Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μάρτιο η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ χωρίς ξεκάθαρη εκδήλωση προθέσεων Παπανδρέου

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του


Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο
Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Εντός του Μαρτίου τοποθέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξουσιοδοτώντας το Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει την ακριβή ημερομηνία. Για τον Ιούνιο ορίστηκε το τακτικό συνέδριο του Κινήματος. Η νέα ηγεσία θα εκλεγεί πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακή σύμβασης, δήλωσε προσδιορίζοντας τον Απρίλιο ως μήνα εθνικών εκλογών.

Πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή Προγραμματικής Συνδιάσκεψης μετά την εκλογή προέδρου και πριν από το συνέδριο, ενώ χαρακτηριστικά είπε: «Δεν συναινώ σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση».

Ο κ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις δικές του προθέσεις, ωστόσο χρησιμοποίησε δύο φράσεις: «Θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Επίσης αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται λέγοντας: «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία. Αλλά έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχω συγκρουστεί ακόμη και με τη δική μου συνείδηση, αλλά χάριν της σωτηρίας του έθνους. Έχω απωθήσει τις δικές μου φιλοδοξίες. Έχω συγκρουστεί με συμφέροντα. Ακούμε, εγώ και η οικογένειά μου συνεχείς συκοφαντίες, για τις οποίες απαντώ με μια φράση του Ανδρέα: 'Εμένα θέλετε να χτυπήσετε. Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα'. Δεν ξέρω αν τη μάχη αυτή θα την κερδίσω, αλλά θα τη δώσω από οποιοδήποτε μετερίζι. Έκανα τις υπερβάσεις μου παντού».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην πρότασή του για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα ήταν λυτρωτικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το μέλλον του. Ωστόσο, πρόσθεσε, η αντιπολίτευση φοβήθηκε το λαό, όπως τον φοβήθηκε και η συντηρητική Ευρώπη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε πως κανείς «όψιμος αντιμνημονιακός» δεν πρέπει να προσπερνά το γεγονός ότι καθημερινά ζούμε το θρίλερ της αποφυγής της χρεοκοπίας, ενώ πρόσθεσε πως όποιο κόμμα κι αν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές θα κινηθεί πάνω στον προγραμματισμό που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα, κοροϊδεύει τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ είναι αμετανόητη για τα 5,5 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς σε σύγκουση για να αλλάξει τη χώρα.

«Τέλος τα φτηνά δανειακά» ήταν άλλη μια φράση που χρησιμοποίησε και παραλλήλισε τη χώρα με ένα νοικοκυριό που δανείστηκε εύκολα και επιπόλαια και τώρα το κυνηγούν οι τράπεζες.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο είπε ότι δεν πρόκειται να μας λύσει όλα τα προβλήματα. «Εμείς οι ίδιοι θα τα λύσουμε» συνέχισε «το ΠΑΣΟΚ παραμένει το κίνημα που θα διασφαλίσει αυτήν την πορεία με ελπίδα και αισιοδοξία».

Για άλλη μια φορά παρείχε την αμέριστη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία πρέπει να πετύχει στο έργο της και συνέδεσε με την επιτυχία αυτή το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αποτυχίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε την ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο με άλλη μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ το 1974, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έδωσε τη μάχη για να αποφευχθεί μια άλλη -σύγχρονη τραγωδία- αυτή της άτακτης χρεοκοπίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος παραμένει, αλλά έχουν μπει οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, αρκεί οι πολιτικοί -και ιδίως το ΠΑΣΟΚ- να μην συμπεριφερθεί μυωπικά.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλα τα στελέχη να αφήσουν στην άκρη για λίγο τις φιλοδοξίες και τις αντιθέσεις και «να ακούσουν έναν άνθρωπο που έζησε τα πάντα μέσα σε δύο χρόνια».

Δήλωσε περήφανος που έδωσε μια δύσκολη μάχη σε πολλά μέτωπα, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις, «όπως συμβαίνει με όλους όσοι αναλαμβάνουν ευθύνες».

Αναφέρθηκε μάλιστα στον τρόπο με τον οποίο διαστρεβλώθηκε η αλήθεια που υπήρχε στη φράση του «λεφτά υπάρχουν», χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από όσα είχε αναφέρει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2009, όταν αναφέρθηκε σε διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου απέκρουσε και το επιχείρημα ότι πριν από το 2009 «το ΠΑΣΟΚ γνώριζε» τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ασκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα στοιχεία που έστειλε στην Κομισιόν, για την απογραφή που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να πείσει ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στην Ευρωζώνη».

«Ποιος κορόιδευε την Ελλάδα επί 5,5 χρόνια;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε μάλιστα, ότι αν το έλλειμμα ήταν στο 6%, όπως αρχικά είχε αναφέρει η ΝΔ, «σήμερα το έλλειμμα θα ήταν μηδενισμένο και θα αντιμετωπίζαμε μια άλλη πραγματικότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη «συντηρητική Ευρώπη», η οποία βλέπει μόνο περικοπές και πολιτικές λιτότητας.

«Οι οριζόντιες περικοπές σβήνουν για λίγο τη φωτιά, αλλά δεν αποτρέπουν την πυρκαγιά» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: