Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Θρίλερ με τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας: Σκληροί όροι από την ΕΚΤ


protogenes_pleonasma
Εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την Ευρωζώνη, για να δώσει την άδεια στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο προσεχές διάστημα.
Την ερχόμενη Παρασκευή, η Ελλάδα καλείται να εξοφλήσει 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια και 310 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης, που πραγματοποιείται για να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση του 1,4 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι διπλό. Πρώτον, από το 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που λήγουν την Παρασκευή, κάτι περισσότερο από τα μισά είχαν αγοράσει ξένοι επενδυτές. Οι οποίοι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, αγοράζοντας τα νέα έντοκα γραμμάτια.
Δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην καλύψουν στη νέα έκδοση τη συμμετοχή των ξένων και να περιοριστούν στην αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που έχουν αγοράσει οι ίδιες.
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχούν ότι οι υποχρεώσεις της Παρασκευής (έντοκα γραμμάτια και αποπληρωμές προς ΔΝΤ) δεν θα καλυφθούν. Αν, όμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν καταφέρει να αντλήσει το σύνολο των 1,4 δισ. ευρώ, τότε θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τα ήδη οριακά ταμειακά διαθέσιμα, στερώντας σημαντικούς πόρους για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ανάψει το «πράσινο φως» η ΕΚΤ, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν επιπλέον έντοκα γραμμάτια, έχει ζητήσει από την Ευρωζώνη να εγγυηθεί τον έξτρα δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.
Δηλαδή, να εγγυηθεί ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του (να πτωχεύσει), θα καλύψει η Ευρωζώνη τις λήξεις των επιπλέον εντόκων γραμματίων που θα αγοράσουν οι τράπεζες.
Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ δεν δείχνει πρόθυμη να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τις ίδιες. Ωστόσο, ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να απασχολήσει και το Eurogroup της 9ης Μαρτίου.
Ενα Eurogroup που θα συνεδριάσει λίγο πριν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου βρεθούν στο «κόκκινο», καθώς οι προβολές των ταμειακών ροών δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στις 12 Μαρτίου τα κρατικά ταμεία θα έχουν «τρύπα» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ; ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: