Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Eurogroup: «Όχι» στην ενίσχυση του Ταμείου Διάσωσης

Πιο αυστηρά θα είναι τα τεστ αντοχής των Τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο

Απέρριψε τη διεύρυνση του Ταμείου Διάσωσης το Eurogroup που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που έφτασε ξανά τις 840 μονάδες βάσης.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γιάνκερ, είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το spread και του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου, που έφτασε στις 580 μονάδες βάσης.

«Ασφαλώς και έγινε χθες συζήτηση για την ενίσχυση του ταμείου, ώστε να ξεπεράσει τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο να φτάσουμε στα 750 δισ.ευρώ, όμως το Eurogroup απέρριψε χθες την ιδέα», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε πει ότι οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης συζήτησαν διάφορες επιλογές αλλά δεν κατέληξαν σε κάποια. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξερεύνησαν τρόπους για την ενίσχυση των γραμμών άμυνας της ευρωζώνης, αλλά, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση.

Τα νέα «τεστ αντοχής»

Όπως έγινε γνωστό από πηγές των Βρυξελλών που αναφέρθηκαν σε αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), οι νέες, πιο σκληρές δοκιμασίες αντοχής στις οποίες θα υποβληθούν 91 τράπεζας της Ε.Ε. περίπου στα τέλη Μαίου, θα περιλαμβάνουν «στόχους ρευστότητας».

Ta τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα διεξαχθούν βάσει αυστηρότερης μεθοδολογίας, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον τους λογαριασμούς συναλλαγών των τραπεζών αλλά και λογαριασμούς τραπεζικών εργασιών καθώς και επιπρόσθετες δοκιμασίες επάρκειας κεφαλαίων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτά τα τέστ θα είναι πολύ αυστηρότερα και άρα περισσότερα αξιόπιστα», σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή.

Τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι παραπάνω δοκιμασίες αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά έως το Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό των τεστ, αναμένει περισσότερες τράπεζες να αποτύχουν, εξαιτίας του κριτηρίου περί ρευστότητας, έναντι των περυσινών τέστ στα οποία απέτυχαν μόνον πέντε πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να διενεργήγσει παράλληλα τέστ σε τράπεζες της Βρετανίας, της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: