Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Παρά την κάμψη των εσόδων κατά 241 εκατ. ευρώ... «Ποδαρικό» με πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό

Παράθυρο για φοροελαφρύνσεις ανοίγει η κυβέρνηση, «ποντάροντας» στη δημιουργία μεγαλυτέρων από το αναμενόμενο αποτελεσμάτων και την αξιοποίηση της ρήτρας «θετικής απόκλισης» που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αν συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να ικανοποιήσουν αιτήματα όπως των αγροτών, με τη δόση των δανείων του Μαρτίου.

Αποκάλυψε μάλιστα πως στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση «αναποτελεσματικών φόρων», όπως ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση ή και άλλα, που θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα που θα παραδοθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Τρόικα.

Μια «καλή αρχή» έγινε τον Ιανουάριο, παρά την κάμψη των εσόδων κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013, δείχνουν:

- πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος μάλιστα ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

- το συνολικό ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

- οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

- οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).

- τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας τόνισε πως «πράγματι, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας».

 

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αν η επιδίωξη αυτή επιτευχθεί, τότε θα είμαστε σε θέση, με περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας», να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα «θετικής απόκλισης». Δηλαδή να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, ώστε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα».

 

Ωστόσο σημείωσε ότι «περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει. Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: