Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΓΣΕΕ «Εσχατο μέτρο» οι ειδικές συμβάσεις - Αποδεκτές μόνο με ταυτόχρονο «πάγωμα» των απολύσεων

«Στις ειδικές συμβάσεις μπορείτε να απαιτήσετε την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, για τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης». Την προτροπή αυτή απευθύνει η ΓΣΕΕ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές που θα κληθούν να διαπραγματευθούν ειδικές συμβάσεις.

«Η απαγόρευση των απολύσεων δεν προβλέπεται στο σχετικό νόμο, ωστόσο μπορεί να τεθεί ως όρος της σύμβασης», σημειώνει η Συνομποσπονδία, η οποία εξέδοσε - μέσω της νομικής της υπηρεσίας - ειδική ερμηνευτική εγκύκλιο, για ενημέρωση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, σχετικά με το θέμα τις εοδικές συμβάσεις, που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι συνδικαλιστές πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.

Πάντως η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ριζική διαφωνία της με τον νόμο για τις ειδικές συμβάσεις (3899/2010) και σημειώνει οτι «η θέσπισή τους θα πρέπει να είναι το "έσχατο μέτρο" που μπορεί να αποδεχθεί ένα συνδικάτο». Και προσθέτει:

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασίας ΕΕΣΣΕ είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Και πιο συγκεκριμένα: Βασική προϋπόθεση για την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, είναι η σύμφωνη γνώμη του σωματείου των εργαζομένων. Όπου δεν υπάρχει σωματείο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κλαδικής οργάνωσης από την οποία εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι ή της Ομοσπονδίας τους. Σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της Ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση. ( Εξυπακούεται ότι συνεχίζει να ισχύει η υπογραφείσα κλαδική ΣΣΕ )

Προκειμένου να συναφθεί ειδική ΕΣΣΕ, πρέπει να κατατεθεί από τον εργοδότη αλλά και από το σωματείο ή την Ομοσπονδία αιτιολογική έκθεση με τους λόγους που δικαιολογούν την πρόθεση για την υπογραφή της, στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας. Το ΣΚΕΕΕ μπορεί να διατυπώσει απλή γνώμη για την σκοπιμότητά της.

Στο πλαίσιο της Ειδικής Επιχειρησιακής σύμβασης είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική ΣΣΕ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη στο νόμο για απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια ισχύος της Ειδικής ΣΣΕ μπορεί και πρέπει να απαιτηθεί απ’ τον εργοδότη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης.

Ολόκληρη η ερμηνευτική εγκύκλιος της Νομικής Υπηρεσίας ΓΣΕΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια: