Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Υπάλληλοι των 800 ευρώ με Cayenne «άρμεγαν» το ΙΚΑ

Νέα στοιχεία για την κομπίνα με τα ένσημα


http://img.protothema.gr/4270C8504188D7BF89371AD1AD144C2B.jpg
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία συγκεντρώνονται σχετικά με την τεράστια απάτη σε βάρος του ΙΚΑ από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ζημιά για το ίδρυμα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κομπίνα που είχαν στήσει επιτήδειοι, οι εργοδότες δήλωναν ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, έπαιρναν τα ένσημα και στη συνέχεια τα πουλούσαν στη μαύρη αγορά για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το δίκτυο της απάτης εντοπίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο από τον κεντρικό μηχανισμό ελέγχου του ΙΚΑ και, όταν κληθηκε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, για να ερευνήσει την υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν απλώσει τη δράση τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Σιδηρόκαστρο, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ και των ελέγχων της διωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι στο κύκλωμα συμμετείχαν λογιστές, δικηγόροι, κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ γίνεται έλεγχος και για το ενδεχόμενο εμπλοκής υπαλλήλων του ιδρύματος. Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δήλωναν εισόδημα 800 ευρώ το χρόνο και είχαν στη διάθεσή τους υπερπολυτελή αυτοκίνητα, όπως Porsche Cayenne. Στην περιοχή της Ξάνθης βρέθηκε άτομο με τρεις Mercedes στην κατοχή του.

Παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητά η ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η πολιτική ηγεσία και η Διοίκηση ΙΚΑ ανέχθηκαν και επέτρεψαν από το 2005 την τεραστίων διαστάσεων λεηλασία των οικονομικών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, κ.λπ. Επιτέλους, θα ενεργοποιηθεί ποτέ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Θα ελεγχθούν όσοι άσκησαν διοίκηση; Θα πληρώσει κανείς για τις εγκληματικές παραλήψεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: