Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ "ΥΠΟΔΟΧΗΣ" ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ρεπορτάζ : Νίκος Ρούμπος

Μπλόκο στην πολιτική της κυβέρνησης ετοιμάζουν τα συνδικάτα που οργανώνουν δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα εγκαινιάσει την 74η Διεθνή Εκθεση. Στις 6.30 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ. Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 7 μ.μ., το ΠΑΜΕ. Η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, οι επισφαλείς... σχέσεις εργασίας (μειώσεις χρόνου εργασίας και αποδοχών), τα βαρέα και ανθυγιεινά θα είναι η αιχμή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Η στάση τους θα εξαρτηθεί, επίσης, και από τις απαντήσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός στα αιτήματα των συνδικάτων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τη συνδικαλιστική ηγεσία εν όψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ, για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.
Η οργή είναι έκδηλη στις τάξεις των εργαζομένων κι επειδή το θέμα των βουλευτικών εκλογών κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης από τη στιγμή που δεν διορθώνεται.
Ανεργία, λουκέτα
Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία και η αποβιομηχάνιση δεν πάνε διακοπές. Οι απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων συνεχίζονται κατακαλόκαιρο, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση.
Η ανεργία ξεπέρασε το 20% και ιδιαίτερα στους οικοδόμους, στην κλωστοϋφαντουργία, στην επεξεργασία ξύλου και μετάλλου τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ν. Γιαννόπουλος.
Η Θεσσαλονίκη δεν πρόλαβε να συνέλθει από το λουκέτο στο εργοστάσιο της ΖΙΜΕΝΣ (250 απολύσεις) και της ΒΙΑΜΥΛ (85 απολύσεις) και ήρθαν οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
Πριν από λίγες μέρες το βαφείο «Νοβακνίτ» στον Λαγκαδά ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει πτώχευση και οι 53 εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο σε ηλικία κοντά στα 50, χωρίς ελπίδα να βρουν αλλού εργασία, και αγωνίζονται να μη χάσουν τις αποζημιώσεις τους, σημειώνει η αναπληρώτρια γ.γ. του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Η κλωστοϋφαντουργία «Μαξίμ Περτσινίδης» απέλυσε 12 από τους 120 εργαζόμενους κι ετοιμάζει νέες απολύσεις μετά το καλοκαίρι.
Εναν χρόνο κρατάει το μαρτύριο των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην όμιλος Λαναρά) που επί μήνες απλήρωτοι αντιμετώπισαν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης, υπογραμμίζει ο Παν. Τσαραμπουλίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει το κλείσιμο ορισμένων μονάδων και τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 250 άτομα.
Με την εκπνοή του Ιουλίου, η επιχείρηση κατασκευής κεραμικών πλακιδίων ανακοίνωσε 5 νέες απολύσεις. Από τον Δεκέμβριο του 2008 η εταιρεία έκανε 39 απολύσεις και οι 280 εργαζόμενοι αγωνιούν για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν μετά την άδεια του Αυγούστου.
Οι 120 εργαζόμενοι στην εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών «ΑΜΑΣΑ» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 3 μηνών. Οι εργαζόμενοι έκαναν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και γ.γ. του ΕΚΘ Σωτ. Ζαριανόπουλος μας είπε ότι κατέθεσαν έγγραφη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία είχε πάρει χρηματοδότηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ για επένδυση την οποία έκανε, αλλά τη σταμάτησε ύστερα από μια σύντομη λειτουργία. Την καλούν να λειτουργήσει αυτή τη νέα επένδυση ή να επιστρέψει τα χρήματα.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: