Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Διαμαντοπούλου: Kόμματα και παρατάξεις δεν έχουν λόγο στα Πανεπιστήμια


newpost.gr
Διαμαντοπούλου: Kόμματα και παρατάξεις δεν έχουν λόγο στα Πανεπιστήμια
«Κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν λόγο στα πανεπιστήμια», αναφέρει σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής η υπουργός Παιδείας.



Η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποφασίσει να αποδεχθεί ορισμένες τροποποιήσεις που προτείνουν οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί, όπως είναι η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του πανεπιστημιακού συμβουλίου, η ελαστικοποίηση της διάταξης για τις τριετείς σπουδές, η συμμετοχή των φοιτητών στα συμβούλια και η συνεργασία των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα.

Αντιθέτως, δεν διαπραγματεύεται την καθιέρωση των εξωτερικών μελών στα πανεπιστημιακά συμβούλια, την κατάργηση του ασύλου, το θέμα των προαπαιτούμενων μαθημάτων, τη θεσμοθέτηση του +2 ως ανώτατο χρονικό όριο σπουδών και τη χρηματοδότηση με βάση την αξιολόγηση.

Από τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί, για δύο η κυρία Διαμαντοπούλου δηλώνει κατάπληκτη: για τις αντιδράσεις της ΝΔ για έναν νόμο στον οποίο δηλώνει ότι συμφωνεί και για τις απειλές ορισμένων πρυτανικών αρχών, που δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο ακόμη και εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή. «Θέλω να πιστεύω ότι η ΝΔ δεν θα γίνει όμηρος των παρατάξεων και παλαιοκομματικών δεσμεύσεων. Τα περιθώρια συναίνεσης σε μια ιστορική μεταρρύθμιση υπάρχουν ενώ,αντίθετα,δεν υπάρχουν άλλοθι για να μην κάνει το σωστό» τονίζει η υπουργός.

Σε ό,τι αφορά δε τις προσφυγές που αναμένονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυρία Διαμαντοπούλου υπενθυμίζει ότι τα ίδια γίνονται με κάθε σχετικό νόμο μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος-πλαίσιο.

«Ελπίζω και εύχομαι να μην επαναληφθούν οι αντιδράσεις του κατεστημένου όπως τότε το ΄82, με βροχή προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας για θέματα αντισυνταγματικότητας.Η Μεταπολίτευση ξεκίνησε από ένα εξεγερμένο Πολυτεχνείο. O νέος ιστορικός πολιτικός κύκλος που έχουμε ανάγκη ως χώραμπορεί να έχει ως αφετηρία την εθνική προσπάθεια για ένα άριστο πανεπιστήμιο» παρατηρεί η υπουργός.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Read more...

Στο τραπέζι και το ευρωομόλογο για τη Γερμανία;

Ενώ ο «Ευρωπαίος ΥΠΟΙΚ» παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες...


http://img.protothema.gr/3FE535D4FEDC1F32D2BB84990E44270B.jpg

Μπορεί επισήμως το Βερολίνο να τάσσεται ενάντια στην προοπτική της έκδοσης ευρωομολόγου, ωστόσο διάφορα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αφήνουν συχνά - πυκνά να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο εξετάζεται από το Βερολίνο. Παρά τις διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης, τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν και η πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι παρέπεμψε την έκδοση ευρωομολόγου σε μια μελλοντική συζήτηση, ωστόσο, δεν την απέκλεισε εντελώς...

Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και οι νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην κυριακάτικη έκδοση της Die Welt. Ερωτηθείς περί ευρωομολόγου, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι είναι συνώνυμο μιας "μείωσης των πάρα πολύ μεγάλων διαφορών των επιτοκίων για τα διάφορα κράτη - μέλη".

"Το θέμα είναι" συνεχίζει: "Μπορούμε να έχουμε μια νομισματική ένωση, όταν η οικονομική πολιτική και η χρηματοπιστωτική πολιτική είναι τόσο διαφορετικές;". Ζητάει, δε, "μια πιο μεγάλη αμοιβαιότητα".

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το capital.gr, επικαλούμενο προδημοσίευση άρθρου του περιοδικού Der Spiegel, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η έκδοση ευρωομολόγων θα κοστίσει στη χώρα έως και 2,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και το διπλάσιο ποσό το δεύτερο. Το γερμανικό περιοδικό, που δεν επικαλείται συγκεκριμένη πηγή, τονίζει ότι, το δέκατο έτος, τα ευρωομόλογα ενδέχεται να κοστίσουν στη Γερμανία περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ σε επιπλέον καταβολές τόκων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το επιτόκιο των ευρωομολόγων θα είναι κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Επιστρέφοντας στη συνέντευξη Σόιμπλε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει ακόμη ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η δημιουργία θέσης για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών. "Δεν έχω πρόβλημα με την ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Όμως, ως Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέω το εξής: η αποστολή μας εδώ και τώρα είναι, βάσει των σημερινών συνθηκών, να επιλύσουμε τα προβλήματα το ταχύτερο δυνατό" λέει χαρακτηριστικά.

"Δεν μπορούμε να πάμε τόσο μακριά και τόσο γρήγορα, αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πληθυσμούς σε καθεμία χώρα και τους βουλευτές που τους εκπροσωπούν" συμπληρώνει.

Κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότειναν στους Ευρωπαίους εταίρους τους "μια πραγματική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ". Ως προς αυτό ο Σόιμπλε δηλώνει ότι η διακυβέρνηση αυτή πρέπει να γίνει κατανοητή ως μια επιτροπή διακυβέρνησης κι όχι ως μια κυβέρνηση με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

"Χωρίς μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή κυβέρνηση, όπως αυτή που αντιλαμβανόμαστε συνήθως" σημειώνει.

Read more...

Θέτει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος εάν θα είναι υποψήφιος

newpost.gr
Θέτει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος εάν θα είναι υποψήφιος
Συνέντευξη εφο' λης της ύλης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στην εφημερίδα «Αξία» ξεκαθαρίζοντας ότι όσον αφορά τη δική του υποψηφιότητα στις εκλογές είναι νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση σημειώνοντας ωστόσο ότι «Το βέβαιον όμως είναι ότι εφόσον το κόμμα μου το κρίνει, θα διεκδικήσω την ψήφο των πολιτών».


Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης ότι θα πρέπει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να λάβουν τέλος. «Ας αφήσουμε τις εκλογές και ας δούμε την ουσία και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Εμείς γι’ αυτά δουλεύουμε», τόνισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την αναπροσαρμογή σε ολόκληρο το φορολογικό σύστημα ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι οι αλαλγές θα πρέπει να είναι ουδέτερες ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους για τα έσοδα. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή προς την κατεύθυνση της μείωσης της επιβάρυνσης θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη πρόνοια για αύξηση των εσόδων ή μείωση δαπανών από άλλες πηγές».

Για το θέμα των αυθαιρέτων ο υπουργός ΠΕΚΑ εξηγεί ότι η ρύθμιση «έχει μια ευρύτερη αποδοχή και από τους Βουλευτές των περισσοτέρων κομμάτων και από την ελληνική κοινωνία, γιατί πράγματι επιχειρεί να αντιμετωπίσει με τρόπο δίκαιο ένα υπαρκτό πρόβλημα της χώρας μας». Όσον αφορά τον εισπρακτικό της χαρακτήρα ο υπουργός επισημαίνει ότι αφορά στην ανάγκη είσπραξης στα δημόσια ταμεία χωρίς όπως διευκρινίζει αυτός να μην είναι ένας τρόπος δικαίωσης για τους πολίτες, που δεν υπέκυψαν στον πειρασμό της αυθαιρεσίας.

Για τη Τίνα Μπιρμπίλη:
«Η κ. Μπιρμπίλη έκανε ένα σπουδαίο έργο, θέτοντας ένα πολύ σοβαρό πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία - μια βάση, για να προχωρήσει οποιαδήποτε νέα παρέμβαση, οικιστική, πολεοδομική και ευρύτερα επενδυτική. Δεν είναι μυστικό ότι κάθε παρέμβαση αναγκαστικά προκαλεί κάποια επιβάρυνση. Όμως, η συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας και η ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας δεν σημαίνει ότι μπήκαμε σε περίοδο εκπτώσεων για το περιβάλλον. Ειδικά όταν υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων που επιτρέπει τη συμβίωση της οικονομικής δραστηριότητας, με την διατήρηση, την ανάδειξη και την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου. Αυτό είναι το νόημα της πράσινης ανάπτυξης, γι’ αυτό εργάστηκε η προηγούμενη Υπουργός, γι’ αυτό το σκοπό συνεχίζει να εργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και σήμερα»

Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζει τις αντιδράσεις αγανακτισμένων πολιτών σημειώνοντας ότι « Αντιδράσεις από τους πολίτες υπάρχουν. Άλλωστε είμαι από τους Υπουργούς που τους τελευταίους 20 μήνες ανακοίνωσαν και εισηγήθηκαν στην Βουλή την πιο δύσκολη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, υπάρχει πολύς κόσμος που εκφράζεται θετικά ή έχει περισσότερο ανάγκη να συζητήσει παρά να επικρίνει»
Read more...

Δεν κατήγγειλα όσο έπρεπε τη δημαγωγική πτυχή της πασοκικής αντιπολίτευσης, λέει ο Ανδρ.Λοβέρδος

«Η γενιά του Πολυτεχνείου συνέτριψε τις ιδεολογίες»


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δεν κατήγγειλα όσο έντονα έπρεπε τη δημαγωγική πτυχή της πασοκικής αντιπολίτευσης, ειδικά την τελευταία διετία (2007-2009), δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είναι πολύ πιο έντονος στον πολιτικό του λόγο.

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελυθεροτυπία εκφράζει την πεποίθηση ότι «η σωτηρία της χώρας ανήκει στον κόσμο του εφικτού» και προσθέτει πως τρομάζει στην ιδέα ότι είναι πιθανόν το πολιτικό προσωπικό να κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές μια Ελλάδα βυθισμένη στη μιζέρια και τη μελαγχολία.

Επίσης, παραδέχεται ότι «με ευθύνη της γενιάς του Πολυτεχνείου -και μέσ σ' αυτό το πλαίσιο θεωρώ πρωτεύουσα και τη δική μου ευθύνη- δημιουργήθηκαν οι όροι της κατάρρευσης κάθε έννοιας ιεραρχίας και αξιοκρατίας. Προκαλέσαμε τη συντριβή των ιδεολογιών, μέσα από την άρχουσα θεωρία της ελάσσονος προσπάθειας».

Ασκώντας κριτική στη γενιά του συνολικά αναγνωρίζει δύο σφάλματα: «Πρώτον, το πώς διαχειριστήκαμε την έννοια του δημοσίου τομέα, τον οποίο ακυρώσαμε ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, προτάσσοντας την ικανοποίηση πρόσκαιρων αναγκών ομάδων πολιτών και μηχανισμών.

» Δεύτερον, ότι επαναπαυθήκαμε στις μεταπολιτευτικές δάφνες και ολιγωρήσαμε έναντι της ανάγκης προσαρμογής μας ως κοινωνίας και ως οικονομίας στις σύγχρονες απαιτήσεις του σκληρού ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος. Αυτήν την ολιγωρία δεκαετιών πληρώνουμε τώρα σε δόση συμπυκνωμένη».

Πρώην κομμουνιστής, σήμερα δηλώνει οπαδός του πολιτικού ρεαλισμού με το σκεπτικό ότι «οι ορίζουσες την πορεία της Ελλάδας τη δεκαετία 2010-2020 είναι και θα είναι κεντρώες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Όταν λέμε απελευθέρωση, εννοούμε απελευθέρωση» διαμηνύει στους αυτοκινητιστές ο Γ.Ραγκούσης

«Οι άδειες είναι δημόσια περιουσία»

Οι άδειες είναι δημόσια περιουσία, επαναλαμβάνει ο υπουργός
Οι άδειες είναι δημόσια περιουσία, επαναλαμβάνει ο υπουργός (Φωτογραφία: APE )
Αθήνα
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες ταξί πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι άδειες είναι δημόσια περιουσία, στέλνει ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Ραγκούσης επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει, αν ολιγωρήσει ή συμβιβαστεί με συμφέροντα και ομάδες πίεσης και όχι αν συγκρουστεί με συντεχνιακά προνόμια.

Παρουσιάζοντας τον πυρήνα των προτάσεών του, ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως θα υπάρξει μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή και στην ιδιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τονίζει πως η λύση που θα δοθεί θα διασφαλίζει τη συνολική αναβάθμιση του επαγγέλματος τόσο στις συμβατικές του μορφές, όσο και στις νέες μορφές υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο τουρισμός.

Βασικός στόχος μάλιστα, όπως τονίζει, είναι η τόνωση της απασχόλησης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή ίσων ευκαιριών για όλους.

Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Ραγκούσης δηλώνει πως η κατάσταση παραμένει οριακή και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίησή της.

«Πρέπει να σταματήσουμε κάθε ωραιοποίηση. Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση και αυτό που απαιτείται είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας. Μόνος δρόμος, ο ανήφορος των μεταρρυθμίσεων» τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...