Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Κοντά στα 25 δις το νέο ΕΣΠΑ δείτε που θα δοθούν τα χρήματα

Υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014-2020. Συγκεκριμένα τα επιχειρησιακά προγράμματα που υπεβλήθησαν είναι 5 τομεακά, 13 περιφερειακά και 1 πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» αναμένεται να υποβληθεί εντός του Οκτωβρίου 2014 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού κανονισμού.
Ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται σε περίπου 19,89 δισ. ευρώ Ενωσιακής Συνδρομής ή 24,79 δισ. ευρώ εκτιμώμενης συνολικής δημόσιας δαπάνης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε πως πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας μας και επιστροφής της στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
Αναλυτικά τα Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν ως εξής:
1. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», προϋπολογισμού 3.646.378.290 ευρώ. Στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
2. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 3.550.487.733 συν 783.429.680 ευρώ που εκχωρούνται στις Περιφέρειες. Οι στόχοι του Προγράμματος στον τομέα των μεταφορών συνίστανται στην προώθηση της ολοκλήρωσης βασικών υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, λιμένων, αεροδρομίων), την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Μεταφορών, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών (αστικών μέσων σταθερής τροχιάς). Στον τομέα του περιβάλλοντος οι στόχοι συνίστανται στην προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων και την παροχή ευκαιριών άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον ίδιο τον Τομέα του Περιβάλλοντος.
3. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 1.933.409.509 ευρώ συν 171.517.029 ευρώ που αφορά στην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων. Περιλαμβάνει ολοκληρωμένες πολιτικές για τη στήριξη της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, την προώθηση της ενεργητικής ένταξης στην αγορά εργασίας συμπεριλαμβανομένης της ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, την ισχυροποίηση της σύνδεσης της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης με την αγορά εργασίας.
4. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» προϋπολογισμού 377.228.417 ευρώ. Το Πρόγραμμα θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια προκειμένου, η Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα να καταστεί συνεκτική, καλά συντονισμένη, ευέλικτη, εξωστρεφής και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες επικεντρωμένες στον πολίτη και συνεχώς αναβαθμιζόμενες.
5. «Τεχνική Βοήθεια» προϋπολογισμού 317.612.063 ευρώ. Στοχεύει στην υποστήριξη της λειτουργίας και της εφαρμογής όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
6. «Αγροτική Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 4.223.960.793 ευρώ. Στοχεύει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού χώρου, στη μετάβαση σε ένα ισχυρό, αειφόρο αγρο-διατροφικό σύστημα και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών περιοχών.
7. «Αλιεία και Θάλασσα» προϋπολογισμού 388.777.914 ευρώ. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων.
Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), οπως αναφέρει το iefimerida.gr ένα για κάθε μια από τις ελληνικές Περιφέρειες, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5.2 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται οι εκχωρήσεις που αναφέρονται παραπάνω). Οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 35 % των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.
 .egiakoumis.gr

Read more...

Δημοσκόπηση - Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Με διαφορά 3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Pulse για το bankingnews.gr.

Πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών
  • ΣΥΡΙΖΑ: 24%
  • ΝΔ: 21%
  • Χρυσή Αυγή: 9%
  • Ελιά: 7%
  • Το Ποτάμι: 7%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5%
  • ΛΑΟΣ 2%
  • Δημοκρατική Αριστερά 1,5%


Η πρόθεση ψήφου ανά ηλικιακές ομάδες
Από 18 έως 59 ετών προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ προηγείται σε ηλικίες από 60 και άνω. Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό σε ηλικίες από 60 και άνω. Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 59 ετών με έμφαση κυρίως τις ηλικίες 18 έως 44 ετών.

Προηγείται ο Σαμαράς του Τσίπρα
Στο ερώτημα καταλληλότητας πρωθυπουργού προηγείται ως συνήθως ο κανένας με 38% με αυξητικές τάσεις, ακολουθεί ο Σαμαράς με 33% και ο Τσίπρας με 26%
 egiakoumis.gr

Read more...

Ξέσπασμα ΓΑΠ: Δεν τρώμε σούσι, ούτε πίνουμε κοκτεϊλ στο Συμπόσιο της Σύμης-Λεφτά δεν υπάρχουν!

Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα κοινά και μάλιστα από θέση ευθύνης άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου! Μιλώντας στο Συμπόσιο της Σύμης που φέτος γίνεται στις Σπέτσες, ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για την αγωνία του, αλλά και την... δύναμή του.
«Κανείς πολιτικός, καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας. Και δεν σας κρύβω ότι, και προσωπικά, αυτή είναι η αγωνία μου. Να συμβάλλω όπως μπορώ, με κάθε τρόπο, σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη.Για άλλους, αυτό με καθιστά ευάλωτο, για άλλους είναι η δύναμή μου», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε σε όσους απαξιώνουν το Συμπόσιο της Σύμης και στα ΜΜΕ που επιδιώκουν να βγάλουν προς τα έξω την εικόνα ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό απλώς τρώνε και καλοπερνάνε. «Κάποιοι, χρόνια τώρα, επιχειρούν να απαξιώσουν αυτή τη συνάντηση. Δεν ενδιαφέρονται για το τι συζητούμε. Δεν ενδιαφέρονται για το αν η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καταστεί επίκεντρο της συζήτησης για τα ηθικά προτάγματα στην παγκόσμια κοινωνία. Ίσως ακόμα και να φοβούνται τη σημασία των ιδεών και των απόψεων που καταθέτουν οι συμμετέχοντες. Αρκεί ένα δημοσίευμα που θέλει να μας πείσει ότι, βρισκόμασταν εδώ, περνάγαμε καλά, ανταλλάσσαμε φιλοφρονήσεις, τρώγαμε σούσι και πίναμε κοκτέϊλ. Έχει καμία σημασία ακόμη και το αν ήμασταν εδώ; Αν είχαμε πατήσει το πόδι μας στο νησί; Καμία. Αρκούν οι εντυπώσεις. Να βγαίνει η εικόνα μιας δήθεν πολυτελούς διαβίωσης. Αρκεί να εξασφαλιστεί μια φωτογραφία που να μπορεί να αξιοποιηθεί για να οικοδομηθεί ένας μύθος».
Ο πρώην Πρωθυπουργός προειδοποίησε, όμως, ότι «όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αποσιωπήσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, να αποφύγουν τα μεγάλα διλήμματα, είναι γελασμένοι».
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τους λόγους που κατά την γνώμη του οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια κατηγορώντας πρωτίστως τον Κώστα Καραμανλή. «Η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια των εταίρων της. Έτσι, μπήκαμε σε πρόγραμμα προσαρμογής, το γνωστό μνημόνιο. Ποιοι ήταν οι ουσιαστικοί λόγοι; Η εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους».
Επιτέθηκε, δε, στην «αριστερά και δεξιά συντήρηση», η οποία «επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση γι' αυτά. Όχι μόνον λόγω των ευθυνών της, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση για αυτήν την ανατροπή. Έτσι, μεταφέρει το πεδίο του ενδιαφέροντος πάντα αλλού».
 egiakoumis.gr

Read more...

Στα όρια της διάσπασης η ΔΗΜΑΡ...

Στα όρια της διάσπασης η ΔΗΜΑΡΕπίθεση κατά της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις επιστολές στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, εξέδωσε η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος.

Αφού τονίζει ότι ...
η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, στέλνοντας επιστολές τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει αντίφαση στους προσανατολισμούς και τις προθέσεις της, καυτηριάζει τις δηλώσεις «κύκλων της ΔΗΜΑΡ» και καταλήγει ότι «η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μία από τις βασικές αιτίες της μεγάλης εκλογικής ήττας της ΔΗΜΑΡ, υπήρξε ο ανεξήγητος για τα δεδομένα της ανανεωτικής αριστεράς πολιτικός απομονωτισμός που έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα και η άρνησή της να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο με τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, έστω και αργά, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να προχωρήσει σε διάλογο. Αν όμως αυτήν την στροφή δυσκολεύεσαι να την πιστέψεις, την πραγματοποιείς με προβληματικό τρόπο. Έτσι η ΔΗΜΑΡ πήρε πρωτοβουλία διαλόγου στέλνοντας… δύο επιστολές – προσκλήσεις, μία στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και μία στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας απόλυτη αντίφαση στους πολιτικούς και στρατηγικούς της προσανατολισμούς και σύγχυση στις προθέσεις της.

Οι αρνήσεις βασικών παραληπτών των επιστολών ήταν αναμενόμενες. Άρνηση το Ποτάμι, άρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας εκπλήσσει η απορριπτική – αρνητική απάντηση του κ. Τσίπρα στη ΔΗΜΑΡ, όπου εκθέτει τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής – με την οποία είμαστε σε αντίθεση από καιρό – και της οποίας ζητάει την αποδοχή για οποιονδήποτε διάλογο. Μας εκπλήσσει ο απίστευτος σχολιασμός «κύκλων της ΔΗΜΑΡ» και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών της ότι η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι θετική και δημιουργεί πεδίο διαλόγου και συνεννοήσεων.

Λυπούμαστε ειλικρινά. Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ»...
tribune.gr

Read more...

Η Ρωσία "δείχνει" Ουκρανία για το Μπόινγκ...

Η Ρωσία «δείχνει» Ουκρανία για το Μπόινγκ"Η ουκρανική μονάδα πυραύλων Buk ήταν ενεργή χθες"...


Η ενεργοποίηση ραντάρ τύπου "Κούπολ" σε συστοιχία "Buk-M1", εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονέτσκ, καταγράφηκε χθες 17 του μηνός, σύμφωνα με...
το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 "Κούπολ" της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ», αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου προς το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Κατά το πρακτορείο, το σημείο της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου δύο ουκρανικών συστοιχιών μεγάλου βεληνεκούς S-200 και τριών συστοιχιών μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Ρωσία-24 περισσότερα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην πτώση του επιβατικού αεροσκάφους, θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα η επίσημη εφημερίδα του Κιέβου «Ουκράινσκαγια Πράβντα» είχε αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Βιτάλι Γιαρέμα ενημέρωσε τον πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες «ποτέ δεν απέκτησαν πυραυλικά συστήματα Buk-M1 ή S-300», όπως στο παρελθόν είχε αναφερθεί...
newsbeast.gr

Read more...

Το τυρί στη φάκα...

Το "χάπι" του νέου φόρου στα ακίνητα "χρυσώνει" η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις από τα "φουσκωμένα" εκκαθαριστικά σημειώματα του...
Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες και θα στείλουν στο «ταμείο» 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες.



Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα σήμερα η «Εφ.Συν.», παρέχεται η δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους που δεν συμφωνούν με το τελικό ποσό του φόρου να ζητήσουν νέα εκκαθάριση από την Εφορία.



Εως τέλος Νοεμβρίου



Το περιθώριο το οποίο δίνει το υπουργείο Οικονομικών για συμπληρωματική δήλωση είναι έως το τέλος Νοεμβρίου. Το χρονικό διάστημα μπορεί να κρίνεται ικανοποιητικό από αρμόδιες πηγές, θα πρέπει όμως οι ιδιοκτήτες να αποκτήσουν «γερά νεύρα» για τον νέο «Γολγοθά» που ξεκινά και προϋποθέτει από την αρχή όλα τα βήματα για την υποβολή του Ε9.



Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το κίνητρο που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το «τυράκι», έχει και «παγίδες»: στις περιπτώσεις που από τη δεύτερη εκκαθάριση προκύψει διαφορά φόρου μεγαλύτερη από 300 ευρώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου θα οδηγείται αυτομάτως σε φορολογικό έλεγχο.



Με την ίδια υπουργική απόφαση, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, άμεσα ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες που κατέχουν μεγάλες περιουσίες και δη άνω των 300.000 ευρώ. Μετά τις αλλαγές στη «φόρμουλα» υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και την προσθήκη ειδικών συντελεστών, που προσγειώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα την επιβάρυνση, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες πέφτουν στα «μαλακά». Οι φόροι που θα τους βγάλει το σύστημα είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς που θα πλήρωναν αρχικά.



Η υπουργική απόφαση επιλύει και μια σειρά από άλλα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου και τα οποία είχαν «μπλοκάρει» την έκδοση των σημειωμάτων.



«Πηγές» του υπουργείου Οικονομικών, που γνωρίζουν καλά το θέμα του ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση της εκκαθάρισης είχε να κάνει με στοιχεία που δεν παρέχονταν ως πληροφορίες από το Ε9 και έτσι δεν μπορούσε να «τρέξει» η εφαρμογή με τον υπολογισμό του φόρου. Οπως, για παράδειγμα, ο χρόνος ανέγερσης μιας οικοδομής. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να προχωρήσει στην εκκαθάριση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ειδικά «φίλτρα» (παραδοχές), τα οποία καθορίζονται με την εν λόγω υπουργική απόφαση.



Τα «φίλτρα» αυτά είναι:



1 Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο το οποίο υπόκειται σε κύριο ή και σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, τότε για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του θα λαμβάνονται υπόψη οι κατώτερες αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν στην Περιφέρεια στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο ακίνητο.



2 Καθορίζεται για ορισμένες κατηγορίες οικοπέδων ευνοϊκότερο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών προκειμένου να υπολογιστεί ο κύριος και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:



● Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης τους λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, ως τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) θα λαμβάνεται υπόψη η μικρότερη τιμή.



● Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, ως ΣΑΟ θα λαμβάνεται η τιμή 0,60.



3 Καθορίζεται για ορισμένες άλλες κατηγορίες οικοπέδων ευνοϊκότερο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών προκειμένου να υπολογιστεί ο κύριος ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις οικοπέδων όπου από τις τηρούμενες πληροφορίες στη βάση δεδομένων του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων δεν προκύπτουν τα στοιχεία προσδιορισμού της τιμής του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), τότε για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ ο ΣΑΟ θα υπολογίζεται σύμ­φωνα με τους παρακάτω κανόνες:



● Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με όρους δόμησης οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, ανεξάρτητα από τη χρήση τους και τη δυνατότητα κατάτμησής τους σε μι­κρότερα άρτια οικόπεδα, ο ΣΑΟ θα προσδιορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και σύμφωνα με τις τιμές των περιπτώσεων «κατοικία, ακάλυπτα οικόπεδα και λοιπές χρήσεις» ή «κατοικία και ακάλυπτα οικόπεδα» του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας κατά περίπτωση.



● Για οικόπεδα που η τιμή του Συντελεστή Αξιοποίη­σης Οικοπέδου επηρεάζεται από διάφορες παραμέ­τρους, ως Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου θα λαμβά­νεται υπόψη αυτός που είναι ευνοϊκότερος για τον φορολογού­μενο ανά περιοχή ή περίπτωση.



● Για οικόπεδα που βρίσκονται σε 37 περιοχές της χώρας που από τους πίνακες τιμών για τον προσδιορισμό του Συντελε­στή Αξιοποίησης Οικοπέδου απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας, θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές Συντελεστή Αξιοποί­ησης Οικοπέδου που δίνονται σε σχετικό πίνακα.



● Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων που τέμνονται από μία ή περισσότερες ο­ριογραμμές διαφορετικών Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου, θα λαμβάνεται υπόψη ως τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου η ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο.



4 Μειώνεται σημαντικά, κατά 10 έως και 90%, η φορολογητέα αξία που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας (τιμές εκκίνησης για τα κτίσματα, συγκριτικά στοιχεία για τα οικόπεδα).



5 Παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 (σ.σ. πρώτος χρόνος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ) χωρίς την επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στην απεικόνιση της περιουσιακής τους κατάστασης. Ως προθεσμία υποβολής των νέων αυτών τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου 2014.



6 Ακίνητα που έχουν ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, θεωρούνται ως μη δηλωθέντα.



Τα εκκαθαριστικά



Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet, ενώ παράλληλα η ΓΓΔΕ θα αποστείλει e-mail στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.



Ο νέος φόρος, από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά 2,65 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.



Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των εκκαθαριστικών, υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για μετατόπιση πληρωμής της πρώτης δόσης τον Αύγουστο. Αυτό όμως θα έρθει με άλλη υπουργική απόφαση...
efsyn.gr

Read more...

Ανακοίνωση της εταιρείας H Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το 4,6% της Αegean προς 20,7 εκατ. ευρώ


H Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το 4,6% της Αegean προς 20,7 εκατ. ευρώ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Την αποχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς από το μετοχικό κεφάλαιο της Aegean Airlines σηματοδότησε η πώληση του ποσοστού που κατείχε η τράπεζα στην αεροπορική εταιρεία.

Πρόκειται για μία κίνηση που έγινε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι τράπεζες κατά τη ανακεφαλαιοποίησή τους να προχωρήσουν στην πώληση των εξωτραπεζικών τους δραστηριοτήτων.

Η πώληση που απέφερε στην τράπεζα 20,75 εκατομμύρια, αφορούσε σε 3,3 εκατομμύρια μετοχές ή το 4,66% του μετοχικού κεφαλαίου της αεροπορικής εταιρείας και έγινε μέσω βιβλίου προσφορών με μοναδικό διαχειριστή την UBS.

Η ανακοίνωση της Aegean


«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 3340/2005 και του άρθρου 6 της απόφασης ΕΚ 3/347/12.7.2005, η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. (η «Εταιρία») ανακοινώνει ότι, όπως ενημερώθηκε δια της από 18/07/2014 γνωστοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., η τελευταία πούλησε την 17/07/2014 3.332.004 μετοχές της Εταιρίας με αξία συναλλαγής 20.758.384,92 ευρώ.»

» Η παρούσα ανακοίνωση πραγματοποιείται διότι η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. έχει κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ 1(β) στοιχ.(iv) της απόφασης ΕΚ 3/347/12.7.2005, στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Εταιρία.»

» Ειδικότερα, ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, μη εκτελεστικός Α' αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς έχει ταυτόχρονα και την ιδιότητα του μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας. Επίσης, ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει ταυτόχρονα και την ιδιότητα του Αντιπρόεδρου, εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναγνωρίστηκε από ένοικο πολυκατοικίας Στο Μαρούσι εντοπίστηκε το κρησφύγετο του Ν.Μαζιώτη


Στο Μαρούσι εντοπίστηκε το κρησφύγετο του Ν.Μαζιώτη
Αποκλεισμένος ο δρόμος που οδηγεί στην πολυκατοικία που φέρεται να διέμενε ο κατηγορούμενος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


/
Αθήνα
Στο Μαρούσι, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ, εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία το κρησφύγετο του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη διάρκεια συμπλοκής στο Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τον Ν.Μαζιώτη αναγνώρισε από τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μία γυναίκα, η οποία ειδοποίησε τις αρχές.

Όπως αποκάλυψε στους αστυνομικούς, ο Νίκος Μαζιώτης έμενε μαζί με την Πόλα Ρούπα και το παιδί τους σε διαμέρισμα του 5ου ορόφου στην πολυκατοικία που και η ίδια διαμένει, επί της οδού Υψηλάντου 27.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει πως το ζευγάρι είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα εδώ και περίπου δύο χρόνια και ο Μαζιώτης εμφανιζόταν πάντα μεταμφιεσμένος με περούκα, ενώ και η Ρούπα είχε βαμμένα ξανθά τα μαλλιά της.

Η Πόλα Ρούπα και το ανήλικο παιδί τους δεν βρέθηκαν στο διαμέρισμα, στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και της Αντιτρομοκρατικής.





16 φωτογραφίες


Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό γκαράζ όπου, πιθανόν, βρίσκεται το αυτοκίνητο που είχε αγοράσει πέρυσι ο Μαζιώτης με τα στοιχεία Μιχάλης Μιχελάκης, καθώς και γιάφκας με οπλισμό.
Ένταλμα για συνεργό του
Την ίδια στιγμή οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος 35χρονου συνεργού του Μαζιώτη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο 35χρονος συμμετείχε μαζί με τον Ν.Μαζιώτη στις δύο ένοπλες ληστείες τραπεζών στην Ακράτα (21/12/2012) και στα Μέθανα (25/7/2013).

Επίσης, ο καταζητούμενος είχε κατηγορηθεί για κλοπή δύο αυτοκινήτων, εκ των οποίων το ένα είχε χρησιμοποιηθεί στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά (2008) και το άλλο φέρεται ότι το χρησιμοποίησε ο Νίκος Μαζιώτης και βρέθηκε καμένο όταν συνελήφθη μαζί με την Πόλα Ρούπα, το 2010.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με την πρόοδο των ερευνών αναμένονται και άλλα εντάλματα σύλληψης.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διεθνή έρευνα ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας Δεν αποκλείουν οι ΗΠΑ «τεχνική βοήθεια» από Ρώσους στην κατάρριψη


Δεν αποκλείουν οι ΗΠΑ «τεχνική βοήθεια» από Ρώσους στην κατάρριψη
Παιχνίδια και προσωπικά αντικείμενο στον τόπο συντριβής της πτήσης MH70 των Μαλαισιανών Αερογραμμών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Ηνωμένα Έθνη
Η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δόθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για την εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SA-11 που πιθανώς κατέρριψε την πτήση MH17, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

«Εξαιτίας της τεχνικής πολυπλοκότητας του SA-11 είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά το σύστημα χωρίς βοήθεια από έμπειρο προσωπικό, συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τεχνική συνδρομή από ρωσικό προσωπικό στο χειρισμό του συστήματος» ανέφερε η Σαμάνθα Πάουερ.

Ο Λευκός Οίκος είχαν σταματήσει νωρίτερα πριν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εν μέσω της ουκρανικής σύγκρουσης, κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν είναι θορυβημένος από «πλήθος αξιόπιστων πληροφοριών» που υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε εξελιγμένος πύραυλος εδάφους-αέρος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Στη Μόσχα και το Κίεβο θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή πως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO) έχει προτείνει στο Κίεβο να συστήσουν από κοινο διεθνή επιτροπή έρευνας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βρετανία, το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «ανάλογης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο.

Η Ουκρανία έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των γεγονότων, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο ευρύτερης διεθνούς έρευνας η οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας των φόβων φαλκίδευσης στοιχείων εν μέσω του εμφυλίου στο ουκρανικό έδαφος.

Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο αναμένονται στη ζώνη της συντριβής εν μέσω αλληλοκατηγοριών φιλορώσων-ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους που κόστισε 298 ζωές οδηγώντας σε σημείο καμπής την ουκρανική κρίση.

Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντοντέσκ δήλωσαν ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν φθάσει ήδη στην επαρχία και επίκειται η άφιξή τους στη ζώνη όπου συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης το Boeing 777-200ΕR, το οποίο εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (189), 29 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 181 σοροί από το σημείο της συντριβής και πιθανότατα θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

Στο διπλωματικό πεδίο, εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Δύση μετά την κατάρριψη-σοκ της πτήσης ΜΗ17 κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...