Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

"Μπράβο στη Σακοράφα""Μπράβο στην κυρία Σακοράφα. Το κυρία με μεγάλο Κ. Η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με μεγάλα αρ.... και που μπορεί να λέγετε πραγματική σοσιαλίστρια. Όλοι οι άλλοι του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο γλάστρες. Μόλις τους...απειλούν βάζουν την ουρά στα σκέλια και το βουλώνουν. Θέλω να τους δω με τι μούτρα θα εμφανιστούν στον κόσμο στης δημοτικές εκλογές. Είναι όλοι τους κότες."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Read more...

Λοβέρδος: "Ότι εισόδημα πήραμε θα το δώσουμε πίσω""ΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ"

Ο υπουργός εργασίας, πήρε το λόγο πριν την ψήφιση επί των άρθρων του ασφαλιστικού, για να αναφέρει ότι υπάρχει θέμα με την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, για τους ασφαλισμένους πριν το '83 για της μητέρες ανήλικων τέκνων και για τα βαρέα και ανθυγιεινά, όπου όπως ανέφερε......ότι εισόδημα πάρθηκε, θα γυρίσει πίσω.

Ο Α. Λοβέρδος, αναφέρθηκε και στις 119.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, από τις οποίες έχουν καλυφθεί οι 50.000
Read more...

Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το ασφαλιστικό...


Με παρέμβασή του στη συζήτηση για το ασφαλιστικό ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής έκανε γνωστή την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Όπως ανέφερε "με εντολή του του Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα κατά τη διαδικασία συζήτησης και αναθεώρησης του Κανονισμού της Βουλής θα προτείνουμε τη δημιουργία μιας μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό Σύστημα, με αντικείμενο την παρακολούθηση της εξέλιξης και...
της βιωσιμότητας του συστήματος, για την επισήμανση πιθανών ανισοτήτων και αδικιών που πρέπει να διορθωθούν.
Από την άλλη πλευρά, η επιτροπή αυτή θα παρουσιάζει εισηγήσεις προς την Επιτροπή Οικονομικών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και συζήτησης του Προϋπολογισμού για πιθανές βελτιώσεις, καθώς βελτιώνεται και ελπίζουμε να βελτιώνεται διαρκώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και επιπλέον στην πρώτη φάση της αυτή η επιτροπή θα αξιολογήσει και τις σημερινές προτάσεις, αυτές που ακούστηκαν από όλους τους συναδέλφους όλων των πτερύγων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

Read more...

Μίμης Ανδρουλάκης: Ανάλγητη συμπαιγνία με το ασφαλιστικό σε βάρος των παιδιών μας


Ακούστε μερικές αλήθειες για το ασφαλιστικό...

.i-reportergr
Read more...

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ...


Τέλος εποχής για το Ασφαλιστικό, έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ τίθεται σε ισχύ το νέο Ασφαλιστικό. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες για όλα τα άρθρα. Ευρεία πλειοψηφία κατέκτησαν μόνο τα άρθρα 43 και 72. Οι τρεις ανεξαρτητοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν...
παρόν σε όλα. Υπερψηφίστηκαν όλα τα άρθρα.
Αναλυτικά οι ψηφοφορίες :
Αρθρο 2 157 ΥΠΕΡ - 134 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 3 157 ΥΠΕΡ - 134 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 4 157 ΥΠΕΡ - 134 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 10 157 ΥΠΕΡ - 134 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 11 160 ΥΠΕΡ - 131 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 15 159 ΥΠΕΡ - 132 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 17 256 ΥΠΕΡ - 35 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 37 158 ΥΠΕΡ - 133 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 38 157 ΥΠΕΡ - 134 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 43 243 ΥΠΕΡ - 48 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 52 158 ΥΠΕΡ - 133 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 67 159 ΥΠΕΡ - 132 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 73 172 ΥΠΕΡ - 121 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Αρθρο 75 157 ΥΠΕΡ - 133 ΚΑΤΑ - 3 ΠΑΡΟΝ
Read more...

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Kοψίνη
(από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Με ατομικές συμβάσεις που δεν «υπακούουν» στις αυξήσεις της εθνικής συλλογικής σύμβασης του 2009 γίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς η ισχύς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβαση για τις νέες προσλήψεις μετά την...
1/7/10 έληξε και η νέα σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, οι επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο να προχωρούν σε συμβάσεις με ατομικούς όρους, και με χαμηλότερο των 740 ευρώ (μεικτά) κατώτατο μισθό... Το ενδεχόμενο να προκληθεί επέκταση των ατομικών συμβάσεων σε όλες τις νέες προσλήψεις οδηγεί τη ΓΣΕΕ σε επιτάχυνση των διαδικασιών και σε μία πιο μετριοπαθή στάση, προκειμένου να υπογραφεί νέα εθνική συλλογική σύμβαση, χωρίς να καταργείται όμως ο όρος του Μνημονίου για τριετές πάγωμα των μισθών.
Αλλωστε, οι ανεπίσημες συνεννοήσεις της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, παρ’ όλα τα προβλήματα, δεν έχουν διακοπεί. Ομως, οι επίσημες συζητήσεις θα συνεχίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με αιχμή το νέο ασφαλιστικό στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μετά και την ισχυρή άρνηση που επιδεικνύει ο ΣΕΒ αλλά και συνδικαλιστικές ομοσπονδίες (μέλη της ΓΣΕΕ), δεν φαίνεται εφικτή η δυνατότητα ενσωμάτωσης στον βασικό μισθό των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Αν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος εμμένει στην άποψη πως ο κίνδυνος κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να απομακρυνθεί μόνο μέσω της ενσωμάτωσής τους στις βασικές αποδοχές, ισχυρές πιέσεις και από το εσωτερικό της ΓΣΕΕ, κυρίως από τον χώρο των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ, φαίνεται ότι επί του παρόντος, δεν επιτρέπουν παρά μόνο μία φραστική διατύπωση στο κείμενο της νέας σύμβασης. Με τη συγκεκριμένη διατύπωση υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού, οι κοινωνικοί εταίροι θα αναγνωρίζουν τη σημασία συνέχισης αυτής της μισθολογικής παράδοσης που σήμερα στηρίζεται σε υπουργικές αποφάσεις της δεκαετίας του ’80.
Το δεύτερο στοιχείο της νέας σύμβασης θα αφορά την υιοθέτηση μιας αύξησης που δεν θα υπερβαίνει τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα κυμαίνεται γύρω στο 1%. Ως προπομπός αυτής της νέας ΕΓΣΣΕ εμφανίζονται οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης που καλύπτει περίπου 500.000 μισθωτούς. Βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων φαίνεται δυνατή η κατοχύρωση αυξήσεων 1% από 1.1.2012, ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί ακόμη και ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού σταδιακά από 1.1.2012 αν βρεθεί τρόπος να μην επιβαρυνθούν οικογενειακά επιδόματα και τριετίες.

Read more...

Παράνομη η απογραφή των δημοσίων υπάλληλων!


ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Αθήνα, 05-07-2010
Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/4189/05-07-2010


Α Π Ο Φ Α Σ Η 43/2010

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε έκτακτη συνεδρίαση την 30.6.2010 και ώρα 18:00 στο κατάστημά της, αποτελούμενη από τους Χ. Γεραρή, Πρόεδρο, Λ. Κοτσαλή, Α. ...
Παπανεοφύτου και Α. Ρουπακιώτη, τακτικά μέλη, και τα αναπληρωματικά μέλη Γ. Πάντζιου και Γ. Λαζαράκο, εισηγητή, σε αντικατάσταση των τακτικών μελών Α. Πομπόρτση και Α-Ι. Μεταξά, οι οποίοι αν και εκλήθησαν νομίμως - εγγράφως, δεν παρέστησαν λόγω κωλύματος. Δεν προσήλθαν λόγω κωλύματος το τακτικό μέλος Α. Πράσσος και το αναπληρωματικό Π. Τσαντίλας. Στη συνεδρίαση παρέστησαν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Γ. Ρουσόπουλος, πληροφορικός ελεγκτής, και η Ε. Χατζηλιάση, νομικός ελέγκτρια, ως βοηθοί εισηγητές και η Α. Χρυσοβελίδη, υπάλληλος του τμήματος διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων, ως γραμματέας, μετά από εντολή του Προέδρου.

Η Αρχή έλαβε υπόψη τα παρακάτω:
Με την υπ' αριθμ. 2/37345/0004/4-6-2010 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών (ΦΕΚ 784/Β/4-6-2010) προβλέπεται η απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού. Η απογραφή συνεπάγεται την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μίας μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας (των απασχολουμένων στη δημόσια διοίκηση με την ευρεία έννοια αυτής) και για το λόγο αυτό η Αρχή αυτεπαγγέλτως, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και δύο προσφυγές – καταγγελίες που ασκήθηκαν (αριθμ. πρωτ. της Αρχής Γ/ΕΙΣ/4080/28.6.2010 καταγγελία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και αριθμ. πρωτ. της Αρχής Γ/ΕΙΣ/4052/27.6.2010 καταγγελία του A), επιλαμβάνεται του θέματος.
Ειδικότερα το άρθρο δεύτερο του ν. 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ΦΕΚ Α΄ 65/6.5.2010) ορίζει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διενεργείται απογραφή του πάσης φύσεως προσωπικού στο δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και ότι το προσωπικό που απογράφεται λαμβάνει τις αποδοχές του μέσω τραπεζικού λογαριασμού από Ενιαία Αρχή Πληρωμής που συστήνεται με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση. Με βάση την ανωτέρω εξουσιοδοτική διάταξη εκδόθηκε η προμνησθείσα 2/37345/0004/4-6-2010 ΚΥΑ, η οποία καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απογραφής του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και ιδρύει στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης με τον τίτλο Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ).
Κατά τις διατάξεις της ΚΥΑ η απογραφή διενεργείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι απασχολούμενοι στη δημόσια διοίκηση καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, η οποία βρίσκεται στο δικτυακό τόπο www.apografi.gov.gr και περιέχει: α) προσωπικά στοιχεία του υπαλλήλου, β) στοιχεία της υπηρεσιακής του κατάστασης και γ) τους τίτλους σπουδών του (άρθρο 3 της ΚΥΑ 2/37345/0004/4-6-2010). Στη συνέχεια τα ανωτέρω στοιχεία καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (άρθρο 4 παρ. 1 της ΚΥΑ), η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών συντονίζει την απογραφή (άρθρο 2 παρ. 3 της ΚΥΑ). Στο δεύτερο στάδιο οι διευθύνσεις διοικητικού/προσωπικού των φορέων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ υποχρεούνται, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 της ΚΥΑ, να συμπληρώσουν (εντός εξαμήνου από τη χορήγηση εξουσιοδότησης για πρόσβαση στη βάση δεδομένων) για κάθε υπάλληλό τους τα λοιπά στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Το Παράρτημα αυτό περιέχει το σύνολο σχεδόν των στοιχείων που τηρούνται στο προσωπικό μητρώο των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και του π.δ. 178/2004.
Τα κύρια ζητήματα που θέτει από άποψη προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η ανωτέρω περιγραφείσα επεξεργασία είναι α) ο προσδιορισμός του ακριβούς σκοπού της επεξεργασίας, ώστε να ελεγχθεί εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, υπό την έννοια ότι τα συλλεγόμενα στοιχεία είναι αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και β) η λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας των δεδομένων.
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν με το αριθμ. πρωτ. Γ/ΕΞ/4016/24-06-2010 έγγραφο της Αρχής και παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η απογραφή εξυπηρετεί δύο σκοπούς, αυτόν της μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο δημόσιο αλλά και αυτόν του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης μέσω της διαχείρισης (αξιοποίησης) του ανθρωπίνου δυναμικού αυτής. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε στην Αρχή και το από 29.6.2010 έγγραφο σημείωμα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η Αρχή, μετά από εξέταση όλων των παραπάνω στοιχείων και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης,

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
1. Από τις διατάξεις των άρθρων 2, 4 παρ. 1 και 5 παρ. 2 του ν. 2472/1997 προκύπτει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται και χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων στην περίπτωση που ο σκοπός της επεξεργασίας είναι νόμιμος, σαφής και καθορισμένος, τα δεδομένα τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας είναι συναφή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα απαιτούνται για την επίτευξη του σκοπού της επεξεργασίας και επιπλέον συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 παρ. 2 του προαναφερθέντος νόμου, όπως π.χ. να επιβάλλεται από το νόμο η συγκεκριμένη επεξεργασία (στοιχ. β΄).
2. Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από δημόσια αρχή για τους απασχολουμένους στη δημόσια διοίκηση λειτουργεί και αναπτύσσει τις συνέπειές της στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας. Όπως παγίως γίνεται δεκτό, η αρχή της νομιμότητας λειτουργεί ως περιοριστικό όριο της διοικητικής δράσης, ή, με αντίστροφο συλλογισμό, η διοικητική ενέργεια πρέπει να είναι σύμφωνη προς τον κανόνα δικαίου που διέπει τη δράση της διοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον η ενέργεια της συλλογής και περαιτέρω επεξεργασίας από το Υπουργείου Οικονομικών (Ενιαία Αρχή Πληρωμών) προσωπικών δεδομένων των απασχολουμένων στο Δημόσιο συνάδει προς τους σχετικούς κανόνες δικαίου που διέπουν τη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και γενικότερα προς τις ρυθμίσεις του ν. 3845/2010 και της ΚΥΑ 2/37345/0004/4-6-2010.
3. Από το άρθρο δεύτερο παρ. 1 στοιχ. β΄ του ν. 3845/2010 αλλά και από το σύνολο των διατάξεων της ΚΥΑ που προσδιορίζει τη διαδικασία, το χρόνο, τον τρόπο και τα όργανα απογραφής προκύπτει ότι σκοπός της απογραφής είναι η πληρωμή των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων και με οποιαδήποτε άλλη ονομασία καταβαλλόμενων απολαβών του πάσης φύσεως προσωπικού του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (στο εξής και ΕΑΠ). Ειδικότερα τούτο προκύπτει, πρώτον, από την ανωτέρω διάταξη του ν. 3845/2010 η οποία προσδιορίζει κατά περιεχόμενο την απογραφή συνδέοντάς την με την πληρωμή των πάσης φύσεως αποδοχών μέσω της ΕΑΠ και δεύτερον από την ανωτέρω ΚΥΑ, η οποία α) στο άρθρο 5 παρ. 2 ρυθμίζει την αποστολή της ΕΑΠ, β) στο άρθρο 6 παρ. 2 προσδιορίζει τις αρμοδιότητες της εν λόγω Αρχής, γ) στο άρθρο 4 παρ. 5 ορίζει ότι η ΕΑΠ δύναται να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της βάσης δεδομένων μόνο για υπηρεσιακούς λόγους, εννοώντας προφανώς τη διαδικασία πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, και δ) στο άρθρο 4 παρ. 6 και 7 σε συνδυασμό με το άρθρο 20 προσδιορίζει τη διαδικασία απόδοσης μοναδικού Ενιαίου Κωδικού Μισθοδοσίας Δημοσίου (ΕΚΜΔΗ).
4. Η διάταξη του άρθρου δεύτερου παρ. 1 στοιχ. β΄ του ν. 3845/2010 δεν παρέχει εξουσιοδότηση για τη δημιουργία κεντρικού αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα του συνόλου των απασχολουμένων στο δημόσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί το σκοπό του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης μέσω και της αξιοποίησης και ανακατανομής των ανθρωπίνων πόρων της. Παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο υπογράφηκε στις 3.5.2010 και το οποίο προσαρτάται ως παράρτημα στον ανωτέρω νόμο, αναφέρει στο σημείο 9 ότι «ο δημόσιος τομέας έχει καταστεί υπερβολικά μεγάλος και πολυδάπανος και πρέπει να γίνει μικρότερος, πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος και να προσανατολιστεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες», η ανωτέρω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν παρέχει εξουσιοδότηση για ρύθμιση του θέματος με υπουργική απόφαση. Η σχετική εξουσιοδότηση έπρεπε να είναι ρητή, σαφής και ειδική για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το περιεχόμενο και ο τρόπος τήρησης του προσωπικού μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Ν.Π.Δ.Δ. ρυθμίζεται ήδη από το άρθρο 23 του ν. 3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει) και το π.δ. 178/2004.
5. Ενόψει των ανωτέρω μόνο στοιχεία αναγκαία και πρόσφορα για το σκοπό της μισθοδοσίας μπορούν να συλλεχθούν και να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας. Ως αναγκαία και πρόσφορα (με αναφορά στο Παράρτημα της ΚΥΑ) δεν μπορούν να θεωρηθούν ο βαθμός και η βαθμολογία του τίτλου σπουδών, το θέμα του διδακτορικού τίτλου, ο βαθμός του μεταπτυχιακού τίτλου και άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Τα στοιχεία τα σχετικά με τις ξένες γλώσσες, τις επιμορφώσεις, τους επαίνους-μετάλλια κρίνονται καταρχήν μη αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του σκοπού της μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο Δημόσιο, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται με την καταβολή επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Από τις πειθαρχικές ποινές πρέπει να καταχωρείται μόνο η στέρηση αποδοχών, που συνδέεται με τη μισθοδοσία. Αν και κατά τη γνώμη ενός μέλους της Αρχής στο Παράρτημα της ΚΥΑ περιλαμβάνονται και άλλα στοιχεία τα οποία δεν είναι αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού. Καθόσον αφορά τα στοιχεία που περιέχονται στην ηλεκτρονική σελίδα απογραφής στο δικτυακό τόπο www.apografi.gov.gr και δεν προβλέπονται στην ΚΥΑ, κρίνεται κατά πλειοψηφία ότι ο αριθμός φορολογικής δήλωσης, το έτος του εκκαθαριστικού και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση του απογραφομένου και τη σωστή αναγραφή της διεύθυνσής του, όπως διευκρινίζεται και στις οδηγίες απογραφής που έχουν αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα. Συνεπώς, για το λόγο αυτό, η επεξεργασία τους θεωρείται νόμιμη. Αν και κατά τη γνώμη δύο μελών της Αρχής ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ πέραν της ταυτοποίησης, είναι δυνατόν να οδηγήσει στη συναγωγή και άλλων προσωπικών δεδομένων, τα οποία δεν είναι αναγκαία και πρόσφορα για την εκπλήρωση του σκοπού της μισθοδοσίας. Τέλος, τα στοιχεία που αναφέρονται στην περιγραφή καθηκόντων, στις γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην Ε΄ ομάδα της ηλεκτρονικής σελίδας απογραφής, υπό τον τίτλο Προτιμήσεις, πρέπει να αφαιρεθούν διότι ούτε προβλέπονται από το Παράρτημα της ΚΥΑ ούτε είναι αναγκαία και πρόσφορα για τη μισθοδοσία των απασχολουμένων του Δημοσίου.
6. Από το σύνολο των ρυθμίσεων της ΚΥΑ προκύπτει ότι υπεύθυνος επεξεργασίας του τηρούμενου αρχείου, κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχ. β΄ του ν. 2472/1997, είναι το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο χρόνος τήρησης των δεδομένων συμπίπτει με το χρόνο του εργασιακού βίου του απασχολουμένου στο δημόσιο. Από την περιγραφή του συστήματος και τις επεξηγήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) προέκυψε, επίσης, ότι για την υλοποίηση της εφαρμογής ακολουθείται αρχιτεκτονική τριών επιπέδων. Η Γ.Γ.Π.Σ. παρέχει την υποδομή και τις εφαρμογές και εκτελεί τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή λειτουργία των διακομιστών βάσης δεδομένων και εφαρμογών. Οι λειτουργικές προδιαγραφές του λογισμικού έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ κύριος χρήστης της εφαρμογής είναι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Περαιτέρω χρήστες είναι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών προσωπικού και οι εκκαθαριστές αποδοχών και φυσικά όλοι οι μισθοδοτούμενοι κατά την αρχική φάση της απογραφής τους.
7. Με τη συγκέντρωση των στοιχείων όλων των μισθοδοτουμένων και τη λειτουργία της διαδικασίας μισθοδοσίας μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής αυξάνονται οι πιθανές επιπτώσεις από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, απώλεια, απαγορευμένη διάδοσή ή πρόσβαση ή άλλου είδους αθέμιτη επεξεργασία. Για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφάλειας, που λαμβάνονται κατά το άρθρο 10 του ν. 2472/1997, πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, σε σχέση με τα ήδη αυξημένα μέτρα των υπηρεσιών του Δημοσίου. Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιγράφονται σε ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, το οποίο μπορεί να αποτελεί τμήμα του σχεδίου και της πολιτικής ασφαλείας του υπευθύνου επεξεργασίας.
Τα μέτρα που πρέπει να προβλέπονται στην πολιτική ασφάλειας πρέπει να είναι τέτοια που να διασφαλίζουν τουλάχιστον τους ακόλουθους κινδύνους: α) την αποφυγή διάδοσης στοιχείων σε τρίτους κατά τη χρήση της εφαρμογής φυλλομετρητή διαδικτύου (web browser) από κάθε χρήστη, β) τη μη ακριβή διαπίστευση, ταυτοποίηση ή εξουσιοδότηση των χρηστών της εφαρμογής, εκτός των απογραφόμενων, γ) τη μη ασφαλή αυθεντικοποίηση των χρηστών αυτών και δ) τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα από τους χρήστες της εφαρμογής και τους διαχειριστές των διακομιστών όλων των επιπέδων.
8. Για την αποτροπή των κινδύνων που αναφέρονται στην προηγούμενη σκέψη, η πολιτική ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που να εξασφαλίζουν τα πιο κάτω: α) Ασφαλής σύνδεση μέσω φυλλομετρητή διαδικτύου με προβλέψεις για διαχείριση φόρτου και αποφυγή πολλαπλών κακόβουλων καταχωρήσεων. β) Οι χρήστες που έχουν δικαιώματα τροποποίησης, ελέγχου και διαχείρισης των στοιχείων της απογραφής, ανεξάρτητα του φορέα που αυτοί ανήκουν πρέπει να έχουν προσωπικά στοιχεία αυθεντικοποίησης στο σύστημα που να είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Η απλή χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης (username/password) πρέπει να αποθαρρύνεται και να προτιμάται η χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού ή άλλης λύσης που προσφέρει ένα επιπλέον στοιχείο αναγνώρισης. Για το σκοπό αυτό είναι σκόπιμο να αποκτήσουν όσο το δυνατό νωρίτερα οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι προσωπικά ψηφιακά πιστοποιητικά (π.χ. μέσω του έργου «ΕΡΜΗΣ»). Εναλλακτικά, αν αυτό δεν είναι δυνατό σε πρώτη φάση, πρέπει να τεθούν ισχυροί περιορισμοί στους προαναφερθέντες κωδικούς (π.χ. σε όρους πολυπλοκότητας, χρονικής διάρκειας, χρήσης συγκεκριμένων διευθύνσεων IP κλπ). γ) Οι διαχειριστές σε επίπεδο εφαρμογής και βάσης δεδομένων πρέπει να είναι διαφορετικοί, με αλληλοαποκλειόμενα δικαιώματα. Ειδικά για τους διαχειριστές των διακομιστών πρέπει να χρησιμοποιούνται αυξημένης ασφάλειας ψηφιακά πιστοποιητικά για την αυθεντικοποίησή τους, ενώ κρίσιμες λειτουργίες διαχείρισης (π.χ. έλεγχος αρχείων καταγραφής) να ενεργούνται με την έγκριση δύο διαφορετικών προσώπων. δ) Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής των ενεργειών (σε αρχεία καταγραφής – log files) τόσο σε επίπεδο ενεργειών στη βάση δεδομένων όσο και των ενεργειών των χρηστών της εφαρμογής, ώστε να είναι δυνατό να ανιχνευθεί κάθε μη εξουσιοδοτημένη ενέργεια στα αποθηκευμένα δεδομένα. Τα αρχεία καταγραφής να τηρούνται για εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το είδος πρόσβασης του κάθε χρήστη. ε) Τέλος, πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα αποθήκευσης στη βάση δεδομένων των στοιχείων αυτών που ταυτοποιούν μοναδικά κάθε απογραφόμενο (π.χ. ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, διευθύνσεις κλπ) σε κρυπτογραφημένη μορφή. Η δυνατότητα κρυπτογράφησης πρέπει να μελετηθεί αναλυτικά και να αξιολογηθεί σε όρους κόστους/ωφελειών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Η Αρχή αποφαίνεται ότι: α) δεν πρέπει να συλλεγούν και να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, κατά την απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., τα στοιχεία που δεν συνδέονται με τη μισθοδοσία, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό και β) ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λάβει τα μέτρα ασφαλείας που περιγράφονται στο σκεπτικό και να ενημερώσει σχετικά την Αρχή εντός έξι μηνών από της εκδόσεως της παρούσας αποφάσεως.

Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας


Χρίστος Γεραρής


Αιμιλία Χρυσοβελίδη
Read more...

TA MME ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Εδώ δημοσιοποιούμε και πάλι τον κατάλογο (κλικ) με τα ΜΜΕ που χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο. Εάν... δυσκολευτεί ο Α. Λοβέρδος να βρει την λίστα, μπορεί να τη διαβάσει από εμάς...
Fimotro
Read more...

ΕΩΣ 250.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΕΤΡΑ"


Ρεπορτάζ : Γιάννης Ελαφρός
(από την Καθημερινή)
Και οικολογικά και οικονομικά αποδοτικά! Ο λόγος για τα «πράσινα μέτρα» προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Αυτό υποστηρίζει επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Πράσινα μέτρα: αξιολόγηση οφέλους/κόστους», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η...
έκθεση εξετάζει τον στόχο της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 35% στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2020, την ανάληψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μεταφορών. Τα αποτελέσματα είναι αξιοπρόσεκτα. Για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο 35% απαιτούνται επενδύσεις σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Για κάθε ευρώ, όμως, που επενδύεται προκύπτει σύμφωνα με την έκθεση, όφελος της τάξης των 2,4 ευρώ. Μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου οφέλους προέρχεται από την αποφυγή του κόστους της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για την παραγωγή ενέργειας από τις ρυπογόνες τεχνολογίες (λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), το οποίο υπολογίζεται -για το 35%- σε 600 εκατ. ευρώ το έτος. Για τη ενεργειακή οχύρωση των κτιρίων η έκθεση προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, υπολογίζει όμως τα οφέλη στα 17 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακά κέρδη προκύπτουν στις μεταφορές. Η αύξηση του μεριδίου των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 10% θα προσδώσει όφελος 958 εκατ. ευρώ το έτος, ενώ και μόνο η αλλαγή του τρόπου οδήγησης των οδηγών (η λεγόμενη «οικολογική οδήγηση») θα εξοικονομήσει περίπου ένα δισ. ευρώ! Οσο για την απόσυρση, η έκθεση σημειώνει ότι είναι ωφέλιμη μόνο στην περίπτωση που το νέο αυτοκίνητο είναι χαμηλής κατανάλωσης, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι η απόσυρση φορτηγών. Αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα των «πράσινων μέτρων» αφορά κυρίως τις νέες θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργηθούν. Οι ενεργειακές παρεμβάσεις στα κτίρια υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν έως 215.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διαχυθούν σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Η προβλεπόμενη διείσδυση των ΑΠΕ θα δημιουργήσει άμεσα 23.500 θέσεις. Το ζητούμενο όμως είναι να δημιουργηθεί εγχώρια βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πλαίσια κ.λπ.), καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας αφορούν σε αυτή τη φάση. Ελεγκτικός μηχανισμός «Τα πράσινα μέτρα θα πρέπει να σχεδιαστούν με προσοχή και να υλοποιηθούν σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, δίδοντας έμφαση στην υλοποίηση πρώτα των μέτρων που θα αποσβεσθούν γρήγορα και θα δημιουργήσουν πολλαπλές θέσεις απασχόλησης», τόνισε ο κ. Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και βασικός συντάκτης της έκθεσης. Για την ανάγκη «ορθολογικού σχεδιασμού, που θα διέπεται από πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και θα φροντίσει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τους πολίτες», μίλησε ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Απαιτείται αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός που θα αποτρέψει την είσοδο κερδοσκόπων, ορθή τιμολόγηση, σωστή περιβαλλοντική αδειοδότηση και θεσμική θωράκιση», συμπλήρωσε. Για σχέδιο πολλαπλών ωφελειών μίλησε ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, από το WWF, εκφράζοντας την ελπίδα να υλοποιηθεί.

Read more...

Τώρα στο Σύνταγμα!Read more...

Ε, όχι να απεργούν σήμερα και οι υπάλληλοι της βουλήςΗ βουλή λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας! Οι υπάλληλοι των 16 μισθών και τα ρουσφέτια των κυβερνήσεων διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το νέο νομοσχέδιο ενώ η πραγματικότητα είναι πως...


καμία σχέση δεν έχουν με τους άλλους εργαζόμενους που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ και τους πετσοκόβουν τα επιδόματα και τις συντάξεις.


Read more...

Μεταξύ οργής και φόβου...


Αντώνης Καρακούσης.
Από πέρυσι το καλοκαίρι τέτοια εποχή, όταν ο Κώστας Καραμανλής διαπίστωσε το μεγάλο αδιέξοδο της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης και άρχισε να οργανώνει τη δραπέτευσή του από την εξουσία, κατακλυσμιαία ήταν τα γεγονότα.Εκτοτε η χώρα πέρασε και...
συνεχίζει να περνάει από σαράντα κύματα, απειλούμενη διαρκώς άλλοτε από πιστωτική ασφυξία και άλλοτε από πτώχευση και πάντα λοιδορούμενη και αμφισβητούμενη διεθνώς.

Εν αρχή επιβεβαιώθηκε εκλογικά η νεοδημοκρατική κατάρρευση και η πολιτική αλλαγή. Ακολούθως η χώρα και οι πολίτες βίωσαν την κατάρρευση και την ταχύτατη μεταβολή των όρων της ζωής τους. Σε ελάχιστο χρόνο κατέρρευσαν σταθερές δεκαετιών και μαζί τους προσδοκίες και βεβαιότητες της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Το εργασιακό καθεστώς άλλαξε άρδην, οι αμοιβές και οι συντάξεις αναθεωρήθηκαν, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριάρχησαν σχεδόν παντού.

Ο οικονομικός χρόνος του προηγούμενου εννεαμήνου απεδείχθη απολύτως πυκνός και πλήρης εξελίξεων, που ούτε η κοινωνία ούτε ο Τύπος μπόρεσαν να κωδικοποιήσουν.

Εμειναν οι περισσότεροι με την πικρή γεύση των απωλειών, της μεγάλης αγωνίας για το μέλλον, και βεβαίως με αισθήματα οργής και αμφισβήτησης για τους υπευθύνους της ανατροπής των όρων ζωής.

Σε αυτό το περιβάλλον οι πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες, έχασαν τα αβγά και τα καλάθια. Οι μεν χάθηκαν στον κύκλο της μεταβολής που δεν προέβλεψαν και δεν μπόρεσαν υποτυπωδώς να οργανώσουν και οι δε στον βούρκο των πολλών ανομημάτων τους. Και οι άλλοι της ήσσονος αντιπολίτευσης χάθηκαν στη ζώνη των δογμάτων τους, στις ιδεοληψίες που ιστορικά τους καταδιώκουν για τις δυνατότητες του συστήματος. Κάπως έτσι έμεινε ο λαός μόνος και έρημος να παρακολουθεί ακαθοδήγητος την καταστροφή και να χάνει βαθμιαία και τα τελευταία αποθέματα πίστης και εμπιστοσύνης στα κόμματα και στα πρόσωπα. Σήμερα το πλήθος ορίζεται δυστυχώς από τα αρχέγονα αισθήματα της οργής και του φόβου και οδηγείται αναπόφευκτα σε τυφλές και πολλές φορές σε άδικες αμφισβητήσεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι στη βάση της οργής, του φόβου και της αμφισβήτησης θα παραχθούν το επόμενο διάστημα πολιτικά γεγονότα το ίδιο πυκνά και δυναμικά με αυτά που κατεγράφησαν στη ζώνη της οικονομίας. Και προετοιμάζονται αναλόγως. Ουδείς μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον και ειδικότερα στον χώρο της πολιτικής. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τα σημάδια, όπως και οι προϋποθέσεις για την προβλεπόμενη εδώ και χρόνια πολιτική αναδιάρθρωση, αλλά μηδέποτε πραγματοποιηθείσα. Ισως όντως να ήλθε η ώρα της. Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται καυτοί. Ιδωμεν...
BHMA.


Read more...

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ... 70!


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Την «αυτοματοποιημένη» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με την αντίστοιχη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση, εισηγείται η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν για το Ασφαλιστικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παρουσιάστηκε χθες. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες-μέλη ώστε να προσεγγίσει τα 70 έτη! Στόχος της Κομισιόν- αλλά και του...
Συμβουλίου, που έδωσε στην Επιτροπή την εντολή για την επεξεργασία της Πράσινης Βίβλου- είναι το Ασφαλιστικό να πάψει να είναι κατά το δυνατόν πολιτικό ζήτημα στην κάθε χώρα, με τις αντίστοιχες κοινωνικές αντιδράσεις και εκρήξεις, και να καταστεί τμήμα του Κοινοτικού Δικαίου. Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, οι υπολογισμοί που επικαλούνται οι Βρυξέλλες εμφανίζουν αύξηση 8,5 ετών για τους άνδρες και 6,9 για τις γυναίκες στο διάστημα των επόμενων 50 ετών. Ετσι- και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, που επίσης δεν προβλέπεται λαμπρή για τα επόμενα χρόνια- υπολογίζεται ότι θα πρέπει να προστεθούν με «αυτοματοποιημένο» τρόπο περίπου επτά χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης της κάθε χώρας που ισχύουν σήμερα. Στη Γαλλία, λόγου χάρη, όπου τώρα η κυβέρνηση Σαρκοζί επιχειρεί να μεταβάλει το όριο από τα 60 στα 62 και βρίσκεται αντιμέτωπη με ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις, υπολογίζεται ότι τα όρια θα ανέλθουν στα 69. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από τη Γαλλία και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιθανόν τα όρια συνταξιοδότησης να πρέπει να περάσουν ακόμη και το εβδομηκοστό έτος! Υπερήλικος ένας στους τρεις Κατά τους υπολογισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2015 και πέρα οι θάνατοι θα υπερβαίνουν τις γεννήσεις και μέχρι το 2060 ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα έχει ηλικία άνω των 65- κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο βάρος για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Η Πράσινη Βίβλος θα τεθεί σε συζήτηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις προς υιοθέτηση. Κλειδί του όλου προγράμματος για το Ασφαλιστικό στην Ευρώπη, όπως φαίνεται και από την Πράσινη Βίβλο και από την εντολή που έδωσε το Συμβούλιο, είναι ότι δεν μπορεί να ισχύσει εφεξής το να περνούν οι πολίτες το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής τους στη σύνταξη. Οπως σημειώνει η Κομισιόν, «ο βαθμός της δημοσιονομικής επιδείνωσης μετά την κρίση ισούται με την κατάργηση 20 ετών δημοσιονομικής εξυγίανσης, υποδεικνύοντας πως οι δημοσιονομικές πιέσεις θα είναι εξαιρετικά ισχυρές την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κρίση θα επιφέρει περαιτέρω πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις μακροπρόθεσμα, διότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη κι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα ως προς το πότε και σε ποιον βαθμό η πρότερη δυνατότητα ανάπτυξης της Ενωσης θα επανακάμψει». Πρώτη χώρα η Ελλάδα Σημειώνεται ότι το ζήτημα της «αυτοματοποιημένης» αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης υπάρχει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Ελλάδας- και είναι η πρώτη χώρα της Ενωσης που εισάγει νομοθετικά αυτήν την παράμετρο. Η εξήγηση φυσικά βρίσκεται στο ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε σε συνεργασία με την τρόικα, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Κομισιόν. Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνον από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, αλλά και από οικονομολόγους εξειδικευμένους στα ασφαλιστικά. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η παράταση του εργασιακού βίου περίπου στο διηνεκές δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο διόγκωσης της ανεργίας, η οποία ήδη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ- ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση-, και αυξάνει τις πιθανότητες «αναδιανομής της φτώχειας» σε περισσότερα εκατομμύρια. Προσθέτουν ωστόσο ακόμη ένα στοιχείο: ότι υπάρχει ένα πλήθος επαγγελμάτων- από οδηγούς μέχρι χειριστές μηχανημάτων- που απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά, τα οποία όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά μειώνονται σημαντικά με το γήρας.

Read more...

11 "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ" ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ...


Έρευνα : Χρήστος Κάτσικας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, καλό είναι ο υποψήφιος να λάβει υπ΄ όψιν όλες τις παραμέτρους, θεατές και αθέατες. Παρουσιάζουμε ορισμένες από τις ελάχιστα γνωστές πλευρές της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού. Μπορεί κάποιος που του αρέσει η Πληροφορική και ό,τι σχετίζεται με τις...
νέες τεχνολογίες αλλά δεν έχει υψηλή βαθμολογία να επιτύχει την είσοδό του σε ένα τμήμα που θα καλύπτει αυτά τα ενδιαφέροντά του και θα έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας; Η απάντηση είναι «ναι» και αφορά, ανάμεσα σε άλλα, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη), που έχει και τα τρία χαρακτηριστικά: α. Νέο, μοντέρνο τμήμα νέων τεχνολογιών καθώς ουσιαστικά είναι Πολιτισμικής Πληροφορικής (συνδέει τις πολιτισμικές σπουδές με τις τεχνολογίες πληροφορικής και πολυμέσων) β. Από τα πρόσφατα στοιχεία φαίνεταο ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αποφοίτων του έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή συνεχίζει σπουδές σε μεταπτυχιακά τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ). γ. Μπορεί να το δηλώσουν υποψήφιοι από τα Επιστημονικά Πεδία 1ο και 4ο και το... μυστικό είναι ότι έχει- ακόμη- αρκετά χαμηλές βάσεις. Οικονομολόγος και λογιστής Μπορεί κάποιος να επιτύχει την είσοδό του σε οικονομικό τμήμα και να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου, του λογιστή ή του καθηγητή Οικονομικών χωρίς να έχει εξεταστεί στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας; Η απάντηση είναι «ναι». Αρκεί να επιλέξει στο Μηχανογραφικό του τα τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία είναι κοινά στα Επιστημονικά Πεδία 4ο και 5ο. Οποιος πετύχει να εισαχθεί στο πρώτο από τα δύο προαναφερόμενα τμήματα και ολοκληρώσει τις σπουδές του σε αυτό έχει δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο και μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου και του λογιστή αν το επιθυμεί. Οι απόφοιτοι και των δύο τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 09 των Οικονομολόγων και μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό των Εκ παιδευτικών ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν θέση εκπαιδευτικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Και άλλοι συνδυασμοί 1 Οι απόφοιτοι των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και ως λογιστές. 2 Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (ΑΕΙ) αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού, κάτι που εξασφαλίζεται και από τα τμήματα των ΤΕΙ της Κοινωνικής Εργασίας (Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα). 3 Τα τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου έχουν μία σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Οι απόφοιτοι του τμήματος του Πειραιά που επιλέγουν την κατεύθυνση Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Πυλώνας εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ οι απόφοιτοι του Παντείου δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. 4 Τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα των κοινωνιολόγων και μπορούν να διοριστούν και στην εκπαίδευση. 5 Οι απόφοιτοι του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ εντάσσονται στο ΠΕ 03 Μαθηματικών και στο ΠΕ 04 Φυσικών. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. 6 Οι απόφοιτοι των τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής εντάσσονται στο ΠΕ 20 Πληροφορικής και μπορούν να διδάξουν Πληροφορική στην εκπαίδευση. Στο ίδιο ΠΕ εντάσσονται και οι απόφοιτοι των ακόλουθων τμημάτων ΤΕΙ: Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, Διαχείρισης Πληροφοριών, Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανικής Πληροφορικής και Αυτοματισμού. 7 Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μπορούν να διορίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 8 Οι απόφοιτοι του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να διοριστούν ως φιλόλογοι. 9 Ολοι οι μηχανικοί, ύστερα από σύντομη εκπαίδευση και σχετικές εξετάσεις, μπορούν να υπογράφουν περιβαλλοντολογικές μελέτες. 10 Οι απόφοιτοι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου που ανήκει και στο 1ο Πεδίο εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο. 11 Το νέο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης που έχει δημιουργηθεί στην Αμφισσα, ως μετεξέλιξη του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι περιζήτητη ειδικότητα και η σχολή εξασφαλίζει μετεγγραφή στα αντίστοιχα ΤΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία εμφανίζουν υψηλότατη βάση. Αν κάποιος/-α έχει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή, τότε οι επιλογές του στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρέπει να σημειωθούν με «διαφορετική λογική» και πρέπει να γνωρίζει τα «ανάδελφα» τμήματα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν αντίστοιχο τμήμα για να γίνει μετεγγραφή.
Read more...

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ!!...ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΠΑΝΤΑ....ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!Read more...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO - Τι έλεγε ο Γ.Παπανδρέου για τις συντάξειςΈνα video λέει τόσα πολλά. Δείτε τι έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO/troktiko


Read more...

Στάζει και πάλι χρήμα η "κάνουλα" του Δημοσίου

Πρώτες πληρωμές για απόσυρση ΙΧ και επιστροφές φόρων

protothema.gr
Και ξαφνικά... "πέφτει χρήμα" και πάλι στην αγορά. Μετά από οκτώ μήνες κατά τους οποίους μισθοί κόπηκαν και πάγωσαν όλες οι πληρωμές προς ιδιώτες –και αφού μπήκε στα κρατικά ταμεία και η πρώτη δόση των δανείων από την Τρόικα- το υπουργείο Οικονομικών έδωσε το "πράσινο φως" να αρχίσουν να καταβάλλονται σε μετρητά, τα λεφτά που χρωστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το Δημόσιο.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα περισσότεροι από 3.000 "τυχεροί" είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πιστώνονται με τα λεφτά –που ίσως πολλοί τα είχαν "ξεγραμμένα"- από την απόσυρση των ΙΧ, πέρυσι το καλοκαίρι. Προτεραιότητα δόθηκε, όπως όλα δείχνουν, σε όσους δικαιούνται "μικροποσά" κάτω των 2.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν άμεσα περισσότεροι δικαιούχοι.

Ταυτόχρονα, προχωρά άμεσα και η επιστροφή φόρων για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ, για όσους ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση για τα εισοδήματα του 2009. Στις περισσότερες περιπτώσεις ως τώρα μάλιστα, οι δικαιούχοι δεν χρειάστηκε να περάσουν από την εφορία για επανέλεγχο, ακόμα και εάν είχαν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσω ίντερνετ, χωρίς να καταθέσουν εγγράφως τα δικαιολογητικά για τις φοροαπαλλαγές που επικαλέστηκαν κατά τη συμπλήρωση της δηλώσεως.

Στο πλαίσιο αυτό, επισπεύδεται και ο χρόνος της επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε επιχειρήσεις για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, μετά την κατακραυγή που προήλθε από τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες, καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πλέον μείζον πρόβλημα επιβίωσής τους στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, δόθηκε εντολή να γίνονται σύντομα οι επιστροφές ΦΠΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί προσωρινός έλεγχος. Για τις περιπτώσεις αυτές, επιστρέφεται το 90% του ποσού χωρίς άλλο έλεγχο.

Αντιθέτως, για ποσά επιστροφής που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, θα συνεχίσει να διενεργείται προσωρινός έλεγχος, μέχρι νεοτέρας και με το επιχείρημα πως έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης επιστροφής φόρου με πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε δήθεν δικαιούχους.

Ακόμη, με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι, όταν υπάρχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση από επιστροφές φόρων από το Δημόσιο, επιτρέπεται να διενεργείται συμψηφισμός του οφειλόμενου φόρου με τον δικαιούμενο προς επιστροφή. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει και στις περιπτώσεις υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης, γιατί παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υποβληθεί η δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ με ταυτόχρονη υποβολή δήλωσης συμψηφισμού.
Read more...

Ναι, για να μπορούν τα παιδιά μας στο μέλλον να παίρνουν σύνταξη...


Τελειώνουμε το κομματικό κράτος...
Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Βασικό του επιχείρημα για...

την ψήφιση του Ασφαλιστικού είναι ότι "αν δεν εφαρμόσουμε αυτό το Ασφαλιστικό, κινδυνεύουν τα παιδιά μας στο μέλλον να χάσουν το αγαθό της σύνταξης" .
Παρά το κλίμα των αμφισβητήσεων, ο Παπανδρέου χειροκροτήθηκε στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του τρεις με τέσσερις φορές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για δύσκολες αποφάσεις, αναφέρθηκε σε μια αποστροφή του λόγου του στο σκάνδαλο της "ΑΓΡΟΓΗΣ" και υπογράμμισε πως "τελειώνουμε με το κομματικό κράτος. Το τελειώνουμε" ...


Read more...

Με 159 ψήφους πέρασε, επί της αρχής, το Ασφαλιστικό...


"Όχι" η Σακοράφα. "Παρών" Δημαράς και Β. Οικονόμου...
Πείστηκαν από την ομιλία Παπανδρέου οι 7 διαφωνούντες. Το νομοσχέδιο πέρασε, επί της αρχής, με 159 ψήφους υπέρ, έναντι...

137 κατά. Μπακογιάννη και Κιλτίδης, όπως ήδη σας έχουμε πει, ψήφισαν "ναι" . "Όχι" , οι βουλευτές της Ν.Δ. , του ΚΚΕ, του ΛΑ.ΟΣ. , του ΣΥΡΙΖΑ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα.
Ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου επιμένουν στα "παρών" , που τους έθεσαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ...


Read more...

Β. Οικονόμου: Να απολογηθεί ο Παπανδρέου, γιατί δεν έλεγε την αλήθεια...


"Έρχεται η συντριβή και θα 'μαστε μόνοι πάλι εμείς να κλαίμε. Η παρέα θα 'χει φύγει" ...
Την πιο σκληρή κριτική στον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ την έκανε ο Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής, που μέχρι πρότινος ανήκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ψήφισε πάλι "παρών" και άσκησε δριμεία κριτική, με κύριο στόχο του τον πρωθυπουργό.
"Η πολιτική Παπανδρέου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συντριβή. Ο λαός είναι έτοιμος να εξεγερθεί" .
Χαρακτήρισε ειρωνικά το Φίλιππο Σαχινίδη "σπουδαίο ταλέντο της Οικονομίας" και...

έθεσε στο ακροατήριο το εξής δίλημμα:
Ή πρέπει να απολυθεί ο υπουργός, ή να απολογηθεί ο πρωθυπουργός, γιατί στις 5 Οκτωβρίου δεν έλεγε στο λαό την αλήθεια.
Στη συνέχεια, ειρωνεύτηκε το περιβάλλον Παπανδρέου, μιλώντας για "παρέα" , που δεν την είδε ποτέ στις κομματικές οργανώσεις, ούτε στις δύσκολες στιγμές και τις ήττες του Κινήματος.
Αναφερόμενος στην επερχόμενη συντριβή, χλεύασε πάλι την παρέα, λέγοντας πως "εμείς θα 'μαστε πάλι μόνοι, εδώ να κλαίμε. Η παρέα... μην είδατε τον Παναγή" .
Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, του είπε "πρέπει να μας πείτε ποια πατρίδα εννοείτε, κύριε υπουργέ. Γιατί, την πατρίδα των τραπεζιτών, των μεταπρατών και των λωποδυτών, που πίνουν στην υγεία των κορόιδων, εγώ δεν τη γνωρίζω" .
Καταπέλτης...


Read more...

ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: 'ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ΄


Απρόθυμος να ψηφίσει το άρθρο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στη διαδικασία της διαιτησίας, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης...


Στην ομιλία του στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του σχετικού άρθρου ενώ επίσης, τάχθηκε κατά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Αύριο, κατά την ψηφοφορία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου κατ' άρθρο, θα ξεκαθαριστεί αν ο Απόστολος Κακλαμάνης θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο, αν θα δηλώσει παρόν ή αν θα απέχει από την ψηφοφορία.

Read more...

IKANOΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΤΟΡΗΤΑΣ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

«Θετικό και αναγκαίο βήμα» χαρακτήρισε την Τετάρτη η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το νομοσχέδιο για την ίδρυση «πυροσβεστικού» Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 10 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής...


Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η ΟΤΟΕ, τονίζοντας πως θα είναι θετικό εάν αρθούν τα εργασιακά προβλήματα στον τομέα.

Τόσο ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος όσο και ο ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Nίκος Νανόπουλος ανέφεραν χαρακτηριστικά για το νομοσχέδιο: «Αχρείαστο να είναι καλό είναι όμως να υπάρχει για τη διασφάλιση κυρίως των καταθετών».

Παράλληλα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ χαρακτήρισαν υπαρκτό το κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, καθώς, όπως είπαν είναι τόσο χαμηλές οι μετοχές τους που δεν μπορείς να αποτρέψεις να εξαγοραστούν από τον οποιοδήποτε. Η σύσταση του Ταμείου, εκτίμησαν, βοηθά ταυτόχρονα στο να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει στις πιέσεις και δεν υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω μείωση της τιμής των μετοχών.

«Οι τράπεζες δεν ζήτησαν οι ίδιες τον μηχανισμό στήριξης του ταμείου. Μπορεί όμως το Ταμείο να παίξει θετικό ρόλο διασφαλίζοντας τις αβεβαιότητες που υπάρχουν και αίροντας τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν», τόνισε ο Β.Ράπανος. «Σκοπός του ταμείου είναι η διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος διασφαλίζοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια εφόσον χρειαστεί αναγκαία. Λειτουργεί ως «πυροσβεστικό όχημα» σε απροσδόκητες εξελίξεις και συμφωνώ με τον Β.Ράπανο ότι κυρίως αφορά την προστασία των καταθετών», ανέφερε ο Ν.Νανόπουλος και συμπλήρωσε:

«Είναι πολύ λίγες οι τράπεζες που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν, μπορεί και καμία να μην το χρειαστεί. Όμως, η κατάσταση εκεί που βρίσκεται σήμερα και με τις επιθέσεις των ξένων οίκων που δέχεται η χώρα μας, καλό είναι να να πούμε ότι υπάρχει ένα σύστημα που είναι διασφαλισμένο για να επανακτήσουν έτσι οι ελληνικές καταθέσεις την εμπιστοσύνη. Εμείς δεν θέλουμε τη συμμετοχή μας στο ταμείο. Αχρείαστο να είναι καλό είναι όμως να υπάρχει. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας».

Ανοιχτό άφησαν πάντως οι τραπεζικοί εκπρόσωποι το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων. προκειμένου, όπως ανέφεραν, να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τις προκλήσεις των διεθνών εξελίξεων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει περισσότερος πληροφορίες από αυτές που διαβάζει και ο ίδιος στον τύπο για συγχωνεύσεις προσθέτοντας ότι «είναι σαν τις υποτιμήσεις τις μαθαίνεις όταν ανακοινώνονται».

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι μοιραία οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσουν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά η δημιουργία του Ταμείου θα δώσει χρονική ανάσα στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές χωρίς πίεση».

«Ο κίνδυνος συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλος. Το κυρίαρχο είναι βεβαίως να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους. Πρέπει όμως παράλληλα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Οι τράπεζες την περίοδο των παχιών αγελάδων αρνήθηκαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να διασφαλιστεί το αυτονόητο, η απασχόληση. Καμία διαδικασία δεν μπορεί προχωρήσει αν δεν έχει τη στήριξη των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Περικλής Κούκος ενώ συμπλήρωσε:

«Είναι χρήσιμη η λειτουργία του Ταμείου. Αν αρθούν τα εργασιακά προβλήματα θα είναι ένα θετικό βήμα. Αν μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη για να στηριχθεί ελληνική κοινωνία και όχι για να αυξηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών»

Κατά τα άλλα ο Β.Ράπανος τόνισε ότι μοναδική πηγή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ σημείωσε ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει σταματήσει η εκροή τους προς το εξωτερικό. Ακόμα, υποστήριξε ότι τα επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα με την αύξηση του κόστους και αυτό αποδεικνύεται από την κερδοφορία το πρώτου τριμήνου.

Απαντώντας σε επικρίσεις για τα ψιλά γράμματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στους όρους των τραπεζών, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη, ο Β.Ράπανος ανέφερε ότι σε σχέση με τις εκατοντάδες νοικοκυριά που έχουν δανειοδοτηθεί είναι μικρός ο αριθμός παραπόνων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα εξαιρέσουμε πάντως και τις ευθύνες των τραπεζών που έδιναν με πολύ χαλαρά κριτήρια δάνεια σε καιρούς που δεν είχαν πρόβλημα.

Τέλος, σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων ο Ν.Νανόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα είναι σε αυξητική τροχιά και πρόσθεσε ότι αν καταφέρουμε να τα αποκλιμακώσουμε, λόγω ανταγωνισμού θα μειωθούν σταδιακά και τα επιτόκια στα δάνεια.

Read more...

YΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


«Πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος...


Παρεάλληλα, πριν από λίγο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας την ολομέλεια, ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο που αναφέρεται στη διαιτησία, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις μητέρες ανηλίκων και γενικότερα τις γυναίκες.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των άρθρων του ασφαλιστικού ενώ επιτέθηκε στον υπουργό Απασχόλησης, λέγοντας «ήταν ωραίος ο επικήδειος που εκφωνήσατε σήμερα για την κοινωνική ασφάλιση».
Θέμα αναβολής της αυριανής συνεδρίασης έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας λέγοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αύριο η Βουλή, την ημέρα της γενικής απεργίας, ότι εκβιάζονται οι εργαζόμενοι στη Βουλή και ότι πρέπει να προχωρήσουν σε επόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος δήλωσε ότι κανείς δεν εκβιάζει τους εργαζομένους στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο κ.Λοβέρδος είπε ότι είναι λάθος ο «διλημματικός τόνος» που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά ότι, αν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Κατά τον υπουργό, υπάρχει ελπιδοφόρο μήνυμα από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές.

«Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης «κατέστησαν όροι των δανειστών», κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010.

Διαβεβαίωσε, όμως, ότι «όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε».

«Η απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους»

Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου.

«Είπατε πως έχετε την τιμή να εισάγετε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τιμή σας αυτό, γιατί συνιστά την απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας» ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει ορισμένα άρθρα, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Παράλληλα, επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για «αλαζονεία» όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: «Να μιλάμε για οικονομία, αλλά όχι να μιλάμε για οικονομία και να χαλάμε χρήματα όσο για ένα διαμέρισμα, προκειμένου να κάνουμε κουρτίνες για το υπουργικό μας γραφείο».

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως «φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990».

Ο ίδιος δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως «ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα».

Για το Ασφαλιστικό πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.

Στην τοποθέτησή της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης - μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ.Παφίλης, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ επανεκτιμά τη στάση του. Αν και νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την αυριανή κατ΄άρθρον συζήτηση, τελικά θα παραστεί και θα ζητήσει και ονομαστική στα άρθρα.

«Πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς και γεράματα χωρίς σύνταξη στην ουσία, με ένα απλό προνοιακό επίδομα. Αν αυτοί είναι οι στόχοι σας κ. υπουργέ, τους έχετε επιτύχει απολύτως και πλήρως» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό Κατοχή και κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα «κροκοδείλια δάκρυα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά».

Read more...

ΤΕΧΝΗΤΟ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 3,6 ΜΟΝΑΔΕΣ, ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤ.ΣΑΜΑΡΑΣ


Aπο Enet.gr

Τις προτάσεις της Ν.Δ. για τη «στρατηγική απαλλαγής» από το μνημόνιο και την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, στο Ζάππειο Μέγαρο ενώπιον εκπροσώπων παραγωγικών φορέων. Χαρακτήρισε «τεχνητό το φούσκωμα του ελλείμματος» από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αν δεν είχε γίνει αυτό σήμερα θα ήταν στο 9,9%...Εκ δεξιών του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε τον αντιπρόεδρο Δημ. Αβραμόπουλο και εξ αριστερών τον επίσης αντιπρόεδρο και αρμόδιο για τον τομέα της Οικονομίας, Στ. Δήμα, ο οποίος ήρθε εκτάκτως από το εξωτερικό και ενώ μέχρι χθες το βράδυ συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά έλεγαν ότι θα βρίσκεται εκτός χώρας.
Οι θέσεις του πρώην Επιτρόπου κατά της γραμμής που κράτησε η Ν.Δ. στο μνημόνιο - εκείνος ήταν υπέρ της υπερψήφισής του - έδωσαν αφορμή για σχόλια.
Η παρουσία του προφανώς αποτελεί προσυπογραφή και των θέσεων Σαμαρά για τη στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο που παρουσίαζε την χώρα στο εξωτερικό την απαξίωσε με αποτέλεσμα να γίνει στόχος των κερδοσκόπων και η κρίση χρέους να γίνει κρίση δανεισμού.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι θα αποδείξει βάσει των στοιχείων που θα παρουσιάσει, ότι η Ν.Δ μπορεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα βυθίσει ακόμη πιο βαθιά την οικονομία της χώρας.
Υιοθετούμε μετριοπαθείς υποθέσεις εργασίας, ανατρέξαμε σε αρκετή βιβλιογραφία για να μειώσουμε στο ελάχιστο κάθε πιθανότητα αυθαιρεσίας" είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση περιέχει ποσοτικοποιημένες και εναλλακτικές προτάσεις και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα "για να γυρίσει η χώρα στην ανάπτυξη και να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα.

Read more...