Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Επιμένει η Τρόικα για μείωση μισθών

Και "haircut" στις ασφαλιστικές


O υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης http://img.protothema.gr/0D0F744EFBBADA5F01B1376D2A7F922F.jpg

O υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης

Tη μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους ζήτησαν και πάλι οι αξιωματούχοι της τρόικας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη . Ο υπουργός παρέπεμψε το θέμα των μισθών στους κοινωνικούς εταίρους ενώ τους τόνισε ότι θα αρχίσει διάλογος τον Μάρτιο στον οποίο θα συμμετέχει και το κράτος . Πάντως τους ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα του διαλόγου δε θα περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού μισθού αλλά θέματα που απασχολούν ουσιαστικά τους εργοδοτικούς φορείς όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και της φορολογίας καθώς και η μείωση των εισφορών οι οποίες σήμερα καταλαμβάνουν το 45% του εργατικού κόστους .

Μόνο μια μερίδα εργοδοτών - τόνισε ο υπουργός- του ζήτησε μείωση μισθών όχι όμως κάτω από το φράγμα των κατωτάτων ορίων που προβλέπει η ΕΣΣΕ. Ο κ . Κουτρουμάνης εξήγγειλε ότι θα προωθήσει διάταξη για τη μείωση των εισφορών κατά 10% μέσω της κάρτας εργασίας για τους εργοδότες που επιδεικνύουν συνέπεια στην καταβολή των εισφορών. Πάντως τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός εργασίας μιλώντας σε συνδικαλιστές του ΙΚΑ, ο υπουργός εργασίας είχε ζητήσει ενταντικοποίηση των ελέγχων για όσους εισφοροδιαφεύγουν η δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές " Αν καταφέρετε- τους είπε- να αυξήσετε την είσπραξη των εισφορών κατά 6% το 2012 , θα σας δώσω πριν ως μπόνους να μοιραστείτε το 25% της επιπλέον είσπραξης . Αλλιώς θα αναθέσω την είσπραξη σε ιδιωτικές εταιρίες "

Η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη τόσο από την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων ( 17 μέσα σ΄ένα μήνα) όσο και από την υποβολή των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων η οποία πήρε ευσημα και κρίθηκε αξιόπιστη κατά 100%.

Ο υπουργός ενημέρωσε την τρόικα ότι η προώθηση της ρύθμισης για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να μετατεθεί με μικρή καθυστέρηση το πρώτο δίμηνο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: