Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Στάζει και πάλι χρήμα η "κάνουλα" του Δημοσίου

Πρώτες πληρωμές για απόσυρση ΙΧ και επιστροφές φόρων

protothema.gr
Και ξαφνικά... "πέφτει χρήμα" και πάλι στην αγορά. Μετά από οκτώ μήνες κατά τους οποίους μισθοί κόπηκαν και πάγωσαν όλες οι πληρωμές προς ιδιώτες –και αφού μπήκε στα κρατικά ταμεία και η πρώτη δόση των δανείων από την Τρόικα- το υπουργείο Οικονομικών έδωσε το "πράσινο φως" να αρχίσουν να καταβάλλονται σε μετρητά, τα λεφτά που χρωστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το Δημόσιο.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα περισσότεροι από 3.000 "τυχεροί" είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πιστώνονται με τα λεφτά –που ίσως πολλοί τα είχαν "ξεγραμμένα"- από την απόσυρση των ΙΧ, πέρυσι το καλοκαίρι. Προτεραιότητα δόθηκε, όπως όλα δείχνουν, σε όσους δικαιούνται "μικροποσά" κάτω των 2.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν άμεσα περισσότεροι δικαιούχοι.

Ταυτόχρονα, προχωρά άμεσα και η επιστροφή φόρων για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ, για όσους ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση για τα εισοδήματα του 2009. Στις περισσότερες περιπτώσεις ως τώρα μάλιστα, οι δικαιούχοι δεν χρειάστηκε να περάσουν από την εφορία για επανέλεγχο, ακόμα και εάν είχαν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσω ίντερνετ, χωρίς να καταθέσουν εγγράφως τα δικαιολογητικά για τις φοροαπαλλαγές που επικαλέστηκαν κατά τη συμπλήρωση της δηλώσεως.

Στο πλαίσιο αυτό, επισπεύδεται και ο χρόνος της επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε επιχειρήσεις για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, μετά την κατακραυγή που προήλθε από τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες, καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πλέον μείζον πρόβλημα επιβίωσής τους στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, δόθηκε εντολή να γίνονται σύντομα οι επιστροφές ΦΠΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί προσωρινός έλεγχος. Για τις περιπτώσεις αυτές, επιστρέφεται το 90% του ποσού χωρίς άλλο έλεγχο.

Αντιθέτως, για ποσά επιστροφής που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, θα συνεχίσει να διενεργείται προσωρινός έλεγχος, μέχρι νεοτέρας και με το επιχείρημα πως έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης επιστροφής φόρου με πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε δήθεν δικαιούχους.

Ακόμη, με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι, όταν υπάρχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση από επιστροφές φόρων από το Δημόσιο, επιτρέπεται να διενεργείται συμψηφισμός του οφειλόμενου φόρου με τον δικαιούμενο προς επιστροφή. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει και στις περιπτώσεις υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης, γιατί παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υποβληθεί η δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ με ταυτόχρονη υποβολή δήλωσης συμψηφισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: