Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Παραπέμφθηκε σε δίκη ο Ζακ Σιράκ

Ο Ζακ Σιράκ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος του γαλλικού κράτους, που θα δικαστεί, δεδομένου ότι παρισινό δικαστήριο αποφάσισε ότι τώρα που δεν είναι πλέον πρόεδρος Δημοκρατίας, θα πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την υπόθεση 21 πλασματικών θέσεων εργασίας στο Δήμο της πρωτεύουσας επί δημαρχίας του.

Πράγματι, επί δώδεκα συναπτά έτη, δηλαδή από το 1995 έως το 2007, ο κ. Σιράκ με την ιδιότητά του του τότε προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας είχε δικαστική ασυλία για την υπόθεση αυτήν.

Τώρα όμως, ως ιδιώτης, θα δικαστεί για "υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος".

Τέλη Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία ζήτησε να μην παραπεμφθεί ο κ. Σιράκ να δικαστεί, μη βρίσκοντας στο νόμο έρεισμα γιαυτήν την παραπομπή.

Και τώρα ακόμα η παραπομπή σε δίκη του κ. Σιράκ δεν είναι οριστική, δεδομένου ότι μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες μπορεί να εφεσιβάλει το βούλευμα περί παραπομπής του σε δίκη και τότε είναι η Εισαγγελία Εφετών που θα αποφασίσει.

Το σε βάρος Σιράκ κατηγορητήριο έγκειται στο ότι όταν ήταν δήμαρχος Παρισιού (δηλαδή, μπορεί να έχει επέλθει η νομική παραγραφή των αδικημάτων) αμείβοντο στη Δημαρχία συνεργάτες του, με "αργομισθίες". Ακόμα κι ο εγγονός ντε Γκολ, Ζαν, αμείβετο κατ'αυτόν τον τρόπο. Επίσης, ο γιός του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ντεμπρέ, Φρανσουά αμείβετο παρομοίως--ο αδελφός του Ζαν-Λουΐ πρώην υπουργός, ήταν την εποχή εκείνη πρόεδρος της Κάτω Βουλής (Εθνοσυνέλευσης).
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: