Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Αμνηστία αν δηλωθεί το ‘μαύρο χρήμα’ Γλιτώνουν τις χειροπέδες όσοι πληρώσουν τους φόρους τους


Απαλλαγή από τις ποινικές διώξεις και φυλακίσεις, καθώς και από τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, για όσους δηλώσουν το «μαύρο χρήμα» και καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους, σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία.
nikoloudis
Όπως αναφέρει το «Έθνος», μάλιστα εξετάζεται να δοθεί και έκπτωση 50% στα πρόστιμα σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.
Με εντολή του υπουργού, αρμόδιου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, Π. Νικολούδη, μπαίνουν στο στόχαστρο τα κρυφά εισοδήματα των Ελλήνων. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός υπάρχουν 120 δισ. ευρώ στο εξωτερικό από τα οποία το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ.
Ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς που ως πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολείτο για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς στρέφει το στόχαστρό του στους Έλληνες «ολιγάρχες».
Περνώντας από κόσκινο μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, ο Παναγιώτης Νικολούδης εντόπισε ανησυχητικά στοιχεία.
Άνδρας, ο οποίος ζητούσε επίδομα ανεργίας και δήλωνε μηδενικό εισόδημα στη φορολογική του δήλωση, είχε πάνω από 300.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Άλλος, ο οποίος δήλωνε στην εφορία ότι το ετήσιο εισόδημά του ήταν μόλις 15.000 ευρώ, είχε 1,5 εκατ. ευρώ σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο κ. Νικολούδης εκτιμά πως οι δύο προαναφερθέντες είχαν στερήσει φορολογικά έσοδα χιλιάδων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, την ώρα που άλλοι Έλληνες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα στην παρούσα φάση.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους New York Times, έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους με οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ η οποία εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Χθες, σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Δ. Μάρδας είχε μιλήσει για χρήμα που βρίσκεται σε σεντούκια και θυρίδες τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης, να εφαρμόσει την νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Να δώσουν οι πολίτες τους φόρους, να αισθάνονται και αυτοί άνετα, να μαζέψουμε και εμείς χρήματα» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να δεσμεύσει θυρίδες.
«Δεν θα ανοίξουμε θυρίδες» εξήγησε και πρόσθεσε πως το υπουργείο επεξεργάζεται και σχετική ρύθμιση, ώστε να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μάρδας, το κράτος θα ζητήσει από όσους έχουν μαύρο χρήμα, να το δηλώσουν. Τόνισε πως κάποιος «θα το κάνει γιατί θέλει να απαλλαγεί από αυτό το άγχος και γιατί θέλει να επενδύσει τα χρήματα του».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος Κουβέλης: Συνέδριο και νέα ηγεσία στη ΔΗΜΑΡ


Ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε στην συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος που συνεδριάζει στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, την διεξαγωγή συνεδρίου, τον Μάϊο, για να αποφασίσει το μέλλον της και να εκλέξει νέα ηγεσία καθώς ο ίδιος πρόκειται να αποχωρήσει.
kouvelis
Ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό για τη ΔΗΜΑΡ, δημιούργησε απογοήτευση και πλέον είναι οριακή η κατάσταση για τη βιώσιμότητά της. Οι βασικές ιδέες της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε, όπως διατυπώθηκαν στην ιδρυτική διακήρυξη «Δημοκρατικός Σοσιαλισμός - Αριστερός Ευρωπαϊσμός - Μεταρρυθμιστική Στρατηγική - Οικολογική Εγρήγορση», παραμένουν αναγκαίες για την προοδευτική κοινωνική εξέλιξη.
«Κρίσιμη παράμετρος για την εκλογική μας καθίζηση ήταν ότι η πλειονότητα των πολιτών εκτίμησε ως ανεπιτυχή τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση», είπε πώς ήταν μιά εκ των βασικών αιτιών της εκλογ8ικής αποτυχίας της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε: «Προσωπικά, νοιώθω την ευθύνη της ήττας. Μένω στη θέση μου έως το συνέδριο ώστε να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και το κόμμα να πορευτεί συντεταγμένα. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου».
Σχετικά με τη συμφωνία-συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους εταίρους ο κ. Κουβέλης την εκτίμησε ως θετική αλλά πρόσθεσε έιναι αδύνατο να υπάρχει βιώσιμη λύση για τη χώρα χωρίς να υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.
Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, υπέβαλε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποδίδοντας την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ στο ότι παρέμενε αρχηγικό κόμμα και κυρίως γιατί τα ηγετικά της στελέχη είχαν και έχουν ακόμη προσωπικές στρατηγικές.
«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις από εδώ και στο εξής, η μία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που ασκεί σήμερα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να βρω τον λόγο συνέχισης ύπαρξης του κόμματος. Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτό θεωρώ ως πιο πιθανόν να συμβεί. Υπάρχει όμως και η περίπτωση στο μέλλον, της ρήξης, εξόδου από ευρώ και μίας νέας εθνολαϊκής συμμαχίας. Τότε θεωρητικά θα είχε νόημα η ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία δεν θα στραφεί στην ΔΗΜΑΡ καθώς έχει απαξιωθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δραγασάκης: «Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό»...


Δραγασάκης: «Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό»Στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα περί σχεδίου των δανειστών για ανατροπή της κυβέρνησης, ή παράδοσης άνευ όρων στις μνημονιακές επιβολές, στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στις... διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. Ή υπογράφετε νέο μνημόνιο ή χρεοκοπείτε. Η μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός. Κερδίσαμε χρόνο. Δεν απεμπολούμε τους στρατηγικούς στόχους μας. Η μεγάλη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας. Το στοίχημα είναι να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά και με δικαιοσύνη. Πρέπει να οργανώσουμε τη θωράκιση της χώρας για να μην υποκύπτουμε εύκολα σε εκβιασμούς. Να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση γιατί τα μεγάλα θέματα όπως η ρύθμιση του χρέους και το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι μπροστά». 

Ο κ. Δραγασάκης στάθηκε και στα μελλοντικά σχέδια για αποφυγή νέου μνημονίου, αλλά και στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ: «Απαιτείται συγκρότηση μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για να αποτρέψουμε την απειλή ενός νέου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο δεν είναι ούτε ενιαίος ούτε κόμμα των μελών του και γι' αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του».

protothema.gr

Read more...

Ρωμανιάς: Δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα...


Ρωμανιάς: Δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, με σημερινές του δηλώσεις έκανε λόγο για περιορισμό στα μπόνους των εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Ο...

κ. Ρωμανιάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Όπως ανέφερε, «θα περιοριστεί το μπόνους των εθελουσίων εξόδων» στις τράπεζες και «θα συμμετέχουν και οι τράπεζες στην κάλυψη των ζημιών από τις εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις».

Παράλληλα, μίλησε και για το εφάπαξ και ανέφερε ότι «ο μαθηματικός τύπος είναι ανεφάρμοστος. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν αλλαγές με πρώτη την αφαίρεση από τον τύπο του δείκτη βιωσιμότητας. «Θα ανακαθοριστεί ο μαθηματικός τύπος με στόχο να προσεγγίζει ή να είναι ίσος με εκείνον που υπήρχε έως τον Αύγουστο του 2013».

Read more...

Σφοδρή επίθεση Σαμαρά στον Τσίπρα: «Είναι βαθιά νυχτωμένος»


a-samaras-nea-dimokratia
«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκανε λόγο για σχέδια τα οποία, όπως είπε, υπήρχαν για την ανατροπή της κυβέρνησης από συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται.
Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup! Η ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και τα δύο τα προσυπέγραψε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.
Αν δεν το έκανε, θα έβλαπτε τη χώρα και όσο συνεχιζει να το αμφισβητεί, βλάπτει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμενου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα…
Όσον αφορά τη δίμηνη παράταση της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνει οτι δεν ξέρει ότι εμείς δεν χρειαζόμασταν μεγαλύτερη παράταση, γιατί βγαίναμε από το μνημόνιο. Ενώ εκείνος χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση γιατί μας ξαναβάζει σε μνημόνιο.
Και η «γέφυρα» που ετοιμάζει είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί. Και γι’ αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί.
Τέλος, αν νομίζει ότι βρίζοντας εμένα και βρίζοντας και τους εταίρους μας, μπορεί να γίνει Ευρωπαίος πολιτικός, είναι βαθιά νυχτωμένος.
Κακό κάνει όχι βέβαια σε εμένα, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία είναι στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρώπη.
Ντροπή πια!
».
http://lykavitos.gr/

Read more...

«Αδειάζει» στεγνά τον Κουράκη ο Μπαλτάς για την κατάργηση του ΑΣΕΠ στους εκπαιδευτικούς


mpaltas-22
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα καταργηθούν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που απαντά σε δημοσιεύματα του Τύπου:
Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει τον Απρίλιο πολυνομοσχέδιο, που θα προβλέπει την κατάργηση των εξετάσεων για τον διορισμό εκπαιδευτικών.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπου πως «θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο, να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την αρχή. Αντ’ αυτού, θα υπάρχει ένα σύνολο προϋποθέσεων που θα ορίζουν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μπαλτάς, Χασάπης αποδομούν την Παιδεία: Αλλάζει ξανά ο χάρτης των ΤΕΙ


TEIMesol.Imerida1
Καταργήσεις ολόκληρων ΤΕΙ και συγχωνεύσεις κάποιων άλλων με πανεπιστήμια εξήγγειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μετέχοντας στην έκτακτη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ, ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, παραδέχθηκε ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ πολλών ταχυτήτων: κάποια είναι υψηλού επιπέδου και κάποια άλλα που, είτε πρέπει να καταργηθούν ή να υποβιβασθούν σε επίπεδο ΙΕΚ.
Η απόφαση έρχεται μία τριετία μετά την πρώτη –επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου– αναδιάταξη του χάρτη με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ αλλά και πανεπιστημίων, η οποία είχε ονομασθεί «Αθηνά».
Ετσι, εύλογα οι πρόεδροι των ΤΕΙ μιλούσαν χθες για «Αθηνά 2», όμως από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Παιδείας έκαναν λόγο για «διαμόρφωση ενός νέου, ενιαίου πλαισίου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, ύστερα από διαβούλευση».
Παρέμβαση Μπαλτά
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στη Σύνοδο, ωστόσο ο κ. Χασάπης έριξε τη… βόμβα στις ηγεσίες των ιδρυμάτων, που είχαν την πρόθεση να τον βομβαρδίσουν με τα δικά τους αιτήματα περί οικονομικής ενίσχυσης, ακαδημαϊκής αναβάθμισης, προσλήψεων διδασκόντων κ.ά.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ, «ο υπουργός στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, εξέθεσε τις σκέψεις του για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας και ακροθιγώς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ομως, μετά την ομιλία του κ. Μπαλτά, ο κ. Χασάπης ήταν πιο σαφής.
Σε ερώτηση προέδρου ΤΕΙ εάν «μιλάμε για μια νέα “Αθηνά”» απάντησε: «Ναι, αλλά θα την κάνετε εσείς». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόθεση της ηγεσίας είναι, υπό το ενιαίο πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης, ορισμένα ΤΕΙ να ενταχθούν στα πανεπιστήμια, ενώ κάποια άλλα να εξωθηθούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υποβιβασθούν σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης (ένα είδος ΙΕΚ).
Ενα ανάλογο σχήμα είχε επεξεργαστεί και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, προκρίνοντας τα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης να μετατραπούν σε Τοπικά Κολέγια διετούς φοίτησης.
Πάντως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φτάνει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και να επεκταθεί και στα πανεπιστήμια. «Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σύνοδος.
Ο λόγος πίσω από την «Αθηνά 2»; «Δεν υπάρχει ούτε ευρώ» ανέφερε σε αποστροφή του ο κ. Χασάπης, ενώ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 49 τμήματα διαθέτουν λιγότερα από εννέα μόνιμους καθηγητές και άρα έχουν κάθε χρόνο την ανάγκη νέων προσλήψεων συμβασιούχων για να λειτουργήσουν.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Έκτακτη εισφορά προανήγγειλε ο Βαρουφάκης – «Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα για τις 100 δόσεις»


ImageHandler (1)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, αφήνει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.
«Πέντε χρόνια είχαμε αποδεχτεί ένα φάρμακο, όχι πικρό, αλλά τοξικό, που ήταν μέρος του προβλήματος και όχι της θεραπείας. Έφτασε η στιγμή που έπρεπε να πούμε στους εταίρους ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι η επόμενη δόση, αλλά να γίνουμε καλά» είπε ο νέος Έλληνας ΥΠΟΙΚ που διευκρίνισε πως σέβεται ότι η χώρα έχει μια δανειακή συμφωνία, αλλά «οι όροι αυτής της συμφωνίας είναι ο λόγος που η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δημιούργησαν την ανθρωπιστική κρίση στους δρόμους». Ο ίδιος δεν δίστασε να προσθέσει:
«Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε δεν μας εξασφαλίζει έξοδο από την κρίση, αλλά μια ανάσα».
Όσον αφορά στην ταμειακή κατάσταση της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «είναι ικανοποιητική όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Όμως ένα έχω να πω: Πληρώνετε τους φόρους σας. Δεν αρκεί μόνο να λέμε “όχι” στους εταίρους. Πρέπει, όσοι έχουμε, να είμαστε συνεπείς».
Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως δεν θα κληθούν όλοι να πληρώσουν, ώστε να επιτευχθεί πλεονασματικός προϋπολογισμός, αλλά «θα μπει ένα εισοδηματικό όριο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Δεν έχουμε αποφασίσει τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες για τις 100 δόσεις», ενώ για ακόμη μία φορά υπενθύμισε πως δεν θα αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στο Αιγαίο, στην παραμεθόριο, στον τουρισμό, στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία.
Συνέχισε λέγοντας ότι «κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση στον ΦΠΑ» κάποιων προϊόντων, έτσι ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση με την υποχρέωση της χώρας μας να αυξήσει κάποιους συντελεστές, σύμφωνα με την συμφωνία του Eurogroup.
«Θα βρούμε ένα προϊόν που δεν θα θυμάμαι κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέρθει σταδιακά.

Read more...

Σοκαρισμένη η Ρωσία από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Νεμτσόφ στο κέντρο της Μόσχας


nemtchov1-thumb-large
Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στο κέντρο της Μόσχας.
Ενας απο τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Προέδρου Πούτιν, ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη καθώς περπατούσε σε μία πλατεία κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν το πτώμα του στην άσφαλτο, με φόντο το Κρεμλίνο.
Ο Νεμτσόφ αγωνιζόταν για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η δολοφονία τερμάτισε την πολυετή καριέρα του μόλις λίγες μέρες πριν ηγηθεί του συλλαλητηρίου εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Β. Πούτιν καταδίκασε την δολοφονία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο ρώσος Πρόεδρος αναλαμβάνει προσωπικά την έρευνα για τους δράστες.
“Αρχισαν να σκοτώνουν τους “εχθρους του λαού” σχολίασε μέσω Twitter ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Βουλή, Γενάντι Γκουντκοβ. “Ο Μ. Νεμτσόφ είναι νεκρός. Ποιός είναι ο επόμενος;”
Ο αμερικανός Πρόεδρος, που είχε γνωρίσει τον Νεμτσόφ το 2009, καταδίκασε “την κτηνώδη δολοφονία” του. “Καλούμε την Ρωσική κυβέρνηση να διεξάγη άμεση, αντικειμενική και διάφανη έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης” τονίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. “Ο Νεμτσόφ ήταν ακούραστος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει στους συμπολίτες του θεμελιώδη ανθρωπινα δικαιώματα…”
Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι στη Μ.Θάλασσα και το 1990 εξελέγη βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας.
Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς) και είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν “θα διατάξει τη δολοφονία” του.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και ομοϊδεάτης του Νεμτσόφ Μιχαήλ Κασιάνοφ, που επισκέφτηκε τον τόπο της δολοφονίας, δήλωσε ότι δεν του είχε ανακοινώσει οποιεσδήποτε απειλές για τη ζωή του ή κάτι περίεργο και διαβεβαίωσε ότι “τα καθάρματα, που το έκαναν θα το πληρώσουν ακριβά”.
Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές επισημαίνουν τον προκλητικό χαρακτήρα της δολοφονίας δίπλα στο Κρεμλίνο και σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Νέοι, ανέξοδοι λεονταρισμοί Τσίπρα για εσωτερική κατανάλωση


ImageHandler
Τον απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του εξαπολύοντας επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του λέγοντας ότι ήταν «συνένοχος και εκτελεστικό όργανο στην προσπάθεια ναυαγίου των διαπραγματεύσεων».
Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλη και δύσκολη μάχη. Είμαστε δεσμευμένοι στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, με προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε τις αξίες μας ή να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όσοι ελπίζουν κάτι τέτοιο θα διαψευστούν. Πολλοί ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο, θα διαψευστούν, τα μνημόνια με οποιοδήποτε όνομα και αρίθμηση τελείωσαν.
Αυτό που θα επιδιώξουμε και θα πρετοιμαστούμε είναι μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την απαλλαγή από την εξευτελιστική επιτροπεία. Μία συμφωνία που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Κάνοντας σύντομο απολογισμό είπε: «Η τρόικα αποτελεί παρελθόν κι ας βαπτίζουν κάποιοι τρόικα τους θεσμούς με τους οποίους συζητάμε. Η τρόικα όμως ως ενιαίος μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε τυπικά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη και τον τελείωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πέραν της τρόικας και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν και τυπικά αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση αλλά και ουσιαστικά γιατί δεν τη συνοδεύουν τα μέτρα λιτότητας.
Οι εκπρόσωποι του παλιού, που κατέστρεψαν την χώρα, προσπαθούν να πείσουν ότι συνεχίζουμε την πολιτική τους αλλά συνιστά πολιτική αφέλεια να αναπαράγουν αυτή τη στρέβλωση αριστερές δυνάμεις. Οι δυνάμεις του χθες είναι κατανοητό να μην μπορούν να ζήσουν χωρίς τα μνημόνια. Μέχρι χθες μας κατηγορούσαν ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια.
Μετά αλλάξαν τροπάρι προσπαθούν να πείσουν ότι τίποτε δεν άλλαξε. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί το αίσθημα αξιοπρέπειας και υπερηφάνιας του λαού μας που καταγράφεται παντού δεν λαθεύει.
Το λαό μας κανείς δεν μπορεί να τον ξεγελάσει. Φυσικά υπάρχουν επιφυλάξεις διαφωνίες και θα υπάρξουν επιθέσεις από κάθε είδους αντιπάλους. Αλλά οφείλουμε στο λαό μας και στους λαούς της Ευρώπης να αποκαλύπτουμε και να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια».
Αλήθειες της διαπραγμάτευσης
Έκανε εκτεταμένη αναφορά στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης: «Πρέπει να πούμε αλήθειες για τις διαπραγματεύσεις: Πήγαμε στη μάχη με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές δυνάμεις σε συνεργασία με την απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης.
Με στόχο την αντιμνημονιακή ή αριστερή παρένθεση. Πήγαμε με ασφυκτικά περιθώρια, τις τράπεζες στα όρια και τα ταμεία άδεια και το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό.
Τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν εμάς και τη χώρα στο ναυάγιο. Δεν είχαν προβλέψει ότι θα πάρουμε ένα ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία και ότι θα κάναμε κυβέρνηση σε χρόνο-ρεκόρ χωρίς τα αγαπημένα τους παιδιά.
Επίσης, ότι θα είχαμε μία πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη. Αυτά δεν τα είχαν προβλέψει και τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και μας έδωσαν το περιθώριο να αποφύγουμε την παγίδα».
Ο κ. τσίπρας πρόσθεσε σχετικά: «Είχαμε εκτιμήσει και συζητήσει για μία πιθανή και παρόμοια εξέλιξη, χωρίς όμως να έχουμε υπολογίσει τα ασφυκτικά περιθώρια. Είχαμε διαβλέψει ότι το πιο ισχυρό χαρτί μας θα ήταν η ανησυχία για τη γενικότερη οικονομική και γεωπολιγική αστάθεια που θα προκαλούσε η μη συμφωνία. Η ανησυχία αυτή οδήγησε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Κίνα οι ΗΠΑ σε πιο υπεύθυνη στάση, κάτι που μας επέτρεψε να ελιχθούμε.
Από την άλλη πλευρά, βρεθήκαμε απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων με προτεργάτες τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που επιχειρούσαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού. Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Στο σχέδιο αυτό, που συνένοχος και εκτελεστικό όργανο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές πολιτικές, πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει σε συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Ο βασικός τους στόχος είναι να έχουν ξεμπερδέψει με την αριστερή κυβέρνηση πριν τις εκλογές στην Ισπανία τον επόμενο Νοέμβριο.
Στόχος τους είναι να μας πιέσουν τόσο, ώστε να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες παραχωρήσεις και να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ασφυξία για την πρόκληση λαϊκής δυσαρέσκειας. Με τελικό στόχο είτε να μας ανατρέψουν, είτε να μας οδηγήσουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα τύπου Παπαδήμου, είτε -όπως έγινε με την κυβέρνηση Σαμαρά- να μας δέσουν τα χέρια και να μας ενσωματώσουν».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση: «Πετύχαμε το τέλος της τρόικας, πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας και πετύχαμε την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έχουμε μπροστά μας να αυξήσουμε τα έσοδα, αλλά κυρίως να στήσουμε τα πόδια της την κοινωνία που είναι ρημαγμένη και αυτά θα δίνουν βάση για πιέσεις.
Το επόμενο διάστημα θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους και εμπόδια για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό. Θα μετατρέψουμε το τετράμηνο που κερδίσαμε σε προγεφύρωμα της μεγάλης αλλαγής».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ξανά στα νομοσχέδια που ανακοίνωσε χθες και έκανε ειδική αναφορά στην ΕΡΤ και στην απόφαση για την ανάκληση των αδειών στις Σκουριές Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος είναι το σημαντικότερο, όποια κι αν είναι τα συμφέροντα.
Έκλεισε με αναφορά στο κόμμα: «Το κόμμα δεν θα γίνει μηχανισμός νομής της εξουσίας, πρέπει να είναι κοντά στην κυβέρνηση και να την τραβά από το μανίκι αλλά το κόμμα πρέπει να γίνει πιο μαζικό και πιο μαχητικό».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μόσχα: «Προσεκτικά σχεδιασμένη» η δολοφονία του Νεμτσόφ (ανανεωμένο)


ImageHandler (1)
H δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ στη Μόσχα είχε «σχεδιαστεί προσεκτικά», σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν σήμερα Ρώσοι ερευνητές.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το έγκλημα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με κάθε λεπτομέρεια όπως για παράδειγμα η περιοχή που επιλέχθηκε για να διαπραχθεί η δολοφονία» στη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, επισήμανε σε μία ανακοίνωση η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.
«Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι Μακάροφ», ένα περίστροφο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ρωσικό στρατός, τονίζεται στο δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές περισυνέλλεξαν από το σημείο της δολοφονίας έξι κάλυκες διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που προέρχονταν όμως από διαφορετικούς κατασκευαστές.
«Ο Μπόρις Νεμτσόφ επέστρεφε με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας. Είναι προφανές ότι εκείνοι που σχεδίασαν αυτό το έγκλημα, όπως και οι αυτουργοί, είχαν ενημερωθεί για τη διαδρομή που ακολουθούσε» συμπέρανε η Επιτροπή, που έχει αναλάβει τις έρευνες.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας καταθέτουν ήδη στην αστυνομία.
Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών εξάλλου εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να εξακριβώσει τα κίνητρα της δολοφονίας Νεμτσόφ, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου να επρόκειτο για μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Η επιτροπή, όπως αναφέρεται, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση ακραίων ισλαμιστών ή ακόμα και ότι η δολοφονία του στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Απίστευτο! Ο διευθυντής της Bild γράφει άρθρο στα… ελληνικά και μας προτρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή


kei
Η λαϊκίστικη γερμανική εφημερίδα Bild αναρτά κείμενο γραμμένο στα ελληνικά και μας καλεί, να επιστρέψουμε στη δραχμή, με… ανταλλάγματα!
Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την καμπάνια του «ΝΕΙΝ» (όχι) στην περαιτέρω χρηματοδότηση προς την πατρίδα μας, ο διευθυντής της εφημερίδας Bild Kei Diekmann με προσωπική του παρέμβαση, αναφερόμενος στη χώρα μας, λίγο πολύ καλεί σε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα «για να μην ταλαιπωρούμαστε».
Ο κ. Diekmann εκφράζει την άποψη πως το Ευρώ είναι για τη χώρα μας ένα «σωσίβιο με …μολύβι» και πως είναι κρίμα οι Έλληνες να ταλαιπωρούνται και φυσικά να ταλαιπωρούν. Παράλληλα ψέγει στο βαρυσήμαντο άρθρο του τη γερμανική, ευρωπαϊκή αλλά και ελληνική πολιτική ελίτ που τόσα δεινά επιφύλαξαν στους ταλαιπωρημένους από τη φτώχεια Έλληνες και βλέπει ως λύση μια έντιμη έξοδο στο εθνικό μας νόμισμα. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να εξηγεί πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα, το ότι η χώρα θα αποκοπεί από τον φυσικό της χώρο και τί θα συμβεί με τις απανωτές υποτιμήσεις του εθνικού πλέον νομίσματος.
Παράλληλα, ο διευθυντής της Bild φαίνεται να εκφράζει μια νέα λογική που κερδίζει έδαφος στο Βερολίνο το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή πλέον σύγκρουση με την Αθήνα. Μια μορφή «συμβιβασμού» αλλά με τίμημα την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Λύση όμως αχαρτογράφητη κι άκρως επικίνδυνη κυρίως για την Ελλάδα αλλά εν μέρει και για την Ευρωζώνη.
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο που για πρώτη φορά στα χρονικά του γερμανικού Τύπου είναι γραμμένο και στη γλώσσα μας:
KAI DIEKMANN
Ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα
«H Ελλάδα είναι κακοποιημένη. Οι άνθρωποι υποφέρουν λόγω των μεγάλων χρεών και της δυσκολότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης. Η ανεργία σβήνει από μια ολόκληρη γενιά την ελπίδα και το μέλλον.
Από το κράτος λείπουν οι δομές, οι θεσμοί, αλλά κυρίως οι ανιδιοτελείς πολιτικοί και η ελίτ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για να βγει η χώρα από αυτήν την καταστροφή.
Η βοήθεια δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη – που συνεχίζεται – βοηθούν απλώς στην εξυπηρετήση των τεράστιων χρεών. Δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αντιθέτως εμποδίζουν μια αληθινά καινούργια αρχή.
Το σωσίβιο που έριξε η Ευρώπη στην Ελλάδα είναι από μολύβι.
Η εφημερίδα BILD δεν θα κουραστεί να κριτικάρει τη λανθασμένη πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για την Ελλάδα.
Η εφημερίδα BILD δε θα σταματήσει να επισημαίνει το γεγονός, πως ο υποσχέσεις τόσο των δικών μας όσο και των Ελλήνων πολιτικών δεν τηρήθηκαν.
Η θέση της εφημερίδας BILD είναι ξεκάθαρη : η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς το Ευρώ.
Αλλά η εφημερίδα BILD δεν στέκεται μόνο στο πλευρό της Γερμανίας αλλά και στο πλευρό των ανθρώπων της Ελλάδας.
Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από αυτή την κρίση και έχουν χάσει τα πάντα. Οι δημοσιογράφοι μας, ενημερώνουν συνεχώς για την εξαθλίωση μιας ολόκληρης χώρας, για τα συσσίτια, για άπορους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να σκαλίζουν σωρούς σκουπιδιών για βρουν φαγητο.
Η εφημερίδα BILD έγραψε πραγματικά ρεπορταζ για την οικονομική ανέχεια αλλά και το θράσος των ελίτ και των κυβέρνησεων της Ελλάδας.
Δεν ειναι εύκολο να δείξεις κατανόηση οταν γινονται διαδηλώσεις στις οποίες χλευάζεται οι Γερμανία, σε όλες τις προσβολές των Ελλήνων πολιτικών σε σχέση με την γερμανική αλληλεγγύη , δεν ειναι εύκολο να δείξεις αλληλεγγύη οταν οι πολίτες ειναι υπέρ των δεξιών, των αριστερών, των ριζοσπαστικων κομμάτων της Ελλάδας που ακολουθούν τετοιες πολιτικές.
Δεν είναι άλλωστε στόχος μας λόγω πολιτικής ορθότητας να παραβλέπουμε καταστροφικές εξελίξεις. Αλλά ένα είναι τελείως ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο: στους ανθρώπους της Ελλάδας “τους Έλληνες”, ευχόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.
Ένα μέλλον, στο οποίο οι γονείς να μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά τους και οι νέοι να μην βυθίζονται στην απόγνωση.
Ένα μέλλον, στο οποίο μια οικονομικά δυνατή Ελλάδα θα κάνει περήφανους τους ανθρώπους της.
Ένα τέτοιο μέλλον είναι το καλύτερο για την Ελλάδα, τους ανθρώπους της και την Ευρώπη».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Θρίλερ με τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας: Σκληροί όροι από την ΕΚΤ


protogenes_pleonasma
Εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την Ευρωζώνη, για να δώσει την άδεια στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο προσεχές διάστημα.
Την ερχόμενη Παρασκευή, η Ελλάδα καλείται να εξοφλήσει 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια και 310 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης, που πραγματοποιείται για να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση του 1,4 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι διπλό. Πρώτον, από το 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που λήγουν την Παρασκευή, κάτι περισσότερο από τα μισά είχαν αγοράσει ξένοι επενδυτές. Οι οποίοι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, αγοράζοντας τα νέα έντοκα γραμμάτια.
Δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην καλύψουν στη νέα έκδοση τη συμμετοχή των ξένων και να περιοριστούν στην αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που έχουν αγοράσει οι ίδιες.
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχούν ότι οι υποχρεώσεις της Παρασκευής (έντοκα γραμμάτια και αποπληρωμές προς ΔΝΤ) δεν θα καλυφθούν. Αν, όμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν καταφέρει να αντλήσει το σύνολο των 1,4 δισ. ευρώ, τότε θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τα ήδη οριακά ταμειακά διαθέσιμα, στερώντας σημαντικούς πόρους για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ανάψει το «πράσινο φως» η ΕΚΤ, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν επιπλέον έντοκα γραμμάτια, έχει ζητήσει από την Ευρωζώνη να εγγυηθεί τον έξτρα δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.
Δηλαδή, να εγγυηθεί ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του (να πτωχεύσει), θα καλύψει η Ευρωζώνη τις λήξεις των επιπλέον εντόκων γραμματίων που θα αγοράσουν οι τράπεζες.
Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ δεν δείχνει πρόθυμη να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τις ίδιες. Ωστόσο, ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να απασχολήσει και το Eurogroup της 9ης Μαρτίου.
Ενα Eurogroup που θα συνεδριάσει λίγο πριν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου βρεθούν στο «κόκκινο», καθώς οι προβολές των ταμειακών ροών δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στις 12 Μαρτίου τα κρατικά ταμεία θα έχουν «τρύπα» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ; ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τι είπε ο Βαρουφάκης για τους μισθούς...


Τι είπε ο Βαρουφάκης για τους μισθούς - ΒΙΝΤΕΟ
BINTEO...
Για τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μίλησε επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ.
Για τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε, πως, "θα είμαστε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά...
παράλληλα καθόμαστε stand by σε περίπτωση που χρειάζεται να παρέμβουμε στη συλλογική διαπραγμάτευση".

Για τον δημόσιο τομέα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι ανισότητες των μισθών θα εξομαλυνθούν μέσα από ένα μισθολόγιο που θα άρει ορισμένες αδικές.

Δείτε το βίντεο:

Read more...

Ομιλία στο Σύνταγμα Κουτσούμπας: Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του ομιλία στο συλλαλητήριο του κόμματος στην Πλατεία Συντάγματος είπε ότι όσοι ανταποκρίθηκαν με την φυσική τους παρουσία στο προσκλητήριο του ΚΚΕ, αλλά και όσοι είναι παρόντες «με το νου και την καρδιά τους από όλη την χώρα και από τα πέρατα της οικουμένης» ζητούν την άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, δεν δείχνουν καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου και τάσσονται υπέρ της ρήξης με τους δυνάστες του λαού, «την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους».
koutsou
Ανέφερε ότι η προ μηνός ορκισθείσα «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, σήμερα όχι μόνο δεν έφερε στην Βουλή αμέσως νόμο για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, αλλά αντίθετα προχώρησε «σε νέα συμφωνία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου και των δεσμεύσεων του δηλαδή συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Πρόσθεσε ότι της τετράμηνης παράτασης έπεται νέο μνημόνιο -ανεξαρτήτως ονομασίας του- και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει αμέσως στην Βουλή αυτή την 4μηνη συμφωνία προς ενημέρωση και έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας εγκάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για κοροϊδία εις βάρος του λαού με την μετονομασία της τρόικας σε «3 θεσμούς», που παραμένουν εδώ «μέσω των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που θα ενισχυθούν με την «λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη».
Αναφερόμενος, αναλυτικά σε σειρά των όσων θα επακολουθήσουν της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εταίρους είπε ότι «η λαϊκή οικογένεια θα πληρώσει το λογαριασμό», προσθέτοντας πως «ένα προς ένα τα μέτρα της «λίστας Βαρουφάκη» είναι «τοξικά» γιατί είναι βαθιά ταξικά και γι αυτό την συμφωνία της κυβέρνησης έσπευσαν να χαιρετήσουν πρώτοι απ' όλους οι εταίροι της, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι, αλλά και οι ΗΠΑ. Και δω στην Ελλάδα σύσσωμη η πλουτοκρατία του τόπου, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι».
Χαρακτήρισε «διαφημιστική απάτη» τα περί «περήφανης διαπραγμάτευσης» και επισήμανε ότι η ΕΕ από την πρώτη στιγμή ήταν, είναι και παραμένει «αγέλη λύκων» και «δεν άλλαξε επειδή στην Ελλάδα κυβέρνηση έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Επικαλούμενος αποστροφή του πρωθυπουργού περί «αποκατάστασης της λαϊκής κυριαρχίας» είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ρυθμίσει την οικονομία και την παραγωγή της εκτός των δεσμεύσεων και των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ και υπογράμμισε ότι «η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαίρετη με τη ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και με την επιτακτική ανάγκη να περάσει στα χέρια του εργαζόμενου λαού, ο πλούτος, οι παραγωγικές δυνατότητες, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Με το λαό στην εξουσία, νοικοκύρη και αφέντη».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα το γεγονός πως μια «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση συμφωνεί με την επέκταση του μνημονίου, αποδεικνύουν πως ο διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές» είναι απατηλός, διότι, ειδικά, οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις ουδέποτε αντιπάλεψαν την ουσία του μνημονίου που είναι η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα μέτρα για την διασφάλιση της γενικής ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, τα οποία φορτώνονται στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
Είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κρίνονται αναλόγως της τοποθέτησής τους στο κρίσιμο ερώτημα «με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και τις διεθνείς τους συμμαχίες ή με το λαό, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης ή με την ανατροπή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που όλη η οργάνωση της παραγωγής της οικονομίας, της κοινωνίας, θα έχει ριζικά διαφορετική βάση, τις κοινωνικές σχέσεις εργασίας, τον κεντρικό σχεδιασμό και γι' αυτό θα μπορεί να έχει στο επίκεντρό του τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους».
«Σε αυτή τη ριζικά διαφορετική οικονομική και κοινωνική βάση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος κρατικών εσόδων-εξόδων, καταργούνται τα χρέη που δημιούργησε το κράτος των καπιταλιστών, γίνεται πράξη η αποδέσμευση από την ΕΕ, από κάθε διακρατική ένωση του κεφαλαίου» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε «ντροπή» την παρουσίαση εκ μέρους της κυβέρνησης της νέας συμφωνίας ως αποτελέσματος της λαϊκής θέλησης, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει τον λαό σε χειροκροτητή της πολιτικής της και πρόσθεσε ότι η θέληση απαλλαγής από τα μνημόνια περνά μέσα από την στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ και μέσα από την ανάπτυξη της πάλης για «ανάκτηση των απωλειών, ξεκινώντας από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, την κατοχύρωση των ΣΣΕ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, τη ρητή απαγόρευση των πλειστηριασμών της α΄ και β΄ κατοικίας. Με κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση όλων των φόρων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι αντικατάστασή του από άλλον φόρο για το λαό, παρά μόνο 45% φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο».
Αυτό που προτείνει το ΚΚΕ είναι πάλη «για ανάκτηση των απωλειών του λαού, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με άλλο δρόμο ανάπτυξης για το λαό, με αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ» είπε.
Ανάφερε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ δεν συνιστά κίνηση εντυπωσιασμού και πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στην πρόταση του ΚΚΕ. Είναι υποχρεωμένος όμως να δώσει απάντηση στο λαό και στις πραγματικές του ανάγκες, όπως αυτές διατυπώνονται στην πρότασή μας για κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων εδώ και τώρα, με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού» είπε ο κ. Κουτσούμπας.
«Ο λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και στο λαό είναι υπόλογος. Ή θα καταργήσει τις λαιμητόμους, τα μέτρα και τα παράμετρα σε βάρους του λαού. Ή ο λαός θα πάρει όλα τα μέτρα να τα ανατρέψει στην πράξη, ενισχύοντας τους ταξικούς αγώνες, την κοινωνική λαϊκή συμμαχία του, απέναντι σε όποιον τον υπονομεύει, απέναντι σε όποιον υποθηκεύει το μέλλον του.
'Αλλος δρόμος δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν βάζει πρόκειται να κρύψει την αλήθεια από τον λαό, δεν υποκύπτει σε κελεύσματα και κούνημα του δάκτυλου σε νεότευκτους, αλλά και παλιάς κοπής δήθεν αριστερούς, και δεν βάζει στο ζύγι την ζωή του λαού και δεν την εκταμιεύει σε νούμερα και αριθμούς για να κάνουν μπίζνες ντόπιοι και ξένοι καρχαρίες.
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του με αναφορά σε στίχους από τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε σε ενίσχυση των αγώνων και του ΚΚΕ με την πραγματική ελπίδα να βρίσκεται στον «ταξικό, παλλαϊκό αγώνα».
http://www.matrix24.gr/

Read more...