Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Εκανε ποδαρικό µε «σπριντ» Ο Γιώργος πιέζει τους υπουργούς να κλείσουν άµεσα όλα τα µέτωπα

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, χθες, υπό βροχήν από το Μαξίµου. Στις συσκέψεις που  προηγήθηκαν ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να τελειώνουν γρήγορα µε τις  εκκρεµότητές τους
Βιάζεται να κλείσει µέτωπα ο Γιώργος Παπανδρέου και η σπουδήπου δείχνει, όπως και οι πιέσεις που ασκεί στους υπουργούς να «τελειώνουν» µε τα ανοιχτά θέµατα, δηµιουργούν την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός ― όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ― ίσως να έχει και δεύτερες σκέψεις, πλην του να φανεί η χώρα συνεπής ως προς τις δεσµεύσεις της.

Δεν είναι τυχαίο– λένε οι ίδιεςπηγές – ότι για πολλοστή φοράχθες, στη διάρκεια µιας σύσκεψης κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών που είχε ωςαντικείµενο τον προγραµµατισµό της νοµοθετικήςλειτουργίας της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς του ουσιαστικά να «τρέξουν» τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα, µε πρώτο στόχο τοάνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

«Προχωρήστε άµεσακαι µε διάλογο στο άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, αυτή η µεταρρύθµιση θα κάνειφθηνότερες τις υπηρεσίες προς τονπολίτη, θα µειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα», φέρεται να είπεο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου και στην οποία συµµετείχαν οι υπουργοί Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδοµών Δ.Ρέππας, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη,ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιµοσίδης, ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιµάκης.

Κυβερνητικές πηγές επέµεναν ότι οι πιέσεις του Πρωθυπουργού στους υπουργούς να προχωρήσουν τις διαδικασίες για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων είναι κατ’ επιταγήν των όρων του Μνηµονίου και αφήνουν να εννοηθεί ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν µε δυο στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.

n Ο πρώτος είναι ότι θέλει να εµφανιστεί στην Ευρώπη πως δεν καθυστερεί και δενπαλινωδεί στο θέµα των αλλαγώνπου η τρόικα συνδέει άµεσα µετην καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.

n ο δεύτερος ότι επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των αλλαγών, πριν τεθεί επίσηµα το αίτηµα για επιµήκυνσητης αποπληρωµής του συνόλου του δανείου των 110 δισ. που θα λάβει η χώρα.

Ωστόσο, παράγοντες που έχουν µια σφαιρική γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος εκτιµούν ότι οι πιέσεις που ασκεί ο Πρωθυπουργός ενδεχοµένως έχουν να κάνουν και µε σχεδιασµούς για τις πολιτικές εξελίξεις που φτάνουν ώς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σύντοµα, και πάντως ώς τις 4 Απριλίου, οπότε και λήγει το όριο των 18 µηνών για εκλογές µε λίστα.

Οι σχεδιασµοί αυτοί, αν και δεν οµολογούνται δηµοσίως, είναι φανερό ότιλειτουργούν πιεστικά και προς την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία το τελευταίοδιάστηµα εµφανίζει δείγµατα αποσυσπείρωσης, µε τα κρούσµατα κριτικής στην κυβέρνηση καισε συγκεκριµένους υπουργούς ναπληθύνονται ανησυχητικά.

Η κατάσταση αυτή πουπροκαλεί σοβαρή ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίµου έχει οδηγήσει τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να συγκαλέσει σύντοµα, και πιθανότατα µέσα στον Ιανουάριο, την Κοινοβουλευτική Οµάδα, προκειµένουοι βουλευτές ναεκτονωθούν, καθώς τα νοµοσχέδια που θακατατεθούν το επόµενο διάστηµα στη Βουλή, µεκορυφαίο το «νοµοσχέδιο-οµπρέλα» του υπουργείου Οικονοµικών για το άνοιγµα τωνκλειστών επαγγελµάτων, απαιτούν την οµόθυµη στήριξη της Κ.Ο. ώστε να «περάσουν» από τη Βουλή.

Για τις κινητοποιήσεις
Παρεµπιπτόντως, ένα άλλοθέµα που η κυβέρνηση παρακολουθείµε προσοχή είναι οι προσπάθειεςπου γίνονται σεεπίπεδο συνδικαλιστικών φορέωνπου εκπροσωπούν κλάδους οι οποίοι υπόκεινται σεδιαρθρωτικές αλλαγές να«συντονίσουν το βήµα τους» και να δώσουν στις κινητοποιήσεις τους µετωπικό χαρακτήρα. Μια τέτοια προσπάθεια παρατηρείται στον χώρο των µέσων µαζικής µεταφοράς και η κυβέρνηση πιθανότατα θα προτάξει το νοµοσχέδιο για τον ΟΑΣΑ για ψήφιση στη Βουλή, ανατρέποντας τον σχεδιασµό που ήδη υπάρχει. Στόχος είναι να λήξουν το συντοµότερο δυνατό οικινητοποιήσεις στον χώρο των συγκοινωνιών που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα στιςµετακινήσεις των πολιτών στην Αθήνα.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έβλεπαν εκλογικούς σχεδιασµούς πίσω από τη «βιασύνη» του Πρωθυπουργού

Αρχίζουν καµπάνια για ευρωοµόλογο

Τη ΒΕΒΑΙΌΤΗΤΑ ότι «θα υπερβούµε τις αδυναµίες µας» εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών για τοευρωοµόλογο.

Το πρόβληµα κατά τον Πρωθυπουργό δεν είναι πλέον η Ελλάδα, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη για την οποία εµφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, σηµειώνοντας ότι «οι εγγενείς αδυναµίες της ευρωζώνης (...) έχουν βάλει την Ευρώπη µπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις».

Σύµφωνα µε τον Πρωθυπουργό, αυτό που συζητείται σήµερα είναι η µετεξέλιξη της οικονοµικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και σηµείωσε πόσο σηµαντικό είναι να τοποθετηθεί µέσα στο κάδρο και η Ελλάδα: «Ολα αυτά πρέπει να τα δούµε και από την πλευρά του συµφέροντος της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού συµφέροντος», υποστήριξε, για να προβλέψει ότι αν η Ευρώπη µείνει στη σηµερινή «ερµαφρόδιτη» κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν.

Μετάτη σύσκεψη,η επικεφαλής της επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, υποστήριξε ότι «το ζήτηµα δεν αφορά µόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» και σηµείωσε ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης δεν θα πρέπει να λαµβάνονται «υπό πίεση και εκ των υστέρων»। Στους σχεδιασµούς της κυβέρνησηςείναι την πρόταση για ευρωοµολόγο να συνυπογράψουν τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: