Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς ζητά ο ΟΟΣΑ σε έκθεση - ράπισμα για την Ελλάδα.





Τι εκτιμά για ΑΕΠ, ανεργία και έλλειμμα.

Τι μέτρα συστήνει για ασφαλιστικό, φορολογικό, αγορά εργασίας και υγεία.

Σε έκθεση-χαστούκι περίπου 160 σελίδων, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση και η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 1,25% φέτος. Ο διεθνής οργανισμός ζητά άμεσα τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και απαραιτήτως μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς - κλειδιά, το φορολογικό σύστημα, την υγεία, την εκπαίδευση και το ασφαλιστικό, κινήσεις που θεωρεί επιβεβλημένες ώστε η οικονομία να ανακάμψει από την ύφεση στην οποία εισέρχεται για πρώτη φορά μετά από περίπου μία δεκαπενταετία. Όπως επισημαίνει, η διεθνής κρίση πλήττει εντονότατα τους κλάδους-ατμομηχανές της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η οικοδομή και καλεί την κυβέρνηση να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και αυτού της υγείας και παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην εκτενέστατη έκθεση, η Ελλάδα στάθηκε καλύτερα κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, όμως πολύ πιθανόν να μην αποφύγει την ύφεση καθώς η εμπιστοσύνη, και τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Έτσι, ο οργανισμός προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι αρνητικός και θα διαμορφωθεί στο -1,25% φέτος, ανακάμπτοντας στο +0,25% το 2010.

Όπως υπογραμμίζεται, οι εξαγωγές θα πληγούν φέτος από την υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου. Η χαμηλότερη εμπιστοσύνη, η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και οι δυσκολότερες πιστωτικές συνθήκες θα επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μία σειρά, παραγόντων θα μετριάσουν τη συρρίκνωση καθώς η χώρα μας εξαρτάται λιγότερο από το εμπόριο και ειδικότερα από τον μεταποιητικό τομέα, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών εφέτος καθώς η ύφεση πλήττει την οικονομική δραστηριότητα ενώ τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση είναι περιορισμένα. Όπως εκτιμά, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 6,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,7% του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, προβλέπει για φέτος και για το 2010, έκρηξη της ανεργίας στο 9,5% και 10,3% αντίστοιχα. Για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3% και του χρόνου θα επιταχυνθεί στο 1,7%.

Τα μέτρα

Τέλος, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως απαιτείται ισχυρή δέσμευση για συνέχεια την δημοσιονομικής προσαρμογής, από την πλευρά της κυβέρνησης, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την αποφυγή αντιδράσεων από τις αγορές, και οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Εκτός από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στο ασφαλιστικό θα πρέπει να επιταχυνθεί και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να βελτιωθούν.

Συγκεκριμένα, για το φορολογικό σύστημα προτείνεται κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, περιορισμός των φοροαπαλλαγών και περιορισμός των υπηρεσιών και των αγαθών που βρίσκονται στο χαμηλό ΦΠΑ.

Για το ασφαλιστικό, ο ΟΟΣΑ συστήνει την αύξηση του ορίου της 37ετίας, την μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις και τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις αποδοχές σε ολόκληρη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι μόνο στην τελευταία πενταετία.

Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, συστήνει ενίσχυση της ευκαμψίας της αγοράς για να εμποδιστεί η μετατροπή της αναμενόμενης αύξησης στην ανεργία σε δομική, και όπως λέει χαρακτηριστικά, όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας θα πρέπει αυτό να συνυπολογιστεί στις διαπραγματεύσεις για τους κατώτατους μισθούς.

Τέλος τονίζει πως η βελτίωση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα είναι επιτακτική και ζητά τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των νοσοκομείων καθώς και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

Ε.Κ.


newstrap.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: