Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

IKANOΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΤΟΡΗΤΑΣ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

«Θετικό και αναγκαίο βήμα» χαρακτήρισε την Τετάρτη η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το νομοσχέδιο για την ίδρυση «πυροσβεστικού» Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 10 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής...


Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η ΟΤΟΕ, τονίζοντας πως θα είναι θετικό εάν αρθούν τα εργασιακά προβλήματα στον τομέα.

Τόσο ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος όσο και ο ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Nίκος Νανόπουλος ανέφεραν χαρακτηριστικά για το νομοσχέδιο: «Αχρείαστο να είναι καλό είναι όμως να υπάρχει για τη διασφάλιση κυρίως των καταθετών».

Παράλληλα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ χαρακτήρισαν υπαρκτό το κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, καθώς, όπως είπαν είναι τόσο χαμηλές οι μετοχές τους που δεν μπορείς να αποτρέψεις να εξαγοραστούν από τον οποιοδήποτε. Η σύσταση του Ταμείου, εκτίμησαν, βοηθά ταυτόχρονα στο να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει στις πιέσεις και δεν υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω μείωση της τιμής των μετοχών.

«Οι τράπεζες δεν ζήτησαν οι ίδιες τον μηχανισμό στήριξης του ταμείου. Μπορεί όμως το Ταμείο να παίξει θετικό ρόλο διασφαλίζοντας τις αβεβαιότητες που υπάρχουν και αίροντας τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν», τόνισε ο Β.Ράπανος. «Σκοπός του ταμείου είναι η διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος διασφαλίζοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια εφόσον χρειαστεί αναγκαία. Λειτουργεί ως «πυροσβεστικό όχημα» σε απροσδόκητες εξελίξεις και συμφωνώ με τον Β.Ράπανο ότι κυρίως αφορά την προστασία των καταθετών», ανέφερε ο Ν.Νανόπουλος και συμπλήρωσε:

«Είναι πολύ λίγες οι τράπεζες που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν, μπορεί και καμία να μην το χρειαστεί. Όμως, η κατάσταση εκεί που βρίσκεται σήμερα και με τις επιθέσεις των ξένων οίκων που δέχεται η χώρα μας, καλό είναι να να πούμε ότι υπάρχει ένα σύστημα που είναι διασφαλισμένο για να επανακτήσουν έτσι οι ελληνικές καταθέσεις την εμπιστοσύνη. Εμείς δεν θέλουμε τη συμμετοχή μας στο ταμείο. Αχρείαστο να είναι καλό είναι όμως να υπάρχει. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας».

Ανοιχτό άφησαν πάντως οι τραπεζικοί εκπρόσωποι το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων. προκειμένου, όπως ανέφεραν, να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τις προκλήσεις των διεθνών εξελίξεων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει περισσότερος πληροφορίες από αυτές που διαβάζει και ο ίδιος στον τύπο για συγχωνεύσεις προσθέτοντας ότι «είναι σαν τις υποτιμήσεις τις μαθαίνεις όταν ανακοινώνονται».

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι μοιραία οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσουν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά η δημιουργία του Ταμείου θα δώσει χρονική ανάσα στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές χωρίς πίεση».

«Ο κίνδυνος συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλος. Το κυρίαρχο είναι βεβαίως να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους. Πρέπει όμως παράλληλα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Οι τράπεζες την περίοδο των παχιών αγελάδων αρνήθηκαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να διασφαλιστεί το αυτονόητο, η απασχόληση. Καμία διαδικασία δεν μπορεί προχωρήσει αν δεν έχει τη στήριξη των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Περικλής Κούκος ενώ συμπλήρωσε:

«Είναι χρήσιμη η λειτουργία του Ταμείου. Αν αρθούν τα εργασιακά προβλήματα θα είναι ένα θετικό βήμα. Αν μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη για να στηριχθεί ελληνική κοινωνία και όχι για να αυξηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών»

Κατά τα άλλα ο Β.Ράπανος τόνισε ότι μοναδική πηγή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ σημείωσε ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει σταματήσει η εκροή τους προς το εξωτερικό. Ακόμα, υποστήριξε ότι τα επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα με την αύξηση του κόστους και αυτό αποδεικνύεται από την κερδοφορία το πρώτου τριμήνου.

Απαντώντας σε επικρίσεις για τα ψιλά γράμματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στους όρους των τραπεζών, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη, ο Β.Ράπανος ανέφερε ότι σε σχέση με τις εκατοντάδες νοικοκυριά που έχουν δανειοδοτηθεί είναι μικρός ο αριθμός παραπόνων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα εξαιρέσουμε πάντως και τις ευθύνες των τραπεζών που έδιναν με πολύ χαλαρά κριτήρια δάνεια σε καιρούς που δεν είχαν πρόβλημα.

Τέλος, σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων ο Ν.Νανόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα είναι σε αυξητική τροχιά και πρόσθεσε ότι αν καταφέρουμε να τα αποκλιμακώσουμε, λόγω ανταγωνισμού θα μειωθούν σταδιακά και τα επιτόκια στα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: