Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Υποχώρηση Μπακογιάννη για την εκλογή αρχηγού


Υποχώρηση Μπακογιάννη για την εκλογή αρχηγού

του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας βρίσκεται η ΝΔ ώστε να αποφευχθεί μία πολωτική και δυνάμει διχαστική ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου γύρω από το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογή αρχηγού.

Το ενδεχόμενο αυτό διαμορφώνεται μετά από την διαφαινόμενη υποχώρηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη γύρω από το αν θα πρέπει να συμμετέχουν και οι φίλοι εκτός από τα μέλη του κόμματος. Προηγήθηκε η διευκρίνιση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι οι φίλοι του κόμματος στους οποίους θα δοθεί δικαίωμα ψήφου θα καταγράφονται σε μία λίστα που θα αναφέρει ότι «ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ». Η αρχική θέση της κ. Μπακογιάννη ήταν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για να συμμετέχουν μόνο τα μέλη και ότι θα πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή μας. Μετά την διευκρίνιση όμως από τον κ. Αβραμόπουλο που έχει την πατρότητα της πρότασης για συμμετοχή και των φίλων, από το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη λένε ότι «εφόσον συμμετέχουν εκείνοι που δηλώνουν ότι ενστερνίζονται τις αρχές του κόμματος δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τα μέλη». Έτσι προσπαθούν να εμφανίσουν ότι ήταν ο κ. Αβραμόπουλος που υποχώρησε και όχι η κ. Μπακογιάννη.

Στην ουσία αν η κ. Μπακογιάννη δεν υποχωρούσε και έμενε στην αρχική της θέση να ψηφίσουν μόνο τα μέλη θα βρισκόταν μόνη απέναντι στην κοινή πρόταση των υπολοίπων αφού με τον κ. Αβραμόπουλο είχαν συνταχθεί και οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης αλλά και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είτε η πρόταση της θα μειοψηφούσε και θα φαινόταν ότι υπέστη την πρώτη ήττα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής από το μέτωπο των υπολοίπων είτε θα πλειοψηφούσε και θα επιβεβαίωνε τις κατηγορίες εναντίον της ότι έχει στήσει από καιρό έναν πανίσχυρο μηχανισμό και με αυτόν προσπαθεί να κερδίσει την ηγεσία. Παράλληλα θα διαμορφωνόταν στην πράξη ένα αντί-Μπακογιαννικό μέτωπο.

Το πρόβλημα όμως παραμένει καθώς παρότι έχει υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των υποψηφίων η νέα συμφωνία τους δεν περιλαμβάνεται σε κανένα επίσημο κείμενο. Το μόνο κείμενο που έχει αποσταλεί στα στελέχη είναι η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου υπό τον κ. Δημήτρη Σιούφα που δεν περιλαμβάνει την συμμετοχή και των φίλων εκτός από τα μέλη. Αν και έγινε προσπάθεια την Παρασκευή να αλλάξει την πρότασή της η Οργανωτική Επιτροπή αυτό δεν έγινε. Έτσι το θέμα θα ξεκαθαριστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: