Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας φίλων του Γαλατσίου


Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση των πολιτών του Γαλατσίου και όχι μόνο το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, στο Δημαρχείο της πόλης μας, στην περιβαλλοντική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Φίλων του Γαλατσίου, με θέμα: «Νερό και Πράσινη Ανάπτυξη». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ., Διευθυντής Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, κύριος Γιάννης Μυλόπουλος.

Παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί, οι κάτοικοι του Γαλατσίου κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου και, προς μεγάλη ικανοποίηση όλων, υπήρχε πολλή νεολαία, γεγονός που δίνει πάντα μήνυμα αισιοδοξίας για κάθε προσπάθεια που γίνεται για το κοινό καλό. Στην ίδια εκδήλωση δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να διαπιστώσουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο το οποίο παρουσίασαν τα παιδιά του Θεατρικού Παιχνιδιού του Δήμου Πεύκης, με τίτλο «Το μικροτσίπ του νερού», σε κείμενο και διδασκαλία της Ελισάβετ Γιαννοπούλου. Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε άδικα, ένα χρόνο πριν.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Γαλατσίου «Ρυθμός και Κίνηση» κ. Άλκης Ζαβερδινός αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, προλόγισε την επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Φίλων του Γαλατσίου, κα. Έλενα Ζέρβα που στη συνέχεια πήρε το λόγο, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που σε θέματα ουσίας υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τον κόσμο του Γαλατσίου.

Στην ομιλία της η κα Ζέρβα τόνισε ότι «… για να ξεπεράσουμε την προϊούσα περιβαλλοντική καταστροφή, οφείλουμε και πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις ανάγκες μας και να αλλάξουμε προσέγγιση απέναντι στον τρόπο ζωής μας. Επιβάλλεται όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να δώσουμε τον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος». Επεσήμανε επίσης ότι: «…Ο σχεδιασμός και η στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε πρέπει να εφαρμοστεί και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους και να μη συνεχίσουν την ανοργάνωτη και αδιάφορη πολιτική τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα δεν εξαντλείται μόνο στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν στο περιβάλλον και την ενέργεια, αλλά αντίθετα είναι πολυδιάστατος, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχει τους ρόλους καταναλωτή, εμψυχωτή, διαμορφωτή της κοινής γνώμης, προγραμματιστή και βέβαια υπεύθυνου για την τοπική ανάπτυξη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να πληροφορήσει και να δώσει κίνητρα στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια και το νερό ειδικότερα, πιο αποτελεσματικά, με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους ίδιους και την πόλη τους. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να ενημερώνονται και να σέβονται από νωρίς το περιβάλλον και να μη σπαταλούν άσκοπα το νερό που αποτελεί πηγή ζωής για το μέλλον τους».

Προτού δώσει το λόγο στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, η κα. Ζέρβα τόνισε ότι: «Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι για μένα πηγή δημιουργίας, παρέμβασης και προσφοράς. Μια καθημερινή παρουσία που στόχο έχει, με τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της πόλης μας. Με όλες αυτές τις καθημερινές πρωτοβουλίες, θα ‘θελα να δηλώσω, από τη σημερινή μας εκδήλωση, ότι είμαι και θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή , πάντοτε μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία του Γαλατσίου» γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος στα βασικά σημεία της ομιλίας του τόνισε πόσο δύσκολη είναι η αρμονική συγκατοίκηση περιβάλλοντος, ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας αφού οι έννοιες και κυρίως οι εφαρμογές τους βρίσκονται σε δυναμική μεταξύ τους αλληλοσυσχέτιση και συνδέονται με σχέσεις ανταγωνισμού. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης, που «συνδέεται με το πρότυπο του αρχαιοελληνικού μέτρου, ένα πολιτικό σύστημα που να υπηρετεί ισόρροπα την οικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική ανάπτυξη. Επιδιώκοντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που, στηριζόμενο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου, θα μπορεί να είναι συγχρόνως οικονομικά αποδοτικό, οικολογικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο».

Αναλύοντας το θέμα της περίφημης Πράσινης Πολιτικής για το Νερό, τόνισε ότι: «…Η εφαρμογή της δεν επιτυγχάνεται μονόπλευρα μόνο με μεγάλες τεχνικές επεμβάσεις και υδραυλικά έργα, όπως φράγματα και εκτροπές ποταμών. Αλλά αντίθετα, με τον κατάλληλο συνδυασμό της τεχνολογίας με μια σειρά δράσεων, μέτρων και πολιτικών που διασφαλίζουν την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στους οικονομικούς στόχους».

Την ομιλία του ο κ. Μυλόπουλος έκλεισε με έναν προβληματισμό: «Το τολμηρό του εγχειρήματος της «πράσινης» πολιτικής για το Νερό, είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο του μειονέκτημα. Γιατί η αναγκαστική σύγκρουση με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις, είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να κερδίσει την κοινωνική αποδοχή. Μένει, λοιπόν, να αποδειχτεί αν το συλλογικό ένστικτο επιβίωσης είναι ισχυρότερο από την ανθρώπινη απληστία …».

Στη συνέχεια, το κοινό απήλαυσε στο θεατρικό δρώμενο τους μικρούς εκκολαπτόμενους ηθοποιούς, που με την παιδική τους χάρη και αθωότητα μας έθεσαν προ των ευθυνών μας για το μέλλον που δεν ανήκει εγωιστικά στη γενιά μας, φωνάζοντας στο τέλος της παράστασης το σύνθήμα: «Η γη δεν είναι το ποτήρι σας. Είναι το Μέλλον μας. Μη μας το αδειάζετε!».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Πεύκης, κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, κ. Γιάννης Μανιάτης. Παρέστησαν, επίσης, αντιπροσωπεία καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Γαλατσίου, κ. Μανόλης Πρωτονοτάριος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου, κ. Κορφιάτης και ο Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Αυγουστίνος Κονδύλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, κ. Καπέλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Γαλατσίου, κ. Γιάννης Κουσαΐτης, καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού τύπου: ο κ. Γιώργος Τζήμας από την εφημερίδα «ΓΡΑΜΜΗ», ο κ. Νίκος Μπαλάφας από το περιοδικό «G – Magazine» και ο κ. Παναγιώτης Πίκουλας από το ηλεκτρονικό έντυπο «e – Galatsi».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κκ Τηλέμαχος Χυτήρης, Πέτρος Ευθυμίου, και Γιάννης Βούρος, ενώ παρών ήταν εκ μέρους του κ. Βούρου ο Επιστημονικός του Συνεργάτης, κ. Νίκος Μπαρδής.


Read more...

Video απο το κατέβασμα της Ελληνικής σημαιας


ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ







Read more...

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αλέξη

Επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της πορείας στην Αθήνα για την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καθώς είχαν παρεισφρήσει ταραξίες.

Οι συμπλοκές νεαρών και αστυνομικών μαίνονται αυτή τη στιγμή στα Προπύλαια.

Η πρυτανεία τελεί υπό κατάληψη, καθώς λίγο μετά τις 13.30 οι ταραξίες εισέβαλαν, σπάζοντας την πόρτα. Κατέβασαν τη σημαία και ανήρτησαν πανό. Ο πρύτανης Χρίστος Κίττας τραυματίστηκε, ενώ επιχειρούσε να μπει στο κτήριο με τους διαδηλωτές. Εκείνη τη στιγμή δέχθηκε χτυπήματα από αγνώστους. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Επεισόδια υπήρχαν και στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Η αστυνομία προχώρησε σε 60 προσαγωγές.

Δύο διαδηλωτές, μία 55χρονη γυναίκα και άνδρας αγνώστων στοιχείων, μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ τραυματίσθηκε και γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Οι ταραξίες έχουν προκαλέσει ζημιές σε τζαμαρία τράπεζας, σε κάμερες, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και σε κατάστημα.

Πεδίο μάχης η Εγνατία


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδός Εγνατία, όπου μαίνονται συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σε ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές, ενώ ως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στην διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια και συνέχισε με δικό του μπλοκ.

Συγκίνηση στο μνημόσυνο

Το ετήσιο μνημόσυνο έγινε σε ήρεμο κλίμα. Γονείς, συγγενείς και φίλοι τίμησαν τη μνήμη του Αλέξη, που πέρσι έπεσε νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού.

Παρούσα ήταν και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Ένα σύνθημα στο τοίχο γράφει ΄΄Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση, ήταν η ερώτηση΄΄. Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη βία και την καταστροφή», δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι «η βία, όπως κι αν εκφράζεται, όποιου χρώματος μανδύα κι αν φορά, είναι εχθρός της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας. Και εμείς όλοι, Πολιτεία και Κοινωνία, έχουμε χρέος να είμαστε μαζί με τη νεολαία».

Επεισόδια, συλλήψεις, προσαγωγές

Παραμονή των εκδηλώσεων μνήμης, σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια και στο Κερατσίνι, συνελήφθησαν 75 άτομα.

Πρόκειται για 12 άτομα από τα Εξάρχεια, 41 που έκαναν την κατάληψη στο δημαρχείο του Κερατσινίου και 22 άτομα που είχαν προσαχθεί, μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο στέκι των αναρχικών «Ρεσάλτο» που βρίσκεται στο Κερατσίνι.

Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν οχτώ, ύστερα από επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, περίπου 20 άτομα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, από τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έναντι της κεντρικής πύλης του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και έναντι της πύλης εμπορευμάτων της ΔΕΘ, επιδόθηκαν σε ρίψεις βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων (πέτρες, ξύλα, κ.α), επιτιθέμενοι κατά των αστυνομικών δυνάμεων, των φυλάκων του νοσοκομείου, των εγκαταστάσεων του Α.Π.Θ και της Δ.Ε.Θ.

Πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, συνελήφθησαν 6 άντρες και 2 γυναίκες για συμμετοχή στα επεισόδια. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για κατασκευή-κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Τη Δευτέρα

Για το μεσημέρι της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Στάση εργασίας για την ίδια ημέρα έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, από τις 12.00 ως τη λήξη του ωραρίου.

Επίσης, τη Δευτέρα πορείες και κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
.nooz.gr

Read more...

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ" ΤΙΝΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα της Κυριακής)


"Μήπως η Τίνα είναι λίγο... Συνασπισμός;" . Η απορία παλαιού βουλευτή του ΠαΣοΚ έπειτα από συνεδρίαση για θέματα Περιβάλλοντος δείχνει την απόσταση που χωρίζει το ΠαΣοΚ από το εναλλακτικό σύμπαν της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναστατώνει σε κάθε εμφάνισή της την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Αυτό δεν οφείλεται στη ροκ...
ενδυμασία της αλλά σε μια ελαφρώς ουτοπική προσέγγιση της πολιτικής. Οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και για τα δάση λίγο έλειψε να προκαλέσουν ανταρσία των «πράσινων» βουλευτών. Η άποψή της για την εκτροπή του Αχελώου αποδοκιμάστηκε εμμέσως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή. Το καυτό πεδίο, όμως,
στο οποίο τσουρουφλίστηκε προτού καν το αγγίξει είναι αυτό της ενέργειας. Η κυρία Μπιρμπίλη έχει στα συρτάρια της επενδύσεις αρκετών δισ. ευρώ για μονάδες φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ είναι έτοιμη για πόλεμο, η Δυτική Μακεδονία ξεσηκωμένη. Θα αντέξουν οι λεπτεπίλεπτες πλάτες της το βάρος ή θα προκαλέσει την πρώτη «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης;
Σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας, όπου όλοι υποψιάζονται τους υπολοίπους ως «ντίλερ» συμφερόντων, η (έστω αθέλητη) θολότητα των δηλώσεων της κυρίας Μπιρμπίλη προκαλεί εκρήξεις. Ο δρόμος της ενέργειας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτό το αντιλήφθηκε η υπουργός από την ανοιχτή επιστολή που της απηύθυνε ο Σύλλογος Μηχανικών της ΔΕΗ. Στην ουσία, δηλαδή, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η ηγεσία της οποίας δεν ήθελε να εμφανιστεί επειδή θεωρείται σκληροπυρηνικό ΠαΣοΚ. «Η υπόθεση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι γιορτή των ερωτευμένων, όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως θέλετε να την παρουσιάσετε» γράφουν οι συνδικαλιστές. «Συμφωνούμε με το rock ντύσιμό σας και με τις γνώσεις σας. Η ΔΕΗ και η ηλεκτρική ενέργειαόμως δεν είναι εντελβάις και ορχιδέες. Και από σκληρό rock, αν χρειαστεί, ξέρουμε και διδακτορικό του πεζοδρομίου αποκτούμε όταν έχουμε δίκιο. Τhe game is over, κυρία υπουργέ» προσθέτουν με ένα ύφος που δεν αρμόζει όταν απευθύνεται σε μια κυρία.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στα «λαχανί ανθρωπάκια που εμφανίζονται ως σύμβουλοι της υπουργού και τάσσονται εναντίον του κακού λιγνίτη». Η βολή είναι ευθεία κατά των οικολόγων και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν με τη συχνή παρουσία εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων στο γραφείο της υπουργού. Παράγοντες της αγοράς αλλά και του ΠαΣοΚ σχολιάζουν ειρωνικά τους «συμβούλους της υπουργού με τα σκουλαρίκια». Η κυρία Μπιρμπίλη τους δίνει «πατήματα» για κριτική. Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ανακοίνωσε ότι η ελληνική αποστολή στην Κοπεγχάγη θα αποτελείται από 65(!) άτομα. Οι βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις. Και η υπουργός τους καθησύχασε λέγοντας ότι τα περισσότερα μέλη θα προέρχονται από οικολογικές οργανώσεις και από ΜΚΟ.
▅ Στόχος κριτικής εκ των έσω
Η κυρία Μπιρμπίλη αποτελεί μια ειδική περίπτωση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια αφανής συνεργάτις του κ. Γ. Παπανδρέου χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες και προφίλ στο όριο της ανυπαρξίας. Δέχθηκε απαξιωτική κριτική από το εσωτερικό του κόμματος την οποία ποτέ δεν ανταπέδωσε. Και, πράγματι, μπορεί να είναι «λίγο Συνασπισμός» αφού ξεκίνησε την πορεία της από το επιτελείο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ανοίγει ποτέ το στόμα της, εκτός και αν πρόκειται για θέματα της αρμοδιότητάς της. Οι φίλοι της είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι υπόλοιποι περιμένουν πότε θα στραβοπατήσει. Είναι εμφανές ότι η κυρία Μπιρμπίλη δεν έχει ακόμη τον αέρα υπουργού. Μοιάζει περισσότερο με μια αποφασισμένη survivor η οποία δεν έχει αντιληφθεί με τι έχει να παλέψει. Και, όπως επισημαίνουν εμπειρότεροι από την ίδια πολιτικοί, η εύνοια του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποτελεί το ασφαλές μονοπάτι μέσα στον βάλτο.
Η υπουργός, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει σκοπό να σηκώσει τους τόνους απέναντι σε κανέναν. Ενδεικτική της νοοτροπίας της είναι η πρόσκληση για γνωριμία που απηύθυνε στη ΓΕΝΟΠ για να αποφεύγεται στο εξής η παρερμηνεία όσων λέει. «Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στην πρωτοπορία των αλλαγών. Χωρίς αυτούς δεν θα προχωρήσει τίποτε» λέει. Το θέμα όμως δεν είναι η σωστή ή η λάθος «μετάφραση» των δηλώσεών της. Είναι αυτά που θέλει να προχωρήσει. Τι θα κάνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια; Υπάρχουν τρεις νέοι σταθμοί φυσικού αερίου έτοιμοι να λειτουργήσουν εντός του 2010. Αυτές οι μονάδες, σύμφωνα με απόψεις των ιδιωτών επενδυτών, θα μπορούν να υποκαταστήσουν το 10%-15% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το επόμενο έτος. Η ΔΕΗ θα κάνει επίσης μια μεγάλη επένδυση στη Μεγαλόπολη.
▅ Καβγάς για τον λιγνίτη
«Καυτή πατάτα» αποτελεί και η πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα της ΔΕΗ, η οποία το 2010 έχει την τελευταία ευκαιρία να ασκήσει το δικαίωμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της (ορισμένες φτιάχτηκαν τη δεκαετία του ΄50) με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Το θέμα δεν είναι απλό. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, οι μισοί από τους οποίους ασχολούνται με τον λιγνίτη, αντιδρούν στο ενδεχόμενο να χάσει η επιχείρηση τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά. Οι καβγάδες για τον λιγνίτη παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι όλα τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Το «εθνικό καύσιμο» από άλλους θεωρείται η βάση για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας και για φθηνά τιμολόγια ρεύματος. Αλλοι τον έχουν δαιμονοποιήσει. Στη Δυτική Μακεδονία κάτοικοι και δήμαρχοι και βουλευτές οι οποίοι ζουν από τη ΔΕΗ αλλά υποφέρουν και από τη ρύπανση απειλούν να βγουν στους δρόμους αν ως το Πάσχα δεν αποφασιστεί να δημιουργηθούν μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως να προκηρυχθεί η Πτολεμαΐδα 5. Από την άλλη πλευρά, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου δέκα χρόνια συστηματικής προσπάθειας. Η αγορά ενέργειας ζητεί να γίνει σαφές το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων και να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.
Οσοι γνωρίζουν το θέμα στο ΠαΣοΚ ανησυχούν για την αντίδραση των πολιτών επειδή οι ΑΠΕ, μολονότι είναι αναγκαίες, κοστίζουν και άρα θα αυξηθούν τα τιμολόγια σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή την πιο φτηνή κιλοβατώρα στην ΕΕ αλλά και την πιο βρώμικη. Είναι φανερό ότι η πολιτική προσαρμογή στην πράσινη ανάπτυξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την επιχειρηματική.
Το νομοσχέδιο και οι μάνατζερ
Τ ο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παρουσίασε η κυρία Μπιρμπίλη την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο απέσπασε θετικά σχόλια επειδή απλοποιεί τις διαδικασίες για την έκδοση άδειας παραγωγής για ΑΠΕ. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επανάσταση τον δρόμο που ανοίγει το νομοσχέδιο καθώς θα μπορούν να συμμετάσχουν στην παραγωγή ενέργειας, την οποία θα διαχειρίζονται πιθανόν τοπικοί συνεταιρισμοί, οι δήμοι, τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ο κάθε πολίτης στο σπίτι του.
Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς θεωρούν εξίσου επαναστατικό να αποκτήσει η κυρία Μπιρμπίλη ένα επιτελείο το οποίο, εκτός από περιβαλλοντολόγους, θα έχει και ανθρώπους με γνώσεις μάνατζμεντ στις επενδύσεις ενέργειας. Γιατί δεν είναι μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έθεσε δύο φορές στον κ. Παπανδρέου το θέμα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης. Η Ισπανία έχει σημαντικά συμφέροντα στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες στα φωτοβολταϊκά συστήματα και στις ανεμογεννήτριες.

fimotro

Read more...

Bίντεο με τα πρωτοσέλιδα...



Aπό το http://enimerwsi-gr.blogspot.com/





Read more...

TO ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΝΤΟΡΑ...


Πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προς την κυβέρνηση, αποστέλλει μέσω συνεντεύξεως στην «Κ» ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «το εύρος της νίκης δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να διχάσει τη βάση», αλλά... προαναγγέλλει πρωτοβουλίες αξιοποίησης των στελεχών ανεξαρτήτως του «στρατοπέδου» στο οποίο εντάχθηκαν κατά την εσωκομματική αναμέτρηση. Επίσης, για όσα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανακύψει ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας είναι κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «κάηκαν». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να συμπαραταχθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά εμφανίζεται πλήρως αντίθετος με την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού μοντέλου. Οπως τονίζει, «η εφαρμογή τέτοιου εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα θα δημιουργούσε απόλυτα αρχηγικά κόμματα».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει πως η έξοδος από την κρίση δεν είναι δυνατόν να συντελεστεί «με ασφυξία της οικονομίας», καθώς και ότι από την κάλπη της περασμένης Κυριακής έχει την εντολή να αλλάξει «όλα όσα μας οδήγησαν στην ήττα».



Read more...

"ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ"


Συνέντευξη στην : Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Εάν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε η Ελλάδα θα εισαχθεί στο πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης, που προβλέπει άμεσες κυρώσεις, όπως το πάγωμα επιδοτήσεων και την απαγόρευση δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε συνέντευξή του προς την «Κ.Ε.» ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο πανίσχυρος πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης... (eurogroup) είναι σαφής: «Εάν τα μέτρα δεν είναι επαρκή, θα εφαρμόσουμε αυτό που προβλέπει η Συνθήκη», δηλώνει.
*Ο κ. Γιουνκέρ παραδέχεται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική και ζητεί αλλαγές στον τομέα των εσόδων, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
*Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θυμώνει, πάντως, όταν ακούει τα περί πτωχεύσεως της χώρας μας. Δηλώνει, άλλωστε, ανακουφισμένος, καθώς «η αξιοπιστία έχει πλέον επιστρέψει στα ελληνικά στοιχεία».
*Εχετε ήδη ενημερωθεί για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Είστε ικανοποιημένος με τα μέτρα που προβλέπει;
-Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επιπρόσθετα μέτρα για να διορθώσει τον τομέα των δαπανών.
*Θεωρείτε ότι πρέπει να συρρικνωθεί περαιτέρω ο δημόσιος τομέας ή και να μπουν νέοι φόροι;
-Πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να ισορροπήσει εκ νέου τόσο στον τομέα των δαπανών όσο και των εσόδων. Είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει για την ακριβή φύση των μέτρων που θα εφαρμόσει και θα παρουσιάσει στην ελληνική Βουλή. Δεν έχουμε αρμοδιότητα για το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων. Εκεί που επιμένουμε, όμως, πολύ, και θέλουμε να τα δούμε, είναι επιπλέον ενέργειες και επιπρόσθετα μέτρα.
*Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας επιστολές σας προς τον υπουργό Οικονομίας, με συστάσεις για το τι ακριβώς μέτρα πρέπει να πάρει. Προηγουμένως, όμως, είπατε ότι η Ε.Ε. δεν έχει την αρμοδιότητα να ορίσει το είδος των μέτρων. Τι ισχύει τελικά;
-Κοιτάξτε, ως πρόεδρος του euro-group έχω υποχρέωση να βρίσκομαι σε στενή επαφή και συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης. Υπάρχει ανταλλαγή επιστολών με όλες τις χώρες-μέλη που βρίσκονται σε επιτήρηση, όχι μόνο με την Ελλάδα. Βέβαια, αυτές οι επιστολές είναι απόρρητες και όχι για κοινή θέα. Στην τελευταία μου επιστολή απλά συνόψισα τις συστάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα και την έστειλα ως υπενθύμιση ενόψει στης συζήτησης για την ελληνική οικονομία στο Eurogroup της (σ.σ.: προηγούμενης) Δευτέρας. Τα μέτρα της επιστολής είναι εισηγήσεις, προτάσεις που ήδη έχουν συζητηθεί σε προηγούμενα συμβούλια που έχουν περάσει ως συστάσεις από το Ecofin.
*Από το 2004 μέχρι σήμερα ήρθαν ενώπιόν σας τρεις διαφορετικοί υπουργοί, οι οποίοι ανέλαβαν τις ίδιες δεσμεύσεις. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά;
-Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια τραγική κατάσταση, θα αναλάβει την ευθύνη για τα μέτρα τα οποία χρειάζονται. Είναι για το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης συνολικά. Πιστεύω πολύ ότι η δέσμευση που έλαβε η νέα κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.
*Ποιο είναι, τελικά, το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας; Γιατί ανέκαθεν αντιμετώπιζε υψηλά ελλείμματα και χρέη.
-Νομίζω ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι μόνο δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί. Πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά.
*Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως λένε κάποιοι;
-Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κατάσταση που περιγράφετε. Ομολογώ ότι ανησυχώ λίγο. Είμαι έκπληκτος, όμως, αν όχι θυμωμένος, για το γεγονός ότι από καιρού εις καιρόν, εμφανίζονται άρθρα που διαδίδουν στο κοινό και στις αγορές ότι η Ελλάδα αρχίζει τάχα να μπαίνει σε κατάσταση χρεοκοπίας. Αυτή η κατάσταση δεν είναι υπαρκτή και όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ναι, υπάρχει ανάγκη να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης.
*Ο πρωθυπουργός μίλησε για συντονισμένες επιθέσεις. Συμφωνείτε;
-Δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο κερδοσκοπικό παιχνίδι. Η χώρα σας, όμως, δεν βρίσκεται σε κατάσταση που να επιτρέπει τη δημοσίευση τέτοιων άρθρων. Επαναλαμβάνω, δεν θα φθάσετε στο χείλος της χρεοκοπίας, γιατί η νέα κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφύγει τέτοιο ενδεχόμενο. Το ξαναλέω: τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει!
*Πιστεύετε ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι τοξικά;
-Δεν υπάρχει ρίσκο η Ελλάδα να εξαφανιστεί μέσα στην καταιγίδα που περιγράφουν κάποιες εφημερίδες. Θα πάρετε τα μέτρα που πρέπει και αυτά τα μέτρα θα είναι επιτυχημένα.
*Η κυβέρνηση ζητάει 3-4 χρόνια παράταση προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Θα τα δώσετε;
-Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για παρατάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να παρουσιάσει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας μέσα στον Ιανουάριο και εμείς θα παρουσιάσουμε τις συστάσεις μας τον Φεβρουάριο. Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε οποιοδήποτε είδος παράτασης.
*Η Κομισιόν και το eurogroup αποφάσισαν την ένταξη της Ελλάδας στο κεφάλαιο 104,9, δηλαδή της πιο σκληρής επιτήρησης, τον Φεβρουάριο. Ακολουθεί το κεφάλαιο 104,11, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων. Θεωρείτε ότι θα φθάσουμε μέχρι εκεί;
-Είναι στα χέρια των Ελλήνων να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Εάν τα μέτρα που θα παρθούν είναι αποτελεσματικά, κάτι το οποίο και πιστεύω, αυτό που λέτε δεν θα γίνει. Ομως, εάν δεν παρθούν επαρκή, μόνιμα, μέτρα, θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
*Πότε θα είσαστε σε θέση να έχετε εικόνα ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε;
-Θα ελέγχουμε την κατάσταση στην Ελλάδα κάθε μήνα.
*Ενα από τα χρόνια προβλήματα στην Ελλάδα είναι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Πολλές κυβερνήσεις επιχείρησαν να το αναδιαρθρώσουν, αλλά προσέκρουσαν σε αντιδράσεις.
-Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις αλλαγές και απ' ό,τι γνωρίζω έχει αρχίσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Μέσα στην άνοιξη θα ενημερωθούμε για τη φύση αυτών των αλλαγών. Αλλά, όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων, εγώ πάντα συντάσσομαι με τον υπουργό Οικονομικών.
*Οσον αφορά την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων, τον Οκτώβριο μιλήσατε για «λογιστικές αλχημείες». Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη;
-Δεν ξέρω τι άποψη έχει η Κομισιόν, όμως το συμβούλιο του eurogroup είναι ανακουφισμένο που τώρα η αξιοπιστία και η ειλικρίνεια έχουν επιστρέψει στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
*Ποιο το μήνυμά σας στους έλληνες;
-Να είναι υπομονετικοί. Να μην πιστεύουν αυτά που γράφονται στον διεθνή τύπο, αλλά να γνωρίζουν ότι χρειάζονται σκληρά μέτρα. Οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν για το μέλλον μεγάλα αποθέματα από κουράγιο.
*Σ.Σ.: Η Ελλάδα από τον Φεβρουάριο θα λειτουργεί υπό το καθεστώς αυστηρότερης επιτήρησης βάσει του άρθρου 104 (9). Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμά της στο 3%, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με τακτική αξιολόγηση (ο κ. Γιουνκέρ αποκαλύπτει ότι θα είναι ανά μήνα). Εάν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, τότε μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 104 (11). Οι κυρώσεις δηλαδή που υπαγορεύουν:
-Δημοσίευση ειδικών πληροφοριών πριν η χώρα εκδώσει ομολογίες και χρεόγραφα.
-Αναθεώρηση των όρων δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
-Καταβολή από τη χώρα χρηματικού ποσού εγγυήσεων, μέχρι να διορθωθεί το έλλειμμα.
-Επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. προς την χώρα-μέλος.

fimotro

Read more...