Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Την ώρα που κάποιοι σκοτώνονται, άλλοι θησαυρίζουν…

Νέες αυξήσεις διοδίων για την Πελοπόννησο!


http://img.protothema.gr/56567350DAEEACEF9F98BAED689AD6EC.jpg
Οι τραγωδίες που παίζονται σχεδόν κάθε μέρα με τα πολύνεκρα δυστυχήματα στο ακατάλληλο για μεγάλες ταχύτητες οδικό δίκτυο της χώρας δεν φαίνεται να συγκινούν ούτε τους εργολάβους αλλά ούτε και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα και το επιτελείο του.
Έτσι, με νωπές τις μνήμες από την τελευταία τραγωδία με 4 συμπολίτες μας που απανθρακώθηκαν την προηγούμενο εβδομάδα σε ένα φοβερό τροχαίο στο ύψος της Πούντας Αιγίου, στον Εθνική Οδό – καρμανιόλα Αθηνών – Πατρών, νέες αυξήσεις στις τιμές διοδίων ανακοίνωσε η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, που κατασκευάζει το δρόμο Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος – Τσακώνα!
Οι αυξήσεις αφορούν τους σταθμούς της Ελευσίνας - Ισθμού - Ζευγολατιού - Ρίου καθώς και τους πλευρικούς σταθμούς Ν. Περάμου και Αγίων Θεοδώρων.
Με νέα ανακοίνωση εντός του μηνός θα γίνει γνωστή η ημερομηνία έναρξης ισχύος των αυξημένων τιμών.
Σύμφωνα με τις νέες τιμές,
-Τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα θα πληρώνουν 2.20 ευρώ από 2.00.
-Τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20 μ. θα καταβάλλουν 3.10 ευρώ από 2.90 ευρώ.
-Τα οχήματα με 2-3 άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μ. 7.90 ευρώ από 7.40 ευρώ και
-Τα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μ. 11.00 ευρώ από 10.40 ευρώ.
Επίσης, αυξήσεις στα διόδια ανακοίνωσε και η κοινοπραξία “Μορέας” που διαχειρίζεται τον δρόμο “Κόρινθο – Τρίπολη – Καλαμάτα” . H εταιρεία επικαλείται τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης για τις νέες χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και Γέφυρας Μάναρη (Ασέας).
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.arcadiaportal.gr
Read more...

Αλλαγές στο εισιτήριο και στα φάρμακα στα νοσοκομεία

http://assets.tanea.gr/files/2011-01-04/thumbs/loverdos_450x.jpg

Πέντε ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα οι ασθενείς που θα επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.

Σημειώνεται ωστόσο, πως από την δαπάνη εξαιρούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι άποροι και οι μετανάστες.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να τροποποιήσουν τις φαρμακευτικές δαπάνες προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς – μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας - φροντίζοντας ώστε το 50% των φαρμάκων που τους χορηγούν να είναι γενόσημα (αντίγραφα), τα οποία κατά κανόνα είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα.

Όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου, το 2011 είναι κρίσιμο έτος για τα νοσοκομεία, με την τρόικα να επιμένει σε μείωση δαπανών, χωρίς αυτό να σημαίνει - όπως διαβεβαίωσε - «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Άρη Μουσιώνη, μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του κ. Αναστάσιου Χατζή.

Ο ορθοπεδικός κ. Μουσιώνης ήταν διοικητής του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και κατά την διάρκεια της θητείας του - όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος - πέτυχε μείωση δαπανών, συρρίκνωση της λίστας αναμονής στα χειρουργεία και αναβάθμιση της ποιότητας υγείας.

«Η επιλογή είναι αυστηρά λειτουργική και θα δώσει νόημα σε αυτό που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να υλοποιήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Φαρμακεία

Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε πως ο διάλογος συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως επιμένει στην θέση του για την «χαλάρωση» των πληθυσμιακών κριτηρίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους που ισχύει έως σήμερα, το υπουργείο ζητά να γίνει 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως τίποτα δεν θα μείνει σε εκκρεμότητα έως ότου κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου, ενώ είπε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εποπτεύει το ζήτημα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.



Πηγή : Web Only
tanea.gr/
Read more...

ΓΣΕΕ «Εσχατο μέτρο» οι ειδικές συμβάσεις - Αποδεκτές μόνο με ταυτόχρονο «πάγωμα» των απολύσεων

«Στις ειδικές συμβάσεις μπορείτε να απαιτήσετε την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης». Την προτροπή αυτή απευθύνει η ΓΣΕΕ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές που θα κληθούν να διαπραγματευθούν ειδικές συμβάσεις.

«Η απαγόρευση των απολύσεων δεν προβλέπεται στο σχετικό νόμο, ωστόσο μπορεί να τεθεί ως όρος της σύμβασης», σημειώνει η Συνομποσπονδία, η οποία εξέδοσε - μέσω της νομικής της υπηρεσίας - ειδική ερμηνευτική εγκύκλιο, για ενημέρωση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, σχετικά με το θέμα τις εοδικές συμβάσεις, που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι συνδικαλιστές πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.

Πάντως η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ριζική διαφωνία της με τον νόμο για τις ειδικές συμβάσεις (3899/2010) και σημειώνει οτι «η θέσπισή τους θα πρέπει να είναι το "έσχατο μέτρο" που μπορεί να αποδεχθεί ένα συνδικάτο». Και προσθέτει:

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασίας ΕΕΣΣΕ είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Και πιο συγκεκριμένα: Βασική προϋπόθεση για την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, είναι η σύμφωνη γνώμη του σωματείου των εργαζομένων. Όπου δεν υπάρχει σωματείο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κλαδικής οργάνωσης από την οποία εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι ή της Ομοσπονδίας τους. Σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της Ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση. ( Εξυπακούεται ότι συνεχίζει να ισχύει η υπογραφείσα κλαδική ΣΣΕ )

Προκειμένου να συναφθεί ειδική ΕΣΣΕ, πρέπει να κατατεθεί από τον εργοδότη αλλά και από το σωματείο ή την Ομοσπονδία αιτιολογική έκθεση με τους λόγους που δικαιολογούν την πρόθεση για την υπογραφή της, στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας. Το ΣΚΕΕΕ μπορεί να διατυπώσει απλή γνώμη για την σκοπιμότητά της.

Στο πλαίσιο της Ειδικής Επιχειρησιακής σύμβασης είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική ΣΣΕ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη στο νόμο για απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια ισχύος της Ειδικής ΣΣΕ μπορεί και πρέπει να απαιτηθεί απ’ τον εργοδότη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης.

Ολόκληρη η ερμηνευτική εγκύκλιος της Νομικής Υπηρεσίας ΓΣΕΕ





Read more...

Υπουργείο Οικονομικών


Δημιουργείται ομάδα εργασίας για «ψαλίδι» σε μισθούς και μετατάξεις στο Δημόσιο - Ποιοί την αποτελούν

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ


.tovima.grΜετά από απόφαση του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία) και του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση συγκροτείται ομάδα για «ψαλίδι» σε μισθούς και μετατάξεις στον Δημόσιο Τομέα.
Ομάδα εργασίας με αντικείμενο την αναθεώρηση του μισθολογίου και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα συγκρότησαν με κοινή απόφαση οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η απόφαση με ημερομηνία υπογραφής 31 Δεκεμβρίου 2010 αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο και αφορά τη «σύσταση, συγκρότηση και ορισμό μελών Ομάδας Εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, για τη μελέτη και σύνταξη έκθεσης επί του ισχύοντος μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, για τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης σε αυτόν και το σχεδιασμό ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού, για την εξυπηρέτηση των τομέων προτεραιότητας (σε εφαρμογή και εκτέλεση του μνημονίου)».

Το έργο που αναλαμβάνει η Ομάδα Εργασίας είναι η σύνταξη αναλυτικής έκθεσης όχι μόνο για το ύψος των αποζημιώσεων αλλά και τον «όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης», δηλαδή τον αριθμό των εργαζόμενων σε διάφορους τομείς. Στην εννεαμελή ομάδα εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες των δυο υπουργείων μετέχουν στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι των δυο υπουργών, όπως η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Μόνα Παπαδάκου και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Χατζηεργάτης. Συντονιστής είναι ο προϊστάμενος του τμήματος Α' της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών κ. Κ. Παύλου. Η ομάδα εργασίας θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους δυο υπουργούς.

Δείτε το πλήρες κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης





Read more...

Στο πατρικό μέχρι τα 34

Την οικονομική κρίση προβάλλουν ως αιτία οι Ελληνες νέοι που διαβιούν στην οικογενειακή εστία ακόμη και μετά τα 30 έτη.

Οπως επισημαίνει η Επίτροπος για θέματα Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας της ΕΕ κα Α. Βασιλείου, σε ποσοστό 61% των Ελλήνων ηλικίας 18-34 ετών οι οποίοι ζουν με τους γονείς τους επικαλούνται ως κύρια αιτία του τόπου διαβίωσής τους την οικονομική κρίση.

Στο πατρικό μέχρι τα 34

Ειδικότερα, ποσοστό 46% των νέων ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να ζουν τουλάχιστον με έναν από τους γονείς ενώ φαίνεται ότι οι νέοι Έλληνες (61%), Ούγγροι (64%) και Πορτογάλοι (62%) έχουν την τάση να προβάλλουν ως αιτία την έλλειψη οικονομικών πόρων ακόμη πιο συχνά από ό,τι οι νέοι σε άλλα κράτη μέλη.

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι τους, η πλειονότητα των νέων Ευρωπαίων προβάλλει λόγους υλικής φύσης:

  • το 44% πιστεύει ότι οι νέοι ενήλικοι δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από το σπίτι των γονέων τους ενώ
  • το 28% είναι της γνώμης ότι υπάρχει έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές.
  • το 16% έχει την τάση να προσάπτει στους νέους εγωισμό, συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι οι νέοι σήμερα θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το βάρος των ευθυνών.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου, η οικονομική κρίση, ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο, εντείνει το φαινόμενο της στέγασης των νέων σχετικά μεγάλης ηλικίας στο σπίτι των γονιών τους ενώ η αύξηση της ανεργίας στις νεανικές ηλικίες αυξάνει και το φαινόμενο της εγκατάλειψης της αυτόνομης οικίας και της επανεγκατάστασης των νέων στο σπίτι των γονιών τους.

Συμμεριζόμενη την άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή, η κα. Βασιλείου ανέφερε πως ενώ οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των βόρειων ευρωπαϊκών κρατών μελών και ορισμένων από τα νότια κράτη της Ευρώπης μπορούν να εξηγηθούν κυρίως από τις οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν και κάποιοι πολιτισμικοί παράγοντες, όπως η σημασία που αποδίδεται στον οικογενειακό πυρήνα ή ο διαφορετικός τρόπος ζωής που επιτρέπει στους νέους να είναι πιο ανεξάρτητοι. Οι παράγοντες αυτοί είναι, ωστόσο, δύσκολο να εκτιμηθούν.


Read more...

Πήγε στη Ντόρα, κράτησε την έδρα

Παρουσία φίλων του και πρώην στελεχών της ΝΔ, ο πρόσφατα διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμμαχία, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν έφυγα, με διέγραψε ο κ. Σαμαράς», επανέλαβε ο κ. Αυγενάκης, ενώ απαντώντας σε όσους τον καλούν να εγκαταλείψει την έδρα που πήρε με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, είπε:

«Η έδρα μου ως βουλευτής Ηρακλείου δεν ανήκει στον κύριο Σαμαρά, ανήκει στο λαό του Ηρακλείου, σε όσους με ψήφισαν, σε όσους με στήριξαν, σε όσους έκτοτε ήρθαν κοντά μου».

Πήγε στη Ντόρα, κράτησε την έδρα

Στις 23 Νοεμβρίου, συμπλήρωσε, «πληροφορήθηκα, όπως και εσείς, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σαμαράς, με διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα με μια αντικαταστατική και πολιτικά αυταρχική προσωπική του απόφαση».

«Θέλει να επιβάλει σιωπή των αμνών».

«Η διαγραφή αυτή δεν είχε κανένα νόημα και καμιά αιτιολογία. Έγινε στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του κ. Σαμαρά, στην προσπάθειά του να επιβάλει τη "σιωπή των αμνών" στο Κόμμα, το οποίο άλλωστε ο ίδιος κάποτε πρόδωσε και το ανέτρεψε από την κυβέρνηση. Το οποίο εμπόδισε ο ίδιος, για δεύτερη φορά, να επανέλθει στην εξουσία, συντασσόμενος τότε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Πήγε στη Ντόρα, κράτησε την έδρα

«Ο Σαμαράς πολέμησε τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως ο κ. Σαμαράς «πολέμησε τη Νέα Δημοκρατία ως αρχηγός της θνησιγενούς Πολιτικής Άνοιξης και τώρα τη συρρικνώνει ξανά με διαγραφές, μικροπολιτικούς και αυταρχικούς χειρισμούς, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων του κόμματος προκειμένου να το περιορίσει στα όρια της δικής του πολιτικής αντοχής, στα όρια των δικών του δυνατοτήτων».

Αναφερόμενος στην κυρία Μπακογιάννη, ο Λ. Αυγενάκης ανέφερε: «Είναι πολιτικός που διαθέτει πείρα, γνώση, ιδέες, με ανοικτή και ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων μπορεί να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει, μαζί με όλους εμάς, εκείνους που θέλουν να στρατευθούν στην υπόθεση της οικοδόμησης της Ελλάδας του σήμερα και του αύριο».

Η προσχώρησή του βουλευτή στη Δημοκρατική Συμμαχία αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας, με σχετική επιστολή που θα να αποστείλει τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, όσο και στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Ντόρα: Τον καλωσορίζουμε

Σχολιάζοντας την προσχώρηση του κ. Αυγενάκη, η κυρία Μπακογιάννη: Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε στη Δημοκρατική Συμμαχία, την προσχώρηση ενός νέου και αυτοδημιούργητου συναδέλφου, του πρώτου βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Λευτέρης Αυγενάκης με τις πρωτοβουλίες του μέσα στη Βουλή, τον πολιτικό του λόγο και τη συνεχή του παρουσία δίπλα στον κόσμο που τον ψήφισε, τιμά την εντολή των συμπατριωτών του. Η συμμετοχή του στη Δημοκρατική Συμμαχία θα ενισχύσει τις προσπάθειες μας, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος».
.ethnos.gr
Read more...

«Κάποια στιγμή οι Ελληνες θα επαναστατήσουν»

«Κάποια στιγμή οι Ελληνες θα επαναστατήσουν»

«Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντντόιτσε Τσάιτουνγκ» στη σειρά «Αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές».

Ο Άντριου Μπόσομγουερθ είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο. Διαχειρίζεται ένα τρισ. δολάρια παγκοσμίως

Ο Μπρόσομγουερθ εκτιμά η ευρωζώνη δεν πρέπει να συνεχίσει τα «μπαλώματα», δηλαδή την αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης για τις προβληματικές χώρες και τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Κάποια στιγμή οι Ελληνες θα επαναστατήσουν»

«Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα», υποστηρίζει ο Μπόσομγουερθ αμφιβάλλοντας για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο: «Δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα».

Κάποια στιγμή οι Ελληνες θα επαναστατήσουν

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. «Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή». Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, κατά τη γνώμη του, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο Μπόσομγουερθ, «αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».

Υποστηρίζοντας την άμεση μετάβαση σε ένα «σχέδιο Β», ο Αντριου Μπόσομγουερθ, δηλώνει: «Το σχέδιο Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ», υπολογίζει ο μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.»

Πηγή:deutshewelle


Read more...

Ανεστάλη η 24ωρη απεργία της Τετάρτης στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τετράωρη στάση σε λεωφορεία, ΗΣΑΠ

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 12 έως τις 4
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 12 έως τις 4 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή της 24ωρης απεργίας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά τη σκληρή στάση που τήρησε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο έδωσε εντολές στις διοικήσεις των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις. Το απόγευμα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι διοικήσεις του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ.

Τετράωρες στάσεις σε ΗΣΑΠ, λεωφορεία

Ήδη οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αποφάσισαν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα για την Τετάρτη 24ωρη απεργία και αντ' αυτής θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Τις ίδιες ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία.

Τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός θα κινηθούν κανονικά.

Τα τρία από τα τέσσερα σωματεία στο Μετρό αποφάσισαν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία και απομένει η απόφαση του σωματείου των ηλεκτροδηγών.

Το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, όπου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση για κοινή δράση των εργαζομένων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και το κάθε σωματείο να πάρει μεμονωμένη απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων. Πάντως, οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις 10 του μηνός.

Στο μεταξύ, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης από τη μια πλευρά να αυξηθούν τα έσοδα των εταιριών και από την άλλη να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενδέχεται να προτείνει προς έγκριση από την αρμόδια επιτροπή δύο ειδών εισιτήρια. Το ένα θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα ισχύσει για μία μόνο διαδρομή και το άλλο θα κοστίζει 1,40 ευρώ και θα ισχύει για όλα τα μέσα και για χρονική διάρκεια μιάμισης ώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Mείωση µισθών στον ιδιωτικό τοµέα, κατ’ επίκληση του νέου νόµου για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων, σπεύδουν να ζητήσουν δεκάδες εργοδότες προτού ακόµη εφαρµοστεί η σχετική διάταξη! Το Σώµα Επιθεωρητών...
Εργασίας εξέδωσε χθες... τη σχετική ερµηνευτική εγκύκλιο παρέχοντας οδηγίες προς τους εργοδότες, τους εργαζοµένους αλλά και τις επιθεωρήσεις εργασίας για τον τρόπο και τον έλεγχο ορθότητας της υποβολής αιτιολογικών εκθέσεων που αφορούν τη σύναψη Επιχειρησιακών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας (ΕΣΣΕ) στον ιδιωτικό τοµέα Η ερµηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε οειδικόςγραµµατέαςτου Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) εξειδικεύει τη διαδικασία υποβολής της κοινής αιτιολογικής έκθεσης προς το Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), το οποίο γνωµοδοτεί για την ορθότητα των επιχειρησιακών συµβάσεων σύµφωνα µε την εφαρµογή του νόµου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της αιτιολογικής έκθεσης της επιχειρησιακής σύµβασης είναι η ύπαρξη επιχειρησιακού σωµατείου. Εφόσον αυτό δεν υφίσταται, συνυπογράφει το κλαδικό σωµατείο ή ελλείψει αυτού η αντίστοιχη οµοσπονδία.

Με το µέτρο αυτό ανοίγει ο δρόµος για µειώσεις µισθών έως και κατά 26% στον ιδιωτικό τοµέα, καθώς και για µείωση στο 50% των αποζηµιώσεων έπειτα από απόλυση.

Οι επιχειρησιακές συµβάσεις, σύµφωνα µε τον νόµο, µπορεί να κατισχύουν των συλλογικών - κλαδικών συµβάσεων εργασίας για µειωµένες αποδοχές έως το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης (σήµερα είναι τα 740 ευρώ).

Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο του ΣΕΠΕ, εργοδότες και εργαζόµενοι υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ειδικής συλλογικής σύµβασης εργασίας προς το ΣΚΕΕΕ, το οποίο και γνωµοδοτεί για την σκοπιµότητα της κατάρτισής της µέσα σε αποκλειστική προθεσµία είκοσι ηµερών, µετά την πάροδο της οποίας τεκµαίρεται η χορήγησή της. Με την ίδια διαδικασία συµφωνείται και η τυχόν παράτασή της.

Από την υπογραφή της
Η συλλογική σύµβαση εργασίας αρχίζει από την υπογραφή της. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων, η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύµβαση εργασίας είναι άκυρη και σε περίπτωση καταγγελίας της σύµβασης εργασίας, η αποζηµίωση απόλυσης υπολογίζεται µε βάση τις αποδοχές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύµβασης εργασίας.

Οποιαδήποτε µείωση των αποδοχών των εργαζοµένων κατά παράβαση των συµφωνηµένων στο πλαίσιο της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης εργασίας συνιστά µη εµπρόθεσµη καταβολή νόµιµων αποδοχών.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ∆ΡΟΜΟΣ
για µειώσεις µισθών έως και κατά 26%, καθώς και για µείωση των αποζηµιώσεων έπειτα από απόλυση στο 50%

Προϋπόθεση η κατάθεση αίτησης


Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ έκθεση κατατίθεται στο τοπικό Τµήµα Κοινωνικής Επιθεώρησης σε έντυπηκαι ηλεκτρονική µορφή.

Σηµειώνεται ότι η έντυπη µορφή κατάθεσης παραµένει στο αρχείο της Υπηρεσίας και η ηλεκτρονική αποστέλλεται στη Γραµµατεία του ΣΚΕΕΕ - Γραφείο Ειδικού Γραµµατέα ΣΕΠΕ. (email: gsepe@otenet.gr).

Τηρείται ειδικό βιβλίο πρωτοκόλλου για την από κοινού (εργοδότες & εργαζόµενοι) κατάθεση των αιτιολογικών εκθέσεων. Το πρωτόκολλο αυτό θα πρέπει να περιέχει τις εξής στήλες:

1. Αύξων αριθµός, 2. Ηµεροµηνία κατάθεσης, 3. Κλάδος οικονοµικής δραστηριότητας, 4. Επωνυµία επιχείρησης, 5. Επωνυµία επιχειρησιακού σωµατείου ή αν δεν υπάρχει επωνυµία αντίστοιχου κλαδικού σωµατείου ή οµοσπονδίας, 6. Ηµεροµηνία αποστολής στο ΣΚΕΕΕ, 7. Ηµεροµηνία γνωµοδότησης ΣΚΕΕΕ - θετική ή αρνητική, 8. Ηµεροµηνία κατάθεσης της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης εργασίας.
Read more...

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Το ενδεχόμενο να διακοπούν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης δείχνει για πρώτη φορά ορατό, έστω κι αν όλοι το απεύχονται. Η μία μετά την άλλη οι τράπεζες που δανειοδοτούν τα έργα διακόπτουν...
τη ροή της χρηματοδότησης, επικαλούμενες την αργή πρόοδο των έργων αλλά και την αυξανόμενη άρνηση των οδηγών να καταβάλουν διόδια, άρνηση που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 20% των διελεύσεων. Οι παραχωρησιούχοι βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και το υπουργείο Υποδομών, προσπαθώντας να δώσουν λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο αναζητεί τρόπους να επιλύσει τις εκκρεμότητες του Δημοσίου -όπως η καταβολή του ΦΠΑ και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων-προκειμένου να μην χρειαστεί να καταβάλει δυσθεώρητες αποζημιώσεις στους εργολάβους και να διαχειριστεί ημιτελείς εθνικές οδούς...
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τράπεζες (με τις οποίες οι παραχωρησιούχοι έχουν συνάψει μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις) άρχισαν πλέον να διακόπτουν την καταβολή της χρηματοδότησης, στην οποία βασίζεται η εξέλιξη των έργων. Στην περίπτωση του Ε65 (του αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει το Μαλιακό κόλπο με τα Ιωάννινα) η χρηματοδότηση έχει σταματήσει εδώ και 3 μήνες, ενώ εδώ και 2 μήνες δεν έχει καταβληθεί η αντίστοιχη δόση του δανείου για την εθνική οδό Μαλιακού - Κλειδιού. Μάλιστα οι τράπεζες απειλούν ότι θα διακόψουν άμεσα τη χρηματοδότηση και για την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και το παρακολουθούμε. Οι δανειακές συμβάσεις βέβαια έχουν υπογραφεί με τους παραχωρησιούχους και όχι το Δημόσιο. Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να επιλύσουμε άμεσα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με ευθύνη του κράτους, όπως τη μη έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ», λέει στην «Κ» ο γ.γ. συγχρηματοδοτούμενων έργων, κ. Σ. Λαμπρόπουλος.
Το τελευταίο διάστημα
Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά την αυξανόμενη άρνηση των οδηγών να πληρώσουν διόδια. Το ποσοστό αυτό πριν από ένα έτος υπολογιζόταν στο 1% των διελεύσεων και οι παραχωρησιούχοι αντιμετώπιζαν το ζήτημα ως... γραφικό. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και τον πολλαπλασιασμό των σταθμών το ποσοστό αυτό έχει φθάσει σε ορισμένους σταθμούς (σύμφωνα με στελέχη των κοινοπραξιών) στο 15-20% των διελεύσεων! Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς το «μοντέλο» της σύμβασης παραχώρησης βασίζεται στην αποπληρωμή των δανείων κατασκευής και των εξόδων συντήρησης μέσω των διοδίων που καταβάλλονται από τους οδηγούς. «Το φαινόμενο μεγεθύνεται», λέει ο κ. Λαμπρόπουλος. «Πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε ότι αυτός που δεν καταβάλλει διόδια παραβιάζει τον νόμο, οι παραβάτες καταγράφονται και θα αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα».
Πάντως, οι αυξήσεις στα διόδια συνεχίζονται. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στις ετήσιες τιμαριθμικές αυξήσεις (υπολογίζονται στις αρχές του χρόνου με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή), ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και ο Μορέας εντός του μήνα.
Read more...

Με θερμικές κάμερες ο φράκτης του Εβρου

Αναμένεται να κατασκευαστεί ως τον Απρίλιο στην περιοχή της Νέας Βύσσας και θα έχει μήκος 12,5 χιλιομέτρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ


Την περιοχή της Νέας Βύσσας Εβρου θα καλύψει κυρίως ο φράκτης με σίδερα και συρματοπλέγματα που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκονται τα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με χωράφια και έτσι δεκάδες λαθρομετανάστες περνούν σχεδόν καθημερινά στην Ελλάδα χωρίς τη συνδρομή διακινητών.

Στην υπόλοιπη μεθόριο υπάρχει το φυσικό σύνορο του ποταμού και εκεί περιπολούν διαρκώς τα μέλη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex στην οποία συμμετέχουν έλληνες και ευρωπαίοι αστυνομικοί.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των λαθρομεταναστών από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησαν περιπολίες οι άντρες της Φρόντεξ. Ενδεικτικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου η μείωση έφτασε το 42,6%.

Κάμερες και αισθητήρες
Ο φράκτης δεν θα έχει ηλεκτροφόρα σύρματα, όπως συμβαίνει στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, και θα υπάρχουν θερμικές κάμερες αλλά και αισθητήρες που θα ανιχνεύουν κινήσεις ανθρώπων και θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή. Ανάλογος φράκτης χωρίζει και τα σύνορα Ισραήλ- Αιγύπτου. Αποτελεσματικότερος έχει αποδειχθεί ο φράκτης στην αφρικανική άκρη της ισπανικής μεθορίου, στη Θέουτα, αλλά εκεί μαζί με τα μέτρα αποτροπής λειτουργεί στην πράξη και η διακρατική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., από τον Εβρο καθημερινά εισέρχονται στη χώρα μας 200- 250 λαθρομετανάστες. Βάσει στοιχείων των διωκτικών αρχών ο Εβρος αποτελεί πλέον τη «δημοφιλέστερη» είσοδο στη χώρα μας.

Μάλιστα το πρώτο 9μηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών κατά 371,94%. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ένας από τους λόγους που πλέον οι διακινητές ανθρώπων επιλέγουν τα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι ότι πλέον έχουν καθαριστεί τα ναρκοπέδια στην ελληνική πλευρά, ενώ επίσης το «πέρασμα» αυτό είναι πια φθηνότερο από ό,τι η διέλευση μέσω Αιγαίου. «Δώρον - άδωρον» λένε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
«Δώρον - άδωρον» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν τους μη νόμιμους μετανάστες αλλά και κάτοικοι του Εβρου τη σκέψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως λένε, «η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών επιλέγει να περνάει από το ποτάμι και όχι από τα χωράφια.Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο φράκτης δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χρήματα η κατασκευαστική εταιρεία και κυρίως οι σύγχρονοι δουλέμποροι καθώς θα δυσκολέψει η δουλειά τους και άρα θα ζητούν περισσότερα χρήματα από τους μη νόμιμους μετανάστες για να τους περάσουν στην απέναντι πλευρά (σημ.:αυτή τη στιγμή το κόστος του περάσματος είναι 400-500 ευρώ). Ωστόσο επειδή τα χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, θα βρουν άλλα σημεία να εισέρχονται στη χώρα μας».

Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή φράκτη στον Εβρο. Ο κ. Μικέλε Τσερκόνε συμπλήρωσε ακόμη ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης και έτσι δεν μπορεί να σχολιάσει προθέσεις ή δηλώσεις. Τόνισε, πάντως, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ρευμάτων περνά μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι « ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων.Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά,όπως δεν τη σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού».

«Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού δημιουργίας φράκτη στον Εβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του Συνασπισμού.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος.Γι΄ αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών».





Read more...

ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Πιέσεις με το «καλημέρα» του 2011 δέχθηκε η ελληνική αγορά ομολόγων, με τη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να αυξάνεται σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Οι αγορές -εν αναμονή των...
αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, της έκδοσης των εντόκων γραμματίων την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου και τον μηχανισμό διάσωσης των χωρών με προβλήματα χρέους-έδειξαν τα δόντια τους από την αρχή του χρόνου.
Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έφτασε χθες στις 980 μονάδες βάσης, όταν την περασμένη Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 965 μονάδες. Αύξηση καταγράφηκε και στο αντίστοιχο spread της Πορτογαλίας (κατά 20 μονάδες), ενώ στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές ομολόγων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία). Οπως αναφέρουν οι Financial Times, οι χώρες της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν να αντλήσουν από τις αγορές εντός του Ιανουαρίου περί τα 80 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο εγείρει νέες ανησυχίες.
Μέσα στο ποσό αυτό, περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει η Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου, αλλά και στις 18 Ιανουαρίου. Μέσα στον Ιανουάριο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα κυμαίνονται στα επίπεδα των 5,7 δισ. ευρώ, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται και η εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι καθαρές δανειακές ανάγκες του Ιανουαρίου (έσοδα μείον έξοδα) ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό που μπορεί εύκολα να καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης. Για τον λόγο αυτό και δεν υπάρχει μεγάλη πίεση για το ποσό που θα χρειαστεί να δανειστεί η χώρα από τις αγορές μέσω των εντόκων γραμματίων. Στις 11 Ιανουαρίου θα εκδοθούν γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, ενώ στις 18 Ιανουαρίου θα δημοπρατηθούν γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.
Δεδομένης της πίεσης που υπάρχει στις αγορές, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν καίγεται αυτή τη στιγμή για ρευστότητα είναι θετικό, αφού το κόστος δανεισμού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι οι εκδόσεις των γραμματίων θα γίνουν κανονικά. Τα δύσκολα θα έρθουν τον Μάρτιο, οπότε η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Για τον ίδιο μήνα, όμως, είναι προγραμματισμένη και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 15 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό κρίνεται άκρως αναγκαία η προώθηση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Οι επόμενοι δύσκολοι μήνες είναι ο Μάιος, που θα πρέπει να αποπληρωθεί ποσό 7 δισ. ευρώ, και ο Αύγουστος (6,8 δισ. ευρώ).
Read more...

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ...


H Bιομηχανία Γάλακτος Δράμας A.E. Νεογάλ») είναι η πρώτη επιχείρηση που υπέγραψε και κατέθεσε στο ΣEΠE για γνωμοδότηση ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας και αιτιολογική έκθεση προβλέποντας «γενική μείωση κατά 9% των πάσης φύσεως...
αποδοχών των εργαζομένων από την 1/1/2011».
Όπως αναφερει η Ημερησία (ρεπορτάζ Γ. Γάτος) τη σύμβαση υπέγραψαν η επιχείρηση και το επιχειρησιακό στις 29/12/2010 προκειμένου «να προσαρμοστεί η εταιρεία στις νέες συνθήκες της αγοράς και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας».
Oπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση «η μείωση των αποδοχών κατά 9% κρίθηκε ότι είναι εύλογη για να αποφευχθεί η αύξηση τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας στις νέες συνθήκες της αγοράς» (αύξηση ΦΠΑ, σκληρός ανταγωνισμός, μείωση τζίρου, κρίση στην περιοχή).
Read more...

Εκανε ποδαρικό µε «σπριντ» Ο Γιώργος πιέζει τους υπουργούς να κλείσουν άµεσα όλα τα µέτωπα

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, χθες, υπό βροχήν από το Μαξίµου. Στις συσκέψεις που  προηγήθηκαν ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να τελειώνουν γρήγορα µε τις  εκκρεµότητές τους
Βιάζεται να κλείσει µέτωπα ο Γιώργος Παπανδρέου και η σπουδήπου δείχνει, όπως και οι πιέσεις που ασκεί στους υπουργούς να «τελειώνουν» µε τα ανοιχτά θέµατα, δηµιουργούν την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός ― όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ― ίσως να έχει και δεύτερες σκέψεις, πλην του να φανεί η χώρα συνεπής ως προς τις δεσµεύσεις της.

Δεν είναι τυχαίο– λένε οι ίδιεςπηγές – ότι για πολλοστή φοράχθες, στη διάρκεια µιας σύσκεψης κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών που είχε ωςαντικείµενο τον προγραµµατισµό της νοµοθετικήςλειτουργίας της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς του ουσιαστικά να «τρέξουν» τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα, µε πρώτο στόχο τοάνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

«Προχωρήστε άµεσακαι µε διάλογο στο άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, αυτή η µεταρρύθµιση θα κάνειφθηνότερες τις υπηρεσίες προς τονπολίτη, θα µειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα», φέρεται να είπεο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου και στην οποία συµµετείχαν οι υπουργοί Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδοµών Δ.Ρέππας, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη,ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιµοσίδης, ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιµάκης.

Κυβερνητικές πηγές επέµεναν ότι οι πιέσεις του Πρωθυπουργού στους υπουργούς να προχωρήσουν τις διαδικασίες για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων είναι κατ’ επιταγήν των όρων του Μνηµονίου και αφήνουν να εννοηθεί ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν µε δυο στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.

n Ο πρώτος είναι ότι θέλει να εµφανιστεί στην Ευρώπη πως δεν καθυστερεί και δενπαλινωδεί στο θέµα των αλλαγώνπου η τρόικα συνδέει άµεσα µετην καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.

n ο δεύτερος ότι επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των αλλαγών, πριν τεθεί επίσηµα το αίτηµα για επιµήκυνσητης αποπληρωµής του συνόλου του δανείου των 110 δισ. που θα λάβει η χώρα.

Ωστόσο, παράγοντες που έχουν µια σφαιρική γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος εκτιµούν ότι οι πιέσεις που ασκεί ο Πρωθυπουργός ενδεχοµένως έχουν να κάνουν και µε σχεδιασµούς για τις πολιτικές εξελίξεις που φτάνουν ώς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σύντοµα, και πάντως ώς τις 4 Απριλίου, οπότε και λήγει το όριο των 18 µηνών για εκλογές µε λίστα.

Οι σχεδιασµοί αυτοί, αν και δεν οµολογούνται δηµοσίως, είναι φανερό ότιλειτουργούν πιεστικά και προς την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία το τελευταίοδιάστηµα εµφανίζει δείγµατα αποσυσπείρωσης, µε τα κρούσµατα κριτικής στην κυβέρνηση καισε συγκεκριµένους υπουργούς ναπληθύνονται ανησυχητικά.

Η κατάσταση αυτή πουπροκαλεί σοβαρή ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίµου έχει οδηγήσει τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να συγκαλέσει σύντοµα, και πιθανότατα µέσα στον Ιανουάριο, την Κοινοβουλευτική Οµάδα, προκειµένουοι βουλευτές ναεκτονωθούν, καθώς τα νοµοσχέδια που θακατατεθούν το επόµενο διάστηµα στη Βουλή, µεκορυφαίο το «νοµοσχέδιο-οµπρέλα» του υπουργείου Οικονοµικών για το άνοιγµα τωνκλειστών επαγγελµάτων, απαιτούν την οµόθυµη στήριξη της Κ.Ο. ώστε να «περάσουν» από τη Βουλή.

Για τις κινητοποιήσεις
Παρεµπιπτόντως, ένα άλλοθέµα που η κυβέρνηση παρακολουθείµε προσοχή είναι οι προσπάθειεςπου γίνονται σεεπίπεδο συνδικαλιστικών φορέωνπου εκπροσωπούν κλάδους οι οποίοι υπόκεινται σεδιαρθρωτικές αλλαγές να«συντονίσουν το βήµα τους» και να δώσουν στις κινητοποιήσεις τους µετωπικό χαρακτήρα. Μια τέτοια προσπάθεια παρατηρείται στον χώρο των µέσων µαζικής µεταφοράς και η κυβέρνηση πιθανότατα θα προτάξει το νοµοσχέδιο για τον ΟΑΣΑ για ψήφιση στη Βουλή, ανατρέποντας τον σχεδιασµό που ήδη υπάρχει. Στόχος είναι να λήξουν το συντοµότερο δυνατό οικινητοποιήσεις στον χώρο των συγκοινωνιών που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα στιςµετακινήσεις των πολιτών στην Αθήνα.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έβλεπαν εκλογικούς σχεδιασµούς πίσω από τη «βιασύνη» του Πρωθυπουργού

Αρχίζουν καµπάνια για ευρωοµόλογο

Τη ΒΕΒΑΙΌΤΗΤΑ ότι «θα υπερβούµε τις αδυναµίες µας» εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών για τοευρωοµόλογο.

Το πρόβληµα κατά τον Πρωθυπουργό δεν είναι πλέον η Ελλάδα, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη για την οποία εµφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, σηµειώνοντας ότι «οι εγγενείς αδυναµίες της ευρωζώνης (...) έχουν βάλει την Ευρώπη µπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις».

Σύµφωνα µε τον Πρωθυπουργό, αυτό που συζητείται σήµερα είναι η µετεξέλιξη της οικονοµικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και σηµείωσε πόσο σηµαντικό είναι να τοποθετηθεί µέσα στο κάδρο και η Ελλάδα: «Ολα αυτά πρέπει να τα δούµε και από την πλευρά του συµφέροντος της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού συµφέροντος», υποστήριξε, για να προβλέψει ότι αν η Ευρώπη µείνει στη σηµερινή «ερµαφρόδιτη» κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν.

Μετάτη σύσκεψη,η επικεφαλής της επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, υποστήριξε ότι «το ζήτηµα δεν αφορά µόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» και σηµείωσε ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης δεν θα πρέπει να λαµβάνονται «υπό πίεση και εκ των υστέρων»। Στους σχεδιασµούς της κυβέρνησηςείναι την πρόταση για ευρωοµολόγο να συνυπογράψουν τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
tanea.gr/
Read more...

Η ΕΕ επιδεικνύει υποκρισία στο μεταναστευτικό πρόβλημα, λέει ο Μ.Όθωνας

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο»

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ.Όθωνας
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ.Όθωνας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα
Υποκρισία «βλέπει» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, πίσω από τα επικριτικά σχόλια της Κομισιόν για την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος παράνομων μεταναστών.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε πως η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ.Όθωνας τόνισε πως «τα όρια των ανοχών της ελληνικής κοινωνίας δεν επιδέχονται υποκρισίες». Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό και ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι απαιτούνται να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στη δημιουργία συρμάτινου φράχτη στον Έβρο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι θεαματικά.

«Δεν θα στήσουμε ένα ντουβάρι για να χωρίσουμε τους μετανάστες από τους κατοίκους. Προστατεύουμε τα σύνορά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Όθωνας.

Ο φράχτης θα έχει μήκος 12,5χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί στο πρότυπο του αντίστοιχου ισπανικού που υπάρχει στην πόλη Θέουτα, η οποία ανήκει στην Ισπανία, αλλά βρίσκεται επί αφρικανικού εδάφους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Der Spiegel Διακρατικό εργαλείο των χωρών της Ευρωζώνης, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης

Στόχος της κυβέρνησης Μέρκελ είναι, οι χώρες που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό να αναλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις, μέχρι και την επιβολή «φρένου χρέους»
Στόχος της κυβέρνησης Μέρκελ είναι, οι χώρες που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό να αναλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις, μέχρι και την επιβολή «φρένου χρέους»

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) που θα λειτουργήσει στην Ευρωζώνη μετά το 2013 θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ενώ δεν θα είναι ένα αυθύπαρκτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δίπλα στην ΕΚΤ, αλλά ένα «διακρατικό εργαλείο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης», σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση και αποκάλυψε η γερμανική πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της κυβέρνησης Μέρκελ είναι, οι χώρες που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό να αναλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις, μέχρι και την επιβολή «φρένου χρέους» κατά το πρότυπο της Γερμανίας (Schuldenbremse), όπου η σχετική απαγόρευση έχει συνταγματική ισχύ.

Σε αντίθεση με τον ισχύοντα σήμερα μηχανισμό EFSF, ο υπό σύσταση μηχανισμός ΕSM θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, προκειμένου να μη χρειάζεται η βοήθεια της ΕΚΤ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι ο μηχανισμός δεν θα είναι ένα αυθύπαρκτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δίπλα στην ΕΚΤ, όπως προέβλεπαν τα «σχέδια επί χάρτου» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά θα είναι ένα «διακρατικό εργαλείο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης».

Δηλαδή, όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, κατά συνέπεια κάθε κράτος-μέλος θα έχει δικαίωμα βέτο.

Οι αρχικοί, βασικοί σχεδιασμοί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι αντικείμενο ενδοκυβερνητικής κριτικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε «εσωτερικό σημείωμα» με παραλήπτη τον υπουργό Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, αναφέρεται ότι ενέχει τον κίνδυνο «με το χρόνο να μετατραπεί σε πυρήνα μιας πολιτικά κατευθυνόμενης ένωσης μεταφοράς πόρων».




tovima.gr
Read more...