Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Όργιο 987 ρουσφετολογικών προσλήψεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ με μισθώσεις έργου...



...Έπεται και άλλο ανάλογο σκάνδαλο στην ΑΓΡΟΓΗ!
.
Με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης και την οποία στήριξαν άλλοι εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε σχέδιο μαζικών ρουσφετολογικών προσλήψεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα η Ερώτηση, που κατατέθηκε από τον Μ. Μπόλαρη με τις υπογραφές των Βασίλη Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), Μιχάλη Καρχιμάκη (Λασιθίου), Γιάννη Δριβελέγκα (Χαλκιδικής), Μιχάλη Τιμοσίδη (Καβάλας), Θεοδώρας Τζάκρη (Πέλλας), Γιώργου Πεταλωτή (Κομοτηνής), Δημήτρη Βαρβαρίγου (Ζακύνθου), Γιώργου Ντόλιου (Έβρου) και Γιάννη Σκουλά (Ηρακλείου), αποκαλύπτεται ότι η Κυβέρνηση, με πρόσχημα την χαρτογράφηση της αγροτικής γης, την ψηφιακή επεξεργασία των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης κλπ, προσέλαβε ήδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ 987 άτομα έξω από κάθε διαδικασία και με συμβάσεις μίσθωσης έργου, το γνωστό «μπλοκάκι». Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στους βουλευτές, τα άτομα αυτά ήδη χρησιμοποιούνται παράνομα για εργασίες που είναι αρμοδιότητα των τακτικών υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ! Με τροπολογία δε που πέρασε μόλις σήμερα από την Βουλή, η χαρτογράφηση ανατίθεται και στην εταιρία ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., η οποία αναμένεται να προσλάβει άλλα 1.000 άτομα!
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:
Η προεκλογική αγωνία της Νέας Δημοκρατίας να κρατηθεί στην εξουσία την οδηγεί στην παλαιά και «δοκιμασμένη» συνταγή των πελατειακών σχέσεων και του κομματικού στρατού των διορισμένων εγκαθέτων στην διοίκηση. Τελευταίο θύμα τους ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών προσέλαβαν ήδη με 12μηνες...
συμβάσεις μίσθωσης έργου 987 πρόσωπα!
Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 286974/6-5-2009 τα πρόσωπα αυτά προσλαμβάνονται δήθεν για α) «την παρακολούθηση των φορέων συμπλήρωσης, ψηφιοποίησης και καταχώρησης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης του 2009» και β) «την συμμετοχή με επιτόπιες επισκέψεις στις χαρτογραφικές ενότητες στα πλαίσια ανανέωσης του χαρτογραφικού υποβάθρου».
Μάλιστα, εντελώς υποκριτικά και προκειμένου να καλύψουν την σκανδαλώδη απόφασή τους, οι συνυπογράφοντες Υπουργοί επικαλούνται την διάταξη του άρθρου 6 του Ν.2527/1997, αναφέροντας ότι το προσωπικό που θα απασχοληθεί με μίσθωση έργου δεν θα πρέπει να εκτελεί έργο που «ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα».
Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική:
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατ’ έτος τα τελευταία χρόνια προσελάμβανε έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ώστε να ενισχύεται το τακτικό του προσωπικό στους επιτόπιους ελέγχους .... Φέτος τέτοιο προσωπικό δεν έχει προσληφθεί! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μη ενίσχυση του Οργανισμού με τακτικό προσωπικό, οδηγεί στο λογικό αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου να χρησιμοποιούνται ήδη, όπως καταγγέλλεται, ακριβώς στα καθήκοντα τα οποία απαγορεύεται από τον νόμο να ασκούν: στους επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ!
Πέρα από την παραβίαση της νομοθεσίας για τις προσλήψεις, πέρα από τον εξευτελισμό κάθε έννοιας αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν και δύο ακόμη πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το έργο του:
Α. Δεδομένου ότι οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου ήδη χρησιμοποιούνται, όπως καταγγέλλεται, στην διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, κάθε έκθεσή τους θα υπόκειται σε ακύρωση, ως ανυπόστατη, σε περίπτωση που ο αγρότης στον οποίο αφορά, την προσβάλει. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει υπέρμετρα οικονομικά και διοικητικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ενδέχεται, αν οι προσφυγές προσλάβουν μαζικό χαρακτήρα, να υπάρξουν συνέπειες και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Το κύριο έργο για το οποίο υποτίθεται ότι προσλήφθηκαν, δηλαδή η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων στο πλαίσιο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, θα παραμεληθεί, δεν θα εκτελεσθεί ή θα εκτελεσθεί πλημμελώς, με αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για την χώρα μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν τέλει σε βάρος των ίδιων των αγροτών μας.
Το γεγονός ότι η εσκεμμένη, συστηματική και ρουσφετολογική παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας για τις προσλήψεις είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύεται από ανάλογη πρωτοβουλία της για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την χαρτογράφηση από το Υπουργείο στην ΑΓΡΟΓΗ Α. Ε., από την οποία αναμένεται να προσληφθούν άλλοι χίλιοι (1.000) συμβασιούχοι με μίσθωση έργου! Η ανάθεση γίνεται με τροπολογία στο παντελώς άσχετο με το θέμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας με τίτλο « Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις», το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή! Τελικά, μετά την τροπολογία, ποιος θα κάνει την χαρτογράφηση; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΑΓΡΟΓΗ Α. Ε. ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;
Φαίνεται ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα, από τις αρχές του 2007 έχει πληρώσει σε πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση 1,1 δισεκατομμύρια Ευρώ και έχει τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης δεν απασχολεί την Κυβέρνηση! Αντίθετα! Χρησιμοποιεί την δική της ανεπάρκεια και τις τεράστιες αστοχίες στο Σύστημα Γεωγραφικής Απεικόνισης Αγροτεμαχίων (που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί από τις 31-12-2008) για την διαχείριση και την ικανοποίηση αιτημάτων των πελατειακών της δικτύων, μετατρέποντας τους πολίτες σε πολιτικά ανδράποδα και εκθέτοντας την χώρα διεθνώς!
Κατόπιν των ανωτέρω
Α. Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ. Υπουργοί
1. Ποιο είναι το «σύνηθες έργο» των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ;
2. Επαρκεί το τακτικό προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εκτέλεση του «συνήθους έργου» του;
3. Ποιο ήταν το έργο που αναλάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι που προσελάμβανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου;
4. Δεδομένου ότι τέτοιο προσωπικό φέτος δεν έχει προσληφθεί, ποιος θα εκτελέσει το έργο που επιτελούσαν οι ως άνω υπάλληλοι;
5. Για ποιους λόγους και κυρίως με ποια διαδικασία προσλήφθηκαν οι 987 συμβασιούχοι μίσθωσης έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ;
6. Ποιοι ακριβώς είναι οι όροι των ανωτέρω συμβάσεων μίσθωσης έργου;
7. Ποιο είναι το περιεχόμενο των επιτόπιων ελέγχων στους οποίους ήδη απασχολούνται η συμβασιούχοι μίσθωσης έργου και είναι συμβατό το περιεχόμενο αυτής τους της απασχόλησης με την ΚΥΑ που προσδιορίζει τα της πρόσληψής τους και κυρίως με τον Ν.2527/1997;
8. Εγγυάται η Κυβέρνηση ότι το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων στο πλαίσιο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2009 θα ολοκληρωθεί και πότε;
9. Έχουν υπολογισθεί οι οικονομικές, διοικητικές και άλλες συνέπειες της καταγγελλόμενης εμπλοκής των συμβασιούχων μίσθωσης έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ στο «σύνηθες έργο» των τακτικών υπαλλήλων του Οργανισμού;
10. Ποιος οργανισμός ή υπηρεσία θα υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης της αγροτικής γης, τόσο για να υποστηρίζεται το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων, όσο και οι Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης;
11. Πόσο προσωπικό, ποιών ειδικοτήτων και με ποιας μορφής σχέση εργασίας θα προσλάβει η εταιρία ΑΓΡΟΓΗ Α. Ε. για το έργο χαρτογράφησης των αγροτικών γαιών;
Β. Καλούνται οι συναρμόδιοι κ. Υπουργοί να καταθέσουν κάθε έγγραφο που τεκμηριώνει τις απαντήσεις τους στα ανωτέρω ερωτήματα και ιδίως:
1. Τις προκηρύξεις με τις οποίες κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να αιτηθούν την απασχόλησή τους με σχέση μίσθωσης έργου
2. Τις αποφάσεις του Οργανισμού με τις οποίες επελέγησαν αυτοί με τους οποίους συνήψε σύμβαση έργου
3. Τυπικό κείμενο των εν λόγω συμβάσεων, από το οποίο να προκύπτουν οι όροι της συνεργασίας
4. Αναλυτικές εκθέσεις προόδου και αξιολόγησης του έως τώρα έργου χαρτογράφησης των αγροτικών γαιών




Read more...

Δίνουν τώρα επιδοτούμενα δάνεια για τα σπασμένα του Δεκεμβρίου




Βρισκόμαστε στον Αύγουστο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να ανακοινώσει την χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου και με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τους πληγέντες στα επεισόδια του Δεκεμβρίου τα οποία είχαν εκτυλιχθεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Παράλληλα, δίνεται παράταση για την ένταξη σε προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για αρκετές περιοχές της χώρας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να ενισχύουν το …προεκλογικό κλίμα της περιόδου.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών, δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 80% και με επιδότηση του επιτοκίου κατά 100% μπορούν να πάρουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που επλήγησαν από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και από μεταγενέστερα παρόμοια γεγονότα που συνέβησαν μέχρι τις 20 Απριλίου του 2009.

Οι όροι των δανείων


Στη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα τονίζεται ότι εάν πρόκειται για επιχείρηση με προσωπικό έως 50 άτομα, τότε το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της ζημιάς, όπως αυτή έχει πιστοποιηθεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή. Εάν πρόκειται για επιχείρηση με προσωπικό που ξεπερνά τα 50 άτομα, τότε το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει μέχρι και το συνολικό ύψος της ζημιάς.

Εφόσον τα δάνεια είναι για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, τότε θα έχουν 15ετή διάρκεια με διετή περίοδο χάρητος και θα εξοφλούνται σε ισόποσες ετήσιες δόσεις που ξεκινούν την 31/12/2011 και λήγουν την 31/12/2023.

Εφόσον πρόκειται για δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης, τότε το ύψος τους θα είναι μέχρι το 35% του τζίρου της επιχείρησης το 2007 και η διάρκειά τους θα είναι πενταετής και η πρώτη δόση θα είναι επίσης την 31/12/2011.

Επίσης, προθεσμία μέχρι τις 22 Αυγούστου, μετά την παράταση κατά ένα μήνα που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας, έχουν οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, των νομών Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και των δήμων Ενιππέα, Ναρθακίου, Πολυδάμαντα και Φαρσάλων του Νομού Λάρισας, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για δάνεια που θα συνάψουν είτε για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε για κεφάλαια κίνησης.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις της απόφασης 2/18875/0025/19.04.2006 του υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει την παροχή εγγύησης του Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για τη σύναψη δανείων από επιχειρήσεις, της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των νομών Καβάλας, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Ημαθίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, προκειμένου να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το σημαντικό της νέας τροποποιημένης απόφασης, είναι το γεγονός ότι η σύναψη δανείων δεν αφορά υποχρεωτικά τη ρύθμιση οφειλών που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 30 Ιουνίου του 2006, αλλά και εκείνες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2009.

protothema.gr


Read more...

Βουτιές στην...κάλπη!

Μικρής διάρκειας θα είναι τα μπάνια των πολιτικών, καθώς τα σενάρια για πρόωρη προσφυγη στις κάλπες ενισχύονται και στα κομματικά επιτελεία επικρατεί καύσωνας. Την εκλογολογια πυροδοτεί και η οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανταλλάσσουν πλέον καθημερινά βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Η επιλογή του χρόνου των εκλογών έχει να κάνει όμως και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, που διαφαίνονται δυσμενείς.

Η οικονομία ήταν εξάλλου το πεδίο στο οποιο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικεντρωσε την κριτική του προς την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα, ως απάντηση στην επίθεση Παπαθανασίου κατά Παπανδρέου.

"Λίγη αυτοκριτική δεν υπάρχει; Λίγη τσίπα δεν υπάρχει;. Έλεγαν ότι δε θα βάλουν φόρους κι έβαλαν, έλεγαν ότι δε θα φύγει το έλλειμμα και τους ξέφυγε, και δεν το λένε μόνο φέτος, το έλεγαν και πέρυσι, το έλεγαν και πρόπερσι .Για κάθε πράγμα που λέγαμε κι έχουμε επαληθευθεί, τώρα γυρνάνε και μας κάνουν αυτή την απίστευτα αλαζονική επίθεση; είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπακωνσταντίνου.


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, επέρριψε όμως εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον Γιώργο Παπανδρέου. Πάντως ο κ. Ζαγορίτης ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

"Όσο κι αν φραστικά επιχειρεί δήθεν να καταδικάσει την εκλογολογία, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού της, μιλάει συνέχεια για εκλογές. Τον κ. Παπανδρέου δεν τον απασχολεί το συμφέρον του τόπου. Το μόνο του άγχος είναι η εξυπηρέτηση των μικροκομματικών του συμφερόντων" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

"Και γι’ αυτό δεν διστάζουν ούτε ο ίδιος ούτε οι επιτελείς του να ελεεινολογούν τον τόπο. Έχουν επιλέξει ένα κατήφορο χωρίς επιστροφή" κατέληξε.

Συνασπισμός

"Η εκλογολογία δεν κάνει διακοπές. Εμείς τονίζουμε πως χρειάζεται πραγματική αλλαγή, αλλαγή πολιτικής πορείας. Να ηττηθεί ο δικομματισμός και η πολιτική του. Να ενισχυθεί η ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά. Να αποκτήσουν πολιτικό νόημα οι αγώνες και θετική διέξοδο οι ελπίδες του λαού μας" δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας.

ΛΑΟΣ

"Εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτοί εκλογολογούν. Καιρός για σοβαρότητα για τη Ν.Δ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης
nooz.gr

Read more...

Έτσι εννοεί τον Σεβασμό στον άνθρωπο,ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας!!!


Εδώ και πολλά χρόνια οι καμπίνες για να αλλάζουν οι λουόμενοι στην παραλία της Ραφήνας, είναι κατεστραμμένες. Το ίδιο συμβαίνει και με την μοναδική ντουζιέρα.
Όταν λέω...
αγαπητό μου ημερολόγιο εδώ και πολλά χρόνια, το εννοώ και μπορώ να το αποδείξω (με φωτό και βίντεο). Μιλάμε για προ Κουρασμένου εποχή.
Σύντομα όμως θα αρχίσει το ξεβράκωμα για αυτούς που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια , και θα είναι, εξίσου αποκαλυπτική!
Από adena-gr.blogspot

nonews-news.


Read more...

ΔΩΡΕΑΝ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ...


Δωρεάν προσφορές από τρεις μεγαλοξενοδόχους που διατηρούν ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας έχει σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro ο Γιάννης Ανδριανός στην περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσει αίθουσες για να μιλήσει σε ετεροδημότες της Αργολίδας που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Την τελευταία εβδομάδα ο Ανδριανός τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς για να αξιοποιήσει -όσο μπορεί- τη θέση που έχει δίπλα στον πρωθυπουργό. Δεν είναι και λίγο να πραγματοποιεί δεξιώσεις εντελώς τσάμπα σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία την ίδια στιγμή που οι συνυποψήφιοί του θα πρέπει να ξηλωθούν άγρια για μια παρόμοια δεξίωση! Πως το λέει ο λαός αυτό; Τα καλά του... επαγγέλματος!

fimotro.

Read more...

ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ...


Παρακινδυνευμένη η είδηση που έδωσε με βεβαιότητα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Και οι δυο πολιτικοί συντάκτες έδωσαν με βεβαιότητα την πληροφορία ότι "ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει εντός των ημερών σε... ανασχηματισμό". Την βεβαιότητα της είδησης υιοθέτησε και ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Ενδεχομένως να τους βγει. Να γίνει δηλαδή ανασχηματισμός. Κανείς πάντως δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ο Καραμανλής έχει πάρει από τώρα τις αποφάσεις του. Το λογικό είναι ότι θα τις αποφάσεις αυτές θα τις πάρει λίγο μετά τον 15 Αύγουστο.
fimotro


Read more...

Η ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...


Πιο μετριοπαθές το Mega. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθεί πιο συντηρητική τακτική και συνήθως βγαίνει κερδισμένο. Το αυτονόητο είπε ο Μ. Καψής. Ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση είτε για ανασχηματισμό, είτε για πρόωρες εκλογές, είτε και για τα δυο μαζί θα... συμβουλευθεί τους κορυφαίους υπουργούς και κυρίως τις μυστικές δημοσκοπήσεις που θα του παρουσιάσει το επικοινωνιακό επιτελείο. Κάπως έτσι, άλλωστε, πήρε τις αποφάσεις του τον Αύγουστο του 2007 όταν αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο.

fimotro

Read more...

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΗΡΕ... ΒΙΑΓΚΡΑ!


Ο Παππούς τον έτρεξε άσχημα τον Παπαθανασίου. Του έβγαλε την γλώσσα έξω! Την αλήθεια είπε ο άνθρωπος. Έδωσε το ρεαλιστικό ρεπορτάζ όπως αυτό προκύπτει σήμερα από τις οικονομικές, κυρίως, σελίδες. Άλλο είναι το... θέμα. Πως τον αφήνουν εκεί στο Mega να χτυπάει τον "τσάρο"; Συνήθως το Μεγάλο Κανάλι προστάτευε πάντα τους υπουργούς Οικονομίας. Τελευταία κάτι έχει αλλάξει. Και φαίνεται από τον... πιτσιρικά Παππού η αλλαγή στάσης.
fimotro

Read more...

Μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς ζητά ο ΟΟΣΑ σε έκθεση - ράπισμα για την Ελλάδα.





Τι εκτιμά για ΑΕΠ, ανεργία και έλλειμμα.

Τι μέτρα συστήνει για ασφαλιστικό, φορολογικό, αγορά εργασίας και υγεία.

Σε έκθεση-χαστούκι περίπου 160 σελίδων, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση και η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 1,25% φέτος. Ο διεθνής οργανισμός ζητά άμεσα τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και απαραιτήτως μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς - κλειδιά, το φορολογικό σύστημα, την υγεία, την εκπαίδευση και το ασφαλιστικό, κινήσεις που θεωρεί επιβεβλημένες ώστε η οικονομία να ανακάμψει από την ύφεση στην οποία εισέρχεται για πρώτη φορά μετά από περίπου μία δεκαπενταετία. Όπως επισημαίνει, η διεθνής κρίση πλήττει εντονότατα τους κλάδους-ατμομηχανές της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η οικοδομή και καλεί την κυβέρνηση να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και αυτού της υγείας και παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην εκτενέστατη έκθεση, η Ελλάδα στάθηκε καλύτερα κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, όμως πολύ πιθανόν να μην αποφύγει την ύφεση καθώς η εμπιστοσύνη, και τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Έτσι, ο οργανισμός προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι αρνητικός και θα διαμορφωθεί στο -1,25% φέτος, ανακάμπτοντας στο +0,25% το 2010.

Όπως υπογραμμίζεται, οι εξαγωγές θα πληγούν φέτος από την υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου. Η χαμηλότερη εμπιστοσύνη, η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και οι δυσκολότερες πιστωτικές συνθήκες θα επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μία σειρά, παραγόντων θα μετριάσουν τη συρρίκνωση καθώς η χώρα μας εξαρτάται λιγότερο από το εμπόριο και ειδικότερα από τον μεταποιητικό τομέα, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών εφέτος καθώς η ύφεση πλήττει την οικονομική δραστηριότητα ενώ τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση είναι περιορισμένα. Όπως εκτιμά, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 6,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,7% του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, προβλέπει για φέτος και για το 2010, έκρηξη της ανεργίας στο 9,5% και 10,3% αντίστοιχα. Για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3% και του χρόνου θα επιταχυνθεί στο 1,7%.

Τα μέτρα

Τέλος, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως απαιτείται ισχυρή δέσμευση για συνέχεια την δημοσιονομικής προσαρμογής, από την πλευρά της κυβέρνησης, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την αποφυγή αντιδράσεων από τις αγορές, και οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Εκτός από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στο ασφαλιστικό θα πρέπει να επιταχυνθεί και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να βελτιωθούν.

Συγκεκριμένα, για το φορολογικό σύστημα προτείνεται κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, περιορισμός των φοροαπαλλαγών και περιορισμός των υπηρεσιών και των αγαθών που βρίσκονται στο χαμηλό ΦΠΑ.

Για το ασφαλιστικό, ο ΟΟΣΑ συστήνει την αύξηση του ορίου της 37ετίας, την μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις και τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις αποδοχές σε ολόκληρη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι μόνο στην τελευταία πενταετία.

Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, συστήνει ενίσχυση της ευκαμψίας της αγοράς για να εμποδιστεί η μετατροπή της αναμενόμενης αύξησης στην ανεργία σε δομική, και όπως λέει χαρακτηριστικά, όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας θα πρέπει αυτό να συνυπολογιστεί στις διαπραγματεύσεις για τους κατώτατους μισθούς.

Τέλος τονίζει πως η βελτίωση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα είναι επιτακτική και ζητά τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των νοσοκομείων καθώς και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

Ε.Κ.


newstrap.gr/

Read more...

Τριάντα τρία κολέγια πήραν άδεια ίδρυσης στην Ελλάδα.



Έδωσε το πράσινο φως το Yπουργείο Παιδείας για την ίδρυση τριάντα τριών κολεγίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο της Κρήτης, τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια της ευρωπαϊκής ένωσης. Λέγεται ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα εκδοθούν και οι άδειες λειτουργίας τους, ενώ το Φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει το θέμα της ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας. Έτσι η χώρα μας θα αναγνωρίζει στους αποφοίτους των κολεγίων επαγγελματικά δικαιώματα ίσα με των αποφοίτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έντονα αντιδρούν πανεπιστημιακοί και φοιτητές αφού έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις

http://www.newstrap.gr/


Read more...

Με ασφαλιστικά μέτρα “απειλεί” ο Κόνσουλας τον Υπουργό Άμυνας για την τσιμεντοποίηση του Υμηττού!!!


Για ολιγωρία καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ -Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά και τον καλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει την παράνομη οικοδόμηση των κατοικιών που χτίζονται στην καρδιά του δάσους του Υμηττού, θα προχωρήσει, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Βύρωνα Παναγιώτης Κόνσουλας, αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μειμαράκης δεν παρέμβει ώστε να σταματήσουν αμέσως τα έργα που συνεχίζονται, ενώ καταγγέλλει τον πρόεδρο του Σ.Π.Α.Υ- Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, για ολιγωρία και τον καλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κάτι που όπως τονίζει σε εξώδικό του μέχρι σήμερα αρνείται να πράξει .

Ο κ. Κόνσουλας στο εξώδικο του που απέστειλε σήμερα στον ΥΠ.ΕΘ.Α – και κοινοποίησε και στον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Βύρωνα - διαμαρτύρεται και καταγγέλλει ως παράνομη πράξη την περαιτέρω τσιμεντοποίηση του Υμηττού από τις υπηρεσίες του Υ.ΕΘ.Α, με την οικοδόμηση πολυτελών κατοικιών για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.

Καλεί δε τον Υπουργό να δώσει εντολή να σταματήσουν άμεσα τα έργα οικοδόμησης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, με ασφαλιστικά μέτρα, για την προστασία του περιβάλλοντος του Υμηττού και γενικότερα για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής.

“ Εάν ο Υπουργός δεν σταματήσει τα έργα στον Υμηττό, έχει χρέος ο Δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ – που μέχρι σήμερα αρνείται να το πράξει - να προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη”, τονίζει ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Βύρωνα.

Τέλος, επισημαίνει ότι η παράταξη του έχει δεσμευτεί ότι ο Υμηττός πρέπει να διατηρηθεί πράσινος, χωρίς ούτε ένα κυβικό τσιμέντου και ζητάει να απομακρυνθεί το στρατόπεδο και ο χώρος να αποδοθεί στο πράσινο για να το χαίρονται οι πολίτες .

Διαβάστε ολόκληρο το εξώδικο του Παναγιώτη Κόνσουλα...



ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ


ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ –ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Του Παναγιώτη Κόνσουλα του Ιωάννη, δημοτικού συμβούλ
ου Βύρωνα κατοίκου Βύρωνα, οδός Ελλήνων Αξιωματικών αρ. 33

ΠΡΟΣ

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εδρεύει στον Χολαργό, οδός Μεσογείων 227-231, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣ
Τον Σύνδεσμο Προστασ
ίας και Ανάπτυξης Υμηττού που εδρεύει στον Βύρωνα, οδός Λεωφ. Καρέα αρ. 12, όπως νομίμως εκπροσωπείται.
Το Δήμαρχο Βύρωνα, κ. Νίκο Χαρδαλιά, κάτ
οικο Βύρωνα, οδός Καραολή Δημητρίου αρ. 32-36

-------------------------------------------------

Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης με την επωνυμία «Βύρωνας: Ανάπτυξη – Προοπτική», θέλω να εκφράσω εγώ και οι συνεργάτες μου την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση μας για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του Υμηττού με εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα. Καταγγέλλουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους κατοίκους του Δήμου Βύρωνα, αλλά και σε όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να οικοδομήσει στο στρατόπεδο Σακέτα πολυτελή διαμερίσματα για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο τελευταίο από τα λίγα πράσινα που απέμειναν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, είναι απαράδεκτη, παράνομη, και θα βρει την καθολική αντίσταση των πολιτών της περιοχής μας.
Ο κ. Δήμαρχος Βύρωνα, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, στέλνει ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε καμιά όμως περίπτωση δεν κινητοποιεί χιλιάδες πολίτες να αντισταθούν στην επιχείρηση «τσιμεντοποίηση του Υμηττού».
Αρνείται ο κ. Δήμαρχος Βύρωνα, όπως έχει υποχρέωση να το πράξει, να ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμα προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει την επιχείρηση οικοδόμησης πολυτελών διαμερισμάτων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, προσβάλλοντας προκλητικά όλους εμάς, τους πολίτες της περιοχής που αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα να διατηρηθεί το πράσινο στον Υμηττό. Η παράταξη μας έχει δεσμευτεί ότι ο Υμηττός πρέπει να διατηρηθεί πράσινος, χωρίς ούτε ένα κυβικό τσιμέντου.
Γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ότι οι αδηφάγοι και αδίστακτοι οικοπεδοφάγοι ανάβουν φωτιές στο χιλιοτραγουδισμένο βουνό, τον Υμηττό. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι το Δημόσιο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρούσε σε περαιτέρω τσιμεντοποίηση του Υμηττού, όταν η καθολική απαίτηση των κατοίκων της περιοχής είναι να απομακρυνθεί το στρατόπεδο Σακέτα, να δοθεί ο χώρος στο Δήμο και να γεμίσει από πράσινο η περιοχή.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την απαράδεκτη και παράνομη πράξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τσιμεντοποιεί τον Υμηττό.
ΚΑΛΟΥΜΕ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει εντολή να σταματήσουν άμεσα τα έργα οικοδόμησης της περιοχής.
Σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουμε άμεσα στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος του Υμηττού και γενικότερα για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής.
Ενημερώνουμε ότι εάν ο Υπουργός δεν σταματήσει τα έργα στον Υμηττό, έχει χρέος ο Δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ να προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη.
Άλλως η παράταξη θα προσφύγει η ίδια στη δικαιοσύνη για την προστασία του περιβάλλοντος του Υμηττού και των συμφερόντων των κατοίκων.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς όπου αυτή απευθύνεται προς γνώση και για τις έννομες συνέπειες.


Ο εξωδίκως δηλών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2009
kafeneio


Read more...

Εκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα εισηγείται η Εισαγγελία Μονάχου




Την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα εισηγείται η Εισαγγελία Μονάχου στο Εφετείο της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Η εισήγηση παραδόθηκε χθες και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας κ. Αλφονς Ομπερμάγερ, «ευθυγραμμίζεται πλήρως με το αίτημα των ελληνικών αρχών».

«Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει παραγραφή. Και είμαστε σίγουροι ότι την ίδια άποψη θα υιοθετήσει και το δικαστήριο, που θα κρίνει βέβαια κυριαρχικά για το θέμα» τόνισε ο ίδιος.

Το Εφετείο του Μονάχου αναμένεται να κρίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ. Χριστοφοράκος έχουν παραγραφεί ή όχι αλλά δεν θα αποφανθεί επί της ουσίας των κατηγοριών.

Σε περίπτωση που το Εφετείο του Μονάχου αποφασίσει υπέρ της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, τότε οι συνήγοροί του, όπως έχουν προαναγγείλει, προτίθενται να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, προσβάλλοντας τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Πάντως χθες ο mr. Siemens αισθάνθηκε ισχυρή ταχυπαλμία και μεταφέρθηκε στο Καρδιολογικό Κέντρο της πόλης, ενώ προ δεκαπενθημέρου είχε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις στο ιατρείο των φυλακών όπου κρατείται καθώς και στην κλινική Χάρλαχινγκ.

Σήμερα, πάντως, εξελίσσεται άλλο ένα επεισόδιο στο πολύκροτο σκάνδαλο, καθώς απολογείται στον Ν. Ζαγοριανό ο Ηλίας Γεωργίου που χτες αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αλλά συνελήφθη και πάλι, βάσει νέου εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε ο 4ος ειδικός ανακριτής, κρίνοντάς τον ως ύποπτο φυγής.

protothema.


Read more...

Ξεφεύγει πάλι η τιμή της βενζίνης




του Σωτήρη Χιωτάκη

Ξεπέρασε τα 1,07 ευρώ πλέον η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα εγχώρια πρατήρια και, δυστυχώς, η τάση των διεθνών τιμών παραμένει ανοδική, αφού το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει πάλι τα 72 δολάρια ανά βαρέλι.

Η μέση τιμή που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμοληψίες που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι την παρασκευή ήταν κατά 2% και πλέον υψηλότερη της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην Αττική αυτές τις ημέρες οι πρατηριούχοι δηλώνουν τιμές μεταξύ 97,5 λεπτών και 1,15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην Θεσσαλονίκη οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 98,5 και 1,08 ευρώ ανά λίτρο.

Στα αξιοσημείωτα, τόσο το ότι οι πρατηριούχοι με το σήμα της Shell εξακολουθούν να μην δηλώνουν οι τιμές για την απλή αμόλυβδη όσο και το ότι στην Αττική …επανεμφανίστηκαν έπειτα από αρκετό καιρό τιμές από πρατήρια με το σήμα της BP, το δίκτυο της οποίας στην Ελλάδα έχει, ως γνωστόν, συμφωνηθεί να περάσει υπό τον έλεγχο της ΕΚΟ.

Όπως επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εμφανίζονται να έχουν αυξήσει το περιθώριο κέρδους τους, το οποίο πριν από μία εβδομάδα ήταν 7,2 λεπτά ανά λίτρο και πλέον διαμορφώνεται στα 7,7 λεπτά .

Φυσικά, οι τιμές στην περιφέρεια είναι σαφώς υψηλότερες και οι χρεώσεις, ειδικά στην Κρήτη, της αμόλυβδης προς 1,30 ευρώ ανά λίτρο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το δε Ρέθυμνο ξαναπήρε …το πάνω χέρι από το Λασήθι στην άτυπη κόντρα για τον ακριβότερο νομό στην χώρα με μέση τιμή πώλησης πάνω από τα 1,18 ευρώ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως σημειώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας είχε κερδίσει μία θέση στην λίστα με τις φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη, καθώς από την 9η ανέβηκε στην 8η θέση.





Read more...

Θερινές κόντρες με φόντο την κάλπη


ΑΘΗΝΑ 03/08/2009

Διαφημίσεις Google

45% Οικονομία Ρεύματος

Πολιτικό καύσωνα προκαλούν τόσο τα προβλήματα στην οικονομία, όσο και οι εσωκομματικές γκρίνιες, ιδιαιτέρως στο κυβερνών κόμμα. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ το οποίο διατηρεί προβάδισμα 4,9% έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ, θέτει διαρκώς ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Με το έλλειμμα να έχει εκτοξευτεί στο 7,5%, το οικονομικό επιτελείο αναζητά έσοδα για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού. H κυβέρνηση ομως επιλέγει να αντεπιτεθεί, πολώνοντας το κλίμα, και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις κατά του Γιώργου Παπανδρέου που έκαναν οι υπουργοί οικονομίας και τουρισμού, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό.


«Η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε κατάρρευση, το δίλημμα των εκλογών ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ», σημειώνει ο Γιώργος Παπανδρέου στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει την απόφασή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Την κατάργηση των φόρων που επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση - σε Ι.Χ, καύσιμα, ακίνητα και κινητά τηλέφωνα-προαναγγέλλει με συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Την πάταξη της φοροδιαφυγής έθεσε ως βασική προτεραιότητα-μιλώντας στον flash 96 ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Αγοραστός. «Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αφήσουμε την εκλογολογία» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

«Έχει παγιωθεί το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, ο πολιτικός χρόνος του κ. Καραμανλή έχει τελειώσει», δήλωσε στον flash 96 ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης και ξεκαθαρίζει ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Για τη χειρότερη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση έκανε λόγο στον flash 96 ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δίλημμα μιας έντιμης και διαχειρίσιμης ήττας ή της εξαγοράς πολιτικού χρόνου με ορατό τον κίνδυνο συντριβής.

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΝ, ο πρώην ευρωβουλευτής ζητά να τερματιστεί άμεσα η εικόνα σύγχυσης και τριβών, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Να βάλουμε το συλλογικό εμείς πάνω από τα επιμέρους εγώ» και σημειώνει ότι το κόμμα πρέπει να δώσει με σαφήνεια το στίγμα μιας μαχητικής Αριστεράς.

Πακέτο - μαμούθ 600 εκ ευρώ στον αγροτικό τομέα

Αρωμα κάλπης αναδίδει και πακέτο μαμούθ 600 εκ ευρώ στον αγροτικό τομέα, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Περισσότερα.
nooz

Read more...

Η ΕΡΤ των στεναγμών...


Της Πόπης Διαμαντάκου
Σαν ανέκδοτο για την κρατική τηλεόραση ο κομματισμός «που δεν είναι ευθύνη του προέδρου» και οι αντιλήψεις του περί «φρέσκων» και «γερασμένων» εκπομπών
Χάρμα ορισμένες απαντήσεις του πρόεδρου της ΕΡΤ, σε ερωτήσεις της επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ σχετικά με καυτά ζητήματα που αφορούν τον κομματισμό στην κρατική τηλεόραση. Όχι ότι το πρόβλημα είναι καινούργιο. Ούτε μόλις το ανακαλύψαμε. Ο κομματισμός έφερε την κρατική τηλεόραση εδώ που βρίσκεται, στη χαμηλότερη τηλεθέαση- κατ΄ αρχήν- από όλους τους αντίστοιχους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς της Ευρώπης, λόγω αναξιοπιστίας. Και ο...

κομματισμός συνεχίζει να μην την αφήνει να σηκώσει κεφάλι.

Αλλά διαβάσαμε ορισμένες απαντήσεις του κ. Παναγόπουλου, που είναι αξιομνημόνευτες ως υπόδειγμα αλαζονείας και θράσους. Για παράδειγμα, ρωτήθηκε από τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη για την εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου, η διακοπή της οποίας δεν ήταν άλλωστε της δικής του αρμοδιότητας, αφού υπάρχει επιτροπή για το πρόγραμμα. Και τι απάντησε ο γκουρού του εθνογιουροβιζιονισμού; Το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ήταν μια «γερασμένη εκπομπή» και ανακαλύψαμε άλλες, πιο φρέσκιες, να πάρουν τη θέση του.

Μάλιστα! Τι να πει ο απλός Έλλην ψηφοφόρος στον ειδήμονα της τηλεόρασης, που έβρισκε την εκπομπή με το πιο σύγχρονο περιεχόμενο, την οποία είχαν απασχολήσει τα σημαντικότερα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής, από τη «νόσο των τρελών αγελάδων» με τις πολιτικο-οικονομικές της διαστάσεις μέχρι τα περιβόητα ψέματα των μίντια, από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους μέχρι τις μεθόδους με τις οποίες επέβαλε τον πόλεμο στο Ιράκ ο Μπους και από τη σύγκρουση που προκάλεσαν τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Ευρώπη με τις θρησκευτικο-πολιτικές της διαστάσεις μέχρι το πρόβλημα της γενιάς των 700 ευρώ, το πιο σύγχρονο και ουσιαστικό πρόβλημα και αυτό που κατ΄ ουσίαν προκάλεσε την κυβερνητική μήνιν και έδειξε την «έξοδο» από την ΕΡΤ στον Στέλιο Κούλογλου.

Τι ακριβώς ήταν το «γερασμένο» για το έξαλλο νιάτο Χρήστο Παναγόπουλο; Ότι αντί να παρουσιάσει τα προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», έπρεπε να δείχνει τον εθνικό σταρ Σάκη στις γιουροβιζιονικές του επιδόσεις; Ότι αρνήθηκε να υποταχθεί στη γιουροβιζιονική αφασική αισθητική, που μετέτρεψε σε εθνική η κρατική τηλεόραση- για να καταλήξει σε εθνικό Βατερλώ λίγο αργότερα; Είναι τα σύγχρονα προβλήματα «γερασμένα» ή μήπως τα μυαλά που θέλουν την αισθητική της χούντας (φαραωνικά σόου με έμβλημα την ελληνική σημαία) να χαρακτηρίζει την Ελλάδα του 21ου αιώνα;

Όσο για το γνωστό θέμα, ότι επίλεκτα στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν να είναι μέλη του Δ.Σ. της κρατικής τηλεόρασης, μπορεί να μην είναι αρμοδιότητα του προέδρου της ΕΡΤ η επιλογή τους, αλλά αποδεικνύεται έτσι ποια ακριβώς είναι η αντίληψή της κυβέρνησης για τον ρόλο της ΕΡΤ: δικό της γήπεδο, κατ΄ αποκλειστικότητα και χωρίς προσχήματα. Και προφανώς συναινεί απολύτως και ο πρόεδρος, ειδάλλως θα είχε παραιτηθεί.

Είναι τα σύγχρονα προβλήματα «γερασμένα» ή μήπως τα μυαλά που θέλουν την αισθητική της χούντας να χαρακτηρίζει την Ελλάδα του 21ου αιώνα;


Ακόμη μεγαλύτερη εγκατάλειψη

Είναι πικρή η ιστορία της ΕΡΤ και, δυστυχώς, δεν λέει να ανανήψει. Το εύκολο επιχείρημα-καραμέλα «κι εσείς τα ίδια κάνατε», που απευθύνεται στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνει τον Έλληνα πολίτη έξαλλο και τον διώχνει από τις κάλπες. Λες και το θέμα είναι πώς θα εκλέγουμε αυτούς που θα δίνουν συνέχεια στα ελαττώματα, πνίγοντας κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Η ΕΡΤ θέλει όραμα- όπως και ο τόπος. Είναι αλληλένδετα, μια και η κρατική τηλεόραση αποτυπώνει, βάσει του νόμου της λειτουργίας της, την επίσημη πολιτική για την αισθητική και την κουλτούρα του τόπου.

Παλιά αυτή η συζήτηση, αλλά τα επιχειρήματα παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, αφού στην πράξη αποδεικνύεται ότι όχι απλώς δεν εφαρμόζονται εξαγγελίες, αλλά η φυσιολογική κόπωση από την επανάληψη των ίδιων πρακτικών έχει οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη εγκατάλειψη της ΕΡΤ στις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, που σπαταλούν δυνάμεις και χρήματα.
Από τη στήλη "Φαινόμενα" ΝΕΑ

nonews-news.


Read more...

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ "ΥΠΟΔΟΧΗΣ" ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ρεπορτάζ : Νίκος Ρούμπος

Μπλόκο στην πολιτική της κυβέρνησης ετοιμάζουν τα συνδικάτα που οργανώνουν δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα εγκαινιάσει την 74η Διεθνή Εκθεση. Στις 6.30 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ. Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 7 μ.μ., το ΠΑΜΕ. Η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, οι επισφαλείς... σχέσεις εργασίας (μειώσεις χρόνου εργασίας και αποδοχών), τα βαρέα και ανθυγιεινά θα είναι η αιχμή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Η στάση τους θα εξαρτηθεί, επίσης, και από τις απαντήσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός στα αιτήματα των συνδικάτων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τη συνδικαλιστική ηγεσία εν όψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ, για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.
Η οργή είναι έκδηλη στις τάξεις των εργαζομένων κι επειδή το θέμα των βουλευτικών εκλογών κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης από τη στιγμή που δεν διορθώνεται.
Ανεργία, λουκέτα
Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία και η αποβιομηχάνιση δεν πάνε διακοπές. Οι απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων συνεχίζονται κατακαλόκαιρο, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση.
Η ανεργία ξεπέρασε το 20% και ιδιαίτερα στους οικοδόμους, στην κλωστοϋφαντουργία, στην επεξεργασία ξύλου και μετάλλου τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ν. Γιαννόπουλος.
Η Θεσσαλονίκη δεν πρόλαβε να συνέλθει από το λουκέτο στο εργοστάσιο της ΖΙΜΕΝΣ (250 απολύσεις) και της ΒΙΑΜΥΛ (85 απολύσεις) και ήρθαν οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
Πριν από λίγες μέρες το βαφείο «Νοβακνίτ» στον Λαγκαδά ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει πτώχευση και οι 53 εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο σε ηλικία κοντά στα 50, χωρίς ελπίδα να βρουν αλλού εργασία, και αγωνίζονται να μη χάσουν τις αποζημιώσεις τους, σημειώνει η αναπληρώτρια γ.γ. του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Η κλωστοϋφαντουργία «Μαξίμ Περτσινίδης» απέλυσε 12 από τους 120 εργαζόμενους κι ετοιμάζει νέες απολύσεις μετά το καλοκαίρι.
Εναν χρόνο κρατάει το μαρτύριο των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην όμιλος Λαναρά) που επί μήνες απλήρωτοι αντιμετώπισαν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης, υπογραμμίζει ο Παν. Τσαραμπουλίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει το κλείσιμο ορισμένων μονάδων και τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 250 άτομα.
Με την εκπνοή του Ιουλίου, η επιχείρηση κατασκευής κεραμικών πλακιδίων ανακοίνωσε 5 νέες απολύσεις. Από τον Δεκέμβριο του 2008 η εταιρεία έκανε 39 απολύσεις και οι 280 εργαζόμενοι αγωνιούν για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν μετά την άδεια του Αυγούστου.
Οι 120 εργαζόμενοι στην εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών «ΑΜΑΣΑ» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 3 μηνών. Οι εργαζόμενοι έκαναν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και γ.γ. του ΕΚΘ Σωτ. Ζαριανόπουλος μας είπε ότι κατέθεσαν έγγραφη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία είχε πάρει χρηματοδότηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ για επένδυση την οποία έκανε, αλλά τη σταμάτησε ύστερα από μια σύντομη λειτουργία. Την καλούν να λειτουργήσει αυτή τη νέα επένδυση ή να επιστρέψει τα χρήματα.
fimotro.


Read more...

ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ "ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ"


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης

Έφοδο στην αγορά με ελέγχους εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από ειδικά συνεργεία εφοριακών υπαλλήλων αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών υπό το βάρος της νέας εκτίναξης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 7% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για ειδικά- διμελή ή τριμελή- συνεργεία εφοριακών που συγκροτούνται ύστερα από εντολές του υπουργείου, προκειμένου να «σαρώσουν» τα εμπορικά σημεία σε εννέα νομούς της χώρας: Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Ευβοίας, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Πρέβεζας. Τα συνεργεία θα ελέγχουν αν οι... ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις κατά την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές και σε άλλες επιχειρήσεις και, στη συνέχεια, αν αποδίδουν τον ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους στο Δημόσιο. Αναλυτικές οδηγίες για τη συγκρότηση των συνεργείων, αλλά και για τις διαδικασίες του ελέγχου έδωσε χθες, με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων απογοητευτικών στοιχείων του προϋπολογισμού. Παπαθανασίου: Όχι έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις Μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαθανασίου επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη νέα υστέρηση των εσόδων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση θα αναστραφεί στο β΄ εξάμηνο υποστηρίζοντας ότι στο διάστημα αυτό θα αποδώσουν όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, ανάλογης με αυτήν που επιβλήθηκε στα φυσικά πρόσωπα, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

fimotro.

Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η καταγραφείσα σημαντική υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σε σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει «ράμπο» της εφορίας για να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Στη σύσκεψη συμμετέσχε και ο... υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση είναι ελεγχόμενες για τον ελληνικό τουρισμό. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι στο πεδίο των εσόδων η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα αναστραφεί, «διότι όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αποδώσουν ακριβώς το β΄ εξάμηνο». Πάντως, το ΙΟΒΕ θεωρεί ανέφικτη τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3,7% του ΑΕΠ φέτος.
Η πορεία της οκονομίας πυροδοτεί και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, εν όψει της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον επόμενο μήνα, αλλά και εξ αιτίας των επίμονων σεναρίων περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Χθες, ο κ. Παπαθανασίου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για «λαϊκισμό και ανευθυνότητα», ενώ η Ιπποκράτους έκανε λόγο για «δημοσιονομικό αδιέξοδο» στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης.
fimotro.


Read more...

Η ΚΡΙΣΗ ΑΚΡΙΒΥΝΕ 3.607 ΠΡΟΙΟΝΤΑ!


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σούπερ ανατιμήσεις έως και 27% σε 3.607 τρόφιμα και άλλα προϊόντα σούπερ μάρκετ πλήρωσαν τον τελευταίο χρόνο οι Έλληνες καταναλωτές. Πρόκειται για αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών των τροφίμων παρουσίασαν, στο ίδιο διάστημα, πτώση έως 52%! Ακόμη όμως και στις... περιπτώσεις που οι εταιρείες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών, αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των διεθνών τιμών, ενώ ο αριθμός τους ήταν σημαντικά περιορισμένος σε σχέση με το κύμα των ανατιμήσεων που έπληξε τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδεικτικό είναι ότι από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 1.648 μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ο αριθμός των προϊόντων που οι τιμές τους αυξήθηκαν ήταν διπλάσιος. Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα «συγκράτησης» της ακρίβειας που επιχειρεί να καλλιεργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο τις μειώσεις και τις ανακλήσεις ανατιμήσεων, αφού αποκρύπτει ότι λόγω της βουτιάς των διεθνών τιμών οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες. Αποκαλύπτουν επίσης το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των καταναλωτών από βιομηχανίες και λιανεμπόρους, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κερδίζουν και στην πτώση και στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών. Το τελευταίο δωδεκάμηνο η οικονομική κρίση που ξέσπασε στις διεθνείς αγορές είχε ως αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των τιμών των πρώτων υλών που το 2008 είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Στο διάστημα του Ιουνίου 2008- Ιουνίου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FΑΟ), οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν πτώση κατά 34%, των δημητριακών κατά 32%, τα έλαια και τα λίπη παρουσίασαν μείωση τιμών κατά 40%, το κρέας κατά 19% και κατά 52% έπεσαν οι τιμές των γαλακτοκομικών. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, το οποίο από τα 147 δολάρια το βαρέλι προσγειώθηκε στα 73 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο. Φθηνότερες οι πρώτες ύλες Στο ίδιο διάστημα και οι τιμές των πρώτων υλών στην Ελλάδα ακολούθησαν την πορεία της διεθνούς αγοράς. Έτσι, οι τιμές παραγωγού σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μειώσεις σε διψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ, η τιμή του μαλακού σιταριού, το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη για το ψωμί, μειώθηκε 33%, ενώ στο σκληρό σιτάρι (πρώτη ύλη για την παρασκευή ζυμαρικών) η τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 13,6%. Μειώσεις σημείωσαν οι τιμές και άλλων προϊόντων, όπως του αγελαδινού γάλακτος κατά 22,22%, του χοιρινού κρέατος κατά 12,9%, του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου 40,06%, του ρυζιού έως 29%, των ροδάκινων έως 44,44% και του κριθαριού που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές κατά 47,05%. Και ενώ η κατακόρυφη πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και στο πετρέλαιο θα έπρεπε να επιφέρει ανάλογες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε 3.607 είδη στα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές πλήρωσαν αυξήσεις που έφτασαν και το 27%. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν έως 27% οι τιμές των κατεψυγμένων αλιευμάτων, έως 19,5% οι τιμές στα προϊόντα ντομάτας, έως 7% οι χυμοί, έως 24% οι καφέδες, έως 9,5% μαγιονέζες και σάλτσες, έως 5,5% γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, έως 7,8% αλκοολούχα ποτά, έως 3,5% αρτοσκευάσματα, έως 3% τα δημητριακά και έως 4,5% τα παγωτά. Οι μειώσεις στις τιμές 1.648 ειδών στα σούπερ μάρκετ που, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώθηκαν από το περυσινό καλοκαίρι μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, η οποία έφερε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών, αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν αυξήσεις (σε 4.057 προϊόντα), όμως επειδή δεν μπορούσαν να τις δικαιολογήσουν επέλεξαν να τις ανακαλέσουν για να επανέλθουν το επόμενο διάστημα.
fimotro.


Read more...

ΤΟΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ!


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στο ίδιο έργο πρωταγωνιστής έγινε χθες ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος αποφυλακίστηκε και συνελήφθη εκ νέου, με πανομοιότυπο τρόπο όπως ακριβώς είχε γίνει πριν από δεκατρείς ημέρες με τον συγκατηγορούμενό του για την υπόθεση των μαύρων ταμείων, πρώην διοικητή του ΟΤΕ Γιώργο Σκαρπέλη. Μέσα σε λίγα λεπτά... ο Ηλ. Γεωργίου βρέθηκε από τη φυλακή στην ελευθερία και πριν καλά καλά προλάβει να πατήσει το πόδι του έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού βρέθηκε και πάλι κρατούμενος, ως ύποπτος φυγής! Η συνέχεια του δρομολογίου ήταν μάλλον αναμενόμενη για τον κατηγορούμενο. Στον ανακριτή Ο επόμενος σταθμός ήταν η Ασφάλεια και από εκεί αμέσως στο γραφείο του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, ο οποίος εξέδωσε εις βάρος του νέο ένταλμα σύλληψης και αναμένεται να αποφασίσει- πιθανότατα σήμερα - για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, που κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι ίδιες σκηνές είχαν διαδραματιστεί με τον Γ. Σκαρπέλη και το μόνο διαφορετικό πρόσωπο χθες ήταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, καθώς ακόμα μία φορά οι αντικρουόμενες αποφάσεις της δικαιοσύνης μετέτρεψαν την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου σε... σκωτσέζικο ντουζ. Καρτέρι αστυνομικών Συγκεκριμένα, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμά τους είπαν «ναι» στην αποφυλάκιση του Ηλ. Γεωργίου κρίνοντας άκυρη την απόφαση για την προφυλάκισή του γιατί απολογήθηκε χωρίς να έχει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας, ακόμα και σε κρίσιμα έγγραφα που αφορούσαν δικούς του λογαριασμούς. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος γνώριζε εκ των προτέρων ότι η αποφυλάκισή του είχε συντομότατη ημερομηνία λήξης. Τάχιστα οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν καθώς, όπως επισημαίνεται από την πλευρά της υπεράσπισης, οι αστυνομικοί περίμεναν τον ύποπτο φυγής έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για την αποφυλάκισή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές ακολούθησαν τη νομική προσέγγιση των συναδέλφων τους, που είχαν βγάλει «κερδισμένο» στη δικονομική μάχη τον Γ. Σκαρπέλη. Στο «διά ταύτα» του βουλεύματός τους, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απολογία του κατηγορουμένου, αποφαίνονται ότι είναι άκυρο το ένταλμα προσωρινής κράτησής του και για τον λόγο αυτό τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισής του, διατάσσοντας ταυτόχρονα τη λήψη νέας απολογίας από μηδενική βάση. Με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης και ο Ηλ. Γεωργίου σήμερα αναμένεται να απολογηθεί για όσα του αποδίδονται και να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού, καθώς την πρώτη φορά που είχε βρεθεί τετ α τετ με τον ανακριτή είχε περιοριστεί σε μια τυπική άρνηση του κατηγορητηρίου. Μιλάει για τον FRΑΝΖ Στο πλαίσιο της απολογίας του μάλιστα ο Ηλ. Γεωργίου θα κληθεί να απαντήσει στους ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του και ήδη προφυλακισμένου Γ. Σκαρπέλη, ο οποίος τον κατονόμασε ως τον πραγματικό διαχειριστή πίσω από τον κωδικό FRΑΝΖ, στον οποίοκατά το κατηγορητήριο- καταλήγουν εμβάσματα περίπου 3,8 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ.

fimotro.

Read more...