Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ...


Ρέστα έδωσε (και) σήμερα η Μακρή. Η μόνη που μπορεί να εξάγει δυο-τρια σοβαρά συμπεράσματα για την προκήρυξη που εστάλη σήμερα στην Ελευθεροτυπία. Η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Μέχρι να διαπιστωθεί η γνησιότητά της. Η νέα γενιά των τρομοκρατών θα ήθελαν να δείξουν ότι υπάρχουν μαζική προσέλευση στο αντάρτικο πόλεων. Απλά, πολύ απλά τα πράγματα.

fimotro.

Read more...

Στο Λονδίνο ο Γ. Παπανδρέου




Στο Λονδίνο ο Γ. Παπανδρέου

του απεσταλμένου μας στις Βρυξέλλες Μάκη Πολλάτου

Διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ θα έχει το Σάββατο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα επισκεφτεί το Λονδίνο προσκεκλημένος της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αναμένεται να τεθούν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Μπράουν και Μίλιμπαντ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, εικάζεται ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός θα μετακινηθεί στο Λονδίνο απευθείας από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται την Παρασκευή, μετά το τέλος του Ευρωπϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώνεται περίπου στις 19:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Στις 9 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για τους εορτασμούς της συμπλήρωσης 20 ετών από την πτώση του τείχους, όπου και αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ, οικοδέσποινα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία.

protothema.gr


Read more...

Υποχώρηση Μπακογιάννη για την εκλογή αρχηγού


Υποχώρηση Μπακογιάννη για την εκλογή αρχηγού

του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας βρίσκεται η ΝΔ ώστε να αποφευχθεί μία πολωτική και δυνάμει διχαστική ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου γύρω από το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογή αρχηγού.

Το ενδεχόμενο αυτό διαμορφώνεται μετά από την διαφαινόμενη υποχώρηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη γύρω από το αν θα πρέπει να συμμετέχουν και οι φίλοι εκτός από τα μέλη του κόμματος. Προηγήθηκε η διευκρίνιση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι οι φίλοι του κόμματος στους οποίους θα δοθεί δικαίωμα ψήφου θα καταγράφονται σε μία λίστα που θα αναφέρει ότι «ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ». Η αρχική θέση της κ. Μπακογιάννη ήταν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για να συμμετέχουν μόνο τα μέλη και ότι θα πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή μας. Μετά την διευκρίνιση όμως από τον κ. Αβραμόπουλο που έχει την πατρότητα της πρότασης για συμμετοχή και των φίλων, από το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη λένε ότι «εφόσον συμμετέχουν εκείνοι που δηλώνουν ότι ενστερνίζονται τις αρχές του κόμματος δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τα μέλη». Έτσι προσπαθούν να εμφανίσουν ότι ήταν ο κ. Αβραμόπουλος που υποχώρησε και όχι η κ. Μπακογιάννη.

Στην ουσία αν η κ. Μπακογιάννη δεν υποχωρούσε και έμενε στην αρχική της θέση να ψηφίσουν μόνο τα μέλη θα βρισκόταν μόνη απέναντι στην κοινή πρόταση των υπολοίπων αφού με τον κ. Αβραμόπουλο είχαν συνταχθεί και οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης αλλά και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είτε η πρόταση της θα μειοψηφούσε και θα φαινόταν ότι υπέστη την πρώτη ήττα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής από το μέτωπο των υπολοίπων είτε θα πλειοψηφούσε και θα επιβεβαίωνε τις κατηγορίες εναντίον της ότι έχει στήσει από καιρό έναν πανίσχυρο μηχανισμό και με αυτόν προσπαθεί να κερδίσει την ηγεσία. Παράλληλα θα διαμορφωνόταν στην πράξη ένα αντί-Μπακογιαννικό μέτωπο.

Το πρόβλημα όμως παραμένει καθώς παρότι έχει υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των υποψηφίων η νέα συμφωνία τους δεν περιλαμβάνεται σε κανένα επίσημο κείμενο. Το μόνο κείμενο που έχει αποσταλεί στα στελέχη είναι η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου υπό τον κ. Δημήτρη Σιούφα που δεν περιλαμβάνει την συμμετοχή και των φίλων εκτός από τα μέλη. Αν και έγινε προσπάθεια την Παρασκευή να αλλάξει την πρότασή της η Οργανωτική Επιτροπή αυτό δεν έγινε. Έτσι το θέμα θα ξεκαθαριστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
protothema.gr/

Read more...

Σύμβουλος του Γ. Ραγκούση ο Δ.Τσάτσος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ο καθηγητής Δ. Τσάτσος αποδέχθηκε να αναλάβει σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση, στις θεσμικές πρωτοβουλίες που προωθούνται.
.nooz.gr/


Read more...
Σε διαβουλεύσεις στους αρμόδιους φορείς (δικαστικές ενώσεις, δικηγόρους, κλπ) θα παραδώσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, την αναμόρφωση του κώδικα πολιτικής δικονομίας με τον οποίο θα επιταχυνθεί, όπως είπε, η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, θα αλλάξει το καθεστώς χορήγησης των αναβολών, και η εξέταση των μαρτύρων θα γίνεται πλέον εκτός ακροαματικής διαδικασίας.

Επίσης, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι θα τροποποιηθούν ακόμα οι κώδικες ποινικής και διοικητικής δικονομίας.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι θα καθιερωθεί ειδικός μηχανισμός αποζημίωσης για τους πολίτες, που οι υποθέσεις θα καθυστερούν στη Δικαιοσύνη. Οι αποζημιώσεις θα χορηγούνται από τα ελληνικά δικαστήρια.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα προβεί σε προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, αλλά προηγουμένως άμεσα θα κάνει αναπροσδιορισμό των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ θα ελέγξει τις μετατάξεις των δικαστικών υπαλλήλων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Εξάλλου, ο κ. Καστανίδης, εξέφρασε την ευχή να καταλήξει πειθαρχικά και ποινικά, η πειθαρχική έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του τέταρτου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού που χειρίστηκε την υπόθεση της Ζίμενς (Siemens), αλλά και των συμμετόχων του.

Αναφορικά με το πρώην στέλεχος της Ζίμενς Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε και πάλι την ευχή οι ανακριτικές αρχές να ανακαλύψουν ποινικά αδικήματα της τελευταίας διετίας σε βάρος του Χριστοφοράκου, προκειμένου να μπορεί να εκδοθεί νέο ένταλμα δικαστικής συνδρομής.
nooz.gr


Read more...

"Παπανδρέου - Γκρούεφσκι έσπασαν τον πάγο" γράφει ο σκοπιανός Τύπος

Η συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απασχολεί το σύνολο των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας ως πρώτο θέμα, ενώ στο σημερινό Τύπο κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Σε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μετά το πέρας της συνάντησης, στο οποίο σημειώνεται ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, στη συνάντησή τους, τόνισαν πως η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας, στη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης και για τις δύο χώρες, ενώ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Νέα ενέργεια στην εκκρεμότητα για το όνομα», αναφέρει ότι η συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι χαρακτηρίσθηκε ως τυπική, με μοναδικό στόχο οι δύο πρωθυπουργοί να γνωρισθούν και να κάνουν μία πρώτη επαφή.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ», με τίτλο «Ο Γκρούεφσκι και ο Παπανδρέου έσπασαν τον πάγο στη συνάντηση στις Βρυξέλλες», σχολιάζει ότι, μολονότι οι δύο πλευρές προανήγγειλαν τη συνάντηση ως συνάντηση γνωριμίας και περισσότερο τυπική παρά ουσιώδη, το μήνυμα που απεστάλη ήταν σαφές: Υπάρχει νέα ενέργεια μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και ότι οι δύο πρωθυπουργοί ενδιαφέρονται για επαφές και αναζήτηση λύσεων.

Η λαϊκή «Βεστ» γράφει ότι η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ Παπανδρέου-Γκρούεφσκι υποβοηθήθηκε από κοινούς φίλους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για την πραγματοποίησή της δεν ασκήθηκαν ιδιαίτερες πιέσεις, αλλά αυτή ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων που έγιναν από Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι δηλαδή οι απευθείας επαφές μεταξύ των δύο χωρών αυτή τη στιγμή θα δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Τέλος η φιλοκυβερνητική «Βέτσερ» γράφει: «Πρωτοβουλία της μακεδονικής πλευράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Ο Γκρούεφσκι σε συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο Ιβάνοφ προσκαλεί τον Παπούλια».

nooz.gr

Read more...

Επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τον Αλμούνια

"Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε εξυγίανση των δημοσιονομικών, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων για τα δημοσιονομικά και στη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσιονομικών και ο στόχος για το 2010 είναι να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό επί του ΑΕΠ, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικής για μεσοπρόθεσμη μείωσή του στο 3% του ΑΕΠ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια.

Επίσης, τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση, την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου του 2009, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως προς τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι αυτά τα μέτρα στόχευαν κατά βάση στην πλευρά των εσόδων και ήσαν κυρίως μέτρα έκτακτου χαρακτήρα.

Η αρχική εκτίμηση για τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος κατά 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2009, ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η υλοποίησή τους θα αποφέρει μείωση του ελλείμματος κατά 2,3 δισ. ευρώ ή λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2009 εμφανίζεται "κατάρρευση" εσόδων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το 10% του ΑΕΠ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρουσιάζεται υπέρβαση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι κατά 16 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει σε τρεις λόγους τις συγκεκριμένες αποκλείσεις: στις επιπτώσεις της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα. Στην πολιτική αστάθεια κατά την περίοδο στην οποία η οικονομική πολιτική θα όφειλε να εστιάσει στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αποτέλεσμα σημαντική πτώση των εσόδων και υπερβάσεις στις δαπάνες. Τέλος, στην απουσία από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία διαφόρων υποχρεώσεων σε προμηθευτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
nooz.gr

Read more...

Παραπέμφθηκε σε δίκη ο Ζακ Σιράκ

Ο Ζακ Σιράκ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος του γαλλικού κράτους, που θα δικαστεί, δεδομένου ότι παρισινό δικαστήριο αποφάσισε ότι τώρα που δεν είναι πλέον πρόεδρος Δημοκρατίας, θα πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την υπόθεση 21 πλασματικών θέσεων εργασίας στο Δήμο της πρωτεύουσας επί δημαρχίας του.

Πράγματι, επί δώδεκα συναπτά έτη, δηλαδή από το 1995 έως το 2007, ο κ. Σιράκ με την ιδιότητά του του τότε προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας είχε δικαστική ασυλία για την υπόθεση αυτήν.

Τώρα όμως, ως ιδιώτης, θα δικαστεί για "υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος".

Τέλη Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία ζήτησε να μην παραπεμφθεί ο κ. Σιράκ να δικαστεί, μη βρίσκοντας στο νόμο έρεισμα γιαυτήν την παραπομπή.

Και τώρα ακόμα η παραπομπή σε δίκη του κ. Σιράκ δεν είναι οριστική, δεδομένου ότι μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες μπορεί να εφεσιβάλει το βούλευμα περί παραπομπής του σε δίκη και τότε είναι η Εισαγγελία Εφετών που θα αποφασίσει.

Το σε βάρος Σιράκ κατηγορητήριο έγκειται στο ότι όταν ήταν δήμαρχος Παρισιού (δηλαδή, μπορεί να έχει επέλθει η νομική παραγραφή των αδικημάτων) αμείβοντο στη Δημαρχία συνεργάτες του, με "αργομισθίες". Ακόμα κι ο εγγονός ντε Γκολ, Ζαν, αμείβετο κατ'αυτόν τον τρόπο. Επίσης, ο γιός του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ντεμπρέ, Φρανσουά αμείβετο παρομοίως--ο αδελφός του Ζαν-Λουΐ πρώην υπουργός, ήταν την εποχή εκείνη πρόεδρος της Κάτω Βουλής (Εθνοσυνέλευσης).
nooz.gr

Read more...

"Να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος"

Μηνύματα προς το εσωτερικό, αλλά και προς την Άγκυρα και τα Σκόπια, έστειλε ο πρωθυπουργός, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, είπε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ενωμένη απέναντι στην τυφλή βία, σημειώνοντας ότι θα δοθεί τέλος στον κύκλο του αίματος. Χαρακτήρισε την ένταξη των Δ. Βαλκανίων "μέσο επίλυσης διμερών προβλημάτων" και ανακοίνωσε ότι η Αθήνα πήρε πρωτοβουλία για ημερομηνία- στόχο το 2014. Έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τη λαθρομετανάστευση, ενώ για την οικονομία είπε ότι η χώρα μας έχει μπροστά της δύσκολο αγώνα να πείσει για την αξιοπιστία της.


"Ενωμένοι απέναντι στη βία"

"Τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την ελληνική κοινωνία ενωμένη απέναντι στην τυφλή βία, που σημαδεύει την ευνομία, που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες" δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: "Μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες".

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη "υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι "απέναντι στη βία προτάσσουμε τη δημοκρατία. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα".

"Όχι μόνο προθέσεις, αλλά και έργα"

Ο κ. Παπανδρέου έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση. Τόνισε ότι "υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της Τουρκίας να προσέλθει στο διάλογο για τη λαθρομετανάστευση, αλλά πέραν των προθέσεων χρειαζόμαστε και έργα".

"Τα μηνύματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα προς την Τουρκία" είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Χρειάζεται συνεργασία εκ μέρους της ΕΕ ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της επανεισδοχής και επιτέλους να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής και με την ΕΕ".

Συνέχισε λέγοντας ότι "η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αλλά αυτό θα γίνει εάν έχει η Τουρκία τη βούληση να συνεργαστεί". Στο σημείο αυτό σημείωσε: "Και αυτό δεν συμβαίνει όταν δεν συνεργάζεται με τη Frontex και υπάρχουν παραδείγματα στο Αιγαίο". "Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό το εμπόριο των ανθρώπων είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού" κατέληξε επί του θέματος.

"Αξιόπιστη η πρόταση μας για την οικονομία"

Όσον αφορά στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η πρόταση μας για την οικονομία είναι αξιόπιστη", πρόσθεσε ωστόσο ότι "δεν θα είναι εύκολος ο αγώνας να πείσουμε ξανά ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη".

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι εξέφρασε "τη βούληση της χώρας μας να νοικοκυρεύσει τα δημοσιονομικά και να έχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία". Έκανε επίσης αναφορά στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού καθώς επίσης και στην αλλαγή στο φορολογικό νομοσχέδιο. Και πρόσθεσε την "ανάγκη να τονώσουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις". "Η Ελλάδα θα έχει δικό της πακέτο τόνωσης, με νέα αναπτυξιακή λογική που θα αφορά στην πράσινη ανάπτυξη. Αυτή η πρόταση μας γίνεται αποδεκτή ως αξιόπιστη" είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι έκανε πρόταση στους ευρωπαίους εταίρους για σύνδεση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο φόρος επί των συναλλαγών, τα "πράσινα" ομόλογα, η διεθνής χρηματοδότηση προς τις φτωχές χώρες και ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα.

"Έτσι θα είναι μία βιώσιμη οικονομία" είπε ο πρωθυπουργός, που σημείωσε ότι την πρόταση του στήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, και η Κομισιόν. "Η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία είναι δύσκολη και έγινε συζήτηση γύρω από τους πόρους και τα τεχνολογικά εργαλεία για να γίνει αυτή η μετάβαση. Αντικείμενο διαφωνιών ήταν το πως θα χρηματοδοτηθεί αυτή η νέα αντίληψη".

"Τέλος στη θεσμική αβεβαιότητα"

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "θετική κατάληξη" την απόφαση- με εξαίρεση της Τσεχίας από τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- για τη συνθήκη της Λισαβόνας, "που θέτει τέλος σε μία μακρά περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας".

Σημείωσε, μάλιστα, ότι "η νέα συνθήκη βελτιώνει τη λειτουργικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θεσμοί καθίστανται πιο αποτελεσματικοί και η φωνή της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται πιο δυνατή" και "ανοίγει τις προοπτικές για διεύρυνση και προς τα δυτικά Βαλκάνια". Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, χαρακτηρίζοντας ως "τολμηρό στόχο" την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014.

"Αυτή η πρόταση μας θα συμβάλει χωρίς εκπτώσεις στα κριτήρια, χωρίς να δημιουργεί πλασματικές ελπίδες και θα δώσει μία νέα πνοή και όραμα στη γειτονιά", είπε και πρόσθεσε: "Θα συμβάλει σε ένα δυναμισμό για την επίλυση προβλημάτων, όπως το ζήτημα της ΠΓΔΜ".

Πρώτα λύση, μετά ένταξη

"Για να υπάρξει έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος" απάντησε ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το εάν προτίθεται να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε "χρήσιμη" την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για "ειλικρινή διάλογο".

"Τόνισα την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας, για ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Σημείωσα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, αλλά αφού πρώτα λυθεί από κοινού το θέμα της ονομασίας" πρόσθεσε.

Κλιματική αλλαγή

"Είχα την ευκαιρία να περιγράψω τις δικές μας αρνητικές εμπειρίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σημείωσε ότι περιέγραψε και το θέμα με τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ελλάδα, απόρροια και της κλιματικής αλλαγής. "Η ΕΕ έχει ρόλο ηγετικό να παίξει. Έχει ηθική υποχρεώσει να συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος" είπε.

Τόνισε ότι "είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα", σημειώνοντας ότι "η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο". "Έχουμε υποχρέωση να πάμε στην Κοπεγχάγη με προτάσεις και δεσμεύσεις δικές μας ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου" είπε.


- Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τον έλληνα επίτροπο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει δημόσια πρόταση, αλλά "είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή".
nooz.gr/

Read more...

Επανεντάχθηκαν στη δύναμη του στόλου δυο πυραυλάκατοι...



Δυο πυραυλάκατοι επανεντάχθηκαν σήμερα στη δύναμη του στόλου κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Πρόκειται για τις πυραυλακάτους «Μπλέσας» και «Μυκόνιος», στις οποίες έγιναν εργασίες εκσυγχρονισμού.
Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Καραΐσκος, εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Η πυραυλάκατος "Μπλέσας" φέρει...

το όνομα του πλωτάρχη Γ. Μπλέσα, κυβερνήτη του αντιτορπιλικού "Βασίλισσα Ολγα" που χάθηκε κατά τη βύθιση του σκάφους μετά από γερμανική αεροπορική επίθεση στις 26.9.1943 στο Λακκί Λέρου.

Η πυραυλάκατος "Μυκόνιος" φέρει το όνομα του υποπλοιάρχου Σ. Μυκόνιου που χάθηκε κατά τη βύθιση του υποβρυχίου "Κατσώνης" στη Σκιάθο, στις 14.9.1943.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ.

nonews-news.


Read more...

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΕΦ'ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ...


Με μια ακόμα συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη κυκλοφορεί αύριο ο Κόσμος του Επενδυτή. Ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. "Περισσότερη Δημοκρατία, καλύτερη απάντηση", λέει ο Χρυσοχοίδης. Για να δούμε. Θα υπάρξει περισσότερη Δημοκρατία ή περισσότερη κρατική καταστολή;

fimotro.

Read more...

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ…


Από το : http://ertbloggers.blogspot.com

Καλά δεν ντρέπεστε καθόλου; Δε σας φτάνουν τόσα χρόνια όλα αυτά τα χρήματα που βγάλατε και χωρίς να προσφέρετε τίποτε ουσιαστικό; Για να συνδεθούμε λίγο με την προηγούμενη ανάρτηση, ο Ανδρικάκης μόνο, μας λένε ότι έβγαλε στα 8 χρόνια της θητείας του στην Διεύθυνση Ραδιοφωνίας πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ!!! Και θέλει κι άλλα… Ποια είπαμε είναι τα... «τυπικά προσόντα» του ; Οι «περγαμηνές» του εκτός από το ότι είναι ένας μέτριος στιχουργός; Ας είν’ καλά οι κωλοτούμπες στην κάθε νέα διοίκηση. Γνωστή η τακτική. Πάντως ακόμα και ο Παναγόπουλος έβγαλε λιγότερα… Τα φανερά λέμε. Φαντάσου τι γίνεται αλλού. Που γίνονται όλα αυτά;
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ!
Ο Παναγόπουλος που δεν μας έχει πει ακόμα. Τι έκανε τα χρήματα από την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που ενέκρινε ο φίλος του ο Ρουσόπουλος και πήρε το 2005;
1. Λογότυπα της ΕΡΤ;
2. Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;
3. Φεστιβάλ Eurovision;
4. Άλλο…;
Πάντως μισθούς στους μονιμοποιηθέντες υπάλλήλους δεν τα έδωσε!!
Αλλά παρακολουθούμε τώρα με …τρόμο και την «επανάσταση» του αγαπημένου παιδιού των Προέδρων (μμ.. γιατί άραγε;) Μπήλιως Τσουκαλά, που «πυροβολεί» κατά του αφεντικού που λίγο νωρίτερα στήριζε με τα φεστιβάλ, την Eurovision και το υπερτιμολογημένο «Ζάππειο» των 800 χιλιάδων ευρώ. Της κυρίας Τσουκαλά που δεν μπόρεσε να αναμετρηθεί με την ιδιωτική αγορά (τότε με το Mega…) όπως και πάρα πολλοί άλλοι που χάρη στο ευαγές «ίδρυμα» της ΕΡΤ, υπάρχουν ακόμα στο χώρο ενώ κανονικά θα ‘πρεπε να πάνε στα σπίτια τους προ πολλού, αφού όλη η πιάτσα γελάει μαζί τους. Ας μην είχαν τους συναδέλφους τεχνικούς, δημοσιογράφους, το προσωπικό εκεί να δίνει καθημερινά μάχη και τον καλύτερο εαυτό του και θα σας λέγαμε τι είδους «σταρ» θα ήταν μερικοί στην ΕΡΤ…
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ!
Ο κύριος Παπαδόπουλος μας λέει ότι παίρνει και λίγα για την περίφημη εκπομπή του που κοστίζει σχεδόν 240.000 ευρώ το μήνα ΧΩΡΙΣ να πληρώνονται και οι καλεσμένοι. Λες και σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν αυτά τα λεφτά… Η τέτοια μεγάλη διάρκεια σε ένα σόου που κάνει τα ίδια και τα ίδια με τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα επι σειρά ετών…
Κρίμα που ξεπούλησε έτσι το αριστερό παρελθόν του.
Είπαμε «αριστερό» και τι θυμηθήκαμε τώρα;
Οι Λυριτζής –Οικονόμου με ετήσιες απολαβές περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο για να λένε τα …γνωστά, οι γνωστές και συνολικά 72 «αποκλειστικές συμβάσεις» του κ. Μιχαλέλη, που από τους περισσότερους-ες ελάχιστοι θα βρουν δουλειά αν το «ευαγές ίδρυμα» τους κόψει το επίδομα. Η μήπως υπάρχει κανείς που θα έδινε αυτά τα ποσά σε μέτριους και με μηδέν (0) θεαματικότητες ;
Χρύσας Ταβουλάρη (με 5.500 ευρώ μεικτά), Ελένης Αργύρη (5.000 ευρώ μεικτά), Αντώνη Αλαφογιώργου (5.000 ευρώ μεικτά), Άννας Καραμανλή (4.000 ευρώ μεικτά), Δήμητρας Λιναρδάτου (5.000 ευρώ μεικτά), Δημήτρη Χατζηγεωργίου (4.000 ευρώ μεικτά). Μερικές από τις αποκλειστικές συμβάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης, σε μεικτά ποσά έχουν ως εξής: Βασιλική Φλέσσα (Βίκυ) 6.000 ευρώ, Ελένη Αρώνη 5.500 ευρώ, Μαρία (Μάριον) Μιχελιδάκη 5.500 ευρώ, Άρης Σκιαδόπουλος 4.860 ευρώ, Αφέντρα Βαρσαμακίδου 4.400 ευρώ, Δέσποινα Μακρινού 3.800 ευρώ, Ευαγγελία Μπούρα 3.700 ευρώ.
Το ποσό των 7.000 ευρώ (μεικτά) έκαστος, λαμβάνουν, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, ο διευθυντής της ERT World Νίκος Κούρτης και η αναπληρώτρια διευθύντρια του ίδιου τομέα Ντίνα Οικονομίδου. Η διάρκεια της σύμβασης είναι από την 1/1/2009 ως τις 31/12/2009. Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη αποκλειστικής σύμβασης με τον Περικλή Βασιλόπουλο, από 1/1/2009 ως 31/12/2009 με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 7.000 ευρώ. Ο Π. Βασιλόπουλος είναι μόνιμος υπάλληλος και έχει την ευθύνη του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μια εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και μια εβδομαδιαία συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ΕΤ1. Αποκλειστική σύμβαση υπέγραψε και ο διευθυντής της «Ραδιοτηλεόρασης», Γ. Συριόπουλος με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο παρελθόν.
Ως προσωπικό ειδικών θέσεων προσελήφθη από 1/4/2009 ως 31/3/2010 ο Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος, με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές ύψους 7.500 ευρώ, για τη θέση του διευθυντή σύνταξης της Διεύθυνσης Ειδήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ.
Τους ξέρετε όλους αυτούς; Εσείς, που τους πληρώνετε…Μερικοί αξίζουν χωρίς αμφιβολία αλλά οι περισσότεροι είπαμε…
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ!
Για το αθλητικό τμήμα που γίνεται αληθινό πάρτι με τους γνωστούς άκυρους δημοσιογράφους (λέγε με και Κώστα Βερνίκο και Αρη Βασιλάκη ), για τα υπέρογκα τιμολόγια στις πλειοδοσίες αγοράς προγράμματος και για την ραδιοφωνία, οι συνάδελφοι μας συγκεντρώνουν κι άλλα από όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες για να μάθει επιτέλους ο κόσμος όλη την αλήθεια….
Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Και όλα στις πλάτες των εργαζομένων.
Κι οι συμβασιούχοι περιμένουν οι ταλαίπωροι να ξεκαθαρίσει αυτό το τραγικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους όλο αυτό τον καιρό.
Που όσα παίρνουνε 100 άτομα στην ΕΡΤ , κοστίζουν όλοι αυτοί οι 1500…
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ!
Για να μην πούμε για τους τόσους αργόμισθους τύπου Μπόκοτα κλπ
Δεν ντρέπεστε καθόλου ρε;
Πραγματικά λοιπόν όλος ο κόσμος μετά από αυτές τις πρόσφατες διαρκείς αποκαλύψεις περιμένει να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση με το πρόβλημα της ΕΡΤ γιατί η επίλυση του ή όχι θα δείξει πολλά για την διάθεση της κυβέρνησης συνολικά στην δημόσια διοίκηση… Γιατί εκτός από αυτά που γράφουμε πιο πάνω είναι και οι «επιτροπές» των εκατομμυρίων, οι «διαγωνισμοί» και όλα τα σχετικά που γίνονται με τις περίφημες «αξιοκρατικές» διαδικασίες.
Απ’ την άλλη μεριά κάποιοι είχαν την ευθιξία έστω και στο τέλος να παραιτηθούν. Με αυτούς δε θα ασχοληθούμε άλλο. Θα γράφουμε όμως συνεχώς για όσους έχουν γαντζωθεί στις καρέκλες και λένε πως …ψιχαλίζει. Δεν πειράζει.
Κι εμείς θα τα γράφουμε ώσπου να καταλάβουν ότι τους πήραν πια όλοι χαμπάρι, μπας και το πάρουν απόφαση την τελευταία στιγμή και φύγουν με αξιοπρέπεια μόνοι τους.

/fimotro.

Read more...

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ, ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μέτρα «εδώ και τώρα» για τη δραστική μείωση του ελλείμματος και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ζητούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απειλώντας με περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Χθες η Μoody΄s έθεσε υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση της Ελλάδας προειδοποιώντας πως αν δεν αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, τότε η
ελληνική οικονομία θα περιέλθει σε κατάσταση «υποχώρησης χωρίς τέλος». Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως η δραστική αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5% επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες του για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα και ζητεί μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Οι προειδοποιήσεις της Μoody΄s έρχονται μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch και λίγο πριν από τη νέα προσφυγή του Δημοσίου στις αγορές για πρόσθετο δανεισμό που θα κυμαίνεται από 5 έως 10 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το κόστος δανεισμού όμως έρχεται το επόμενο έτος όταν το Δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές ποσό που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ.
Πίστωση χρόνου
Υπό την απειλή των αγορών και το ενδεχόμενο μεγάλων επιβαρύνσεων στο κόστος δανεισμού, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει πίστωση χρόνου από τους διεθνείς οίκους, δίνοντας παράλληλα τα πρώτα δείγματα γραφής για τη μείωση του ελλείμματος και την ενίσχυση της διαφάνειας των δημόσιων οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα παραδώσει έως το τέλος του έτους πόρισμα στο οποίο θα καταγράφεται η δημοσιονομική κατάσταση, θα αξιολογούνται τα προβλήματα και θα προτείνονται λύσεις. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, στην επιτροπή θα μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και προσπαθεί να αποφύγει νέα κρούσματα υποβάθμισης διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ από 12,5% φέτος. Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί με τον προϋπολογισμό του 2010, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Προειδοποίηση από S&Ρ
Μετά την υπέρβαση του σκοπέλου Μoody΄s - έναντι του ενδεχομένου άμεσης υποβάθμισης- και η Standard and Ρoor΄s απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις μέσω του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο επί του παρόντος δεν υπάρχει πίεση στην αξιολόγηση, αλλά προειδοποιεί ότι «η όποια μελλοντική εξέλιξη (στην αξιολόγηση) θα εξαρτηθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή τους».
Στην αγορά ομολόγων, η υποβάθμιση από την S&Ρ θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη, ενώ το γεγονός ότι η Μoody΄s προειδοποίησε με υποβάθμιση και δεν υποβάθμισε απευθείας περιόρισε τις άμεσες επιπτώσεις στα spread των ομολόγων. Η διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα διευρύνθηκε οριακά στο 1,42%, από 1,35% την Τρίτη, ισορροπία η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως εύθραυστη, αν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση στην οικονομία.

fimotro.

Read more...

"ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ"...


Ρεπορτάζ : Μάνος Χαραλαμπάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Μένω ακριβώς δίπλα στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. Κάθε πρωί με το που ανοίγω την μπαλκονόπορτα βλέπω τα δέντρα και το άλσος. Τι καλύτερο από το να ξεκινάει η μέρα σου βλέποντας πράσινο...». Η νεαρή ιδιωτική υπάλληλος κ. Μαρία Ζαμαρία- Γεωργούλη περιγράφει στα «ΝΕΑ» την εμπειρία της από την εγκατάσταση της οικογένειάς της στο άλσος, με τη θέα στο πράσινο και την ευεργετική επίδραση στην καθημερινή της διάθεση. Το διαμέρισμα δίπλα στο...
πράσινο ήταν επιλογή της ίδιας και του συζύγου της: «Από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στο ενοίκιο επιλέξαμε αυτό το σπίτι. Δίπλα στο άλσος». Εκτός από τη θέα, το πράσινο δίπλα στο σπίτι προσφέρει κι άλλα ευεργετήματα, αναφέρει η κ. Ζαμαρία, που είναι και μητέρα ενός βρέφους περίπου δύο μηνών. «Ούτως ή άλλως, πριν γεννηθεί το μωρό πηγαίναμε για περίπατο στο άλσος. Τώρα που το μωρό θα μεγαλώσει λίγο θα το πηγαίνουμε εκεί βόλτα». Και βέβαια, συμπληρώνει, ένα πάρκο με πράσινο το καλοκαίρι χαρίζει περισσότερη δροσιά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αθήνας που πνίγονται από το τσιμέντο.

fimotro

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



TA NEA: Κακούργημα η οπλοκατοχή
Τη μετατροπή της οπλοκατοχής από πλημμέλημα σε κακούργημα μελετά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
TO ΕΘΝΟΣ:«Παζλ» με DNA - αποτυπώματα
Πολλά δακτυλικά αποτυπώματα και πλούσιο γενετικό υλικό βρέθηκαν στις μοτοσικλέτες των τρομοκρατών. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν οι αστυνομικοί...

nonews-news


Read more...

Στο στόχαστρο η μαύρη αγορά των όπλων...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Η ευκολία των τρομοκρατών να βρίσκουν οπλισμό οδηγεί την κυβέρνηση στη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα...
Τη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα, από πλημμέλημα, μελετά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται με μεγάλη ευκολία όπλα, όπως τα Καλάσνικοφ, τα οποία απειλούν χιλιάδες ζωές», επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως όμως διευκρίνισε στα «ΝΕΑ», «η μετατροπή σε κακούργημα αποτελεί μια πρώτη σκέψη προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διακίνησης όπλων και στη συνέχεια θα εξετασθεί και το ...

νομοθετικό της πλαίσιο».

Η Ελληνική Αστυνομία πάντως έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από τη δύναμη πυρός που διαθέτουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. «Τα αντιαρματικά, οι χειροβομβίδες, τα πυροβόλα, τα υποπολυβόλα αλλά και η τεχνογνωσία παγίδευσης αυτοκινήτων με εκρηκτική ύλη, η χρήση του ΑΝΦΟ και των βομβών που πυροδοτούνται από κινητά τηλέφωνα, στα πρότυπα διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, σίγουρα μας προβληματίζει. Κυρίως διότι δεν γνωρίζουμε τι άλλο διαθέτουν και τι μπορούν να κάνουν», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι έρευνες πάντως της Αντιτρομοκρατικής για την προέλευση των 2 Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Αγία Παρασκευή στρέφονται και σε άτομα των κυκλωμάτων της νύχτας και της προστασίας. «Αποδεδειγμένα έχει υπάρξει μια πολύ στενή σχέση ποινικών και αντιεξουσιαστών τα τελευταία χρόνια. Άλλες φορές οι αντιεξουσιαστές, όπως συνέβη στην περίπτωση Παλαιοκώστα, προμήθευσαν αυτοί τα όπλα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις είναι πιθανόν ποινικοί να έχουν παίξει τον ρόλο του προμηθευτή. Για τα κυκλώματα αυτά άλλωστε έχει αποδειχθεί πολύ εύκολη υπόθεση η προμήθεια "καθαρών" όπλων», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Ήδη έχει δοθεί εντολή να «ξεσκονιστούν» εκ νέου οι συνομιλίες της συμμορίας Βλαστού προκειμένου να εντοπισθούν στοιχεία που να συνδέουν τα κυκλώματα της φυλακής με αντιεξουσιαστές. Το σενάριο αυτό είχε ενισχυθεί από την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, αλλά οι έρευνες έμειναν τελικά στα «συρτάρια».

Το λαθρεμπόριο
Περισσότερααπό 1,5 εκατομμύριο όπλα υπολογίζεται πως κυκλοφορούν παράνομα στην Ελλάδα, με Καλάσνικοφ, Σκόρπιον, Glock, Colt, CΖ και Τokarev να κυριαρχούν στην αγορά. «Όπλο στην Ελλάδα μπορείς να βρεις όποτε θέλεις για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Με 700 ευρώ παίρνεις ένα καλό Καλάσνικοφ και με 2.000- 3.000 ευρώ παίρνεις "καθαρό" υποπολυβόλο Ούζι ή Σκόρπιον», λέει ο Μιχάλης Α., που συστήνεται ως «διαμεσολαβητής» όπλων. Άλλο ένα εκατομμύριο είναι τα όπλα που κυκλοφορούν με την άδεια της Αστυνομίας, στην πλειονότητά τους κυνηγετικά. Η Κρήτη θεωρείται η «πατρίδα» της παράνομης οπλακατοχής. Με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, στο νησί υπάρχουν 1 εκατομμύριο «τυφέκια με σφαίρα».

Οι κατασχέσεις
Στην Αθήνα, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «μπορείς να βρεις Καλάσνικοφ στο κέντρο της πρωτεύουσας». Η πραγματικότητα αυτή φυσικά και δεν διαφεύγει από την Αστυνομία και επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2009 κατασχέθηκαν 1.800 όπλα.

Οι τιμές των όπλων έπεσαν με την είσοδο στο «εμπόριο» των Αλβανών και στη συνέχεια των Βουλγάρων και των Ρώσων. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα μετατράπηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε δεύτερη κύρια πύλη εισόδου όπλων και αυτό έγινε και η αιτία που το Καλάσνικοφ έφτασε να πωλείται στην Ελλάδα σχεδόν από τα περίπτερα. «Όταν κλάπηκε ο οπλισμός από τα στρατόπεδα της Αλβανίας το ΑΚ 47 έφτασε να πωλείται 18.000 δραχμές. Σήμερα ένα καλό Καλάσνικοφ αρχίζει από τα 700 ευρώ. Ένα καθαρό Καλάσνικοφ, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, φτάνει όμως και τα 2.000 ευρώ», αποκαλύπτει ο Μιχάλης Α.

ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ

Ψάχνουν τα ίχνη των πολυβόλων που χρησιμοποιήθηκαν σε κυκλώματα της νύχτας


Καταργούνται οι εξωτερικοί φρουροί

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των εξωτερικών φρουρών σε αστυνομικά τμήματα, αποφάσισε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το μέτρο αποφασίστηκε προκειμένου να αποδεσμευτούν περίπου 2.000 αστυνομικοί σε ημερήσια βάση με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά», υποστηρίζουν κύκλοι της Κατεχάκη.

Εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσουν μόνο αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου για την ΕΛ.ΑΣ., όπως το τμήμα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Όπως διευκρινίζουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα καταργηθούν οι εξωτερικοί σκοποί των αστυνομικών τμημάτων που συνήθως βρίσκονται μέσα σε κουβούκλιο.

«Τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αποσυνδέει την απόφαση από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Επιπλέον, απέκλεισε την τοποθέτηση καμερών σε όσα αστυνομικά τμήματα δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να ξοδεύω τα χρήματα του ελληνικού λαού για να γεμίζουμε με κάμερες».

Πρόταση που επανήλθε στο υπουργείο αποτελεί και η κατάργηση των μικρών αστυνομικών τμημάτων και η δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων με καλύτερη στελέχωση και με δυνατότητα αστυνομικών περιπολιών όλο το 24ωρο.
NEA


nonews-news

Read more...

Μια περίεργη προκήρυξη...




Κλικ φωτό...


nonews-news

Read more...

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Απόσυρση δύο ταχυτήτων δημιουργείται στην αγορά του αυτοκινήτου. Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι πρόκειται να γίνει- δηλαδή τι θα αλλάξει από τα μέτρα Σουφλιά- για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων (υπολογίζονται σε 730.000) με συνέπεια να έχει μπλοκάρει η διαδικασία. Από το υπουργείο...
Περιβάλλοντος λένε ότι σήμερα δεν πρόκειται να γίνει καμία ανακοίνωση για το τι θα ισχύσει για την απόσυρση και τα πράσινα τέλη και- σύμφωνα με πληροφορίες- ενδέχεται να συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στο ποια μέτρα θα εφαρμοστούν.
Στο μεταξύ, 63.000 αυτοκίνητα έχουν αποσυρθεί αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από τις Εφορίες. Έτσι, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται και νομικά όσοι ιδιοκτήτες απέσυραν τα αυτοκίνητά τους να πάρουν το μπόνους από τη ρύθμιση Σουφλιά και οι υπόλοιποι να περιοριστούν σε μικρότερο ποσό με... δέλεαρ- υπάρχει και αυτή η σκέψη- τη χορήγηση δωρεάν καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ.
Διαρροές σεναρίων
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα σχέδια για την απόσυρση και τα περιβαλλοντικά τέλη. Ωστόσο, όσον αφορά την απόσυρση- τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τα δύο υπουργεία περιορίζονται σε διαρροές σεναρίων.
Η εισήγηση από το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να αλλάξει το σύστημα και να μη δίνονται κίνητρα για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια, να είναι μηδενική η επιδότηση για αγορά αυτοκινήτου πάνω από 2.000 κυβικά. Αυτή η λογική προβάλλεται και για τα νέα περιβαλλοντικά τέλη που επεξεργάζεται το υπουργείο. «Στόχος είναι να αμβλύνουμε την κοινωνική αδικία έτσι ώστε οι κάτοχοι μικρού κυβισμού αυτοκινήτων να πληρώνουν μικρότερα ποσά», έλεγαν χθες στελέχη του υπουργείου.
Για τα νέα τέλη θα υπάρχει η κατηγοριοποίηση όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση Σουφλιά (4 κατηγορίες) και οι μειώσεις θα αφορούν τα αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κυβικά. Σύμφωνα ωστόσο με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την πληρωμή των νέων τελών (και πέρα από την 31η Δεκεμβρίου) αφού η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει.
Τέλος ο Πράσινος Δακτύλιος
Την ίδια ώρα, εξετάζεται από την αρχή ο Πράσινος Δακτύλιος. Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφεραν χθες ότι «το μέτρο θα εξεταστεί συνολικά από την αρχή, αφού περιβαλλοντικά δεν προσφέρει τίποτα και στόχος είναι η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά- η οποία για να ισχύσει πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή - ο Πράσινος Δακτύλιος θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων (δηλαδή τα οχήματα 15ετίας) δεν θα μπορούν να μπαίνουν στον Πράσινο Δακτύλιο κατά το ωράριο λειτουργίας του. Τα «καθαρά» αυτοκίνητα- δηλαδή όσα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο απο 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο- θα μπαίνουν ελεύθερα, ενώ για όλα τα υπόλοιπα θα ισχύει το σύστημα μονά- ζυγά.
fimotro.


Read more...

ΣΟΚ ΣΕ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Μαρνέλλος

Εκτεταμένο μούδιασμα στο Σώμα της Αστυνομίας, έκδηλη αμηχανία στα επιτελικά πόστα και νέες πολιτικές πρωτοβουλίες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα της αιματηρής επίθεσης στην αστυνομική διεύθυνση Αγίας Παρασκευής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε χθες ένα προχωρημένο και μοντέρνο μέτρο, αυτό της απόσυρσης των σκοπών-φρουρών από τα περισσότερα αστυνομικά...
τμήματα της χώρας.
Οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το αρχηγείο και στόχος είναι τα αστυνομικά τμήματα να γίνουν καταστήματα εξυπηρέτησης των πολιτών χωρίς σιδερόφρακτους ενστόλους και ενόπλους έξω από αυτά. Για την ασφάλεια των χώρων μελετώνται άλλα μέτρα, όπως αυτό της αυτόματης ελεγχόμενης εισόδου. Προβλέπεται η εξοικονόμηση πάνω από 1.500 νέων αστυφυλάκων που θα διατεθούν σε πραγματικά αστυνομικά καθήκοντα. Με αυτό το μέτρο γίνεται και μια πρακτική αντιμετώπιση της φοβίας που έχει καταβάλει εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι αποτελούν στατικούς στόχους χωρίς πραγματικές δυνατότητες αντίδρασης και υλοποίησης της υποτιθέμενης αποστολής τους. Επίσης στις προθέσεις του υπουργού είναι να τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο για τη δίωξη της οπλοκατοχής που τώρα είναι πλημμέλημα, κάτι το οποίο ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί απαράδεκτο. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς σημείο αναφοράς, αφού υπάγεται απευθείας σε αρχηγό, που δεν υπάρχει, λειτουργεί με χαμηλές ταχύτητες και περιορισμένες πρωτοβουλίες. Εστιάζει πάντως στις τρεις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την επιχείρηση και εγκαταλείφθηκαν σε ανοιχτό χώρο κοντά στον σταθμό του Μετρό Χαλανδρίου, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το σημείο της επίθεσης. Πρόκειται για ασυνήθιστο γεγονός στις υποθέσεις νεοτρομοκρατίας η κλοπή και χρησιμοποίηση οχημάτων και κυρίως μοτοσικλετών στις επιχειρήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκλάπησαν τρεις σε διάστημα μιας εβδομάδας από διαφορετικές περιοχές και εγκαταλείφθηκαν με τα καλώδια ενωμένα και άρα αναμμένες μέχρι να πέσουν οι μπαταρίες και να σβήσουν. Φαίνεται πως υπάρχουν μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν την πορεία των μοτοσικλετών προς τον χώρο εγκατάλειψης καθώς και περιγραφές που αναφέρουν ότι οι επιβάτες φορούσαν κράνη και όχι σκούφους ή μαντίλες, όπως αναφέρουν άλλες μαρτυρίες από τον χώρο της ένοπλης επίθεσης. Η πιθανή διαδρομή αλλά και εναλλακτικές προς τον χώρο εγκατάλειψης έχουν ερευνηθεί επανειλημμένως για την ανεύρεση αντικειμένων ή ιχνών που να σχετίζονται με τους δράστες. Εκτιμάται ότι αρκετά υλικά θα σταλούν για εξέταση DNA, όπως και πλήθος αποτυπωμάτων για συγκριτικές αναλύσεις.
fimotro


Read more...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ...


Εντονο προβληματισμό στις διωκτικές αρχές, αλλά και γενικότερα, προκαλεί η νέα τρομοκρατική επίθεση, που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, κατά του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής Αττικής. Το μένος των δραστών, που είχαν προφανή στόχο με τις 99 σφαίρες που έριξαν να υπάρξει θύμα αστυνομικός, ο βαρύς οπλισμός που χρησιμοποίησαν, ο οποίος παραπέμπει σε διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και το... ότι αυτός δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, συνθέτουν μία δύσκολη «εξίσωση» για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκονται στο σκοτάδι, με τις αρχές να αδυνατούν να απαντήσουν αν πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο «Επαναστατικός Αγώνας», η «Σέχτα Επαναστατών» ή κάποια άλλη πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση. Στον απόηχο της επίθεσης και ενώ οι δύο από τους τραυματισμένους αστυνομικούς συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αναθεωρείται πλήρως το μοντέλο φύλαξης των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.

fimotro.

Read more...

Έμφαση σε αλληλεγγύη και συνεργασία από Παπανδρέου στον ΟΑΣΕ

Σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και της αλληλεγγύης, για ξεπέρασμα των εντάσεων, κάλεσε τις 56 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ως προεδρεύων του Οργανισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμα που απηύθυνε προς το Μόνιμο Συμβούλιο του, στο πλαίσιο βιντεοδιάσκεψης στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τονίζει πως, ανεξάρτητα της διάστασης απόψεων για τα πρωταρχικά αίτια των εντάσεων, είναι ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο της δυσπιστίας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας προεδρεύων του ΟΑΣΕ, τούτο μπορεί να επιτευχθεί ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, και πρέπει να γίνει, «διότι η αστάθεια μεταξύ των γειτονικών μας κρατών, και ως εκ τούτου η ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι στενά συνδεδεμένη με την ασφάλεια στη γειτονική μας περιοχή».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τη λεγόμενη «Διαδικασία της Κέρκυρας» ως ένα σημαντικό συλλογικό επίτευγμα, πρόσθεσε πως, παρά την «εντυπωσιακή πρόοδο», μία «Ευρώπη ελεύθερη στο σύνολό της, και ειρηνική», όπως ήταν το όραμα των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, όταν αυτά υιοθέτησαν το 1990 την Χάρτα του Παρισιού, εξακολουθεί να παραμένει ακριβοθώρητη.

Παραπέμποντας στις παρατεινόμενες διενέξεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του ότι αυτές αποτελούν δυνητικές πηγές έριδας και δεν μπορεί να αναβάλλεται η επίλυσή τους, κάτι που απέδειξε ο πόλεμος στη Γεωργία.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από παρατεινόμενες διενέξεις χρειάζονται ειρήνη και σταθερότητα και όχι μια εύθραυστη κατάσταση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη στο μήνυμά του προς το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, πως η ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό δεν έχει φεισθεί προσπαθειών, και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες, στην αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της συνέχισης της δραστηριοποίησής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται από τη διένεξη.

Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, που διοργανώνει η ελληνική Προεδρία στις 1-2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, θα αποτελέσει ευκαιρία για μία «νέα αρχή και για μία αναγέννηση του πνεύματος του Ελσίνκι».

Στην προσεχή Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στην οποία αναμένονται όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των 56 κρατών του ΟΑΣΕ, πρόκειται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η πρόοδος των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Κέρκυρας», και να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο συνέχισής του.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009 την 1η Ιανουαρίου, παραλαμβάνοντάς την από την προηγούμενη προεδρεύουσα την Φινλανδία και θα την παραδώσει τέλος του χρόνου στο Καζαχστάν, του οποίου διάδοχος στην προεδρία το 2011 θα είναι η Λιθουανία. Η Ελλάδα μαζί με τις δύο αυτές χώρες θα απαρτίζουν το 2010, την «τρόικα» του ΟΑΣΕ.
.nooz.gr

Read more...

Η παρέμβαση Παπανδρέου στη Σύνοδο των Βρυξελλών

Το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε όλους τους τομείς που συζητούνται στην ΕΕ, με ιδέες και με πράξεις, τόνισε από τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στο δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ στο θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία τόνισε την επαναβεβαίωση της στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με όλες τις παραμέτρους και με παράλληλη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις κλιματικές αλλαγές, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της αναγωγής της πράσινης ανάπτυξης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές και την ανάγκη αντιμετώπισής τους από την πολιτεία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και τη μετανάστευση που προκαλείται από τις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει θέση για όλα αυτά τα θέματα.
nooz.gr

Read more...

Πρόοδος για "Λισαβόνα" ασυμφωνία για το Κλίμα


"Οι ηγέτες συμφώνησαν στη ρήτρα εξαίρεσης των Τσέχων. Όλοι οι ηγέτες χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν", δήλωσε σουηδός διπλωμάτης. "Το κείμενο (που ζητούσε ο τσέχος πρόεδρος Βάσλαβ Κλάους) εγκρίθηκε ακριβώς όπως είχε προταθεί από τη Σουηδία", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης, Ρόμαν Πρόροκ.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας, ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας απαιτούσε την εξαίρεση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη επιστροφή των περιουσιών των Σουδιτών Γερμανών, οι οποίες κατασχέθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας ήρθη", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόσο. "Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός", δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ως προεδρεύων της ΕΕ, καλώντας τον τσέχο πρόεδρο, Βάσλαβ Κλάους, να υπογράψει το κείμενο.


"Φτωχά" τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας, για το Κλίμα

Στο μεταξύ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πρώτη ημέρα της Συνόδου των Βρυξελλών για το ύψος του κονδυλίου, το οποίο θα δοθεί στις φτωχές χώρες (για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και για την καταπολέμησή τους), στο πλαίσιο μίας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ και προεδρεύων της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, Φ. Ράινφελντ ενημέρωσε ότι "δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία". "Δεν το επιλύσαμε. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι" δήλωσε ο Ράινφλελντ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε πάντως "σίγουρος ότι θα βρεθεί κοινή γραμμή" κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου.

Κάλεσε δε τους ηγέτες των χωρών - μελών να επιτύχουν μία συμφωνία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ώστε η Ε.Ε. να διατηρηθεί στην "πρώτη γραμμή" της διεθνούς προσπάθειας για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, που θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Διχάζει τους ευρωπαίους ηγέτες η υποψηφιότητα Μπλερ

Σημειώνεται ότι με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, δημιουργείται μία νέα θεσμική θέση στην Ε.Ε. αυτή του Προέδρου της. Η "υποψηφιότητα" Μπλερ για τη θέση αυτή, μονοπώλησε τις συζητήσεις και τις δηλώσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Περισσότερα
nooz.gr

Read more...

Μήνυμα Παπανδρέου σε Γκρούεφσκι

Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι βούληση της Ελλάδας είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικά στην ενταξιακή πορεία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014.

Η Ελλάδα επιθυμεί να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ ωστόσο κατέστησε απολύτως σαφές τις προϋποθέσεις. Εμμένει στην εθνική "κόκκινη" γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να λυθεί το θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας - μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Αν επιλυθεί αυτό, τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει στο παρελθόν. Μ' αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

Επίσης η ελληνική πλευρά προτίθεται να λέει πάντα ξεκάθαρα ποια είναι τα προβλήματα, αλλά και ποιά είναι η θέση της γι' αυτά, πράγμα που ισχύει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ ενόψει του Δεκεμβρίου, όπου ενδεχομένως συζητηθεί το θέμα της ένταξής της στην Ε.Ε. Πρώτα η επίλυση, τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για επίλυση του θέματος με το όνομα θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ενώ διευκρινίστηκε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι δεν έγινε συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν θέματα όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.

Τέλος, η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ.

Ανακοίνωση της ΠΓΔΜ

Την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, επεσήμαναν οι δύο πρωθυπουργοί, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, συμφώνησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι και σημειώνουν ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών των δύο χωρών ύστερα από 3,5 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κώστας Καραμανλής και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αντίστοιχα.

Συνάντηση Γκρούεφσκι - Σολάνα

Την Τετάρτη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Γκρούεφσκι διεμήνυσε πως "η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλει στην επίτευξη προόδου" στο θέμα της ονομασίας.

Όσον για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αρκέστηκε στην επισήμανση ότι "από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια" για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο.

Και εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω θέμα το συντομότερο δυνατό.

- Οικονομία, κλιματικές αλλαγές και συνθήκη της Λισσαβώνας στο επίκεντρο της ατζέντας της συνόδου του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
nooz.gr

Read more...