Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Έξι γιατροί του ΕΣΥ αντιμέτωποι με κακουργήματα για προμήθειες σε νοσοκομεία

Υπόθεση με ορθοπεδικά υλικά

Οι γιατροί φαίνεται πως εξασφάλιζαν για τους ίδιους «δώρο καλής συνεργασίας» 23%-30% της αξίας του προϊόντος
Οι γιατροί φαίνεται πως εξασφάλιζαν για τους ίδιους «δώρο καλής συνεργασίας» 23%-30% της αξίας του προϊόντος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έξι γνωστοί γιατροί του ΕΣΥ θα καταστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες κατηγορούμενοι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό τους από μεγάλη ξένη εταιρία, για την υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών που προωθούσαν σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας.

Μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 και διενεργείται από Εισαγγελέα Εφετών για την υπόθεση, η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των έξι ορθοπεδικών για τις κατηγορίες της δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για άλλους γιατρούς και για στελέχη της εταιρίας.

Οι έξι γιατροί που σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση, ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και σε λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.

Όπως φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της επίμαχης εταιρίας εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως «δώρο καλής συνεργασίας» το 23 έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση. Έτσι το «δώρο» των γιατρών τελικώς πληρώνονταν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ενδεικτικό των ποσών που αποκόμιζαν οι γιατροί για κάθε «προώθηση» είναι ότι για ένα συγκεκριμένο μόσχευμα για την σπονδυλική στήλη το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε 70.000 ευρώ εκ των οποίων το 30% πήγαινε σε ιατρικές τσέπες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: