Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Εκλογές έως τις 19 Φεβρουαρίου θέλει το 60,7% των πολιτών

Κακή εικόνα στο 55,1% για την κυβέρνηση Παπαδήμου


http://img.protothema.gr/6B01CF9F5BFE15B3099C49AD95A5DD0C.jpg
Εκλογές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 θέλει το 60,7% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, που αφορά τις εξαμηνιαίες τάσεις.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την διεξαγωγή εκλογών το 34% των πολιτών κρίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου, το 26,7% άμεσα, μετά τις 19 Φεβρουαρίου και έως το καλοκαίρι του 2012 το 20,4% και στο τέλος της τετραετίας το 11,8%.

Την ίδια ώρα, το 55,1% έχει κακή εικόνα για την νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενώ στην πρόθεση ψήφου επί όσων πρόκειται να ψηφίσουν, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 15,1%.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 11,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,4%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,6%, Οικολόγοι Πράσινοι 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 1,9%, η Χρυσή Αυγή 1,1% το Άρμα Πολιτών 1,1%, άλλο κόμμα απαντά το 3%, Λευκό -αποχή το 11,8% και αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος για το 18% των ερωτηθέντων.





Σε ό,τι άφορα την ερώτηση αν θα πετύχει η κυβέρνηση συνεργασίας, το 60,1% απαντά ότι θα αποτύχει, ενώ το 32% πιστεύει ότι θα πετύχει, ενώ σχετικά με το πώς αξιολογείται η στάση του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, το 48% απαντά αρνητικά και το 33,3% θετικά.

Στο ερώτημα ποιο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 59,1% απαντά μια κυβέρνηση συνεργασίας, το 19,3% μία μονοκομματική κυβέρνηση και κανένα από αυτά τα σχήματα απαντά το 21,6%.

Σχετικά με το ποιος είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου, στους ψηφοφόρους του κόμματος το 2009, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προβάδισμα με 28,4%. Ακολουθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,9%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 8%, η Φώφη Γεννηματά με 4%, η Άννα Διαμαντοπούλου με 3,2%, ο Χρήστος Παπουτσής με 2,3%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 1,1%. Άλλος απαντά το 2,3% των ερωτηθέντων και κανένας το 22,1%.



Στο ίδιο ερώτημα, στους σημερινούς ψηφοφόρους του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευρύνει τη διαφορά του, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,8%. Ακολουθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 30,4,%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 12,3%, η Φώφη Γεννηματά με 2,7%, η Άννα Διαμαντοπούλου με 2,2%, ο Χρήστος Παπουτσής με 2,1%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 1,3%. Άλλος απαντά το 0,8% των ερωτηθέντων.

Στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, προβάδισμα αποκτά ο Ανδρέας Λοβέρδος με ποσοστό 22,5%. Ακολουθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 20,7%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 6,5%, η Φώφη Γεννηματά με 3,8%, η Άννα Διαμαντοπούλου με 2,5%, ο Χρήστος Παπουτσής με 2,%, ο Χάρης Καστανίδης με 1,1%. ο Γιάννης Ραγκούσης με 1%. Άλλος απαντά το 2,1% των ερωτηθέντων και κανένας το 36,3%.








Read more...

Έτοιμη να προσφέρει 10 δισ. δολάρια στην Ευρώπη μέσω του ΔΝΤ δηλώνει η Ρωσία

Στηρίζει το ευρώ

(Φωτογραφία: Associated Press )


Μόσχα, Ρωσία
Έτοιμη να προσφέρει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια μέσω τουΔΝΤ, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η Ρωσία, σύμφωνα με συνεργάτη της ρωσικής προεδρίας τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας, μέσω του ΔΝΤ», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν την έναρξη της τακτικής συνόδου ΕΕ-Ρωσίας.

«Έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε. Δέκα δισ. δολάρια είναι η ελάχιστη δέσμευση», προσέθεσε.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της συμβολής της Ρωσίας στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χωρίς δουλειά πάνω από ένα χρόνο οι μισοί άνεργοι

Κοινωνικό δράμα


http://img.protothema.gr/C1827F0809DBAF6B3AD8655E3E78491E.jpg
Η ανεργία κατακαίει τα σωθικά της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας και δείχνει ένα όλο και πιο αποκρουστικό πρόσωπο. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι κάθε φορά όλο και πιο συγκλονιστικά.

Σταχυολογούμε μερικά από αυτά για το γ΄ τρίμηνο:

- Το 53,2% των ανέργων συμπολιτών μας είναι άνεργοι για περισσότερο από έναν χρόνο. Με δεδομένο ότι οι άνεργοι συνολικά υπολογίζονται στις 876.000 περίπου, μιλάμε για περίπου 465.000 συμπολίτες μας που βρίσκονται σε αυτήν την δεινή θέση.

- Σε σχέση με το γ΄τρίμηνο της περσινής χρονιάς, έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας σωρίς να έχουν βρει δουλειά περίπου 115.000 νέοι.

-Το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 17,7%, αλλά στους νέους έως 29 ετών ξεπερνά το 35%, ενώ στις νέες γυναίκες υπερβαίνει ακόμη και το 40% για το συγκεκριμένο διάστημα.

-Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22% στη Δυτική Μακεδονία.

- Κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2011, βρήκαν απασχόληση 89.611 άτομα, ενώ 38.522 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 199.812 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 101.075 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, ενώ βρήκαν δουλειά 127.000 συμπολίτες μας.

Δείτε εδώ αναλυτικά την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Read more...

Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι

Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν 300 συνταξιούχοι, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο στο οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος άνοιξαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Έρχονται απολύσεις, αν αποτύχει η εφεδρεία»

Τα γυρίζει τώρα ο Ρέππας...


http://img.protothema.gr/7F51F3A8D26A4919B17C46CCFE487310.jpg

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων άφησε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης κύριος Δημήτρης Ρέππας σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης.


Σύμφωνα με τον κύριο Ρέππα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω απομακρύνσεως των υπαλλήλων πέραν της εφεδρείας εφόσον αυτοί δεν πετύχει το στόχο της απομάκρυνσης 30000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011.


Στο τραπέζι των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης υπάρχουν τα εξής σενάρια:


Α) απολύσεις μετά από αξιολόγηση υπαλλήλων η οποία θα γίνει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που προωθεί το συγκεκριμένο υπουργείο για μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος


Β) Απολύσεως λόγω κλεισίματος ζημιογόνων επιχειρήσεων


Γ) Παράταση εφεδρείας


Δ) Δεύτερη εφεδρεία εντός του 2012 όπως προβλέπεται από το μνημόνιο


Ε) Συμπερίληψη στην εφεδρεία γιατρών του ΕΣΥ και άλλων κατηγοριών επαγγελμάτων οι οποίες είχαν εξαιρεθεί


Ο κύριος Ρέππας τόνισε πως το πρόγραμμα της εφεδρείας έσπασε ένα μεγάλο ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, κύριο Πολ Τόμσεν, ο οποίος εχθές έκανε λόγο για επιπλέον απολύσεις είπε «ας μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουνε μόνο στόχος».


Ο κύριος Ρέππας, ωστόσο, επέμεινε πως η Τρόικα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους , δεν ζήτησε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πέραν της εφεδρείας.


Τέλος, ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, μιλώντας για την πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχει αίσθηση προσωρινότητας..
Read more...

Σύγκληση Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας

«Έκλεισε» στη συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου

Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Βενιζέλο έγινε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Βενιζέλο έγινε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Προχωρούν οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά τη συνάντηση, την Τετάρτη, μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου αποφασίστηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Όπως μετέδωσε το Mega, κατά τη συνεδρίαση θα γίνει εκτενής συζήτηση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεδρίαση της πρώην κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη που αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Κατά τα άλλα, Παπανδρέου και Βενιζέλος συμφώνησαν την Τετάρτη ότι προέχει η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και του έργου της. Κατέληξαν επίσης στο ότι από την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τραυματισθεί ούτε η ίδια η παράταξη, αλλά ούτε και η κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΓΕΕΘΑ: Δεν θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των στρατιωτικών

Για σχέδιο προς επεξεργασία και όχι για πρόταση πλήρους υιοθέτησης των γενικών διατάξεων περί "Ιεραρχίας και Προαγωγών" στους παλαιούς στρατιωτικούς, κάνει λόγο το ΓΕΕΘΑ, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε έγγραφο για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Όπως σημειώνεται στο νέο έγγραφο, με πρώτη ανάγνωση του απόρρητου εγγράφου, που φέρει την υπογραφή του Ταξίαρχου Λ. Ιωάννου, φαίνεται ότι προτεινόταν η υιοθέτηση της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 3883/2010 "Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών" και στους παλαιούς στρατιωτικούς που έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι τις 31-12-2012.

"Το έγγραφο του Β' Κλάδου "ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών καθώς και τον τρόπο κρίσεων", αναφέρει, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις ανησυχίες.

Και συνεχίζει: "Η άμεση εφαρμογή του νόμου 3883/2010 για όλους τους αξιωματικούς αφορά τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων και όχι συνταξιοδοτικά θέματα, τα οποία ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010".

Συγκεκριμένα, δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου.

Με τις τροποποιήσεις που επέρχονται, ειδικότερα στους βαθμούς Συνταγματάρχη και Ανωτάτων παρέχεται η δυνατότητα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να επιλέγει εξειδικευμένα κατά θέση κριτήρια τους καταλληλότερους για θέσεις ευθύνης Ανώτατους.

"Η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά τα προαναφερόμενα στελέχη που δεν επιλέγονται για προαγωγή (όπως συμβαίνει σήμερα), αντιθέτως, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται ή να αποστρατευθούν ή να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιοποιούμενοι αντιστοίχως βάσει των προσόντων τους", καταλήγει το έγγραφο।

http://news247.gr


Read more...

Κόκκινες κάρτες για τις συγχωνεύσεις οργανισμών έβγαλε ο Θ.Πάγκαλος

Σημαντικές οι καθυστερήσεις

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν βασική δέσμευση στο πλαίσιο του μνημονίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος έβγαλε «κόκκινες κάρτες» για 23 σε σύνολο 69 φορέων, για τους οποίους έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις για συγχώνευση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, εξαιτίας των καθυστερήσεων απειλούνται επίσης δεκάδες
εργαζόμενοι με υπαγωγή στην εφεδρεία.

Μετά τη συνεδρίαση της Διύπουργικής Επιτροπής χθες, Τετάρτη, έγιναν παρατηρήσεις για καθυστέρηση για φορείς που εποπτεύονται από τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Επιτροπή ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Καμπάνες» σε τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες










«Καμπάνες» σε τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες
«Καμπάνες» σε τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας ετοιμάζεται να ρίξει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενώ τα ονόματά τους αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Τα πρόστιμα, φτάνουν συνολικά στα δύο εκατομμύρια ευρώ ενώ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι έρευνες επεκτείνονται και σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Ο λόγος επιβολής των προστίμων; Οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα ζωής οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις διαμορφώνονται ακόμη και στο 15% από έτος σε έτος.

Οι καταναλωτές με ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, με βάση τα όσα υποστηρίζουν από τη γ.γ. Καταναλωτή, είναι εκτεθειμένοι στις ανατιμήσεις των ασφαλίστρων καθώς οι εταιρείες δεν συνδέουν –κατά τη γραμματεία- την τιμολογιακή τους πολιτική με κάποιες συγκεκριμένες «σταθερές». Έτσι, προκύπτουν, ακόμη και εν μέσω κρίσης, εντυπωσιακές επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές οι οποίες μπορεί να φτάνουν ακόμη και στα 150-200 ευρώ ανά συμβόλαιο.

Τα πρόστιμα θα διαμορφωθούν στις 600, 700 και 700 χιλιάδες ευρώ ανά εταιρεία, δηλαδή συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι κοντά στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που μπορούν να επιβληθούν από την γ.γ. Καταναλωτή (ένα εκατομμύριο ευρώ). Ωστόσο, τα ποσά είναι μικρά σε σχέση με την «αξία» της παράβασης καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ανατιμήσεις αφορούν πολλές δεκάδες χιλιάδες συμβόλαια μόνο των τριών εταιρειών.



Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Τελευταία στιγμή το δώρο από τον ΟΑΕΔ

Τι θα γίνει με όσους άργησαν για το πολυτεκνικό του ΟΓΑ


http://img.protothema.gr/6A51FCDA57D86DEF790726AB4D595B72.jpg
Πρόβλημα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ο ΟΑΕΔ που ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους με καθυστέρηση μιας εβδομάδος σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, ώστε ο Οργανισμός να προλάβει να ρευστοποιήσει το ομόλογο των 260 εκ ευρώ που λήγει στις 19 του μηνός .

Επίσης, λίγες μέρες αργότερα θα καταβληθεί από τον ΟΓΑ το πολυτεκνικό επίδομα σε 900 δικαιούχους οι οποίοι δεν συμμετείχαν εγκαίρως στην απογραφή του Οργανισμού με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η καταβολή των επιδομάτων τους .

Read more...

Αναδρομικό «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις- Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές









Αναδρομικό «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις- Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές
Το Ασφαλιστικό και το ύψος των συντάξεων βρίσκονται στο επίκεντρο των... παρατηρήσεων της τρόικας, αν και οι εργοδότες δεν χάνουν την ευκαιρία να θέτουν, εμμέσως και αμέσως, το ύψος των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

Στις διαδοχικές επαφές της τρόικας στην Αθήνα ετέθη το έμμεσο και άμεσο μισθολογικό κόστος (φόροι, ασφάλιστρα και εργατική αμοιβή αντίστοιχα). Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι το μισθολογικό κόστος είναι θέμα των κοινωνικών συνομιλητών. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα κλαδικά αιτήματα για μείωση αποδοχών (σ.σ. όχι όμως και του βασικού μισθού, αφού δεν το θέτει καμία εργοδοτική οργάνωση) και παρέπεμψε στις επιχειρησιακές συμβάσεις (οι οποίες μπορούν πλέον να προβλέπουν υποδεέστερους μισθούς).

Συμβάσεις ανά επιχείρηση

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε μείωση των αμοιβών μέσω των ατομικών συμβάσεων και παρέπεμψε τη ρύθμιση τού εν λόγω θέματος (νομιμοποίηση, γιατί οι ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές κάτω των κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι παράνομες) μέσω των συμβάσεων ανά επιχείρηση.

Ο Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, συνομοσπονδίας που διαπραγματεύεται τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε στους εκπροσώπους των δανειστών, σε συνάντηση που προηγήθηκε, ότι το ζητούμενο είναι η σύγκριση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Γιατί, «μπορεί στην Πορτογαλία το μισθολογικό κόστος να είναι υποδεέστερο, αλλά οι εργαζόμενοι εκεί πληρώνουν λιγότερο ηλεκτρικό, μικρότερα ενοίκια κ.λπ.».

Από τις εν λόγω επαφές δεν προκύπτει θέμα εμμονής των δανειστών στη μείωση του άμεσου μισθολογικού κόστους στους εισαγωγικούς μισθούς σαν μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Πόσω μάλλον στους κατώτατους μισθούς εν μέσω μιας 5ετούς (2008-12) και βαθειάς (μείον 14% συνολικά στο εθνικό προϊόν) οικονομικής ύφεσης. Αντιθέτως, φαίνεται να υιοθετούν τα αιτήματα για συρρίκνωση των κλαδικών αμοιβών.

Επιπλέον, ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ (τεχνοκράτης υπό τον κ. Τόμσεν) δέχθηκε στις συναντήσεις με τη ΓΣΕΒΕΕ ότι «είτε θα ενισχυθούν οι εξαγωγές είτε θα πολεμηθούν οι εισαγωγές για να υπάρξει ανάκαμψη». Πάντως, στη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ είχε προηγηθεί -από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ- μια επίθεση στο οικονομικό, πολιτικό και καταναλωτικό μοντέλο της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε φούσκα.

Οταν ο κ. Ασημακόπουλος του παρατήρησε ότι η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ μέσα από τη φούσκα της άυλης οικονομίας, αποτέλεσμα και της χαμηλής φορολογίας (προεδρία Μπους), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραδέχτηκε την... αστοχία. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «η Αμερική αντέδρασε κόβοντας χρήμα, ενώ η Ευρώπη έχει επιλέξει άλλο δρόμο» (σ.σ. του νομισματικού ελέγχου που οδηγεί την αγορά σε ασφυξία).

Απόλυτη σύμπτωση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας υπήρξε στο θέμα της... περικοπής των συντάξεων.

Οι επικουρικές θα μειωθούν από 15%-40% από τις αρχές του χρόνου. Και επειδή το υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμο να καταθέσει τις διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, θα τις καταθέσει μετά τις γιορτές, αλλά με αναδρομική ισχύ...

Ως προς τις εργοδοτικές εισφορές η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε μείωση του έμμεσου μισθολογικού και από 37% (μέσα επίπεδα) που στοιχίζουν τα ασφάλιστρα επί του ονομαστικού μισθού, στο 32%. Πάντα με την αντικατάσταση των απωλειών από αντίστοιχους κρατικούς ή άλλους πόρους ώστε να μην έχουν απώλειες τα Ταμεία και αυτό έχει επιπτώσεις στις συντάξεις. Προς συζήτηση είναι και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για εισφορά 0,1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ.

Εργοδοτικές εισφορές

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Μαρτίου οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 10% (σ.σ. από 37% στο 33,3%) στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας (έλεγχος αριθμού εργαζομένων και ωραρίου απασχόλησης). Δεν απεκλείσθη και νέα μείωση των ασφαλίστρων από τον Ιούλιο του 2012.

Ο κ. Ασημακόπουλος έκανε παρέμβαση και για τα ταξί, με τους εκπροσώπους της τρόικας να δέχονται μια πιο ευέλικτη πολιτική και οι νέες άδειες να συνδυαστούν με νέες υπηρεσίες μεταφοράς κ.ά.

Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ απέσπασε τη συγκατάβαση των εκπροσώπων των δανειστών για συγκρότηση τράπεζας ειδικού σκοπού για τη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και την παραδοχή ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα στηριχθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της (σ.σ. δεν συναντήθηκε αντιπροσωπεία της εργατικής Συνομοσπονδίας με την τρόικα) επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας». Και συνεχίζει η ΓΣΕΕ: «Ας βγάλουν λοιπόν από το μυαλό τους κάθε σκέψη, κάθε πρόταση, απαίτηση ή προσπάθεια για περαιτέρω περικοπές ή ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί διαφορετικά θα εισπράξουν πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις».


Πηγή: Ελευθεροτυπία
http://newpost.gr

Read more...

Δεκαετία – κόλαση ως το 2020 για την Ευρώπη!

Δεν έχουν πεισθεί οι αγορές για το σχέδιο Μερκοζί και προειδοποιούν


http://img.protothema.gr/107CBA7C6DA23E02378A120F8DA34F6C.jpg
«Προσδεθείτε: το 2011 τελειώνει με τρόπο πολύ πιο άσχημο απ’ ότι προβλέπαμε, αλλά το 2012 έρχεται. Και θα είναι χειρότερο …»!

Με τον εύγλωττο αυτό τρόπο σχολίαζε προ ημερών τις εξελίξεις στην παγκόσμια κρίση χρέους ο κύριος Πολ Φάρελ, εκ των κορυφαίων αναλυτών-αρθρογράφων των αμερικανικών MarketWatch και Barron’s, αναφερόμενος στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, στο περιβόητο «δημοσιονομικό σύμφωνο» και στη νέα αποτυχία της Μέρκελ και του Σαρκοζί να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Και φαίνεται να δικαιώνεται προς ώρας καθώς σχεδόν μια εβδομάδα μετά την τελευταία Σύνοδο οι αγορές δεν έχουν πεισθεί, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λογοπαίγνια και φωτορεπορταζ με την Μέρκελ , το ευρώ βυθίζεται σε χαμηλά μηνών έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων και ολοένα και περισσότεροι αναλυτές μιλάνε ευθέως για μια δεκαετία – κόλαση, την περίοδο 2011-2020!

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται ακόμα και οι δηλώσεις κορυφαίων, όπως ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε που τόνισε ότι ο κίνδυνος η κρίση των ευρωπαϊκών αγορών να «περάσει» τον Ατλαντικό, είναι μεγάλος και εφόσον αυτό συμβεί θα αποτελέσει την κορυφαία απειλή για την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κύριος Μπερνάνκε συνέχισε λέγοντας πως η Fed «ούτε μπορεί, ούτε θα ρίξει ‘δίχτυ ασφαλείας’ στις προβληματικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα», θέλοντας έτσι να καθησυχάσει και τους Αμερικανούς φορολογούμενους πως δεν θα κληθούν να σώσουν ευρωπαϊκά κράτη ή τράπεζες …

Οι Ευρωπαίοι το ξέρουν αυτό, εξ΄ ου και στρέφονται προς Ανατολάς. Σε λίγες ώρες ξεκινά η συνάντηση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβένετφ.

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν από τους Ρώσους δέσμευση για στήριξη, απτή, υλική, χρηματική στήριξη της ΕΕ από τη Ρωσία, δια της γνωστής οδού της αύξησης της εισφοράς των Ρώσων στο ΔΝΤ!
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν οι κύριος Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο θα ήταν ευτυχείς αν άκουγαν τον Ρώσο πρόεδρο να δεσμεύεται για μια «στήριξη» ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο περιβόητο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρώπη και «πρόθυμους» μη Ευρωπαίους στο ΔΝΤ για να επιστρέψει, υπό την μορφή χρηματοδοτήσεων, στις πλέον προβληματικές ευρωοικονομίες, είναι εξόχως κρίσιμη, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποκλείουν κάθε τέτοια … πρωτοβουλία και Γερμανία και Ιαπωνία δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους!

Read more...

Ο Λουκάς Παπαδήμος σκέφτεται ανασχηματισμό...









Ο Λουκάς Παπαδήμος σκέφτεται ανασχηματισμό...
Ένα μήνα μετά τη συγκρότηση της, η κυβέρνηση Παπαδήμου εμφανίζει εικόνα αποσύνθεσης. Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται με τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Οι υπουργοί της ΝΔ - με εξαίρεση τον Σταύρο Δήμα που εκ του αξιώματος και των εξελίξεων σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ έπρεπε να μπει αμέσως στα βαθιά – τηρούν στάση αναμονής. Εκείνοι του ΛΑΟΣ πάλι είτε αποδομούν τις αποφάσεις των προκατόχων τους (Βορίδης) είτε ερίζουν με τους συναρμόδιους του ΠΑΣΟΚ για τις αρμοδιότητες (Άδωνις Γεωργιάδης).

Σε πρακτικό επίπεδο ελάχιστα πράγματα υλοποιούνται. Η εφεδρεία κατέληξε σε φιάσκο, το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καθυστερεί, το φορολογικό πάει για το Γεναρη, οι συναντήσεις με την τρόικα γίνονται σε τεταμένο κλίμα. Ο Παπαδήμος διαβλέπει τον κίνδυνο, η νέα κυβέρνηση να έχει ουσιαστικά ακυρωθεί ως τα Χριστούγεννα και να παραμείνει ένα παρενθετικό μόρφωμα ως τις εκλογές. Η προσωπική του φιλοδοξία όμως δεν ήταν να περάσει στην ιστορία ως ο επόμενος Ζολώτας. Γνωρίζει ότι αν θέλει να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη πρέπει να κάνει κάτι γρήγορα ή να παραιτηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής χαρακτήρισε στην πρώτη του ενημέρωση την κυβέρνηση «πολεμική» και πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί αξιολογούνται». Ο Παπαδήμος έχει πλέον μια εικόνα, για το ποιοι υπουργοί της κυβέρνησης του «κάνουν» και ποιοι όχι. Η σημερινή συνάντηση του με την τρόικα έχει και αυτό τον σκοπό, να προσθέσει στην δική του αξιολόγηση για το ποιοι είναι συνεργάσιμοι και ποιοι όχι. Το τι θα κάνει με όλα αυτά τα στοιχεία είναι το θέμα.

Άνθρωποι που συνομιλούν με το περιβάλλον Παπαδήμου λένε, πως ένα λάθος του Πρωθυπουργού ήταν ότι δεν επέβαλλε στους αρχηγούς πρόσωπα της επιλογής του όσο ακόμα τον παρακαλούσαν και ήταν πανίσχυρος. Η αναποτελεσματικότητα του σχήματος και η προϊούσα απαξίωση της κυβέρνησης του ωστόσο δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να παρακολουθεί απαθής αυτήν την εξέλιξη. Ο Παπαδήμος θα απευθύνει αυστηρές συστάσεις σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και πάρει αποφάσεις πριν από τα Χριστούγεννα, η να υποταχθεί στο μοιραίο.

Κομβικό ρόλο στις αποφάσεις αυτές παίζει η σύνθεση του Οικονομικού Επιτελείου, που υπήρξε τους τελευταίους 25 μήνες η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στην ουσία ο Παπαδήμος δεν έχει οικονομικό επιτελείο και το γνωρίζει. Η τελευταία διαφοροποίηση Βενιζέλου από την ασκούμενη πολιτική ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρή. Το θέμα είναι, αν έχει το σθένος και τα κότσια να πάρει αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν μεν πυγμή, μπορεί όμως να οδηγήσουν και την κυβέρνηση του σε ένα πρόωρο τέλος…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Διπλασιάζεται το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Από τα 950 εκατ. ευρώ στα 1,9 δισ. ευρώ



Αθήνα
Διπλασιάζεται το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της 14ης Γενικής Αναθεώρησης των Μεριδίων Συμμετοχής.

Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος προβλέπει πως το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνεται από το 1,101 δισ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), ήτοι από 950 εκατ. ευρώ περίπου, σε 2,42 δισ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), δηλαδή κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται ακόμη πως το 25% της διαφοράς των 1,32 δισ. Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων, δηλαδή τα 331,7 εκατ. SDR θα πληρωθούν σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα ή σε νομίσματα άλλων μελών του ταμείου, ενώ το 75% του υπόλοιπου (995,3 SDR) θα πληρωθούν σε ευρώ.

Η καταβολή του ποσού της αύξησης του μεριδίου συμμετοχής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γίνει μέσα στο πρώτο δίμηνο 2012. Για την κάλυψη του ποσού θα χορηγηθεί άτοκο δάνειο στο Ελληνικό Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος , ενώ τις σχετικές διαδικασίες καταβολής θα τις αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα.

Με την ίδια απόφαση το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει στο ΔΝΤ την έγγραφη συναίνεση της Ελλάδας στην αύξηση του μεριδίου συμμετοχής μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέσω τηλεφώνου, φαξ και ίντερνετ οι συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο ...



Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας στις δημόσιες υπηρεσίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το πρόγραμμα για το επιτελικό κράτος. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς έχει ως στόχο εκτός από τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εκμηδένιση των φαινομένων διαφθοράς.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο θα στηρίζεται σε δύο βάσεις:

μικρότερο και ευέλικτο κράτος
συνεχής αξιολόγηση προσώπων

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ώστε να μπει τέλος στη διαφθορά και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επαφών των πολιτών με τους υπαλλήλους. Γι' αυτό το σκοπό θα δοθούν κίνητρα ώστε ο κάθε πολίτης να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο και μέσω Fax να λαμβάνει έγγραφα που χρειάζεται ή ακόμα να κάνει χρήση του διαδικτύου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται να υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε πολίτης να παίρνει έγγραφα μέσω internet τα οποία θα μπορεί είτε να προωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις υπηρεσίες οι οποίες τα ζητούν, είτε να τα εκτυπώνει.

Τέλος το πρόγραμμα προβλέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες εξυπηρέτησης στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

www.iefimerida.gr



Read more...

Νομοθετική πρωτοβουλία για άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία, ζητά ο Γ.Αμοιρίδης

«Χρειάζεται πολιτική βούληση»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη το άνοιγμα των λογαριασμών πολιτικών σε τράπεζες του εξωτερικού ζητά ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμοιρίδης, ένας εκ των «δεκαέξι» που υπέβαλαν σχετικό υπόμνημα στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ.Αμοιρίδης τόνισε ότι για να προχωρήσει η διαδικασία είναι γραφειοκρατικά δύσκολο, ωστόσο αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να γίνει.

«Ελπίζουμε να είμαστε εμείς το θήραμα και να ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοι» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε μία ανεξάρτητη αρχή να προχωρήσει τάχιστα στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δύο λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι μέσα σε 12 μέρες!!!

Τα τέλη πέφτουν «σαν το χαλάζι» στα κεφάλια μας


http://img.protothema.gr/7AD8F0F19AF7E3706AD89F28F1415EF1.jpg
Με ρυθμούς πολυβόλου στέλνουν πλέον οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος τους λογαριασμούς με τα χαράτσια ακινήτων. Φτάνουν δε στο σημείο να χρεώνουν ό,τι νά’ναι και όποτε νά’ναι, αρκεί να ταχυδρομηθεί εγκαίρως το «ραβασάκι» που θα καλεί τον πολίτη να πληρώσει.

Σημειώνονται όμως και πρωτοφανή λάθη, όπως στην περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr. Αντί να μπορεί να πληρώσει δηλαδή ο φορολογούμενος το χαράτσι σε 2 δόσεις διμηνιαίες, να του έρχονται δύο εκκαθαριστικά απανωτά και να του ζητούν να πληρώσει «εδώ και τώρα», μέσα στον ίδιο μήνα, και τις δύο δόσεις. Αν έχει παραζαλιστεί μάλιστα από τους φόρους, αν έχει πάρει φόρα να πληρώνει και δεν προσέξει, μπορεί τελικά να πληρώσει και 50% παραπάνω από όσα του ζητάει το Κράτος!

Στον πρώτο λογαριασμό των 625 ευρώ που έλαβε προ δεκαημέρου ένας πολίτης από μτη ΔΕΗ, είχε διορία να πληρώσει έως 16 Δεκεμβρίου (δηλαδή την Παρασκευή που μας έρχεται). Στο λογαριασμό περιλαμβάνεται και 1η από τις 2 δόσεις για το χαράτσι των 972 ευρώ που του αντιστοιχεί. Ο λογαριασμός είναι «έναντι», έχει 486 ευρώ φόρο ΕΕΤΗΔΕ, 45 ευρώ δημοτικά τέλη και 86 ευρώ αξία ρεύματος διμήνου.

Ο ταχυδρόμος όμως κτυπά δύο φορές, για τον ίδιο λογαριασμό! Οι λυπητερές πέφτουν ... σαν το χαλάζι και λίγες ημέρες μετά έρχεται νέος λογαριασμός της ΔΕΗ. Αφορά το ίδιο ακίνητο, τα ίδια τετραγωνικά, την ίδια ακριβώς περίοδο κατανάλωσης (21/9-18/11) αλλά δεν είναι ίδιος λογαριασμός με τον προηγούμενο.

Είναι εκκαθαριστικός («τελικός» όπως αναγράφει) και έχει και επιστροφή αξία ρεύματος 67 ευρώ. Δεν έχει δημοτικά τέλη. Έχει όμως τη 2η από τις 2 δόσεις του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτουμένων χώρων, άλλα 486 ευρώ. Και έχει και διορία να πληρωθεί έως τις... 28/12/2011!

Το «κλου» της ιστορίας είναι όμως ότι, αντί να ζητά λιγότερα από τον φορολογούμενο, του ζητά σχεδόν τα διπλά από τον πρώτο λογαριασμό που είχε ένα σωρό χρεώσεις. Τον «διπλοχρεώνει» με την 1η δόση γιατί την θεωρεί ανεξόφλητη, αν και λήγει στις 16 Δεκεμβρίου που ακόμα δεν έχει έρθει! Του ζητά να πληρώσει «εδώ και τώρα» 1043 ευρώ και... με ψιλά γράμματα, τον προειδοποιεί να μην πληρώσει τα 625 αν τα έχει ήδη πληρώσει, ενώ βεβαίως δεν θα έπρεπε ακόμα να τα έχει πληρώσει...

Και αν όμως πλήρωνε τελικά 625 ευρώ στις 16/12 και άλλα 1043 στις 28/12, δηλαδή συνολικά 1668 ευρώ, για να λάβει επιστροφή χρημάτων ίσως έπρεπε να αναμένει άλλους 4 μήνες αντί για δύο (και μάλλον μέχρι να του ξαναέρθει λογαριασμός με χαράτσι) αφού ουσιαστικά έχει πληρώσει από τώρα ήδη και τον λογαριασμό ρεύματος «έναντι» για την 5η διμηνία του έτους, αλλά και τον «τελικό» εκκαθαριστικό της χρονιάς...



Read more...

Να επικεντρωθούν στο στόχο της κυβέρνησης θα ζητήσει από τους υπουργούς ο Λ.Παπαδήμος

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβουλιο, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου
Συνεδριάζει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβουλιο, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει η επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα, υπό την έμπρακτη πολιτική στήριξη των κομμάτων που της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, αναμένεται να απευθύνει στους υπουργούς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώ τα κρούσματα δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας αυξάνονται.

Με τις κάλπες να στήνονται πιθανότατα σε ορατό ορίζοντα τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ, κανένας -εκτός του ιδίου του πρωθυπουργού- δεν δείχνει ιδιαίτερα αποφασισμένος να λάβει και να υλοποιήσει νέα μέτρα.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι όμως αποφασισμένος να διαφυλάξει το δικό του ρόλο και να προχωρήσει στην εκτέλεση της αποστολής που έχει αναλάβει.

Όπως τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: «Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται» και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή όσων μέτρων έχουν συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις.

Παράλληλα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Π.Καψή, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα χαρτί που δεν θα διστάσει να παίξει. «Οι υπουργοί κρίνονται και αξιολογούνται. Η αξιολόγηση είναι και αυτή αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Καψής.

Εκτός όμως της προσωπικής ευθύνης των υπουργών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο Λουκάς Παπαδήμος ζητά και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ήδη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και σήμερα, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη. Ο κ. Παπαδήμος θα μιλήσει και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, μόλις εκείνος επιστρέψει από το Ισραήλ.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κάλπες στη βάση τον Γενάρη για το ΠΑΣΟΚ

Στόχος Παπανδρέου να εγγυηθεί την ενότητα και την προοπτική του Κινήματος…


http://img.protothema.gr/C80170FE00F4AB5AB5BC0378BA0EFEAA.jpg

Από την ώρα που άφησε πίσω του το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου ένα πράγμα έχει στο μυαλό του: τη δικαίωση. Δε θέλει να καταγραφεί ιστορικά πως αυτός ήταν το πρόβλημα.

Αντίθετα, θέλει να του αναγνωριστεί πως αυτός είδε πρώτος τις διεθνείς διαστάσεις της κρίσης χρέους και πρώτος πρότεινε μέτρα όπως ο φόρος επί των συναλλαγών στις χρηματαγορές και τα ευρωομόλογα. Επιθυμεί, λοιπόν, δύο πράγματα: να πετύχει το PSI, που είναι αποτέλεσμα της δικής του προσπάθειας, και να… αναστηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Για το πώς θα γίνουν όλα αυτά οι σκέψεις είναι πολλές.

• Αρκετοί συνεργάτες του, του λένε να μείνει πρόεδρος και να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία. Άλλωστε, προσθέτουν, για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα μάλλον θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, οπότε η πτώση των ποσοστών δεν αφαιρεί όλη την πολιτική δύναμη.

• Κορυφαία και άλλα στελέχη, από την άλλη, του ζητούν να ανοίξει το δρόμο για τη διαδοχή του. Ώστε ένα νέο σύστημα εξουσίας να αναλάβει τις τύχες του ΠΑΣΟΚ και να επιχειρήσει με καλύτερους όρους να βγάλει το Κίνημα και τη χώρα από την κρίση.


Μετά από το χθεσινό ραντεβού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του. Ο ίδιος θα αναλάβει διεθνή καμπάνια για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα όργανα, πολιτικό συμβούλιο και πρώην κυβερνητική επιτροπή για να ληφθούν συλλογικά οι αποφάσεις, άρχισε το… ματς.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε παρών, μέσω συνεργατών του, με όλες τις διαδικασίες (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Μάλιστα, απάντησε στην εσωκομματική τρόικα λέγοντας πως δε δέχεται υποδείξεις και ότι δεν υπάρχουν δαχτυλίδια. Παρολαυτά, στον Τύπο πέρασαν πολλές εκτιμήσεις στελεχών πως «ο Βαγγέλης δε θα είναι υποψήφιος», ή πως «θα παραιτηθεί». Ακολούθησαν και άλλες πληροφορίες για τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Πως θα μείνει και το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί.

Και είμαστε ακόμη στο ζέσταμα…

Read more...

Συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα για τα μέτρα της επόμενης τριετίας

«Όχι» σε μειώσεις μισθών και νέους φόρους


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας συναντάται το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Επί τάπητος θα τεθούν τα μέτρα και παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα για την επόμενη τριετία.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το 2012 δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε νέοι φόροι, αλλά θα προωθηθεί περαιτέρω έλεγχος των δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων.

Οι συνάντηση με τον Ματίας Μορς (Κομισιόν), τον Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράιχενμπάχ.

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε χθες, Τετάρτη, ότι για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Χαρακτηριστικά είπε ότι μετά από ένα πολύ δύσκολο 2011, το 2012 πρέπει να είναι χρονιά επιτυχίας.

Η τρόικα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Λουκάνικος και οι Έλληνες στα πρόσωπα του TIME για το 2011...




Πρόσωπο της χρονιάς επέλεξε το περιοδικό TIME τη μορφή του ''Διαμαρτυρόμενου διαδηλωτή'', μέσω των κινημάτων που σημάδεψαν τον κόσμο τη φετινή χρονιά.

Ανάμεσα λοιπόν στα πρόσωπα που επέλεξε για να μιλήσουν για το λόγο για τον οποίο συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες ήταν και κάποιοι συμπατριώτες μας, ενώ...

ξεχωριστή θέση είχε και ο σκύλος των διαμαρτυριών στην Αθήνα, ο γνωστός σε όλους μας Λουκάνικος.

Η Ναταλία Κλώσσα και ο Αντώνης (ο οποίος δεν αποκαλύπτει το επίθετό του) γνωρίστηκαν την δεύτερη μέρα της κατάληψης της πλατείας Συντάγματος και αργότερα έγιναν και ζευγάρι.

Οι δυο τους διηγούνται τα γεγονότα στην Ελλάδα αλλά και την ιστορία ενός 60χρόνου που πήγε ένα πρωί στο Σύνταγμα για να δει τους "αγανακτισμένους". "Άρχισε να κλαίει. Άφησε δυο ευρώ στον πάγκο, σήκωσε τη γροθιά του ψηλά και μας είπε "Για να πάρετε δυο μπουκάλια νερό". Ήταν τόσο αναπάντεχο. Επίσης άλλοι 4-5 ηλικιωμένοι σταμάτησαν εκείνες τις ημέρες και έκλαιγαν σαν μωρά παιδιά".

Η Κατερίνα Πατρικαράκου, 30 ετών, είναι μια νεαρή επιχειρηματίας που επέστρεψε στην Ελλάδα από το Λονδίνο, για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία βρισκόταν σε δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

''Μένω στο σπίτι ενός φίλου, γιατί δεν μπορώ να πληρώσω ενοίκια. Δεν μπορώ να βρω άλλη δουλειά γιατί έχω αναλάβει τη διαχείριση όλων των υποθέσεων της χρεωμένης οικογενειακής επιχείρησης'' λέει η ίδια.

''Όταν πηγαίνω σε κάποια πορεία διαμαρτυρίας πηγαίνω μόνη μου, δεν ενώνομαι με κανένα μπλοκ. Δεν συμμετέχω σε κανένα κόμμα ή οργάνωση. Για τις διαδηλώσεις και τα σημεία συνάντησης μαθαίνω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το twitter'', τονίζει για τη συμμετοχή της στις διαμαρτυρίες.

Η Μαριάννα Ρουμελιώτη, η Κατερίνα Πατρικαράκου και η Χριστίνα Λαρδίκου, φωτογραφίζονται με τα πρόσωπά τους καλυμένα με maalox, όπως ήταν και όταν κατέβαιναν στις πορείες, και ερχόντουσαν αντιμέτωπες με τα δακρυγόνα που έπεφταν στις διαμαρτυρίες της πλατείας Συντάγματος.

"Οι διαμαρτυρίες μας άρχισαν από τους Indignados (σ.σ.τους Ισπανούς Αγανακτισμένους", δηλώνει στο "Time" η Χριστίνα Λαρδίκου.


mediagate.gr



Read more...

Μοίραζαν ..3 χιλιαρα και τώρα τα ζητούν πίσω !...



Γράφει ο Μεσσήνιος
"Οργή και αγανάκτηση για την αναλγησία του κράτους και τον Κυβερνητικό εμπαιγμό καθώς μετά το προεκλογικό …δόλωμα των 3.000 ευρώ τώρα τους σέρνουν στα δικαστήρια ζητώντας τα χρήματα πίσω !!!"
Τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 …τότε που μοίραζαν τα 3 χιλιαρα αφειδώς ακόμα και σε …

πυροσβέστες ( μόνο και μόνο για να τσιμπήσουν τις ψήφους τους ) έρχονται σήμερα και σέρνουν στα δικαστήρια όχι τους τσιγγάνους και ….τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αλλά αγρότες πυροπαθείς που είδαν την περιουσία τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός .
Σύμφωνα με καταγγελίες στο newsmessinia Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2012 στις αίθουσες των δικαστηρίων της Κυπαρισσίας πυροπαθείς αγρότες θα κληθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ….ελέφαντες !!
http://newsmessinia.blogspot



Read more...

Επιμένει η Τρόικα για μείωση μισθών

Και "haircut" στις ασφαλιστικές


O υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης http://img.protothema.gr/0D0F744EFBBADA5F01B1376D2A7F922F.jpg

O υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης

Tη μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους ζήτησαν και πάλι οι αξιωματούχοι της τρόικας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη . Ο υπουργός παρέπεμψε το θέμα των μισθών στους κοινωνικούς εταίρους ενώ τους τόνισε ότι θα αρχίσει διάλογος τον Μάρτιο στον οποίο θα συμμετέχει και το κράτος . Πάντως τους ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα του διαλόγου δε θα περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού μισθού αλλά θέματα που απασχολούν ουσιαστικά τους εργοδοτικούς φορείς όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και της φορολογίας καθώς και η μείωση των εισφορών οι οποίες σήμερα καταλαμβάνουν το 45% του εργατικού κόστους .

Μόνο μια μερίδα εργοδοτών - τόνισε ο υπουργός- του ζήτησε μείωση μισθών όχι όμως κάτω από το φράγμα των κατωτάτων ορίων που προβλέπει η ΕΣΣΕ. Ο κ . Κουτρουμάνης εξήγγειλε ότι θα προωθήσει διάταξη για τη μείωση των εισφορών κατά 10% μέσω της κάρτας εργασίας για τους εργοδότες που επιδεικνύουν συνέπεια στην καταβολή των εισφορών. Πάντως τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός εργασίας μιλώντας σε συνδικαλιστές του ΙΚΑ, ο υπουργός εργασίας είχε ζητήσει ενταντικοποίηση των ελέγχων για όσους εισφοροδιαφεύγουν η δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές " Αν καταφέρετε- τους είπε- να αυξήσετε την είσπραξη των εισφορών κατά 6% το 2012 , θα σας δώσω πριν ως μπόνους να μοιραστείτε το 25% της επιπλέον είσπραξης . Αλλιώς θα αναθέσω την είσπραξη σε ιδιωτικές εταιρίες "

Η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη τόσο από την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων ( 17 μέσα σ΄ένα μήνα) όσο και από την υποβολή των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων η οποία πήρε ευσημα και κρίθηκε αξιόπιστη κατά 100%.

Ο υπουργός ενημέρωσε την τρόικα ότι η προώθηση της ρύθμισης για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να μετατεθεί με μικρή καθυστέρηση το πρώτο δίμηνο του 2012.
Read more...

Το πρόγραμμα θα πετύχει μόνο αν ξεπεράσετε τα ταμπού, συμβουλεύει ο Πολ Τόμσεν

Οι στόχοι του 2011 χάθηκαν

Ο Πολ Τόμσεν στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο Πολ Τόμσεν στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 είναι χαμένοι και το έλλειμμα θα κλείσει γύρω στο 10% εκτίμησε στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις έμειναν πίσω, λόγω και της ύφεσης στην οικονομίας. «Το επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον επέδρασε πρόσθετα στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε.

Ο ίδιος έκανε αυτοκριτική στο θέμα των μέτρων που ζητήθηκαν και ζητούνται από την τρόικα, λέγοντας ότι «έπρεπε να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά και όχι σε όλα τα μέτρα μαζί».

Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νέων φόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε φτάσει στο ανώτατο όριο αναφορικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση της φορολογίας». Αντιθέτως, ανάφερε πως υπάρχει άμεση ανάγκη για «επιθετική» μείωση του Κράτους, ακόμα και με κλείσιμο φορέων, θέματα που έως τώρα ήταν ταμπού.

«Πώς θα πετύχει το πρόγραμμα αν δεν ξεπεράσετε τα ταμπού» αναρωτήθηκε.

«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το θέμα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων κα οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας« είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε την ανάγκη για ευελιξία στην αγορά εργασίας, στην ανάγκη ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και στην αναδιάρθωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ώστε να επιχορηγούνται πλέον οι υγιείς επιχειρήσεις.

Χαιρέτησε την πολιτική συναίνεση με τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, λέγοντας ότι το κλίμα αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

«Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος είναι σημαντικός» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «πολλά έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν, πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσουμε την εφαρμογή» των μέτρων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς την έξοδο ο Βορίδης λόγω των ταξί!

Επιμένει στα πληθυσμιακά κριτήρια


http://img.protothema.gr/8906D12B53E4659D6FAD981B5AF42667.jpg
«Εάν η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί δεν προχωρήσει υπό όρους, ας την κάνει άλλος υπουργός» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υποδομών κ. Μάκης Βορίδης, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Ο ίδιος, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι “δεν θα κάνει κάτι που είναι αντίθετο στη συνείδησή μου”

Οι δηλώσεις Βορίδη αφήνουν να εννοηθεί ότι ο υπουργός είναι διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθεί, εμμένοντας στις απόψεις που έχει διατυπώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, υποστηρίζοντας ότι η αγορά των ταξί δεν μπορεί να ανοίξει με άναρχο τρόπο και απαιτείται η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων.

Φαίνεται πάντως ότι η τριάδα των δανειστών μας πιέζει προς πλήρη απελευθέρωση των ταξί κάτι που επιβεβαιώνουν και συνεργάτες του υπουργού, ερμηνεύοντας την δήλωση του κ. Βορίδη.

Η απελευθέρωση των ταξί αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για το υπουργείο υποδομών και πρόσφατα ο κ. Βορίδης άφηνε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που είχε καταρτίσει ο προκάτοχός του κ. Γιάννης Ραγκούσης πριν τα Χριστούγεννα.

Όπως έχει δηλώσει στην ίδια ρύθμιση θα υπάρξουν και οι αλλαγές που προωθούνται στην απελευθέρωση των φορτηγών.
Read more...

Δηλώνει παρών για τη διαδοχή ο Βενιζέλος

Ανοίγει τις διαδικασίες ο Παπανδρέου και...


http://img.protothema.gr/51ADFF4C6E4DC620539C16D2F2658693.jpg

Ο κύβος ερρίφθη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ιπποκράτους, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου- Βενιζέλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η συζήτηση για την αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης και του κόμματος.

Ουσιαστικά, ανοιγει η συζήτηση για τη διαδοχή.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών "δε θα πρέπει να τραυματιστεί ούτε η παράταξη, ούτε να υπονομευτεί η κυβέρνηση".

Ο ίδιος είπε σε συνεργάτες του πως "ο Γιώργος θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την ενότητα, την ανανέωση και τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ". Σε αυτή την προοπτική: "Είμαι παρών. Μπορώ σε οποιαδήποτε διαδικασία. Δε δέχομαι υποδείξεις από κανέναν. Έχω αποδείξει πως τιμώ το καταστατικό"!

Το μήνυμα προς τους υπόλοιπους δελφίνους είναι σαφές...

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ που είχε αναρτήσει νωρίτερα το protothema.gr σχετικά με την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα το Πολιτικό Συμβούλιο

Read more...

Συναντήσεις με Ισραηλινούς πολιτικούς και επιχειρηματίες είχε ο Αντώνης Σαμαράς

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: Icon )


Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Προθυμία και από τις δύο πλευρές για την δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ διαπίστωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς επισήμανε ότι στις συνομιλίες που είχε έγιναν συζητήσεις για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή.

«Αργότερα είχαμε μια πραγματικά χρήσιμη συζήτηση με επιχειρηματίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Διαπίστωσα, για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία από όλους για τη δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

» Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα».

Νωρίτερα, ο κ.Σαμαράς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σίμον Πέρες και παρακάθησε σε δείπνο εργασίας με ισραηλινούς επιχειρηματίες από όλους τους τομείς.

Ακόμη συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Μοσέ Γιαλόν. Τέλος επισκέφτηκε το ισραηλινό Κοινοβούλιο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σώματος, Ρόιβεν Ρίβλιν όπως και την αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τζίπι Λίβνι.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στάση εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία την Πέμπτη

Μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι κάνουν τετράωρη στάση εργασίας διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Επίσης, δηλώνουν οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις οργανισμών. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαρθρωτικές αλλαγές και έλεγχο δαπανών αντί νέων φόρων προκρίνει ο Λ.Παπαδήμος

«Ώρα ευθύνης και αποφάσεων»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο πως στην επόμενη φάση η εξυγίανση δεν θα πρέπει να επιτευχθεί με περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά με έλεγχο δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων.

«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας τους επιχειρηματίες να συμβάλουν με επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στη σημασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του και το πώς μπορούν να συμβάλουν οι επιχειρηματίες στην έξοδο από την κρίση.

Υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου απότελεί τη «βάση του προγράμματος ευνοϊκής αναδιάρθρωσης» του χρέους, το κεκτημένο της οποίας εμπεδώνουν οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «αναπόσπαστο μέλος στην πρώτη ταχύτητα του της Ευρώπης, σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ, όχι όμως χωρίς υποχρεώσεις», δηλαδή, εξήγησε, την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων με εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε, «απαιτεί την εθνική υπευθυνότητα ως προϋπόθεση συμμετοχής στην κοινή πορεία». Η Ελλάδα, συνέχισε, «χαιρετίζει τη δημοσιονομική σύγκλιση», τονίζοντας πως η χώρα έχει συμφέρον να στηρίξει τη στενότερη οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, η οποία είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης. «Δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενοποίηση χωρίς διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» επανέλαβε.

«Σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι η Ευρωζώνη πορεύεται συμπαγής, ακέραιη και ενωμένη» τόνισε. Η υιοθέτηση του «δημοσιονομικού συμβολαίου θα αποτρέψει σε μία οικονομία χρόνιων ελλειμμάτων, όπως η ελληνική, την επανεμφάνιση των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων» υποστήριξε.

«Στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή κρίση είναι αποτελέσμα κρατικού υπερδανεισμού, του στρεβλού μοντέλου που βασίστηκε στην εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση και διόγκωσε τις εισαγωγές και τον εξωτερικό δανεισμό και των ανισορροπιών που διογκώθηκαν επί σειρά ετών.

Αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύτερο σημείο της ύφεσης», υποστήριξε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013. Ως τέτοιες ανέφερε το ότι δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, την ανάκαμψη των εξαγωγών και την επανεκκίνηση μεγάλων έργων με την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Μέχρι το τέλος του 2012 εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει περιορίσει κατά «τρία πέμπτα τη μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας, σε όρους σχετικού κόστους, που κατέγραψε μεταξύ 2001-09» ανέφερε ο Λ.Παπαδήμος.

Βάσει αυτών, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο «να διακρίνει τις σημαντικές ευκαιρίες» και να συμβάλει με επενδυτικές δράσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Επαναλαμβάνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή όσως μέτρων έχει συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις, ο Λ.Παπαδήμος ανέφερε πως «η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της, και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει και αυτός να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια με τα κεφάλαια που διαθέτει και τις επενδυτικές του δράσεις».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...