Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Φορο-έλεγχος για τις καταθέσεις εξωτερικού Υποχρεωτική η δήλωσή τους στο εξής, με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών

Την αδυναμία πλήρους ελέγχου των αδήλωτων εισοδημάτων ομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

Σε στενό κλοιό μπαίνουν οι καταθέτες στο εξωτερικό, με νομοσχέδιο που φέρνει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα θα ζητεί από τους φορολογουμένους να δηλώνουν επίσημα στις ετήσιες φορολογικές τους δηλώσεις εισοδήματος αν έχουν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες ή διατηρούν χαρτοφυλάκιο και περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Πέραν τούτου είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν λεπτομέρειες αν τους ζητηθεί. Αυτή είναι μία από τις 12 νομοθετικές ρυθμίσεις που ζητεί η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, με σκοπό «να αρθούν τα εμπόδια στην είσπραξη των φόρων και να βοηθηθεί η εφαρμογή μιας νέας διαχείρισης των φορολογικών λειτουργιών». Ετσι αρχίζει από σήμερα ένας αγώνας δρόμου του υπουργείου Οικονομικών για να κατατεθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της τρόικας. Φορολογία από τον πλούτο, τις αγορές και τις επενδύσεις
Ειδικά για τους καταθέτες στο εξωτερικό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος με εγκύκλιό του παραδέχεται ότι οι ελεγκτές έχουν περιορισμένη δυνατότητα καταλογισμού αδήλωτων εισοδημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου. Συχνά, σημειώνει, τα οικονομικά στοιχεία ενός φορολογουμένου, με τον υπολογισμό του πλούτου, των επενδύσεων και της αγοράς αγαθών, υποδηλώνουν ένα τρόπο ζωής που χρηματοδοτείται από ένα εισόδημα σημαντικά πιο μεγάλο από αυτό που έχει δηλωθεί και υποστηρίζεται από τα λογιστικά βιβλία του φορολογουμένου.

Οι ελεγκτές πιστεύουν ότι ο τρέχων νόμος εξαιρεί συγκεκριμένες δαπάνες ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται στη φόρμουλα έμμεσου υπολογισμού του αδήλωτου εισοδήματος. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν ο φορολογούμενος δεν παρέχει πληροφορίες όταν του ζητείται και όπου τα βιβλία και οι εγγραφές ή οι δηλώσεις παραλείπουν πληροφορίες με αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζονται επαρκώς οι οικονομικές υποθέσεις τους. Αυτόματη διαγραφή οντοτήτων που έμειναν αδρανείς
Ενα νομοθέτημα που ζητεί επειγόντως η τρόικα και για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει είναι αυτό που προβλέπει αυτόματη διαγραφή από το μητρώο ΦΠΑ των οντοτήτων που έχουν παραμείνει αδρανείς τα προηγούμενα χρόνια. Οπως εξηγείται, με τον καθορισμό του μητρώου ΦΠΑ διευκολύνεται η φορολογική αρχή ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των ενεργών εγγεγραμμένων οντοτήτων. Στο νομοθέτημα αυτό περιλαμβάνεται και η διαγραφή χρεών, σύμφωνα με πληροφορίες. Οπως εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, «ο μεγάλος αριθμός των ανενεργών οντοτήτων παρεμποδίζει τις διαδικασίες ανάλυσης κινδύνων και των ελέγχων συμμόρφωσης» .

Φορολογικές δηλώσεις χωρίς την ολική πληρωμή του φόρου
Ενα άλλο νομοθέτημα που υποχρεούται το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει πριν από το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου είναι αυτό που θα επιτρέπει στη φορολογική αρχή (ΔΟΥ) να αποδέχεται φορολογικές δηλώσεις χωρίς την ολική πληρωμή του οφειλόμενου φόρου. Σήμερα, εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, οι ΔΟΥ αποδέχονται τις φορολογικές δηλώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, παρακρατούμενος φόρος) μόνο με την ολική αποπληρωμή του οφειλόμενου φόρου. Είναι προς όφελος των ΔΟΥ, σημειώνει, να έχουν τις φορολογικές δηλώσεις, ανεξάρτητα από την πληρωμή των φόρων. Η τρέχουσα πρακτική στην Ελλάδα ως τώρα, όπως επισημαίνει, δεν εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές.

Επιπλέον ζητείται να υπάρξει νομοθεσία που θα επιτρέπει τον αυτοματοποιημένο υπολογισμό φόρου για τις περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις.

Οπως επίσης να υπάρξει νομοθεσία για την αυτόματη διαγραφή από το μητρώο ΦΠΑ των οντοτήτων που έχουν παραμείνει αδρανείς τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ζητείται επίσης να υπάρξει νομοθεσία ώστε να αρθούν τα εμπόδια που περιορίζουν την πλήρη χρήση των αναγνωρισμένων έμμεσων ελεγκτικών μεθόδων που έχουν σκοπό τον υπολογισμό αδήλωτων εισοδημάτων φυσικών προσώπων.

Ζητείται επίσης από την τρόικα να υπάρξει νομοθέτημα με το οποίο θα εκχωρούνται αρμοδιότητες σε μία κεντρική μονάδα η οποία εφεξής θα εκδίδει αυτοματοποιημένα εντάλματα πληρωμής. Σήμερα οι απαιτήσεις αρχειοθέτησης και πληρωμής μπορούν να εκδοθούν μόνον από τις ΔΟΥ. Ο συγκεντρωτισμός όμως της διαδικασίας θα έχει αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, «την πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων και θα διασφαλίσει τη συνέπεια και τον ποιοτικό έλεγχο».

Εκδίκαση fast track για φορολογικές διαφορές
Επίσης ως το τέλος του μήνα, όπως απαιτεί η τρόικα, πρέπει να περάσει νομοθεσία για την ίδρυση ενός δικαστηρίου εξειδικευμένου στη γρήγορη εκδίκαση φορολογικών διαφορών (fast track), καθώς και νομοθεσία που θα προβλέπει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διοικητικής μονάδας εφέσεων (fast track) μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ταχεία επίλυση φορολογικών διαφορών.

Τέλος, ζητείται να υπάρξουν νομοθεσίες που θα προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού του αμφισβητούμενου φόρου που θα υποχρεούται να πληρώσει ο φορολογούμενος κατά την προσφυγή του στα δικαστήρια, τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική πολιτική ενάντια στη διαφθορά. Η υπηρεσία αυτή θα μπορεί να εντοπίζει άμεσα ανάρμοστες συμπεριφορές και να επιταχύνει τις διαδικασίες για απολύσεις και για ποινικές διώξεις για περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: