Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

"Οχι" νέοι φόροι και μειώσεις μισθών - συντάξεων...



Nα επαναφέρει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων και να κλείσει την ψαλίδα του ελλείμματος, χωρίς όμως αυτή τη φορά να ... επιβάλει φόρους και χωρίς να αγγίξει μισθούς και συντάξεις.

Α υτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως προκύπτει από πηγές που έχουν γνώση των πρώτων συζητήσεων του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτές, είναι βαθιά πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, με «αφαίμαξη» των συνηθισμένων υπόπτων, δηλαδή μισθωτών και συνταξιούχων, έχει φτάσει στα όριά του. Κι αυτό όχι μόνο επειδή δεν αποδίδει οικονομικά, καθώς τα έσοδα του κράτους μειώνονται λόγω της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και επειδή προκαλούνται κοινωνικές αδικίες και εντάσεις, οι οποίες τελικά εμποδίζουν την άσκηση οικονομικής πολιτικής και την επίτευξη των στόχων. Ετσι, ο νέος πρωθυπουργός έδωσε εντολές για να προετοιμάσουν οι υπουργοί τις προτάσεις τους, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις έτσι ώστε:

Να μη γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Μάλιστα, άκουσε με ενδιαφέρον τα σχέδια που προϋπήρχαν στο οικονομικό επιτελείο για μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ.

Περισσότερα στο "Πρώτο Θέμα" που κυκλοφορεί



Read more...

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για την ελληνική οικονομία

Βουτιά στα βαθιά για τη νέα κυβέρνηση


Έκτη δόση και νέα δανειακή σύμβαση, δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες και προϋπολογισμός στην καυτή ατζέντα του νέου κυβερνητικού σχήματος
Έκτη δόση και νέα δανειακή σύμβαση, δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες και προϋπολογισμός στην καυτή ατζέντα του νέου κυβερνητικού σχήματος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κατ'ευθείαν στα βαθιά θα αναγκαστεί να βουτήξει η νέα κυβέρνηση, καθώς στην κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινά φτάνει η αντιπροσωπεία της τρόικας, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση και κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, να προχωρήσει το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στην Αθήνα αναμένεται, λίγο μετά την τρόικα, και η άφιξη της ομάδας εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ενώ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τις δεσμεύσεις της για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν, με τις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών, οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή -αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας, πιθανώς την Τετάρτη.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών της τρόικας αναμένονται επίσης στις αρχές της εβδομάδας. Εκτός από την εκταμίευση της έκτης δόσης, οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν θα αφορούν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος -κάτι που πρέπει να «ξεκινήσει άμεσα», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγές του Reuters στο ΔΝΤ ανέφεραν πως, το ζήτημα της δόσης, το Ταμείο επιμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε υπογραμμίσει την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».

Αμέσως μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται και η «ομάδα εργασίας» της Κομισιόν με την έκθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που κρίνει απαραίτητες. Την καυτή ατζέντα της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει και η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο ολοκλήρωση της κατάρτισής του τις επόμενες εβδομάδες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Διεργασίες στα κόμματα

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνεδριάζει τη Δευτέρα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας και δεν λείπουν τα στελέχη εκείνα που εκφράζουν προβληματισμούς για το εγχείρημα.

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε δυσανάλογο πολιτικό κόστος στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς τη διετία που είναι αρχηγός ούτε το μνημόνιο υπερψήφισε, ούτε τα μέτρα που ακολούθησαν.

Την Κυριακή, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΒήμαFM 99,5 προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ τάχθηκε κατά της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι επικυρώνει το πρώτο μνημόνιο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει αποκηρύξει.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ένα άλλο επώνυμο στέλεχος της ΝΔ, ο Πάνος Παπανγιωτόπουλος σημείωνε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αγκαλίστες, φιλάκια και καρδούλες, σαν να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου».

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στη «σκληρή» γραμμή, εκτός από τον κ. Καμμένο, είναι επίσης οι κ.κ. Κ.Μαρκόπουλος και Γ.Μανώλης. Αντίθετα, η ομάδα των «πέντε» (Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Κυρ.Μητσοτάκης, Κ.Χατζηδάκης, Μ.βαρβιτσιώτης και Ευ.Αντώναρος) αισθάνεται δικαιωμένη. Υπέρμαχοι της νέας κατάστασης εμφανίζονται και άλλα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο κ. Ν.Δένδιας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξη στη Realnews επανέλαβε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού και μεταβατικού χαρακτήρα» και προειδοποίησε ότι «όσοι φαντάζονται ότι μία μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τη θητεία της επ’ αόριστον, ή ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μήνες μετά, κάνουν λάθος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει υπαναχώρηση της ΝΔ και του ίδιου, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «έπρεπε να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα, που προς στιγμήν απειλήθηκαν, και να μπούμε σε νέο δρόμο για να διεκδικήσουμε την απαραίτητη ανάκαμψη». «Υπάρχει νέα πραγματικότητα, ασφαλώς. Αλλά δεν υπάρχει υπαναχώρηση» συμπληρώνει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αέρας» 9 μονάδων για τη ΝΔ, άνοδος για τα κόμματα της Αριστεράς









«Αέρας» 9 μονάδων για τη ΝΔ, άνοδος για τα κόμματα της Αριστεράς
Προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ η δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή της Κυριακής, στην οποία σημειώνεται σημαντική άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς.

Στην πρόθεση ψήφου, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 28,5%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 19,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5% και Οικολόγοι 3,5%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει η Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς συγκεντρώνει το 2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δε θα έχει αυτοδυναμία.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει το 19%, ο Αντώνης Σαμαράς το 33%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 41%, ο Αλέξης Τσίπρας το 38% και η Αλέκα Παπαρήγα το 27%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με 61%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 11%.

Στο μεταξύ, το 54% κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών.
http://newpost.gr
Read more...

Οι «λυπητερές» μέχρι το τέλος του χρόνου ...



Αρχίζει από αυτή την εβδομάδα η αποστολή περίπου 3 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος του 2010 αλλά και της... ειδικής εισφοράς την οποία περιμέναμε από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταβολή των δόσεων για το πολυεκκαθαριστικό που περιλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, και της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες. Στο τέλος του Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη δόση.

Επίσης «τρέχει» και το «χαράτσι» για το ειδικό τέλος ακινήτου που θα πληρώσουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ήδη τα περισσότερες «λυπητερές» έχουν φτάσει στους φορολογούμενους που θα πρέπει οπωσδήποτε να σπεύσουν να το πληρώσουν καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους κόψουν το ρεύμα. Μια απόφαση που έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, ενώ οι δήμαρχοι σε ορισμένους νομούς της χώρας τονίζουν ότι θα επανασυνδέουν μόνοι τους παράνομα το ρεύμα στην περίπτωση που κοπεί σε άτομα που δεν έχουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος.

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 και περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι που «γύρισαν την πλάτη» στην αρχική ρύθμιση και δεν αποδέχθηκαν το εκκαθαριστικό.

Έως το τέλος του Νοεμβρίου πρέπει να υποβληθεί η αίτηση και να πληρωθούν τα παράβολα για την ένταξη στη ρύθμιση των αυθαιρέτων ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 22 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να ενταχθούν και οι τελευταίοι στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 θα αρχίσουν να αποστέλλονται στο τέλος Νοεμβρίου και θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Τα νέα τέλη είναι αυξημένα έως και 120 ευρώ .

Για τα επιβατικά τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 (καθώς και για τις μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως ταξινόμησης) κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ. Στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135ευρώαπό 120ευρώγια τα 1.072 – 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240ευρώαπό 220ευρώγια τα 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά.

Η μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 120 ευρώ καταγράφεται στα αυτοκίνητα πάνω από 4.001 κυβικά εκατοστά, με τα νέα τέλη να διαμορφώνονται στα 1.320 από 1.200ευρώπου ήταν για το 2011.
real.gr



Read more...

Άνοιξε ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία

Επαφές του Μάριο Μόντι με πιθανούς υπουργούς της κυβέρνησης του


http://img.protothema.gr/226D4751E79AB226074FD608626D73D9.jpg

Αλλαγή σελίδας στην Ιταλία μετά την παραίτησή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση των νέων οικονομικών μέτρων και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Καβαλιέρε τήρησε στο έπακρο τη δέσμευσή του να αποχωρήσει μετά την έγκριση των μέτρων για τα οποία και ο ίδιος είχε δεσμευθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους του. Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας μετέβη στο γραφείο του όπου και συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του κόμματός του και εν συνεχεία πήγε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο και υπέβαλε στον πρόεδρο την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησης.

Μάλιστα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει εκ νέου την οργή πολλών Ιταλών που είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί στο κέντρο της Ρώμης για να πανηγυρίσουν (!) την αποχώρησή του από την εξουσία και να τον αποδοκιμάσουν εν χορώ.

Στη σύσκεψη του κόμματος του Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας» (Pdl), μετά από έντονες διαφωνίες και διαπραγματεύσεις, αποφασίσθηκε να στηριχθεί η μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα ηγηθεί ο οικονομολόγος και πρώην Επίτροπος της Ιταλίας στην ΕΕ Μάριο Μόντι.

Από νωρίς το πρωί σήμερα Κυριακή ο Μάριο Μόντι έχει αρχίσει γύρο τηλεφωνικών επαφών με πιθανούς υπουργούς της κυβέρνησης του, ενώ συναντήσεις με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας και στη συνεχεία με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχει ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου είχε πραγματοποιηθεί και μια κατ΄ιδίαν συνάντηση Μπερλουσκόνι – Μόντι, όπως και μια συνάντηση του - εκτός απροόπτου - εντολοδόχου πρωθυπουργού Μόντι με τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Καβαλιέρε φέρεται να ζήτησε από τον Μόντι ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, όπως να γνωρίζει εκ των προτέρων το κυβερνητικό πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού και σε αυτό να μην συμπεριληφθούν νέοι φόροι περιουσίας ούτε αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Εδώ «κρύβεται» κι ένα σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία, αυτό που θέλει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μην εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική και να κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Οι οποίες ίσως και να μην απέχουν τόσο πολύ. Αν η μεταβατική κυβέρνηση εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τότε οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές είναι για το 2013 και δίνουν στον τεχνοκράτη νέο πρωθυπουργό περίπου 18 μήνες για να ανατάξει τα κακώς κείμενα της ιταλικής οικονομίας.

Αν όμως Μάριο Μόντι δεν εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στη Βουλή, η μόνη λύση είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Για την ιστορία πάντως ήδη από το Σάββατο η εφημερίδα «Il Giornale», που στηρίζει τον Μπερλουσκόνι, είχε ένα επιτιμητικό άρθρο για τον Μόντι, καλωσορίζοντάς τον στην «κάστα», όπως χαρακτηρίζει τη Γερουσία ο ιταλικός λαός και … υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της πως ο πρώην Επίτροπος έγινε ισόβιος Γερουσιαστής, δηλαδή οι Ιταλοί θα πληρώνουν κάθε μήνα 25.000 ευρώ για τον μισθό του, εφόρου ζωής του!

Read more...

Π. Ρουμελιώτης: Δέχτηκα πρόταση να γίνω πρωθυπουργός...



Στην αποκάλυψη ότι δέχτηκε πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού, προέβη σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Όπως είπε, τον πρότεινε ο... Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν κατ΄ αρχήν θετικός, αλλά «πάγωσαν» την υποψηφιότητά του οι αντιδράσεις ορισμένων στελεχών της ΝΔ.

Ο κ. Ρουμελιώτης χαρακτηρίζει τον κ. Παπαδήμο ως προσωπικότητα αναγνωρισμένου κύρους που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να αποτρέψει τον ορατό πλέον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόλ Τόμσεν επιστρέφει τη Δευτέρα στην Ελλάδα. Επίσης, σημειώνει ότι η τρόικα ζητά τέσσερις διαφορετικές επιστολές: μία από τον Λουκά Παπαδήμο, μία που θα συνυπογράφουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Προβόπουλος και δύο από τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, έχοντας γνώση του περιεχομένου των επιστολών, εκτιμά ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει πρόβλημα να υπογράψει τη δική του.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα εκταμιευθεί η 6η δόση, λέει ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ επιστρέφει στις ΗΠΑ στις 21 Νοεμβρίου. Η έκθεση είναι έτοιμη να υποβληθεί στο ΔΣ. Τώρα που σχηματίσθηκε η νέα κυβέρνηση δε θα υπάρξει εμπόδιο». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις για την πρώτη δόση του νέου προγράμματος θα είναι πιο δύσκολες.
skai.gr



Read more...

Σε ανοιχτή γραμμή ο Παπαδήμος με όλους τους υπουργούς

Επί ποδός όλο το Σαββατοκύριακο


http://img.protothema.gr/F755B9A2B37B5EA82D738E40ED8CB015.jpg

Επί ποδός βρίσκονται όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης αναμένοντας... σήμα από την πλευρά του εντολοδόχου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου για συνεργασία στα θέματα που αφορούν τα υπουργεία τους.

Οι κορυφαίοι υπουργοί της νέας κυβέρνησης παρέμειναν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ενώ από εχθές Σάββατο έστειλαν το δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, το οποίο θα ενταχθεί στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παπαδήμου στη Βουλή.

Το ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλαν περιελάμβανε τους στόχους του κάθε υπουργείου για το επόμενο διάστημα περιληπτικά, ενώ μετά τις προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται κατ’ ιδίαν συνεργασίες των υπουργών με τον κ. Παπαδήμο.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε επί δύο ώρες σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συζήτησαν:

· Την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Ιουλίου

· Τον προυπολογισμό

· Το φορολογικό νομοσχέδιο

· Το PSI

Αμέσως μετά συναντήθηκε επί περίπου μία ώρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτης κ. Χρήστο Παπουτσή. Αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Παπουτσή ήταν η προετοιμασία των αστυνομικών Αρχών εν όψει των διαδηλώσεων την 17η Νοεμβρίου και την 8η Δεκέμβρη.

Από την Πέμπτη που ανέλαβε ο κ. Παπαδήμος όλες τις ημέρες φεύγει αργά το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι εντολές που δίνει προς τους συνεργάτες του είναι συγκεκριμένες, αφού τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φανούν αποτελέσματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν στα χθεσινά τους τηλεφωνήματα προς τον κ. Παπαδήμο ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγγελάριος κα Άγκελα Μέρκελ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν ως προϋπόθεση εκταμίευσης της επόμενης δόσης την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Επιπλέον ο νέος πρωθυπουργός μίλησε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης Jean-Claude Juncker, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Τις επόμενες ημέρες ο νέος πρωθυπουργός προγραμματίζει ταξίδι στις Βρυξέλλες, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφτεί άμεσα το Παρίσι και το Βερολίνο.

Τέλος ο κ. Παπαδήμος εχθές είχε την πρώτη του τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Read more...

Νέα σενάρια από Spiegel για έξοδο της Ελλάδας...

"Εκπονείται από Γερμανούς οικονομολόγους"


http://img.protothema.gr/5AC38B5D67E49FCB1A3ED680BB6EAD35.jpg
Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει τη συμφωνηθείσα πολιτική λιτότητας. Και σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel στην αγγλόφωνη έκδοση του, ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας επεξεργάζονται σχετικά σενάρια.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, θα ανακουφίζονταν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς θα υπήρχαν πρόσθετοι πόροι για την ενίσχυσή τους από το EFSF και τους άλλους διαθέσιμους μηχανισμούς.

Ωστόσο, στην Ελλάδα περιγράφεται μια πραγματική καταστροφή. Η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα ήταν δραματική και τα όποια θετικά αποτελέσματα στις εξαγωγές θα τα ξεπερνούσαν οι αρνητικές συνέπειες.

Το χρέος της χώρας, παρά το haircut, θα εκτοξευόταν στα ύψη, αφού θα εξακολουθούσε να υπολογίζεται σε ευρώ, ενώ η πιστοληπτική της αξιολόγηση θα υποβιβαζόταν ακόμη περισσότερο και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ασφυκτιούσαν, αφού και οι τράπεζες της χώρας δεν θα έβρισκαν γραμμές δανειοδότησης.

"Πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν", αναφέρεται στο δημοσίευμα, "καθώς το χρέος τους επίσης θα εκφραζόταν σε ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Η εγχώρια κατανάλωση θα κατέρρεε, ενώ η Ελλάδα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να ελευθερωθεί από αυτόν τον οδυνηρό κύκλο, ενώ παράλληλα άλλες χώρες θα ακολουθούσαν στην δίνη"...

Πρόκειται για το "χειρότερο δυνατό σενάριο", αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο πάντως δεν θεωρείται ως το πλέον πιθανό.

Read more...

Αντάρτες δήμαρχοι κατά της ΔΕΗ...



«Είναι τραγικό να ακούς τον γέροντα να λέει πως μπορεί να ζήσει με το φως των κεριών, αλλά όχι χωρίς ψυγείο για τα φάρμακά του» «Η προτροπή στη μη πληρωμή δεν είναι υπεύθυνη επιλογή. Κανείς δεν μπορεί να πάρει την... ευθύνη και να πει στον κόσμο να μην πληρώνει»

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι ολόκληρης της χώρας ξεσηκώνονται απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ, κάνοντας μαζικές προσφυγές εναντίον της Επιχείρησης ύστερα από πιέσεις των κατοίκων.

Το φαινόμενο του «δεν πληρώνω» παίρνει διαστάσεις ντόμινο ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αφού χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν σε δύο δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων.

Μετά τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, ο οποίος πρώτος σήκωσε τη σημαία της… αντίστασης καλώντας τους πολίτες να πληρώνουν μόνον το αντίτιμο του ρεύματος στα ΑΤΜ των τραπεζών, αρκετοί άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχίζουν να συσπειρώνονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ηδη στους δήμους Κορυδαλλού, Σαρωνικού, Περιστερίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Βύρωνα και Χαϊδαρίου τα αρμόδια γραφεία των δήμων συλλέγουν με πυρετώδεις ρυθμούς εκατοντάδες αιτήσεις και δικαιολογητικά πολιτών που επιθυμούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Φ1) Νέα Ιωνία
Ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης είναι ο πρώτος που μετά τις πιέσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοτών του προχώρησε στη δημιουργία γραφείου υποστήριξης ενάντια στο χαράτσι και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους:

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους πολίτες χωρίς ρεύμα». Αμέσως μετά τις οδηγίες που έδωσαν μέσω Internet οι υπηρεσίες του δήμου, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο δημαρχείο και άρχισαν να καταθέτουν προσφυγές εναντίον της ΔΕΗ με την πλήρη υποστήριξη του δήμου. Η κίνηση του κ. Γκότση βρήκε αμέσως μιμητές όχι μόνο στο λεκανοπέδιο αλλά και στην ελληνική περιφέρεια.

Φ2) Αγιος Ιωάννης Ρέντης - Νίκαια
«Είναι ένα πολύ άδικο μέτρο που ισοπεδώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς» δηλώνει από την πλευρά του και ο δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος με τη σειρά του προχώρησε στη σύσταση ειδικού γραφείου που συλλέγει τα δικαιολογητικά όσων πολιτών αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

«Δεν το παίζουμε επαναστάτες χωρίς αιτία ούτε προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να μην πληρώσει το τέλος.

Ομως συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούμε σε όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν.

Είναι μια κίνηση στην οποία μας ζήτησαν να προχωρήσουμε οι δημότες μας και μέσα σε λίγες μέρες έχουμε μαζέψει πάνω από 150 αιτήσεις πολιτών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Για όλες τις κινήσεις μας βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά».

Φ3) Κορυδαλλός
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμος Κορυδαλλού που έχει ζητήσει τη συνδρομή του δικηγορικού συλλόγου και που, όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 250 μέσα σε διάστημα δύο ημερών: «Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, ενώ χιλιάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου από πολίτες που θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες.

Εμείς απλώς δίνουμε στον κόσμο τις κατευθύνσεις, αλλά είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι δεν θέλουμε σε αυτήν την αντίδραση να συμμετάσχουν και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Για αυτό σας λέω ότι οι αιτήσεις που δεχόμαστε είναι μόνον από οικογένειες που έχουν πραγματικά βιοποριστικά προβλήματα και, πιστέψτε μας, είναι πολλές.

Τις επόμενες μέρες έχουμε ζητήσει το θέμα να τεθεί στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων νομού Αττικής (ΠΕΔΑ) προκειμένου να παρθεί μια συνολική απόφαση με μεγαλύτερη θεσμική σημασία».

Φ4) Βύρωνας
Ιδιαιτέρως επιθετικός όσον αφορά το μέτρο εμφανίζεται ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απειλεί με εξώδικο τη ΔΕΗ, εάν επιχειρήσει να κόψει το ρεύμα στους δημότες του που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν: «Κατανοώντας το πρόβλημα, είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας και εργαζόμαστε μεθοδικά για να βρεθεί μία ουσιαστική λύση».

Ωστόσο, σημειώνει πως «η προτροπή στη μη πληρωμή είναι ένα άλλο θέμα και δεν είναι υπεύθυνη επιλογή, καθώς οι πολίτες δεν καλύπτονται νομικά.

Κανείς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη και να πει στον κόσμο να μην πληρώνει».

Φ5) Περιστέρι
Εκτός από τη νομική βοήθεια σε μεμονωμένους δημότες, το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου αποφάσισε να στείλει εξώδικα στη διοίκηση της ΔΕΗ, σε κάθε μέλος του Δ.Σ. ξεχωριστά, αλλά και στα μέλη των συνεργείων που κόβουν τις παροχές σε όσους δεν πληρώνουν:

«Τους καθιστούμε υπεύθυνους, προσωπικά τον καθέναν, ενημερώνοντας και την Εισαγγελία, για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν η υγεία και η σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας που θα μείνουν χωρίς παροχή ρεύματος.

Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τον ηλικιωμένο συμπολίτη μας χωρίς το ρεύμα που χρειάζεται για να συντηρεί στο ψυγείο τα φάρμακά του» τονίζει ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης και συμπληρώνει:

«Είναι τραγικό να ακούς τον γέροντα να λέει πως μπορεί να ζήσει με το φως των κεριών, αλλά όχι χωρίς ψυγείο για τα φάρμακα...

Και τι θα συμβεί όταν πιάσουν τα μεγάλα κρύα και βρούμε κάποιον ξυλιασμένο στο σπίτι του;"

Φ6) Χαϊδάρι
Με 22 ψήφους υπέρ και 10 κατά, το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου, αποφάσισε ότι:

«Ο δήμος θα σταθεί αρωγός σε όσους συμπολίτες μας ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με γνώμονα αποκλειστικά τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια».

Παράλληλα, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας, θα σταθεί πλάι στον δημότη μέσα από το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που του παρέχει (Κοινωνικά Συσσίτια, «Χάρισέ το», δημοτικά πλυντήρια), αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα του ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Επιπροσθέτως, ο δήμος σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών «θα παρέχει νομική προστασία σε όλους τους πολίτες του Χαϊδαρίου με δική τους ευθύνη δεν καταβάλλουν το τέλος των ακινήτων».

Φ7) Ιλιον
Έτοιμος να φτιάξει ειδική ομάδα που θα επανασυνδέει το ρεύμα σε οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας εμφανίζεται και ο δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος:

«Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και πολλοί δημότες αλλά και επαγγελματίες του δήμου βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σκοπός μου είναι να τους βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ και αυτό κάνω.

Αν χρειαστεί, θα κάνω εθελοντική ομάδα για να επανασυνδέω το ρεύμα.

Δεν μπορώ να δώσω αυτήν την εντολή σε μια υπηρεσία του δήμου γιατί είναι παράνομο, ωστόσο μπορώ να το πω σε έναν εθελοντή να το κάνει».

Φ8) Σαρωνικός
Με το σύνθημα "ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ" ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου απηύθυνε κάλεσμα αντίστασης προς τους δημότες του μέσω επιστολής στην οποία δηλώνει ευθέως:

«Ο Δήμος Σαρωνικού θα σταθεί δίπλα σας και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όλοι μαζί να αποτρέψουμε την πληρωμή προς το κράτος του εν λόγω χαρατσιού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πέτρος Φιλίππου, μαζί με την επιστολή εξέδωσε και ανακοίνωση για το πώς θα αποφύγουν οι πολίτες την καταβολή του «χαρατσιού» και τι θα πρέπει να κάνουν εάν έχουν πρόβλημα.

Στα... όπλα και η περιφέρεια

Οι αντιδράσεις επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς και στην ελληνική επαρχία, με τους δημάρχους να συναισθάνονται τεράστιο το βάρος των ευθυνών να προστατεύσουν ευθέως τις οικογένειες που μένουν στα διοικητικά όρια των δήμων τους.

Φ9) Αλεξανδρούπολη

Εξώδικη διαμαρτυρία προς την ΔΕΗ απέστειλε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως:

«Όταν καταρτίσθηκαν συμβάσεις μεταξύ των συνδημοτών μου και του οργανισμού σας, σε κανένα σημείο της σύμβασης δεν αναφέρεται ότι υποχρεούνται οι συμβαλλόμενοι δημότες - συνδρομητές να πληρώσουν ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του οργανισμού σας.

Επομένως μη υφισταμένης ρητής μνείας περί τοιαύτης υποχρέωσής τους, δεν νομιμοποιείστε προς αναγκαστική είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων".

Παράλληλα κάλεσε τη ΔΕΗ να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού, μια και "επιτελεί κοινωνικό έργο".

Σε αντίθετη περίπτωση, επισήμανε ότι θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες του προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον της ΔΕΗ.

Φ10) Μεσολόγγι
«Να μην προβείτε στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους συμπολίτες μας που δεν θα πληρώσουν αυτόν τον νέο έκτακτο φόρο, από τη στιγμή που θα έχετε εισπράξει το οφειλόμενο προς την υπηρεσία σας ποσό.

Σας ενημερώνω δε πως ο δήμος μας θα λάβει μέτρα ενεργητικής συμπαράστασης προς τους κατοίκους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το συγκεκριμένο ειδικό τέλος, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου".

Με αυτή την επιστολή ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης αξιώνει σε πρώτη φάση από την ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Φ11) Μενεμένη Θεσσαλονίκης
Να καταργηθεί άμεσα και νομοθετικά ο νέος άδικος φόρος ζητάει και με απόφαση του το και δημοτικό συμβούλιο Μενεμένης έπειτα από σχετική πρόταση του δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου.

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καλούνται όσοι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι να προβαίνουν σε πληρωμή μόνον του ποσού που αναλογεί στην ΔΕΗ στα ΑΤΜ των τραπεζών και καλεί την ΔΕΗ να μην προβαίνει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης ενώ διαβεβαιώνει:

«Ο Δήμος θα σταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα στο πλευρό κάθε πολίτη που αδυνατεί να πληρώσει
thebest.gr



Read more...

Κόμματα και θρύψαλα...



Αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού σηματοδοτεί η κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ και η επιλογή του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού. Η αριστερά, που ήδη κατέγραφε ποσοστά τα οποία αθροιστικά φθάνουν το... 30%, πλέον μένει μόνη στο χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ στο εσωτερικό των δύο κομμάτων εξουσίας έχει ξεσπάσει πόλεμος που αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στην ανάκαμψή τους.

Αν και είναι νωρίς να προδιαγράψει κάποιος την έκταση και το βάθος των μεταβολών, πολιτικοί και αναλυτές προβλέπουν αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στα επόμενα 1-2 χρόνια. Εκτιμούν δε ότι αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικό το πλαίσιο αναφοράς, αφού είναι έντονη η κοινωνική δυσαρέσκεια που αποτελεί την εύφλεκτη ύλη για την κατεδάφιση των σημερινών πολιτικών σταθερών.

Επίσης, η απαίτηση της Ε.Ε. για κυβερνητικές συνεργασίες, προκειμένου να έχουν ευρεία στήριξη τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, με βάση δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς από κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν εξαντλείται στη θητεία της κυβέρνησης συνεργασίας που ορκίστηκε την Παρασκευή, αλλά αποτελεί πρόβα για συμμαχικό σχήμα και μετά τις εκλογές. Συζητήσεις άρχισαν να γίνονται και για τον ρόλο του Λ. Παπαδήμου, όταν εκπνεύσει η πρωθυπουργική θητεία του. Θα επιστρέψει στον τραπεζικό χώρο ή θα διεκδικήσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό κι από ποια θέση; Και όλα αυτά, ενώ ήδη έχει αρχίσει το πριόνισμα της νέας κυβέρνησης, από τους ίδιους τους εταίρους, και ενώ και οι δύο πόλοι του δικομματισμού, όπως έδειξαν και με την επιλογή Πετσάλνικου, θα δώσουν σκληρή μάχη για τη συντήρησή τους.

«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το τέλος ενός κύκλου και κάνουν φανερή την εξάντληση κάθε πολιτικής δυνατότητας του φεουδαρχικού μορφώματος εξουσίας, που είναι στην ουσία το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό που θα ακολουθήσει, και βρίσκεται νομίζω σε εξέλιξη ήδη, είναι η εσωτερική αμφισβήτηση στα μεγάλα κόμματα σε μια κατεύθυνση αναζήτησης νέων σχηματισμών πολιτικής έκφρασης. Αναπόφευκτα, μάλλον μετά τις εκλογές, θα προκύψουν νέα πολιτικά σχήματα. Στις εκλογές που έρχονται θα ενισχυθούν σημαντικά οι λεγόμενοι μικροί», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Λ. Κουσούλης. «Η αρχή των αλλαγών θα γίνει από το ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει ο Δ. Μαύρος της MRB. Ηδη έχει ξεκινήσει η μάχη διαδοχής του Γ. Παπανδρέου και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει οριστικά μετά τις εκλογές. «Η κατάρρευση του ενός από τους δύο πόλους του δικομματικού συστήματος έχει ξεκινήσει και δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον άλλο πόλο. Με όλους τους τρόπους ο κόσμος ζητάει ανασύνθεση», συνεχίζει ο κ. Μαύρος. Ηδη στη Ν.Δ. βρίσκονται σε αναζήτηση νέας στρατηγικής μετά την εγκατάλειψη του αντιμνημονιακού μετώπου, με τον Α. Σαμαρά να κινδυνεύει ,με τις προσπάθειες ισορροπιών, να έχει ανοιχτό μέτωπο και με τη λαϊκή δεξιά και με τους κεντρώους.

«Σε 1-2 χρόνια πιθανόν να έχουμε μπει σε φάση διαρκών αλλαγών. Με τη λύση που δόθηκε μπορεί να ηρεμήσουν προσωρινά τα πράγματα, αλλά η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο. Αυτό που έφερε την κατάσταση ώς εδώ είναι η απονομιμοποίηση της πολιτικής Παπανδρέου» τονίζει ο Χρ. Βερναρδάκης της VPRC. Ωστόσο, πολλοί είναι συγκρατημένοι για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα. «Ο προβληματισμός και οι προβλέψεις για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού υπήρχε και το 1990 στη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, όμως το δικομματικό σύστημα διατηρήθηκε», τονίζει το στέλεχος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι αυτή τη φορά έχουν αλλάξει τα δεδομένα, με πιο έντονη δυσαρέσκεια και πιο σημαντική ενίσχυση της αριστεράς. Οτι βρισκόμαστε σε διαδικασία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού πιστεύει και ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γερ. Μοσχονάς. «Εχουμε μπει σε νέο πεδίο. Οι πιθανότητες νέων σχημάτων είναι πολύ μεγάλες, όχι αναγκαστικά αύριο το πρωί. Μπαίνουμε σε περίοδο κυβερνητικών συνεργασιών λόγω εξασθένισης βασικών συνιστωσών του πολιτικού συστήματος. Τα μεγάλα κόμματα θα δυσκολευτούν πολύ να προσεγγίσουν τα ποσοστά αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές» αναφέρει.

Μπορεί στην ανασύνθεση του σκηνικού να παίξει ρόλο ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος; Πρόσωπα που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό τονίζουν με έμφαση ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ηγηθεί κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να κινηθεί πριν από τις εκλογές. Μετά; «Εχει να διαχειριστεί δύσκολα προβλήματα. Ακόμη και αν τα έχει χειριστεί καλά, είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα το πώς θα το μετατρέψει σε πολιτικό κεφάλαιο, σε βάρος εκείνων οι οποίοι τον ανέδειξαν στην πρωθυπουργία», λέει ο Γερ. Μοσχονάς. Οι οποιες αλλαγές δεν θα είναι εύκολες. «Οι παραδοσιακές δομές θα αντιδράσουν», τονίζει ο Χρ. Βερναρδάκης. «Ο πολιτικός έλεγχος θα χαθεί πολλές φορές. Πολλοί ηγέτες θα καούν. Πολλά κόμματα θα ηττηθούν», επισημαίνει ο κ. Μοσχονάς.

«Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Λ. Παπαδήμος θα επιτείνει την κρίση του δικομματισμού. Ο Α. Σαμαράς εγκλωβίστηκε και δεν είναι εύκολο να απεγκλωβιστεί. Στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής ο Λ. Παπαδήμος είναι πιο επαρκής», επισημαίνει ο Χρ. Βερναρδάκης, προσθέτοντας όμως ότι θα κριθεί σε βάθος χρόνου αν θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη σύσταση κόμματος από στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν στη «γραμμή Παπαδήμου». Οι κινήσεις «πράσινων» και «γαλάζιων» βουλευτών για κυβέρνηση συνεργασίας και για την αποτροπή της επιλογής Πετσάλνικου δείχνει πρώτη φορά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ασχέτως αν καταλήξει κάπου ή όχι. Κάποιοι βλέπουν τον προάγγελο δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού, κεντρώου, εκσυγχρονιστικού σχήματος» που θα ενώσει δυνάμεις από όλους τους χώρους, αφήνοντας τη Ν.Δ. με τη λαϊκή δεξιά και το ΠΑΣΟΚ με τους «παραδοσιακούς».

Από όλες τις πλευρές σημειώνεται, με διαφορετικό τρόπο, ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν από τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες θα χειροτερέψουν. «Πρόκειται για μαύρο μέτωπο. Ο πιο αδύναμος και ο πιο χρήσιμος κρίκος είναι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ηρακλείς της (Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Σία) για ξεπέρασμα της πρώτης γιγάντιας καπιταλιστικής κρίσης του 21ου αιώνα. Σ' αυτό το διάστημα βγήκαν πολλά λεφτά που δεν θα δει ποτέ ο λαός. Λυπάμαι που θα χρησιμοποιήσω μια ποδοσφαιρική ρήση, αλλά πλέον όχι μόνο οι έλληνες εργαζόμενοι αλλά και οι Ευρωπαίοι, είμαστε και οφείλουμε να είμαστε με τα μυαλά στα κάγκελα», δηλώνει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα φανεί στον καθένα το αληθινό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης. «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί και τότε θα δούμε πόσο "ήσυχος ακαδημαϊκός" θα αποδειχθεί ο κ. Παπαδήμος» τονίζει.

Ο Γ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι «μπορεί να έχει επιτευχθεί πολιτική διεύρυνση του μπλοκ του μνημονίου, αλλά με μεγάλη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης» και προβλέπει αύξηση της δυσαρέσκειας και ενίσχυση της αριστεράς, αφού «η πολιτική που θα υλοποιηθεί θα έχει αυξημένο κόστος για τη χώρα».

«Η πολιτική συνθήκη (δηλαδή η πολιτική στήριξη ή τουλάχιστον μη απόρριψη) των πολιτικών των διάφορων μνημονίων δεν υπάρχει πια στην κοινωνία. Χωρίς την πολιτική συνθήκη, η οικονομική στρατηγική δεν λειτουργεί, κι αυτό θα οξύνει την πολιτική κρίση», σημειώνει ο Γερ. Μοσχονάς.
enet.gr



Read more...