μπορεί να γίνει σχετικά με αυτήν, εάν είναι δυνατή χωρίς να αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο Ολλανδός υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε συνέδριο στην Λευκωσία.
«Πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα αποκλείει κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα».
«Παραφωνία» στο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ενδεχόμενης αναδιάθρωσης η Σλοβάκα πρωθυπουργός Ιβάκα Ραντίκοβα, η οποία δήλωσε την Δευτέρα ότι χωρίς την αναδιάρθρωση καμία βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα είναι επαρκής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα πρέπει να προσφέρουν ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τη διετία 2012-2013.
Ο κ. Σμάγκι πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καλυφθούν από τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα.
Παράλληλα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει με κάποια μορφή βοήθεια στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε επαρκή στοιχεία για να πάρουμε μία απόφαση», δηλώνει σε σχέση με την επιλογή που έχει η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, για να μειώσει την χωρίς περιορισμούς ρευστότητα που χορηγεί στις τράπεζες της Ευρωζώνης.
«Η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένα παραμύθι», λέει για την περίπτωση της Ελλάδας, απαντώντας σε όσους επικρίνουν την ΕΚΤ ότι δεν έχει λάβει υπόψη της ότι η κρίση χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίστηκε με τη μετατροπή του χρέους τους σε εγγυημένα ομόλογα, τα λεγόμενα «ομόλογα Μπρέιντι».
Η περίπτωση της Ελλάδας είναι «εντελώς διαφορετική», λέει ο κ. Σμάγκι, σημειώνοντας ότι το χρέος των χωρών της Λατινικής Αμερικής ήταν σε δολάρια και κυρίως έναντι ξένων επενδυτών, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι έναντι Ελλήνων.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Καρατζαφέρης: «Είναι αδίστακτος, έχει ρίξει μια κυβέρνηση»
«Αν δεν τα βρούμε τώρα, νομίζω ότι θα γίνουν εκλογές πάρα πολύ σύντομα. Δεν ξέρω αν θα είναι μέσα στο καλοκαίρι, αλλά πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM.
Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά αποκαλώντας τον «αδίστακτο». «Θα μπορούσε να δείξει μια μεγαλοσύνη. Αλλά από την αρχή της πολιτικής του ζωής έδειξε ότι σκέπτεται περισσότερο τον εαυτό του από την πατρίδα. Έριξε μια κυβέρνηση, άρα αυτός ο άνθρωπος είναι αδίστακτος», παρατήρησε.
Αναφερόμενος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ξεκαθάρισε ότι είπε στον κ. Παπανδρέου ευθέως ότι δεν μπαίνει σε διαδικασία συναίνεσης με αυτήν την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «αδύναμη και ανεπαρκή». Τόνισε επίσης ότι ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίζει από εδώ και εμπρός ό,τι έρθει στη Βουλή, αφού, όπως εξήγησε, δεν μπορεί «να ποντάρει σε ένα κουτσό άλογο».
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων», ενώ ενδεχομένως «θα συμβάλει και ο τρίτος, αν θέλει».
«Εγώ είμαι έτοιμος να μη συμμετέχω σε μια κυβέρνηση, αν αυτό ενοχλεί ή φοβίζει κάποιον. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Με ενδιαφέρει να προχωρήσει η Ελλάδα», πρόσθεσε.
Read more...
Βεντέτα της Μάνιας (της Ελευθεροτυπίας) με τον Πρωθυπουργό
Στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” υπήρχαν δύο παραπολιτικά από τη Μ.(άνια) Τ.(εγοπούλου) με αποδέκτη τον Γιώργο Παπανδρέου.
Το πρώτο είχε τον τίτλο “Απογραφή”:
“Alexander platz
Berlin 1961
Η αρχή και το τέλος μιας ανύπαρκτης γραφειοκρατίας;
Athens 2011
Κύριε Παπανδρέου, εσείς απαντήσατε στην ερώτηση αν η κουζίνα σας είναι πάνω από 4 τ.μ.;”
Το δεύτερο είχε τον τίτλο “ταυτολογία”:
“Κύριε Παπανδρέου, ποιοι σας στηρίζουν στην προσπάθειά σας να νομίζετε ότι μπορείτε να επιλέγετε τους συνομιλητές σας στο χώρο του Τύπου; Μήπως αυτοί με τους οποίους συναλλάσσεστε;”
Τη Δευτέρα, η Μάνια Τεγοπούλου συνέχισε την... αλληλογραφία με παραλήπτη τον πρωθυπουργό, γράφοντας ένα νέο, το τρίτο διαδοχικό, παραπολιτικό. Αυτή τη φορά, το σχόλιο αφορούσε στις σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με τον Τύπο! Τίτλος “σειριακός κώδικας σιωπής” :
“Κύριε Παπανδρέου, πρόκειται περί αρπαχτής ή έχετε βάσιμες ελπίδες ότι οι συνομιλητές σας στο χώρο του Τύπου θα σας στηρίξουν και του χρόνου”.
Το γεγονός προκαλεί προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς η Μάνια Τεγοπούλου έχει δικό της μπαϊράκι και κάθε απόπειρα ελέγχου ή δελεασμού (της) θεωρείται από πάρα πολύ δύσκολη ως αδύνατη. Δεν έχει βλέπετε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και κυρίως δραστηριότητες που να εμπλέκονται με το κράτος και τον κρατικό κορβανά.
Read more...
Σκληρή απάντηση Πρωτόπαπα στον Δρούτσα
«Ο κ. Δρούτσας είναι υπουργός εξωτερικών. Δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής. Δεν έχει επαφή με την κοινωνία για να δει τι γίνεται αυτή τη στιγμή.... Καλά θα έκανε να ασχοληθεί με τα προβλήματα του υπουργείου του και να αφήσει τους βουλευτές που αυτή τη στιγμή τραβάνε τον Γολγοθά τους», είπε ο κ. Πρωτόπαπας στη ΝΕΤFM
Το πρωί, ο κ. Δρούτσας είχε χαρακτηρίσει τους βουλευτές καθεστώς, είχε υποστηρίξει ότι μετά από δυο θητείες πρέπει να κάνουν ένα “διάλειμμα” και είχε προτείνει όταν αναλαμβάνουν κυβερνητικό αξίωμα να αποποιούνται του αξιώματος και όταν φαύγουν από την κυβέρνηση να επανέρχονται.
Read more...
Αναβολή 48 ωρών ζήτησε και έλαβε από την Προανακριτική ο Α.Τσοχατζόπουλος
Κάνοντας χρήση του δικαιώματός του
- O Aκης Τσοχατζόπουλος στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, θέλησε να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο κανονισμός της Βουλής για 48ωρη αναβολή, προκειμένου να λάβει γνώση όλου του υλικού της Επιτροπής, το οποίο είχε ζητήσει, με αίτημά του και έλαβε μαζί με τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Την Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σ.Εμμανουήλ και ο επιχειρηματίας Μ.Φιλιππίδης.
Εν τω μεταξύ, η Προανακριτική Επιτροπή, με έγγραφη αίτησή της προς το υποθηκοφυλακείο Αθηνών, ζητά να της κατατεθούν αντίγραφα όλων των συμβολαίων, με τις αγοραπωλησίες που έχει κάνει η οφ σορ εταιρία «Torcaso», από το 1999 μέχρι το 2010.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
«Φέρτε πίσω τα σχολικά βιβλία»...
Πενία τέχνας κατεργάζεται...
Όπως επισημαίνει η υπουργός, «η δράση αποτελεί πανελλήνια προσπάθεια, με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου. Όσα βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση».
«Το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011, τα σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων θα βραβευθούν με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕΔΒ. Θα βραβευθεί, επίσης, το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία» καταλήγει η επιστολή Διαμαντοπούλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...
Βόμβα ΔΝΤ προς Γιώργο: «Αποκεφάλισε τον Παπακωνσταντίνου»
προβληματισμό τα τελευταία ξεσπάσματα του υπουργού Οικονομίας απέναντι στους δημοσιογράφους δείχνοντας δυσφορίαγια την εικόνα που βγάζει προς τα έξω.
Ο ολοήμερος καβγάς Κωνσταντίνου- Mega, πρώτα στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τον δημοσιογράφο Μανώλη Αναγνωστάκη και κατόπιν η παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων όπου ο υπουργός έσπευσε να διαψεύσει το ρεπορτάζ του Μ. Ιγνατίου ότι οι επιτελείς του ΔΝΤ λένε πως η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει, δείχνει, λένε στο ΔΝΤ, ότι ο Παπακωνσταντίνου «έχει φθάσει στα όρια του».
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι Αμερικάνοι έχουν εισηγηθεί από διμήνου στον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει στην αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και έχουν προκρίνει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών προκείμενου να γίνει εφικτή η εφαρμογή του μνημονίου. Η παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της
ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμα,για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες στην Ουάσιγκτον – και σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings - δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητη. Η δήλωση στήριξης του Ομπάμα –για τρίτη φορά- την περασμένη εβδομάδα από την σύνοδο του G8 υποδηλώνει το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει σε καμιά
περίπτωση να κλονιστεί η ευρωζώνη κάτι που θα είχε συνέπειες στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Άλλωστε, εν τη απουσία του «φίλου» Στρος-Καν, οι Αμερικανοί θα είναι εκείνοι που θα παίξουν τον «προστατευτικό» ρόλο που είχε επωμισθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα προκαλέσει εντύπωση τις επόμενες εβδομάδες, μετά τις τουρκικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, να επισκεφθεί την Αθηνά η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε μια κίνηση συμπαράστασης στον Γιώργο Παπανδρέου.
Μία προγραμματισμένη επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα είχε αναβληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο που οδήγησε αργότερα στην παραίτηση Μουμπάρακ.
Read more...
Επανέλεγχο του «πόθεν έσχες» πολιτικών από το 1974 εισηγείται η ΝΔ
Κατέθεσε πρόταση νόμου
- Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Η Επιτροπή θα ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά επεκτείνεται στα δύο χρόνια πριν αναλάβουν το αξίωμα και δύο χρόνια μετά την παύση της ιδιότητας τους, ενώ προβλέπεται μέχρι και δήμευση της περιουσίας τους, αν διαπιστωθεί ότι «υπάρχει αδικαιολόγητη απόκτηση, ή επαύξηση περιουσιακού στοιχείου».
Σημειώνεται πως η Επιτροπή προβλέπεται να ολοκληρώσει το έργο της εντός ενός έτους, ενώ, όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, «επιβάλλεται ο άμεσος επανέλεγχος όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης» τους, καθώς τα «πρόσφατα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό πρώην και νυν πολιτικών προσώπων, ταλανίζουν τον πολιτικό βίο της χώρας».
Σύμφωνα με την πρόταση, η Ειδική Επιτροπή Επανελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης πρέπει να είναι πενταμελής, να αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες, ώστε να δύναται να ζητά και να λαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία, τόσο από την Διακομματική Επιτροπή, που ελέγχει τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, όσο και από οποιαδήποτε Αρχή, Υπηρεσία ή Οργανισμό του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση ή τη συγκατάθεση του ελεγχόμενου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...
ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΔΟΣΗ
Read more...
Ποινική δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη για τον ΟΠΑΠ...
Ποινική δίωξη σε βάρος του Σωκράτη Κόκκαλη και άλλων 4 προσώπων για κακουργηματική απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε αυτή, άσκησε κατά περίσταση η ... εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.
Η υπόθεση αφορά σε συμβάσεις της περιόδου 2005-2007 για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος της Intralot στον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τη σύμβαση η αξία του έργου ανέρχονταν σε 96 εκατ. ευρώ, όμως στην πορεία φέρεται να έφτασε τα 300 εκατ.
Για ένα πρόσωπο η δικογραφία διαχωρίστηκε και η έρευνα συνεχίζεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ για δύο άτομα η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.
enet.gr
Read more...
"Δεν υπάρχει λόγος να κλείσουμε κανένα κρατικό κανάλι...",λέει ο Χυτήρης που αρνείται ναδει τα σήματα της ανοιχτής παλάμης της πλατείας Συντάγματος..
kourdistoportocali
Ο άνθρωπος είναι αλλού.
«Γιατί να κλείσουμε ένα κρατικό κανάλι; Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί…»,
Αυτή την απάντηση έδωσε ο Τηλέμαχος Χυτήρης στο ... Πρωινό του Mega.
Ο παλαιάς κοπής πολιτικός, φίλος της Μιμής, είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Δεν βλέπει τα χιλιάδες υψωμένα χέρια που του κάνουν το σήμα της ανοιχτής παλάμης στη πλατεία Συντάγματος.
Read more...
Το «πώς θα επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο» η βάση της συναίνεσης, λέει ο Σαμαράς
«Καμία συναίνεση στο αδιέξοδο»
- Ο πρόεδρος της ΝΔ στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αναφερόμενος στη θέση του πρωθυπουργού ότι μπορεί να συζητήσει θέσεις της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτό είναι γενικό και αφηρημένο, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση είναι η άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Λέμε «όχι» στο λάθος, αλλά λέμε «ναι» στο να διορθωθεί το λάθος, τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την άποψη ότι οι θέσεις του (όπως διατυπώθηκαν στο Ζάππειο) δεν θα απέδιδαν στο πρώτο τρίμηνο, ο κ. Σαμαράς αντέταξε ότι και το Μνημόνιο, έτσι όπως εφαρμόζεται, ούτως ή άλλως δεν έχει αποδώσει εδώ και 12 μήνες.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η πρόταση της ΝΔ για την οικονομία είναι μελετημένη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να πειστεί η τρόικα ότι η μέχρι σήμερα πολιτική δεν αποδίδει.
«Όσα περισσότερα ζητούν τόσο περισσότερο παραλύει η οικονομία και τόσο περισσότερα θα ζητήσουν την επόμενη φορά» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αντιθέτως, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δίνει πραγματικά νούμερα.
«Μπορούμε να τους πείσουμε γιατί όλοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα» συνέχισε.
Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, των αποκρατικοποιήσεων ή της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, αλλά υπογράμμισε με αιχμές ότι οι ίδιοι οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν πιστεύουν σε αυτές τις πολιτικές και δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα «σπλάχνα» του κόμματός τους.
«Στους συνδικαλιστάδες με τα σκανδαλώδη προνόμια» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Όχι» στη δικτατορία της μοναδικής επιλογής
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση «στη δικτατορία της μίας και μοναδικής επιλογής», όπως χαρακτήρισε το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση.
Πιστεύουμε στην Ευρώπη και στο μέλλον της, δεν δίνουμε τη μάχη μόνο για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, διευκρίνισε, αφού όπως είπε, μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Για τα σενάρια περί χρεοκοπίας
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και με τις διαρροές για ενδεχόμενη χρεοκοπία και επιστροφή της χώρας στη δραχμή, κατηγορώντας την ότι πανικοβάλλει εσκεμμένα τους πολίτες. «Οι κουβέντες για αναδιάρθρωση σκοτώνουν την οικονομία», επισήμανε, τονίζοντας ότι «διαπράττουν έγκλημα όσοι διακινούν τα περί εξόδου από το ευρώ, ενώ απηύθυνε έκκληση να σταματήσει αμέσως και από όλους «η στρατηγική φόβου».
Επίθεση στον ΛΑΟΣ
Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε ασχολίαστο τον υπαινιγμό του προέδρου του ΛΑΟΣ, κατά την έξοδό του από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, περί συμφωνίας του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη το 480 π.χ.
«Παρά τον τσακωμό τους Θεμιστοκλής και Ευρυβιάδης συμφιλιωθήκαν πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Συμφωνώ απόλυτα», πρόσθεσε, «αλλά τα βρήκαν μεταξύ τους για να πολεμήσουν, όχι για να υποκύψουν».
Για τους «Αγανακτισμένους»
Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, είπε ότι είναι ανάγκη να αφουγκραστούμε το μήνυμά τους, χαρακτηρίζοντας θετικό σημάδι το γεγονός ότι οι πολίτες συσπειρώνονται ακομμάτιστα γύρω από τη σημαία.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Προκλητική απαξίωση των βουλευτών από Δρούτσα
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μοιάζει «ξένος» με την πολιτική, όπως αρκετοί άλλοι υπουργοί – φίλοι του Γιώργου. Προκαλεί συχνά αντιδράσεις εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλο θέμα είχε προκύψει για την ακαδημαϊκή του καριέρα, καθώς στο βιογραφικό του αναφέρει μεν ότι «μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, άρχισε, το 1994, την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως βοηθός καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης («Forschungsinstitut für Europafragen der Wirtschaftsuniversität Wien»), το Πανεπιστήμιο της Βιέννης δε, τον εμφανίζει ως απόφοιτο, χωρίς ιδιότητα καθηγητή και χωρίς διδακτορικό!
Έτσι λοιπόν, ο πολυπράγμων υπουργός, - ο οποίος έχει οδηγήσει στα όρια της εξέγερσης το διπλωματικό σώμα – προκάλεσε την οργή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κορυφαίων υπουργών που επιδιώκουν να χτυπήσουν το «περιβάλλον Παπανδρέου» με δήλωσή του ότι οι βουλευτές στη χώρα μας αποτελούν καθεστώς.
«Για εμένα προσωπικά, ένα από τα πιο σημαντικά είναι να αλλάξει και αυτή η εικόνα του πολιτικού, του βουλευτή αν θέλετε, ως καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Κυριακής ο κ. Δρούτσας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, με τον κίνδυνο, όπως είπε, να παρεξηγηθεί αφού είναι εξωκοινοβουλευτικός, ανέφερε ορισμένα μέτρα για να αλλάξει αυτή η εικόνα.
• Έπειτα από δύο θητείες να υπάρχει ένα διάλειμμα και να μπορείς μετά το διάλειμμα αυτό, να επανεκλεγείς.
• Αν είσαι μέλος της κυβέρνησης να αποποιείσαι του βουλευτικού σου αξιώματος και αν τεθείς εκτός κυβέρνησης να ξαναπαίρνεις τη βουλευτική σου θέση.
• Να μην κόβεται η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας κάθε φορά που ένα αυτοκίνητο μπαίνει ή βγαίνει από τη Βουλή.
• Να μην έχει ο βουλευτής αυτοκίνητο και να υπάρξει ενιαίο μισθολόγιο και για τους βουλευτές.
Οι δηλώσεις του κ. Δρούτσα αποτελούν αφορμή για τις αντιδράσεις των βουλευτών, από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών είναι εξωκοινοβουλευτικός.
Οι δε βουλευτές είναι ήδη στα... κάγκελα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Μεσσηνία, Οδυσσέας Βουδούρης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας γιατί ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας τόλμησε να ταχθεί δημοσίως υπέρ της μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200.
Στο πρόσωπο του κ. Δρούτσα πάντως στοχοποιείται η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να κυβερνά το ΠΑΣΟΚ με μικρή ομάδα υπουργών, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που αμφισβητείται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρωθυπουργός έχει δραστηριοποιήσει ομάδα υπουργών στην οποία συμμετέχουν οι κύριοι. Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Δρούτσας, Δημήτρης Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Παμπούκης και στενοί του συνεργάτες, με τους οποίους λαμβάνει τις δύσκολες αποφάσεις.
Σήμερα πάλι, ο κ.Δρούτσας μιλώντας στο MEGA είπε «Ηρθε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης για όλους», αναφερόμενος στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, τα ΜΜΕ και την κοινωνία.
Δέχθηκε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, επιτρέποντας την ανάπτυξη διαφορετικών απόψεων, αλλά από τη στιγμή που λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους.
Ερωτηθείς για τη φωτογραφία-μοντάζ που δημοσιεύτηκε σε εξώφυλλο ολλανδικής εφημερίδας και δείχνει μια τουρκική σημαία πάνω σε εκκλησάκι της Σαντορίνης, ο κ. Δρούτσας τη χαρακτήρισε «φωτογραφία αίσχους» και τόνισε ότι έγιναν τα αναγκαία διαβήματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ολλανδία δεν πρέπει να ξεχνάει τη συνδρομή της Ελλάδας στον απεγκλωβισμό πολιτών της, πρόσφατα, από τη Λιβύη.
Απαντώντας για το αρνητικό κλίμα που έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες ως προς την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είπε ότι δεν πρέπει να επιδιδόμαστε σε σχόλια επί σχολίων, αλλά να επικεντρωθούμε σ' αυτό που πρέπει να κάνουμε και διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο.
Ειδικά, ερωτηθείς για την «πέμπτη δόση», είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η δόση είναι διασφαλισμένη.
Πηγή: Newpost.gr, Real.gr
Read more...
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις», λέει ο Όλι Ρεν
Στενεύουν τα περιθώρια
- «Τον Ιούνιο, είτε θα λύσουμε τα προβλήματα είτε θα χάσουμε την ευκαιρία», επισημαίνει ο κ. Ρεν (Φωτογραφία: APE )
«Ο Ιούνιος είναι ο σημαντικός μήνας για την διαχείριση της κρίσης», λέει ο κ. Ρεν. «Ο ερχόμενος μήνας θα μπορούσε να είναι ή η αρχή του τέλους της κρίσης ή μια χαμένη ευκαιρία», προσθέτει.
«Τον Ιούνιο, είτε θα λύσουμε τα προβλήματα είτε θα χάσουμε την ευκαιρία» επισημαίνει και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις».
«Πάνω απ' όλα, όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2011, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να πετύχει μια υπερκομματική συναίνεση για το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ», τονίζει.
Ο κ. Ρεν επισημαίνει πως μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα μια καλύτερη οικονομική συνεργασία μέσα στην ΕΕ και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης από το 2013.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...
Το 2012 οι διαγωνισμοί παραχώρησης περιοχών για έρευνες πετρελαίου
- Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο (Φωτογραφία: AΠΕ )
Ο κ. Μανιάτης άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών μεταξύ των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και TAP (Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ρωσίας για διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την κρίση στις αραβικές χώρες της Β. Αφρικής.
Ειδικότερα για το ζήτημα των ερευνών πετρελαίου, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.
Το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν για έρευνες.
Αναφερόμενος στα σχέδια κατασκευής αγωγών, που θα μεταφέρουν αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η επιλογή -μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων- του αγωγού δεν πρέπει να γίνει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας.
«Ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας», τόνισε, «είναι το πιο ώριμο, οικονομικά προσιτό και σωστά διαστασιολογημένο έργο. Η όδευσή του μετά την Τουρκία από δύο χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Ιταλία), ουσιαστικά μηδενίζει το γεωπολιτικό ρίσκο σε σχέση με τις άλλες επιλογές».
Το ΥΠΕΚΑ αφήνει, πάντως, για πρώτο φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών με τον αγωγό TAP.
«Τα δύο ανταγωνιστικά έργα είναι ο ITGI και ο TAP», είπε ο υφυπουργός, «καθώς στοχεύουν στις ίδιες αγορές και ακολουθούν παρόμοια όδευση. Πρέπει να εξεταστεί η συστηματική επιλογή συνεργειών μεταξύ τους, προς αμοιβαίο όφελος. Όταν ανοίξουν και νέες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως το Τουρκμενιστάν και το Βόρειο Ιράκ, μπορούν να εξεταστούν και άλλες επιλογές όπως ο αγωγός Ναμπούκο».
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο ρόλο της Ρωσίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ρωσικές εξαγωγές κάλυψαν άμεσα το κενό που άφησε η Βόρεια Αφρική τους τελευταίους μήνες.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε, υποστηρίζει την υλοποίηση του αγωγού South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς θα συνεισφέρει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.
Αναφορικά, τέλος, με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των βουλγαρικών αρχών στη νέα περιβαλλοντική μελέτη που υποβλήθηκε πρόσφατα από την εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...
ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ο Α. Σαμαράς από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του θα δώσει τις απαντήσεις του στην επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης αλλά και –όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του- στις «προβοκατόρικες φήμες ότι δήθεν η ΝΔ επεξεργάζεται σχέδιο επιστροφής στην δραχμή που διαρρέουν από πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα προκειμένου να πλήξουν τη ΝΔ».
Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν υποκριτικό το άνοιγμα του κ. Παπανδρέου και εξηγούν: «την ώρα που εμφανίζεται ανοικτός σε προτάσεις, ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να επεξεργάζεται το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο που περιλαμβάνει νέες αυξήσεις φόρων δηλαδή στην εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προτείνει η ΝΔ».
Στην λεωφόρο Συγγρού ξεκαθαρίζουν ότι η μόνη περίπτωση να προκύψει συμφωνία είναι να δεχθεί ο κ. Παπανδρέου την πρόταση Σαμαρά που κατέθεσε στο συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δηλαδή να συνδιαμορφώσουν επί τη βάση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ ένα πλαίσιο και να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση τους όρους του μνημονίου.
Ο κ. Παπανδρέου όμως απέρριψε την δυνατότητα αυτή λένε στη ΝΔ και γι αυτό δεν το δέχθηκε κατά την διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όταν του το πρότεινε ο κ. Σαμαράς. Επιπλέον το γαλάζιο επιτελείο θεωρεί ότι «η κυβέρνηση σκοπίμως δημιουργεί κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ προκειμένου να εκβιάσει την κοινωνία να δεχθεί το νέο επαχθές οικονομικό της σχέδιο».
Read more...
KONTΡΑ ΡΑΕ-ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Read more...
Δώστε τις εφορίες στους ξένους!
Οι Financial Times «βλέπουν» πρωτοφανή διεθνή παρέμβαση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άνθρωποι πέριξ των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει και κίνητρα, ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρατείνουν οικειοθελώς το πρόγραμμα αποπληρωμής τους από την Ελλάδα, καθώς και για έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει δίχως νέο δανεισμό.
Στο πλαίσιο του εξεταζόμενου προγράμματος, μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και από τις τροποποιήσεις στους όρους αποπληρωμής ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα χρειάζονταν να δανείσουν επιπλέον 30 - 35 δισ. ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δισ., που έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας, που συμφωνήθηκε πέρυσι.
Αξιωματούχοι, ωστόσο, προειδοποίησαν πως σχεδόν κάθε στοιχείο του νέου πακέτου μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών, που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Επιπρόσθετα, σημειώνουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί credit event - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.
Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.
Έτσι, για να επιστρέψει το ΔΝΤ, η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Πηγή: AΠΕ –ΜΠΕ
Read more...
Ο Ψυχάρης χρεώνει το αδιέξοδο στον Γιώργο και προτείνει εκλογές!
Ο εκδότης, αναφερόμενος στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες και να επιβεβαιώνουν Συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ύστερα από τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις. Οι συναντήσεις δεν γίνονται για να διαπιστώνονται οι διαφωνίες». Στη συνέχεια, διαπιστώνει ότι η τακτική του Πρωθυπουργού δημισούργησε πολιτικό αδιέξοδο και κλείνει το άρθρο του τονίζοντας ότι «στις δημοκρατίες αδιέξοδα δεν υπάρχουν, υπάρχουν εκλογές».
Υπενθυμίζουμε ότι το Newpost.gr έχει αποκαλύψει πως το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη στάση των εκδοτών Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπόμπολα και επιχειρεί να βρει λύση στο πρόβλημα που διαβλέπει ότι έχει δημιουργηθεί, αναζητώντας νέους διαύλους επικοινωνίας.
Δεν μπορεί άλλωστε να είναι τυχαίο ότι σήμερα, τα ΝΕΑ, κάνουν πρώτο θέμα το κίνημα των «αγανακτισμένων» υπό τον τίτλο «Η μεγάλη γιορτή της διαμαρτυρίας».
Όλο του άρθρο του Στ. Ψυχάρη, παρατίθεται στη συνέχεια:
«ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...»
Ενας από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους έλληνες πρωθυπουργούς εξηγούσε στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους δεν δεχόταν να γίνει συνάντηση κορυφής με την ηγεσία της Τουρκίας.
«Οι συναντήσεις κορυφής έλεγε- πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες και να επιβεβαιώνουν Συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ύστερα από τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις. Οι συναντήσεις δεν γίνονται για να διαπιστώνονται οι διαφωνίες». Ο ίδιος πολιτικός ηγέτης προσέθετε ότι μια αποτυχημένη συνάντηση των ηγετών δύο χωρών που βρίσκονται με το χέρι κοντά στη σκανδάλη, μοιραίο αποτέλεσμα έχει τον πόλεμο! Οι φράσεις αυτές είναι κατά έναν τρόπο επίκαιρες, καθώς αναζητείται η ερμηνεία των όσων συνέβησαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Μια συνάντηση των πολιτικών ηγετών της χώρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, απέληξε σε διαπίστωση και επιβεβαίωση της πλήρους μεταξύ των διαφωνίας επί του μείζονος προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Μια διαπίστωση που φαίνεται και άσκοπη δοθέντος ότι οι διαφωνίες αυτές είχαν προκύψει ανάγλυφες πριν από λίγα μόλις 24ωρα κατά τη συνάντηση των κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να ερμηνεύσει τέτοιες πράξεις και παραλείψεις, αν φυσικά οι επιγενόμενοι ενδιαφέρονται για τα γεγονότα μιας εποχής (μας) από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Ευτυχώς βέβαια οι ενδοελληνικές διαφωνίες κορυφής δεν οδηγούν σε... Πόλεμο, απλώς δημιουργούν πολιτικό αδιέξοδο, όπως από όλους ομολογείται. Αλλά στις δημοκρατίες αδιέξοδα δεν υπάρχουν, υπάρχουν εκλογές.
Read more...
Φλερτ μέσω αποκρατικοποιήσεων...
Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, τα στοιχεία δείχνουν ότι αρχίζει ένα «φλερτ» μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ., με θέματα αιχμής τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια περιουσία, θέματα στα οποία έχουν... παρόμοιες θέσεις και, το κυριότερο, είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των δανειστών της χώρας.
Ηδη από προχθές έχει αρχίσει μια διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως ακόμα να πάρουν επίσημη μορφή, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τη Ν.Δ. λένε ότι είναι ανοιχτοί και σε μια νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά.
Κοινής αποδοχής
1Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε διάφορες κρατικές θέσεις-κλειδιά, όπως είναι παραδείγματος χάριν ο επικεφαλής για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ θα καλέσει τη Ν.Δ. και άλλα κόμματα να κάνουν προτάσεις. Ο πρωθυπουργός ό,τι είπε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι' αυτό το θέμα το εννοεί, λένε συνεργάτες του.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να εμφανιστεί θετικός στο να μπουν τεχνοκράτες επικεφαλής στις αποκρατικοποιήσεις, σε κάποιες από τις οποίες μάλιστα θα τονίσει ότι η Ν.Δ. είναι πιο προωθημένη από την κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του χθες παρέπεμπαν στη θετική απάντηση που έδωσε στον πρωθυπουργό στο συμβούλιο αρχηγών, όταν τον ρώτησε αν θα τον στηρίξει στο θέμα των τεχνοκρατών.
«Προτάσεις δεκτές»
2Ο κ. Παπανδρέου, μόλις χθες από τα Καλάβρυτα, όπου βρέθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι μετά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς εξακολουθεί να πιστεύει ότι επί της ουσίας υπάρχουν πράγματα στα οποία τα κόμματα μπορούν να συγκλίνουν, αρκεί να υπερβούν τις παραδοσιακές κομματικές συμπεριφορές. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση απ' όπου και αν προέρχεται, ακόμη και κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα επί των προτάσεων των άλλων κομμάτων. Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού αφορά τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό, που είναι το καίριο σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ.
Κι ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει τα παραπάνω, το στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά δεν δίνει την εικόνα ότι συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένο στη γραμμή της στείρας άρνησης. Κορυφαίο στέλεχος έλεγε στην «Ε» χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται η χώρα να βρίσκεται σε τέτοια κρίση και να μην υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, να μη μιλάμε μεταξύ μας».
«Αν τον καλέσει»
3Στο πλαίσιο αυτό στη Ν.Δ. δεν λένε «όχι» σε μια νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά. «Αν τον καλέσει ο πρωθυπουργός, φυσικά και θα πάει», είπε χθες στην «Ε» στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά. Ηδη χθες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που δεν διαψεύσθηκαν, ότι ο κ. Παπανδρέου θα ξανακαλέσει άμεσα σε συνάντηση τον κ. Σαμαρά για να εξειδικεύσουν τα κοινά σημεία της πολιτικής τους. «Ο πρωθυπουργός εμμένει στη συναίνεση και θα εξαντλήσει κάθε πρόσφορο τρόπο· είναι ανοιχτός σε ό,τι χρειαστεί» έλεγαν συνεργάτες του.
Το αγκάθι
4 Στη Συγγρού, όπου τα γραφεία της Ν.Δ., αναγνωρίζονται πλέον οι κινήσεις συναίνεσης που άρχισαν να γίνονται εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ο εξ απορρήτων του προέδρου της Ν.Δ., Χρύσανθος Λαζαρίδης, παραδέχθηκε ότι «στα περισσότερα που έχουμε πει, για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση έχει φανεί ότι είτε τα αποδέχεται είτε τα συζητάει σοβαρά». «Το αγκάθι είναι οι φορολογικοί συντελεστές», τόνισε στον «Φλας». «Αν ο πρωθυπουργός πει: "θα δούμε εάν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία μεταξύ μας για να πάμε μαζί για επαναδιαπραγμάτευση" ε, αυτό είναι πια επαναδιαπραγμάτευση και εμείς το θέλουμε αυτό».
Στην κυβέρνηση είδαν χθες θετικά τις δηλώσεις αυτές του κ. Λαζαρίδη και έλεγαν ότι ο εξ απορρήτων σύμβουλος του κ. Σαμαρά προϊδεάζει για μια διαφορετική στάση της Ν.Δ.
Οι συντελεστές
5 Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το επιτελείο της Συγγρού και για το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, που αποτελούν κομβικό σημείο του σχεδίου Σαμαρά για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Ο Α. Σαμαράς θα καλέσει και πάλι τον Παπανδρέου να συμφωνήσουν ότι τη θέλουν και οι δύο, και μετά να πάνε στην τρόικα για επαναδιαπραγμάτευση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που στο δικό της Μνημόνιο πέτυχε να τους κρατήσει στο 12,5%. Ο Παπανδρέου, στο συμβούλιο αρχηγών, όταν του το πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εμφανίστηκε διστακτικός, με την έννοια ότι η τρόικα δεν θα το δεχθεί. Δεν απάντησε όμως αρνητικά και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα πεδίο που θα μπορούσαν να συζητήσουν τα επιτελεία τους.
Αναφερόμενοι στις φορολογικές προτάσεις της Ν.Δ., και ανεξαρτήτως αν αυτές γίνονται δεκτές από την τρόικα, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, του είχε προτείνει να οριστούν ομάδες εργασίας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Ν.Δ. για να τις εξετάσουν.
Στο μεταξύ, οι βασικότεροι στόχοι της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι:
* Να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα απ' όλη την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πριν από τη σύνοδο κορυφής. Δύσκολη υπόθεση, αφού οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι έντονες για τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα.
* Το κρίσμο διάστημα για την κυβέρνηση είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στις 24 θα γίνει η σύνοδος κορυφής, η οποία επί της ουσίας θα αποφασίσει για το μέλλον της δανειακής χρηματοδότησης, και στις 29 θα πρέπει να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Η κυβέρνηση όμως καίγεται μέχρι εκείνη την ημερομηνία να έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση και να έχει συσταθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η πιο πρόσφορη αυτή τη στιγμή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, με την πώληση του ποσοστού του 16%.
enet.gr
Read more...
Eπαφές Παπανδρέου με υπουργούς, αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Νέα συνάντηση με Παπακωνσταντίνου
- Νέα συνάντηση αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διήρκεσαν ώς πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι επείγονται να «κλείσει» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν προβληματισμό για το αν θα αντέξει η κυβέρνηση τους κλυδωνισμούς που θα προκαλέσουν τα νέα σκληρά μέτρα. Ήδη, πολλοί βουλευτές εμφανίζονται να αντιδρούν σε διάφορα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Ωστόσο θεωρείται το κλειδί (μαζί με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) που θα ξεκλειδώσει τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να πάρει η κυβέρνηση το επιπρόσθετο δάνειο.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι επιθυμεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία με την τρόικα. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε με γραπτή ανακοίνωση του ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται θετικά, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να αναληφθούν και πολιτικές δεσμεύσεις στο ανώτατο επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η διόγκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» πολιτών. Την Κυριακή το βράδυ το Σύνταγμα πλημμύρισε από κόσμο που φώναζε απαξιωτικά συνθήματα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τη διάθεση του κόσμου, όπου εθεάθησαν και αρκετά μέλη από νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, αποτύπωνε το σύνθημα «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω!» και στη συνέχεια όλη η πλατεία φώναζε «Ουστ!».
Τα συνθήματα έφταναν ώς τα αυτιά του οικονομικού επιτελείου που συζητούσε εκείνη την ώρα με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι αυτό το στάδιο είναι αναπόφευκτο μέχρι να αρχίσει να αποδίδει το μνημόνιο και ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί το λάθος.
Άλλοι όμως έχουν αρχίσει να προβληματίζονται βαθύτατα από την προβληματική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...