Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

To Reuters επανέφερε τη δραχμή (κατά λάθος)

newpost.gr
To Reuters επανέφερε τη δραχμή (κατά λάθος)
Τo Φινλανδικό ενημερωτικό site YLE παρατήρησε και εν συνεχεία ενημέρωσε τον ΣΚΑΙ μέσω Twitter ότι η ελληνική δραχμή επέστρεψε στο ταμπλό των συναλλαγών των τερματικών Reuters.

Βεβαίως, και ευτυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη τιμές στην ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ, αλλά η αναφορά του νομίσματος έχει αναρτηθεί και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο. O ΣΚΑΙ επικοινώνησε με το Reuters και εκπρόσωπός του διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα του συστήματος και ότι το λάθος θα διορθωθεί το συντομότερο.




Πηγή: ΣΚΑΙ

Read more...

Έκτακτη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ την Παρασκευή

newpost.gr
Έκτακτη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ την Παρασκευή
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Αντικείμενο της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, θα είναι η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συνάντηση γίνεται αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία συζητήσεις για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

πηγή: In.gr

Read more...

Νέα υποβάθμιση «χαστούκι» από τη Moody's, στο 50% εκτιμά τις πιθανότητες χρεοκοπίας

Με αρνητικές προοπτικές

H Moody's αξιολογεί πλέον την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα με Caa1
H Moody's αξιολογεί πλέον την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα με Caa1 (Φωτογραφία: Associated Press )
Λονδίνο
Σε Caa1, με αρνητικές προοπτικές, υποβάθμισε η Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η αξιολόγηση του οίκου βρισκόταν στο Β1. O οίκος εκτιμά πως οι πιθανότητες χρεοκοπίας βρίσκονται πλέον στο 50%.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στους εξής τέσσερις λόγους:

1. στις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προώθηση αλλαγών

2. στις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας

3. στο ιστορικό αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τη δημοσιονομική εξυγίανση

4. στην αυξανόμενη πιθανότητα η τρόικα να απαιτήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, ως προϋπόθεση για νέα στήριξη τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τα σημεία αυτά, σημειώνει ο οίκος, τοποθετούν την πιθανότητα χρεοκοπίας στο 50%: Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody's, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.

Ο οίκος αναφέρει πως στην απόφασή του συνυπολογίζει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την τρόικα, παράλληλα με νέα μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δε αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση της Moody's πως το σημαντικό βάρος του ελληνικού χρέους, το ρίσκο που ενέχει η εφαρμογή του πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων και η συνεχιζόμενη ανάγκη για εξωτερική βοήθεια αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης.

«Έχει καταστεί σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2011» αναφέρει ο οίκος, αδυναμία που αποδίδει στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση για το 2010 και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για φέτος, σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα λιτότητας που αναμένονται να ανακοινωθούν θα ενισχύσουν τους αρνητικούς ρυθμούς.

ΥΠΟΙΚ: «Η υποβάθμιση αγνοεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης»

Αντιδρώντας στην υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως η υποβάθμιση «γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της Moody's «επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη πως «είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρει, «στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody�s, το Υπουργείο τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να επιστρέψουν τα bonus, τα stoc options, τις extra αμοιβές και τις μαϊμού αποζημιώσεις DAF οι μεγαλοτραπεζίτες, όλων των τραπεζών!


Να επιστρέψουν τα bonus, τα stoc options, τις extra αμοιβές και τις μαϊμού αποζημιώσεις DAF [από την εποχή Θ. Καρατζά μέχρι σήμερα] οι μεγαλοτραπεζίτες, όλων των τραπεζών για τις οποίες έχει δώσει εγγυήσεις ή συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές στο κεφάλαιό τους το Ελληνικό δημόσιο.
Προς τι η επιβράβευση-bonus, αφού πανθομολογείται ότι λίαν επιεικώς, όλο το τραπεζικό σύστημα απέτυχε να εξυπηρέτηση τον σκοπό της ύπαρξής του.
Σκόρπισαν στους "τέσσερις ανέμους", τις αποταμιεύσεις των καταθετών και τα δάνεια από την ΕΚΤ, κλπ, που έπαιρναν με εγγύηση Ελληνικά ομόλογα και...
τιτλοποιημένα δάνεια.
Να ζητηθούν ευθύνες, με αυτεπάγγελτη διαδικασία από την Δικαιοσύνη, για τυχόν παράνομες πράξεις που μπορεί να έχουν διαπραχθεί.
Από το "Γρέκι"

Read more...

«Πράσινες» βολές κατά ΥΠΟΙΚ για τη στελέχωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

«Απαράδεκτη διαδικασία επιλογής»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Έμμεσες βολές με αποδέκτη το υπουργείο Οικονομικών και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης και Γ. Φλωρίδης στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση που κατατέθηκε σχετικά με την στελέχωση της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο θα συσταθεί, για να παρακολουθεί την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και την πορεία των δημοσίων εσόδων και εξόδων.

Βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι κκ. Ανδρουλάκης και Φλωρίδης, ζήτησαν και κατάφεραν να αναβληθεί η διαδικασία έγκρισης κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία επιλογής που πάσχει βαριά», αφού, όπως υποστήριξαν, τα συγκεκριμένα τρία στελέχη επελέγησαν από την επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού και όχι από τα μέλη της Επιτροπής Απολογισμού Ισολογισμού και Ελέγχου Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της.

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Ανδρουλάκης δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική τονίζοντας την αναγκαιότητα η επίμαχη επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής «να είναι ανεξάρτητη και όχι παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών».

Όπως είπε, «δεν είναι διαδικασία αυτή, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το πράγμα με τη λογική της επιστημονικής επάρκειας, έχουμε τρελαθεί από ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια, οι οποίοι μας οδήγησαν στην καταστροφή».

Και πρόσθεσε: «Αν τους ανθρώπους αυτούς τους παίρνει το υπουργείο Οικονομικών και λένε πάντα την 'παπαγαλία' τους, δεν μας προσφέρουν τίποτα.

Αντιστοίχως ο κ. Φλωρίδης σημείωσε: «Εξελίσσονται πράγματα στον τρέχοντα προϋπολογισμό, τα οποία πιστοποιούν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και εκεί θα θέλαμε αυτό που εμείς από μόνοι μας προσπαθούμε να πιστοποιήσουμε, να μπορούσε να μάς το πιστοποιήσει με έναν έγκυρο τρόπο η αντίστοιχη επιτροπή. Με στενοχωρεί ιδιαίτερα ότι αυτή τη στιγμή δεν θα έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση της εξαιρετικά κακής εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2011. Προφανώς επίκειται κατάθεση στην πραγματικότητα συμπληρωματικού προϋπολογισμού. όσον αφορά τα λεγόμενα πρόσθετα μέτρα για το 2011».

Επικριτικοί, εξάλλου, εμφανίστηκαν και οι βουλευτές Κ. Γείτονας και Αν. Μακρυπίδης σχετικά με την διαδικασία που επελέγη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κωσταντινόπουλος: Οι πρίγκιπες, οι λαγοί και οι εκβιασμοί...

newpost.gr
Κωσταντινόπουλος: Οι πρίγκιπες, οι λαγοί και οι εκβιασμοί...
Αίσθηση προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η ευθεία βολή στον πρωθυπουργό που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατα τη διάρκεια συνέvτευξής του σε ραδιοφωνικό μαγκαζίνο του ΣΚΑΙ.

Έκανε λόγο για «πρίγκιπες» που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο κόσμος μπορεί να λεει κάτι εναντίον τους και όταν τους έφτυναν, είτε νόμιζαν ότι βρέχει, είτε ότι προσπαθούσαν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε πως πρέπει να γίνει σοβαρή αποτίμηση, του γιατί δεν πήγαν καλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και ποιοι δεν τα πήγαν καλά.

Αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Δρούτσα για τη βουλευτική θητεία, είπε πως δεν αντέχει κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κάποιους τους οποίους αποκάλεσε «λαγούς» να τον εκβιάζουν με αναφορές στα προνόμια των βουλευτών.

Επίσης εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως έχει να του θέσει πολλά ερωτήματα, στα οποία όμως δεν περιμένει σαφείς απαντήσεις, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν τον πιστεύω».

Αναφερόμενος σε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα συντμήσει το χρόνο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί σχολίασε πως αυτά είναι γελοία πράγματα.



Πηγή:skai.gr

Read more...

Σαμαράς: «Κύριε Παπανδρέου δώστε στον Καρατζαφέρη ένα υπουργείο, να ησυχάσουμε!»

newpost.gr
Σαμαράς: «Κύριε Παπανδρέου δώστε στον Καρατζαφέρη ένα υπουργείο, να ησυχάσουμε!»
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε από την Κρήτη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.


Ο κ. Σαμαράς είπε πως η ΝΔ δεν είναι όπως το ΠΑΣΟΚ: «Εμείς δεν γυρνάμε, σε στιγμές κρίσης, να τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Κακά τα ψέματα: Λεφτά δεν υπάρχουν! Κι όσοι σας έλεγαν «λεφτά υπάρχουν», απλώς σας κορόιδευαν».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Γιώργου Καρατζαφέρη περί πιθανής παραίτησης του ΛΑΟΣ από τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε:

«Έχουν και τους «λαγούς» τους σε άλλα κόμματα και κομματίδια. Ακούσαμε κάποιον να απειλεί σήμερα, ότι αν δεν τα βρούμε θα παραιτηθεί από τη Βουλή για να προκαλέσει εκλογές. Δεν έπιασε η παγίδα της συναίνεσης, φοβούνται ή δεν αντέχουν την Επαναδιαπραγμάτευση και απειλούν με εκλογές. Απειλούν; Ε όχι ακριβώς… Κάτι λένε το πρωί, κι ως το μεσημέρι το μετανιώνουν».

Και κατέληξε: «Κύριε Παπανδρέου, δώστε του, επί τέλους, του κ. Καρατζαφέρη, ένα υπουργείο να ησυχάσουμε!»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές όποτε και αν γίνουν:

«Να το ξέρουν, όμως: εκλογές αν θα γίνουν, θα γίνουν επειδή εκείνοι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, επειδή εκείνοι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα επειδή δεν έχουν πείσει ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό είναι τζούφιες οι απειλές και οι εκβιασμοί τους: Αφού δεν μπορούν να συναινέσουν μεταξύ τους, πως είναι δυνατό να ζητούν από μας συναίνεση στο λάθος; Ας γνωρίζουν ότι εμείς Επαναδιαπραγμάτευση ζητάμε, γίνουν δεν γίνουν εκλογές»

Read more...

8% κάτω οι μισθοί στο Δημόσιο και 2% στον ιδιωτικό τομέα

Βλέπει Γιούνκερ την Παρασκευή ο Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/D0B6F5E4209BB2DC74205291C07255A8.jpg
Στον κάλαθο των αχρήστων πετάει η κυβέρνηση την προεκλογική της δέσμευση για «ενιαία προοδευτική κλίμακα», την οποία θέσπισε για τα εισοδήματα του 2010, αλλά την καταργεί -και αναδρομικά- για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2011 και μετά.

Τα νέα μέτρα κλείδωσαν έπειτα από την πολύωρη συνάντηση που είχε με τους ελεγκτές της Τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ με φόντο την προσπάθεια για εξασφάλιση τόσο της 5ης δόσης όσο και πρόσθετης βοήθειας ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα λιτότητας θα προβλέπει όχι μία, αλλά δύο φορολογικές κλίμακες, όπως και επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Η μία θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο 10.000 ευρώ αντί 12.000 ευρώ, και μία άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, με αφορολόγητο 6.000 ευρώ αντί 12.000 ευρώ σήμερα.

Ενδεχομένως να υπάρχει και μια τρίτη «ενδιάμεση» κλίμακα, ειδικά για αγρότες, με αφορολόγητο 8.000 ευρώ.

Το νέο «πακέτο», όπως μετέδωσε το protothema.gr θα οδηγεί στην μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Ιουλίου έως και 8%, ενώ οι μισθοί των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται αυτομάτως κατά 2%.

Καθώς στην κυβέρνηση προβλέπουν ότι σύντομα όλο και περισσότεροι θα χάνουν τη δουλειά τους και θα προσέρχονται στο ταμείο ανεργίας για να εισπράττουν επίδομα, προνόησαν να επιβάλουν έκτακτη εισφορά 3% που θα πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι του ιδιωτικού ταμείου πλήρωναν ήδη 1% εισφορές υπέρ ανεργίας, αλλά θα την πληρώνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν πλήρωναν καθόλου.

Επίσης για τους δημοσίους υπαλλήλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα.

Μείωση έρχεται και στις υψηλές συντάξεις (άνω των 1700 ή και από τα 300 ευρώ προκειμένου για επικουρική) από 2% ως 4%.

Το ίδιο πακέτο προβλέπει να αυξηθεί κατά 40% ο ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.

Έτσι, η κλίμακα του ΛΑΦΚΑ, του "φόρου αλληλεγγύης" θα αυξηθεί στο 6% (από 4% σήμερα) για τις συντάξεις από 1700 - 2000 ευρώ το μήνα και στο 14% (από 10% σήμερα) για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις 3500 ευρώ το μήνα.

Περικοπές θα υπάρξουν και στις υψηλές - πρόωρες συντάξεις της ΔΕΗ και όλων των ΔΕΚΟ ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συμβάσεις προβλέπονται ότι θα επιβληθούν το Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα για λόγους "κοινωνικής δικαιοσύνης" αποφασίστηκε να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατεβάζοντας το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ καθώς και έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.

Παράλληλα θα μειωθεί κατά 150.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα το αφορολόγητο ποσό του ΦΜΑΠ είναι 400.000 ευρώ.
Read more...

Στον απόηχο του αποκλεισμού της Βουλής συγκεντρώνονται οι «Αγανακτισμένοι»

Για όγδοη ημέρα στο Σύνταγμα

Συνεπείς για όγδοη ημέρα στο ραντεβού τους στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι»
Συνεπείς για όγδοη ημέρα στο ραντεβού τους στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι» (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Μία ημέρα μετά την ένταση που σημειώθηκε στο Σύνταγμα, με τον αποκλεισμό των βουλευτών μέσα στη Βουλή από συγκεντρωμένους, ξεκίνησαν για όγδοη ημέρα οι συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Το απόγευμα, περίπου 300 μοτοσυκλετιστές πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη κάθοδο προς το Σύνταγμα από το Λυκαβηττό που ξεκίνησε να φτάνει στην πλατεία λίγο μετά τις 18:00.

Η πορεία πέρασε μπροστά από τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα και κορνάροντας, πριν οι οδηγοί ενωθούν με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Στην πλατεία, εκτός από τις ελληνικές σημαίες, ανεμίζουν και λίγες σημαίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αργεντινής.

Οι «Αγανακτισμένοι» είχαν αρχίσει από το απόγευμα να συγκεντρώνονται και μπροστά από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Οι συγκεντρωμένοι στο Ηράκλειο προχώρησαν και σε «πορεία» με κατσαρόλες.

Στο Σύνταγμα υπάρχει διαρκής γενική συνέλευση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη, στη συνέλευση απευθύνθηκε και ομιλητής από τη Βαρκελώνη, μέλος της ισπανικής αποστολής για το «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν απευθύνει επίσης κάλεσμα για νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής.

Την Τρίτη, η προσεύλευση του κόσμου στο Σύνταγμα ήταν πρωτοφανής ενώ χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν τις ομιλίες του Μ.Θεοδωράκη και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γκάλοπ VPRC: Πρώτο κόμμα η ΝΔ – Εξακομματική Βουλή

newpost.gr
Γκάλοπ VPRC: Πρώτο κόμμα η ΝΔ – Εξακομματική Βουλή
Δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται στα Επίκαιρα αύριο δίνει οριακό προβάδισμα στη ΝΔ, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής έναντι του ΠΑΣΟΚ στα όρια του στατιστικού λάθους.


Η ΝΔ συγκεντρώνει 31% έναντι 30,5% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 12%, ο ΛΑΟΣ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,5%, οι Οικολόγοι με 3%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Συμμαχία που παίρνουν από 1%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 0,5% και τα λοιπά κόμματα με 4,5%.

Στην ίδια έρευνα το 86% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 91% δηλώνουν καθόλου ή όχι και τόσο ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται την κρίση.

Στην έρευνα της VPRC υπάρχει και ερώτημα σε σχέση με πιθανό δημοψήφισμα για την αποδοχή του Νέου Μνημονίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό.

Μόνο το 18% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν υπέρ του Νέου Μνημονίου, το 62% ψηφίζουν κατά, το 16% δεν έχουν αποφασίσει και το 4% δεν απαντούν.

Ολόκληρη η έρευνα της VPRC δημοσιεύεται αύριο στο περιοδικό Επίκαιρα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

πηγή: Επίκαιρα


Σχετικές φωτογραφίες:



epiroi16.jpgkatefthinsigalop16.jpgikanopoiisi16.jpg

Read more...

Τα... γλυκαντικά για τους δανειστές μας

«Βιενέζικη συνταγή» για τη διάσωση


http://img.protothema.gr/5460439327672D4E05B1C33FA9514479.jpg
“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους στήριξης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα. Όπως η λύση που εφαρμόστηκε στο Βέλγιο τη δεκαετία του 1990 και περιελάμβανε γενναίες περικοπές του ελλείμματος σε συνδυασμό με τη προθυμία των πιστωτών να μετακυλίσουν τα ομόλογα που έληγαν”. Με την επωδό αυτή, ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, τόνιζε ήδη από χθες πως το νέο σχέδιο για την Ελλάδα είναι έτοιμο, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ίσως λίγες μόνο ώρες για την ανακοίνωσή του.

Κι ήταν ο ίδιος ο Όλι Ρεν που, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg, έκανε λόγο για ένα σχέδιο κατά τα πρότυπα της περιβόητης “Πρωτοβουλίας της Βιέννης”, που στόχο θα έχει να πείσει τους κατόχους των ομολόγων -άρα πιστωτές της χώρας μας- να διακρατήσουν εθελοντικά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους και τα οποία λήγουν στην επόμενη τριετία 2012-2013-2014, δίνοντάς τους κίνητρα, αλλά και ... αντικίνητρα για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Χαρακτηριστικά, το Bloomberg κάνει λόγο για “γλυκαντικά” που προσφέρονται στους πιστωτές, για ένα είδος “εθελοντικού αναπρογραμματισμού” των ομολόγων που ωριμάζουν, ώστε και να επιτευχθεί η επίλυση του προβλήματος άμεσης ρευστότητας της Ελλάδας και να μην δημιουργηθεί ένα ντόμινο «effect», με τους οίκους αξιολόγησης να βρίσκουν πάτημα για να χαρακτηρίσουν την διαδικασία αυτή ως χρεοκοπία και να υποβαθμίσουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του... Μνημονίου.

Τα κίνητρα που θα δοθούν στους πιστωτές περιλαμβάνουν το να τους προσφερθεί προνομιακό καθεστώς, ήτοι προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ομολόγων στη -νέα- λύση τους, υψηλότερο κουπόνι, ενώ ως αντικίνητρο η ακύρωση των “παλαιών” ελληνικών ομολόγων για χρήση τους ως collateral (εγγυήσεις), δηλαδή στην ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες από Γερμανία, Βέλγιο και Βρυξέλλες αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, εκεί όπου ουσιαστικά θα αποφασισθεί σήμερα και αύριο η τύχη του ελληνικού χρέους, έκαναν λόγο για την τελική ... μεταστροφή της Γερμανίας στο θέμα της χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά υπό όρους.

Συγκεκριμένα, όπως γράφουν και οι εφημερίδες Le Monde και L' Echo, η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εγκρίνει νέα μέτρα για την Ελλάδα και νέα βοήθεια, υπό τον όρο ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν και οι ιδιώτες επενδυτές. Οι άλλοι όροι έγκεινται στην δέσμευση της Ελλάδας να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση -με χρονοδιάγραμμα και εκτιμώμενα έσοδα- του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Προς στιγμήν μάλιστα κυκλοφόρησαν σενάρια πως η Γερμανία θα αρνείτο να συμμετάσχει ακόμα και στην περιβόητη πέμπτη δόση του δανείου, εάν το ΔΝΤ δεν συνεισέφερε το ποσοστό του, αλλά όπως μεταδίδει το Dow Jones Germany, τελικώς η πληροφόρηση που έχει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας κάνει λόγο για κανονική συμμετοχή του Ταμείου στις δόσεις που θα καταβάλλονται προς την Ελλάδα. Εκπρόσωπος του κυρίου Σόιμπλε μάλιστα τονίζει ότι όλα θα γίνουν γνωστά ως την Παρασκευή το βράδυ, οπότε αναμένεται και η έκθεση για την πρόοδο του προγράμματος στήριξης από την Τρόικα...
Read more...

Αδικαιολόγητος πλουτισμός στα «πόθεν έσχες» Άκη

Ύστερα από εντολή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής


http://img.protothema.gr/F603B63157303B61FE0C23331559CCED.jpg
Κενά, παραλήψεις και αδικαιολόγητο πλουτισμό εντόπισε ομάδα ορκωτών λογιστών που πραγματοποίησαν έρευνα στα «πόθεν έσχες» του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου ύστερα από σχετική εντολή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Το πόρισμα το παρέδωσε ο κ. Βαγγέλης Αργύρης στον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο των υποβρυχίων κ. Μάρκο Μπόλαρη και σύμφωνα με την ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι «Την περίοδο 1998- 2000 οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώην συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου κ. Γκουντρουμ Τσοχατζοπουλου εμφανίζουν καταθέσεις με γερμανικά μάρκα δίχως να προσκομιστούν τα σχετικά αντίγραφα. Το ίδιο ισχύει και για τις καταθέσεις του πρώην υπουργού την περίοδο 2000-2003».

Επιπροσθέτως, από την χρήση του 2000 προκύπτει «αύξηση της περιουσιακής κατάστασης του κ. Τσοχατζόπουλου κατά 55.616.733 δρχ. η οποία δεν δικαιολογείται» ενώ τέλος «το 2004 ο πρώην υπουργός αγοράζει δύο ακίνητα αξίας 85 χιλιάδες ευρώ και 30 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα δίχως να φαίνεται σχετική τραπεζική ανάληψη».

Read more...

Ο Πάγκαλος μετά 20 μήνες υπουργός ανακοίνωσε έργο

papaioannou

20 μήνες υπουργός περά από να πλακώνεται με οποίο σταθεί μπροστά του και να σχολιάζει τους πάντες. δεν έκανε κάτι άλλο. Αυτή είναι νομίζω η δεύτερη ανακοίνωση περί των πεπραγμένων του Πάγκαλου ως αρμόδιου υπουργού ο οποίος ανακοίνωσε ότι το έργο του θα είναι έτοιμο… τον Οκτώβριο!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοίνωσε σήμερα τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ολοκληρωθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις 80 οργανισμών του Δημοσίου που απασχολούν περίπου 7.000 άτομα.

Οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν μέσω ΑΣΕΠ και, όπως είπε ο Πάγκαλος, η κυβέρνηση επιδιώκει, από την όλη διαδικασία, την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2,7 δις ευρώ το χρόνο.

Μεταξύ των οργανισμών είναι η ΚΕΔ, η ΕΡΤ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το Εθνικό Ίδρυμα Ενότητας και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

Ο Πάγκαλος είπε ότι οι συγχωνεύσεις οργανισμών ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που δεν είπε είναι ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν προέβλεπε αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, που σημαίνει ακόμα και πιθανή απόλυσή τους.


Read more...

Ιρλανδία: Τρεις τράπεζες «κουρεύουν» έως 90% το χρέος τους


Τρεις ιρλανδικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν ζημιές έως 90% στους κατόχους των ομολόγων τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η Bank of Ireland δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει μία προσφορά σε μετρητά για το χρέος της χαμηλότερης εξασφάλισης (subordinated debt), ύψους 2,6 δισ. ευρώ, η οποία θα προβλέπει «κούρεμα» της αξίας του κατά 80% έως 90%, ανάλογα με τον τύπο των ομολόγων.
Δύο άλλες μικρότερες τράπεζες, η Irish Life & Permanent και η EBS σχεδιάζουν να επιβάλουν αντίστοιχες ζημιές σε χρέος τους ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η κίνηση των τριών τραπεζών έρχεται ως συνέχεια της έκκλησης της ιρλανδικής κυβέρνησης προς τους ομολογιούχους να αναλάβουν μέρος της οδύνης που προκύπτει από το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Η Bank of Ireland ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «θα λάβει όποια μέτρα θεωρήσει αναγκαία για να μεγιστοποιήσει την κατανομή του βάρους», στην περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν αποδεχθούν την προσφορά. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι - αν οι ομολογιούχοι αρνηθούν την προσφορά - η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του νόμου, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα «να ληφθούν δραστικά μέτρα όσον αφορά το χρέος χαμηλότερης εξασφάλισης»
kathimerini.

Read more...

Για τολμήστε να ψηφίσετε “νέα μέτρα σωτηρίας” και… Τότε κάποιος άρχισε να φωνάζει “κλέφτες”!...


Πήραν τον Κ. Τζαβάρα με τις ντομάτες!...


Mε τις ντομάτες πήραν τον βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην οδό Μητροπόλεως.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής περνούσε μπροστά από το γνωστό μαγαζί του Μπαϊρακτάρη. Τότε κάποιος άρχισε να φωνάζει «κλέφτες!».
Πριν καλά καλά προλάβει να αντιδράσει ο βουλευτής, είχαν... δεχθεί αυτός, αλλά και η φρουρά του ντομάτες, πατάτες, σουβλάκια και άλλα... φαγώσιμα.

Read more...

Για αρχές Ιουλίου μετατίθεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress test

Αμφισβητούνται κάποια στοιχεία

(Φωτογραφία: Reuters )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των νέων τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) για τις τράπεζες μετατίθεται από τα τέλη Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), που επικαλείται το Reuters.

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι η EBA αμφισβητεί την ποιότητα των στοιχείων που της απεστάλησαν από τις τράπεζες και θα ζητήσει και δεύτερο γύρο πληροφοριών.

«Η ΕΒΑ αξιολογεί και αμφισβητεί τον πρώτο γύρο των στοιχείων από μεμονωμένες τράπεζες», είπε η ΕΒΑ.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...


Στην τελική λίστα των οργανισμών που θα καταργηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που θα συζητήσει η Διυπουργική Επιτροπή, θα προστεθούν δεκάδες ακόμα φορείς του Δημοσίου από τους 1.800 που έχουν καταγραφεί μέχρι...
σήμερα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Επίσης θα συζητηθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και η σύμπτυξη των δημοσίων υπηρεσιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος». Σε απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου και υποχρεωτική επιβολή του καθεστώτος «μισθωτής εφεδρείας» σε υπαλλήλους πλησίον της σύνταξης για 5 ή 7 χρόνια με καταβολή του 50% των μηνιαίων αποδοχών τους, καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο αφορά το πλεονάζον προσωπικό των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών που δεν θα μπορεί να μεταταχθεί στο Δημόσιο και υπερβαίνει τον αριθμό προσλήψεων που δίνει η νέα αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις», που προβλέπεται να απολύεται ή να μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας» -οι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από την εργασία τους και θα είναι στη διάθεση του οργανισμού- για 5 ή 7 χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών και χωρίς αποζημίωση. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίωξε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει το καθεστώς της «μισθωτής εφεδρείας» στον ΟΣΕ, εισηγήθηκε την καταβολή του 70% των μηνιαίων αποδοχών και του 50% του εφάπαξ στους «έφεδρους» υπαλλήλους. Δεύτερο «πακέτο» Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το δεύτερο «πακέτο» συγχωνεύσεων και καταργήσεων δεκάδων οργανισμών και υπηρεσιών του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Την οριστικοποίηση της νέας ομάδας των φορέων που θα συγχωνευτούν θα αποφασίσει σήμερα η αρμόδια Γνωμοδοτική Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδριάζει το πρωί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου. Ηδη η Διυπουργική Επιτροπή έχει αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει την ευθύνη σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου λίστα 74 φορέων εκ των οποίων 13 θα καταργηθούν ή θα τεθούν υπό εκκαθάριση και 61 θα συγχωνευτούν. Μεταξύ των καταργούμενων φορέων περιλαμβάνονται οι δημόσιοι οργανισμοί: Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ), Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ), «Εργο Πολιτών», 28 Κέντρα Νεότητας, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε., ΟΠΕΠ Α.Ε. κ.ά.

Read more...

Δεν υφίσταται θέμα ανταρσίας βουλευτών με αφορμή τις δηλώσεις Δρούτσα, διευκρινίζει ο Γ.Πεταλωτής

Προσπάθεια να κλείσει το θέμα

Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει ακόμα και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τι δηλώσεις Δρούτσα
Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει ακόμα και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τι δηλώσεις Δρούτσα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δεν υπάρχει θέμα ανταρσίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς για την προσπάθεια ορισμένων εξ αυτών να συγκεντρώσουν υπογραφές, ώστε να καταθέσουν ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης επί του θέματος είναι γνωστή και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει, όσοι διαφωνούν συλλήβδην με θέσεις που εξέφρασε ένας υπουργός, να υπάρχουν δημοσιεύματα για πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις, αλλά όλοι θα πρέπει να τηρούν ένα επίπεδο ευπρέπειας.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα στις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών για περιορισμό των προνομίων των βουλευτών και καθιέρωση του βουλευτικού και υπουργικού ασυμβίβαστου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πήρε θέση ο Γιώργος για τους Αγανακτισμένους

Εντείνεται η ανησυχία στην κυβέρνηση για το κίνημα


http://img.protothema.gr/647E961E3703A56CF107C81FF3079DA7.jpg
Θέση απέναντι στο κίνημα των Αγανακτισμένων πολιτών πήρε το πρωί της Τετάρτης για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις εντείνουν τις κυβερνητικές ανησυχίες για τις αντιδράσεις των πολιτών στην οικονομική πολιτική.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά τα οποία δεν έχουν σύνορα.

“Θα έλεγα, μάλιστα, ότι οι νέοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – του Facebook, του Twitter κ.λπ. – την κοινή τους μοίρα, τις κοινές τους ευαισθησίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι αυτό τους κάνει και πιο ανήσυχους, γιατί η παγκοσμιότητα των προβλημάτων κάνει και το πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο, για να λυθεί.

“Και όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό, τι παλαιά”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας το προφανές μήνυμα ότι …δεν μπορούμε να αποφασίσουμε και πολλά από μόνοι μας.
Ο ίδιος τόνισε ότι “απαιτείται μια πιο δημοκρατική και ενημερωμένη διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, που εγγυάται κανόνες, διαφάνεια, θα έλεγα, όμως, και καταπολέμηση της αδικίας, αλλά και μια ανθρώπινη αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής και τεχνολογικής δύναμης που έχουμε στα χέρια μας, προστατεύοντας και το περιβάλλον. Επίσης απαιτείται ριζική αναμόρφωση, και σε περιφερειακό, και σε εθνικό επίπεδο, του συστήματος δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενημερωμένο πολίτη να δρα, να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνει ευθύνες, μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών δικαίου”.

Η σοβαρότητα που χαρακτηρίζει την προσέγγιση του πρωθυπουργού σαφώς απέχει από το στίγμα περί …μόδας των τεχνολογιών που είχε δώσει προ ημερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Πόσο μάλλον που τις κυβερνητικές θέσεις έναντι των Αγανακτισμένων επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων είναι θεμιτές και εκφράζουν ρεύματα της κοινωνίας.

Ο ίδιος, πάντως, αποδοκίμασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τα χθεσινά συμβάντα με την …φυγάδευση των βουλευτών μέσω του Εθνικού Κήπου αναφέροντας ότι τέτοιες εντάσεις αμαυρώνουν την κίνηση των πολιτών που εκφράζουν αυθόρμητα τις διαμαρτυρίες τους.

Ερωτώμενος, δε, σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Πεταλωτής, αφού εξήρε την προσφορά του στον πολιτισμό, επεσήμανε ότι οι απόψεις του δεν ταιριάζουν με εκείνες της κυβέρνησης, η οποία έχει αναλάβει να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Read more...

ΓΣΕΕ: Προς 24ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου

newpost.gr








ΓΣΕΕ: Προς 24ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου
Σε εικοσιτετράωρη γενική απεργία στις 15 Ιουνίου ενόψει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των νέων μέτρων λιτότητς προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ.



Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, «στις 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί απεργία απ΄ όλες τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και στις 15 του ίδιου μήνα προτείνουμε και θα ληφθεί απόφαση για γενική απεργία, λαϊκό ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων».

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι «τo μαρτύριο στο οποίο υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και ιδίως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι ενόψει του περίφημου δεύτερου μνημονίου ή μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν έχει τέλος. Θα ανακοινωθούν μέτρα και θα αρχίσει ένα νέο χειρότερο μαρτύριο».

Προέβλεψε άγρια φοροεπιδρομή, περικοπή κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μετατροπή της εργασίας και των δικαιωμάτων δικαιώματα σε λάστιχο και εκποίηση του δημοσίου πλούτου και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που δίνουν ποιοτικά κοινωνικά αγαθά και σε προσιτή τιμή όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός.

«Απέναντι σε αυτήν την πολιτική τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι διαφωνούν, διαμαρτύρονται και θα αντισταθούν με κάθε τρόπο», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρώτη απάντηση θα είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Ομόνοια το Σάββατο 4 του μήνα.

πηγή: Naftemporiki

Read more...

Να πουληθούν όλα για να σωθεί η Ελλάδα, λέει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πισσαρίδης

newpost.gr
Να πουληθούν όλα για να σωθεί η Ελλάδα, λέει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πισσαρίδης
Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκε την Τετάρτη (1/6) ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει την πτώχευση η Ελλάδα είναι να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.


Τόνισε ωστόσο ότι από μόνες τους ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Κύπριος Νομπελίστας, μίλησε για την ανάγκη μεγάλης συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα. Το κράτος στην Ελλάδα δεν πρέπει να διατηρήσει σχεδόν καμία συμμετοχή σε εταιρείες του Δημοσίου, να πουληθούν όλα, ανέφερε ο κ.Πισσαρίδης, εξαιρώντας συμμετοχές του που σχετίζονται με θέματα άμυνας και κράτους πρόνοιας.

Ο κ.Πισσαρίδης επισήμανε ότι οι φόροι στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, δεν είναι όμως η κατάλληλη χρονική περίοδος να προχωρήσουν κινήσεις μειώσεων φορολογικών συντελεστών. Εξέφρασε επίσης την απορία και τον προβληματισμό του γιατί την αδυναμία συλλογής φόρων.

Πρέπει να πάρουμε και τη νέα βοήθεια των 60 δισ. ευρώ που μας δίνεται, εφόσον οριστικοποιηθεί και αφού υλοποιήσουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ενδεχομένως κάποιο νέο μνημόνιο. Ο Κύπριος Νομπελίστας εκτίμησε ότι η ανεργία στην Ελλάδα λόγω των συνεπειών της ύφεσης θα συνεχίζει να αυξάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση είναι αδιανόητο να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, μόνον από τον Ιδιωτικό Τομέα μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες απασχόλησης, επισημαίνοντας πάντως ότι οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους στήριξη (επιδόματα ανεργίας κλπ).

Επίσης τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται, δεν βοηθάει και δεν κάνει καλό στις σχέσεις κυρίως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι η Ευρώπη άργησε να δει το πρόβλημα της Ελλάδος και επισήμανε ότι η ελληνική κρίση μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωζώνη. Έχουν μπει πολλές μικρές χώρες στην ευρωζώνη με χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης οι οποίες προσφέρονται για κρίσεις στο μέλλον.

Read more...

«Δε φοβήθηκα καθόλου, πήγα στο εντευκτήριο κι έφαγα ένα τοστ»

newsbeast.gr

Πώς αντιμετώπισε ο Κ. Γείτονας και οι άλλοι βουλευτές τη χθεσινή «πολιορκία»

«Δε φοβήθηκα καθόλου. Απλώς πήγα στο εντευκτήριο και έφαγα ένα τοστ, περιμένοντας να ηρεμήσει η κατάσταση». Τα λόγια αυτά αποδίδονται στον Κώστα Γείτονα και δείχνουν τη στάση ορισμένων -ψύχραιμων- από τους χθεσινοβραδινούς «πολιορκημένους». Οντας πάντως ένας από τους εμπειρότερους βουλευτές του Κοινοβουλίου, έχει τη σημασία του όταν ο κ. Γείτονας δηλώνει πως ήταν αναμενόμενο να συμβούν τα χθεσινά γεγονότα, από τη στιγμή που η Βουλή συνεδρίαζε την ώρα της συγκέντρωσης.

Ηταν κι άλλοι πάντως αυτοί που προσπάθησαν να περάσουν την ώρα τους… τρώγοντας, τουλάχιστον ώσπου να εκτονωθούν τα πνεύματα. Όχι όμως κι ο Αστέριος Ροντούλης του ΛΑΟΣ, που αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Βγήκε λοιπόν ενώπιον των διαδηλωτών, τους ρώτησε για ποιο λόγο έκλεισαν την είσοδο της Βουλής και απλά εξήλθε του κοινοβουλίου.

Όπως έλεγε σήμερα το μεσημέρι σε συναδέλφους του, «σιγά μην τους φοβηθώ. Εγώ κάθε μέρα πίνω καφέ στα Εξάρχεια».

«Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν μια πιο ακραία μορφή αυτής της κινητοποίησης», έλεγε ο «πολιορκημένος» Νάσος Αλευράς του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επίσης «πράσινος» Λεωνίδας Γρηγοράκος σχολίαζε:

«Ηταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Σαν κοινοβουλευτικός άνδρας που δεν έχει προκαλέσει ποτέ το κοινό αίσθημα, αισθάνθηκα ότι μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά. Αυτή η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πολιτική».

Οσον αφορά αυτούς που διάλεξαν τη διαφυγή από τον Εθνικό Κήπο, η τραυματίας Μαρία Θεοχάρη (στραμπούληξε το πόδι της σε μια πέτρα) χαρακτήρισε την περιπέτειά τους μαρτύριο, ενώ όπως είπε, συνάδελφοί της προσπαθούσαν να της δώσουν κουράγιο, λέγοντάς της «πες ότι κάνουμε ένα ρομαντικό νυχτερινό περίπατο!».
Read more...

Συνάντηση Καρατζαφέρη-Βενιζέλου για το ΝΑΤΟ, στη «σκιά» της απόσυρσης ΛΑ.Ο.Σ

newpost.gr
Συνάντηση Καρατζαφέρη-Βενιζέλου για το ΝΑΤΟ, στη «σκιά» της απόσυρσης ΛΑ.Ο.Σ
Συνάντηση στα γραφεία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, στη Βουλή, έχουν εκτάκτως ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η επίσημη αιτιολόγια της συνάντησης είναι η ενημέρωση που κάνει ο υπουργός Άμυνας, κ Βενιζέλος στους πολιτικούς αρχηγούς για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η συνάντηση προκαλεί ερωτήματα καθώς νωρίτερα και στον απόηχο των πρωινών του δηλώσεων περί αποχώρησης του ΛΑ.Ο.Σ από τη Βουλή, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι προτίθεται να πράξει, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνταγματολόγος».

Ίσως λοιπόν να βρει την ευκαιρία στη συνάντηση να ρωτήσει τον κ. Βενιζέλο, που είναι συνταγματολόγος,
για το ζήτημα που εξετάζει- και έχει βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων- να υποβάλλουν την παραίτησή τους οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ από το βουλευτικό αξίωμα για να προκληθούν εκλογές ή σε ένα άλλο σενάριο να απέχουν από τις εργασίες της Βουλής οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ σε μία ιδιότυπη «λευκή απεργία».

Συνάντηση είχε σήμερα ο κ. Καρατζαφέρης και με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Πετσάλνικο.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Βουλής για τη συνάντηση, απάντησε ότι «η συζήτηση εστιάστηκε στο πότε θα γίνει μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο κ. Καρατζαφέρης.» Σχετικά με τα περί αποχώρησης του ΛΑ.Ο.Σ από τη Βουλή, ο κ. Πετσάλνικος περιορίστηκε στην απάντηση «Ρωτήστε τον κ. Καρατζαφέρη για αυτό».

Μάλιστα, αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ επιδίωξε να συναντηθεί με τον κ. Παπούλια, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται εκτός Αθηνών και η συνάντηση θα οριστεί με την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί όταν με δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, γνωστοποίησε ότι σκέπτεται πολύ σοβαρά να αποσύρει το κόμμα από τη Βουλή, «να παραιτηθούμε όλοι για να ξεκινήσει η διαδικασία».

Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει «ως χαστούκι σε ένα λιποθυμισμένο σύστημα, όπου, δυστυχώς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση περί άλλων τυρβάζουν, σε μια στιγμή κρίσης και όταν ο εχθρός δεν είναι προ των πυλών, είναι εντός. Να καταλάβουν ότι το πράγμα δεν πάει άλλο».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ότι αυτός ο Ιούνιος θα είναι ο πιο δύσκολος Ιούνιος των τελευταίων δεκαετιών, και υποστήριξε ότι κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

«Κάποιοι έχουν ακόμη την πολυτέλεια των διαφωνιών, "γιατί να πάμε όλοι μέσα και να δούμε αν μπορούμε να σώσουμε το πολιτικό σύστημα, αν μπορούμε να σώσουμε την κοινωνία, αν εν τέλει έχουμε περιθώριο να σώσουμε την Ελλάδα;". Επειδή όλα αυτά είναι ρευστά και επειδή όλα αυτά τυραννούν, ταλανίζουν καθημερινώς το μυαλό μου, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αποσύρω τον ΛΑ.Ο.Σ. από την Βουλή», είπε.

Έκανε λόγο, τέλος, για απραξία της κυβέρνησης, και υποστήριξε ότι βλέπει «έναν πρωθυπουργό, ο οποίος τα έχει χάσει» και «μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία φοβάται να μπει μέσα στο παιχνίδι να σώσει την πατρίδα» και «μια Αριστερά, η οποία είναι στον κόσμο της και ποντάρει ενδεχομένως στο χάος. Αυτό με φοβίζει».

Τέλος, ο κ. Πάγκαλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα υλοποιήσει τη δήλωσή του, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε σε τίποτα.
Read more...

Το όλον ΠΑΣΟΚ περιμένει τον Γιώργο στη γωνία

newpost.gr
Το όλον ΠΑΣΟΚ περιμένει τον Γιώργο στη γωνία
Το 2004 τους έβγαλε. Το 2006 τους έβαλε. Το 2007 πήρε μαζί του τους μισούς. Το 2009 έθεσε εκτός μάχης τον προκάτοχό του. Ο λόγος για τον Γ. Παπανδρέου, τους κορυφαίους, τον Κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ. Ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι ένα ακόμη επεισόδιο στη σχέση τους, με φόντο αυτή τη φορά μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα. Όλο το ΠΑΣΟΚ περιμένει τον πρόεδρό του στη γωνία.


Ο Ευ. Βενιζέλος, απ’ όταν το 2008 έκανε πίσω στον όμιλο πιστεύοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο, ποντάρει τώρα στον… τρίτο. Μπήκε στην κυβέρνηση, έγραψε το μνημόνιο και περιορίζεται σε αψιμαχίες με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Μια φορά τα έβαλε με τον μεγάλο Γιώργο και αναδιπλώθηκε. Στο παρασκήνιο, όμως, έχει αρχίσει να ετοιμάζεται. Την ώρα της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, απ’ όπου έλειπαν όλοι οι κορυφαίοι, έλεγε σε συνομιλητές του πως «κρατήστε τα ονόματα των κηπουρών, θα χρειαστούν για το… στρατοδικείο»!

Ο Κ. Σκανδαλίδης δεν έχει πλέον ηγετικές φιλοδοξίες, αλλά η στάση του δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και όταν λέμε στάση εννοούμε η… παραμονή του στο ΠΑΣΟΚ. Αν ο Γ. Παπανδρέου δώσει εντολή στους κηπουρούς του να κλαδέψουν τα γερασμένα κλαδιά, τότε…

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Α. Διαμαντοπούλου είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αφήνουν αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο πρώτος πως πήρε μισό υπουργείο και η δεύτερη ότι δεν την αφήνουν να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει. Αφήστε που και οι δύο θα ήθελαν να είναι στη θέση του Γ. Παπακωνσταντίνου…

Ο Θ. Πάγκαλος είναι ήσυχος όσο είναι μέσα. Άμα βγει, μπορεί να… πάρει κι άλλους μαζί του!

Ο Α. Λοβέρδος είναι η νέα είσοδος στην ομάδα των κορυφαίων. Με τον αέρα του επιτυχημένου υπουργού δε διστάζει να κάνει και… υποδείξεις στον πρωθυπουργό! Και στους υπόλοιπους κορυφαίους, βεβαίως, λέγοντάς τους πως αν διαφωνούν πρέπει να παραιτηθούν.

Ο Γ. Φλωρίδης συμπεριφέρεται ως εν δυνάμει κορυφαίος. Προσπαθεί να κρατήσει το εκτός κάδρου εκσυγχρονιστικό στοιχείο, αλλά με τις παρεμβάσεις του προκαλεί ακόμη και ομοϊδεάτες του.

Read more...

Τον Οκτώβριο το νέο «πακέτο» συγχωνεύσεων οργανισμών του Δημοσίου

Περίπου 7.000 υπάλληλοι υπό αξιολόγηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο συγχωνεύσεων-καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος.

Οι αποφάσεις θα αφορούν σε 80 οργανισμούς που απασχολούν περίπου 7.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Μεταξύ των Οργανισμών, η ΚΕΔ, τα ΕΤΑ, η ΕΡΤ, η Θέμις Κατασκευαστική και ο ΕΟΜΜΕΧ.

Για το θέμα συνεδρίασε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως οι διαδικασίες για την κατάργηση και την συγχώνευση δημοσίων φορέων ξεκίνησαν ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 2010 και μέχρι σήμερα έχει υπάρξει μια πλήρης και αναλυτική καταγραφή των υπηρεσιών του Δημοσίου που κρίνονται ως «περιττές» ή «λιγότερο χρήσιμες».

Στο σχετικό κατάλογο της κυβέρνησης βρίσκονται αφενός επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των οποίων το αντικείμενο εξέλειψε και θα πρέπει να κλείσουν, αφετέρου περιπτώσεις υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου με συναφές αντικείμενο και αρμοδιότητες που θα συγχωνευθούν προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποδοτικότητα και κυρίως περιστολή δαπανών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

To δίλημμα: Εξέγερση κι ΟΧΙ εξαθλίωση, ή λύση μαζί με το ΔΝΤ, τον ΓΑΠ & την πορφυρογέννητη νεοφιλελεύθερη παρέα του;



Read more...

Ο ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ... ΜΟΥΣΙΚΟΣ!


ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ FIMOTRO
H υπόθεση με τον αργόμισθο "δημοσιογράφο" υιό του διευθυντή του ΑΠΕ, που όμως είναι μουσικός(!) και δουλεύει παρατύπως στον Αθήνα 98,4 δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το Fimotro εκτός από το έγγραφο που παρουσίασε (εδώ), θα καταθέσει αύριο όλα τα...
χαρτιά στον Εισαγγελέα πρωτοδικών για τους μισθούς που έχει εισπράξει αποκομίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχει εργαστεί. Υπάρχουν μάλιστα και μαρτυρίες ανθρώπων που δεν τον έχουν δει ποτέ στην εργασία του. Μεγάλο θέμα για το οποίο υπάρχει συνέχεια...
Read more...

Σχεδιάζουν περικοπές στα προνόμια βουλευτών...



Συνεχίστηκαν και την Τρίτη οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ωστόσο η κυβέρνηση προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ... πολλά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Δρούτσας απηχούν κάποια από τα σχέδια που επεξεργάζεται ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του – ειδικώς σε ό,τι αφορά περικοπές προνομίων των βουλευτών.

Παρά το γεγονός ότι δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου επιχειρήθηκε χθες να κλείσει το θέμα με την δήλωση του κ. Γ. Πεταλωτή ότι «ο κ. Δρούτσας συμμετείχε σε μία δημοσιογραφική συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και εξέφρασε αποκλειστικά προσωπικές του απόψεις», καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σχετική συζήτηση είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα σε μία από τις κλειστές συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να συνοδευτεί η δημοσιοποίηση του «πακέτου» του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου με παρεμβάσεις στην κατεύθυνση των περικοπών σε κάποια από τα οικονομικά και άλλα προνόμια των βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων (όπως π.χ. η χρήση υπηρεσιακών οχημάτων, οι διευκολύνσεις άλλου τύπου, τα συνταξιοδοτικά προνόμια, κ.ά).

Οι σκέψεις αυτές συμπίπτουν με την κλιμάκωση των γενικευμένων αντιδράσεων πολιτών, είτε αυτές εκφράζονται με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες όλης της χώρας, είτε με την γενικευμένη δυσπιστία για την ικανότητα του πολιτικού προσωπικού εν γένει να ανταποκριθεί στις συνθήκες της περιόδου.

Υπό το πρίσμα αυτό, και εν αναμονή της δημοσιοποίησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον θα πρέπει να ξεκινήσει σε αυτή τη φάση μία - περιορισμένη έστω – σύγκρουση με τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πληροφορίες, η σκέψη να συνοδευτεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα με μέτρα που θα τροποποιούν σε μεγάλο βαθμό και το καθεστώς των βουλευτών, κερδίζει έδαφος. Το σκεπτικό πίσω από μία τέτοια απόφαση βασίζεται στη λογική ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» στις αντιδράσεις και ως ένδειξη ότι το πολιτικό προσωπικό συμμετέχει εμπράκτως και σε αυτή τη φάση περικοπών.

Παράλληλα, αναμένεται ότι στις ανακοινώσεις των επομένων ημερών θα περιλαμβάνονται και νέες αναφορές για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, κάτι που προσφάτως υπαινίχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.
BHMA



Read more...

Περισσότερη δουλειά, χαµηλότεροι µισθοί ...



Μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας αλλά και χαµηλότερους µισθούς για νέους περιλαµβάνουν τα τρία (νέα) µέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που επιβάλλει η τρόικα και «κλείδωσαν» χθες κατά τις... συναντήσεις που είχε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη µε εκπροσώπους της τρόικας.

Τα τρία µέτρα τα οποία θα ενταχθούν (µαζί µε τις ανατροπές σε συντάξεις, εφάπαξ καιεπιδόµατα) στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα προβλέπουν τα εξής:

1. Να προβλεφθούν νοµοθετικά χαµηλότεροι µισθοί για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών που θα προσλαµβάνονται µε σύµβαση ορισµένου χρόνου για την απόκτηση εργασιακής εµπειρίας, ακόµηκαι µε µπλοκάκι. H νοµοθετική ρύθµιση που θαπροωθηθεί θαδίνει τη δυνατότητα υπογραφής «συµβάσεων επαγγελµατικής εµπειρίας» στις επιχειρήσεις όχι µόνο για ανειδίκευτους νέους (όπως προέβλεψε ο νόµος Λοβέρδου, ορίζοντας αµοιβή στο 80% του κατώτατου µισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας) αλλά και για τους νέους µε µια αρχική εξειδίκευση που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, είτε βρίσκονται στο στάδιο της απόκτησης πτυχίου, χωρίς υποχρεωτικάνα έχουνεγγραφεί στον ΟΑΕ∆ ως άνεργοι.

2. Να εφαρµοστεί το ελαστικό ωράριο (µε ανώτατο όριο το 10ωρο ηµερησίως) αντί της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης σε επιχειρησιακό επίπεδο, που προέβλεψε ο Ν. 3846/10 (του Α.Λοβέρδου), αλλά µε λιγότερεςγραφειοκρατικές διαδικασίες: Ναγίνεται µε διευθυντικό δικαίωµαη αυξο µείωση των ωραρίων εργασίας σε 6µηνη βάση (αντί 4µηνης) ή και µε βάση τις 300 ηµέρες εργασίας (κατά το εργασιακό και όχι το ηµερολογιακό έτος).

3. Να διευρυνθείη χρήση συµβάσεων ορισµένου χρόνου µε την παροχή δυνατότηταςγια περισσότερες ανανεώσεις(3 αντί των2 σήµερα καιχωρίς τους περιοριστικούς όρους που προβλέπει το Π.∆.

81) αλλά και για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα (3 χρόνια αντί των 2). Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η µείωση των δαπανών για την εργασία και η περαιτέρω ανάπτυξη του φάσµατος των ευελιξιών, όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, η επέκταση των ευέλικτων µορφών εργασίας, η µεγαλύτερη ευελιξία των ωραρίων, του συστήµατος των συλλογικών συµβάσεων καιτης διαµόρφωσης των µισθών είναι ορισµένα από τα µέτρα που εφαρµόζονται µε αποτέλεσµα τηνπλήρη απορρύθµιση και επέκταση της επισφάλειας και ανασφάλειας των συνθηκών και των όρων απασχόλησης της µισθωτής εργασίας.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 50%. Επισηµαίνεται ότικαι τα νέα στοιχείατου ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας) για το 2011 δείχνουν ότι οι µετατροπές των συµβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής και «εκ περιτροπής» εργασίας οδηγούν σε µείωση έως 50% στους µισθούς των εργαζοµένων. Ετσι, µέσω των ατοµικών συµβάσεωνεργασίας (4 στις 10 συµβάσειςείναι µε µερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) έχουν οδηγήσει στο σπάσιµο του κατώτατου ορίου της ΕΓΣΣΕ των 740 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατην 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33%µεταξύ των συµβάσεων µερικής απασχόλησης) ο µέσοςµισθός είναι 457,67 ευρώ, για την 3ωρηαπασχόληση 356,07 ευρώ και για τη δίωρη 253,38 ευρώ.Ο µέσος µισθός για τις συµβάσεις 5ωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ.
Υπογραφή δύο επιχειρησιακών συµβάσεων µε 10% µείωση µισθού

∆ύο νέες ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις µε µειώσειςµισθών κατά 10% τέθηκαν σε ισχύ, όταν ο ένας στους δύο εργοδότες καθυστερεί την καταβολή δεδουλευµένων αποδοχών.

Ειδικότερα το Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) γνωµοδότησε για την:

1. Κατάρτιση της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης εργασίας η οποία προβλέπει µείωση των βασικών µηνιαίων µισθών των υπαλλήλων γραφείου, τεχνικών και γεωπόνων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΑΣ) Αµυνταίου στο ποσό των 745 ευρώ, προσαυξηµένο µε τα επιδόµατα προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, σύµφωνα µε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τα βασικά ηµεροµίσθια των εργατών σε 33,50 ευρώ µε τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Οι αποκλίσεις των βασικών µισθών και ηµεροµισθίων δεν µπορούν να είναι κατώτερες από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας. Τα επιδόµατα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα θα καταβάλλονται σύµφωνα µε τις διατάξεις της ΕΓΣΣΕ. Οι άδειες και το επίδοµα αδείας θα χορηγούνται σύµφωνα µε τις διατάξεις της ΕΓΣΣΕ.

2. Κατάρτιση της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης εργασίας η οποίαπροβλέπει µείωση αποδοχών του προσωπικού τού εργοστασίου Ορεστιάδας της επιχείρησης µε την επωνυµία «Θράκων Κονιάµατα Θράκης ΑΕΒΕ» κατάποσοστό που αντιστοιχεί σε 100ευρώ µηνιαίως στις καθαρές αποδοχές σε σχέση µε τα οριζόµενα στην ΕΓΣΣΕ ετών 2010-2011-2012, προσαρµοζόµενο όµως στο αντιστοιχούν σε αυτότο ποσό επί των µεικτών αποδοχώνκαι πάντα µε την αυτονόητη προϋπόθεση της απαγόρευσης µείωσης κάτω από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας. Οι µειώσεις θαισχύσουν για χρονικό διάστηµαενός (1) έτους από την ηµέρα κατάθεσης της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης στην αρµόδια υπηρεσία.
TANEA



Read more...

Το Κοινοβούλιο είναι του λαού ή των βουλευτών και των κυβερνήσεων?...



Γράφει σήμερα στην Ελευθεροτυπία (Πολιτικά Παρασκήνια), ο Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης:
Τίνος είναι η βουλή?
Στις 10 χθες το βράδυ η αστυνομία απομάκρυνε ειρηνικούς διαδηλωτές, που βρίσκονταν μπροστά στην είσοδο της βουλής επί της Βασ. Σοφίας, για να βγουν από το κτήριο οι βουλευτές και οι υπουργοί, που φοβούνταν να ξεμυτήσουν. Το... είπε λίγη ώρα αργότερα ο συνάδερφος τους, κ. Παπαγεωργίου : "Δεν ήθελαν να υποστούν τις αποδοκιμασίες και τις ύβρεις".
Αφού, λοιπόν, δεν τολμούσαν να απομακρυνθούν οι εκπρόσωποι(?)του λαού, προτίμησαν να δουν την αστυνομία (τους) να απομακρύνει τον λαό.
Και το ερώτημα ορθώνεται πλέον επίκαιρο όσο ποτέ: Το Κοινοβούλιο είναι του λαού ή των βουλευτών και των κυβερνήσεων?
Την απάντηση την έχει ο λαός.
ΠΑΠ - ΤΕΤΡ
Το συνυπογράφουμε, ως "αγανακτισμένοι αναγνώστες" των Ελληνικών εφημερίδων



Read more...

Είμαστε Έθνος ανάδελφο αλλά όχι Έθνος ηλίθιο...



Το κείμενο του Γιάννη Κότσιρα στην προσωπική του ιστοσελίδα...
Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα
Η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε για αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας είναι ιστορική.
Το ποιος είχε την ιδέα και με ποιο σκοπό δεν με αφορά και δεν πρέπει κανείς μας να πέσει σε ... συνωμοσιολογίες και φαντάσματα του παρελθόντος. Πάντα έτσι κατάφερναν να διασπάσουν τη λαϊκή φωνή. Αυτή που δεν έχει χρώμα, κόμμα και υστεροβουλία.
Στο χέρι μας είναι αυτή τη φορά να καταλάβουν πως από τον τόπο που ξεκίνησε η δημοκρατία δεν θα επιτρέψουμε ούτε να πεθάνει αλλά ούτε και να διαστρεβλωθεί όπως ελπίζουν. Το αν οι πολιτικοί μας είναι τσιράκια αυτών που καταστρέφουν εθνικές οικονομίες για να κατακτούν τις χώρες, θα το έχουν ως βάρος στη συνείδησή τους όταν θα εξοστρακιστούν από την χώρα όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα.
Ας τους αποδείξουμε πως η Ελλάδα δεν θα εξαφανιστεί από το χάρτη.
Ας τους αποδείξουμε πως και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και όχι μόνο η Ελλάδα την Ευρώπη. Ας μην φοβόμαστε την έξοδό μας από την Γερμανική συνομοσπονδία αποκαλούμενη ως Ευρωπαϊκή ένωση. Οι Γερμανοί δεν ήταν ποτέ φίλοι μας. Απλά βρήκαν ένα πιο έξυπνο και πιο ύπουλο τρόπο να κερδίσουν τον χαμένο πόλεμο.
Πρέπει να φύγουν όλοι όσοι ευελπιστούν στην υποδούλωσή μας. Έλληνες και ξένοι. Πολιτικοί και τρόικες. Κόμματα και συνδικαλιστικοί άρχοντες. Μπορεί να είμαστε Έθνος ανάδελφο αλλά όχι Έθνος ηλίθιο...
Επιτέλους πρέπει η δημοκρατία να επιστρέψει στην γενέτηρά της. Η διακυβέρνηση να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Στο λαό της Ελλάδας και όχι στους προδότες πολιτικούς που την κάνουν παγκοσμίως ρεζίλι .
Που ο μόνος τρόπος άμυνάς τους απέναντι σε αυτή την διαμαρτυρία είναι η εντολή στα κανάλια να μην αναφέρονται σε αυτό το γεγονός και η διακοπή κάθε μορφής επικοινωνίας από το Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
Οι κουκουλοφόροι τους και τα κομματικά τσιράκια τους αυτή τη φορά πρέπει να απομονωθούν πλήρως. Ας μην τους κάνουμε το χατήρι για άλλη μια φορά είτε να μας καπελώσουν είτε να μας διασπάσουν. Γιατί τώρα δεν παίζεται απλώς η τύχη μιας πορείας ή μια διαμαρτυρίας. Αυτή τη φορά παίζεται η τύχη της εθνικής μας κυριαρχίας. Η τύχη της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας. Η ίδια μας η ελευθερία που τόσο αίμα χύθηκε γι αυτή. Ίσως να μην ήταν αρκετό όμως...
Από σήμερα καλώ όλους τους φίλους μου αλλά και όλους τους συναδέλφους μου να κατεβαίνουν στις 6 στο Σύνταγμα ή σε όποια άλλη πλατεία βρίσκεται κοντά τους. Όσοι συνάδελφοι έχουν τηλεοπτικό βήμα ή έστω οποιασδήποτε μορφής δημόσιο λόγο να αναφέρονται σε αυτή την διαμαρτυρία και να μην επιτρέπουμε την αποσιώπηση αυτού που συμβαίνει. Ο λόγος που έχουμε αυτή τη δυνατότητα είναι από αυτούς τους συμπολίτες μας που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή. Αυτοί μας “ψηφίζουν” όλα αυτά τα χρόνια. Ήρθε η ώρα να το επιστρέψουμε. Ας μην θεωρούν ότι οι καλλιτέχνες απλά παρατηρούν και “σφυρίζουν” κλέφτικα βολεμένοι στις δάφνες τους. Ας ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με όλους τους Έλληνες που κάθε μέρα αγωνίζονται.
Γιάννης Κότσιρας.



Read more...

«Θέλετε να αγοράσετε ένα κομμάτι ελληνικού νησιού;»

Η Wall Street Journal έβαλε πωλητήριο!


http://img.protothema.gr/07B81232280B04F0F9DA8FAE43F8AAEC.jpg
H ελληνική κρίση και τα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση δημόσιας περιουσίας δημιουργεί «χρυσές» ευκαιρίες για αγορά τμημάτων ελληνικών νησιών και κρατικών ακινήτων γενικότερα, από ξένους επενδυτές, γράφει η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Θέλετε να αγοράσετε ένα κομμάτι ελληνικού νησιού;» επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας ετοιμάζεται να πουλήσει δημόσια περιουσία ύψους 42,9 εκατ. δολαρίων (30 δισ. ευρώ), με στόχο τη μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της.

Προς πώληση ενδέχεται να διατεθούν το Καζίνο της Πάρνηθας, ξενοδοχεία, ακόμα και ένα πολυτελές θέρετρο με γήπεδο γκολφ στη Ρόδο, αναφέρεται.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει μία λίστα που περιλαμβάνει 75.000 κρατικά ακίνητα, με την κοινοπραξία να έχει επιφορτίσει την Εθνική Τράπεζα να προωθήσει την πώληση 20-30 ακινήτων τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τμήματος ακινήτων της ΕΤΕ, Αριστοτέλη Καρυστινό. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου 15 δισ. ευρώ μπορούν να εξασφαλισθούν από πωλήσεις κρατικής περιουσίας.

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας ότι η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει ξένους επενδυτές για τη δημιουργία μοντέρνων θερέτρων και οικιστικών κοινοτήτων για ξένους τουρίστες.

Το δημοσίευμα καταλήγει, τονίζοντας ότι όποιο κι αν είναι το επόμενο βήμα της Ελλάδας αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι σημαντικό το πώς θα χειριστεί η Αθήνα τις πρώτες προσφορές που θα της παρουσιαστούν.
Read more...

«Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει την 5η δόση»

Δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung

http://img.protothema.gr/8B1AA0F3F27911AD291A08D343450679.jpg
Φαίνεται βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πληρώσει το μερίδιο του από την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη του Ιουνίου, αν και το Ταμείο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα, αναφέρει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung όπως μεταδίδει το Reuters.

"Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν θα καταβάλει το μερίδιο του στην επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του Ιουνίου", αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung χωρίς να επικαλείται πηγές.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...

Λιγότερα λεφτά για όλους από 1ης Ιουλίου

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπακωνσταντίνου με Τρόικα


http://img.protothema.gr/11084FD81ECE2E120DFE0C548792471C.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους ελεγκτές της Τρόικας, ενώ στις χθεσινές τους διαβουλεύσεις «κλείδωσαν» τα νέα φορολογικά μέτρα που θα σημάνουν μεγάλες απώλειες για τους μισθοσυντήρητους, από το καλοκαίρι κιόλας.

Επίσης σήμερα, στη Βιέννη και τη σύνοδο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, ξεκινά το «μεγάλο παζάρι» για το πρόσθετο δάνειο που θα χρειαστεί η χώρα μας, προκειμένου να ανταπεξέλθει τις δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει όσο μένει αποκλεισμένη από τις αγορές.

Στο τραπέζι μπαίνουν εκ των πραγμάτων οι όροι και τα ανταλλάγματα, που θα στηριχθούν στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την οποία θα παραδώσουν τις επόμενες μέρες σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον οι ελεγκτές της Τρόικα.

Ήδη όμως, παρότι τελεί εν αναμονή της αξιολόγησής τους, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποστηρίζει πως το ελληνικό «πακέτο» θα πρέπει να φτάνει τα 90-100 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει πλήρως την Ελλάδα ως το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο λιτότητας αναμένεται να παρουσιαστεί στο σύνολό του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, και θα προβλέπει επιπρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 και συνολικά 28,5 δισ. έως το 2015.

Τα άμεσα μέτρα

Από την 1η Ιουλίου θα νιώσουν το βαρύ τον πέλεκυ των νέων μέτρων στα εισοδήματα τους οι φορολογούμενοι. Η παρακράτηση στους μισθούς τους θα είναι μεγαλύτερη, ειδικά εάν τελικά η κυβέρνηση μειώσει το αφορολόγητο στα φυσικά πρόσωπα. Στο δημόσιο η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη καθώς έρχεται βροχή από λουκέτα μετατάξεις ακόμα και… απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

Εκτός από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα πάντως, μπαίνουν τα «σκαριά» για να «χρυσωθεί το χάπι» της μαζικής μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό ΦΠΑ 13% στο 23%. Αυτό εξετάζεται να γίνει –ενδεχομένως στα τέλη το φθινόπωρο- με παράλληλη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (δηλαδή από 23% στο 20% ο υψηλός κι από το 13% στο 10% ο χαμηλός), ώστε το κράτος να μη χάσει αλλά να κερδίζει από φόρους.

Στην παρούσα φάση πάντως τα μέτρα στα οποία θα στηρίζεται η έκθεση αξιολόγησης από τη Τρόικα, θα περιλαμβάνουν:

• οι μισθωτοί θα επιβαρυνθούν από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου.
• ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι μεταξύ 6.000 ή 8.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου φαίνεται σίγουρη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ “παίζεται” για τους μισθωτούς.


Το “μαύρο φθινόπωρο”

Και να μην έφθαναν όλα αυτά, το φθινόπωρο:


• θα περάσουν στο ΦΠΑ 23% οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή οι έξοδοι σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κλπ.
• έρχεται εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης,
• θα αυξηθούν 10% - 20% στα τέλη κυκλοφορίας.
• μπαίνει νέος φόρος στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.
• έρχεται αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα,
• η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο,
• η Φορολόγηση των αυθαιρέτων,
• η μείωση του αφορολογήτου κατά 100.000 ευρώ στον ΦΜΑΠ και
• αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, ακριβά Ι.Χ.

Από κόσκινο θα περάσουν επίσης οι στεγαστικές και άλλες κοινωνικές παροχές.

Όσον αφορά στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, παρότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών διατείνονται ότι «δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες», πρακτικά θα εποπτεύεται ευθέως μέσω της τεχνικής υποστήριξης που θα παρέχει η Τρόικα.

Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν και θα επικυρωθούν στα κρίσιμα συμβούλια Εurogrοup στις 6 και 20 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τα τέλη του μηνός.
Read more...

Ο Λοβέρδος κατέθεσε φακέλους για μίζες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

newpost.gr
Ο Λοβέρδος κατέθεσε φακέλους για μίζες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ
Φακέλους με στοιχεία για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε νοσοκομεία του ΕΣΥ κατέθεσε σήμερα το πρωί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πρόκειται για περιπτώσεις υπερβάσεων στις τιμές με τις οποίες τα νοσοκομεία προμηθεύονταν υλικό.

Η εισαγγελέας, Ελένη Ράϊκου, φέρεται να ζήτησε περισσότερους επιθεωρητές δημόσιας υγείας, έτσι ώστε οι έρευνες για τη διαφθορά να προχωρούν ταχύτερα.

Read more...

Υπ' ατμόν ο τσάρος και δύο… κηπουροί

newpost.gr
Υπ' ατμόν ο τσάρος και δύο… κηπουροί
Η 5η δόση του δανείου έρχεται- μαζί με αυτή και τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα, προκειμένου (κυρίως) να εξευμενιστεί η γερμανική κοινή γνώμη. Και το Μεσοπρόθεσμο έρχεται. Κάποιοι ωστόσο, ετοιμάζονται να φύγουν. Ο ανασχηματισμός- βλέπετε, όπως πιστεύουν πλέον άπαντες οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, είναι επί θύρας.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι ανασχηματισμός με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να παραμένει στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, είναι… μη ανασχηματισμός. Όποτε και αν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση, πριν ή μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η τύχη του «τσάρου» θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρόκειται για «βελούδινο διαζύγιο», καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι απέτυχε, που αυτομάτως (επανα)πιστοποιεί ότι το «αίμα» που έτρεξε, έτρεξε τσάμπα.

Ταυτοχρόνως, η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να συμπεριλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ- ακούγεται έντονα το όνομα του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, σηματοδοτεί σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ την αναγκαιότητα απομάκρυνσης κάποιων «κηπουρών» και την υπουργοποίηση κάποιων… γνήσιων τέκνων του κυβερνώντος κόμματος.

Με τον τρόπο αυτό λένε, θα υπάρχει η απαραίτητη σημειολογία για να υπάρξει κομματική ανάταση και θα διευκολυνθεί η προσέγγιση των απογοητευμένων ψηφοφόρων. Ο Γιώργος- υποστηρίζουν, δείχνει να το έχει αποφασίσει.

Σε αυτή την περίπτωση, κινδυνεύουν άμεσα ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας και η ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται, θα εξευμενιστεί και ο θυμός πολλών βουλευτών, αν και καταλυτικότερη θα ήταν η «θυσία του τσάρου».

Αντιθέτως εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Παμπούκης.

Read more...

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με την Deutsche Telekom για την πώληση του ΟΤΕ

Αντίστροφη μέτρηση

Η κυβερνητική πρόθεση να αποκρατικοποιηθεί πλήρως ο Οργανισμός είναι δεδομένη, όχι όμως και οι προθέσεις της γερμανικής πλευράς
Η κυβερνητική πρόθεση να αποκρατικοποιηθεί πλήρως ο Οργανισμός είναι δεδομένη, όχι όμως και οι προθέσεις της γερμανικής πλευράς (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη της Deutsche Telekom είχε το πρωί της Τετάρτης ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση τουλάχιστον του 10% του ΟΤΕ.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας μετόχων του 2008, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τη γερμανική εταιρία να προχωρήσει στην απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού 10% στον ΟΤΕ μέχρι το τέλος του 2011 και σε τιμή υψηλότερη κατά 15% από την τιμή στην οποία θα έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο η μετοχή του ΟΤΕ 20 ημέρες πριν ειδοποιηθεί η DT για τις προθέσεις του Δημοσίου.

Κατά τη συνάντηση αναμενόταν να διευκρινιστεί αν η πώληση του 10% θα έχει ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος την 26η Μαΐου, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε την πρώτη επιστολή στην DT.

Τα έσοδα υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ. Εάν η επιστολή δεν σηματοδοτούσε την άσκηση του δικαιώματος, τότε τα έσοδα θα είναι υψηλότερα, καθώς έκτοτε η μετοχή έχει ενισχυθεί.

Η κυβερνητική πρόθεση να αποκρατικοποιηθεί πλήρως ο Οργανισμός και να διατεθεί το 16% που ελέγχει το Δημόσιο (4% έχει και το ΙΚΑ) είναι δεδομένη, όχι όμως και οι προθέσεις των Γερμανών, οι οποίοι δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένοι να συζητήσουν για το υπόλοιπο 6% που ελέγχει το Δημόσιο.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες, επαναλαμβάνει ο Χρ.Παπουτσής

Παρέμβαση από την Κέρκυρα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Κέρκυρα
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη παράνομων μεταναστών της Ευρώπης» είπε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επαναλαμβάνοντας ότι στη χώρα θα μείνουν μόνο οι νόμιμοι. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Παπουτσής κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει και όχι να τιμωρήσει τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα.

«Στη Ελλάδα , θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου και εκείνοι που έχουν άδεια νόμιμης εργασίας και παραμονής στην χώρα μας. Κανείς άλλος.

» Οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι» τόνισε.

Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει τη Συνθήκη Σένγκεν.

Στην ομιλία του, ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη. επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ», στην κατεύθυνση της προσωρινής αναστολής των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρυμένου κράτους-μέλους και της κατάργησης ή κατ΄ ελάχιστον της τροποποίησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου.

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής διεξάγονται τι διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη στην Κέρκυρα.

Η ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα νότια παράλια της Ευρώπης, την αναχαίτιση και διάσωση στη θάλασσα αιτούντων άσυλο, προσφύγων και λαθρομεταναστών, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών της υποεπιτροπής θα συζητηθεί το θέμα της εικόνας των μεταναστών, όπως αυτή προβάλλεται στις προεκλογικές εκστρατείες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...