Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Δήλωση Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στα γραφεία της ΓΣΕΕ 05/04/2012

Αθήνα, 5 Απριλίου 2012

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Κατσέλη είχε, το μεσημέρι, συνάντηση με τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας της ΓΣΕΕ.

Η Λούκα Κατσέλη τόνισε την ανάγκη πρόταξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει για να βγει η χώρα από την κρίση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για τις «συνθήκες ζούγκλας» που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας, την κατάρρευση και την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως απόρροια του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Κατσέλη σε δηλώσεις της υπογράμμισε: « Όσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, όσο φουντώνει η ανεργία, δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση. Αντίθετα η ύφεση θα γίνει ακόμα βαθύτερη και τελικά το χρέος μη διαχειρήσιμο.

Είναι ακριβώς αυτή η ανατροπή που πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει αν υπάρξουν δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και Κοινωνικοί Εταίροι- και η ΓΣΕΕ έχει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο να παίξει- που θα αντιταχθούν σε αυτόν τον κατήφορο».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της προέδρου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Κατσέλη.

«Είχαμε την ευκαιρία με τη ΓΣΕΕ να συζητήσουμε τις ανεξέλεγκτες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, τις συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας, την κατάρρευση και την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως απόρροια του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, και να εξηγήσουμε την ανάγκη πρόταξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτάσσει για να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση.

Όσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, όσο φουντώνει η ανεργία, δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση. Αντίθετα η ύφεση θα γίνει ακόμα βαθύτερη και τελικά το χρέος μη διαχειρήσιμο.

Είναι ακριβώς αυτή η ανατροπή που πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει αν υπάρξουν δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και Κοινωνικοί Εταίροι- και η ΓΣΕΕ έχει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο να παίξει- που θα αντιταχθούν σε αυτόν τον κατήφορο.

Συζητήσαμε την ανάγκη δημιουργίας ενός δυνατού φορέα για την Κοινωνική Πολιτική, γιατί είναι μέρες και περίοδοι που χρειάζεται η κοινωνική αλληλεγγύη, χρειάζεται να σταθούμε δίπλα στο συμπολίτη μας και θα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί να δουν την αγοραστική τους αξία να στηρίζεται και να έχουν δύναμη μέσα στην αγορά, να έχουν διαπραγματευτική δύναμη σε αυτήν αγορά. Και η ΓΣΕΕ, ένα συνδικαλιστικό κίνημα ανεξάρτητο, μη ποδηγετούμενο από κόμματα, αλλά αντιπροσωπεύοντας σωστά εργαζόμενους αλλά και ανέργους, μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την περίοδο.

Προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, σε μία στενή συνεργασία με τις ομοσπονδίες, με τα εργατικά κέντρα έτσι ώστε να προταχθούν λύσεις για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, με κοινωνική δικαιοσύνη και με ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: