Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Διαβάστε αναλυτικά έρευνα της "Κάπα Research" για την αγορά ακινήτων. Σε αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τα χαράτσια

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων, για το 2012. Ισάριθμοι αναφέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων.

Επιπλέον, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30%.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της "Κάπα Research" για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρουσιάστηκε στο 29ο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας από το γενικό διευθυντή της Εταιρείας, Τάσο Γεωργιάδη.

Αναλυτικότερα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

*Το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ, ΦΑΠ, κλπ.). έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

*Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου το οποίο "τρέχει" ακόμα.

*Tο 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις, ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».

*Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94 %) έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ένας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9 %.

*Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10 % (για το 29 % των περιπτώσεων), στο 63 % των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 %, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φθάνει και στο 50 %. Στα καταστήματα, αντίστοιχα, μειώσεις ενοικίων από 20 ως 30 % έγιναν στο 62 % των περιπτώσεων.

*Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8 %) ή στην αντικειμενική (6,6 %). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4 %).

*Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα ως τέσσερα ενοίκια ετησίως! Δηλαδή έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων πηγαίνει για το τέλος ακινήτων, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, Δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστ/κά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κλπ.)

*Γενικά, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ασύμφορο.

Ειδική έρευνα έγινε επίσης για το ενεργειακό πιστοποιητικό που από εφέτος έγινε υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι το 70 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για την πράσινη οικονομία:

*Το 64 % διαφωνούν με το ενεργειακό πιστοποιητικό.

*Το 87 % το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ιδιοκτητών και θεωρούν ότι θεσπίστηκε για εισπρακτικούς και όχι για ενεργειακούς λόγους.

*Εννιά στους δέκα εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά ακινήτων και οκτώ στους δέκα συμφωνούν με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αναβολή του μέτρου, λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς και για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των επιθεωρητών που όρισε το ΥΠΕΚΑ।

http://news247.gr


Read more...

Δύο τραυματίες σε συμπλοκές ακροδεξιών και μεταναστών στην Ομόνοια

Μετά την πορεία για τα Ίμια

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δύο τραυματίες και 42 προσαγωγές είναι ο απολογισμός επεισοδίων που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αλλοδαπούς, γύρω στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, στο σταθμό του μετρό της Ομόνοιας.

Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μερικές ώρες. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά από το τέλος της πορείας για τα Ίμια, που διοργάνωσε η «Επιτροπή Εθνικής Μνήμης» και στην οποία συμμετείχαν ακροδεξιές οργανώσεις.

Η πορεία άρχισε από το μνημείο Ιμίων, στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Β. Σοφίας και έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, όπου οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μία ομάδα κατέβηκε με το μετρό στην Ομόνοια, όπου και δημιουργήθηκαν τα επεισόδια.

Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε για την ένταση στο μετρό της Ομόνοιας, έστειλε δυνάμεις στο σημείο και προχώρησε σε προσαγωγές.

Ένας εκ των δύο τραυματιών είναι μετανάστης. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια, και αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Καρατζαφέρης για Σαμαρά: «Ή θα με πείσει ή θα τον πείσω»









Καρατζαφέρης για Σαμαρά: «Ή θα με πείσει ή θα τον πείσω»
«Aν δε μικρύνουν οι αγκυλώσεις, θα καταστεί δύσκολη η παραμονή μας στην κυβέρνηση» δηλώνει ο Γ. Καρατζαφέρης στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιμένει ότι δεν θα υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι θυμίζοντας ότι την προηγούμενη φορά είχε απευθύνει ανοικτή επιστολή ενώ σημειώνει ότι αυτή τη φορά δεν δέχθηκε την τρόικα αφού υπάρχει εξουσιοδότηση των τριών αρχηγών προς τον κ. Παπαδήμο.

Επιμένει ότι οι εκλογές θα πρέπει να καθυστερήσουν και μετα από την 8η Απριλίου και η παρούσα Βουλή να «καθαρίσει ανομήματα» ψηφίζοντας τα μέτρα που θα προβλέπονται στο μνημόνιο. Σε ότι αφορά την θέση Σαμαρα για τις εκλογές δηλώνει « ή θα με πείσει ή θα τον πείσω».

Για την δημοσκοπική απήχηση του κόμματος του αναφέρει ότι είναι άνω του 12% με βάση δικές του έρευνες κια αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται λέγοντας «δε με απασχολούν αυτά που μαγειρεύει και φτιάχνει το σύστημα».



Πηγή: Το Βήμα
http://newpost.gr

Read more...

Αυστηρό μήνυμα Βενιζέλου για τα διλήμματα τύπου «βοήθεια ή αξιοπρέπεια»

Απάντηση στα γερμανικά σχέδια

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Σαφές και αυστηρό μήνυμα προς τη γερμανική πλευρά, με αφορμή έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή το σχέδιο παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας στα θέματα προϋπολογισμού μέσω της τοποθέτησης ειδικού επιτρόπου.

«Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα» διαμήνυσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος».

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την βαθειά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις» είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας:

«Από τη δική τους πλευρά, οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας. Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης.

»Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιο τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες.

»Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας. Θεμέλιο του μηχανισμού αυτού είναι άλλωστε η αυτονόητη παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι εντός του Eurogroup γίνονται συζητήσεις να οριστεί από την ΕΕ ένας «εντεταλμένος προϋπολογισμού» για την Ελλάδα, η οποία θα εκχωρήσει με τον τρόπο αυτό στην πράξη τον έλεγχο των δημοσιονομικών της.

Σε δηλώσεις τους στο ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle οι κύκλοι επισήμαναν ότι προχώρησαν στην πρόταση αυτή μετά την πρόσφατη προφορική ενημέρωση της τρόικας στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την ανεπαρκή, όπως υποστήριξε η τρόικα, πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Η ίδια πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο είναι γερμανικό. Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για ένα από τα σχέδια που συζητούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες» και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου απορρίπτοντας το γερμανικό σχέδιο.

Απορρίπτοντας την πρόταση η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Παντελή Καψή, τονίζει η αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαίκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

«Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της ΝΔ την πρόταση για ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο ραντεβού έκλεισαν Κουτρουμάνης - τρόικα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Τη Δευτέρα ή, το αργότερο, την Τρίτη


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε νέα συνάντηση, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα συνεχιστούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για τον κατώτατο και τον 13ο - 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνάντηση του Σαββάτου στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση αν η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, απάντησε «ουδέν σχόλιον».

Η σημερινή συνάντηση, στην οποία εκτός του Γιώργου Κουτρουμάνη συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος, οι δύο γενικοί γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Αθηνά Δρέττα και υπηρεσιακοί παράγοντες, επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τη χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
  • Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος.
  • Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όχι μόνο για το 2012, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.

Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου και όλων των μέτρων που προτείνονται στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).

Η τρόικα επιμένει στην πραγματική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν την Κυριακή συναντήσεις, ενδεχομένως και το πρωί της Δευτέρας, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.

Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα-βήμα και αυτό είναι κατ' αρχήν θετικό, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σημειώνουν ότι θα πρέπει «οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλοι μας» να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται νωρίτερα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τρία κόμματα και τα υπουργεία που συζητούν με την τρόικα εξετάζουν μεν το σύνολο των θεμάτων, αλλά τον τελικό ρόλο και λόγο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων έχει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αργότερα το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τους τεχνικούς συμβούλους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα που θα εξετάσει μέτρα για την επικουρική ασφάλιση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...