Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Kοψίνη
(από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Με ατομικές συμβάσεις που δεν «υπακούουν» στις αυξήσεις της εθνικής συλλογικής σύμβασης του 2009 γίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς η ισχύς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβαση για τις νέες προσλήψεις μετά την...
1/7/10 έληξε και η νέα σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, οι επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο να προχωρούν σε συμβάσεις με ατομικούς όρους, και με χαμηλότερο των 740 ευρώ (μεικτά) κατώτατο μισθό... Το ενδεχόμενο να προκληθεί επέκταση των ατομικών συμβάσεων σε όλες τις νέες προσλήψεις οδηγεί τη ΓΣΕΕ σε επιτάχυνση των διαδικασιών και σε μία πιο μετριοπαθή στάση, προκειμένου να υπογραφεί νέα εθνική συλλογική σύμβαση, χωρίς να καταργείται όμως ο όρος του Μνημονίου για τριετές πάγωμα των μισθών.
Αλλωστε, οι ανεπίσημες συνεννοήσεις της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, παρ’ όλα τα προβλήματα, δεν έχουν διακοπεί. Ομως, οι επίσημες συζητήσεις θα συνεχίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με αιχμή το νέο ασφαλιστικό στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μετά και την ισχυρή άρνηση που επιδεικνύει ο ΣΕΒ αλλά και συνδικαλιστικές ομοσπονδίες (μέλη της ΓΣΕΕ), δεν φαίνεται εφικτή η δυνατότητα ενσωμάτωσης στον βασικό μισθό των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Αν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος εμμένει στην άποψη πως ο κίνδυνος κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να απομακρυνθεί μόνο μέσω της ενσωμάτωσής τους στις βασικές αποδοχές, ισχυρές πιέσεις και από το εσωτερικό της ΓΣΕΕ, κυρίως από τον χώρο των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ, φαίνεται ότι επί του παρόντος, δεν επιτρέπουν παρά μόνο μία φραστική διατύπωση στο κείμενο της νέας σύμβασης. Με τη συγκεκριμένη διατύπωση υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού, οι κοινωνικοί εταίροι θα αναγνωρίζουν τη σημασία συνέχισης αυτής της μισθολογικής παράδοσης που σήμερα στηρίζεται σε υπουργικές αποφάσεις της δεκαετίας του ’80.
Το δεύτερο στοιχείο της νέας σύμβασης θα αφορά την υιοθέτηση μιας αύξησης που δεν θα υπερβαίνει τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα κυμαίνεται γύρω στο 1%. Ως προπομπός αυτής της νέας ΕΓΣΣΕ εμφανίζονται οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης που καλύπτει περίπου 500.000 μισθωτούς. Βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων φαίνεται δυνατή η κατοχύρωση αυξήσεων 1% από 1.1.2012, ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί ακόμη και ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού σταδιακά από 1.1.2012 αν βρεθεί τρόπος να μην επιβαρυνθούν οικογενειακά επιδόματα και τριετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: