Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Ξεφεύγει πάλι η τιμή της βενζίνης




του Σωτήρη Χιωτάκη

Ξεπέρασε τα 1,07 ευρώ πλέον η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα εγχώρια πρατήρια και, δυστυχώς, η τάση των διεθνών τιμών παραμένει ανοδική, αφού το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει πάλι τα 72 δολάρια ανά βαρέλι.

Η μέση τιμή που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμοληψίες που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι την παρασκευή ήταν κατά 2% και πλέον υψηλότερη της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην Αττική αυτές τις ημέρες οι πρατηριούχοι δηλώνουν τιμές μεταξύ 97,5 λεπτών και 1,15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην Θεσσαλονίκη οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 98,5 και 1,08 ευρώ ανά λίτρο.

Στα αξιοσημείωτα, τόσο το ότι οι πρατηριούχοι με το σήμα της Shell εξακολουθούν να μην δηλώνουν οι τιμές για την απλή αμόλυβδη όσο και το ότι στην Αττική …επανεμφανίστηκαν έπειτα από αρκετό καιρό τιμές από πρατήρια με το σήμα της BP, το δίκτυο της οποίας στην Ελλάδα έχει, ως γνωστόν, συμφωνηθεί να περάσει υπό τον έλεγχο της ΕΚΟ.

Όπως επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εμφανίζονται να έχουν αυξήσει το περιθώριο κέρδους τους, το οποίο πριν από μία εβδομάδα ήταν 7,2 λεπτά ανά λίτρο και πλέον διαμορφώνεται στα 7,7 λεπτά .

Φυσικά, οι τιμές στην περιφέρεια είναι σαφώς υψηλότερες και οι χρεώσεις, ειδικά στην Κρήτη, της αμόλυβδης προς 1,30 ευρώ ανά λίτρο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το δε Ρέθυμνο ξαναπήρε …το πάνω χέρι από το Λασήθι στην άτυπη κόντρα για τον ακριβότερο νομό στην χώρα με μέση τιμή πώλησης πάνω από τα 1,18 ευρώ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως σημειώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας είχε κερδίσει μία θέση στην λίστα με τις φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη, καθώς από την 9η ανέβηκε στην 8η θέση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: