Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Από την περίοδο 2016-2017 οι όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ομιλία Αρβανιτόπουλου στη Βουλή


Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να επανεξεταστεί το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ορίζοντα εφαρμογής του την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε την ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου μέσα από ένα εθνικό διάλογο που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση τόσο στην απρόσκοπτη λειτουργία όσο και στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ιδιαίτερα σήμερα, όπως είπε, «στην περίοδο της πιο οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», ενώ άφησε ανοικτό να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές όπου και αν χρειαστεί.
«Θέλω να στείλω ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα και προς τους ζηλωτές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και προς τους αρνητές, αλλά και όλους αυτούς που έγιναν δικαστές προθέσεων, ότι μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων μας είναι το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε:
«Το δημόσιο συμφέρον επιβάλει δύο πράγματα. Πρώτον την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που σημαίνει την εφαρμογή του νόμου στο σκέλος της διοίκησης και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν οι απαραίτητες διασαφηνίσεις και προσαρμογές χωρίς να αλλοιώνεται ο πυρήνας, η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Δεύτερον, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων το οποίο σημαίνει ανοικτά ΑΕΙ και ΤΕΙ για να παρέχουν το δημόσιο αγαθό της παιδείας σε αυτή την περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

"Γιατί πρέπει να σωθεί το ευρώ, κυρία Μέρκελ;"...



Να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία πρέπει να σώσει το ευρώ, κάλεσε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της χώρας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

Σε... συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο κ. Γκάουκ επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δυσκολεύεται να εξηγήσει γιατί είναι ζωτικής σημασίας η Γερμανία να διαδραματίσει ρόλο-"κλειδί" στη διάσωση του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες.

«Μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσει τι αφορούν όλα αυτά. Και μερικές φορές, υπάρχει έλλειψη προσπάθειας να πούμε ανοικτά στο λαό τι πραγματικά συμβαίνει» πρόσθεσε ο Γκάουκ..


Read more...

Ανοίγει το επάγγελμα του καπνοπώλη



Ανοίγει το επάγγελμα του καπνοπώλη
Την άρση μιας σειράς περιορισμών που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη εισηγείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο των γνωμοδοτήσεων της ανεξάρτητης αρχής για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.




Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή επιφυλάσσεται να επανέλθει στο μέλλον με νέα γνωμοδότησή της, που θα σχετίζεται με την άρση ή μη και άλλων παραμέτρων που σχετίζονται με την πώληση προϊόντων καπνού και από καταστήματα διατροφής, ένδυσης, την έκδοσης άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη σε καπνοβιομηχάνους και χονδρεμπόρους (αντιπροσώπους και πρατηριούχους) κοκ.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να προβεί σε μια τέτοια γνωμοδότηση θα πρέπει πρώτα να της προσκομιστούν από το αρμόδιο υπουργείο τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να προβεί αφενός στη στάθμιση μεταξύ του δημόσιου συμφέροντος του ανταγωνισμού και αφετέρου της επαγγελματικής ελευθερίας και της επιτακτικής ανάγκης προστασίας των προσώπων που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού (αναπήρους και τα θύματα πολέμου και ειρηνικής περιόδου), τα οποία πρόσωπα ασκούν κατά κύριο λόγο το επάγγελμα του καπνοπώλη.

Συνεπώς, σε πρώτη φάση η Επιτροπή προτείνει να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη που σχετίζονται με:

- Τη χορήγηση άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος με την προϋπόθεση της προηγούμενης μόνιμης για ορισμένο χρόνο κατοικίας του αιτούντος στον τόπο άσκησης του επαγγέλματος.

- Την απαγόρευση έκδοσης άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη σε νομικά πρόσωπα.

- Την εξάρτηση της χορήγησης συμπληρωματικών αδειών για την άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων έπειτα από εκτίμηση της διοίκησης ως προς την ύπαρξη της ανάγκης εξυπηρέτησης του κοινού.

- Τη χορήγηση προσωρινών συμπληρωματικών αδειών για την άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη σε τόπους παραθερισμού κατά τους θερινούς μήνες έπειτα από εκτίμηση της διοίκησης ως προς την ύπαρξη της ανάγκης εξυπηρέτησης των παραθεριστών.

- Την έκδοση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη σε μη κατοικημένες περιοχές.

- Την άσκηση του επαγγέλματος του καπνοπώλη σε μη κατοικημένες περιοχές από κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων άλλων των εξοχικών κέντρων, ξενοδοχείων (μοτέλ), εστιατορίων και κυλικείων αεροδρομίων, καθώς και κυλικείων επιβατικών πλοίων. Πηγή: naftemporiki.gr

Read more...

Πεδίο μάχης για τα «ασημικά» του Δημοσίου...



«Πουλάμε, αλλά δεν ξεπουλάμε», λέει ο πρωθυπουργός και κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα γίνει έρμαιο κερδοσκοπικών συμφερόντων που επιδιώκουν να ... αποκτήσουν «αντί πινακίου φακής» δημόσιες επιχειρήσεις.
Πουλάμε, αλλά δεν ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, είναι η φράση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα και αποτυπώνει την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Μια φράση με την οποία τίθενται «κόκκινες γραμμές» σε κερδοσκοπικά και επιχειρηματικά παιχνίδια από ξένα κέντρα που επιθυμούν με όχημα την τρόικα να αγοράσουν αντί πινακίου φακής δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει επιθετικότερη πολιτική στον τομέα της αξιοποίησης των ακινήτων αλλά και των υποδομών όπως αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., αίροντας όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια προκειμένου να αξιοποιηθούν με διαδικασίες εξπρές.

Υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα των πολιτικών επιλογών και των προθέσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έλεγε χαρακτηριστικά ότι «οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία όπου οι αποτιμήσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι υπό τη δημοσιονομική πίεση και των επιταγών της τρόικας, η Ελλάδα βάζει άρον άρον πωλητήριο σε όλη τη δημόσια περιουσία».
Πεδίο μάχης για τα «ασημικά» του Δημοσίου

Η γραμμή πλεύσης συνοψίζεται στο δόγμα «πουλάμε χωρίς βιασύνες, την κατάλληλη στιγμή και με το μέγιστο όφελος για το Δημόσιο και την οικονομία» και με τίμημα που δεν θα είναι χαμηλότερο της αξίας ή στη χρηματιστηριακή τιμή που σήμερα έχει πέσει στα Τάρταρα. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με νόημα ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα γίνει έρμαιο κερδοσκοπικών συμφερόντων που «μυρίστηκαν ψητό» και επιχειρούν εκμεταλλευόμενα την αρνητική συγκυρία για τη χώρα και τις πιέσεις της τρόικας να αποκτήσουν «αντί πινακίου φακής» δημόσιες επιχειρήσεις.

Οι άξονες
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εξαγοράς σε εξευτελιστικές τιμές επιχειρήσεων του Δημοσίου από ξένα επιχειρηματικά κέντρα που έχοντας πρόσβαση στην τρόικα τη χρησιμοποιούν σαν ιμάντα μεταβίβασης των οικονομικών τους πλάνων και επιδιώξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης διαχωρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, τις μη εισηγμένες εταιρείες και φορείς του Δημοσίου και τα ακίνητα με τις υποδομές.

Ειδικότερα, για τις εισηγμένες, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δυσπιστία των αγορών ως προς τις δυνατότητες τις οποίες έχει να προετοιμάσει έγκαιρα εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και να τις ιδιωτικοποιήσει με ικανοποιητικό αντάλλαγμα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας οι οποίες έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις από καταναλωτές που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες. Στη μεν ΕΥΔΑΠ έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις δήμων οι οποίοι είτε δεν εισπράττουν από τους τελικούς χρήστες το αντίτιμο είτε δεν το αποδίδουν λόγω στενότητας.

Επιπλέον, ανάλογα φαινόμενα σε μεγαλύτερα κλίμακα έχουν δημιουργηθεί στη ΔΕΗ όπου λόγου του τέλους ακινήτων έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια περίοδο που η ΔΕΗ λόγω και των πολιτικών αποφάσεων δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακοπές ηλεκτροδότησης. Επιπρόσθετα οι υποχρεώσεις για τη ΔΕΗ που απορρέουν από το μνημονίου Φεβρουαρίου δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους.

Ειδικότερα είχε αναληφθεί η υποχρέωση από 1η Ιουλίου να εφαρμοζόταν το νέο τιμολόγιο για τους καταναλωτές (μη προστατευόμενους καταναλωτές) έπειτα από σχετική μελέτη, αλλά λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων η σχετική προετοιμασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Την άρση των εμποδίων και την κάλυψη των ρυθμιστικών κενών για την επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ρήτρες
Οπως είπε, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνει αποσπασματικά αλλά οργανωμένα με επιτελικό σχεδιασμό και με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και με περιβαλλοντικές ρήτρες αντίστοιχες με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις, εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε νέο εκτροχιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον των δυσκολιών που προκύπτουν από την ελλιπή προετοιμασία δημιουργείται ένα γενικότερο θέμα από την κατάσταση που βρίσκονται οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου αυτή την περίοδο. Η αστάθεια που επικρατεί, σε συνδυασμό με τον υψηλό κίνδυνο χώρας καθιστούν δυσχερέστατη τη συμμετοχή αξιόπιστων διεθνών επενδυτών στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

Εξαίρεση βεβαίως αποτελούν ορισμένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποδείξει ότι αποτελούν μηχανές κοπής χρήματος όπως τα λαχεία και ο ΟΠΑΠ. Η ροπή των Ελλήνων στα παίγνια καθώς και η ευρωστία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τις καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικές στους ξένους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις η κατάσταση είναι σύνθετη, αφού στις μεν κερδοφόρες της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) οι προοπτικές είναι καλύτερες, όμως για τις πιο ζημιογόνες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) το κλίμα είναι αρνητικό. Στις δυο πρώτες έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των ενδιαφερομένων επενδυτών, αλλά αναμένεται να πιστοποιηθεί εάν το αρχικό ενδιαφέρον θα εκφραστεί σε ικανοποιητικές προσφορές. Στις δε αμυντικές βιομηχανίες είναι προφανές ότι εάν δεν υπάρξει προοπτική νέων συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο, τότε δεν αναμένεται κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Στον τρίτο πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής, δηλαδή στην αξιοποίηση ακινήτων, η Ελλάδα διαθέτει ακίνητα με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική όπως είναι το σύμπλεγμα του Ελληνικού, τα ακίνητα στα Αφάντου της Ρόδου καθώς και η Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Ειδικά γι' αυτά τα τρία ακίνητα έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες, με αβέβαια όμως αποτελέσματα.

Η μάχη
Ο κίνδυνος χώρας δυσχεραίνει τις κινήσεις των επενδυτών, οι οποίοι εξετάζουν σε βάθος τις επενδυτικές ευκαιρίες, στα συγκεκριμένα ακίνητα όμως η τελική προσφορά τους θα επηρεαστεί από τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη για να ανατρέψει το κλίμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι καθυστερήσεις ετών από την κυβέρνηση Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει καχυποψία. Η ατμόσφαιρα κωλυσιεργίας περί αλλαγών στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί πρόσθετες αβεβαιότητες. Τα νέα στελέχη πρέπει να σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα. Ουσιαστικά, η νέα ηγεσία του Ταμείου θα πρέπει να δημιουργήσει την αγορά για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο.

Ειδική διεύθυνση υπό τον Γ. Μουρμούρα
Αποκρατικοποιήσεις μέσω του Μαξίμου

Ειδική διεύθυνση αποκρατικοποιήσεων, που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα στεγάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι αποφασισμένος να συστήσει ο Αντ. Σαμαράς θέλοντας -και με αυτόν τον τρόπο να δείξει- το ενδιαφέρον του για τον κρίσιμο αυτόν τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της διεύθυνσης αυτής θα τοποθετηθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Μουρμούρας, ο οποίος και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών, των υπουργών και του κ. Σαμαρά.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε από τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος έχει θεσμοθετήσει θέση υφυπουργού, αρμόδιου για τις αποκρατικοποιήσεις, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να έχει ο ίδιος απόλυτη εικόνα για την πρόοδο των επενδύσεων - ιδιωτικοποιήσεων και να δίνει λύσεις οσάκις ανακάμπτουν προβλήματα γραφειοκρατίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ερωτάται για τη σκοπιμότητα της δημιουργίας αυτής της διεύθυνσης, παραπέμπει στις κινήσεις που έκανε ο προκάτοχός του στη ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ο οποίος ανέλαβε και έλυσε τελικά τα χρονίζοντα προβλήματα που υπήρχαν σε ό,τι αφορά την επένδυση για τη δημιουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου «Κόστα Ναβαρίνο», στη Μεσσηνία.

Ο κ. Μουρμούρας είναι πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά και εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση των προβλημάτων που προκύπτουν είτε από το θολό τοπίο των συναρμοδιοτήτων, είτε από τη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου γενικότερα.

ethnos.gr


Read more...

Μίζες δόθηκαν, αλλά δεν πήρα ούτε ευρώ, λέει ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Συνέντευξη από την φυλακή


Ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Έπειτα από τρεις μήνες προφυλάκισης στις φυλακές Κορυδαλλού ο Άκης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για την υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος που δόθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα, κάνει λόγο για μίζες 62 εκατ. ευρώ που η γερμανική Δικαιοσύνη διαπίστωσε ότι ήρθαν στην Ελλάδα για τα υποβρύχια και ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν πήρε «ούτε ένα ευρώ».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, ο Άκης Τσοχατζόπουλος προκαλεί την ελληνική Δικαιοσύνη, «αν θέλει να μάθει την αλήθεια», να καλέσει να καταθέσουν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που αποφάσισαν ομόφωνα για την επιογή των συγκεκριμένων υποβρυχίων, ενώ ισχυρίζεται ότι οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «τα έκαναν πλακάκια στη Βουλή» και συνεννοήθηκαν με σκοπό να απαλλάξουν όλους τους δικούς τους υπουργούς από τις ευθύνες των διαδικασιών, που αφορούσαν την κατασκευή των υποβρυχίων».

Ο πρώην υπουργός ζητάει να αφήσουν ελεύθερη τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και τονίζει ότι η «προφυλάκισή της είναι τιμωρητικού χαρακτήρα και στρέφεται εναντίον ενός ανήλικου παιδιού που καταδικάστηκε εδώ και τρεις μήνες σε εξορία και εγκατάλειψη από τους γονείς του».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιμένει ιδιατέρως ότι πρέπει να κληθούν από τον ανακριτή τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, όπως και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των θεσμικών οργάνων, των εταιρειών και όλων των πλευρών που συμμετείχαν στους εξοπλισμούς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε βαρύ κλίμα το Eurogroup της Δευτέρας, δύσκολη αρχή για τον Γ.Στουρνάρα

Συνάντηση με την τρόικα την Κυριακή


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Βρυξέλλες
Το βάπτισμα του πυρός σε δύσκολες συνθήκες θα πάρει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup στις Βρυξέλλες: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν πως για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση θα πρέπει να κριθεί πως έχει ξαναμπεί σε τροχιά η υλοποίηση του μνημονίου, ενώ ο Γ.Στουρνάρας καλείται να πείσει του εταίρους πως η Αθήνα θα κερδίσει το χαμένο χρόνο.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους αξιωματούχους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήθελαν, μετά τις επαφές με τους υπουργούς, να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Στουρνάρα, εν όψει της σύνταξης της αναφοράς τους προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα -το οποίο δεν αναμένεται πάντως να πάρει άμεσες αποφάσεις- θα βρεθούν και τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών, ενώ δεύτερη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αναφορά του υπουργού στους Financial Times (για την αποσπασματική χρήση της οποίας αντέδρασε ο Γ.Στουρνάρας και κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις) πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές εάν το πρόγραμμα δεν επανέλθει στην πορεία του».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο υπουργός δήλωσε στο Πρώτο Θέμα που δημοσιεύεται την Κυριακή: «Δεν θέλω να δίνω ψεύτικες ελπίδες, οι εταίροι δεν συζητούν τίποτε αν πρώτα δεν κάνουμε τουλάχιστον κάποια σημαντικά βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος».  

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως «δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά», όπως είχε αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Παρασκευή στο Reuters κρατώντας την ανωνυμία του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...