Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Προς υπουργούς: Μαζευτείτε!


Με το "καλημέρα" ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί άρχισαν την τηλεοπτική πασαρέλα.

ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ!

Πρώτα θα κάνετε έργο, θα αποδώσει το έργο αυτό και μετά περάστε και από την πασαρέλα.

Αποδείξτε πρώτα ότι ήσασταν άξιοι της εμπιστοσύνης του Γιώργου!

Δεν είναι δυνατόν την δεύτερη μέρα της κυβέρνησης, αντί να είστε στα γραφεία σας και να ενημερώνεστε να βγαίνετε στο γυαλί για να λέτε τι... θα κάνετε.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ!

Επειγόντως να λειτουργήσουν εκπρόσωποι τύπου των υπουργείων.
/krogias.


Read more...

"Παγώνουν" οι ημιυπαίθριοι

"Παγώνει" σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση για του ημιυπαίθριους, παραμένει σε ισχύ η απόσυρση των αυτοκινητων με αλλαγες όμως στα τέλη κυκλοφορίας. Η έκτακτη εισφορά και το ΕΤΑΚ θα καταβληθούν κανονικά. Επισης, πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζεται το αντίτιμο των διοδίων.

Η προκήρυξη για τους δημόσιους οργανισμούς

Επιπλέον, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπ. Εσωτερικών η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων σε οργανισμούς και γραμματείες υπουργείων με δημόσιο διαγωνισμό. Δικαίωμα να υποβάλει το βιογραφικό του και να λάβει μέρος στο διαγωνισμό θα έχει ο καθένας.Από την κυβέρνηση έγινε σαφές ότι η διαδικασία της επιλογής θα γίνει άμεσα, προκειμένου να μην μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακέφαλοι οι οργανισμοί. Τις αιτήσεις θα αξιολογήσει επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Ραγκούσης και ο Χ. Παμπούκης.


Συνάντηση Παπανδρέου- Προβόπουλου

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με έμφαση στο έλλειμμα, τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο. Αναλυτικά.

Συστράτευση ζητεί η Κατσέλη

Τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της αγορά ζήτησε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στους υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολούνται με τον τομέα εμπορίου κατά την επίσκεψή της στο κτίριο στην πλατεία Κάνιγγος. Περισσότερα

Ερχεται κλιμάκιο της Κομισιόν

Tην ερχόμενη εβδομάδα – πιθανότατα - κλιμάκιο της Κομισιόν αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας και να έχει τις πρώτες επαφές με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ενόψει και του ΕΚΟΦΙΝ της 20ης Οκτωβρίου, όπου θα γίνει το πρώτο επίσημο ραντεβού του νέου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια.
Περισσσότερα.

.nooz.gr

Read more...

Τα είπε έξω από τα δόντια ο Γιάννης Ραγκούσης στη τελετή παράδοσης


του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης...Με μικρότητες και βλακώδεις αιχμές οι αποχωρήσαντες !!!
Σήκωσε το γάντι και απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης, στις επικρίσεις του Σταύρου Καλαφάτη για την κατάργηση του Μακεδονίας θράκης, στην τελετή παράδοσης πρίν απο λίγο..
Μίλησε για την αναβάθμιση του υπουργείου.. με υφυπουργούς για όλη τη βόρεια Ελλάδα με ουσιαστικές αρμοδιότητες...
Η Λούκα Κατσέλη..μίλησε για την πραγμάτωση της δέσμευσης της κυβέρνησης στην ουσιασιτκή αποκέντρωση....
Μίλησε και η νέα Υφυπουργός Θεοδώρα Τζαγκρή και είπε.. εδώ είμαστε και εδώ θα είμαστε για τα προβλήματά Σας...
Μίλησε και ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης.. και δήλωσε ότι εδώ θα είναι το μητροπολιτκό κέντρο τηςε Ευρώπης.. με ουσιαστικές παρεμβάεις και παρουσία του κράτους εδώ ουσιαστική!!
Δείτε τα αποκλειστικά βίντεο της τελετής παράδοσης... και τις δηλώσεις..
και ακούστε προσεκτικά τις δηλώσεις δύο εκ των κορυφαίων υπουργών που βρέθηκαν εδώ.. για να κρίνετε άν είναι αναβάθμιση ή υποβάθμιση..


Έτσι είναι.. τι δηλαδή πρέπει να φέρει τον τίτλο του Υπουργείου χωρίς καμία μέχρι τώρα αρμοδιότητα; Απλά για να βολεύονται κάποιοι με όνομα Υπουργού; Δηλαδή ο τίτλος " Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης" τί σημαίνει ότι καταργείται το όνομα.. "ούξου υποτιθέμενοι ντεμέκ πατριδοκάπηλοι"!!!

stoxasmos-

Read more...

Η απλοποίηση των διαδικασίων ίδρυσης επιχειρήσεων η πρώτη κίνηση Κατσέλη...



Η ανάταξη της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στους υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει η...

απαραίτητη προεργασία και δεν θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την ολοκλήρωση και κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Με ταχείς διαδικασίες, όπως είπε η κ. Κατσέλη, θα προωθηθεί και το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και στη ρύθμιση θεμάτων για το υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο.

Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία ανάπτυξης, κάνοντας μνεία στα κοινοτικά προγράμματα στήριξης, στον αναπτυξιακό νόμο, στις κρατικές προμήθειες, στο πλαίσιο της ώθησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στη σημασία της ποντοπόρου ναυτιλίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ζήτησε από τους διευθυντές να καταθέσουν στο γραφείο της μέχρι τη Δευτέρα προτάσεις και παρατηρήσεις για τους τομείς που διαχειρίζονται, ενώ κάλεσε τους γενικούς γραμματείς να παραμείνουν στις θέσεις τους για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την επιλογή των διαδόχων τους με τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Η Λούκα κατσέλη ζήτησε, τέλος, και την κατανόηση των υπαλλήλων του υπουργείου για την αταξία που υπάρχει αυτές τις πρώτες μέρες".
enet.gr

nonews-news


Read more...

Ατμόσφαιρα που θύμιζε κάτι μεταξύ Βερσαλλιών και Αραβικών Εμιράτων...

Δερμάτινους καναπέδες και μεταξωτά υφάσματα (για επιδέξα οπίσθια) βρήκε η Σεγκολέν στο Παιδείας...


Έπαθε πλάκα η γυναίκα. Παρότι πολυταξιδεμένη. Την χλιδή που συνάντησε σ' αυτό το υπουργείο δεν την...

...είχε ξαναδεί πουθενά.

Η ίδια είπε ότι οι εικόνες της θύμιζαν Βερσαλλίες ή Αραβικά Εμιράτα. Σκαλιστά ξύλα,δερμάτινοι καναπέδες, μεταξωτά υφάσματα, μαξιλαράκια, ακριβοί πίνακες.

Ωραίοι υπουργοί. Ο ένας (Στυλιανίδης) έτρωγε του σκασμού και ο άλλος (Σπηλιωτόπουλος) μέσα στη χλίδα...


nonews-news.

Read more...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Στην Κωνσταντινούπολη θα πάει αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου. Το μάθαμε πριν από λίγο από καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό. Ίσως συναντηθεί με τον Ερντογάν, καθώς ο νέος πρωθυπουργός θα πάει την άλλη Δευτέρα στην Κύπρο.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ...

Επιβεβαιωθήκε πριν από λίγο η πληροφορία που σας δώσαμε στις 2.48 μμ για το πρώτο ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη. Πριν από λίγο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναδημοσίευσε τηλεγράφημα του Τουρκικού Πρακτορείου "Ανατολή" (πατήστε κλικ).
/fimotro
Read more...

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ...


Γράφει ο Γιάννης Παντελάκης
(από την Ελευθεροτυπία)

Πολλοί σχολιογράφοι τηλεοράσεων ή εφημερίδων υποδέχτηκαν με σχεδόν απαξιωτικό τρόπο την τοποθέτηση υπουργών με άγνωστο για τους πολλούς επώνυμο και άγνωστη για τους περισσότερους δραστηριότητα. Ιδιαίτερα, στάθηκαν στην περίπτωση της Τίνας Μπιρμπίλη, της υπουργού Περιβάλλοντος. Πού ακούστηκε μια άγνωστη κυρία, που δεν ανήκει στην κατηγορία των... ενο επαγγελματιών της πολιτικής, που δεν έχει τη συνήθεια να παρελαύνει σε τηλεοπτικά παράθυρα ή να ποζάρει σε φακούς φωτογράφων, που δεν τη γνωρίζει σχεδόν κανένας, ν' αναλάβει ένα τόσο σημαντικό υπουργείο; Ελα ντε. Δεν είναι υποχρέωση των σχολιογράφων να γνωρίζουν ούτε τις σπουδές της κ. Μπιρμπίλη ούτε τις πολυετείς δραστηριότητές της, είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε ως σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Υποχρέωσή τους είναι να κρίνουν την κάθε κ. Μπιρμπίλη με έναν εντελώς διαφορετικό αξιακό κανόνα: Από τον βαθμό αναγνωρισιμότητάς της, τον αριθμό των τηλεοπτικών της εμφανίσεων ή έστω τις κομματικές της περγαμηνές. Αν οι επιδόσεις της σε αυτούς τους τομείς δεν είναι υψηλές, πόσω μάλλον της συγκεκριμένης υπουργού που είναι μηδαμινές, τότε έχουν κάθε δικαίωμα να την απαξιώνουν και να μιλούν ή να γράφουν υποτιμητικά γι' αυτήν. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία που υπηρετούν, αυτό κάνουν. Δεν θα περιμένουν ούτε καν το έργο της κ. Μπιρμπίλη για να κρίνουν αν πέτυχε ή όχι στο χαρτοφυλάκιο το οποίο της ανατέθηκε.
Τους αρκεί ότι δεν τη γνωρίζουν...
fimotro


Read more...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ


Ένα επταήμερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τον Τσε Γκεβάρα ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στον κινηματογράφο «Ααβόρα» (Ιπποκράτους 180, στάση μετρό «Αμπελόκηποι»), με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από τη δολοφονία του. Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τη New Star σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας, θα... διαρκέσει ώς τις 14 Οκτωβρίου. Οι προβολές θα γίνονται καθημερινά από τις 18:30 ώς τις 00:30 (ημερήσιο εισιτήριο για όλες τις προβολές 8 ευρώ, φοιτητικό-παιδικό 6 ευρώ).
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 50 ντοκιμαντέρ με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τα αρχεία της Κούβας, ανέκδοτες εικόνες και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα, φίλους και συντρόφους, ενώ περιγράφουν όλα τα στάδια της ζωής του Τσε.
Από πλευράς Ελλήνων δημιουργών θα προβληθούν ντοκιμαντέρ των Γιώργου Αυγερόπουλου, Σεμίνας Διγενή, Στέλιου Κούλογλου, Κώστα Μπαξεβάνη και Παύλου Τσίμα.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί απαγγελίες ποιημάτων, αναγνώσεις κειμένων που υπογράφει ο ίδιος, καθώς και σημαντικών αποσπασμάτων της αλληλογραφίας του προς την οικογένειά του και τον Φιντέλ Κάστρο.
Τέλος, θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συναυλίες με τραγούδια για τον Τσε που έχουν ερμηνεύσει οι Μάνος Λοΐζος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Λέκκας κ.ά.
fimotro


Read more...

ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ...



Πάει του έφυγε ο τσαμπουκάς και η μαγκιά. Στην πρώτη του προεκλογική παρέμβαση ο Λ. Ζαγορίτης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ν. Χατζηνικολάου στον Real fm ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Δεν του έβγαινε η φωνή. Μιλούσε με ήπιο τρόπο και ήταν μαζεμένος σε όλα. Αποκάλυψε ότι δεν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Ένας άλλος Ζαγορίτης. Το μαύρισμα τον ηρέμησε για τα καλά...
fimotro.
Read more...

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡ-ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Σκέψεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου κρατικού τραπεζικού πυλώνα διατυπώνει το νέο οικονομικό επιτελείο, ώστε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο ανάταξης.
Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου βρίσκονται δύο τράπεζες: η ATEbank και το...
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η δημιουργία ενός γιγαντιαίου τραπεζικού οργανισμού που θα λειτουργούσε ως ουσιαστικός ανταγωνιστής της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία το Δημόσιο διαθέτει μεν μερίδιο, χωρίς όμως να μπορεί να την αξιοποιήσει ως εργαλείο για την άσκηση πολιτικής δανειοδοτήσεων ή ακόμα και κοινωνικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση παρακολουθεί και τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες ενδέχεται να κινηθούν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός αντίβαρου στην κυριαρχία της Εθνικής Τράπεζας.

fimotro

Read more...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


Οι Έλληνες δώσανε σαφή και ξεκάθαρη εντολή στις 4 Οκτωβρίου. Δεν ανέχονται πια υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Δεν ανέχονται την υποκρισία. Έδωσαν σαφή εντολή στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αλλάξει όσα μπορεί και πρέπει, ώστε να γίνει μια νέα αρχή εκ βάθρων.

Είναι σαφές ότι δεν πρέπει πλέον να υποστηρίζουμε και να ενισχύουμε πολιτικές χωρίς προγραμματισμό και σχεδιασμό. Δεν πρέπει πια να προχωράμε χωρίς αξίες, χωρίς να έχουμε επιχειρήματα, προτάσεις και όραμα για όσα θέλουμε να χτίσουμε.

Σύντομα θα φανεί το κενό που υπήρχε κάτω από τα επιφανειακά «επιτεύγματα» της προηγούμενης κυβέρνησης.. Ήταν φυσικό επόμενο να μην έχουν βρεθεί οι λύσεις εφόσον προχωρούσε χωρίς πρόγραμμα και σχεδιασμό. Θα φανεί η απραξία των τελευταίων έξι ετών που γύρισε τη χώρα χρόνια πίσω. Θα φανεί η έλλειψη σχεδιασμού και οράματος. Το ηχηρό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν η φωνή του κάθε Έλληνα που δήλωνε με αγανάχτηση να σταματήσει η ανούσια εμμονή στα επιφανειακά ζητήματα και να ασχοληθούν οι πολιτικοί με τα καθημερινά και τα ουσιαστικά. Χρειαζόμαστε περισσότερη ουσία, υψηλότερους στόχους και πολλή δουλειά για να τους υλοποιήσουμε.

Προχωρώντας λοιπόν στην ουσία αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που φέρει η νέα κυβέρνηση και το μήνυμα που στέλνει. Για ένα καλύτερο αύριο χρειάζεται συλλογικότητα, βούληση και σχεδιασμός. Χρειάζονται νέα πρόσωπα που έχουν όρεξη για δουλειά, βάζοντας στην άκρη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και πολιτικές. Αγωνιζόμαστε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, με καινοτόμες ενέργειες και δράσεις. Αρχίζουμε ξανά από τα θεμέλια, δίνοντας γερές βάσεις στο όραμα μας για μια Ελλάδα, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Η ίδια έλλειψη σχεδιασμού δυστυχώς παρατηρείται και σε τοπικό επίπεδο. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται επίσης ανανέωση και αλλαγή πορείας. Χρειάζεται να αποκτήσει όραμα και προγραμματισμό για να μπορεί να επιλύει τα ουσιαστικά θέματα της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς σχεδιασμό δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας δήμος. Χωρίς ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς βούληση για ουσιαστικές παρεμβάσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένας στόχος. Η νέα κυβέρνηση βάζει μπροστά τον πολίτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πάντα μπροστά το δημότη.

Στο δήμο μας έχουμε τρανά παραδείγματα λανθασμένων χειρισμών λόγω έλλειψης σχεδιασμού (Αιγοσθενών, βρεφονηπιακός, Καμίνι, Καραϊσκάκη, Παλαί). Η επιλεκτική ενημέρωση και ο διάλογος με τους πολίτες, οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, οι οποίες αντί να λύνουν κάποια προβλήματα, προκαλούν πολλά περισσότερα.

Η ανακύκλωση ξεκίνησε μεν, έστω και καθυστερημένα, αλλά χωρίς προγραμματισμό.

Η καθαριότητα του δήμου μας δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά ξανά στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν, σε καθημερινή βάση, υπεράνθρωπες προσπάθειες και δυστυχώς το αποτέλεσμα παραμένει ανεπαρκές.

Τα λόγια δεν θα πρέπει πλέον να προτρέχουν των έργων. Έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις, χωρίς να πραγματοποιούνται. Αν όσα έχουν λεχθεί, είχαν ήδη γίνει πράξη θα είχαμε ένα πράσινο, καθαρό και βιώσιμο Γαλάτσι. Αρκεί μια περιήγηση στην πόλη για να διαπιστώσει κανείς το αντίθετο. Δεν αρκούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα – όπως η τέλεια πόλη που παρουσιάζει το περιοδικό του δήμου – για να πειστεί ο δημότης ότι η πόλη του άλλαξε, ομόρφυνε. Χρειάζεται δουλειά και πράξη.

Η ποιότητα ζωής που πρέπει να έχουμε όλοι μας, αποτελεί ακόμα «άπιαστο» όνειρο.

Το αυτονόητο έχει καταλήξει να είναι ανέφικτο!


ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ 7-10-2009
Read more...

Κυβέρνηση: Αρμοδιότητες και προγραμματικές στην ατζέντα


του Γιάννη Μακρυγιάννη

Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργών και των υφυπουργών για να συμπληρωθεί το παζλ και να αναδειχθούν οι ισορροπίες και οι σχέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Παράλληλα και μετά τις τελετές παραδόσεων και παραλαβής των υπουργείων οι υπουργοί αρχίζουν να ετοιμάζουν τις προγραμματικές δηλώσεις τους, οι οποίες θα αρχίζουν να συζητούνται στη Βουλή την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν αρχικά την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε υπουργείο και να αναφέρουν τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για κάθε τομέα. Όλα αυτά θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο με το οποίο θα εμφανιστούν οι υπουργοί στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ορκωμοσία των νέων βουλευτών θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια θα υπάρξει η εκλογή του νέου προέδρου του κοινοβουλίου, θέση για την οποία το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο και των επτά νέων αντιπροέδρων.

protothema.gr


Read more...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ...


Στην καταγραφή της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης προχωρά άμεσα η νέα κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να συναντάται εκτάκτως το μεσημέρι στο Mέγαρο Mαξίμου με τον διοικητή της TτE Γ. Προβόπουλο. O κ. Προβόπουλος... που επέστρεψε χθες από τη Kωνσταντινούπολη όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, προέβλεψε πως το έλλειμμα οδεύει φέτος προς το 10% του AEΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η TτE στη διάθεσή της. Δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του πρώην οικονομικού επιτελείου. ]
O κ. Γ. Παπαθανασίου έχει δηλώσει πως το έλλειμμα βρίσκεται τουλάχιστον στο 6% του AEΠ και είναι πιθανό να αυξηθεί στο 7% - 8% αν η νέα κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τα μέτρα που έλαβε η N.Δ. Eκτιμά πάντως πως αν η κυβέρνηση του ΠAΣOK παρουσιάσει ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα θα μπορέσει να κερδίσει μία τριετή παράταση του χρόνου προσαρμογής, κάτι που επισήμανε χθες και στον νέο υπουργό Oικονομικών.
Συσκέψεις Oι νέοι υπουργοί με τα επιτελεία τους είχαν χθες μέχρι αργά το βράδυ αλλεπάλληλες συσκέψεις για την κατανομή των αρμοδιοτήτων στα νέα οικονομικά υπουργεία. Eντός των ημερών θα ανακοινωθούν τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, με ειδική βαρύτητα σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς.
Kαθοριστικό ρόλο έχει το αναβαθμισμένο υπουργείο Oικονομικών που θα λειτουργήσει στα πρότυπα των αντίστοιχων υπουργείων στη M. Bρετανία και Γερμανία. Eτσι, η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και η εποπτεία της κεφαλαιαγοράς και των τραπεζών παραμένουν στον νέο υπουργό Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο όποιος από χθες εγκαταστάθηκε στη οδό Nίκης, στο κτίριο του παλαιού υπουργείου Oικονομίας.
O κ. Παπακωνσταντίνου επωμίζεται και το δύσκολο καθήκον των σκληρών διαπραγματεύσεων με τη Kομισιόν και τις ξένες αγορές. Στις αρμοδιότητες του, περιλαμβάνονται η σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εισοδηματική πολιτική, οι ΔEKO, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και ο ελεγκτικός και φορο-εισπρακτικός μηχανισμός.
Eρωτηματικό παραμένει ποιο υπουργείο θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, τις ΣΔIT κ.ά. αν και οι πληροφορίες θέλουν να μένουν στο υπουργείο Oικονομικών.
Aγορά - Eπιχειρηματικότητα H προώθηση της επιχειρηματικότητας και ο έλεγχος της αγοράς περνάει στο νέο υπουργείο Oικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Nαυτιλίας, το οποίο βασικά απορροφά όλες τις αρμοδιότητες του καταργημένου πλέον υπουργείου Aνάπτυξης μαζί με τον τομέα Eμπορίου πλην των τομέων της Eνέργειας και της Eρευνας - Tεχνολογίας καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι του επίσης καταργημένου υπουργείου Nαυτιλίας.
H νέα υπουργός κ. Λούκα Kατσέλη δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα καθορίζουν τις ακριβείς αρμοδιότητες και την κατανομή τους, ανάμεσα στους υφυπουργούς προωθούνται άμεσα, ξεκαθάρισε όμως ότι οι τομείς Bιομηχανίας, Eποπτείας της Aγοράς, Aνταγωνισμού, Προστασίας του Kαταναλωτή, Στήριξη των Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων και προώθηση της επιχειρηματικότητας μένουν στον τομέα της ευθύνης της.
Στις αρμοδιότητές της περνάει και το EΣΠA, που μέχρι σήμερα το χειριζόταν το παλαιό υπουργείο Oικονομίας. H κ. Kατσέλη δήλωσε ότι το γραφείο της θα βρίσκεται στον 6ο όροφο του πρώην υπουργείου Aνάπτυξης στη Mεσογείων. Σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη -έδρα του υφυπουργού Mάρκου Mπόλαρη- ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το κτίριο του τομέα Eμπορίου στην πλατεία Kάνιγγος.
H δήλωση της νέας υπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Kατερίνα Mπατζελή ότι η αρμοδιότητα του ελέγχου της αγοράς που αφορά στην παραγωγή τροφίμων από το χωράφι μέχρι το ράφι θα περάσει στο υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης, δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το αν το υπουργείο που εποπτεύει θα λάβει αρμοδιότητες και από τον τομέα Eμπορίου, του παλαιού υπουργείου Aνάπτυξης. H κ. Kατσέλη, πάντως, υπήρξε σαφής ότι η Προστασία του Kαταναλωτή είναι στις αρμοδιότητές της.
Ναυτιλιακή πολιτική και γραμματεία Αιγαίου
Στο νέο υπουργείο Oικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Nαυτιλίας περνούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ποντοπόρο ναυτιλία και την ναυτιλιακή πολιτική, επίσης η κ. Kατσέλη φαίνεται να διατηρεί στις αρμοδιότητές της το χαρτοφυλάκιο της ακτοπλοΐας με τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές.
Eπίσης, χθες διευκρινίστηκε ότι η γενική γραμματεία Λιμένων όσον αφορά την εποπτεία των οργανισμών λιμένων (OΛΠ - OΛΘ ) περνάει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Oικονομίας.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περνάει η εποπτεία του Λιμενικού Σώματος, η Διεύθυνση Aσφάλειας της Nαυσιπλοΐας και το κομμάτι των λιμένων που αφορά την ασφάλεια.
Στο υπουργείο Eσωτερικών υπό τον υφυπουργό Nτίνο Pόβλια συστήνεται η γενική γραμματεία Aιγαίου που θα διαχειρίζεται τα θέματα αρμοδιότητας του πρώην υπουργείου Aιγαίου πλην των θεμάτων της ακτοπλοΐας. Eρωτηματικό παραμένει αν στο υπουργείο Oικονομίας θα περάσουν το NAT, ο Oίκος Nαύτη, η ναυτική εκπαίδευση και η ναυτική εργασία.
fimotro.

Read more...

Μετά τη συντριβή...








Read more...

Ξεκινά το νοικοκύρεμα των οικονομικών

Tην ερχόμενη εβδομάδα – πιθανότατα - κλιμάκιο της Κομισιόν αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας και να έχει τις πρώτες επαφές με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ενόψει και του ΕΚΟΦΙΝ της 20ης Οκτωβρίου, όπου θα γίνει το πρώτο επίσημο ραντεβού του νέου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια.

Η χορήγηση παράτασης προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική διαδικασία μόνο που η Ελλάδα από το άρθρο 104 παρ. 7 που βρίσκεται σήμερα, θα μεταφερθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 που προβλέπει στενή κοινοτική εποπτεία της οικονομίας της, κάτι που θα ήταν δυσάρεστο αν σε αυτό το σκαλοπάτι βρισκόταν μόνη της, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο ίδιο επίπεδο θα βρεθούν τελικά και πολλές άλλες κοινοτικές χώρες και πιθανότητα η Γαλλία.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εκφράσει στο μέλλον και νέα αδυναμία εκπλήρωσης των προθεσμιών που θα ορίσει το ΕΚΟΦΙΝ μετά από σχετική εισήγηση της Κομισιόν, η χώρα μας μπορεί να υποστεί σοβαρές ποινές όπως είναι η αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το ταμείο της Συνοχής, καθώς και η ενδεχόμενη επιβολή προστίμου.

nooz.gr

Read more...

Παραδέχθηκε ότι του έγινε τηλεφώνημα-παρέμβαση από το Μαξίμου για το Βατοπέδι!...



Ποιους απειλεί ο Δούκας με την εμφάνισή του σήμερα στο MEGA?...
Του στείλανε κι άλλα ακίνητα του Δημοσίου γι ανταλλαγή με το Βατοπέδι, κι αρνήθηκε να τα υπογράψει.
Ο Πέτρος Δούκας πήγε σήμερα στο MEGA με χαρτιά και ντοκουμέντα, και η μεγάλη είδηση που βγήκε από την συνέντευξη που έδωσε στο Καμπουράκη Οικονομέα, είναι ότι δέχτηκε για να υπογράψει τις ανταλλαγές, "τηλεφώνημα απο το Μαξίμου". Είναι αποκαλυπτικός ο...

διάλογος :
Οικονομέας. Εκτελέσατε εντολές άνωθεν?
Δούκας. Θα μιλήσω στα όργανα του κόμματος.
Οικονομέας.Θα σας το πω αλλιώς. Δεχτήκατε τηλεφώνημα από το Μαξίμου?
Δούκας. Ότι έχω να πω θα το πω στα αρμόδια όργανα. Έχω ζητήσει να με καλέσουν, αλλά δεν το' χουν κάνει.
Οικονομέας. Δηλαδή δεν διαψεύδεται ότι σας έγινε τηλεφώνημα από το Μαξίμου?
Δούκας. Δεν είπα ότι το διαψεύδω, η δεν το διαψεύδω. Θα μιλήσω στα όργανα.
Εκτός όμως από αυτή την κατ' ουσίαν ομολογία της παρέμβασης του Μαξίμου, ο Δούκας έκανε και μια ακόμη αποκάλυψη. Του στείλανε να υπογράψει την ανταλλαγή ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών με το Βατοπέδι , κι αρνήθηκε. "Ήταν έτοιμη απόφαση με υπογραφέ, και την απέρριψα".
Είναι φανερό πως ο Πέτρος Δούκας πήγε στο MEGA κρατώντας χαρτιά και ντοκουμέντα, και με την παρουσία του έστειλε το μήνυμα, για να μην πούμε την απειλή, προς κάθε ενδιαφερόμενο..

nonews-news.


Read more...

ΣΤΙς ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αντιμέτωπος με το πρώτο καμπανάκι εκ Βρυξελλών είναι από χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ζητά διευκρινίσεις για τα στοιχεία των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Παράλληλα, η... Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί εντελώς αναξιόπιστη την πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το έλλειμμα του 2009 θα περιοριστεί στο 6% του ΑΕΠ. Χθες, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για 9 ακόμη κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεβάζοντας σε 20 τον συνολικό αριθμό των μελών που εμφανίζουν ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ τους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τη θέση της Ελλάδας, καθώς είναι μία ανάμεσα σε πολλούς με μεγάλα ελλείμματα, ωστόσο ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια κατέστησε χθες σαφές ότι οι διαδικασίες του Συμφώνου Σταθερότητας θα τηρηθούν. Μάλιστα, είπε ότι «έφτασε η στιγμή να αποσύρουμε τα έκτακτα μέτρα στήριξης των οικονομιών και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα ελλείμματα». Η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αλμούνια, κ. Α. Τόρες, εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επανεκτιμηθούν τα χρονικά περιθώρια των 9 πρώτων κρατών- μελών, για τα οποία κινήθηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος- ανάμεσά τους και η Ελλάδα- είπε ότι στο τέλος Οκτωβρίου θα εκτιμηθεί αν έλαβαν όλα τα μέτρα που είχαν κριθεί αναγκαία, όταν εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Το πρώτο ραντεβού Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα κληθεί ώς το τέλος Οκτωβρίου να παρουσιάσει και να υπερασπισθεί ώς ένα βαθμό τα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είναι υποχρεωμένος λόγω του ρόλου του, και στη συνέχεια να παρουσιάσει τις πρώτες κατευθύνσεις πολιτικής της νέας κυβέρνησης και το πώς σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Τις σχετικές επαφές αναμένεται να αρχίσει στις 19 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ορίσθηκε τελικά το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας. Η Επιτροπή στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα δοθεί μια γενική παράταση προθεσμίας προς τα συγκεκριμένα 9 κράτη- μέλη για να μειώσουν τα ελλείμματά τους ή θα ακολουθήσει διαφοροποιημένη πολιτική για το καθένα. Η Ελλάδα θα ζητήσει τριετή παράταση. Σε ό,τι αφορά το ύψος του ελλείμματος του 2009, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την εκτίμηση της προκατόχου της για 6% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ότι μετά τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών οικονομικών της προβλέψεων, στις 3 Νοεμβρίου θα προσδιορίσει την προθεσμία που θα έχουν τα τελευταία 9 κράτη- μέλη, που διαπιστώθηκαν με υπερβολικό έλλειμμα, προκειμένου να το μειώσουν κάτω από 3%. Τα νέα αυτά κράτη με υπερβολικό έλλειμμα είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Η παράδοση «Θα αντιμετωπίσετε μεγάλες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση λήψη μέτρων που θα μειώνουν το έλλειμμα», είπε εξάλλου χθες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου παραδίδοντας τη σκυτάλη στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και στη νέα υπουργό Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν η χώρα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, θα μπορέσει να κερδίσει μια τριετή παράταση του χρόνου προσαρμογής. «Βεβαίως, πρόσθεσε, τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι δυσάρεστα και θα απέχουν πολύ από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας. Αλλά αυτά είναι πλέον δική σας ευθύνη». Ο κ. Παπαθανασίου είπε δυο καλά λόγια για τους δύο διαδόχους του («εκτιμώ και πιστεύω στις ικανότητές σας»), ενώ τους ενημέρωσε και για τα μέτρα που έχει πάρει και σχεδίαζε να πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμμα κατά 4,8 δισ. ευρώ το 2010 και κατά 5,14 δισ. ευρώ το 2011.
fimotro.


Read more...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ...

Print this post Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Μαθήματα στους νέους υπουργούς για το πώς θα χτυπηθεί η διαφθορά παρέδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, σε... ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, τον οποίον κάλεσε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους... υπουργούς για την έκταση της διαφθοράς Ο κ. Καμίνης επίσης αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Το... πείραμα πέτυχε σε τέτοιον βαθμό που όπως όλα δείχνουν θα επαναληφθεί με άλλη ευκαιρία, ο δε Συνήγορος του Πολίτη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναλάβει το επιπρόσθετο έργο να παρακολουθεί τις επιδόσεις των υπουργών στην πάταξη της διαφθοράς ενημερώνοντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό. Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Παπανδρέου, που είναι από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, ήρθε σε συνέχεια της δικής του εξαγγελίας στην πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησής του είναι να χτυπηθεί η διαφθορά όπου υπάρχει. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να προχωρήσουν αμέσως σε καταγραφή της κατάστασης στην οποία παραλαμβάνουν τα υπουργεία τους και εντός εβδομάδος να την παρουσιάσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης τους. Η απογραφή αυτή, όπως είπε, δεν γίνεται για να αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά για να γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υπουργεία και γενικότερα η χώρα. Είμαστε, είπε, εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα, όχι για να κρύψουμε κάτω από το χαλί. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών θα ανακοινώσει αμέσως τα πρώτα μέτρα για τη διαφάνεια σχετικά με τις αποφάσεις των υπουργών. Ο κ. Παπανδρέου, που επέμεινε και πάλι ότι απόφασή του είναι να εφαρμοστεί η αξιοκρατία για όλες τις μετακλητές θέσεις του Δημοσίου («προκήρυξη, διευκρίνισε, δεν σημαίνει μηχανιστική επιλογή προσώπων, ούτε θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των υπουργών. Σημαίνει να βρούμε το καλύτερο δυναμικό που έχει η χώρα»), είχε ερμηνεύσει στην ομιλία του ως εντολή ανατροπής τη θριαμβευτική νίκη του στις εκλογές της Κυριακής. «Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής μιας κατάστασης στασιμότητας, αδράνειας, παρακμής, αδιαφάνειας. Είναι η εντολή να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη- πολιτείας», τόνισε και τόνισε ότι για την κυβέρνησή του ισχύει απαρέγκλιτα το «πρώτα ο πολίτης». «Αντιεξουσιαστές» Η ομιλία του κ. Παπανδρέου, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας, καθώς έθεσε σημαντικά ζητήματα ως προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, περιελάμβανε ορισμένες αναφορές που ασφαλώς θα συζητηθούν. Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, για παράδειγμα, είπε: «Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας... Ο πολίτης θα μας ήθελε ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας... Δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του... Πρώτα ο πολίτης, σε αυτόν λογοδοτούμε, αυτόν υπηρετούμε, διαφάνεια παντού, οι πολίτες θα ξέρουν πώς ξοδεύονται οι πόροι». Έσπευσε να διευκρινίσει ότι το «πρώτα ο πολίτης» δεν το λέει με την έννοια της πελατειακής εξυπηρέτησης, αλλά ότι μιλάει για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις». Ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε ότι οι Επιτροπές της Βουλής θα αναβαθμιστούν, θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τις Ανεξάρτητες Αρχές και υπογράμμισε πως η αναβάθμιση των θεσμών δεν είναι θεσμολαγνεία: «Να φέρουμε ξανά κύρος στους δημοκρατικούς θεσμούς, να τους αναβαθμίσουμε, να τους δώσουμε οξυγόνο». Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, είπε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν τα υπουργεία ως παραγωγή ενός καταλόγου μέτρων, και τόνισε ότι οι πρώτες 100 μέρες θα είναι καθοριστικές. «Χώρος να ανασάνει» «Δεν θα αλλάξουμε τη χώρα σε 100 μέρες, αλλά θα της δώσουμε χώρο να ανασάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην άμεση κατάθεση των πέντε νομοσχεδίων που είχε προαναγγείλει προεκλογικά. Χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση αλλαγής» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: «Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες, για να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου (...)».
fimotro.


Read more...

ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Βιομηχανία συγκρότησης επιτροπών με αμειβόμενα μέλη και ίδρυσης νέων δημόσιων υπηρεσιών για το βόλεμα «ημετέρων» είχαν στήσει οι υπουργοί της ΝΔ.
Με 144 νομοθετήματα της κυβέρνησης της Ν.Δ., ιδρύθηκαν συνολικά 695 νέες Δημόσιες Υπηρεσίες, συστήθηκαν 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας. Σημειώστε τη λέξη νομοθετήματα, γιατί υπάρχει και άγνωστος αριθμός επιτροπών και μελών που βολεύτηκαν σε αυτές που ιδρύθηκαν με απλές υπουργικές αποφάσεις! Μόνο για τις επιτροπές της πρώτης κατηγορίας, λοιπόν, από τις Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι την τελευταία 5ετία ο... Αρχή
κυρίως κείμενο προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως συνολικά με 222.228.679 ευρώ καθώς και με εφάπαξ δαπάνη 75.272.900 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας των νέων Υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι στην παραπάνω καταγραφή των νέων υπηρεσιών, θέσεων, επιτροπών κλπ. δεν περιλαμβάνονται θέσεις και δαπάνες που αφορούν τους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας και Υγείας-Πρόνοιας.
Για την κατάσταση αυτή ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε προ των εκλογών από τον τότε αντιπρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος παρακολουθούσε κάθε σχετική διάταξη που περνούσε από τη Βουλή.
Σε δύο στάδιαΗ έρευνα του βουλευτή Καστοριάς, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Βουλής, εξελίχθηκε σε δύο στάδια. Από την προσεκτική μελέτη των 63 πρώτων νόμων της κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε ήδη εντοπίσει την ίδρυση 309 νέων Δημόσιων Υπηρεσιών, τη συγκρότηση 430 νέων αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας και τη σύσταση 5.812 νέων θέσεων προσωπικού, με συνολική ετήσια επιβάρυνση των προϋπολογισμών κατά 123.698.791 ευρώ και εφάπαξ δαπάνη 27.562.300 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας.
Ακολούθησε νέα έρευνα των 81 νόμων που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Ιανουάριο του 2009.
Στο διάστημα αυτό προστέθηκαν 386 νέες Δημόσιες Υπηρεσίες, συστάθηκαν 5.641 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 37 νέες αμειβόμενες Επιτροπές. Από τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι οι νέες υπηρεσίες, θέσεις κλπ., που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό, προκαλούν επιπλέον ετήσιες δαπάνες 98.529.888 ευρώ καθώς και εφάπαξ δαπάνη 47.710.600 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας τους.
«Με ερώτησή μου προς τον κ. πρωθυπουργό στις 14.9.2006 και μετά από προσεκτική μελέτη 63 νόμων, που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση της ΝΔ από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2006» επισημαίνει ο Φ. Πετσάλνικος «είχα επισημάνει τη συνεχή διόγκωση του δημόσιου τομέα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σπάταλου κράτους και κατ επέκταση την οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη».
Η ερώτηση αυτή, όμως, ουδέποτε έλαβε απάντηση, όπως και όσες ακολούθησαν, παρά τις συνεχείς καταγγελίες από τα στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ιδρύθηκαν: 5 νέα ΝΠΔΔ, 13 νέα ΝΠΙΔ, 5 νέες Εθνικές Αρχές, 4 νέες Γενικές Γραμματείες, 5 νέες Ειδικές Γραμματείες, 1 νέα Γενική Επιθεώρηση, 9 νέες Γενικές Διευθύνσεις, 102 νέες Διευθύνσεις, 232 νέα Τμήματα, 285 νέες Ειδικές Υπηρεσίες, 30 νέα Αυτοτελή Γραφεία και 4 νέα Κέντρα και Ινστιτούτα.
Οι θέσειςΑκόμη, συγκροτήθηκαν: 435 νέες Επιτροπές και 32 νέες Ομάδες Εργασίας και συστήθηκαν: 172 νέες θέσεις Συμβούλων-Συνεργατών σε Υπουργεία και Διοικήσεις Οργανισμών, 659 νέες θέσεις Ειδικού Προσωπικού, 3.210 νέες θέσεις Διοικητικού Προσωπικού, 3.300 νέες θέσεις ειδικής 3ετούς σύμβασης, 16 νέες θέσεις Αναπληρωτών Προϊσταμένων και Διευθυντών Υπουργείων, 52 νέες θέσεις μελών Δ.Σ. Οργανισμών και Ταμείων και 4.029 θέσεις Αγροφυλάκων.
Ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε έτσι να θέσει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Σε ό,τι αφορά ένα πρώτο μέτρο, θα ζητήσω απ' όλους σας, στα υπουργεία σας, να ζητήσετε τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που υπάρχουν, γιατί ξοδεύονται τεράστια ποσά ουσιαστικά για κομματικής φύσης επιτροπές, με παχυλές αμοιβές».
Ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Ζήτησε από τους υπουργούς του να καλέσουν όλες τις επιτροπές «με την παραίτησή τους να σας παραδώσουν και τον απολογισμό του έργου τους, για να έχουμε μια αξιολόγηση και για το τι έργο παράγουν. Ακολούθως θα ληφθεί η απόφαση ποιες επιτροπές θα καταργηθούν οριστικά και ποιες θα περάσουν και στη νέα εποχή. Αν βεβαίως κάποιες απ' αυτές τις επιτροπές είναι απαραίτητες, μπορούν να επανασυσταθούν με απόφασή σας».

fimotro

Read more...

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ

Print this post Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Το κράτος και τα υπουργεία στην υπηρεσία του πολίτη θέλησε να αναδείξει ως βασικό στόχο της κυβέρνησής του χθες ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε με ανοιχτές τις πόρτες. «Εκπροσωπούμε τον πολίτη, τα ατομικά του δικαιώματα, το δημόσιο συμφέρον. Αυτόν υπηρετούμε, σε αυτόν λογοδοτούμε», τόνισε και... ζήτησε από τους υπουργούς να θέσουν στην πρώτη γραμμή του έργου τους την καταπολέμηση της σπατάλης, την αξιοκρατία, τη μάχη κατά της διαφθοράς. Κίνηση-έκπληξη η πρόσκληση του Συνήγορου του Πολίτη Κ. Καμίνη που ενημέρωσε τους υπουργούς για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης όπως τα έχει ζήσει ο Συνήγορος μέσα από 100.000 υποθέσεις που έχει χειρισθεί, προτείνοντας ταυτόχρονα και λύσεις (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 4).
«Πρώτα ο πολίτης»
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του κ.Καμίνη θα βοηθήσει στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων κάθε υπουργείου, ενώ συνεργάτες έλεγαν ότι με αυτή του την κίνηση ο κ. Παπανδρέου θέλησε να αποδείξει ότι θα κάνει πράξη το σύνθημά του «Πρώτα ο πολίτης».
Ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς:
* Να ζητήσουν αμέσως τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που λειτουργούν σε κάθε υπουργείο και να επανασυστήσουν αυτές που θεωρούν άκρως απαραίτητες. Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά για την αντιμετώπιση της σπατάλης. Είναι, είπε, επιτροπές κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Είπε ακόμα ότι αυτές οι επιτροπές πρέπει να παραδώσουν και απολογισμό του έργου τους.
*Να αποτυπώσουν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν και μετά να προχωρήσουν στις όποιες εξαγγελίες. Υπογράμμισε ότι «οι πρώτες 100 ημέρες είναι καθοριστικές», ωστόσο επεσήμανε ότι σε «100 ημέρες δεν αλλάζει η Ελλάδα, όμως θα της δοθεί χρόνος να ανασάνει». Ακόμα:
* Προανήγγειλε την κωδικοποίηση και απλοποίηση των νόμων του κράτους, για να σταματήσει η πολυνομία λέγοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα συνεργασθεί με τους υπουργούς γι' αυτό το θέμα.
* Εκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα ανακοινώσει άμεσα τη ρύθμιση που θα αφορά στις υπογραφές των υπουργών και στη δημοσίευση των αποφάσεών τους μέσα από το Διαδίκτυο.
* Υποσχέθηκε αναβάθμιση των επιτροπών της Βουλής, καλύτερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες αρχές και ζήτησε από τους υπουργούς να ενημερώνουν τη Βουλή συνεχώς για κάθε θέμα, ακόμα κι όταν δεν τους το ζητούν οι βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις 10 προτεραιότητες της κυβέρνησης, στις 100 πρώτες μέρες που είναι κατά σειρά:
1 Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά.
2 Στήριξη των ασθενέστερων των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων.
3Αναθέρμανση της οικονομίας.
4 Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
5 Νέος εκλογικός νόμος.
6 Αυστηρότερο Πόθεν Εσχες.
7 Αποκέντρωση με ισχυρές περιφέρειες.
8 Διαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου.
9 Αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς γαλάζιες και πράσινες συνεντεύξεις.
0 Σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι είναι βαριά και η ευθύνη του για την ανατροπή της κατάστασης παρακμής και αδράνειας που παρέλαβε. «Είστε υπουργοί της αλλαγής που θα ενώσει τους Ελληνες, δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του», επισήμανε. Παράλληλα επανέλαβε την απόφασή του να προκηρυχθούν όλες οι μετακλητές θέσεις ευθύνης του Δημοσίου.
«Αντιεξουσιαστές»
Υποστήριξε ότι οι πολίτες «μας θέλουν αντιεξουσιαστές της εξουσίας, είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας». Επανέλαβε την απόφασή του για σύγκρουση με τη διαφθορά και τις βαθιά ριζωμένες πελατειακές σχέσεις και είπε ότι σε αυτόν τον αγώνα «έχουμε στο πλευρό μας τον πολίτη, αρκεί να δει ότι το παλεύουμε».
Ζήτησε από τους υπουργούς να μην κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα αλλά να τα αναδείξουν «για να τα λύσουμε, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς». «Δεν είμαστε απολογητές για την κατάσταση της διοίκησης, ούτε θα επιρρίπτουμε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε οι ενδιάμεσοι του πολίτη και της διοίκησης», είπε.
Οσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για λογοδοσία και αξιολόγηση, τόσο απέναντι στη Βουλή όσο και τις ανεξάρτητες αρχές, και σημείωσε ότι το τυπικά νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Επίσης, κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησής του να αξιοποιήσουν κάθε άξιο στέλεχος και να αποδείξουν στην πράξη ότι η αξιοκρατία είναι βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα για τις αρχές της δεοντολογίας σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται απέναντι: στη Βουλή -με συνεχή ενημέρωσή της- στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στον αντικειμενικό χειρισμό των κρατικών λειτουργών, καθώς και στο διαχωρισμό της υπουργικής και κομματικής δράσης.
fimotro


Read more...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη

Αποφασισμένος να ανοίξει μέτωπα και να αντιπαρατεθεί με τις αγκυλώσεις και τις κατεστημένες νοοτροπίες που συσσώρευσε στο κράτος το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης εμφανίστηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν ώστε να απελευθερωθούν οι υπουργοί από τις παγίδες του κομματισμού, του παραγοντισμού και της... πελατειακής αντίληψης, που αποτελούν τροχοπέδη στο έργο τους, και να βρουν πεδίο δημιουργίας οι κρυμμένες δυνάμεις της κοινωνίας. Επίσης, έδωσε μεγάλη σημασία στην επαναδόμηση της δημόσιας διοίκησης, στην αναβάθμιση των θεσμών, στη διαφάνεια και στην κατάργηση της πολυνομίας, ώστε να δοθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης η εγγύηση ότι η εξουσία λειτουργεί για το δημόσιο συλλογικό συμφέρον, όπως είπε. Ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να ρίξει τον σπόρο της αντισυμβατικότητας στο Υπουργικό του Συμβούλιο, προτρέποντας τα μέλη της κυβέρνησης να δρουν σαν «αντιεξουσιαστές στην εξουσία» και να αναζητούν καινοτόμες ιδέες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εθεσε επίσης στην υπηρεσία τους το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών θα συστήσει υπηρεσίες για την προώθηση της καινοτομίας, ευρισκόμενο πλάι στους υπουργούς. Παράλληλα, όμως εγκαινίασε μια «ρεαλπολιτίκ», ζητώντας από τους υπουργούς του πριν εξαγγείλουν μέτρα να αποτυπώσουν τι παραλαμβάνουν. Να καταγράψουν όλα τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να κάνει με τον τρόπο αυτό αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση- αναδεικνύοντας πίσω από τις γραμμές τη διαφωνία του με την απογραφή που έκανε ο κ. Κ.Καραμανλής μόλις παρέλαβε την εξουσία-, αλλά να καταστεί σαφής η φύση και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η καταγραφή αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναδιάταξη των στόχων που είχε θέσει προεκλογικά το ΠαΣοΚ ή σε αναθεώρηση ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, προσγειώνοντας τις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα της κυβέρνησης. Ο ρεαλισμός αποτελεί τη συνταγή με την οποία θα αντιμετωπίσει τη σύνθετη κρίση στην οικονομία και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου . Εχοντας την ευθύνη της επαφής με τις Βρυξέλλες και τις ξένες αγορές, άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΠαΣοΚ θα γίνει εντός του πλαισίου που θέτουν οι ρεαλιστικές συνθήκες και οι προτεραιότητες της οικονομίας. Για αυτό και μπαίνοντας στο υπουργείο είπε ότι υπάρχουν επείγοντα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, όπως υπάρχουν και άλλα που θα πάρουν τη σειρά τους.
fimotro.

Read more...

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


Εμφαση στην αξιοκρατία και την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είχαν ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, λίγη ώρα νωρίτερα. «Λάβαμε εντολή ανατροπής και πρέπει να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση Πολιτείας - πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός έδωσε «προθεσμία» μιας εβδομάδας στους υπουργούς του, προκειμένου να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης τους. Παράλληλα, προέταξε την ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς η οποία, όπως είπε, «έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας». Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, ότι σε μια συμβολικού χαρακτήρα πρωτοβουλία, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Γιώργο Καμίνη, ο οποίος εξέθεσε στα κυβερνητικά στελέχη τις απόψεις του για την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση. Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων.
fimotro


Read more...