Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Τέσσερις λύσεις παρουσίασε ο Αντώνης Ρουπακιώτης στους Εισαγγελείς


tesseris-luseis-paroysiase-o-antonis-roypakiotis-stoys-eisaggeleis
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση τεσσάρων σημείων για τους δικαστές.
Το πρώτο είναι ότι η καταβολή των αναδρομικών του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου θα καταβληθούν σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον ερχόμενο Ιανουαρίου 2012.

Δεύτερον, θα υπάρξει ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους πάνω από το 30%.

Τρίτον, δεν θα ενοχληθούν από τις Τράπεζες οι δικαστές που έχουν εξαγοράσει πρόωρα τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών.

Τέταρτον, δεν απορρίπτεται το αίτημα του δικαστικού κλάδου να ενταχθεί ένα από τα επιδόματά τους στο βασικό μισθό τους, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει τώρα, πριν καταβληθεί η δόση από το ΔΝΤ, ωστόσο το τελευταίο θεωρείται βασικό μέλημα της κυβέρνησης.

Πάντως, η πλειονότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης έχουν προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με αποχή από την εκδίκαση των υποθέσεων από τις 12:00 – 14:00.

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ-Κασιδιάρης: "Δεν μετανοούμε, δεν ζητάμε συγγνώμη"


Για μεμονωμένα περιστατικά και μεμονωμένες δηλώσεις, που δημιουργούν μια πλαστή εικόνα για την Χρυσή Αυγή, μίλησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, νωρίτερα στη ΝΕΤ.
Για την ατάκα του περί ελεύθερης οπλοφορίας είπε ότι ίσως ειπώθηκε από υπερβάλλοντα ζήλο κι ότι απομονώθηκε από μια ομιλία που παρουσίαζε το συνολικό πρόγραμμα του κόμματός του, για το πρόσφατο περιστατικό στην Κρήτη (σ.σ.: "Θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ") τόνισε ότι υπήρχε κίνδυνος από πορεία 100 κρανοφόρων με φονικά σύνεργα στα χέρια και τελικά, παραδέχτηκε μεν ότι έχουν γίνει λάθη, μα ότι "δεν μετανοούμε και δεν ζητάμε συγγνώμη".
Μίλησε εκ νέου για επικοινωνιακό σόου του Ευάγγελου Βενιζέλου, για παιχνίδι αποπροσανατολισμού μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή στη λίστα Λαγκάρντ των ονομάτων Παπανδρέου και Παπαντωνίου και υπενθύμισε στον "συνταγματολόγο κ. Βενιζέλο" ότι είναι αδύνατον να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα.
Ερωτηθείς αν πιστεύει στον κοινοβουλευτισμό, απάντησε ότι "αν δεν πίστευα, θα ήμουν ταγματάρχης τεθωρακισμένων και θα επιχειρούσα πραξικόπημα", ενώ για το "που βρίσκετε τα λεφτά", ο κ. Κασιδιάρης είπε πως κάθε 1η του μήνα τα 2.800 ευρώ που αντιστοιχούν σε κάθε βουλευτή κατατίθενται για το κοινωνικό έργο της Χρυσής Αυγής, όπως και τα 300.000 ευρώ κομματικής ενίσχυσης. "Δεχτήκαμε οικονομικό έλεγχο και είμαστε 100% καθαροί", τόνισε.

enikos.gr/

Read more...

Σκάνδαλο με το Κτηματολόγιο;


Σκάνδαλο πρώτης γραμμής κρύβει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με τη Δημοκρατία, δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους που θα πάρουν απόσπαση από άλλη υπηρεσία του δημοσίου ή από τους ΟΤΑ να παίρνουν επιπλέον αποδοχές, πέραν του κανονικού μισθού τους.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η θετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Κτηματολόγιο ΑΕ και τα επιπλέον χρήματα είναι δεδομένα. Μάλιστα, επειδή οι αποσπάσεις μπορεί να έχουν διάρκεια έως και έξι έτη, δίνεται η δυνατότητα της έξτρα αμοιβής για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Πηγή: Δημοκρατία

Read more...

Πολλά τα χρέη... Ελλήνων



Υπέρογκα τα χρέη προς το Δημόσιο των τριών Ελλήνων που συνελήφθησαν.
Συγκεκριμένα, στο Παγκράτι συνελήφθη 46χρονος για μη καταβολή χρεών ύψους 881.137,59 ευρώ, στους Αμπελόκηπους 62χρονος για χρέη 455.579,8 ευρώ και στη Νίκαια ένας 36χρονος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 136.278,73 ευρώ.
Και οι τρεις οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Read more...

ECONOMIST : ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ "ΔΙΑΣΗΜΟΥ" ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑ


Παρά τις υποσχέσεις στους διεθνείς πιστωτές ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πάνε στη φυλακή, η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει κάποιον από τους μεγάλους φοροφυγάδες, επισημαίνει σε άρθρο του...
το περιοδικό Economist. Με τίτλο «Αμφιβολίες για την επαγγελματική απόδοση», το βρετανικό περιοδικό αναφέρει ότι ελληνική ελίτ εμφανίζεται να βγάζει κεφάλαια σε λογαριασμούς στην Ελβετία για λόγους ασφαλείας μέχρι τη δημιουργία του ευρώ, καθότι εξέφραζε φόβους για την υποτίμηση ή το πάγωμα κεφαλαίων. «Στη συνέχεια ήρθε το κύμα μεταφοράς κεφαλαίων από τη μαύρη οικονομία στους οικονομικούς παραδείσους του εξωτερικού», σημειώνει. «Αφού έκανε για πολλά χρόνια τα στραβά μάτια, η απελπισμένη και διαλυμένη ελληνική κυβέρνηση, έκανε επιτέλους κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές δηλώσεις 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς σε τραπεζικό υποκατάστημα της Γενεύης μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ», προσθέτει το δημοσίευμα. Οπως επισημαίνει ο Economist, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει ειδικό γραμματέα φορολογικών υποθέσεων, έπειτα από αίτημα των διεθνών πιστωτών που επιβλέπουν τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, συμπεραίνει ότι προς στιγμήν οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν πρόκειται για «μεγάλα ονόματα» κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Read more...

Πρόταση σοκ: Πουλήστε τα υπό κατασκευή υποβρύχια για να σωθούν τα ναυπηγεία ...




Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί και συζητά πρόταση του ειδικού συντονιστή για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Νίκου Αναστασόπουλου για πώληση δύο υπό κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 έναντι 1δισ. Ευρώ, για να σωθούν τα Ναυπηγεία.

Σύμφωνα με ... σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ο κ. Αναστασόπουλος έχει προτείνει τόσο στους αρμόδιους υπουργούς όσο και στον επενδυτή Ισκαντάρ Σάφα τη πώληση δύο από τα συνολικά 7 υποβρύχια του προγράμματος για να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να μην απολυθούν οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ναυπήγησης των υπολοίπων υποβρυχίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι η επικρατέστερη μεταξύ τεσσάρων εναλλακτικών που έχουν υποβληθεί από τον συντονιστή στους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εθνικής Αμύνης Πάνο Παναγιωτόπουλο και έχουν συζητηθεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αναστασόπουλος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να ενθαρρύνει τη λύση της πώλησης των υποβρυχίων, καθώς:

Μικραίνει ένα πρόγραμμα που έτσι και αλλιώς ήταν πολύ φιλόδοξο (κατασκευή 7 υποβρυχίων με τον «Ωκεανό» της τάξης 209 έναντι 6 της Τουρκίας και 8 του Ισραήλ).
Διασφαλίζει την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την πώληση των υποβρυχίων για τα οποία έχει βρεθεί αγοραστής χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την περαιτέρω χρηματοδότηση της σύμβασης κατασκευής των υποβρυχίων.
Δίνει δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του ναυπηγείου χωρίς μαζικές απολύσεις 1.000 εργαζομένων.

Ομως, στο αντίποδα εκφράζονται φόβοι για την αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση έχει τεθεί υπ' όψιν του Λιβανέζου επενδυτή Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος υπό όρους την αποδέχεται. Ο κ. Σάφα ζητεί ένα ποσό για να επαναφέρει το Ναυπηγείο σε κατάσταση λειτουργίας και να εξοφλήσει τις οφειλές του στους φορείς του δημοσίου (εφορία, ΙΚΑ), καθώς και να αναλάβει το Δημόσιο την ευθύνη συντήρησης των υποβρυχίων που υπάρχουν ήδη στον Σκαραμαγκά. Οι δύο πλευρές, ο εθνικός συντονιστής και ο κ. Σάφα, συζητούν ακόμα το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου.

iefimerida.gr

Read more...

Τα 30 δισ. ευρώ φέρεται να φτάνουν οι προσφορές για την επαναγορά ομολόγων...




Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν, μετά το κλείσιμο των βιβλίων για τις προσφορές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ότι οι εγχώριοι και ξένοι ομολογιούχοι έχουν ... υποβάλει προσφορές για συμμετοχή στο πρόγραμμα που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

«Η επαναγορά κύλησε καλά σε γενικές γραμμές, η προσφορά ήταν εντός των εκτιμήσεων, φτάνοντας περίπου τα 30 δισ. ευρώ» ανέφερε στο Reuters πηγή από την ελληνική κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου.

Το βιβλίο για τις προσφορές είχε κλείσει στις 19:00 της Παρασκευής.

Πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο από το βράδυ της Παρασκευής ήθελαν τις προσφορές να ανέρχονται κοντά σε 16 δισ. ευρώ από hedge funds και περί τα 10 από τις ελληνικές τράπεζες -εκτιμώντας ότι οι προσφορές θα ξεπεράσουν τα 30 με 32 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank είχαν δώσει τη σχετική κατά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή.

Επιπλέον τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακοίνωσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Attica Bank, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων επίσης συνεδρίασαν την Παρασκευή. Επίσης και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς δημιουργώντας αισιοδοξία για την έκβαση του προγράμματος.

Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο δεν διευκρίνισαν το ύψος των ομολόγων που θα πουλήσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αργότερα μέσα στο Σάββατο, καθώς η διαδικασία καταμέτρησης απαιτεί αρκετές ώρες ώστε να διαμορφωθεί ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής.


in.gr

Read more...

Τα πάνω κάτω σε πολεοδομία και χωροταξία...



Καταργούνται, μεταξύ άλλων, Εθνικό Χωροταξικό και Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια
Μια μεταρρύθμιση του συστήματος χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εναρμονισμένη με τις fast track επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ετοίμασε το...
υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Η πρόταση, η οποία διαβιβάστηκε προ ημερών στους φορείς των πολεοδόμων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των βιομηχάνων κλπ. για διαβούλευση, αλλάζει τον χωρικό σχεδιασμό τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα, το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης το οποίο έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Διοίκηση καταργείται και ενσωματώνεται σε ένα κείμενο αρχών πολιτικής χωρικής οργάνωσης το οποίο θα «παντρεύει» το χωρικό και το αναπτυξιακό μοντέλο.

Το νέο αυτό κείμενο θα αποτελεί απλώς πολιτική δέσμευση. Το ισχύον εθνικό χωροταξικό θα συνεχίσει να ισχύει έως ότου ενσωματωθεί στη νέα πράξη.

Δεσμευτικό χαρακτήρα για τον δημόσιο τομέα θα έχουν τα Ειδικά Πλαίσια Χωρικής Οργάνωσης, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Τα Περιφερειακά Χωροταξικά θα καταρτίζονται πλέον από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι από το ΥΠΕΚΑ. Θα δίνουν, όπως αναφέρει η πρόταση του υπουργείου, «κατευθύνσεις για τομείς ή κατηγορίες χώρου», θα είναι δεσμευτικά για τον δημόσιο τομέα και τα υποκείμενα σχέδια και «άμεσα εφαρμόσιμα για έργα και δράσεις περιφερειακής εμβέλειας». Επίσης θα περιλαμβάνουν ειδικές κατευθύνσεις για τα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

Ακόμη, καταργούνται τα υπό θεσμοθέτηση Ρυθμιστικά σχέδια Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας και Ηρακλείου. Όσο για το Ρυθμιστικό της Αττικής - είναι έτοιμο και το σχέδιο νόμου αναμενόταν να πάει προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του έτους - τελικά αντικαθίσταται από το Μητροπολιτικό Πλαίσιο Χωρικής Οργάνωσης Αθήνας - Αττικής το οποίο θα έχει κατευθυντήριο χαρακτήρα και θα εγκρίνεται με ΚΥΑ και όχι με νόμο. Τα ρυθμιστικά σχέδια έχουν σήμερα δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Διοίκηση.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης θα ενσωματωθεί στο Περιφερειακό Πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας ως ειδικό τμήμα. Θα εγκρίνεται ως περιφερειακό πλαίσιο (δηλαδή με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος ή απόφαση Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης), αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο φορέας κατάρτισής του. Στα περιφερειακά πλαίσια θα ενσωματώνονται και τα ρυθμιστικά σχέδια των μικρών πόλεων.

Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) μετατρέπονται σε Τοπικά (ή Δημοτικά) Πλαίσια Χωρικής Οργάνωσης και δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε για τη διοίκηση ούτε για τους πολίτες όπως τα ΓΠΣ. Οπως αναφέρεται στην πρόταση του ΥΠΕΚΑ, θα περιλαμβάνουν «κατευθύνσεις για την οργάνωση του χώρου σε επίπεδο Καλλικράτειου δήμου. Σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορεί να είναι διαδημοτικά (π. χ. πολεοδομικά συγκροτήματα που τυχόν συμπεριλαμβάνουν περισσότερους του ενός Καλλικράτειους δήμους) ή υποδημοτικό (π.χ. σε Καλλικράτειο δήμο, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλα νησιά θα μπορεί να εκπονείται χωριστό πλαίσιο για κάθε νησί)».

Τα τοπικά πλαίσια θα καταρτίζονται από τον δήμο ή από ομάδα δήμων και θα εγκρίνονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή του Περιφερειάρχη. Σήμερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για χρήσεις που δεν είναι συμβατές με το εγκεκριμένο ΓΠΣ.

Οι πολεοδομικές μελέτες αλλάζουν όνομα. Στην πρόταση ονομάζονται Σχέδια χρήσεων γης ή Σχέδια τοπικών ρυθμίσεων. Ωστόσο οι συντάκτες της σημειώνουν ότι «θα αναζητηθεί ο κατάλληλος τίτλος αν υιοθετηθεί το σενάριο αυτό».

Οπως αναφέρεται, «θα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες τέτοιων σχεδίων ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής: Περιοχή εκτός σχεδίου, επέκταση σχεδίου πόλης, αναθεώρηση Σχεδίου Πόλης, οργανωμένος υποδοχέας. πολεοδόμηση οικισμού. Σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνουν σχέδιο χρήσεων γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, μαζί με άλλα στοιχεία που θα απορρέουν από τις ειδικότερες ανάγκες της περιοχής εφαρμογής». Τα σχέδια θα εκπονούνται από τους δήμους.

Το ρυμοτομικό σχέδιο θα εκπονείται από τον δήμο με απόφαση Περιφερειάρχη ή Δημάρχου σε επόμενο στάδιο ως αυτοτελής πράξη και συγχωνεύεται σε αυτό η Πράξη Εφαρμογής.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ, όπως τονίζεται στην πρόταση της μεταρρύθμισης, είναι η εξοικονόμηση πόρων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι «αντικείμενο της μεταρρύθμισης είναι η επεξεργασία ενός νέου συστήματος σχεδιασμού, που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες της χώρας, περιλαμβανομένων των αναπτυξιακών επενδύσεων» ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της πρότασης, και την περιβαλλοντική προστασία.

Για την ολοκλήρωση του νέου συστήματος σχεδιασμού, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση και της νομοθεσίας περί εκτός σχεδίου δόμησης, μια νέα κωδικοποίηση των κατηγοριών χρήσεων γης, των εισφορών σε γη και η βελτίωση των τρόπων πολεοδόμησης με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι φορείς στους οποίους έχει κοινοποιηθεί το κείμενο των προτάσεων θα πρέπει να διατυπώσουν τις απόψεις τους έως την ερχόμενη Τρίτη ώστε να αξιολογηθούν και να ενσωματωθούν _ «εάν αυτό κριθεί απαραίτητο» όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης - στην τελική πρόταση.

Η ισχύουσα νομοθεσία

Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 128 Α/03.07.2008): προσδιορίζονται οι βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη του εθνικού χώρου.

Ειδικά Χωροταξικά (για υδατοκαλλιέργειες, τουρισμό, βιομηχανίας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Καταστημάτων Κράτησης): Με αυτά εξειδικεύονται ή συμπληρώνονται οι κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορούν την ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου για συγκεκριμένους τομείς ή κλάδους παραγωγικών δραστηριοτήτων

Περιφερειακά χωροταξικά: καταρτίζονται για κάθε περιφέρεια της χώρας και αποτελούν σύνολα κειμένων ή και διαγραμμάτων με τα οποία μεταξύ άλλων προσδιορίζονται, με προοπτική δεκαπέντε ετών, οι βασικές προτεραιότητες και οι στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του χώρου στο επίπεδο της περιφέρειας.

Ρυθμιστικά Αθήνα και Θεσσαλονίκης: αποτελούν το σύνολο των στόχων, των κατευθύνσεων, των προγραμμάτων και των μέτρων που προβλέπονται ως αναγκαία για τη χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση, στα πλαίσια των πενταετών προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ): θέτουν κανόνες για την οργάνωση και λειτουργία των πόλεων. Στα ΓΠΣ ορίζονται χρήσεις γης, μπαίνουν όροι και περιορισμοί δόμησης, οριοθετούντια περιοχές προστασίας, ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων κλπ.

Πολεοδομικές Μελέτες - ρυμοτομικά σχέδια: Για την πολεοδόμηση ορισμένης περιοχής απαιτείται πολεοδομική μελέτη, η οποία πρέπει να εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του ΓΠΣ και καθορίζει ειδικούς όρους δόμησης, κοινόχρηστους και δομήσιμους χώρους και επιτρεπόμενες χρήσεις σε ζώνη του οικισμού κλπ.
Πράξεις εφαρμογής: εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης πραγματοποιείται με τη σύνταξη πράξεων εφαρμογής. Αυτές καθορίζουν τα τμήματα που αφαιρούνται από κάθε ιδιοκτησία για εισφορά γης, τα τμήματα που μετατρέπονται σε χρηματική εισφορά, προσδιορίζουν τα τμήματα που ρυμοτομούνται για κοινόχρηστους χώρους κλπ....

Read more...

Συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι στα περισσότερα σημεία του φορολογικού...



Επειτα από βελτιώσεις που επήλθαν στις ρυθμίσεις για τα πολυτεκνικά επιδόματα, για το τέλος επιτηδεύματος στους μισθωτούς με μπλοκάκι, καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, επετεύχθη σύγκλιση θέσεων στις περισσότερες αλλαγές του...
φορολογικού νομοσχεδίου, κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση. Ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε, καθώς παραμένουν ακόμη διαφορές σε ζητήματα όπως η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, στις βελτιώσεις που αποφασίστηκαν στη σημερινή (Παρασκευή) συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

- το πολυτεκνικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 450€ στα 500€ για κάθε παιδί μετά τα τρία.

- οι μισθωτοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (με εξαρτημένη εργασία) από το 2013 θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

- οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13%

- όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι


Τα αγκάθια που παραμένουν

Πάντως, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.
ΝΕΑ.

Read more...

Ο μεγαλύτερος προσπάθησε να σώσει τα άλλα δύο Τραγωδία στην Καβάλα, τρία αγόρια έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά


Το κατεστραμένο από τη φωτιά σπίτι
Το κατεστραμένο από τη φωτιά σπίτι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Καβάλα
Τρία ανήλικα αγόρια, ηλικίας πέντε, επτά και δεκαπέντε ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν το σπίτι των παππούδων τους, τους οποίους επισκέπτονταν μαζί με τους γονείς τους και άλλα τρία αδέλφια τους πήρε φωτιά από μα ξυλόσομπα. Όπως φαίνεται, το μεγαλύτερο από τα τρία θύματα σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να σώσει τα δύο μικρότερα αδέρφια του.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μεσορόπη του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν τη φωτιά σε ξυλόσομπα.

Τα τρία αδέρφια έμεναν σε διώροφη μονοκατοικία, ξύλινης κατασκευής, μαζί με τους γονείς τους, τους παππούδες τους και άλλα τρία αδέρφια. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε η φωτιά μέσα στο σπίτι.

Όταν τα περισσότερα μέλη της οικογένειας βγήκαν από το σπίτι, ενώ η φωτιά έκαιγε, κατάλαβαν ότι τα δύο μικρότερα παιδιά, ο τρίχρονος και ο πεντάχρονος, βρίσκονταν ακόμη μέσα. Ο δεκαπεντάχρονος μπήκε στο σπίτι για να τους βγάλει, αλλά η σκεπή έπεσε την ώρα που και οι τρεις βρίσκονταν ακόμη μέσα.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε περίπου στις 5 τα ξημερώματα και κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς εντοπίστηκαν οι σοροί των τριών αγοριών. Το σπίτι κάηκε ολοσχερώς και η φωτιά προκάλεσε ζημιές και σε δύο γειτονικά σπίτια.

Οι δύο γονείς και η γιαγιά υπέστησαν εγκαύματα. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...