Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Ίχνη διακίνησης μαύρου χρήματος για άλλα οκτώ πρώην στελέχη του ΟΤΕ...


Ίχνη διακίνησης μαύρου χρήματος για άλλα οκτώ πρώην στελέχη του ΟΤΕ εντόπισαν οι εφέτες ειδικοί ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens.

Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί (Μαρία Νικολακέα, Γιάννης Φιοράκης και Νίκος Πιπιλίγκας) συντάσσουν νέα κατηγορητήρια σε βάρος των...
προσώπων για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις ανάμειξής τους στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει δύο κακουργήματα για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ που προστίθενται στη λίστα των κατηγορουμένων είναι μέλη επιτροπών αξιολόγησης, ή εισηγητές σε επιτροπές,οι οποίοι έλαβαν μέρος στη σύναψη σύμβασης μεταξύ Siemens και ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του δικτύου του Οργανισμού.

Οι ανακριτές συγκέντρωσαν στοιχεία που δείχνουν ότι σε έναν από τους κατηγορούμενους κατατέθηκαν χρήματα απευθείας από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους το επίμαχο χρονικό διάστημα διατηρούσαν λογαριασμούς σε αυστριακή ή γερμανική τράπεζα ,ενώ οι τέσσερις τελευταίοi εμφανίζονται την περίοδο της σύναψης της σύμβασης του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία να αγοράζουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα πέντε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν έτοιμα και κατηγορητήρια για πρόσωπα που είχαν περάσει από νευραλγικά στη μητρική Siemens...
NEA

Read more...

Ποινικές διώξεις κατά στελεχών της «Johnson & Johnson» για μίζες 18 εκατ. ευρώ...


Νέα διάσταση αποκτά το σκάνδαλο δωροδοκίας από τον αμερικανικό κολοσσό «Johnson & Johnson», μετά τις συμπληρωματικές ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος πέντε στελεχών της εταιρείας για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη...
συγκεκριμένη υπόθεση, βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή για υποθέσεις διαφθοράς, Σπύρου Γεωργουλέα, και αφορά όχι μόνο τα πέντε στελέχη του αμερικανικού κολοσσού, που φέρονται να «πρωταγωνιστούν» στο πάρτι της δωροδοκίας, αλλά και οκτώ γιατρών του ΕΣΥ, στους οποίους είχε ασκηθεί στο παρελθόν ποινική δίωξη για τα ίδια αδικήματα (ξέπλυμα και δωροδοκία).

Οι μίζες στους Έλληνες μεγαλογιατρούς άρχισαν να δίνονται, σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί, από το 1998 και το… πάρτι συνεχίστηκε έως το 2006. Υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια δόθηκαν ποσά που φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι κατηγορούμενοι γιατροί να… προτιμούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη της Johnson & Johnson ή της θυγατρικής της, DePuy International.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα είδη ήταν ήδη υπερκοστολογημένα κατά 35%, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο (τα ασφαλιστικά ταμεία) να ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ και οι συγκριμένοι μεγαλογιατροί να πλουτίζουν με μαύρο χρήμα!

Για τις ανάγκες της έρευνας που διεξάγει ο κ. Γεωργουλέας θα προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών στο εξωτερικό, ενώ στο «μικροσκόπιο» θα μπει και μια offshore εταιρεία στη Μάγχη, που φέρεται να συνδέεται με την Johnson & Johnson. Επίσης, ο ανακριτής θα διερευνήσει αν προκύπτουν και άλλα αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και αν στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Johnson & Johnson έχει αποδεχθεί, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, εξωδικαστικό συμβιβασμό για την καταβολή πρόστιμου 70 εκατ. δολαρίων, κατόπιν αγωγής των αμερικανικών αρχών, για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και για ποινικές διώξεις για μίζες σε γιατρούς και νοσοκομεία σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία, καθώς και σε Ιρακινούς αξιωματούχους...
 trelokouneli.gr

Read more...

Σε εξέλιξη η διαδικασία «Θέμα εβδομάδων» η παρουσίαση των στοιχείων για τους καταθέτες εξωτερικού


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Θέμα εβδομάδων χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης την παρουσίαση των πρώτων στοιχείων για τη φορολογική συμμόρφωση 24.710 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που έχουν καταθέσεις πολύ μεγαλύτερες από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β.Κεγκέρογλου για τα αποτελέσματα των ελέγχων των 54.000 καταθετών εξωτερικού ο κ. Μαυραγάνης είπε πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η συζήτηση για τα διαδικαστικά που αφορούν τη λίστα Λαγκάρντ έχει επισκιάσει το πραγματικό ζητούμενο για τους πολίτες που δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα των ελέγχων των καταθετών εξωτερικού, των Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο, αλλά και των καταθετών του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Μαυραγάνης απέφυγε να τοποθετηθεί για το πότε θα εκπνεύσει η προθεσμία δικαιολογήσεως των εισοδημάτων και κατάθεσης των σχετικών αποδεικτικών από τους 24.710 φορολογουμένους που έχουν λάβει σχετικά ειδοποιητήρια και σημείωσε πως τα στοιχεία για το πόσοι δικαιολόγησαν τις εν λόγω καταθέσεις, σε πόσους καταλογίστηκε πρόσθετος φόρος, αλλά και για το πόσοι δεν ανταποκρίθηκαν στα ειδοποιητήρια θα παρουσιασθούν στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πώς θα γίνει η παρακράτηση του φόρου 15% από τους τόκους


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Όλοι οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις και repos θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% εφόσον εισπραχθούν μετά την 1η Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως του χρόνου που έγινε η κατάθεση ή συνάφθηκε η προθεσμιακή κατάθεση, όπως προβλέπεται σε εξαιρετικώς επείγουσα εγκύκλιο του γγ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες και αφορά τον τρόπο και τον χρόνο επιβολής του αυξημένου συντελεστή φορολογίας των τόκων από το 10% στο 15%.

Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 10%, το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται, με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θα πρέπει να εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου, τηρουμένου του πλαισίου κανονιστικής συμμόρφωσης που διέπει τη σχέση των τραπεζών με τους πελάτες τους και να αποδοθεί από την ίδια την τράπεζα, με ιδιαίτερη δήλωση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας.

Το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στους πιο πάνω τόκους με τον μειωμένο συντελεστή 10% θα αποδοθεί από τις τράπεζες με ιδιαίτερη δήλωση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος είναι η εξής:

«ΠΟΛ 1023

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2, της παραγράφου 4 του άρθρου 6 και της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 (ΦΕΚ 17Α/23.1.2013).

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 2, της παρ. 4 του άρθρου 6 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

1) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4110/2013 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.. Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από δέκα (10%) σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και από πράξεις REPOS. Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, στα ποσά των τόκων που καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

2) Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον οφειλέτη των τόκων κατά το χρόνο που γίνεται ο εκτοκισμός της κατάθεσης.

3) Επίσης, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από τόκους κάθε τίτλου έντοκης κατάθεσης τοις μετρητοίς ή εγγύησης, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί.

4) Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι τα ποσά των τόκων τα οποία προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν συναφθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012 αλλά εκτοκίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, στην οποία εφαρμοζόταν ο μειωμένος συντελεστής 10%, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, ο χρόνος που οι τόκοι αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, ήτοι ο χρόνος εκτοκισμού.

Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου, τηρουμένου του πλαισίου κανονιστικής συμμόρφωσης που διέπει τη σχέση των τραπεζών με τους πελάτες τους και να αποδοθεί από την ίδια την τράπεζα με ιδιαίτερη δήλωση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας.

Επισημαίνεται ότι το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στους πιο πάνω τόκους με το μειωμένο συντελεστή (10%) θα αποδοθεί από τις τράπεζες με ιδιαίτερη δήλωση μέσα στην προβλεπόμενη από το άρθρο 60 του Κ.Φ.Ε. προθεσμία, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα, ήτοι μέχρι 15.2.2013.

Διαφορετικά, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει ο ίδιος το επιπλέον οφειλόμενο ποσό φόρου εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας. Για το σκοπό αυτό, η τράπεζα υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών.

5) Όσον αφορά τα ποσά τόκων από προείσπραξη προθεσμιακών καταθέσεων καθώς και των τόκων με μηνιαία καταβολή που εκτοκίσθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, αυτά υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), ανεξάρτητα αν αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθόσον με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε., χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί είναι εντός του έτους 2012.

6) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4110/2013 αντικαθίστανται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.. Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από δέκα (10%) σε δεκαπέντε (15%) τοις εκατό ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο ποσό των τόκων που προκύπτουν από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης των τίτλων. Μάλιστα, ο νέος συντελεστής παρακράτησης καταλαμβάνει και τους τόκους τίτλων που έχουν ανανεωθεί και προκύπτουν από την ημερομηνία αυτή και μετά.

7) Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 12 του μεταξύ άλλων, ότι για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ο φόρος παρακρατείται κατά το χρόνο της εξαργύρωσης των τοκομεριδίων τους ή κατά τη λήξη τους, όταν πρόκειται για ομόλογα χωρίς τοκομερίδια (ZERO COUPON).

8) Εξάλλου, με τις διατάξεις της περιπτ. δ΄ της παρ. 6 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε., ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρακράτηση φόρου ενεργείται για εισοδήματα από ομολογίες και χρεόγραφα των ημεδαπών νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, κατά την εξαργύρωση των τοκομεριδίων.

9) Με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 26 του ν. 2789/2000 ορίζεται, ότι, οι τόκοι, οι οποίοι προκύπτουν από ομολογίες που εκδίδουν στην ημεδαπή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους τόκους που προκύπτουν από ομολογίες τις οποίες εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελλάδα.

10) Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος για τοκομερίδια είναι ο χρόνος που έχει ορισθεί για την εξαργύρωσή τους.

11) Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι, οι τόκοι ομολόγων (Ελληνικού Δημοσίου και εταιρικών) που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, ο χρόνος εξαργύρωσης των τοκομεριδίων.

Ειδικά, για τα ποσά των τόκων από ομόλογα που εξαργυρώθηκαν από 1.1.2013 έως και 23.1.2013, επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 10%, το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θα πρέπει να παρακρατηθεί και να αποδοθεί από τον ίδιο τον καταβάλλοντα τους τόκους ή να καταβληθεί από τον δικαιούχο, κατά περίπτωση, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των αναφερομένων στην παράγραφο 4 της παρούσας.

Στις περιπτώσεις που τα ποσά των τόκων αφορούν ομόλογα ημεδαπών επιχειρήσεων (εταιρικά ομόλογα), το επιπλέον ποσό φόρου θα πρέπει να καταβληθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο (ομολογιούχο) εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας, χωρίς προσαυξήσεις. Για το σκοπό αυτό, η εκδότρια εταιρία υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών. Τέτοια υποχρέωση δεν υφίσταται όταν ο ομολογιούχος έχει ήδη καταβάλει στην εκδότρια εταιρία το επιπλέον ποσό φόρου (5%).

12) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4110/2013 αντικαθίσταται η παρ. 4 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. και αυξάνεται από δέκα πέντε (15%) σε είκοσι τοις εκατό (20%) ο συντελεστής παρακράτησης στα εισοδήματα από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων (περ. η΄ παρ. 1 άρθρου 24 Κ.Φ.Ε.). Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

13) Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 καταργείται η περ. θ΄ της παρ. 3 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε., δεδομένου ότι οι αποδόσεις από παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα θεωρούνται πλέον εισόδημα από κινητές αξίες και για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία με τη διπλογραφική μέθοδο πλην των εξαιρέσεων που ορίζονται με τις διατάξεις της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 του Κ.Φ.Ε. (πιστωτικά ιδρύματα κ.ο.κ). Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

14) Με τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 6 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 ενεργείται κατά το χρόνο λήξης έκαστης σύμβασης ή κατά την καταβολή τους εφόσον αυτό συμφωνείται να γίνει πριν από το χρόνο λήξης της σύμβασης και περαιτέρω, υπόχρεος σε παρακράτηση φόρου ορίζεται, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 7 του ίδιου άρθρου και νόμου, το πρόσωπο που τα καταβάλλει.

15) Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι χρόνος απόκτησης για τα εισοδήματα που αναφέρονται στην περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 θεωρείται ο χρόνος λήξης της σύμβασης.

16) Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι τα εισοδήματα από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%).

Ειδικά για τις συμβάσεις παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που έληξαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 επί των εισοδημάτων των οποίων δεν παρακρατήθηκε φόρος ή παρακρατήθηκε φόρος με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν τίθεται θέμα» Σβήνει το ΥΠΟΙΚ τη φωτιά που άναψε ο Γ.Μέργος για τον κατώτατο μισθό
Αθήνα
«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σπεύδοντας να σβήσει τη φωτιά που άναψε με τη δήλωσή του για το ύψος του κατώτατου μισθού ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Μέργος.

Έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat για το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, διευκρινίζει το υπουργείο, στην άμεση αντίδρασή του αφού το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα εργασιακά.

Άλλωστε, δεδομένου ότι ο τομέας αυτός των εργασιακών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και για τους κυβερνητικούς εταίρους, με τελευταία απόδειξη τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις σκέψεις περί αλλαγής του νόμου των απεργιών, αποδεικνύεται ότι τέτοιους είδους δηλώσεις και αναφορές πριονίζουν και την κυβερνητική συνοχή.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat».

«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του υπουργού Εργασίας Γιάννης Βρούτση. «Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του γγ υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του υπουργείου είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παρά την κάμψη των εσόδων κατά 241 εκατ. ευρώ... «Ποδαρικό» με πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό

Παράθυρο για φοροελαφρύνσεις ανοίγει η κυβέρνηση, «ποντάροντας» στη δημιουργία μεγαλυτέρων από το αναμενόμενο αποτελεσμάτων και την αξιοποίηση της ρήτρας «θετικής απόκλισης» που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αν συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να ικανοποιήσουν αιτήματα όπως των αγροτών, με τη δόση των δανείων του Μαρτίου.

Αποκάλυψε μάλιστα πως στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση «αναποτελεσματικών φόρων», όπως ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση ή και άλλα, που θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα που θα παραδοθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Τρόικα.

Μια «καλή αρχή» έγινε τον Ιανουάριο, παρά την κάμψη των εσόδων κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013, δείχνουν:

- πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος μάλιστα ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

- το συνολικό ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

- οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

- οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).

- τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας τόνισε πως «πράγματι, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας».

 

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αν η επιδίωξη αυτή επιτευχθεί, τότε θα είμαστε σε θέση, με περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας», να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα «θετικής απόκλισης». Δηλαδή να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, ώστε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα».

 

Ωστόσο σημείωσε ότι «περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει. Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί».

protothema.gr

Read more...

Σύσκεψη υπό τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Παράταση ζωής για την Βιομηχανία Φωσφορικών ΛιπασμάτωνΑθήνα
Παράταση ζωής πήρε η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, και νυν ELFE - Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά, η διοίκηση της οποίας κατέθεσε στη ΔΕΠΑ συμβιβαστική πρόταση για την αποπληρωμή των οφειλών της ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΠΑ έχει μειώσει κατά 95% την τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο, λόγω των χρεών της εταιρείας απέναντί της, με αποτέλεσμα η βιομηχανία λιπασμάτων να υπολειτουργεί.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα, Δευτέρα, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου με συμμετοχή εκπροσώπων από τη διοίκηση της ELFE, της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και βουλευτών του νομού Καβάλας όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο της βιομηχανίας, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η πρόταση διακανονισμού των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ να τεθεί προς έγκριση από τη γενική συνέλευση της τελευταίας.

Μέχρι τότε η ΔΕΠΑ δεν θα διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου προς την εταιρεία.

Σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε στη σύσκεψη η ELFE, προβλέπεται η αποπληρωμή για τις παλαιότερες οφειλές της προς τη ΔΕΠΑ ύψους 55 εκατ. ευρώ (μέχρι και 30/9/2012) να γίνει σε έξι χρόνια, καταβάλλοντας 9 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προκειμένου να δεχτεί η ΔΕΠΑ την πρόταση ζητά από την ELFE να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013, καθώς επίσης -εφόσον φυσικά υπάρξει συμφωνία- να εξοφλεί από εδώ και πέρα άμεσα το φυσικό αέριο που θα αγοράζει.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Βενέδικτος έγινε ο πρώτος Πάπας που παραιτείται από το 1415

Το Κονκλάβιο για την ανάδειξη του επόμενου Ποντίφικα αναμένεται στα μέσα Μαρτίου

Ιστορική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου, «δεν έχω πια τις δυνάμεις»...

Αιφνιδιάζοντας τον κόσμο όλο, ακόμη και τον στενό του κύκλο στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον την πνευματική και σωματική δύναμη να συνεχίσει. Ο 85χρονος Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο πρώτος ποντίφικας που παραιτείται σε 600 ολόκληρα χρόνια. 

Βενέδικτος ΙΣτ΄: Ένας συντηρητικός Πάπας στη δίνη σκανδάλων

Σκάνδαλα παιδεραστίας, δύσκολες σχέσεις με τους μουσουλμάνους και χείρα φιλίας στους εβραίους, το σκάνδαλο με τον μπάτλερ και τα απόρρητα έγγραφα ήταν μερικά μόνο από τα σημεία που χαρακτήρισαν την θητεία του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ', του συντηρητικού καθολικού που προωθούσε την απόσυρση των μεταρρυθμίσεων που θα έφερναν την Καθολική Εκκλησία στον 21ο αιώνα. 
Τρεις από τους πιθανούς υποψήφιους για τη διαδοχή:  ο Βραζιλιάνος καρδινάλιος Ζοάο Μπρας ντε Αβίζ, ο αρχιεπισκοπος Σάο Πάολο, Οντίλο Σέρερ και ο Αργεντινός καρδινάλιος Λεονάρντο Σαντρι

Τα ονόματα στην κούρσα για το «Ηabemus Papam» του Βατικανού

Το συντηρητικό όραμα του Βενέδικτου είναι μία κατεύθυνση που πιθανώς θα διατηρήσει ο διάδοχός του, δεδομένου ότι ο ίδιος επέλεξε έναν προς έναν τους τελευταίους καρδιναλίους στο Κονκλάβιο των 120 «πριγκίπων» που θα αναδείξει το νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που μπορεί για πρώτη φορά να μην είναι Ευρωπαίος. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι... 
Διαβάστε επίσης

Read more...

Αποκλεισμοί δρόμων Ναυαγεί η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό


Από κινητοποίηση των αγροτών της Αργολίδας
Από κινητοποίηση των αγροτών της Αργολίδας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Δεν θα πραγματοποιηθεί, κατά τα φαινόμενα, η συνάντηση που επιδίωκαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Όπως δήλωσε στο Βήμα ο αγροτοσυνδικαλιστής του θεσσαλικού κάμπου Βαγγέλης Μπούτας, «ενημερωθήκαμε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να μας δεχθεί διότι τα οικονομικά ζητήματα εξαντλήθηκαν. Όσο για τα θεσμικά, μας παρέπεμψαν στα αρμόδια υπουργεία».

Οι αγρότες προχώρησαν τη Δευτέρα σε αποκλεισμούς εθνικών δρόμων για μια ώρα το μεσημέρι, στα περισσότερα μπλόκα, μετά την απόφαση που έλαβαν στην πανελλαδική συνεδρίασή τους την Κυριακή.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας δεν κατάφεραν να κλείσουν την ΠΑΘΕ, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπλόκαραν την έξοδο των περισσότερων στην εθνική οδό.

Ορισμένοι που μπόρεσαν να βγουν στο οδόστρωμα τη εθνικής, περιορίστηκαν από τους αστυνομικούς στο πλάι του δρόμου και παρά τις «διαβουλεύσεις» με την αστυνομία δεν τους επιτράπηκε να κλείσουν τον δρόμο.

Κλειστή έμεινε για μια ώρα η Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας και στην θέση Κουρλαμπά, από αγρότες της Αχαΐας. Στο Αγρίνιο, μικρός αριθμός μελών της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ έκλεισε τον κόμβο του Αγίου Δημητρίου. Οι Σερραίοι αγρότες προχώρησαν στον αποκλεισμό της Προμαχώνα - Θεσσαλονίκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις αποφάσεις των αγροτών, διαμηνύει ότι «δεν θα επιτρέψει την ομηρεία της κοινωνίας» και χαρακτηρίζει «πολιτικές» τις κινητοποιήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι «καμία άλλη κοινωνική τάξη, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δει, ας το πω, ελάφρυνση στα πλαίσια της προσαρμογής» και ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι απεργίες έχουν συγκεκριμένο κόστος και η παρακώλυση των συγκοινωνιών έχει συγκεκριμένο κόστος».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων των αγροτών λέγοντας: «Οι αγρότες έχουν ένα πάρα πολύ απλό αίτημα, να δουν τον πρωθυπουργό. Θέλουν να καλλιεργήσουν, θέλουν να παράξουν, αυτό λένε. Και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται έως και τους απαγορεύεται».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...