Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Πιέσεις με το «καλημέρα» του 2011 δέχθηκε η ελληνική αγορά ομολόγων, με τη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να αυξάνεται σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Οι αγορές -εν αναμονή των...
αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, της έκδοσης των εντόκων γραμματίων την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου και τον μηχανισμό διάσωσης των χωρών με προβλήματα χρέους-έδειξαν τα δόντια τους από την αρχή του χρόνου.
Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έφτασε χθες στις 980 μονάδες βάσης, όταν την περασμένη Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 965 μονάδες. Αύξηση καταγράφηκε και στο αντίστοιχο spread της Πορτογαλίας (κατά 20 μονάδες), ενώ στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές ομολόγων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία). Οπως αναφέρουν οι Financial Times, οι χώρες της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν να αντλήσουν από τις αγορές εντός του Ιανουαρίου περί τα 80 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο εγείρει νέες ανησυχίες.
Μέσα στο ποσό αυτό, περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει η Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου, αλλά και στις 18 Ιανουαρίου. Μέσα στον Ιανουάριο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα κυμαίνονται στα επίπεδα των 5,7 δισ. ευρώ, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται και η εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι καθαρές δανειακές ανάγκες του Ιανουαρίου (έσοδα μείον έξοδα) ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό που μπορεί εύκολα να καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης. Για τον λόγο αυτό και δεν υπάρχει μεγάλη πίεση για το ποσό που θα χρειαστεί να δανειστεί η χώρα από τις αγορές μέσω των εντόκων γραμματίων. Στις 11 Ιανουαρίου θα εκδοθούν γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, ενώ στις 18 Ιανουαρίου θα δημοπρατηθούν γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.
Δεδομένης της πίεσης που υπάρχει στις αγορές, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν καίγεται αυτή τη στιγμή για ρευστότητα είναι θετικό, αφού το κόστος δανεισμού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι οι εκδόσεις των γραμματίων θα γίνουν κανονικά. Τα δύσκολα θα έρθουν τον Μάρτιο, οπότε η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Για τον ίδιο μήνα, όμως, είναι προγραμματισμένη και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 15 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό κρίνεται άκρως αναγκαία η προώθηση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Οι επόμενοι δύσκολοι μήνες είναι ο Μάιος, που θα πρέπει να αποπληρωθεί ποσό 7 δισ. ευρώ, και ο Αύγουστος (6,8 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: