Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ενας χρόνος από τον θάνατο του Αλέξη

Επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της πορείας στην Αθήνα για την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καθώς είχαν παρεισφρήσει ταραξίες.

Οι συμπλοκές νεαρών και αστυνομικών μαίνονται αυτή τη στιγμή στα Προπύλαια.

Η πρυτανεία τελεί υπό κατάληψη, καθώς λίγο μετά τις 13.30 οι ταραξίες εισέβαλαν, σπάζοντας την πόρτα. Κατέβασαν τη σημαία και ανήρτησαν πανό. Ο πρύτανης Χρίστος Κίττας τραυματίστηκε, ενώ επιχειρούσε να μπει στο κτήριο με τους διαδηλωτές. Εκείνη τη στιγμή δέχθηκε χτυπήματα από αγνώστους. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Επεισόδια υπήρχαν και στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Η αστυνομία προχώρησε σε 60 προσαγωγές.

Δύο διαδηλωτές, μία 55χρονη γυναίκα και άνδρας αγνώστων στοιχείων, μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ τραυματίσθηκε και γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Οι ταραξίες έχουν προκαλέσει ζημιές σε τζαμαρία τράπεζας, σε κάμερες, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και σε κατάστημα.

Πεδίο μάχης η Εγνατία


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδός Εγνατία, όπου μαίνονται συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σε ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές, ενώ ως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στην διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια και συνέχισε με δικό του μπλοκ.

Συγκίνηση στο μνημόσυνο

Το ετήσιο μνημόσυνο έγινε σε ήρεμο κλίμα. Γονείς, συγγενείς και φίλοι τίμησαν τη μνήμη του Αλέξη, που πέρσι έπεσε νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού.

Παρούσα ήταν και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Ένα σύνθημα στο τοίχο γράφει ΄΄Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση, ήταν η ερώτηση΄΄. Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη βία και την καταστροφή», δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι «η βία, όπως κι αν εκφράζεται, όποιου χρώματος μανδύα κι αν φορά, είναι εχθρός της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας. Και εμείς όλοι, Πολιτεία και Κοινωνία, έχουμε χρέος να είμαστε μαζί με τη νεολαία».

Επεισόδια, συλλήψεις, προσαγωγές

Παραμονή των εκδηλώσεων μνήμης, σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια και στο Κερατσίνι, συνελήφθησαν 75 άτομα.

Πρόκειται για 12 άτομα από τα Εξάρχεια, 41 που έκαναν την κατάληψη στο δημαρχείο του Κερατσινίου και 22 άτομα που είχαν προσαχθεί, μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο στέκι των αναρχικών «Ρεσάλτο» που βρίσκεται στο Κερατσίνι.

Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν οχτώ, ύστερα από επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, περίπου 20 άτομα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, από τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έναντι της κεντρικής πύλης του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και έναντι της πύλης εμπορευμάτων της ΔΕΘ, επιδόθηκαν σε ρίψεις βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων (πέτρες, ξύλα, κ.α), επιτιθέμενοι κατά των αστυνομικών δυνάμεων, των φυλάκων του νοσοκομείου, των εγκαταστάσεων του Α.Π.Θ και της Δ.Ε.Θ.

Πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, συνελήφθησαν 6 άντρες και 2 γυναίκες για συμμετοχή στα επεισόδια. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για κατασκευή-κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Τη Δευτέρα

Για το μεσημέρι της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Στάση εργασίας για την ίδια ημέρα έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, από τις 12.00 ως τη λήξη του ωραρίου.

Επίσης, τη Δευτέρα πορείες και κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: