Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Παπουτσής: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

Η χώρα μας δεν προσφέρεται πλέον ως «Γη της Επαγγελίας» για τους αλλοδαπούς, από τους οποίους θα παραμείνουν μόνο όσοι δικαιούνται. Οι υπόλοιποι θα φύγουν, τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής

«Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα και οι Έλληνες είναι γενναιόδωροι. Όμως, ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταβάλλει προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι δυνατή η εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους μετανάστες τη στιγμή που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους ίδιους τους Έλληνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί.

Παπουτσής: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

Ταυτόχρονα δεν είμαστε σε θέση να τους επιτρέψουμε τη μετάβαση σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος λόγω της δέσμευσής μας για εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν. Γι’ αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα μπορέσουν, όπως παλαιότερα, να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή».

Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε σε συνέτευξη του στην αιγυπτιακή εφημερίδα AL AHRAM ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Τόνισε δε ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο οι μετανάστες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής.

Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα, ότι επιβάλλεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. «Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι.

Άλλωστε τα πρώτα θύματα από την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα είναι οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Περνάει μία δύσκολη φάση και δεν προσφέρεται ως "Γη της Επαγγελίας". Δεν μπορεί να προσφέρει στους αλλοδαπούς που έρχονται εδώ τα μέσα εκείνα για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, που αντιμετωπίζει ένα σύνθετο πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό αυτή την περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για την επίλυσή του.

«Η αλήθεια πάντως είναι πως χωρίς Κέντρα υποδοχής και χωρίς Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στη διαδικασία προετοιμασίας τους για την απέλαση, δεν πρόκειται να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στο Κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα, όπου ήδη υπάρχουν οξυμμένα προβλήματα, όπως η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα, η Κέρκυρα. Γι’ αυτό είμαστε σε διαδικασία επείγουσας αναζήτησης χώρων για τη δημιουργία αυτών των κέντρων» συμπληρώνει ο κ. Χρήστος Παπουτσής.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: