Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Eπαφές Παπανδρέου με υπουργούς, αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Νέα συνάντηση με Παπακωνσταντίνου

Νέα συνάντηση αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον Γ.Παπακωνσταντίνου
Νέα συνάντηση αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα, ώστε να προηγηθούν οι επαφές του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με εμπλεκόμενους υπουργούς και σίγουρα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διήρκεσαν ώς πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι επείγονται να «κλείσει» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν προβληματισμό για το αν θα αντέξει η κυβέρνηση τους κλυδωνισμούς που θα προκαλέσουν τα νέα σκληρά μέτρα. Ήδη, πολλοί βουλευτές εμφανίζονται να αντιδρούν σε διάφορα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Ωστόσο θεωρείται το κλειδί (μαζί με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) που θα ξεκλειδώσει τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να πάρει η κυβέρνηση το επιπρόσθετο δάνειο.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι επιθυμεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία με την τρόικα. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε με γραπτή ανακοίνωση του ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται θετικά, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να αναληφθούν και πολιτικές δεσμεύσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η διόγκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» πολιτών. Την Κυριακή το βράδυ το Σύνταγμα πλημμύρισε από κόσμο που φώναζε απαξιωτικά συνθήματα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τη διάθεση του κόσμου, όπου εθεάθησαν και αρκετά μέλη από νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, αποτύπωνε το σύνθημα «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω!» και στη συνέχεια όλη η πλατεία φώναζε «Ουστ!».

Τα συνθήματα έφταναν ώς τα αυτιά του οικονομικού επιτελείου που συζητούσε εκείνη την ώρα με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι αυτό το στάδιο είναι αναπόφευκτο μέχρι να αρχίσει να αποδίδει το μνημόνιο και ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί το λάθος.

Άλλοι όμως έχουν αρχίσει να προβληματίζονται βαθύτατα από την προβληματική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: