Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο Λουκάς Παπαδήμος σκέφτεται ανασχηματισμό...









Ο Λουκάς Παπαδήμος σκέφτεται ανασχηματισμό...
Ένα μήνα μετά τη συγκρότηση της, η κυβέρνηση Παπαδήμου εμφανίζει εικόνα αποσύνθεσης. Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται με τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Οι υπουργοί της ΝΔ - με εξαίρεση τον Σταύρο Δήμα που εκ του αξιώματος και των εξελίξεων σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ έπρεπε να μπει αμέσως στα βαθιά – τηρούν στάση αναμονής. Εκείνοι του ΛΑΟΣ πάλι είτε αποδομούν τις αποφάσεις των προκατόχων τους (Βορίδης) είτε ερίζουν με τους συναρμόδιους του ΠΑΣΟΚ για τις αρμοδιότητες (Άδωνις Γεωργιάδης).

Σε πρακτικό επίπεδο ελάχιστα πράγματα υλοποιούνται. Η εφεδρεία κατέληξε σε φιάσκο, το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καθυστερεί, το φορολογικό πάει για το Γεναρη, οι συναντήσεις με την τρόικα γίνονται σε τεταμένο κλίμα. Ο Παπαδήμος διαβλέπει τον κίνδυνο, η νέα κυβέρνηση να έχει ουσιαστικά ακυρωθεί ως τα Χριστούγεννα και να παραμείνει ένα παρενθετικό μόρφωμα ως τις εκλογές. Η προσωπική του φιλοδοξία όμως δεν ήταν να περάσει στην ιστορία ως ο επόμενος Ζολώτας. Γνωρίζει ότι αν θέλει να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη πρέπει να κάνει κάτι γρήγορα ή να παραιτηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής χαρακτήρισε στην πρώτη του ενημέρωση την κυβέρνηση «πολεμική» και πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί αξιολογούνται». Ο Παπαδήμος έχει πλέον μια εικόνα, για το ποιοι υπουργοί της κυβέρνησης του «κάνουν» και ποιοι όχι. Η σημερινή συνάντηση του με την τρόικα έχει και αυτό τον σκοπό, να προσθέσει στην δική του αξιολόγηση για το ποιοι είναι συνεργάσιμοι και ποιοι όχι. Το τι θα κάνει με όλα αυτά τα στοιχεία είναι το θέμα.

Άνθρωποι που συνομιλούν με το περιβάλλον Παπαδήμου λένε, πως ένα λάθος του Πρωθυπουργού ήταν ότι δεν επέβαλλε στους αρχηγούς πρόσωπα της επιλογής του όσο ακόμα τον παρακαλούσαν και ήταν πανίσχυρος. Η αναποτελεσματικότητα του σχήματος και η προϊούσα απαξίωση της κυβέρνησης του ωστόσο δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να παρακολουθεί απαθής αυτήν την εξέλιξη. Ο Παπαδήμος θα απευθύνει αυστηρές συστάσεις σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και πάρει αποφάσεις πριν από τα Χριστούγεννα, η να υποταχθεί στο μοιραίο.

Κομβικό ρόλο στις αποφάσεις αυτές παίζει η σύνθεση του Οικονομικού Επιτελείου, που υπήρξε τους τελευταίους 25 μήνες η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στην ουσία ο Παπαδήμος δεν έχει οικονομικό επιτελείο και το γνωρίζει. Η τελευταία διαφοροποίηση Βενιζέλου από την ασκούμενη πολιτική ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρή. Το θέμα είναι, αν έχει το σθένος και τα κότσια να πάρει αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν μεν πυγμή, μπορεί όμως να οδηγήσουν και την κυβέρνηση του σε ένα πρόωρο τέλος…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: