Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

«Μικρό Παρίσι» και η Βηρυτός...


 Toυλάχιστον 44 νεκροί και 200 τραυματίες...
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των δυο τυφλών βομβιστικών ενεργειών σε προάστιο του Λιβάνου που το βράδυ της Παρασκευής δέχθηκε μια από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων χρόνων, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος.
Το πραγματικό λουτρό αίματος συνέβη στο...
σιιτικό προάστιο Burj el-Barajneh που βρίσκεται στα νότια της πρωτεύουσας όταν δυο βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες προσέγγισαν πλήθος κόσμου και, με διαφορά λίγων μόνο λεπτών, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν επάνω τους. 




Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη τη στιγμή ο κόσμος επέστρεφε από τις δουλειές του ενώ η αγορά ήταν γεμάτη από άτομα κάθε ηλικίας ακόμη και μικρά παιδιά, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας του Λιβάνου, μία από τις δυο εκρήξεις έγινε έξω από αυλόπορτα σχολείου. 

Από τις δυο μεγάλης ισχύος εκρήξεις, μέχρι στιγμής καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 44 νεκροί και 200 τραυματίες, πάρα πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση κάτι που προκαλεί φόβους για το ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ανέβει. 



Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου  και οι στρατιωτικές Αρχές της χώρας, ανέφεραν τον εντοπισμό ενός τρίτου βομβιστή αυτοκτονίας, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο σημείο των δυο εκρήξεων. 

Λίγη ώρα αργότερα,  το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙSIL) ανέλαβε την ευθύνη των πολύνεκρων ενεργειών, βάζοντας έτσι ένα ακόμη σημάδι στον παγκόσμιο χάρτη του τρόμου που ξεδιπλώθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας και με τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας να έχουν πλημμυρίσει στο αίμα. 

«Οι στρατιώτες του Χαλιβάτου φέρουν την ευθύνη της επίθεσης» λέει χαρακτηριστικά η επίσημη δήλωση που έστειλε το ISIL. 
Για το γεγονός ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου συγκάλεσε εσπευσμένα έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ στη χώρα κηρύχθηκε πένθος. 

thepressproject.gr


Read more...

Ισλαμικό Κράτος: To Παρίσι είναι η αρχή της καταιγίδας...


Μανιφέστο θανάτου και μίσους από ISIS: To Παρίσι είναι η αρχή της καταιγίδαςΙσχυρίζονται ότι την επίθεση εκτέλεσαν οχτώ άτομα ζωσμένα με εκρηκτικά και οπλοπολυβόλα...
Με ένα μανιφέστο μίσους και θανάτου το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.
Όπως αναφέρουν οι τζιχαντιστές στο κείμενό τους, «οι επιθέσεις έγιναν στο όνομα του Αλλάχ από...
στρατιώτες του Χαλιφάτου που έδωσαν την απάντησή τους σε όλους όσοι κατέστρεψαν τα σπίτια τους, τις ιδιοκτησίες τους».

Στη μακροσκελή δήλωση που κυκλοφόρησε στα Γαλλικά υποστηρίζουν ότι παρακολούθησαν επισταμένως τις τοποθεσίες της επίθεσης που πραγματοποιήθηκαν από μαχητές ζωσμένους με εκρηκτικά και με οπλοπολυβόλα στα χέρια.

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο για να δείξουν ότι η Γαλλία είναι από τους πρώτους μας στόχους όσο συνεχίζει την ίδια πολιτική» συμπληρώνεται στο ίδιο κείμενο.

Οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν το Παρίσι ως «πρωτεύουσα της πορνείας και της αισχρότητας» και επιβεβαιώνουν ότι την επίθεση εκτέλεσαν οχτώ μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Κάνουν ειδική αναφορά στην επίθεση στο θέατρο στο Μπατακλάν γράφοντας ότι «εκατοντάδες αποστάτες είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ανήθικο πάρτι πορνείας».

Απειλούν «τη Γαλλία και όσους περπατούν στο ίδιο μονοπάτι ότι θα παραμείνουν στην κορυφή της λίστας των στόχων του Ισλαμικού Κράτους» προσθέτοντας ότι «η μυρωδιά του θανάτου δεν θα φύγει ποτέ από τις μύτες τους για όσο διάστημα ηγείται η Γαλλία της ομάδας των σταυροφόρων».

«Αυτή η επίθεση είναι η αρχή της καταιγίδας και αποτελεί προειδοποίηση γι αυτούς που θέλουν να διδαχθούν» καταλήγει το κείμενο φρίκης από το Ισλαμικό Κράτος.




Λίγο πριν η οργάνωση είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία εγγραφής και στο οποίο η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση προτρέπει τους μουσουλμάνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Συρία να κάνουν ιερό πόλεμο και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Γαλλία.

"Έχετε πάρει εντολή να πολεμήσετε τους απίστους όπου τους βρίσκετε --τί περιμένετε λοιπόν; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα και στόχοι που μπορούν να πληγούν", δηλώνει ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο βίντεο αυτό, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άλλους μαχητές.

"Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια, επομένως δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ", προσθέτει.

Νωρίτερα η ιστοσελίδα του ινστιτούτου Site έγραψε ότι μήνυμα των τζιχαντιστών προειδοποιεί και για νέες επιθέσεις μετά τις χθεσινές στο Παρίσι.

«Μετά το Παρίσι θα έρθει η σειρά της Ρώμης, του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον», λέγεται πως αναφέρει το μήνυμα και συμπληρώνει: «Να θυμάστε, να θυμάστε την 14η Νοεμβρίου. Δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την ημέρα όπως την 11ηΣεπτεμβρίου».

Την ίδια στιγμή, οι συντάκτες του μηνύματος επισημαίνουν: «Η Γαλλία στέλνει μαχητικά στη Συρία, βομβαρδίζει παιδιά και ηλικιωμένους. Σήμερα πίνει από το ίδιο ποτήρι».

Χθες τη στιγμή που η Γαλλία ζούσε στιγμές τρόμου, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν για τις πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες που σκόρπισαν το θάνατο και τον πανικό στο Παρίσι.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα δεν είναι λίγοι όσοι αναρτούν στο Twitter μηνύματα υποστήριξης σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από το μακελειό.

«Το Παρίσι είναι στις φλόγες», «Η Γαλλία φλέγεται», «Να μας περιμένετε», «Σταυροφόροι ερχόμαστε με βόμβες και όπλα», είναι μόνο μερικές από τις αναρτήσεις χρηστών του Διαδικτύου που λέγεται πως στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Ο τρόμος έφτασε στα οχυρά του σταυρού στο Παρίσι. Το ΙΚ θα πρέπει να λάβει την ευθύνη για την επιχείρηση για να δείξει στον κόσμο ότι οι μουσουλμάνοι έχουν βαριά πόδια», γράφει μία ακόμα ανάρτηση.

Read more...

Δήλωση για το μακελειό στη Γαλλία Γ. Παπανδρέου: Οι επιθέσεις στο Παρίσι έγιναν με στόχο να καλλιεργηθεί ο φόβος


Την αλληλεγγύη του στους οικείους όλων όσων έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των τρομοκρατών το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.
papandreouhollande
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος των επιθέσεων στο Παρίσι ήταν να πληγούν οι οικουμενικές αξίες που εμπνέουν τις ανοιχτές, δημοκρατικές, πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Εν συνεχεία ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτει «έγιναν με στόχο να καλλιεργήσουν το φόβο, που αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του απολυταρχισμού και της βίας».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου:
Οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έγιναν με στόχο να πλήξουν τις οικουμενικές αξίες που εμπνέουν τις ανοιχτές, δημοκρατικές, πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
Έγιναν με στόχο να καλλιεργήσουν το φόβο, που αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του απολυταρχισμού και της βίας.
Έγιναν με στόχο να σπάσουν τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών και λαών, να πλήξουν τις έννοιες Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη. Τρεις λέξεις που ενοχλούν. Τρεις λέξεις για τις οποίες οφείλουμε να παλέψουμε ακόμα πιο μαχητικά, εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη μας στους Γάλλους πολίτες καθώς και όσους έχουν κάνει την Γαλλία πατρίδα τους.
Σήμερα, η σκέψη μας είναι στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων αυτών των αποτρόπαιων επιθέσεων. Είναι στους αγώνες που έχουμε χρέος να δώσουμε παντού για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και για μια Ευρώπη ανοιχτή, καθημερινό υποστηρικτή των οικουμενικών αξιών του ανθρωπισμού και των ελευθεριών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Σύμφωνα με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη Πέρασε από τη Λέρο ο ένας τρομοκράτης του Stade de France


Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Λέρο είχε περάσει ένας από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων που σκόρπισαν τον τρόμο στο Παρίσι.
stade
Πρόκειται για τον άνδρα που συμμετείχε στην επίθεση στο Stade de France την ώρα του φιλικού αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας στη σορό του οποίου εντοπίστηκε ένα συριακό διαβατήριο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ο κάτοχος του διαβατηρίου αυτού είχε πέρασει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου «όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».
Ο κ. Τόσκας στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι γαλλικές αρχές είχαν απευθύνει νωρίτερα ερώτημα στις ελληνικές αρχές για δύο άτομα που εμπλέκονται - άγνωστο πώς - στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
“Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.
Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.
Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος”.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ο πλανήτης πενθεί! Κτίρια φωτίστηκαν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας για να τιμήσουν τα θύματα

Ο πλανήτης πενθεί! Κτίρια φωτίστηκαν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας για να τιμήσουν τα θύματα
Ο πλανήτης πενθεί! Κτίρια φωτίστηκαν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας για να τιμήσουν τα θύματα
Δείτε φωτογραφίες – Στα χρώματα του μπλε, του λευκού και του κόκκινου ο οβελίσκος στην κορυφή του One World Trade Center  στη Νέα Υόρκη, το Empire State Building, το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, ο Πύργος CN στο Τορόντο και το Γουέμπλεϊ
Ο πλανήτης πενθεί. Την ώρα που ο Πύργος του Άιφελ σκοτείνιασε, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι, κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο φωτίστηκαν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Με μπλε, λευκό και κόκκινο «βάφτηκε» ο οβελίσκος στην κορυφή του One World Trade Center και θα παραμείνει φωτισμένος έτσι τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και σε ένδειξη αλληλεγγύης στο γαλλικό λαό.
http://www.newsone.gr/

Read more...

Τα γαλλικά πρωτοσέλιδα για τις επιθέσεις...


Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα για το μακελειό στη Γαλλία
Επειτα από μία νύχτα κόλασης στη γαλλική πρωτεύουσα, τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να αποτυπώσουν το μέγεθος της φρίκης και του τρόμου που έχει πέσει πάνω από τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι γαλλικές εφημερίδες κυκλοφορούν με συγκλονιστικές φωτογραφίες και...
μαρτυρίες από τα σημεία των επιθέσεων. Η Liberation έχει τίτλο «Σφαγές στο Παρίσι», η L Equipe μιλάει για τρόμο, η Le Figaro για πόλεμος.

Δείτε και πρωτοσέλιδα από εφημερίδες από άλλες χώρες.


protothema.gr

Read more...

"Ο διαφωτισμός σκοτείνιασε"...

Ο Αρκάς για τις επιθέσεις στο Παρίσι – Η γαλλική σημαία που αιμορραγεί (Photo) - Media
Το σκίτσο του Αρκά (ΦΩΤΟ)...
To σκιτσο του Αρκά, για το μακελειό στο Παρίσι.
Με...
το παρακάτω μήνυμα: «Ο διαφωτισμός σκοτείνιασε. Ο μεσαίωνας προελαύνει. Η Ευρώπη πενθεί».

Read more...

Τζιχαντιστές και μοναχικοί λύκοι Χρονιά τρόμου στη Γαλλία: Από το Charlie Hebdo, στο TGV μέχρι την 14η Νοεμβρίου


Χρονιά τρόμου στη Γαλλία: Από το Charlie Hebdo, στο TGV μέχρι την 14η Νοεμβρίου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Οι επιθέσεις-σοκ στα γραφεία του Charlie Hebdo. Η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο. Εκκλησίες στο στόχαστρο, η απόπειρα στο τρένο της Thalys. Και η νύχτα 14ης Νοεμβρίου που θυμίζει εικόνες Βομβάης του 2008. Τζιχαντιστικοί πυρήνες, αλλά και μοναχικοί λύκοι, έφεραν μέσα στο 2015 τον τρόμο στη Γαλλία.
Το «Annus Horrribilis» για τη Γαλλία ξεκίνησε το πρωινό της 7ης Ιανουαρίου με τη σφαγή στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι με δράστες τους αδελφούς Κουασί για να ακολουθήσει η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί. Είκοσι νεκρούς θρήνησε η Γαλλία ερχόμενη πρόσωπο με πρόσωπο με την τρομοκρατία.
Τον Αύγουστο σήμανε συναγερμός για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη με την απόπειρα ενόπλου να αιματοκυλίσει τρένο της Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Αμστερνταμ στο Παρίσι. Αμερικανοί πεζοναύτες που επέβαιναν στο τρένο εξουδετέρωσαν τον βαριά οπλισμό Μαροκινό άνδρα πριν γραφτεί μία ακόμη τραγωδία.
Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγους μήνες νωρίτερα ότι απετράπη επίθεση εναντίον «εκκλησίας-συμβόλου» της Γαλλίας με τη σύλληψη 24χρονου από την Αλγερία. Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών για το σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης.
Τον Ιούνιο, παρόλο που όπως αποδείχθηκε τα κίνητρα της επίθεσης ήταν προσωπικά, ο αποκεφαλισμός διευθυντή εταιρείας στη Λυών ανέβασε ξανά δραματικά την ένταση στη χώρα καθώς ο δράστης ήταν αραβικής καταγωγής και η επίθεση έφερε τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους.
 Σήμερα, οι συντονισμένες, πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οδηγούν πλέον ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Αλγερίας. Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις εδώ και δεκαετίες, ίσως και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως διεφάνη από τις έρευνες όλων των προηγούμενων μηνών, στη Γαλλία βρίσκονται εν ενεργεία πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι λεγόμενοι μοναχικοί λύκοι, που ξεφεύγουν συχνά από τις υπηρεσίες πληροφοριών παρά τα ολοένα και ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν φέρει πλέον και τον στρατό στους δρόμους.
Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το τηλεφώνημα...


Η στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ, μαθαίνει για τις επιθέσεις...
"Πάγωσε" ο Γάλλος πρόεδρος. Οταν ακούστηκε η πρώτη έκρηξη, ο Φρανσουά Ολάντ- που βρισκόταν στις θέσεις των επισήμων στο Stade de France- ανέβηκε αμέσως στη... σουίτα των ανθρώπων ασφαλείας, για να έχει καλύτερη εικόνα.
Εκει, είχε και το πρώτο τηλεφώνημα, οπου ενημερώθηκε για τις επιθέσεις...



Read more...

Η απόλυτη φρίκη στο Μπατακλάν: «Πηδούσαμε πάνω από πτώματα για να σωθούμε»...


Η απόλυτη φρίκη στο Μπατακλάν: «Πηδούσαμε πάνω από πτώματα για να σωθούμε»
ΒINTEO: Τραγουδούσαν τον εθνικό τους ύμνο οι Γάλλοι όταν εκκένωναν το Stade de France.
-Σοκάρουν οι μαρτυρίες.
ΦΩΤΟ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Οι μαρτυρίες από την ομηρεία στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού, όπου δεκάδες άνθρωποι κρατούνταν όμηροι από ένοπλους, μαυροφορομένους άντρες -το πλήθος είχε συγκεντρωθεί εκεί για τη συναυλία ενός καλιφορνέζικου συγκροτήματος της ροκ, των «Eagles of Death Metal» και η συναυλία ήταν «sold out», περίπου...
1.000 άτομα - σοκάρουν.

Οταν μπήκαν μέσα στο κτίριο οι αστυνομικοί, αντίκρισαν έναν πραγματικό «ομαδικό τάφο». Μέσα σε ένα λουτρό αίματος, οι νεκροί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Παρισιού και αστυνομικούς αξιωματούχους, ήταν 118, μόνο μέσα στο θέατρο, ενώ υπήρχαν και πολλοί τραυματίες -γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών πρόκειται να αυξηθεί.
Δείτε τη στιγμή που άρχισε η επέμβαση της αστυνομίας

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, κατά την εισβολή της αστυνομίας στο θέατρο και αφού προηγήθηκαν άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις και πολλοί πυροβολισμοί.

Η αστυνομία, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι οι ένοπλοι εισβολείς ήταν τέσσερις και όλοι τους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Μπατακλάν. Σύμφωνα με το itele, κατά την επιδρομή στο Μπατακλάν, σκοτώθηκαν και τέσσερις αστυνομικοί.




Το χρονικό της ομηρείας - Λουτρό αίματος

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro, αυτόπτης μάρτυρας, που κατάφερε να διαφύγει, είδε ομάδα ανδρών να εισβάλουν οπλισμένοι στo θέατρο Μπατακλάν, ντυμένοι με πολιτικά.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούγονταν πυροβολισμοί από το εσωτερικό του κτιρίου, κάνοντας αρχικά λόγο για οκτώ ενόπλους (τέσσερις, σύμφωνα με την αστυνομία), ντυμένους στα μαύρα, αλλά χωρίς μάσκες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για τη Συρία, αλλά και «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Europe 1, που ήταν μέσα στο κτίριο του Μπατακλάν, ομάδα ενόπλων με καλάσνικοφ εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν στα «τυφλά». Η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Υπήρξε πανικός και όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς τη σκηνή του θεάτρου. «Δύο ή τρία πρόσωπα χωρίς μάσκες μπήκαν με αυτόματα τουφέκια εφόδου τύπου Καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά εναντίον του πλήθους», αφηγήθηκε ο νεαρός δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, Ζιλιάν Πιρς. «Υπήρχαν πτώματα παντού. Διήρκεσε πάνω από ένα δεκάλεπτο, τέταρτο. Ήταν εξαιρετικά βίαιο και επικράτησε πανικός, με τον κόσμο να ποδοπατιέται για να σωθεί», πρόσθεσε. «Πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος φωνάζοντας "Αλλάχου Άκμπαρ"», αφηγήθηκε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Τους άκουσα να ξαναγεμίζουν... συνέχισαν να ρίχνουν στον κόσμο... πηδούσα πάνω από πτώματα, ήταν εφιάλτης», πρόσθεσε, με τη φωνή του να διακόπτεται από λυγμούς.



Οι δράστες, μαυροφορομένοι και νεαροί, δεν φορούσαν μάσκες, και ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμοι, Απειλούσαν τους ομήρους ότι θα τους σκοτώσουν έναν-έναν, ενώ τουλάχιστον ένας εκ των δραστών ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία και φέρεται να χρησιμοποίησε κατά των ομήρων.

Άλλοι επιζήσαντες από το «λουτρό αίματος» στο θέατρο Μπατακλάν ανέφεραν στα ΜΜΕ ότι οι δράστες φώναζαν, μεταξύ άλλων, ότι οι πράξεις τους αποτελούν αντίποινα για την ανάμειξη της Γαλλίας στη Συρία.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο RTL, oι ένοπλοι που εισέβαλαν στο Μπατακλάν, είχαν το χρόνο να «γεμίσουν» αρκετές φορές τα όπλα τους, εκτελώντας αθώους πολίτες.

Έξω από το συναυλιακό χώρο, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών των άγνωστων δραστών με άνδρες της γαλλικής αστυνομίας.


Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι από το κτίριο κατάφεραν να βγουν πολλοί άνθρωποι, άλλοι τραυματίες και άλλοι καλά στην υγεία τους, όλοι τους σοκαρισμένοι από τα δραματικά γεγονότα.
Αυτόπτης μάρτυρας, που κατάφερε να διαφύγει, είπε ότι έβλεπε αίμα παντού στο θέατρο. 


Με αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook, επιζώντες μέσα από το θέατρο Μπατακλάν έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες και καλούσαν σε βοήθεια.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στρατός, η αντιτρομοκρατική και σωστικά συνεργεία είχαν παραταχθεί από νωρίς έξω από το κτίριο.


Στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα και η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό.




Βίντεο: Τραγουδούσαν τον εθνικό τους ύμνο οι Γάλλοι όταν εκκένωναν το Stade de France


 πηγη protothema.gr

Read more...

Νύχτα τρόμου...


Στους 150 οι νεκροί...

Πυροβολισμοί και στο εμπορικό κέντρο Les Halles...

Σοκ, θλίψη και οργή σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 150 άτομα και δεκάδες άλλα να τραυματιστούν.

Στη...
γαλλική πρωτεύουσα σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε συντονισμένες επιθέσεις με εκρήξεις και πυροβολισμούς που συγκλόνισαν την πόλη και ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα και να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Γαλλία, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών, ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της τραγωδίας.

Μια από τις πρώτες επιθέσεις έγινε λίγο μετά τις 22.30 (ώρα Γαλλίας) στο εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» στην οδό Rue Bichat στο 10ο διαμέρισμα της πόλης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένοπλοι δράστες εισέβαλαν με καλάσνικοφ στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν, ενώ έριξαν και χειροβομβίδες...

Read more...

ΣΤΟΥΣ 158 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ...


http://fimotro.blogspot.gr/2015/11/2-eurogroup.html

Read more...

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις Μακελειό στο Παρίσι, δεκάδες νεκροί σε συντονισμένη σειρά επιθέσεων


 

Μακελειό στο Παρίσι, δεκάδες νεκροί σε συντονισμένη σειρά επιθέσεων
Θύματα της επίθεσης σε ένα από τα σημεία των επιθέσεων, στο 10ο διαμέρισμα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Παρίσι
28 φωτογραφίες

Σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ περίπου 100 όμηροι κρατούνται σε θέατρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Jules Rimet, ακριβώς δίπλα στο στάδιο, και άλλη μία κοντά σε εστιατόριο McDonald's, ένα τετράγωνο μακριά από το στάδιο.

Τουλάχιστον μία από τις παραπάνω εκρήξεις αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

Παράλληλα, τρία επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος, ενώ κατάσταση ομηρίας στο θέατρο Bataclan της γαλλικής πρωτεύουσας έληξε με λουτρό αίματος.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 40 νεκρούς -πέντε εκ των οποίων στις εκρήξεις στο Stade de France- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δεκάδες νεκροί στο θέατρο Bataclan. Δεκάδσες οι τραυματίες.

Ως προς τους δράστες μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον 5-6 ενόπλους χωρίς κουκούλα.

Συγκεκριμένα, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις οδούς Fontaine au Roi, Charonne και στη λεωφόρο Voltaire κοντά στο θέατρο Bataclan.

Σημειώνεται ότι και τα τρία σημεία των επιθέσεων είναι πολύ κοντά στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo το οποίο είχε δεχτεί επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 εργαζόμενοι.

Οι τρεις στόχοι ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge, το μπαρ Le Carillon και το θέατρο Bataclan.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον στο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Αλάχ Ακμπάρ» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. Στη συνέχεια διέφυγαν.

«Αυτό διήρκεσε εφιαλτικά πολύ ώρα», αναφέρει ένας μάρτυρας. «Σήκωσε το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί μέσα στο Καριγιόν. Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν και βλέπαμε δεκάδες σώματα στο έδαφος».

Στο Bataclan σημειώθηκε μια «τεράστια έκρηξη» και περίπου 20 πυροβολισμοί, όπως αναφέρουν μάρτυρες.

Ανδρας που κατάφερε να ξεφύγει δήλωσε: «Καταφέραμε να διαφύγουμε. Υπήρχε αίμα παντού. Ανοιξαν πυρ μέσα στο πλήθος».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο θέατρο δύο δράστης με εκρηκτικά κρατούσαν έως και 100 ομήρους. 

Όμηρος μέσα από το Bataclan έκανε απελπισμένη έκκληση για βοήθεια μέσω site κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι ακόμη μέσα στο Bataclan. 10ς όροφος. Βαριά τραυματισμένος. Υπάρχουν επιζώντες στο εσωτερικό. Σφάζουν όλο τον κόσμο, έναν προς έναν. Στον 1ο όροφο γρήγορα».

Σύμφωνα με τη Liberation, δημοσιογράφος του Europe 1 βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Δύο-τρία άτομα, με ακάλυπτα τα πρόσωπα εισέβαλαν με αυτόματα όπλα τύπου καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πλήθος». Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πυροβολισμοί διήρκεσαν περίπου 15 λεπτά. «Ήταν εξαιρετικά βίαιοι και επικράτησε πανικός» ανέφερε.

Περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ακούστηκε σειρά εκρήξεων και πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο, λίγη ώρα αφότου οι αρχές προανήγγειλαν αστυνομική έφοδο.

Στις 2 το πρωί το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση στο θέατρο έληξε και «δύο δράστες σκοτώθηκαν».

Οι τηλεοράσεις έδειξαν πολίτες να βγαίνουν από το θέατρο και λίγη ώρα αργότερα το θέατρο άδειασε και από τους τελευταίους επιζώντες.

Οι πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για περίπου 100 νεκρούς μέσα στο Bataclan...

Σημειώνεται ότι στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) άλλο ένα επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού, αλλά δεν υπήρξε νεότερες πληροφορίες για αυτό το επεισόδιο.

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και στρατιώτες έσπευσαν στα σημεία των επιθέσεων.

Στην βομβιστική επίθεση έξω από το Stade de France το Associated Press κάνει λόγο για δύο εκρήξεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από τα στάδιο και έσπευσε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι φίλαθλοι κλήθηκαν να περιμένουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ολάντ συγκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) Υπουργικό Συμβούλιο και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα της χώρας.

Καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα εν μέσω του εφιάλτη ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί «σε συγκεκριμένα σημεία». Ο στρατός κινητοποιήθηκε στο 10ο και 11ο διαμέρισμα, όπου αναπτύχθηκαν 200 στρατιώτες και στήθηκαν οδοφράγματα.

Σύμβουλος της δημάρχου του Παρισιού συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Η λειτουργία στις γραμμές του παρισινού μετρό 3, 5, 9 και 11 διακόπηκε.

Λίγη ώρα αργότερα έκλεισε το αεροδρόμιο Orly, ενώ σταμάτησαν τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV).

Σε επιφυλακή τέθηκαν τα νοσοκομεία, ενώ κλειστές θα παραμείνουν το Σάββατο οι εγκαταστάσεις όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Ο Ολάντ δεν θα μεταβεί στην Τουρκία για τη συνάντηση της G-20 μετά τις δραματικές εξελίξεις.

Μήνυμα συμπαράστασης στον Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Θα βάλουμε τέλος στην τρομοκρατία» είπε.

«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι.

«Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τις «κατάπτυστες τρομοκρατικές επιθέσεις» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στο φίλο γαλλικό λαό.



Newsroom ΔΟΛ

Read more...