Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Παραίτηση "βόμβα" από τη Δημοκρατική Συμμαχία...



Πριν από λίγο με επιστολή της τόσο στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και στον γενικό γραμματέα Γιάννη Οικονόμου, υπέβαλλε την παραίτησή της από μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και του κόμματος, η αναπληρώτρια...

γραμματέας Προγράμματος Βάσω Κόλλια.

Η κυρία Κόλλια, η οποία είναι έμπειρο στέλεχος με πολιτικό λόγο και σκέψη και η οποία έχει διατελέσει προσωπική επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τη θέση της Γενικής Γραμματέωςς Νέας Γενιάς, αποτελούσε ένα από τα λίγα καλά χαρτιά της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμμαχία, κυρίως στην περιφέρεια Αττικής, όπου και θα ήταν υποψήφια η κυρία Κόλλια, με πολλές πιθανότητες εκλογής εφόσον η ΔΗΣΥ έμπαινε στη Βουλή.

Άγνωστο παραμένει το πολιτικό «αύριο» της Βάσως Κόλλια αν και η ίδια έχει μια μακρά πορεία με τη ΝΔ, καθώς τόσο ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ την είχε τιμήσει τοποθετώντας την το 1996 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε ηλικία μόλις 28 ετών, όσο και ο κ. Καραμανλής, το 2009, στο Ευρωψηφοδέλτιο...

apospasma.gr



Read more...

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση, υπό την προεδρία του προέδρου του Κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη συνεδρίαση, πέραν των τακτικών μελών του Εθνικού Συμβουλίου θα μετέχουν τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας, οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, οι Γραμματείς των Τομέων του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες.

Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης।

.moneypost.gr


Read more...

Μας «δείχνουν» νέα μέτρα και την πόρτα εξόδου από το ευρώ!

Μας «δείχνουν» νέα μέτρα και την πόρτα εξόδου από το ευρώ!
Δεν φαίνεται να βγαίνει το… μέτρημα για την ελληνική οικονομία, ούτε μετά το ενισχυμένο PSI. Διεθνώς, πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο και «νέας βοήθειας» αλλά και η βεβαιότητα πως από Ιούνιο έρχεται και άλλη ομοβροντία μέτρων, ενώ και τα νεότερα από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά (τουλάχιστον), όσο στην αρχή είχε εκτιμηθεί.

Δεν είναι τυχαίο, πως την ίδια στιγμή πυκνώνουν δεύτερες σκέψεις των ευρωπαίων δανειστών και επιτελών του ΔΝΤ για την ρευστότητα που διαχέεται στο πολιτικό σκηνικό, ενώ στις Βρυξέλλες φέρεται να εξετάζονται σενάρια για ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών.


«Τα κουκιά δεν βγαίνουν σχεδόν σε κανένα μέτωπο», μας εκμυστηρευόταν έμπειρος οικονομικός παράγοντας, ο οποίος επιφυλάσσονταν για το αν τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως θεωρούνταν πιθανότερο μέχρι πρότινος. Οι συνεχείς αναφορές των ξένων για ανάγκη πρόσθετης οικονομικής δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας, οι αμφίσημες δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού (στον ιταλικό οικονομικό Τύπο), η επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία, η επιφυλακτικότητα που επανέρχεται στην ιταλική οικονομία και η βιασύνη των Γερμανών να οδηγήσουν τη κατάσταση προς τα εκεί που τους βολεύει, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον.


«Το τρίτο πακέτο διάσωσης είναι αναπόφευκτο» υποστηρίζει ο Χάρβιντερ Σιάν με τον αναλυτή της RBS να εκτιμά, ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» αξιολογεί ακόμη και τώρα η Standard & Poor’ s τα ελληνικά ομόλογα. «Εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την Ελλάδα με μείωση των επιτοκίων των δανείων ή επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων» εκτιμά η JP Morgan, ενώ και ο Αλεξ Τζόνσον (του επενδυτικού ταμείου Fisher Francis Trees) βλέπει περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο μίας νέας στήριξης.


Δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος οικονομικά για να προεξοφλήσει, πως ανάλογες εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις θα πυκνώσουν. Μέρα με τη μέρα συνειδητοποιείται, πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα δανεισμού. Είτε άμεσο είτε έμμεσο.


«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα χρειαστούν και νέα πακέτα διάσωσης», εκτιμά ο Νηλ Κάσκαρι, επικεφαλής της Pacific Investment Management, ο οποίος θεωρεί πως «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τα αποτελέσματα από τα μέτρα λιτότητας που έχει υποσχεθεί».


Αφήνουμε για τελευταία την πρόβλεψη του «γκουρού» Άντριου Μπόσομγουορθ πως με το πρώτο «κούρεμα» τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί. Δεν είναι τυχαίο, πως ο κορυφαίος μάνατζερ της Pimco θεωρεί μη ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και διαβεβαιώνει πως το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης ομολόγων διεθνώς δεν αγοράζει τίτλους.


Εν κατακλείδι η έκθεση της Morgan Stanley βάσει της οποίας ο ένας στους δύο επενδυτές χαρακτηρίζει πιθανή την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ σε βάθος τριετίας δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ιδιαίτερα. Βέβαια όλα αυτά είναι σε γνώση (προφανώς) και του Λουκά Παπαδήμου και (κυρίως) των ξένων (δανειστών, οικονομολόγων, επενδυτών κ.α.) κάτι που αποτυπώνεται στο απερχόμενο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.


Joffrey Postman
moneypost.gr
Read more...

Δήλωση Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στα γραφεία της ΓΣΕΕ 05/04/2012

Αθήνα, 5 Απριλίου 2012

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Κατσέλη είχε, το μεσημέρι, συνάντηση με τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας της ΓΣΕΕ.

Η Λούκα Κατσέλη τόνισε την ανάγκη πρόταξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει για να βγει η χώρα από την κρίση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για τις «συνθήκες ζούγκλας» που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας, την κατάρρευση και την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως απόρροια του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Κατσέλη σε δηλώσεις της υπογράμμισε: « Όσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, όσο φουντώνει η ανεργία, δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση. Αντίθετα η ύφεση θα γίνει ακόμα βαθύτερη και τελικά το χρέος μη διαχειρήσιμο.

Είναι ακριβώς αυτή η ανατροπή που πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει αν υπάρξουν δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και Κοινωνικοί Εταίροι- και η ΓΣΕΕ έχει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο να παίξει- που θα αντιταχθούν σε αυτόν τον κατήφορο».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της προέδρου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Κατσέλη.

«Είχαμε την ευκαιρία με τη ΓΣΕΕ να συζητήσουμε τις ανεξέλεγκτες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, τις συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας, την κατάρρευση και την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως απόρροια του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, και να εξηγήσουμε την ανάγκη πρόταξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτάσσει για να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση.

Όσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, όσο φουντώνει η ανεργία, δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση. Αντίθετα η ύφεση θα γίνει ακόμα βαθύτερη και τελικά το χρέος μη διαχειρήσιμο.

Είναι ακριβώς αυτή η ανατροπή που πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει αν υπάρξουν δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και Κοινωνικοί Εταίροι- και η ΓΣΕΕ έχει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο να παίξει- που θα αντιταχθούν σε αυτόν τον κατήφορο.

Συζητήσαμε την ανάγκη δημιουργίας ενός δυνατού φορέα για την Κοινωνική Πολιτική, γιατί είναι μέρες και περίοδοι που χρειάζεται η κοινωνική αλληλεγγύη, χρειάζεται να σταθούμε δίπλα στο συμπολίτη μας και θα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί να δουν την αγοραστική τους αξία να στηρίζεται και να έχουν δύναμη μέσα στην αγορά, να έχουν διαπραγματευτική δύναμη σε αυτήν αγορά. Και η ΓΣΕΕ, ένα συνδικαλιστικό κίνημα ανεξάρτητο, μη ποδηγετούμενο από κόμματα, αλλά αντιπροσωπεύοντας σωστά εργαζόμενους αλλά και ανέργους, μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την περίοδο.

Προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, σε μία στενή συνεργασία με τις ομοσπονδίες, με τα εργατικά κέντρα έτσι ώστε να προταχθούν λύσεις για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, με κοινωνική δικαιοσύνη και με ανάπτυξη».


Read more...

Tο ΔΝΤ δίνει «γραμμή» για τις εκλογές και ζητά συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ!



Tο ΔΝΤ δίνει «γραμμή» για τις εκλογές και ζητά συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ!
«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πηγή αβεβαιότητας για την εφαρμογή του προγράμματος» τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, θέτοντας μάλιστα την μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας
ως προϋπόθεση για την απαρέγκλιτη τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι επικείμενες εκλογές «είναι αβεβαιότητα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά κάθε χώρα που εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο». Στελέχη του Ταμείου σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα τόσο για τον προεκλογικό και μετεκλογικό χρόνο που θα χάσει η Ελλάδα εξαιτίας των πρόωρων εκλογών όσο και για την πλειοδοσία υποσχέσεων από τα πολιτικά κόμματα προς τον ελληνικό λαό αφού θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης».

Ο κ. Ράις συνέδεσε- εμμέσως πλην σαφώς- την ανάδειξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε πλειοψηφούσα δύναμη στην επόμενη Βουλή ως προϋπόθεση για την απαρέγκλιτη τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος. «Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δώσει ρητές διαβεβαιώσεις για τη συνέπειά τους στους στόχους του προγράμματος που έχουν τεθεί. Αυτούς τους στόχους πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτούς τους στόχους. Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κερδίσουν από τον ελληνικό λαό την εντολή να προχωρήσουν και να επιτύχουν αυτούς τους στόχους».

«Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση» είπε με νόημα. Σχολιάζοντας, μάλιστα τις δηλώσεις Ρουμελιώτη στον ΣΚΑΙ, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ πίεζε την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν το αρνήθηκε, λέγοντας: «Το Ταμείο πίεζε προς την κατεύθυνση να γίνει το δημόσιο χρέος βιώσιμο προς το συμφέρον της Ελλάδας. Μεταξύ των επιλογών που είχε εισηγηθεί ήταν και η αναδιάρθρωση» παραδέχτηκε.

Όλα αυτά παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις- ένα χρόνο πριν- κορυφαίων στελεχών του Ταμείου ότι «η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα». Και παρά την δήλωση που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2011 ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ότι «το ΔΝΤ δεν πιέζει την Ελλάδα για αναδιάρθρωση».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παράλληλα ανέφερε ότι «λυπάται βαθύτατα» για την αυτοκτονία του συνταξιούχου χθες στο κέντρο της Αθήνας. «Αυτό που θέλω να κάνω, είναι να πω ότι λυπηθήκαμε βαθύτατα όταν μάθαμε για τον θάνατο αυτό που έλαβε χώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και απλά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας».

ΝΔ: Η Ελλάδα έχει δημοκρατία

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα έχει Δημοκρατία. Και οι εκλογές είναι θεμελιώδες στοιχείο του Κοινοβουλευτισμού. Οι εκλογές έχουν αποφασισθεί μαζί με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν αποτελούν πηγή αβεβαιότητας. Ο λαός θέλει και πρέπει να εκφραστεί πολιτικά. Και αυτό θα γίνει άμεσα».


Με πληροφορίες από skai।gr
http://newpost.gr

Read more...

Βρέθηκαν στοιχεία για τους δικαιούχους γερμανικών αποζημιώσεων...



Στοιχεία αναφορικά με όσους έλληνες είχαν εγείρει απαιτήσεις από τη Γερμανία λόγω ζημιών που υπέστησαν από τη γερμανική κατοχή, βρήκε το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών «βρέθηκαν δερματόδετοι φάκελοι που περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα ελλήνων, διεύθυνση και αριθμό απόφασης με... ποσά που επιδικάστηκαν σε έλληνες με δικαστική απόφαση, οι οποίοι δικαιούνταν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από τα στρατεύματα γερμανικής κατοχής. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία για το ποιους ανέλαβε να αποζημιώσει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με βάση δικαστικές αποφάσεις της δεκαετίας του 1960».

Ο Υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε επίσης την εντολή του να γίνει έρευνα και σε άλλο χώρο όπου φυλάσσονταν αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, τα οποία εντοπίστηκαν και θα αξιολογηθούν, ενώ το περιεχόμενο αυτού του αρχειακού υλικού δήλωσε ότι θα ψηφιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών υποθέσεων και εξωτερικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είχε προκάλεσε αίσθηση η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι σχετικά με την αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τον κατοχικό δάνειο, «το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία». Εξήγησε δε, ότι «ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας», αλλά δεν προέκυψε κάτι. «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά...

skai.gr



Read more...

Τις θέσεις της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας παρουσίασε ο Στ. Μάνος

«Το κράτος πρέπει να αλλάξει»


Ο Στέφανος Μάνος
Ο Στέφανος Μάνος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Συμμετέχουμε στις εκλογές για να στηρίξουμε τους πολίτες που προτάσσουν την προσπάθεια ενάντια στην άρνηση και τη διαμαρτυρία και επιθυμούν να τα καταφέρουν στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Στέφανος Μάνος, ανακοινώνοντας την κοινή κάθοδο της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στις επερχόμενες εκλογές.

Κατήγγειλε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα «το ανοικονόμητο μέγεθος του κράτους», το οποίο απέτυχε και «μετά από τόσες αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τώρα συγκυβέρνησης δουλεύει όλο και χειρότερα».

Το κράτος, είπε, πρέπει να αλλάξει, «για να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, και για μείωση των φόρων. Να γίνει κράτος σύμμαχος και όχι κράτος εχθρός».

Αναφερόμενος στα δύο κόμματα εξουσίας, είπε ότι είναι πελατειακά και αγκυλωμένα στους ίδιους μηχανισμούς, που κατέστρεψαν τη χώρα, ενώ προτάσσουν το επιχείρημα της «χαμένης ψήφου».

«Εμείς, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία λέμε ακριβώς αυτά που πιστεύουμε. Γνωρίζετε ότι σε όλη μου την πολιτική μου ζωή δεν δίστασα ποτέ να σας πω την αλήθεια. Με μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος. Δεν σας εξαπάτησα», τόνισε ο κ. Μάνος.

Πιστεύουμε στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι ο Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να ευημερήσει χωρίς δεκανίκια, χωρίς διαπλοκή, μίζα και «μέσο», χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς το Κράτος να του λέει τι θα κάνει, τι θα καλλιεργήσει, που θα επενδύσει, που θα διοριστεί. Μπορεί να ευημερήσει στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις.

Η Δράση δεσμεύτηκε, αν οι βουλευτές της κληθούν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικές θέσεις, να παραιτηθούν της βουλευτικής τους έδρας, ενώ αν μετεκλογικώς δικαιούται κρατικής επιχορήγησης, θα παραιτηθεί για το μέρος της επιχορήγησης που υπερβαίνει τα 0,70 ευρώ ανά ψήφο. Σήμερα, κάθε ψήφος αντιστοιχεί σε επιχορήγηση 10,00 ευρώ.

Οι βασικές της θέσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση περιλαμβάνουν:

  • Επιβολή ενιαίας επίπεδης (flat) φορολογίας, με αφορολόγητο όριο 5.000€, για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής, ίσης προς το 20% του εισοδήματος (25% για πέρα από 100.000 ευρώ και 30% για πέρα από 300.000 ευρώ).
  • Καθιέρωση βασικής εθνικής σύνταξης 700 ευρώ μηνιαίως για κάθε πολίτη -άνδρα ή γυναίκα- που συμπληρώνει τα 67, χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις (δηλαδή, χωρίς κρατήσεις).
  • Παράλληλα με τη μείωση της κρατικής δαπάνης, κατάργηση κάθε φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Φορολόγηση της υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ως εισόδημα και ενιαίο τέλος αποκλειστικώς για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.
  • Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης με πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών, και απελευθέρωση αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα).
Τέλος, η πρόταση της Δράσης για την υγεία είναι η χρηματοδότηση της από τη φορολογία. Ο πληθυσμός θεωρείται καθολικά ασφαλισμένος. Τις υπηρεσίες υγείας παρέχουν ιατροί και νοσοκομεία που συμβάλλονται με το σύστημα υγείας, όπως ακριβώς γίνεται με τα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ευπορότεροι πολίτες συμμετέχουν στη δαπάνη και εφόσον επιθυμούν πολυτελέστερες υπηρεσίες (π.χ. μονόκλινα δωμάτια) συνάπτουν πρόσθετη ασφάλιση με ελληνικές ή ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από τις κρατήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Την Παρασκευή αποφασίζει η ΠΝΟ για την απεργία μέσα στη Μ.Εβδομάδα

«Είμαστε μακριά από όσα ζητάμε»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε» ανέφερε ο γγ της ΠΝΟ Ι.Χαλάς μετά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου εν όψει της απεργίας που έχει εξαγγελθεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ΠΝΟ θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να καθορίσει την στάση της.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, εξέφρασε την άποψή της ότι«από την προηγούμενη φορά υπήρξε συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήσαμε».

Το υπουργείο έστειλε και εγγράφως τη θέση του στα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ ανέφερε μετά τη συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης: «Είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε, δραστικές λύσεις στα αιτήματά μας δεν έχουν δοθεί, περιμένουμε έγγραφες απαντήσεις από την υπουργό».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει κατανόηση, αλληλεγγύη και σεβασμός των προβλημάτων όλων των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση, ανέφερε, «δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και στα πλαίσια των δυνατοτήτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών».

Για το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης στην καταπολέμηση της ανεργίας, είπε ότι έχει γίνει πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Τα βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι η απόσυρση της διάταξης για άρση του καμποτάζ -η οποία ψηφίστηκε στη Ολομέλεια την Πέμπτη- και η μη ένταξη του Οίκου Ναύτου στον Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Σχετικά με το ζήτημα του Οίκου Ναύτου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος -παρών στη συνάντηση- ξεκαθάρισε πως η «ρύθμιση έγινε και δεν αλλάζει».

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε πάντως από τη Δευτέρα να συμμετέχει και η ΠΝΟ σε εποπτικό όργανο που δημιουργείται, ώστε να βλέπουν την υλοποίηση της μεταφοράς υγείας στον ΕΟΠΥΥ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Στον οίκο του Ναύτη είπαμε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, γι' αυτό και έγινε επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ στην οποία εξετάζονται μια προς μια οι περιοχές της Ελλάδας» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Ανάλογη ήταν και η αναφορά του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση. Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του εφάπαξ των ναυτικών και ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

«Υπήρξαν ερωτήματα για το θέμα του εφάπαξ και για να υπάρξει απόλυτη δέσμευση ότι δεν υπάρχουν οι ερμηνείες οι οποίες δόθηκαν, θα κάνω μια αλλαγή η οποία θα επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ» είπε και από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου;...




Δεδομένη θεωρείται η επιστροφή της πρώην υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο στην Ιπποκράτους.

«Εγώ δεν έφυγα ποτέ από ... το ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε η ίδια βγαίνοντας, ωστόσο ασαφές παραμένει μέχρι αυτήν τη στιγμή το κατά πόσο θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας της Εκλογικής Επιτροπής το απόγευμα.
real.gr



Read more...

Δήλωση Γραμματέα "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λάμπρου Μίχου 05/04/2012

Αθήνα 5-4-2012

Ο Γραμματέας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λάμπρος Μίχος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με αφορμή περιστατικά όπως οι τραγικές αυτοχειρίες, που δυστυχώς πυκνώνουνε, ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι, ούτε να διεκτραγωδούν την πραγματικότητα, ούτε να βγάζουνε την ουρά τους απέξω…

Είναι, να προτείνουνε και να εφαρμόζουνε λύσεις: Κατεπείγουσα ανάγκη προκύπτει να θεσπισθεί το κούρεμα των δανείων των φτωχών νοικοκυριών και των μικροεπιχειρηματιών, που συνθλίβονται από την οικονομική κρίση και να θεσπισθεί επίσης το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να εξασφαλισθεί ένα ελάχιστο επίπεδο επιβίωσης για όλους τους Έλληνες.

Είναι φτωχοί και δεν τους υπολογίζουνε…

Να προσέξουνε.

Οι φτωχοί και οι άνεργοι δεν έχουνε μιλήσει ακόμη».


Read more...

Αποχωρούν 15 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ...



Με επιστολή τους προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, δεκαπέντε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος δημοσιοποιούν την αποχώρησή τους.
Τα... 15 μέλη του ΠΑΣΟΚ, που προέρχονται κυρίως από τη νεολαία, τονίζουν ότι άρουν τη στήριξή τους από όσους «τοποθετούν το συμφέρον των δανειστών πάνω από τον αγώνα για καθημερινή επιβίωση του ελληνικού λαού» και δηλώνουν ότι παραιτούνται από τις «αντίστοιχες θεσμικές τους ιδιότητες».

Αναλυτικά η επιστολή των 15:

Επιστολή προς το Γραμματέα του ΕΣ ΠΑΣΟΚ

Σύντροφε Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ,

Οι ψευδαισθήσεις για όλους μας τελείωσαν. To ΠΑΣΟΚ μπροστά σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας και το λαό μας αρνήθηκε κάθε προοδευτική λύση και αφομοίωσε την νεοφιλελεύθερη ατζέντα που της επιβλήθηκε από το εξωτερικό. Έπαψε να είναι σοσιαλιστικό όταν όλοι οι χειρισμοί ευνοούσαν τους λίγους και οδηγούσαν στην εξαθλίωση τους πολλούς. Έπαψε να είναι πατριωτικό όταν επέλεξε να μην διεκδικεί τα δίκαια του Ελληνισμού. Έπαψε να αποτελεί φορέα δημοκρατίας για την χώρα όταν επέλεξε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με μη αιρετό πρωθυπουργό με συμμετοχή της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Έπαψε να είναι πολυσυλλεκτικό όταν η κραταιά ιδεολογία πλέον θεωρείται η μόνη επιτρεπτή. Σε εσωκομματικό πεδίο έπαψε να είναι δημοκρατικό κόμμα και λειτούργησε με αυλοκόλακες του προέδρου-αυτοκράτορα εδώ και χρόνια. Η ηγεσία του επέλεξε να δημιουργήσει ένα κόμμα-λέσχη φίλων που δεν θα έχει θεσμικές πολιτικές διαδικασίες και θα είναι αφυδατωμένο από νέες ιδέες.

Μαζί και με άλλους συντρόφους προτείναμε πολιτικές διαδικασίες και πιο αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς και μας απομόνωσαν. Προτείναμε να επιλεχθεί ένας προοδευτικός δρόμος εξόδου από την κρίση και πιο δίκαιους τρόπους κατανομής των οικονομικών βαρών και μας αγνόησαν. Προτείναμε την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας από το 2010 και λοιδορηθήκαμε ως επικίνδυνοι και φίλοι του «κόμματος της δραχμής». Προτείναμε να μη στηριχθεί η κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ και να προσφύγουμε σε εκλογές. Απαιτήσαμε να αλλάξει η πολιτική πορεία καθώς αδυνατούμε μαζί με την πλατιά μάζα της δημοκρατικής παράταξης να στηρίξουμε αυτή την ταξική, μονολιθική, αποτυχημένη, αδιέξοδη πολιτική και δεν εισακουστήκαμε.

Από την αρχή αυτής της κρίσης δεν ακολουθούμε τη λογική σας που κάνει λόγο για πραγματική συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, μην υπολογίζοντας ότι τοποθετείτε πολλούς από μας στο όριο της επιβίωσης. Άλλωστε, το γεγονός ότι αποτελείτε μια πολιτική ελίτ ξεκομμένη από την κοινωνία και τις ανάγκες της αποδείχτηκε με το ότι επιλέξατε να «πετσοκόψετε» κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, θεωρώντας προφανώς ότι οι άνεργοι μπορούν να ζήσουν... με λιγότερα, για να σωθεί η πατρίδα μας. Ωστόσο, δεν επιλέξατε να «σώσετε την Ελλάδα», όπως ισχυρίζεστε, αντλώντας έσοδα από όσους παρασιτούν σε βάρος του ελληνικού λαού και συνεχίζουν να στοιβάζουν τα κέρδη τους. Η διαιώνιση αυτής της λογικής στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ανεξαρτησία της χώρας μας, τα κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα και το μέλλον της νέας γενιάς. Αυτή η στρατηγική, του νεοφιλελευθερισμού θα βαθύνει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς, όπου εφαρμόζεται. Για αυτό και άρουμε τη στήριξή μας από όσους εκφράζουν εκβιαστικά τη λογική αυτή και τοποθετούν το συμφέρον των δανειστών πάνω από τον αγώνα για καθημερινή επιβίωση του ελληνικού λαού.

Επιλογή, πλέον για μας αποτελεί να δώσουμε τη μάχη με όλους αυτούς που παραμένουν πιστοί στις αρχές του σοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς σε όλους τους μαζικούς χώρους, με στόχο να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης μακριά από τις υποκριτικές αναδιπλώσεις όλων όσων διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην «αφαίμαξη» των λαϊκών στρωμάτων.

Επιθυμούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από όσους εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ σήμερα για προσωπικές διαφωνίες και για λόγους που έχουν να κάνουν με την εκλογή νέας ηγεσίας. Η δική μας επιλογή και ρήξη αφορά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται κατ' εντολή διεθνών και ντόπιων καιροσκόπων. Την ευθύνη αυτών φέρουν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα, η πρώην και η νυν ηγεσία, που εν γνώσει τους επέλεξαν βαρβαρότητα αντί για σοσιαλισμό. Η επιλογή μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε σώζεται με αυτό τον τρόπο η χώρα και ο λαός της, αλλά οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο, ενώ συγκεκριμένα συμφέροντα παραμένουν ανέγγιχτα χωρίς να συνεισφέρουν στη «διάσωση» της Ελλάδας.

Ως φυσική κατάληξη των παραπάνω δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από τις αντίστοιχες θεσμικές μας ιδιότητες.

1)ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

2)ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3)ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4)ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΛΛΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5)ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

6)ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΡΕΝΤΖΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

7)ΔΗΜΟΣ ΞΙΝΤΑΡΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

8)ΑΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΜΕΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

9)ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ ΜΕΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

10)ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΤΣΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

11)ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε΄ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

12)ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε΄ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

13)ΤΖΙΒΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΤΡΟΠΗΣ Ε΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

14)ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΤΡΟΠΗΣ Ε΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

15)ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΗΝΑΣ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΤΡΟΠΗΣ Δ΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

newsbomb.gr



Read more...

Συνέντευξη - Σοκ: Μειώσεις μισθών στο 25% ...



25% θα μειωθούν οι μισθοί έως το τέλος του έτους αποκαλύπτει με αποκλειστική του συνέντευξη ο Μιχάλης Χάλαρης, Γενικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Χάλαρης, παραθέτει στοιχεία σοκ, καθώς - όπως αναφέρει - μετά τις... 14 Φεβρουαρίου έχουν συναφθεί 87 επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 3.561 εργαζόμενους και η μέση μείωση μισθών είναι 21,14%, ενώ η υψηλότερη μείωση άγγιξε το 35%. Για πολύ περισσότερους εργαζόμενους, 21.486 στον αριθμό, υπήρξαν μειώσεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας κατά μέσο όρο της τάξεως του 21,82%, ενώ έφτασαν και στο 28%. Το πρώτο δίμηνο του 2012, είχαμε 8.001 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής-εκ των οποίων ένα ποσοστό 51,30% αφορά 4ωρη απασχόληση.

Για δε τους νέους το πρώτο δίμηνο του 2012 σημειώνεται στις συμββάσεις πλήρους απασχόλησης μείωση της τάξης του -26% σε σχέση με το 2011. «Εάν η επώδυνη επιλογή των μειώσεων μισθών δεν συνδυαστεί άμεσα (χθες!) , με τις δημιουργικές μεταρρυθμίσεις τότε θα μιλάμε για τη λήξη του «παιχνιδιού» χωρίς να έχουμε πλέον τη δυνατότητα επανεκκίνησης νέας παρτίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ.


πηγη real.gr



Read more...

«Δεν τα φτιάξαμε με τον Λοβέρδο, δεν με πείραξε το φιλί στο Βαγγέλη»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
«Δεν τα φτιάξαμε με τον Λοβέρδο, δεν με πείραξε το φιλί στο Βαγγέλη»
«Δεν τα σπάσαμε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, γιατί ποτέ δεν τα φτιάξαμε», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνα, Γιάννης Ραγκούσης και εξηγεί ότι ποτέ δεν επέτρεψε στον εαυτό του να θεωρήσει ότι έχει γίνει ομάδα με τον υπουργό Υγείας και την τότε υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου επειδή «γράψαμε και δημοσιεύσαμε - εν γνώσει του Γιώργου Παπανδρέου, άρθρο στο πλαίσιο κοινής αντίληψης». Ξεκαθαρίζει δε ότι «δεν υπήρξε κανένα ζήτημα ηθικής τάξης επειδή ο Αντρέας αποφάσισε να ''φιλήσει'' τον Βαγγέλη».

Σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο free press έντυπο Athens Voice ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζει ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσω ούτε υπονομευτικά ούτε διασπαστικά», κι αυτό γιατί όπως εξηγεί δεν του αρέσει να πράττει αυτά που κατηγορεί.

«
Δεν έχω καμία διασπαστική τάση και απορρίπτω μετά βδελυγμίας την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών και πολιτικών συμπεριφορών, τις οποίες ζήσαμε στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και είχαν τα χαρακτηριστικά της υπονόμευσης», υπογραμμίζει.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι έπληξαν την ελληνική οικονομία και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού όσοι με βάναυσο τρόπο εμπόδισαν την πραγματοποίηση των αυτονόητων αλλαγών και σημειώνει ότι ο ίδιος προσωπικά ουδέποτε έκανε προσωπική επίθεση σε κανέναν. Στέλνει όμως ένα διπλό, όπως το χαρακτηρίζει μήνυμα δηλώνοντας, «Ότι κάποιοι είχαν τέτοιες συμπεριφορές, αλλά μη νομίσουν ότι αυτά που έκαναν θα κάνω κι εγώ. Το ποιοι… ο νοών νοείτω».

«Το ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρήθηκε από πολιτικές που έτειναν προς την προσπάθεια αποδόμησης της ηγεσίας, μακριά από μένα τέτοια νοοτροπία και τέτοια λειτουργία».

Όσον αφορά στη θέση του για την επιστροφή των ασώτων στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Ραγκούσης απαντά «Δεν γίνεται ένας πολιτικός φορέας να είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ, γιατί καταντάει ένας αναξιόπιστος πολιτικός φορέας».

Και επισημαίνει ότι «Δεν μπορεί κάποιοι να καταψηφίζουν εκ του ασφαλούς, ξέροντας ότι θα βρεθούν τουλάχιστον 151 δήθεν ''κορόιδα'' να κάνουν αυτό που πρέπει». Θεωρεί ωστόσο ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δώσει το πράσινο φως και επιστρέφουν όσοι καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και το PSI και επιστρέψουν δίχως να δηλώσουν ότι έκαναν λάθος τότε το κόμμα θα υποστεί μεγάλη εκλογική ζημιά. «Ο πολίτης θα καταλάβει ότι εδώ πέφτει δούλεμα, και όσοι θα έχουν προξενήσει αυτό το πλήγμα στη δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει.

Ο Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει επίσης ότι δεν θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν από τους «τελευταίους μεγάλους εν ενεργεία πρωταγωνιστές της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης». Ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας εξηγεί ότι ο κ. Σαμαράς «έχει ταυτιστεί με μερικές από τις πιο αρνητικές περιόδους της πολιτικής ζωής που οδήγησαν και στη χρεοκοπία».

«Σε κυβέρνηση Σαμαρά, ακόμη και αν το εθνικό συμφέρον απαιτούσε να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης ως βουλευτής, δεν θα συμμετείχα ως υπουργός», επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν έδινε ψήφο εμπιστοσύνης τότε «θα ήταν μια ιστορική κωλοτούμπα που θα είχε σαν αποτέλεσμα τον ιστορικό, πολιτικό και ηθικό διασυρμό της παράταξης»।
http://newpost.gr

Read more...

Έξαλλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διαβάζουν στις εφημερίδες ότι… δεν θα πολιτευτούν!

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Έξαλλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διαβάζουν στις εφημερίδες ότι… δεν θα πολιτευτούν!
Αν θυμάμαι καλά, η Βάσω πρωτομίλησε για συντροφικά μαχαιρώματα
Η έντονη (αλλά χωρίς βάση) φημολογία ότι πλειάδα παλιών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές, έχει μετατρέψει την ΚΟ σε καζάνι που βράζει. Οι ψίθυροι άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα και κορυφώθηκαν την Κυριακή, όταν υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήραν την απόφαση να περάσουν σε πολιτική αποστρατεία.

Όσοι… έμαθαν από τις εφημερίδες ότι αποφάσισαν να μην πολιτευτούν, είτε διαβάζοντας τα ονόματά τους είτε φωτογραφικά ρεπορτάζ, έγιναν… Τούρκοι. Γι αυτό- λέγεται, ο Απόστολος Κακλαμάνης βγήκε λαύρος και με δηλώσεις του έκλεισε τη σεναριολογία που τον αφορούσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δ. Κρεμαστινός, γνωστός υποστηρικτής του σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη φημολογία που τον ήθελε να μην πολιτεύεται, είχε συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ζήτησε τη στήριξή του.

Πολλοί από τους βουλευτές οι οποίοι φέρονται να μην θέλουν να πολιτευτούν εκ νέου, δηλώνουν στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής ότι ουδέποτε έχουν κάνει σχετική δήλωση για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν τη σχετική πρόθεση.

Ορισμένοι- μιλάμε για βουλευτές όλων των τάσεων, έκαναν αστυνομικού τύπου έρευνα και τα αποτελέσματα- όπως λένε, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η πηγή των διαρροών είναι η… Ιπποκράτους- δεν μιλάνε για τη Φώφη Γεννηματά, αλλά για… ανεπίσημους κύκλους.

Οργισμένοι περιφέρουν το θέμα στη Βουλή, απειλώντας Θεούς και δαίμονες, καθώς τα δημοσιεύματα συνοδεύθηκαν και από κινήσεις συνυποψηφίων- κάποιοι δεν έχουν καν ανακοινωθεί επισήμως, να… ψαρέψουν ψηφοφόρους και υποστηρικτές τους!

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα νευρικής παράκρουσης λόγω του πολιτικού κλίματος και των δημοσκοπήσεων, Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν οι τροπολογίες, όπου κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ψηφίζει και πολύ φοβούνται μην και πέσουν σε… λάκκο, ανάλογο με την περίφημη τροπολογία Πάχτα για το Πόρτο Καρράς.

Στο καπάκι, ορισμένοι νοιώθουν ότι εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη.
Δεν χρειάζονται και περισσότερα για να αντιληφθεί κανείς ότι ένα μικρό πολιτικό φάλτσο, που θα περνούσε στα ψιλά στο παρελθόν, τώρα είναι αρκετό να… βγάλει το καπάκι από τη χύτρα που βράζει…

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Το πρώτο κτίριο – φιλέτο του δημοσίου βγήκε στο σφυρί...



Το πρώτο κτίριο – φιλέτο του δημοσίου, το πρώην IBC στο οποίο λειτουργεί το Golden Hall του ομίλου Λάτση, βγήκε στο σφυρί και οι μνηστήρες είναι τρεις. Το βράδυ της Τετάρτης το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι υπήρξαν τρεις ενδιαφερόμενοι για το ακίνητο και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα ονόματα. Όμως...
, κάποιοι καλοθελητές τα έδωσαν ήδη τα ονόματα κι απ’ ότι καταλαβαίνουμε θα έχουμε μονομαχία Μπόμπολα με Λάτση και αουτσάιντερ μια εταιρεία η οποία έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το εμπορικό κέντρο στο μετρό του Αγίου Δημητρίου.

Η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η REDS που ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς και η TALIMA μπαίνουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ο Λάτσης το θέλει πολύ, άλλωστε είναι ο εκμισθωτής για πολλά χρόνια. Ο Μπόμπολας το διεκδικεί για άγνωστο λόγο και φαίνεται ότι αυτοί οι δύο θα μονομαχήσουν επί της Λ. Κηφισίας. Ο καθένας έχει και τα… όπλα του. Για παράδειγμα ο Λάτσης έχει στο ΤΑΙΠΕΔ έναν δικό του άνθρωπο, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κ. Μητρόπουλο που πήγε εκεί ενώ πριν ήταν στη Eurobank.

Ποσώς ενδιαφέρει τον κόσμο ποιος θα πάρει το φιλέτο, αυτό που είναι σημαντικό είναι το τελικό τίμημα. Διότι πάνω στη φούρια να εισπράξουν χρήματα ακούγονται κάτι ποσά για το κτίριο που δεν αγοράζεις ούτε σπίτι στη Φιλοθέη.

Αν είναι να το δώσουν μπιρ παρά το κτίριο καλύτερα να το κρατήσουν και να εισπράττουν τα ενοίκια.

Παρεπιπτόντως, το κτίριο αυτό που κτίστηκε το 2004 είναι τόσο αυθαίρετο που ο μακαρίτης ο Τρίτσης θα σηκωνόταν από εκεί που βρίσκεται...


http://www.antinews.gr



Read more...

Εκ περιτροπής εργασία με μία ημέρα δουλειά την εβδομάδα προωθείται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά την απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρίας να προωθήσει την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά την εβδομάδα.

Η συγκυρία που επέλεξε η ιδιοκτήτρια εταιρεία AbuDhabi Mar δεν είναι βέβαια τυχαία. Εντάσσεται στη λογική των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει οικονομικές απαιτήσεις που ανέρχονται περίπου σε 140 εκατ. ευρώ και έχουν σχέση με την κατασκευή στα ναυπηγεία δυο νέων υποβρυχίων.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία του Ισκαντάρ Σαφά που ελέγχει τα ναυπηγεία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορέσει να συντηρεί για πολύ καιρό ακόμη τον αριθμό των 1.200 εργαζομένων στα ναυπηγεία.

Στο Πεντάγωνο, το σωματείο των εργαζομένων δέχθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιώπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ενέργεια της διοίκησης των Ναυπηγειων να αποστείλει επιστολή προς το σωματείο των εργαζομένων, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της για εκ περιτροπής εργασία μία φορά την εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 18 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ για το θέμα ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν επίσης συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ούτε φόρους θα πληρώνουν!

Επιβεβαιώνεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ πώς εννοεί η ελληνική πλευρά και οι δανειστές την «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου και την εσαεί εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου μαζί με ότι έχουν βάλει στο μάτι οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους.

Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύει η εφημερίδα, τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται «κατά πλήρη κυριότητα και χωρίς ανταλλάγματα». Επίσης μεταβιβάζονται χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρων, βάσει της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο αποστερείται έστω το στοιχειώδες έσοδο.

Το ενδιαφέρον είναι πως εκτός των άλλων περιουσιακών στοιχείων που εκχωρούνται, προβλέπεται ακόμη η αξιοποίηση των «υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσιακή φύσεως δικαιωμάτων…» με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπράγματη διασφάλιση των δανειστών έναντι της Αθήνας।

enikos.gr


Read more...

Στο σκαμνί η ΓΕΝΟΠ - TOURS για τα 31 εκατ....



Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν ακόμα και ισόβια κάθειρξη, αντιμετωπίζουν μέλη των διοικήσεων της ΔΕΗ και συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για το «πάρτι εκατομμυρίων» που είχε στηθεί με χρήματα του Δημοσίου. Αφορά ...

ολόκληρη τη δεκαετία 1999-2010

Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη, αντιμετωπίζουν μέλη διοικήσεων της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων (ΟΚΔΕ) της επιχείρησης, που αφορούν διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ, τη δεκαετία 1999-2010, μέσω της χρηματοδότησης υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες - αν και πληρώθηκαν, είτε δεν έγιναν ποτέ, είτε δεν ολοκληρώθηκαν...

• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»



Read more...

Κουκουλόπουλος στα χνάρια Μπεγλίτη για τον τραγικό 77χρονο

Κάποιος να τους μαζέψει, επιτέλους!




Τελικά, πρέπει να είναι πολλοί οι πολιτικοί που έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και δεν συνειδητοποιούν το βάρος των λεγόμενών τους, ακόμη και σε τέτοιες τραγικές περιπτώσεις, όπως η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα.

Μετά τις αδιανόητες δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη, πρώην εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικού στελέχους επί Γιώργου Παπανδρέου –“"Το αν είχε χρέη ή δεν είχε είχε χρέη, το αν τα έφαγαν τα παιδιά του ή τα έφαγε ο ίδιος, σεβασμός σ' αυτές τις περιπτώσεις..."- χτες το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήρθε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος να προκαλέσει την κοινή γνώμη, με τοποθετήσεις που δεν δείχνουν – αν μη τι άλλο – οποιαδήποτε διάθεση σεβασμού στον νεκρό.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του ίδιου σταθμού ο κ. Κουκουλόπουλος, αφού ξεκίνησε …στιλιζαρισμένα με αναφορές περί “αφωνίας, περισυλλογής, προβληματισμού” κλπ για το τραγικό συμβάν, προχώρησε σε ερμηνείες για το ιδιόχειρο σημείωμα του 77χρονου: “Μιλά στο όνομα πολλών, γιατί προφανώς ένας συνταξιούχος φαρμακοποιός, όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη σύνταξή του, δεν ψάχνει ποτέ στα σκουπίδια»!

Δεν έφτανε όμως αυτή η αναφορά, καθώς ο εκλεγόμενος στην Κοζάνη κ. Κουκουλόπουλος βρήκε ως κατάλληλη την περίσταση για να αφήσει αιχμές ακόμη και για έναν εκλιπόντα για τις …φαρμακευτικές δαπάνες! “Εάν ο ίδιος άνθρωπος είχε άλλη προσέγγιση, θα μπορούσε να μας βοηθήσει και πολύ καλά για το πώς τα 4 δισ. του 2004 για δαπάνες φαρμάκου έγιναν 9 δισ. μέσα σε λίγα χρόνια”…

Και στη συνέχεια, καθώς υπήρξε αρκετή ένταση στο στούντιο, “μαζεύθηκε”, συνεχίζοντας πάντως τις – τουλάχιστον – αστοχίες: “Δεν ήρθα σε εκπομπή ψυχανάλυσης (!) ήρθα να κινητοποιηθώ”…

Δείτε το σχετικό βίντεο.



Άραγε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους, από όπου χτες εκφράσθηκαν συλλυπητήρια και οδύνες, νιώθουν ότι δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση για τους πολιτικούς που δεν φαίνεται να έχουν επαφή με την πραγματικότητα;video platformvideo managementvideo solutionsvideo player.protothema.gr
Read more...

«Πονοκεφάλους» προκαλούν στην Ιπποκράτους τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ «ΛΑΜΠΕΡΩΝ» ΟΝΟΜΑΤΩΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ



«Πονοκεφάλους» προκαλούν στην Ιπποκράτους τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
Η ώρα των ψηφοδελτίων πλησιάζει και το μόνο που δεν μπορεί να πει κανείς είναι ότι οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ που έχουν αναλάβει την ευθύνη κατάρτισής τους είναι πανευτυχείς. Μάλλον… πονοκεφαλιάζουν και έχουν χάσει τον ύπνο τους.


Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά. Δεν είναι τόσοι όσοι θα επιθυμούσαν στην Ιπποκράτους οι νέοι υποψήφιοι οι οποίοι προθυμοποιούνται να πολιτευτούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής ο στόχος ανανέωσης κατά 60%. Οι λόγοι είναι λίγο- πολύ γνωστοί. Η πολιτικοί έχουν απαξιωθεί και ταυτοχρόνως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη… γοητεία του, μαζί με το τεκμήριο της αθωότητας.

Προβλήματα διαπιστώνονται και σε παραδοσιακά «πράσινους» νομούς όπως το Ηράκλειο και η Αχαΐα, όπου αναμένεται οι έδρες να μειωθούν δραματικά σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση. Περιέργως μεγάλη προσφορά παρατηρήθηκε στη Λάρισα- περίπου 20 ενδιαφερόμενοι.


Το δεύτερο πρόβλημα είναι αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν να μην ξαναδιεκδικήσουν έδρα στη Βουλή, αλλά το κάνουν ασύντακτα, ενίοτε και χωρίς να έχουν ενημερώσει τον Ευ. Βενιζέλο, δίνοντας την εικόνα ότι εγκαταλείπουν το σκάφος, και τραυματίζοντας την εικόνα του Προέδρου.


Το φαινόμενο των αποχωρήσεων λέγεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Ήδη στους διαδρόμους της Ιπποκράτους ακούγονται ηχηρά ονόματα, αλλά οι φήμες πρέπει να επιβεβαιωθούν…


Η κατάσταση που επικρατεί, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τους διαγραφέντες και το πολιτικό τους μέλλον. Θα κριθούν-λέγεται, κατά περίπτωση. Ωστόσο δεν αποκλείεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να ανοίξει τον δρόμο για όλους! Ακόμα και για όσους δεν ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση! Να μείνει δηλαδή εκτός ψηφοδελτίων μόνον η Βάσω Παπανδρέου η οποία δεν το επιθυμεί.


Για τους προαναφερόμενους λόγους, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων να μην γίνει την Παρασκευή αλλά τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Σ.Σ. Κάθε παραλληλισμός με τα Πάθη, θα είναι αυθαίρετος…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

O Βενιζέλος θέτει τα διλλήματα των εκλογών!


Τα μεγάλα διλήμματα των εκλογών», όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εξακολουθούν να είναι τα απλά και θεμελιώδη διλήμματα:

  • Μέσα ή έξω από το ευρώ;
  • Υπάρχει παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προϋποθέσεις;
  • Υπάρχει μια μη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;
  • Υπάρχει κάποιος που προτείνει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;
  • Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης αυτής καθεαυτής της δανειακής σύμβασης;
  • Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αποφύγουμε την πίεση για οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων;
  • Μήπως κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας αμέσως μετά τις εκλογές;
  • http://papaioannou

Read more...

Υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ προς όφελος της χώρας ο Γ.Παπακωνστανίνου

«Η μόνη υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά»


Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ.Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ.Παπακωνσταντίνου


Αθήνα

Ανοικτός στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο in.gr, τονίζοντας πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος η συνεργασία και η συναίνεση σε μια σειρά από πολιτικές είναι η μόνη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα δει την πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν το μέγεθος του πολιτικού κόστους που η παράταξη ανέλαβε με την εφαρμογή του Μνημονίου και χαρακτηρίζει φυσική εξέλιξη την αποχώρηση ιστορικών φυσιογνωμιών του κόμματος που έκλεισαν τον πολιτικό τους κύκλο.

Αποκαλύπτει πως θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, είναι πολιτική και ηθική του υποχρέωση και τονίζει πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει μπροστά του το πολύ δύσκολο έργο του επαναπροσδιορισμού και της ανανέωσης της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

-Τον Ιούνιο του 2010 είχατε παραχωρήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο in.gr και είχατε απαντήσει σε ερωτήσεις των αναγνωστών μας. Μία από τις ερωτήσεις που σας τέθηκε ήταν το εάν οι ανατροπές σε οικονομία και κοινωνία οδηγούν σε πολιτικές αλλαγές και πώς αντιλαμβάνεστε αυτό που πολλοί αποκαλούν «Νέα Μεταπολίτευση»; Βλέποντας δύο χρόνια πίσω εκτιμάται πως αυτή η «Νέα Μεταπολίτευση» ήλθε; Τι απαντάτε σήμερα για όσα ακολούθησαν;

Όπως και πριν από δύο χρόνια, έτσι και τώρα θα αποφύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο “νέα Μεταπολίτευση”. Χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που συντελούνται, αυτή τη στιγμή, και σίγουρα χρόνος για να δούμε αν η συλλογική έκφραση της κοινωνίας θα οδηγήσει πράγματι σε κάτι νέο. Η χώρα μας έζησε και ζει μια κρίση που σίγουρα δεν είναι ανεξάρτητη από λανθασμένες επιλογές όλης της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Νομίζω τα όσα ακολούθησαν από τον Ιούνιο του 2010 έως σήμερα επιβεβαιώνουν ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών τόσο στις δομές του κράτους όσο και στις δομές διακυβέρνησης.

-Τι εννοείτε;

Παρά τα πυροτεχνήματα και τις κραυγές στο δημόσιο διάλογο, βλέπουμε διαφορετικές και πιο ώριμες συμπεριφορές και στο πολιτικό μας σύστημα. Η σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα κόμματα είναι κάτι πρωτόγνωρο, που επιβάλλεται από την ανάγκη να σταθούμε με ωριμότητα στην ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης, για να πάει μπροστά ο τόπος. Γιατί αυτό που έχουμε μπροστά μας, το βάθος των ρήξεων που γίνονται ή χρειάζονται ακόμη να γίνουν θέλουν ευρύτερη συναίνεση και συνέχεια στην πολιτεία. Ένα κόμμα μόνο του, ακόμα και αν έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αν αυτό το καταφέρουμε, θα έχουμε μπει σίγουρα σε μια νέα εποχή.

-Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστά κοντά στο 15% - 16%. Πολλά δε ιστορικά στελέχη του κόμματος έχουν δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές. Πως αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τα παραδοσιακά του ερείσματα στην κοινωνία στο λεγόμενο κεντρώο χώρο;

Τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλούν το μέγεθος του πολιτικού κόστους που η παράταξή μας ανέλαβε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την χώρα. Ήταν συνειδητή επιλογή η ανάληψη αυτού του κόστους. Ήταν κατά τη γνώμη μου υπεύθυνη πολιτική επιλογή, να μην αφήσουμε την χώρα να καταρρεύσει υπό το βάρος μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των συσσωρευμένων προβλημάτων που άφησαν πίσω τους προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι αυτή θα είναι και η τελική εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να συγχέουμε αυτή την κατάσταση με τις επιλογές συγκεκριμένων προσώπων. Εξάλλου πάντα πίστευα ότι η παράταξη υπερβαίνει τα πρόσωπα.

-Πιστεύετε πως το ΠΑΣΟΚ για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών πρέπει να επιστρέψει στις λεγόμενες παλιές, παραδοσιακές του αξίες;

Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ από τις αξίες του. Δεν θα ήταν ποτέ το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που θα άφηνε την χώρα να καταρρεύσει και δεν θα ήταν ποτέ το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που θα εγκατέλειπε τον αγώνα. Δεν υπηρετείς τη Δημοκρατία αν φοβηθείς να πάρεις αποφάσεις, υπολογίζοντας το προσωπικό πολιτικό κόστος, δεν υπηρετείς την εθνική ανεξαρτησία αν αφήσεις την χώρα να χρεοκοπήσει και σίγουρα δεν υπηρετείς την κοινωνική απελευθέρωση, αν επιτρέψεις να συνεχιστεί μια κατάσταση που το μόνο που έκανε ήταν να στερεί πόρους από τις επόμενες γενιές, γιατί αυτό κάνει το χρέος.

- Πιστεύετε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορέσει να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος; Ποια είναι η άποψή σας για ιστορικές φυσιογνωμίες του ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα διάλεξαν να αποστασιοποιηθούν από το κόμμα;

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά του. Η συσπείρωση της βάσης είναι σίγουρα ένας στόχος, όμως και ο επαναπροσδιορισμός και η ανανέωση της βάσης πρέπει να μας απασχολήσουν. Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την ίδρυση του κόμματος είναι σήμερα εργαζόμενοι, επαγγελματίες, έχουν οικογένειες, αλλάζουν την κοινωνία. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και σε αυτούς. Όσο για τις ιστορικές φυσιογνωμίες του κόμματος, αν νιώθουν ότι έκλεισαν τον πολιτικό τους κύκλο μετά από τρεις δεκαετίες ενεργού προσφοράς, δεν μπορούμε να το βλέπουμε αρνητικά, είναι μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

-Η τρόικα δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα την πλήρη εφαρμογή του νέου προγράμματος οικονομικής πολιτικής και εστιάζει στο πολιτικό ρίσκο. Στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αρκεί ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση του προγράμματος, ειδικά όταν και τα δύο μαζί στις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνούν σε δύναμη το 38%; Φοβάστε ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο θα ενισχυθεί σε βαθμό που θα εμποδίσει το πρόγραμμα;

Το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο γιατί είναι όρος της δανειακής συμφωνίας, αλλά κυρίως γιατί το χρειάζεται η οικονομία και η χώρα, για να σταθεί στα πόδια της. Δυστυχώς η συζήτηση πολλές φορές κυριαρχείται από ανεύθυνη συνθηματολογία και επικίνδυνη συνωμοσιολογία, όμως, είμαι βέβαιος ότι στο τέλος οι αποφάσεις τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης που θα προκύψει θα παρθούν με νηφαλιότητα.

-Η συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί εφικτή και ρεαλιστική μετεκλογική λύση;

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η συνεργασία και η συναίνεση σε μια σειρά από πολιτικές είναι η μόνη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια και να συμφωνήσουμε και να συνεργαστούμε, ώστε στο τέλος αυτής της δύσκολης περιόδου, να έχει μείνει πίσω μια καλύτερη χώρα. Μια χώρα που μερικά πράγματα επιτέλους θα λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και με διαφάνεια.

-Ποιο μπορεί να είναι δηλαδή το όραμα μιας επερχόμενης συγκυβέρνησης με τη ΝΔ; Ποια αποτελέσματα πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει;

Θα λειτουργεί ένα κράτος χωρίς σπατάλη με άξιους ανθρώπους σε κάθε τομέα, θα υπάρχει ένα φορολογικό σύστημα που θα σέβεται και θα το σέβονται οι πολίτες, θα τρέχουμε έναν προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα, θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση επενδύσεων και το άνοιγμα επιχειρήσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων μέσα σε ένα καθαρό πλαίσιο και χωρίς ρουσφέτια, θα έχουμε ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος που στοχεύει τις δαπάνες σε αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη κ.ο.κ. Αποδεικνύεται και στην πράξη ότι αυτά, όσο αυτονόητα και αν είναι, απαιτούν συνεργασία. Οι ανάγκες του τόπου είναι αυτές που καθιστούν εφικτή και ρεαλιστική την μετεκλογική συνεργασία, όχι οι κομματικές επιθυμίες, και αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσουν οι διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές. Θα υπάρχει πάντα μια προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση και μια συντηρητική. Αλλά με άλλους όρους.

-Σας έχουν επανειλημμένα ρωτήσει για το εάν θα συμμετάσχετε στις εκλογές και για το εάν θα κάνετε προεκλογική εκστρατεία; Έχετε να μας αποκαλύψετε κάτι για το θέμα αυτό;

Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Θέλω να υπερασπιστώ απέναντι στους πολίτες τόσο τις επιλογές και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια -τα καλά μαζί με τα κακά- όσο και την προσωπική μου συμμετοχή σε αυτές. Είναι πολιτική και ηθική μου υποχρέωση. Αλλά και να πω την άποψή μου για την επόμενη μέρα. Η περιφέρεια που θα ήθελα να είμαι υποψήφιος είναι η Αττική. Μια περιφέρεια με πολλά διαφορετικά ζητήματα, αλλά και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Την έχω γνωρίσει πια πολύ καλά μέσα από τη δουλειά που έχει γίνει στο ΥΠΕΚΑ. Όσο για την προεκλογική μου εκστρατεία θα είναι ανάλογη των δυνατοτήτων και των δεδομένων της εποχής μας, αλλά και της προσωπικής μου ιδιοσυγκρασίας: διακριτική και λιτή.

- Πιστεύετε πως το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 σας δικαίωσε; Σας ρωτώ διότι η κοινωνία εμφανίζεται σχεδόν αδιάφορη για το ποιος οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό έλλειμμα 16% το 2009 και εστιάζει σε αυτούς που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ. Πιστεύετε πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα σας αναγνωρίσει ελαφρυντικά;

Ανεξάρτητα από το ίδιο το πόρισμα, η διενέργεια της εξεταστικής έφερε στην επιφάνεια πολλά δεδομένα που προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων και στοιχείων. Είναι θλιβερή η προσπάθεια υποβάθμισης αυτών των πραγματικών δεδομένων που κατατέθηκαν και ακόμη πιο θλιβερή είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Πράγματι, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος ότι φταίει μια διακυβέρνηση δύο μηνών για ένα πρόβλημα που δημιούργησαν (ή δεν έλυσαν) έξι χρόνια διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία. Αλλά όσο και αν βολεύει κάποιους, είναι τόσο εξόφθαλμα παράλογη που απλά δεν πείθει. Η προσφυγή μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης –και όχι στο ΔΝΤ που στήθηκε από το μηδέν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας σε μια περίοδο που έκλειναν οι αγορές για την χώρα μας, δεν είναι ανεξάρτητη του ελλείμματος των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία, και σίγουρα δεν είναι ανεξάρτητη της αξιοπιστίας που χάθηκε εξαιτίας της εγκληματικής απόκρυψης των στοιχείων.

-Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ωστόσο έχει ευθύνες για ό,τι ακολούθησε. Πιστεύετε πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα σας αναγνωρίσει ελαφρυντικά;

Η πραγματικότητα είναι ότι βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση γιατί η Νέα Δημοκρατία, αντί να λύσει προβλήματα, επέλεξε να τα κρύψει. Από εκεί και πέρα, δεν δικάζομαι για να περιμένω να μου αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Εγώ είμαι σε θέση να δείξω για κάθε μέρα και για κάθε ώρα που ήμουν Υπουργός Οικονομικών τι έκανα, για να λύσω τα προβλήματα που βρήκα. Μακάρι να μπορούσαν να το κάνουν και οι προηγούμενοι από εμένα – δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

-Κάτι ποιο συγκεκριμένο. Σας αδικεί η αναφορά ότι πριν τις εκλογές του 2009 συμμετείχατε στην καλλιέργεια της αντίληψης του «λεφτά υπάρχουν»; Έχετε κάποια ευθύνη για την στρεβλή και επιζήμια όπως αποδείχθηκε αυτή εικόνα;

Διαφωνώ με την βάση της ερώτησής σας. Το «λεφτά υπάρχουν» είναι δυο λέξεις από μια αναφορά του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που περιελάμβανε δεκάδες επιχειρήματα για το πού μπορεί να βρει η χώρα χρήματα, για να μειώσει τα ελλείμματά της –που θυμίζω τότε δεν υπήρχε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας η υποψία για έλλειμμα 16% του ΑΕΠ που τελικά ήταν– και για να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το πρόβλημα ξεπερνούσε κάθε δυνατότητα ηπιότερης προσαρμογής. Ο χρόνος ήταν μια παράμετρος που λειτούργησε εναντίον κάθε προσπάθειας να γίνουν και να αποδώσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Το έλλειμμα έπρεπε να μαζευτεί άμεσα, αφού δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

-Το ΔΝΤ κρίνει αναγκαία για την Ελλάδα μια εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να αντέξει 8 χρόνια λιτότητας για να πετύχει δημόσιο χρέος 116,5% που θα είναι όσο ήταν όταν χρειάστηκε να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης το 2009;

Όσο υπάρχουν πρωτογενή ελλείμματα, το χρέος αυξάνεται, αυτό είναι αναπόφευκτο. Αν δεν κάναμε αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, το χρέος μας θα ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ. Αυτά καλό είναι να τα έχουμε στο μυαλό μας και να μην καταφεύγουμε σε εύκολες αναλύσεις. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας κατάφερε σε δύο χρόνια να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα της από το σχεδόν 11% του ΑΕΠ το 2009 σε κάτω από 2,5% του ΑΕΠ το 2011, πάνω από 8 μονάδες προσαρμογή σε δύο χρόνια. Η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από χώρα της Ευρωζώνης. Όμως ακόμη έχουμε δρόμο για τον στόχο ενός ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος. Η περαιτέρω προσαρμογή, λοιπόν, είναι αναγκαία, όμως δεν είναι ανάγκη να την ταυτίζουμε μόνο με επώδυνα μέτρα λιτότητας. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να βασιστεί πια περισσότερο σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και μέτρα που απαιτούν χρόνο να εφαρμοστούν.

-Σε συνθήκες σκληρής λιτότητας και πιστωτικής ασφυξίας δεν είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί νέος γύρος περιοριστικών μέτρων και οριζόντιων περικοπών; Υπάρχει κόκκινη γραμμή στις περικοπές; Φοβάστε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες;

Ο μεγάλος στόχος και η μεγάλη πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι η ανάκαμψη. Η δουλειά στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά δεν θα αποδίδει πια το ίδιο αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στην οικονομία, ώστε να αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα, και άρα η φοροδοτική κυρίως ικανότητα. Νομίζω ότι η κόκκινη γραμμή προκύπτει πλέον και από τους αριθμούς. Δεν έχω άμεση επαφή με τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου, όμως σίγουρα και οι δύο πλευρές έχουν την τεχνική επάρκεια να βλέπουν πού μπορεί και πού δεν μπορεί να αποδώσει μια πολιτική περικοπών. Δυνατότητες σαφώς υπάρχουν ακόμη για μείωση του κράτους, όπως υπάρχουν και δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα που θα απορροφήσει εργατικό δυναμικό και θα μετριάσει τις συνέπειες από τις περικοπές στον δημόσιο τομέα.

- Το ΔΝΤ, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης προειδοποιούν τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την κυβέρνηση Παπαδήμου να μην χρησιμοποιήσουν την περίοδο των εκλογών, για να ξεχάσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί και να καθυστερήσουν την εφαρμογή του προγράμματος. Ανησυχείτε για αυτό το ενδεχόμενο; Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις ενδεχόμενων νέων αποκλίσεων;

Αναμφισβήτητα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε πλειοδοτικών υποσχέσεων, ούτε αποκλίσεων από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και τις οποίες έχουν αποδεχτεί τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα και άλλοι πολιτικοί, που ψήφισαν υπέρ του νέου προγράμματος. Ας αφήσουμε, όμως, λίγο στην άκρη την στάση των εταίρων μας. Η συνέπεια της πολιτικής στην Ελλάδα είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία μας που έχει υποστεί όλα αυτά τα μέτρα και που προφανώς περισσότερο από όλα θέλει να δει την χώρα να στέκεται ξανά στα πόδια της και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Πάντα υπάρχει ο φόβος, όπως και περιστατικά μικροκομματικής εκμετάλλευσης της κατάστασης και βέβαια είναι ανησυχητικά, κυρίως για τα διφορούμενα μηνύματα που δίνουν στην κοινωνία. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, θα είναι πολύ άσχημες για τον τόπο. Για αυτό είναι κρίσιμο να επικρατήσει νηφαλιότητα, σοβαρότητα και συνέπεια με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

-Η απόφαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου περιθωριοποίησε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Συμφωνείτε;

Θα διαφωνήσω κάθετα με τον όρο «περιθωριοποίηση» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το κύρος της χώρας ήταν στον ναδίρ, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της ανευθυνότητας, ασυνέπειας και απόκρυψης των δημοσιονομικών δεδομένων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η χώρα απέκτησε ξανά φωνή και θέση στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας του αγώνα του Γιώργου Παπανδρέου στο διεθνές στερέωμα, αλλά και των μεγάλων και δύσκολων αποφάσεων και θυσιών μιας ολόκληρης χώρας. Μην τα ξεχνάμε αυτά.

-Τι επιπτώσεις εκτιμάτε πως θα είχε μια ενδεχόμενη αποκήρυξη του Μνημονίου από την επόμενη Κυβέρνηση;

Η καταπάτηση των δεσμεύσεων της χώρας για ακόμη μια φορά νομικού προγράμματος, θα μας δείξει σαφώς το δρόμο για την έξοδο από την Ευρωζώνη, και μετά θα είμαστε υποχρεωμένοι, χωρίς την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος να εφαρμόσουμε ακόμη πιο επώδυνες πολιτικές για να ξαναφέρουμε την χώρα πιο κοντά στο σημείο ανάκαμψης. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και να την αποκαλύπτουν στους πολίτες, όσοι σήμερα αξιώνουν την ψήφο τους.

- Όλο το προηγούμενο διάστημα είχατε επαφές στο Βερολίνο με επίδοξους επενδυτές για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο το έχει αγκαλιάσει η Κομισιόν. Αναρωτιέμαι, πώς η χώρα θα προσελκύσει τόσο σημαντικές επενδύσεις όταν στιγματίζεται από αρνητικές συμπεριφορές ορισμένων δημόσιων υπαλλήλων; Πώς θα διασφαλισθούν τελικά οι επιχειρηματίες;

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου τομέα δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται από την μία μέρα στην άλλη. Όμως, σίγουρα, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα διαφάνειας τα τελευταία δύο χρόνια που περιορίζουν δραστικά αυτά τα φαινόμενα, και σε κάθε περίπτωση βοηθούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν πολύ πιο γρήγορα. Το θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία επενδύσεων έχει γίνει πολύ πιο ευνοϊκό και πολύ πιο ξεκάθαρο, μειώνοντας την εξάρτηση από την υποκειμενική κρίση δημοσίων υπαλλήλων. Οι μεγάλες επενδύσεις έχουν ειδική μεταχείριση μέσω των νέων θεσμών του fast track. Και τελικά τα αποτελέσματα, ειδικά στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δείχνουν ότι οι επενδύσεις προχωρούν γρήγορα και υλοποιούνται έργα που έχουν φέρει πια την εγκατεστημένη ισχύ στο σύστημα στα 2,5 Gw.

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του «Ήλιος»; Ποιοι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το πρόγραμμα αυτό;

Το πρόγραμμα «‘Ηλιος» θέτει ως στόχο την εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 10 GW. Είναι ένα μακροχρόνιο έργο, που η υλοποίηση του εξαρτάται από τις υπάρχουσες και τις νέες υποδομές εξαγωγής της παραγόμενης ενέργειας, αλλά και το σύστημα τιμολόγησης που θα συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό ή σε διμερές επίπεδο. Να θυμίσω ότι σήμερα υπάρχει δίκτυο που μπορεί να υποστηρίξει την εξαγωγή έως 3 GW. Άρα, σε πρώτη φάση η υλοποίηση ενός μέρους του έργου μπορεί ξεκινήσει άμεσα και να αρχίσει να δουλεύει με την υλοποίηση των φωτοβολταϊκών μονάδων. Η Ελληνική πολιτεία, στα θέματα που εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς, έχει προχωρήσει τόσο στην εύρεση και την αποτύπωση των διαθέσιμων χώρων για την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, όσο και στην θέσπιση ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου, ιδιαίτερα ευνοϊκού για την υλοποίηση του έργου. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία άλλων χωρών, ώστε να εξειδικευτεί το θεσμικό πλαίσιο – που ήδη υπάρχει με την Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – για να καταστεί εμπορικά εφικτή η διακίνηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ.

- Όπως καταδείχθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ ήταν πολύ μεγάλο. Εκτιμάτε πως το ίδιο θα συμβεί για τη ΔΕΗ και το Ελληνικό;

Το ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό και με σαφή τρόπο δείχνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Έχουμε αντίστοιχα δείγματα ενδιαφέροντος και για το «Ελληνικό» και πιστεύω για όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που θα ακολουθήσουν θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όμως, είναι προφανές ότι όλα εξαρτώνται και από τη σταθεροποίηση και την ασφάλεια που θα επικρατεί και πολιτικά στην χώρα μας. Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος μιας αποσταθεροποίησης λόγω ακυβερνησίας ή έλλειψης συνεργασίας μετά τις εκλογές.

-Έχετε εκφράσει τη βεβαιότητά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν στηθεί γεωτρύπανα στα Ιωάννινα, στον δυτικό Πατραϊκό και στο Κατάκολο, στις τρεις περιοχές που διατίθενται για έρευνα υδρογονανθράκων. Είστε αισιόδοξος για τις έρευνες αυτές ;

Δεν έχω εκφράσει την βεβαιότητα, όμως ξέρω ότι από την πλευρά μας, ως ΥΠΕΚΑ, έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτό. Από εκεί και πέρα, είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην χώρα μας και στις τρεις περιοχές, που αναφέρεστε – και είναι οι πιο ώριμες – και για την περιοχή του Ιονίου και της Νοτίου Κρήτης με τις σεισμικές έρευνες. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί για τις επόμενες περιοχές που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2012.

-Έχετε δηλώσει πως οι ΑΟΖ είναι ένα εργαλείο το οποίο η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σε ευθυγράμμιση με τη συνολική πολιτική της και έχετε ανακοινώσει πως θα ξεκινήσουν συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Ιταλία. Πως θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία στη διαπραγμάτευση αυτή; Που οφείλετε η μη υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για την ενεργειακή συνεργασία;

Η οριοθέτηση και ανακήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών είναι απόλυτο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο και θα εξασκήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Προφανώς και ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό μας να το απεμπολήσουμε, ούτε φυσικά και να το διαπραγματευτούμε με τους γείτονές μας. Όσο για τη μη υπογραφή του τριμερούς μνημονίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αυτό οφείλεται στον ανασχηματισμό στην Κύπρο μερικές μόνο ημέρες πριν το συνέδριο στην Αθήνα, όπου επρόκειτο να υπογράψουμε. Η κυπριακή πλευρά ζήτησε λίγο χρόνο. Όμως, στην Αθήνα οι τρεις υπουργοί επιβεβαιώσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κοινή βούληση των κυβερνήσεων των τριών χωρών να συνεργαστούμε στενά, για να προωθήσουμε κοινές πολιτικές στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο, στη διασύνδεση και από κοινού εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων που κατέχει η κάθε χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Συνέντευξη: Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Και φόρο ιδιοκατοίκησης θέλει τώρα η Κομισιόν!

Δεν έχουν τέλος οι εμπνεύσεις…



Σοκ για την ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως όμως για τους Έλληνες πολίτες από τα … συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης!

Σοκ γιατί σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν στην ταλανισμένη ελληνική οικονομία και κοινωνία υπάρχει – λένε – ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση του επιπέδου φορολογίας έστω με «έμμεσα» μέτρα όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών και η επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης!

Μάλιστα οι «ειδικοί» της Κομισιόν φρόντισαν να προχωρήσουν σε μια σύγκριση των επιπέδων φορολογίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης από την οποία προκύπτει ότι το συνολικό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα ήταν το 2011 32,5% του ΑΕΠ έναντι 39,5% που είναι ο μέσος όρος στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Κι ως εκ τούτου η Κομισιόν θεωρεί πως μπορούν να γίνουν αναπροσαρμογές σε φόρους, προτείνοντας τους εξής:

-Επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στην ιδιοκατοίκηση.
-Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών .
-Αύξηση φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Στον αντίποδα η Κομισιόν σημειώνει ότι οι συντελεστές στο φόρο εισοδήματος είναι ήδη υψηλοί, όπως και ο ΦΠΑ και ο φόρος επί των επιχειρηματικών κερδών.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Κομισιόν θεωρούν ότι παρά την βαριά φορολόγηση που επιβάλλεται την χώρα μας, οι εισπράξεις από φόρους ακινήτων είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ τονίζουν πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται σε καύσιμα τσιγάρα και ποτά.

Στις 42 σελίδες της τριμηνιαίας έκθεσής της για την Ευρωζώνη, τονίζεται επίσης ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει ελληνικό δημόσιο από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η Κομισιόν (σελ. 22-23 του κειμένου) υπογραμμίζει όμως και ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου δεν επιβάλλεται φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο που πληρώνει κάποιος για… το σπίτι που μένει, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης.

Καταργήθηκε το 1999…
Φόρος ιδιοκατοίκησης ίσχυε πάντως στη χώρα μας και καταργήθηκε το 1999. Με τον τρόπο αυτόν υπολογιζόταν ένα πλασματικό ("τεκμαρτό") εισόδημα βάσει του ακίνητου που κατέχει ο κάθε ιδιοκτήτης. Προέκυπτε έτσι πχ φόρος ότι σε ιδιοκτήτες ακίνητων με επιφάνεια πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, που υπολογιζόταν εξής: πολλαπλασιαζόταν η τιμή ζώνης της περιοχής, το εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων, ο συντελεστής παλαιότητος με έναν ειδικό συντελεστή "προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος", της τάξεως του ήταν 3,5%. Το ποσό αυτό θεωρείτο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη που, αν δεν είχε σπίτι, έπρεπε να το συγκεντρώσει για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες και να φορολογηθεί για αυτό.

Πάντως στις ως τώρα διαβουλεύσεις με την Τρόικα δεν έχει υπάρξει πίεση για την επαναφορά ενός τέτοιου φόρου. Το αν θα προκύψει τελικώς όμως, θα φανεί στην νέα διαπραγμάτευση το Μάιο με την επόμενη κυβέρνηση, που θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση ενόψει της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση
protothema.gr

Read more...

Προς υπογραφή η σύμβαση Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη χρηματοδότηση δρομολογίων

Μέχρι το 2013


(Φωτογραφία: Icon )


Το σχέδιο σύμβασης για την πραγματοποίηση δρομολογίων δημοσίου συμφέροντος μεταξύ του κράτους και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσίασε την Τρίτη στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο υπουργός Υποδομών Μ.Βορίδης. Η σύμβαση αφορά τη χρηματοδότηση δρομολογίων για περίοδο τριών ετών.

Τη μερίδα του λέοντος της κρατικής επιδότησης ύψους 50, 48 και 45 εκατ. ευρώ κατ' έτος αντίστοιχα για τα έτη 2011, 2012,2013, απορροφά η λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αττικής με 29,2 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Η σύμβαση, η οποία προβλέπεται από τον «νόμο Ρέππα» για τον ΟΣΕ και ήδη έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετούς μήνες, στοχεύσει στη διασφάλιση της παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών, όπως αυτές πραγματοποιούνται σήμερα, έως και το έτος 2013 και στην καταπολέμηση της «παθογένειας» του παρελθόντος, που δημιούργησε τα μεγάλα ελλείμματα των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Η σύμβαση προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης 50 εκατ. ευρώ για το 2011, 48,3 εκατ. ευρώ για το 2012 και 45,2 εκατ. ευρώ για το 2013, προκειμένου να συνεχιστούν ομαλά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή δρομολογίων για διαφόρους λόγους, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να τα πραγματοποιήσει οδικώς.

Ετσι, για την επόμενη τριετία προβλέπονται σε ημερήσια βάση κατ' ελάχιστον:

  • Πέντε δρομολόγια Inter City Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα με επιδότηση 173.683 ευρώ ετησίως
  • Ένα απλό δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα έναντι 2,7 εκατ. ευρώ κατ' έτος
  • Ένα δρομολόγιο Inter City Αθήνα - Καλαμπάκα έναντι 144.825 ευρώ ετησίως
  • Ένα απλό δρομολόγιο Αθήνα - Καλαμπάκα με επιδότηση 144.825 ευρώ κατ' έτος
  • Πέντε απλά δρομολόγια Στυλίδα - Λειανοκλάδι με επιχορήγηση 1, 3 εκατ. ευρώ ετησίως
  • Ένα απλό δρομολόγιο Αθήνα - Λάρισα - Αθήνα έναντι 2 εκατ. ευρώ κατ' έτος
  • Ένα απλό δρομολόγιο Καλαμπάκα - Θεσσαλονίκη - Καλαμπάκα με επιχορήγηση 354.870 ευρώ ετησίως
  • Οκτώ προαστιακά δρομολόγια Λάρισα - Βόλος - Λάρισα με επιδότηση 244.276 ευρώ κατ' έτος
  • Εννέα προαστιακά δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Λάρισα - Θεσσαλονίκη με ετήσια επιχορήγηση 131.871 ευρώ
  • Δώδεκα προαστιακά δρομολόγια Πειραιάς - Άνω Λιόσια - Πειραιάς με ετήσια επιδότηση 4,6 εκατ. ευρώ
  • Δεκατέσσερα προαστιακά δρομολόγια Αεροδρόμιο - Άνω Λιόσια - Αεροδρόμιο με ετήσια επιχορήγηση ύψους 5,1 εκατ. ευρώ
  • Δεκατέσσερα προαστιακά δρομολόγια Αεροδρόμιο - Κιάτο - Αεροδρόμιο έναντι ετήσια επιδότησης 9εκατ. ευρώ
  • Δεκατέσσερα προαστιακά δρομολόγια Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα, έναντι ετήσιας επιδότησης 6,3 εκατ. ευρώ
  • Οκτώ προαστιακά δρομολόγια Αεροδρόμιο - Νερατζιώτισσα - Αεροδρόμιο έναντι επιχορήγησης 4,2 εκατ. ευρώ κατ' έτος
  • Δεκατέσσερα προαστιακά δρομολόγια Ρίο - Άγιος Ανδρέας - Ρίο με επιδότηση 295.024 ευρώ κατ' έτος
  • Οκτώ προαστιακά δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Θεσσαλονίκη με επιδότηση 3,8 εκατ. ευρώ ετησίως
  • Δύο δρομολόγια Inter City Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη με επιδότηση 3,4 εκατ. ευρώ κατ' έτος
  • Δύο απλά δρομολόγια Αλεξανδρούπολη - Δίκαια - Αλεξανδρούπολη, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ ετησίως
  • Δύο τουριστικά δρομολόγια Ολυμπία - Κατάκολο - Ολυμπία με ετήσια επιδότηση 1,3 εκατ. ευρώ
  • Δύο τουριστικά δρομολόγια Διακοφτό - Καλάβρυτα - Διακοφτό με επιδότηση 788.438 ευρώ κατ' έτος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε συνεδρίαση της «Επιτροπής Στίγκλιτς» μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου

Θέμα η κρίση χρέους


Ο Γ.Παπανδρέου και ο Τζ.Στίγκλιτς
Ο Γ.Παπανδρέου και ο Τζ.Στίγκλιτς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Νέα Υόρκη
«Παρόλο που έχουμε λάβει ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Στίγκλιτς» που έχει συστήσει εδώ και λίγα χρόνια η Διεθνής για τα παγκόσμια Οικονομικά Ζητήματα, της οποίας προήδρευσε, και που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ωστόσο, πιστεύω, από την εμπειρία μου, και έχοντας μιλήσει με πολλούς, ότι ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Πώς μπορούμε να βγούμε από την ύφεση αν ακολουθείται απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη; Πώς θα γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, ως ήπειρος, αλλά και οι χώρες ξεχωριστά μέσα σ' ένα διαρκές μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον;»

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος την Τρίτη είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, θα είναι επίσης ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Οικονομία, την οποία διοργανώνει την Πέμπτη το αμερικανικό ίδρυμα «New America», όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του οικονομικού, του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...