Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Με γεμάτη ατζέντα έρχεται στην Αθήνα ο Βεστερβέλε









Με γεμάτη ατζέντα έρχεται στην Αθήνα ο Βεστερβέλε
Ως ενισχυτική των ελληνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης αξιολογείται η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε στην Αθήνα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων.

Ο κ. Βεστερβέλε ανταποκρίνεται έτσι στην πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του, Σταύρου Δήμα. Όμως η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν θεωρείται συμπτωματική ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα αλλά και της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Και στις δύο περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες και καθοριστικές για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αλλά και για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Βεστερβέλε θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών. Θα ενημερωθεί επίσης για τα σχέδια της Ελλάδας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέας Πέσκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μερικές μέρες η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμιζε ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι “πρωταρχικής σημασίας”.


Ποιους θα δει ο Βεστερβέλε

O κ. Βεστερβέλε θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων O κ. Βεστερβέλε θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα ελληνικά προβλήματα θα αποτελέσουν άλλωστε και θέμα στην ατζέντα της καγκελάριου σε μια σειρά ανεπίσημων συναντήσεων το προσεχές διάστημα που θα έχουν ως αντικείμενο την πορεία της ευρωζώνης. Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη στο Βερολίνο με τους πρωθυπουργούς της Αυστρίας, Πορτογαλίας και της Σουηδίας.

Όσον αφορά δε τους συνομιλητές του κ. Βεστερβέλε την Κυριακή το απόγευμα και βράδυ στην Αθήνα, μέχρι στιγμής αυτοί θα είναι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο υπουργός εξωτερικών Στ. Δήμας και ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. Στο επίκεντρο της συνάντησης του με τον κ. Δήμα αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις στο ζήτημα του Ιράν και η επαναφορά της πρότασης για επιβολή εμπάργκο από την Ε.Ε. στις εισαγωγές πετρελαίου.

Συγκεριμένα, ο Γκ. Βεστρβέλε θα συναντηθεί με τον Λουκά Παπαδήμο στις 17.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.


Πηγή: Deutsche Welle
Read more...

«Πάλευα μόνος και το πολιτικό σύστημα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου...»

Ο Παπανδρέου «αποφάσισε» εκλογή προέδρου τον Μάρτιο



http://img.protothema.gr/35D40E62CC8F539097D787EC3F0F6248.jpg

Την πολιτική που ακολούθησε επί δύο χρόνια ως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασής του να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα πρότεινε εκλογή της νέας ηγεσίας πριν τις εθνικές εκλογές: «Με εκτίμηση για εκλογές στο τέλος Απριλίου η εκλογή του νέου αρχηγού μπορεί να γίνει τον Μάρτιο. Προετοιμάζουμε προγραμματική συνδιάσκεψη πριν τις εκλογές και τακτικό συνέδριο τον Ιούνιο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εθνικά επιζήμιο. Δεν προτίθεμαι να συναινέσω σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Να μιλήσουν όλοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δε διανοούμαι να μπουν μπροστά από το εθνικό συμφέρον ιδιοτέλειες και προσωπικές φιλοδοξίες. Αν εγκαταλείψουμε τις αρχές για τις καρέκλες το κίνημα θα είναι πουκάμισο αδειανό».

"Πολλοί περιμένουν να μιλήσω για την επόμενη μέρα στο κόμμα μας" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε λέγοντας: "Αλλά επόμενη μέρα για το κόμμα δεν υπάρχει χωρίς επόμενη μέρα για τη χώρα. Αυτό είναι το μείζον και κανείς δε μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα του από αυτό".
Τόνισε δε ότι ο ίδιος θέλει "καθαρές σχέσεις, αλλά υπάρχουν εκβιασμοί". Είπε ότι δεν έχει "προσωπική βεντέτα με κανέναν, αλλά αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί για την Ελλάδα. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσει η όποια ηγεσία εκλεγεί του ΠΑΣΟΚ".

Κάνοντας αυτοκριτική, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ως κίνημα αποκοπήκαμε από την κοινωνία, στέφοντας το βλέμμα στο κράτος. Μια συντηρητική πρακτική. Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, αλλά δεν τα καταφέραμε στα καθημερινά».

Και συνέχισε: "Πολλοί με παρεξηγούν. Θεωρούν την ευγένειά μου ως αδυναμία. Αλλά έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων ετών. Ναι εγώ. Έχω απωθήσει προσωπικές φιλοδοξίες. Έχω συγκρουστεί με διάφορα συμφέροντα. Έχω δεχθει άναδρες επιθέσεις στην οικογένειά μου. Θα θυμίσω μια φράση του Ανδρέα: εδώ είμαι χτυπήστε εμένα. Αυτή τη μάχη εγώ θα τη δώσω από όπου κι αν βρίσκομαι. Όλοι πρέπει να τη δώσουμε».

Για την οικονομία ο κ. Παπανδρέου είπε: "Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, με ό,τι μέσα είχαμε" και πρόσθεσε: "Δεν αργήσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν ήθελα. Ήθελα να αποφύγω τις οριζόντιες περικοπές!". Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στο μνημόνιο: "Το μνημόνιο δεν έλυσε τα προβλήματα αλλά αποφύγαμε την χρεοκοπία", είπε ο κ. Παπανδρέου. "Έχουμε διαφύγει από τον κίνδυνο; Όχι, αλλά μέχρι σήμερα η χώρα τον έχει αποφύγει" υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. "Σας παρακαλώ να βγάλετε από το μυαλό σας τις προσωπικές φιλοδοξίες και να ακούσετε έναν άνθρωπο που σε 2 χρόνια τα είδε και τα έζησε όλα", ήταν η χαρακτηριστική φράση του.
"Όποια κι αν είναι η κριτική που μου ασκήθηκε έζησα πιο κοντά από τον καθένα το τι θα πει χρεοκοπία. Τι θα πει μοναξιά", επισήμανε και συνέχισε: "Να παλεύεις μόνος σου σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Και με μια βολεμένη ολιγαρχία που δεν ήθελε να αλλάξει τίποτα στη χώρα. Ήξερε όμως να συνομωσιολογεί και να συκοφαντεί. Δε λυπάμαι και δεν μετανιώνω. Είμαι περήφανος. Συγκρουστήκαμε με πολλά συμφέροντα. Οι βολεμένοι των προηγούμενων 10ετιών λύσαξαν. Προσπάθησαν να βάλουν τα πλοκάμια τους και μέσα στο κόμμα. Αλλά εγώ είμουν αποφασισμένος". Και συνέχισε: «Θα έπρεπε να έχουμε χρεοκοπήσει από τις 19 Μαΐου του 2010. Αυτό κανείς όψιμος αντιμνημονιακός δε μπορεί να το αγνοεί. Η μάχη συνεχίζεται. Όποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση απλά κοροΐδεύει τον κόσμο. Η πολιτική μας ήταν ο μόνος δρόμος. Είναι αδιανόητο εμείς να εμφανίζουμε πολιτικό πρόβλημα την ώρα που άλλοι σύρονται στις επιλογές μας. Αυτό θα το πληρώσουμε. Όποιος και να κυβερνήσει την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει. Ότι άλλο κι αν λέει κοροΐδεύει τον κόσμο. Με οριζόντια και δύσκολα μέτρα κρατηθήκαμε στη ζωή, αλλά είναι οι δομικές αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να ζούμε καλύτερα. Η εφαρμογή είναι η λέξη κλειδί. Τελείωσαν πλέον τα φθηνά δανεικά. Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει στην παραγωγή».

Επέμεινε δε στη θέση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Θα ήταν λυτρωτικό για τον ελληνικό λαό. Δεξιά και αριστερή αντιπολίτευση φοβήθηκαν. Αλλά σήμερα αυτή η πρόταση έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».


Επίθεση στη ΝΔ
"Η ΝΔ μας πέταξε την καυτή πατάτα. Κρύβοντας τα πραγματικά στοιχεία. Και τώρα λέει πως το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τον ελληνικό λαό" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας: "Εμείς αποτρέψαμε τη χρεοκοπία, ενώ οι προηγούμενοι έδειξαν πλάτη. Βάλαμε την Ελλάδα πάνω από το προσωπικό και κομματικό συμφέρον".
Read more...

Αισιόδοξος για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Μπορεί να κερδίσει τις εκλογές»


Ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ο Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μέσα από τις διαδικασίες που αρχίζουν εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νωρίτερα, δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος.

Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε τις εκλογές τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αρκεί να προχωρήσουμε με συνέπεια και θάρρος, όπως το κάναμε και τους προηγούμενους 26 μήνες.

Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόσο σχετικά με τη διαδικασία όσο και με το χρονοδιάγραμμα και απέρριψε κάθε πρόταση που δεν θα προέβλεπε προσφυγή στην κομματική βάση.

Ο κ. Λοβέρδος απένειμε τα εύσημα στον κ. Παπανδρέου για την περίοδο της διακυβέρνησής του και τόνισε ότι «όποιος θέλει να αφαιρέσει όλα αυτά, κάνει μεγάλο λάθος». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση άλλων στελεχών.

Είπε ότι είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για το σήμερα και το αύριο και να προσποιούμαστε ότι δεν ξέρουμε τι έγινε χθες. Έχουμε πολλούς μελλοντολόγους στο κόμμα, τόνισε και η χώρα έχει πολλούς φλύαρους δημαγωγούς.

Ο υπουργός Υγείας, παρά τη θετική αποτίμηση της διετίας που έκανε, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε να εναρμονίσει το κυβερνητικό έργο με τον πολιτικό λόγο του Κινήματος, κάτι που οδήγησε στην απώλεια της πολιτικής ηγεμονίας από το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επανακτήσουμε το καλό ΠΑΣΟΚ».

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις εκλογές, σε κάθε περίπτωση, ο βασικός πυλώνας της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ εξέφρασε φόβους ότι η όποια νέα κυβέρνηση μπορεί να χάσει όλο το 2012 μέχρι να καταλάβει τι της συμβαίνει.

Σχετικά με την εισοδηματική πολιτική τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην αναθέρμανση της οικονομίας, τονίζοντας ότι με περαιτέρω περικοπές και το 2013 δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Θα κάνουμε περιστολή δαπανών το 2012, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς αναθέρμανση της οικονομίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με 16,5% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue

Στο 13,5% η Δημοκρατική Αριστερά


Δημοσκοπικός παγετώνας για την πράσινη ΚΟ
Δημοσκοπικός παγετώνας για την πράσινη ΚΟ (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ με 16,5%, χωρίς ωστόσο κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της εταιρείας Public Issue που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής. Η αποχή προσεγγίζει το 32,5%.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5%, το ΠΑΣΟΚ 14%, η Δημοκρατική Αριστερά 13,5%, το ΚΚΕ 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% και λοιπά κόμματα συνολικά 5,5%.

Εννέα στους δέκα (91%) δηλώνουν ανασφαλείς κοινωνικά και ταυτόχρονα το ίδιο ποσοστό δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 36% αναφέρει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό σε αντίθεση με το 62% πυο δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Παναγιωτακόπουλος τα έχωσε στον Παπαδήμο ...



Το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. O Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ξεκίνησε με σφοδρή επίθεση προς Λουκά Παπαδήμο! "Λυπάμαι που εμείς που φωνάζαμε για το... μνημόνιο, δεν μας άκουσαν. Είχαν το αλάθητο του πάπα, δεν άκουγαν ούτε τους βουλευτές. Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσουμε με υποψήφιους που συμπεριφέρονται ως κομματάρχες;

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το πρόβλημα ενός προσώπου, όποιου και εάν εκλεγεί. Είναι συλλογικό, Σήμερα, ο καθένας έχει το δικό του ΠΑΣΟΚ στο μυαλό του.



Read more...

Γιούχαραν τον Χρυσοχοϊδη...



Κατά την είσοδο του Χρυσοχοϊδη στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο, ο... κόσμος που βρισκόταν εκεί, τον γιούχαρε.
Αυτή την ώρα, ο Χρυσοχοϊδης βρίσκεται απομονωμένος στα πίσω καθίσματα της αίθουσας ...



πηγή:apospasma.gr



Read more...

Αυστηρή κριτική Χρυσοχοΐδη στις πολιτικές της κυβέρνησης Παπανδρέου

Συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα


Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Εθνικό Συμβούλιο
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Εθνικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την συμφωνία του με το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αποτιμώντας, εν συντομία, την κατάσταση της χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «εξαιτίας και δικών μας πολιτικών, καταστράφηκαν η εργασία και η παραγωγή». Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της χώρας συνίσταται στην έλλειψη παραγωγής και ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην καταστροφή της εργασίας που αντικαταστάθηκε με την απασχόληση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης και σε πλευρές της ανάπτυξης στην Ελλάδα, τόνισε την καλή πορεία απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η οποία για το τρέχον έτος υπερέβη και τους στόχους του Μνημονίου, ωστόσο αναφερόμενος στην γενική πολιτική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣΟΚ και κάνοντας λόγο για ύφεση, ανεργία και διπλασιασμό των φτωχών είπε ότι «η πολιτική μας δεν φέρνει αποτελέσματα».

«Χρειαζόμαστε παραγωγή και βιομηχανία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει και να αποδυναμωθεί γεωστρατηγικά.

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «ουδείς δικαιούται να απεμπολήσει κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 60 ετών».

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό τοπίο ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι οι νέοι «μη προνομιούχοι» είναι οι «επισφαλείς» άνθρωποι, καθώς σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί ο μονόδρομος των αγορών.

Συμπλήρωσε ότι ενώ μεταπολεμικά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος, από το 1975 και μετά κυριάρχησε ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός με την παγκοσμιοποίηση και «οι σοσιαλιστές κυβέρνησαν ως δεξιοί».

«Η κρίση του 2008 μάς βρήκε απροετοίμαστους, το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει, γιατί δεν διεκδικεί τον ρόλο του, που είναι η σύνδεση με την κοινωνία και η σύνθεση των απόψεων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι η παράταξη «χάνει την μαζική συλλογική της έκφραση και αποπροσανατολίζεται».

Είπε ακόμη ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει από την βάση του Κινήματος, ανέφερε ότι το Κίνημα πρέπει να απορρίψει ορισμένες πολιτικές του, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να φοβηθεί να υποστεί «ακόμα και την ταπείνωση της αποδοκιμασίας και την έκφραση της οργής των πολιτών» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι απαιτείται η διατύπωση από το Κίνημα μιας νέας πρότασης με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα από την αρχή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μέτρο πίεσης προς τους πιστωτές το «κόλλημα» στις διαπραγματεύσεις ;

Το IIF μιλάει για «επανεξέταση της εθελοντικής διαδικασίας»



http://img.protothema.gr/EF2B568CB50A05FF3EB99A18CD1D81CF.jpg

Ως μέτρο πίεσης προκειμένου οι ξένες κεντρικές τράπεζες να ενταχθούν στην διαδικασία κουρέματος των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους αλλά και να αυξηθεί το επιτόκιο που προσφέρει η Ελλάδα ερμηνεύεται από ελληνικές τραπεζικές πηγές η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου περί προσωρινής διακοπής των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών.

Αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στο «Θέμα» ότι «έχουμε διακοπή των συνομιλιών για 5 ημέρες και όχι κατάρρευση τους» εν τούτοις είναι σαφές ότι γύρω από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου παίζεται ένα παιχνίδι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και όλες οι πλευρές έχουν βγάλει τα περίστροφα στο τραπέζι.

Μετά την δεύτερη συνάντηση που είχαν σήμερα Παπαδημος -Βενιζέλος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα οι δυο πλευρές αποφάσισαν να τα «ξαναπούν» την ερχόμενη Τετάρτη.

Αιφνιδιαστικά όμως από την πλευρά του το IIF δημοσιοποίησε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο «οι διαπραγματεύσεις για το PSI plus θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα σημειώνοντας ότι η απαιτείται "διακοπή στις συνομιλίες ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος".

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση του IIF διατυπώνει την ελπίδα η Ελλάδα να είναι σε θέση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση", αλλά δεν αναφέρεται σε σχετική ημερομηνία.

Όπως πληροφορείται το protothema .gr

  • H συμμετοχή των ενδιαφερόμενων είναι μικρή (απέχουν τα Hedge Funds) και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι πρέπει να δεχτεί να μπει στην διαδικασία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει ομόλογα αξίας κοντά στα 60 δισ. ευρώ όπως επίσης και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης . Το πρόβλημα με την ΕΚΤ είναι ότι από το καταστατικό της απαγορεύεται να υπαχθεί σε αυτή την διαδικασία. Επίσης πιέζονται να υπαχθούν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες χωρών μελών της ευρωζώνης που έχουν αγοράσει ομόλογα πάνω απο1 10 δισ. ευρώ .
  • Το επιτόκιο που προσφέρει η Ελλάδα είναι χαμηλό όμως προσφέρει την «έξυπνη» λύση τα νέα ομόλογα να είναι με το αγγλικό δίκαιο κάτι που ικανοποιεί βέβαια τους πιστωτές. Τραπεζικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι τραπεζίτες ζητάνε υψηλό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους της τάξης του 5% άλλα σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα τους δώσει τα ελληνικά ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

Πάντως σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires ο λόγος της διακοπής των συνομιλιών στην Αθήνα ήταν η παρέμβαση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών!

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου η Γερμανία απαίτησε τα νέα κουπόνια των ομολόγων που θα ανταλλαχθούν να είναι κάτω από το 4%. «Η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη θέλουν ένα κουπόνι πολύ χαμηλότερο του 4%,» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Σε κάθε περίπτωση εάν τελικά η κυβέρνηση αναγκαστεί να κηρύξει το γεγονός πιστωτικό (credit event) τότε θα σημάνει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος «Συνεχίστηκαν σήμερα στην Αθήνα οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου των κ.κ. Charles Dallara και Jean Lemierre συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Αποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες -κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το μεταξύ χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης. Η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους».

Read more...

Υποβρύχιες έρευνες για δεκάδες αγνοούμενους του ναυαγίου στην Τοσκάνη

Φόβοι για εγκλωβισμένους στο κύτος

Το δυστύχημα έγινε λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές
Το δυστύχημα έγινε λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές (Φωτογραφία: Associated Press )


Ρώμη, Ιταλία
Τις έρευνες για τους 69 αγνοούμενους του ναυαγίου του Costa Concordia, κρουαζιερόπλοιου που προσάραξε σε αβαθή σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Τοσκάνης τα ξημερώματα του Σαββάτου, συνεχίζουν με υποβρύχιες ομάδες τα συνεργεία διάσωσης, φοβούμενα πως δεκάδες μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί στο κύτος του κρουαζιερόπλοιου.

Οι διασωθέντες περιγράφουν σκηνές χαοτικής εκκένωσης του πλοίου μέσα σε γενικευμένο πανικό, κατηγορώντας τη διοίκηση του πληρώματος για εγκληματική ολιγωρία. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών επιβαίνοντων.

Τρεις Έλληνες ανάμεσα στους επιβάτες (οι Γ.Σ., Μ.Σ. και Γ.Σ.) είναι καλά στην υγεία τους.

Οι ιταλικές αρχές ανάφεραν το Σάββατο πως οι δύτες ερευνούσαν το βυθισμένο μέρος του κρουαζιερόπλοιου για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Ο κυβερνήτης του πλοίου, Κόσιμο Νικάστρο, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επιβάτης ή μέλος του πληρώματος μπορεί να έχει εγκλωβιστεί.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 4.234 άτομα. Από αυτούς διασώθηκαν 4.162, ενώ βρέθηκαν οι σοροί τριών θυμάτων -δύο Γάλλων επιβατών και ενός Περουβιανού, μέλους του πληρώματος. Οι υπόλοιποι 69 συνέχιζαν να αγνοούνται 18 ώρες μετά το ναυάγιο.


Αρκετές αναφορές επιβατών συγκλίνουν στο ότι για τρία τέταρτα το πλήρωμα καθησύχαζε τους επιβάτες λέγοντας πως το ρεύμα είχε κοπεί εξαιτίας «απλού τεχνικού προβλήματος». Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιβάτες αναφέρουν επίσης πως η καθέλκυση των λέμβων καθυστέρησε τόσο που όταν πια αποφασίστηκε δεν μπορούσε να γίνει επειδή το πλοίο είχε ήδη πάρει μεγάλη κλίση.

Σημαντικός αριθμός επιβατών διασώθηκε από σκάφη κατοίκων της γύρω περιοχής αλλά και με τη βοήθεια ελικοπτέρων ενώ ορισμένοι επιβάτες, μέσα στον πανικό, βούτηξαν στη θάλασσα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Γιώργο, συγχαρητήρια που αποχωρείς!»

Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος



http://img.protothema.gr/3A77B9044A1290BE310CA307E235B882.jpg

«Αγαπητέ Γιώργο θέλω να σε συγχαρώ για τις γενναίες αποφάσεις σου να αποχωρήσεις από πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην κοινή μας πορεία, παρά τη σύγκρουση του 2007, δεθήκαμε συναισθηματικά και αποδείξαμε πως εννούμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός των Οικονομικών επισήμανε οτι «η χώρα είναι σε τραγική κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «οι τρεις μήνες που έρχονται είναι οι κρισιμότεροι στη μεταπολεμική πορεία της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται για τη χώρα «κινδυνεύει να ακυρωθεί με μία προεκλογική εκστρατεία στο ΠΑΣΟΚ 2,5 μηνών. Η διαδικασία αυτή θα είναι εξευτελιστική. Δε με νοιάζει για το δικό μου σχεδιασμό, με νοιάζει για την αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που ζήτησα είναι να εναρμονιστεί το χρονοδιάγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το χρονοδιάγραμμα των αναγκών της χώρας. Θέλω να νιώθω ότι όταν διαπραγματεύομαι, έχω πίσω μου το σύνολο των στελεχών».

Και συνέχισε: «Έχω ακούσει διάφορα. Πως ο Γιώργος θα μου έδινε το δαχτυλίδι που πήρε από το Σημίτη. Ότι είχαμε συμφωνήσει σε μία θολή διαρχία. Αλλά βλέπετε πως εξελίσσονται τα πράγματα. Να μην πάμε σε υπολανθάνουσα πολυαρχία ή αναρχία. Να είμαστε συνεπείς. Άρα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στο πως εκφράζεται το ΠΑΣΟΚ.

Οπως είπε: «Εγώ εκ των πραγμάτων δε μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Εϊμαι εδώ, παρών για τη χώρα. Δε μπορώ να μετάσχω όμως σε αυτή την υπολανθάνουσα αντιπαράθεση. Θα δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα. Απλώς εγώ έχω προτεραιότητες τις οποίες δηλώνω. Το ΠΑΣΟΚ δε δικαιούται να στρουθοκαμηλίζει ούτε να γίνει αιχμάλωτο καμίας προσωπικής στρατηγικής. Όταν κάνουμε ταμείο μετά τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι αν έχουμε κερδίσει θα έχουμε πετύχει εθνικό θρίαμβο, αν έχουμε χάσει δε θα έχουμε λόγο ύπαρξης. Αυτό είναι το στοίχημα».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι τους τρεις επόμενους μήνες «παίζεται η υπόσταση της παράταξης. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Όποιος κλείνει το μάτι στον ελληνικό λαό με το μύθο της επαναδιαπραγμάτευσης λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Κανείς δε θα κρύβεται πίσω από τον άλλο. Ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό απαιτεί το πολιτικό ήθος και το μέγεθος του προβλήματος». Είπε ότι τώρα είναι η ώρα «να επανασυστήσουμε την παράταξη. Φαντάζομαι δε θα το κάνουμε αυτό από την 1η μέχρι την 29η Απριλίου. Πρέπει από τώρα να ανοίξουμε ιδεολογικές συζητήσεις και να δώσουμε τις απαντήσεις».

«Φέραμε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου στη χώρα. Αλλά άρχισε η απώλεια ελέγχου. Φθάσαμε έτσι σε μία πολιτική ανατροπή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στην πραγματικότητα την εντολή προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο που θα μπορούσε να πείσει την κοινωνία και τους εταίρους για την ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις της. Αλλά η ΝΔ εξακολουθεί να λειτουργεί ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ σηκώνει μόνο το βάρος των δύσκολων αποφάσεων. Πρόκειται για μία επιχείρηση παραπλάνησης καθώς αυτοί που έχουν τις ευθύνες θέλουν να επανέλθουν ως διασώστες. Για να εφαρμόσουν μια πολιτική στην οποία συμβάλλουν και με την οποία διαφωνούν» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Το διακύβευμα της χώρας είναι το διακύβευμα της παράταξης. Δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά διακυβεύματα. Το εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ είναι η άλλη όψη του προβλήματος της χώρας. Χρειάζεται μία λύση άμεση. Είχα ζητήσει αυτό να γίνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τώρα που το ξανασκέφτομαι έπρεπε να πω μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Γιατί την τελευταία εβδομάδα έγιναν κρισιμότατες διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι κανείς δεν έδωσε σημασία στην πρακτική του πρόταση: «Και φθάσαμε εδώ. Δε δίνω καμία σημασία στα διαδικαστικά. Προσωπικά δεν έχω κανένα δίλλημα. Προτεραιότητά μου είναι η αποστολή στην κυβέρνηση. Όπου έχω ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά της σύσκεψης των αρηχγών ότι παρέμεινα ως εντολοδόχος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Άρα θα κάνω το καθήκον μου. Αλλά για να πετύχουμε θα πρέπει να υπάρχει ειλικρινής στήριξη. Από τους υπουργούς και την ΚΟ».

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας. Αυτό περιμένουν ο ελληνικός λαός και οι εταίροι μας. Το γεγονός ότι στις 12 Νοεμβρίου σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει εκληφθεί από τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Επεσήμανε ωστόσο ότι «παρά την κοινή κυβέρνηση το πολιτικό παιχνίδι παίζεται με τους παλαιούς όρους. Με τον πιο παλιοκαιρίσιο τρόπο» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αρθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις». Και πρόσθεσε: «Τι κάναμε τα τελευταία 2,5 χρόνια; Πικράναμε τον λαό για να σωθεί το έθνος. Αυτή ήταν η τραγική μοίρα του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά. Πρόκειται για έναν ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό στο όνομα της σωτηρίας της χώρας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ανήκω σε αυτούς που δεν δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τις επιλογές του πρώτου προγράμματος. Και πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να πάρει μόνο το βάρος. Πολλές φορές στο υπουργικό εξέφρασα τις ενστάσεις για τις μακροοικονομικές προβλέψεις. Από την αρχή ανήκα σε αυτούς που μετείχαν στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Και ως υπουργός Άμυνας συνέβαλα όσο μπορούσα στη μείωση του ελλείμματος το 2009 και το 2010. Τον Ιούνιο του 2010 μετά από μία έντονη προσωπική πίεση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβα ευθύνες που δε μου ανήκαν, γνωρίζοντας το προσωπικό κόστος και τη φθορά. Ευχαριστώ τον Γιώργο Παπανδρέου που μου έδωσε τη δυνατότητα και τους βουλευτές με τους οποίους κρατάμε μαζί όρθια τη χώρα».
Read more...

Μάρτιο η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ χωρίς ξεκάθαρη εκδήλωση προθέσεων Παπανδρέου

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του


Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο
Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Εντός του Μαρτίου τοποθέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξουσιοδοτώντας το Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει την ακριβή ημερομηνία. Για τον Ιούνιο ορίστηκε το τακτικό συνέδριο του Κινήματος. Η νέα ηγεσία θα εκλεγεί πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακή σύμβασης, δήλωσε προσδιορίζοντας τον Απρίλιο ως μήνα εθνικών εκλογών.

Πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή Προγραμματικής Συνδιάσκεψης μετά την εκλογή προέδρου και πριν από το συνέδριο, ενώ χαρακτηριστικά είπε: «Δεν συναινώ σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση».

Ο κ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις δικές του προθέσεις, ωστόσο χρησιμοποίησε δύο φράσεις: «Θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Επίσης αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται λέγοντας: «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία. Αλλά έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχω συγκρουστεί ακόμη και με τη δική μου συνείδηση, αλλά χάριν της σωτηρίας του έθνους. Έχω απωθήσει τις δικές μου φιλοδοξίες. Έχω συγκρουστεί με συμφέροντα. Ακούμε, εγώ και η οικογένειά μου συνεχείς συκοφαντίες, για τις οποίες απαντώ με μια φράση του Ανδρέα: 'Εμένα θέλετε να χτυπήσετε. Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα'. Δεν ξέρω αν τη μάχη αυτή θα την κερδίσω, αλλά θα τη δώσω από οποιοδήποτε μετερίζι. Έκανα τις υπερβάσεις μου παντού».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην πρότασή του για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα ήταν λυτρωτικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το μέλλον του. Ωστόσο, πρόσθεσε, η αντιπολίτευση φοβήθηκε το λαό, όπως τον φοβήθηκε και η συντηρητική Ευρώπη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε πως κανείς «όψιμος αντιμνημονιακός» δεν πρέπει να προσπερνά το γεγονός ότι καθημερινά ζούμε το θρίλερ της αποφυγής της χρεοκοπίας, ενώ πρόσθεσε πως όποιο κόμμα κι αν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές θα κινηθεί πάνω στον προγραμματισμό που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα, κοροϊδεύει τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ είναι αμετανόητη για τα 5,5 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς σε σύγκουση για να αλλάξει τη χώρα.

«Τέλος τα φτηνά δανειακά» ήταν άλλη μια φράση που χρησιμοποίησε και παραλλήλισε τη χώρα με ένα νοικοκυριό που δανείστηκε εύκολα και επιπόλαια και τώρα το κυνηγούν οι τράπεζες.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο είπε ότι δεν πρόκειται να μας λύσει όλα τα προβλήματα. «Εμείς οι ίδιοι θα τα λύσουμε» συνέχισε «το ΠΑΣΟΚ παραμένει το κίνημα που θα διασφαλίσει αυτήν την πορεία με ελπίδα και αισιοδοξία».

Για άλλη μια φορά παρείχε την αμέριστη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία πρέπει να πετύχει στο έργο της και συνέδεσε με την επιτυχία αυτή το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αποτυχίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε την ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο με άλλη μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ το 1974, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έδωσε τη μάχη για να αποφευχθεί μια άλλη -σύγχρονη τραγωδία- αυτή της άτακτης χρεοκοπίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος παραμένει, αλλά έχουν μπει οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, αρκεί οι πολιτικοί -και ιδίως το ΠΑΣΟΚ- να μην συμπεριφερθεί μυωπικά.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλα τα στελέχη να αφήσουν στην άκρη για λίγο τις φιλοδοξίες και τις αντιθέσεις και «να ακούσουν έναν άνθρωπο που έζησε τα πάντα μέσα σε δύο χρόνια».

Δήλωσε περήφανος που έδωσε μια δύσκολη μάχη σε πολλά μέτωπα, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις, «όπως συμβαίνει με όλους όσοι αναλαμβάνουν ευθύνες».

Αναφέρθηκε μάλιστα στον τρόπο με τον οποίο διαστρεβλώθηκε η αλήθεια που υπήρχε στη φράση του «λεφτά υπάρχουν», χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από όσα είχε αναφέρει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2009, όταν αναφέρθηκε σε διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου απέκρουσε και το επιχείρημα ότι πριν από το 2009 «το ΠΑΣΟΚ γνώριζε» τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ασκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα στοιχεία που έστειλε στην Κομισιόν, για την απογραφή που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να πείσει ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στην Ευρωζώνη».

«Ποιος κορόιδευε την Ελλάδα επί 5,5 χρόνια;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε μάλιστα, ότι αν το έλλειμμα ήταν στο 6%, όπως αρχικά είχε αναφέρει η ΝΔ, «σήμερα το έλλειμμα θα ήταν μηδενισμένο και θα αντιμετωπίζαμε μια άλλη πραγματικότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη «συντηρητική Ευρώπη», η οποία βλέπει μόνο περικοπές και πολιτικές λιτότητας.

«Οι οριζόντιες περικοπές σβήνουν για λίγο τη φωτιά, αλλά δεν αποτρέπουν την πυρκαγιά» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...