Συντάξεις- εξπρές μέσα σε έναν μήνα με τη μεσολάβηση ενός νέου θεσμού, του Σώματος Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ), θα απονέμονται σύντομα στους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τις σχετικές ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΣΠΕ και αφορούν στο νέο σύστημα της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης. Στο σχέδιο νόμου περιγράφονται η διαδικασία εφαρμογής του νέου μέτρου, η λειτουργία του ΣΠΕ, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, το συνταξιοδοτικό αίτημα για τη διαδοχική ασφάλιση, καθώς και οι εξαιρέσεις απο το μέτρο.
Εκτιμάται ότι η σχετική ρύθμισηη οποία αποτελεί πρόταση της ΠΟΣΕΙΚΑ- θα αρχίζει να εφαρμόζεται απο την άνοιξη. Στόχος είναι να απονέμεται προσωρινή σύνταξη- εξπρές σε ένα ποσό που θα πλησιάζει το πραγματικό ακόμα και στο 90%-95% ενώ με την έκδοση της οριστικής απόφασης θα γίνεται η εκκαθάριση.
Ειδικότερα με τα προωθούμενα άρθρα:
Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα εκδίδεται πρώτη συνταξιοδοτική πράξη μέχρι την τελική πράξη έκδοσης για την απονομή της σύνταξης. Θα εκδίδεται εντός 20 ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης και η αρχική σύνταξη θα χορηγείται εντός 30 ημερών από την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης.
Το ποσό της σύνταξης που θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο με την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη θα συμψηφίζεται με το ποσό της σύνταξης που θα προκύψει μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής σύνταξης.
Οταν ύστερα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου δεν είναι ακριβή, θα αναζητηθούν τα ποσά των συντάξεων που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η επιστροφή των ποσών θα γίνεται άτοκα.
Οι ασφαλισμένοι θα καταθέτουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους στο Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ) το οποίο συστήνεται γι΄ αυτό τον σκοπό και θα βρίσκεται στο τμήμα απονομής σύνταξης κάθε ασφαλιστικού φορέα. Το ΣΠΕ θα αποτελείται από υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι οποίοι θα έχουν προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση απονομής συντάξεων. Εργο του θα είναι μεταξύ άλλων ο έλεγχος εγκυρότητας των παραστατικών που συνοδεύουν την αίτηση και η σύσταση του συνταξιοδοτικού φακέλου του ασφαλισμένου. Εξάλλου προβλέπεται ότι η εμπρόθεσμη έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης αποτελεί υποχρέωση των πιστοποιημένων εισηγητών, καθώς απόκλιση από τις καθοριζόμενες προθεσμίες θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Περιμένουν έως και 14 μήνες Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, ο υποψήφιος συνταξιούχος περιμένει κατά κανόνα από 6 έως 14 μήνες για να πάρει τη σύνταξη εφόσον είναι ασφαλισμένος σε ένα Ταμείο και από 8 μήνες μέχρι και δυόμισι χρόνια εφόσον είναι ασφαλισμένος σε δύο ή περισσότερα Ταμεία. Εξάλλου, μια άλλη αρνητική συνέπεια των καθυστερήσεων είναι η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται ο εργαζόμενος όταν απευθύνεται σε ιδιωτικά γραφεία για ενημέρωση ή και ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Το κόστος αυτών των υπηρεσιών για τον πολίτη είναι από 50 μέχρι 250 ευρώ για απλή ερώτηση και από 500 μέχρι και 3.000 ευρώ, δηλαδή από μία έως δύο συντάξεις, για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Και γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών Οπως δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, το μέτρο της προσωρινής σύνταξης εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να αναβαθμιστεί προς όφελος όλων των ασφαλισμένων το επίπεδο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχεδιαζόμενη ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και μέσα στα Ταμεία.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
να απονέμεται σε έναν μήνα προσωρινή σύνταξη, που θα πλησιάζει το ύψος της οριστικής κατά 90%-95%
Το προσχέδιο νόμου για χορήγηση υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης Πρώτη συνταξιοδοτική πράξη 1Στους ασφαλισμένους σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου, απονέμεται σύνταξη, ύστερα από έκδοση πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης και μέχρι την οριστική/ τελική πράξη έκδοσης για την απονομή της σύνταξης.
2Η πρώτη συνταξιοδοτική πράξη εκδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης και η αρχική σύνταξη χορηγείται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης. Η έναρξη των ανωτέρω προθεσμιών συμπίπτει με την επομένη της ημέρας κατά την οποία συμπληρώνεται η τελευταία έλλειψη δικαιολογητικών. 3Για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης συνυποβάλλονται με την αίτηση στο αρμόδιο όργανο που συνίσταται για τον σκοπό αυτό η Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Νόμου 1599/1986 σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, για την απόδειξη του οποίου βαρύνεται κατ΄ αρχάς ο αιτών καθώς και τα αιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Καθοριστικά στοιχεία που λαμβάνονται υπ΄ όψιν για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης είναι, αφενός, ο δηλούμενος χρόνος ασφάλισης από τον ασφαλισμένο στην ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση, ο οποίος είναι απολύτως δεσμευτικός για το εκδόν την πράξη όργανο και, αφετέρου, οι αποδοχές που προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά στοιχεία.
4Το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο με την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη θα συμψηφίζεται σε κάθε περίπτωση με το ποσό της σύνταξης που θα προκύψει μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης. 5Οταν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση του ασφαλισμένου δεν είναι ακριβή, θα αναζητηθούν τα ποσά συντάξεων που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η επιστροφή των ποσών θα γίνεται άτοκα.
6Η απόφαση του εκδόντος την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη οργάνου δεν υπόκειται σε ένσταση ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, διότι βασίζεται στα στοιχεία της Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου.
Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ) 1Στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συνίσταται Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ).
2Το Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ) αποτελείται από υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με βαθμό... Οι υπάλληλοι αυτοί, με προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση απονομής συντάξεων, παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης, επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και πιστοποιούνται ως κατάλληλοι για τη θέση του εισηγητή έκδοσης της σύνταξης. Στο τέλος της, εξετάζονται στα αντικείμενα στα οποία εξειδικεύθηκαν και, σε περίπτωση επιτυχίας, προσλαμβάνονται στο Σώμα ως Πιστοποιημένοι Εισηγητές. Κατά την περίοδο αυτή, διατηρούν την οργανική τους θέση.
3Οι ασφαλισμένοι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης καταθέτουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους στο Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ), κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στο τμήμα απονομής συντάξεως κάθε ασφαλιστικού φορέα.
4Εργο του ΣΠΕ είναι: Η παραλαβή αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο έλεγχος εγκυρότητας των παραστατικών που συνοδεύουν την αίτηση και η σύσταση του συνταξιοδοτικού φακέλου του ασφαλισμένου.
Η αναζήτηση των κατά την κρίση του αναγκαίων κατά περίπτωση δικαιολογητικών είτε από τον αιτούντα είτε από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης για την απονομή της σύνταξης.
Η έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης της παραγράφου 1 του άρθρου... του παρόντος νόμου για τη χορήγηση της αρχικής σύνταξης.
Η διαβίβαση στους εκάστοτε αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς των αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς και της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης.
5Οι Πιστοποιημένοι Εισηγητές δύνανται, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κατάθεση της αίτησης, να ζητούν κατά την εκτέλεση του έργου τους είτε από τον αιτούντα είτε από τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός από τα προβλεπόμενα, και κάθε άλλο στοιχείο που είναι κατά την κρίση τους απαραίτητο για τη διακρίβωση του χρόνου ασφάλισης και των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τάσσοντας σε αυτούς προθεσμία παρατεινόμενη της εικοσαήμερες προθεσμίας της παραγράφου 2 του άρθρου..... κατά το χρονικό διάστημα. Ελέγχουν οπωσδήποτε εάν πληρούνται αυτές και έχουν την ευθύνη του υπολογισμού της σύνταξης με βάση τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά στοιχεία και την υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, αποστέλλεται στον ασφαλισμένο η σχετική ενημερωτική επιστολή. Η εμπρόθεσμη έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης αποτελεί επίσης υποχρέωση των Πιστοποιημένων Εισηγητών, καθώς απόκλιση από την προθεσμία αυτή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
6Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Πιστοποιημένων Εισηγητών, τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν, οι λεπτομέρειες σχετικά με την επιμόρφωση και την πιστοποίησή τους, τα κίνητρα συμμετοχής στο Σώ μα και αποδοτικότητας, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται για την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
7Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος καταθέσει απόφαση ανακεφαλαίωσης, ο εισηγητής υποχρεούται να εκδώσει την πράξη συνταξιοδότησης εντός 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης.
8Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης ο εισηγητής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία διαβιβάζει τον φάκελο στον απονέμοντα ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος υποχρεώνεται εντός της ίδιας τρέχουσας προθεσμίας να εκδώσει τη συνταξιοδοτική πράξη.
9Με την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης ο φάκελος του ασφαλισμένου διαβιβάζεται στην υπηρεσία... η οποία ελέγχει λεπτομερώς, το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και επανυπολογίζει το ποσό της σύνταξης.
10Με την απόφαση της υπηρεσίας... γίνεται συμψηφισμός των μέχρι τότε καταβληθέντων ποσών με απόδοση του πλεονάσματος στον συνταξιούχο ή καταλογισμό του ελλείμματος.
11Στους υπαλλήλους που ελέγχουν και εκκαθαρίζουν τον συνταξιοδοτικό φάκελο του ασφαλισμένου με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχεται κίνητρο αποδοτικότητας.
12Οι ασφαλισμένους που καταθέτουν ψευδή, παραποιημένα ή πλαστά δικαιολογητικά και υπεύθυνες δηλώσεις υπέχουν ποινική ευθύνη και καταλογίζονται έντοκα τυχόν ποσά που έχουν εισπράξει.
13Σε κάθε περίπτωση μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να εκδοθεί αιτιολογημένη πράξη απόρριψης της αίτησης ή πράξη συνταξιοδότησης.
Σύνταξη λόγω θανάτου 1Σε περίπτωση υποβολής αίτησης σύνταξης λόγω θανάτου εργαζομένου, ακολουθείται η διαδικασία του προηγούμενου άρθρου με την υποχρέωση κατάθεσης επιπλέον δικαιολογητικών: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου, β) πιστοποιητικό περί μη λύσεως γάμου, γ) πιστοποιητικό περί μη άσκησης αγωγής διαζυγίου, δ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.λπ.
2Σε περίπτωση υποβολής αίτησης σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχουυποβάλλονται μόνο τα εξής δικαιολογητικά: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου, β) πιστοποιητικό περί μη λύσεως γάμου, γ) πιστοποιητικό περί μη άσκησης αγωγής διαζυγίου, δ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.λπ., με βάση τα οποία γίνεται ο επιμερισμός και η απονομή της σύνταξης στους κληρονόμους.
Αναγκαία δικαιολογητικά Οσοι ασφαλισμένοι υποβάλλουν σχετική αίτηση για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν και υπογράφουν την Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Νόμου 1599/1986 και να προσκομίζουν υποχρεωτικά και σε κάθε περίπτωση τα κάτωθι δικαιολογητικά:
Για τη σύνταξη λόγω γήρατος: Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (για αλλοδαπούς)
Αδεια παραμονής (για αλλοδαπούς) Τα ασφαλιστικά στοιχεία Αντίγραφο 1ης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας Για το προσωπικό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διαπιστωτική πράξη Επαγγελματική άδεια οδήγησης Κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητας στοιχείο, στις περιπτώσεις που η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από πληρεξούσιο.
Για τη σύνταξη λόγω θανάτου: Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (για αλλοδαπούς)
Αδεια παραμονής (για αλλοδαπούς) Τα ασφαλιστικά στοιχεία Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του θανόντος ή Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου από το οποίο προκύπτει ότι δεν είχε λυθεί ο γάμος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση μέχρι την ημερομηνία θανάτου Ληξιαρχική πράξη θανάτου Ληξιαρχική πράξη γάμου ή πιστοποιητικό γάμου από Μητρόπολη Ληξιαρχική πράξη γέννησης (για ανήλικα τέκνα που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα)
Πιστοποιητικό σπουδών για ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του ασφαλιστικού βιβλιαρίου Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας Κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητας στοιχείο, στις περιπτώσεις που η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από πληρεξούσιο. Το εκδόν την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη όργανο είναι δυνατόν να ζητάει κατά περίπτωση περισσότερα και ποτέ λιγότερα των ως άνω δικαιολογητικά.
Εξαιρούμενες περιπτώσεις Η διάταξη για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1Οταν οι ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
2Οταν για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων πρέπει να εφαρμοστούν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί 1408/71 και 574/72 και οι Κανονισμοί των Διμερών Συμβάσεων 3Οταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά 4Οταν ζητείται σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου/-ης από τους γονείς του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να διαπιστωθεί προηγουμένως από το εκδόν τη συνταξιοδοτική πράξη όργανο το στοιχείο της κύριας συντήρησής τους από τον/την θανόντα/-ούσα.
5Οταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη.
6Οταν δεν έχει διακοπεί η εργασία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
7Οταν έχει χορηγηθεί προκαταβολή σύνταξης. 8Σε αναπηρικές συντάξεις.
9Οταν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για συμπλήρωση συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων.
10Οταν προφανώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απονομή σύνταξης.
Με υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα καθοριστούν τυχόν περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου...
Διάρκεια της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης Η απονομή της σύνταξης σύμφωνα με το περιεχόμενο και τους όρους της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης διαρκεί μέχρι την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.
Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν προσκομίσουν εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την απονομή της σύνταξης τα απαραίτητα για την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης δικαιολογητικά, τότε διακόπτεται η σύνταξη, η οποία απονέμεται βάσει της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης.
Διαδοχική ασφάλιση Οταν το συνταξιοδοτικό αίτημα κρίνεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, το Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών εκδίδει την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη σε αυτούς που ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφόσον διαπιστώσει ότι από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης που αναφέρεται στην Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος συντρέχουν οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία του.
Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, τα ποσά σύνταξης που καταβλήθηκαν από το εκδόν πρώτη συνταξιοδοτική πράξη όργανο δεν αναζητούνται από τον ασφαλισμένο αλλά συμψηφίζονται με τα ποσά σύνταξης που οφείλει να καταβάλλει ο απονέμων οργανισμός μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης।
.tanea.gr
Read more...