Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Δεκάδες νεκροί σε δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο βορειοδυτικό Ιράν

Ξύπνησε ο Εγκέλαδος


Το Ιράν είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες (φωτ. αρχείου)
Το Ιράν είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Τεχεράνη, Ιράν
Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή της Ταμπρίζ, μιας πόλης 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων στο βορειοδυτικό Ιράν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 87 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 400 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές.

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών, σημειώθηκε στις 16:53 τοπική ώρα (15:23 ώρα Ελλάδας) 60 χλμ. από την Ταμπρίζ σε εστιακό βάθος 23 χιλιομέτρων.


Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμός 6,3 βαθμών και ακολούθησαν και μετασεισμοί ως 6 βαθμούς.

Κατά τις ιρανικές Αρχές 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αχάρ, 40 στο Βαρζαγκάν και άλλοι 17 στην πόλη Χαρίς.

Ακόμη τέσσερα χωριά έχουν ισοπεδωθεί πλήρως και άλλα 60 έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 50-80%./

Τα πρακτορεία Mehr και Fars μετέδωσαν πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στην περιοχή έχουν διακοπεί.

Στην περιοχή κατευθύνονται συνεργεία αρωγής.

Το Ιράν είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες. Τουλάχιστον δύο σεισμικές δονήσεις καταγράφονται κάθε μέρα, όμως στην πλειοψηφία τους είναι μικρής έντασης και δεν γίνονται αισθητές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Read more...

Μαχαίρι σε συντάξεις και αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης στα μέτρα του Αυγούστου

Προ των πυλών οι νέες περικοπές


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μηνός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αναμένεται να μειωθεί στο μισό η δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν οι 600.000 διπλοσυνταξιούχοι, ενώ εξετάζεται να μπει νέο μαχαίρι στις συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι.

Επίσης, αναμένονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τα σενάρια που μελετώνται είναι δύο:

  • Να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη και να ανασταλεί ώς το 2015 η απονομή πρόωρων συντάξεων.
  • Να μην αυξηθεί το όριο ηλικία πάνω από τα 65 έτη, αλλά να καταργηθούν διά νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.
Οι αλλαγές δεν θα θίγουν όσους είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σχέδιο-πρόταση της τρόικας για άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες

Στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια ζητά η τρόικα με στόχο να πέσουν οι τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββατοκύριακου, ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια.

Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.

Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Από την πλευρά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων που θα έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει «για μια ζωή».

*Διαβάστε λεπτομέρειες για το θέμα με αναλυτικά παραδείγματα για στεγαστικά δάνεια και τις δόσεις τους, στην έντυπη έκδοση των «Νέων του Σαββατοκύριακου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...